iPon Cikkek

Tesztpadon a Linksys vezeték nélküli kamerái

Dátum | 2009. 07. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Korábbi tesztjeinkben már számos webkamera, és kifejezetten biztonságtechnikai célokra készített kültéri, illetve beltéri kamera járt nálunk, ám ezúttal ismét szétnéztünk a piacon, hogy milyen megoldások közül választhatnak a felhasználók. A jelenlegi teszt szereplőit a Linksys kínálatából választottuk, aki a hálózati eszközökkel foglalkozó szegmensben igen jól csengő névnek mondható.

Tesztünkben összesen három IP kamera lesz jelen, ezek közül az egyik termék kifejezetten az otthoni felhasználókat, míg a másik két megoldás inkább a kis- és közepes vállalkozásokat célozza meg. A termékekben közös, hogy biztonságtechnikai célokra használhatóak, valamint az is, hogy mindegyikük rendelkezik egy 10/100 Mbps-os Ethernet porttal, valamint vezeték nélküli hálózati támogatással is a 802.11 b/g szabványokat támogató beépített adapternek köszönhetően.

A versenyzők.
A termékek árukat és szolgáltatásaikat tekintve igen-igen különböznek egymástól, az egyes készülékek specifikációit az alábbi táblázatban összesítettük, hogy könnyedén felfedezhetőek legyenek a köztük lévő ár- és szolgáltatásbeli különbségek.


A rövid bevezető után a Linksys kamerák csomagjainak tartalmát, illetve magukat a kamerákat fogjuk bemutatni egyenként, természetesen a megszokott részletességgel. A kamerákat, tartozékaikat és a csomagolást bemutató képek mellett minden egységnél egy-egy rövid kis videót is készítettünk, amelyek segítségével szoftvereik kezelőfelületét, illetve szolgáltatásaikat szeretnénk egyszerűen, érthetően és látványosan bemutatni.

Nos, akkor nincs is más hátra, mint előre! :) Lapozzunk!

Az első szereplő tulajdonképpen a teszt legkülönlegesebb darabja, ugyanis a termék nem más, mint egy motoros kamera. A Linksys megoldása tetszetős, igényes csomagolásban érkezik, amelynek elő- és hátlapján bőven találunk információt a termékről, valamint annak felhasználási lehetőségeiről. 

A doboz eleje.A doboz hátulja.

A csomagolás alapján az első benyomások jók. A színes karton belsejében egy fehér kartondoboz foglal helyet, gyakorlatilag ez rejti mind a kamerát, mind pedig a tartozékokat. A termékhez egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint felhasználói kézikönyvet és egy telepítő lemezt is kapunk. A telepítő ötletes és egyszerű, tulajdonképpen a telepítés folyamán magát a kamerát is bekonfigurálhatjuk a menünek köszönhetően, no de erre még visszatérünk picit később.

LeírásokKellékek.
A tartozékok között egy talpat találunk, amelybe a kamera beleültethető, ha asztalon vagy polcon szeretnénk használni. Az egységhez jár egy univerzális tápadapter, amelyhez a gyártó egy európai és egy angol szabványú villásdugó-adaptert is mellékel, amelyet egy gyors mozdulattal felszerelhetünk a tápadapterre. Ez is ötletes megoldás, mivel két adapter helyett csak egyet kell megvásárolnunk. A termékhez ezen kívül kapunk egy Ethernet kábelt is, erre gyakorlatilag akkor van szükség, amikor a kamerát be kívánjuk konfigurálni. A beállításhoz vezetékes kapcsolatra van szükség, így aktiválni tudjuk többek között a WiFi kapcsolatot is, amely a konfigurálás után zökkenőmentesen használható. A termékhez kapunk még egy WiFi antennát is, ami forgatható és dönthető az optimális vételi pozíció megtalálásához. 

                                        


A tartozékok után nézzük is magát a kamerát. Az egység egy érdekes dizájnnal rendelkező megoldás: az optika tulajdonképpen egy hatalmas plasztik gömb mögött foglal helyet, itt találhatóak a függőleges és a vízszintes elmozdítást végző motorok is. A termék jobb oldalán találjuk a WiFi antenna csatlakozóját, így az előlapon négy darab led és egy LCD kijelző foglal helyet. A ledek a tápellátásról, az aktivitásról, valamint a WiFi és Ethernet kapcsolat állapotáról tájékoztatnak minket. A pici LCD kijelzőn a kamera IP címe látszik, valamint a kapcsolat módja (FIX IP vagy DHCP). Természetesen mind a ledek, mind pedig az LCD kijelző kikapcsolható a kamera szoftverében. Az optika jobbra és balra 67 fokban mozgatható a motorok segítségével, míg lfelelé 37 fokban, felfelé pedig 30 fokban képes elmozdulni.

4.1.2.3.


5.6.7.
A kamera alsó részén foglal helyet a tápadapter csatlakozója, a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet, valamint egy 10/100 Mbps-os Ethernet csatlakozó is. A jobb szélen találjuk a RESET gombot. A kamera hátoldalán a szellőző lyukak láthatóak. A terméken két furat is jelen van, ezekkel a kamerát könnyedén falra vagy akár plafonra is szerelhetjük, de a csavarokról és tiplikről magunknak kell gondoskodnunk, ugyanis ezek nem képezik a csomag részét.

A szoftverek

                                

A fenti videót érdemes teljes képernyőn, HD felbontásban megtekinteni, hogy minden felirat olvasható legyen. A Linksys motoros kamerájához szoftver tekintetében kétféle megoldást kapunk: az egyik a számítógépre telepített kliensszoftver, míg a másik egy webes kezelőfelület, amelyen nem csak a kamera beállításait tudjuk elvégezni, hanem annak élő adását is nyomon tudjuk követni. A kamera webes szoftvere és a számítógépre telepített alkalmazás között egyetlen lényeges különbség van: a kliensszoftver több kamera kezelésére is képes, míg a webes kezelőfelületen mindig csak az adott kamera képét és beállításait érhetjük el. A telepítőprogram elindításakor a menüben találunk egy olyan opciót, hogy „Search Camera”. Ezt elindítva a rendszer feltérképezi a hálózatot és az érzékelt kamerákat megjeleníti, amelyeket aztán konfigurálhatunk. Ha ez megvan, a Video Monitoring System telepítésével a kliensszoftver is a gépre kerül, ahonnan folytathatjuk a konfigurálást, de a kamera IP címének beírása, valamint a felhasználónév és jelszó megadása után akár on-line módban is konfigurálhatjuk az eszközt. Fontos, hogy a kliensszoftverben ha hozzáadtuk a listához a kamerát, akkor a „Configure” menüben meg kell adni a telepítésnél megadott felhasználónevet és jelszót, különben nem fog működni a kamera, ugyanis nem fog tudni csatlakozni hozzá a kliens szoftver (Video Monitoring System).

A webes kezelőfelület remekül áttekinthető, könnyen használható szoftvernek minősül. A Basic fülön beállíthatjuk a kamera nevét, a hálózati beállításokkal kapcsolatos paramétereket (LAN és WiFi), sőt az állapotjelző ledek villogását is engedélyezhetjük vagy letilthatjuk igénytől függően. Az UPNP mód engedélyezésére szintén itt van lehetőség. A következő fülön az audio és videó beállítások foglalnak helyet. Ebben a részlegben beállíthatjuk a továbbított videó felbontását, sőt, akár a bitsűrűséget is: ezt vagy KB/s értékben, vagy különböző jelzők (low, normal, high) segítségével tehetjük meg. A képkocka/másodperc sebességet szintén itt adhatjuk meg 1-től egészen 30 FPS-ig. A rendszernél az audió továbbítást is szabályozhatjuk: lehetőség van arra, hogy a kamera csak hangot továbbítson, vagy mi továbbítsunk beszédet a kamerára, esetleg arra is, hogy egyidejűleg mindkét irányba lehessen hangot küldeni. A videó részlegben a fehéregyensúly beállítására is lehetőség van, de az élességet és a fényerőt is szabályozhatjuk. A kamera képét elforgathatjuk 180 fokkal, de akár tükrözhetjük is igény szerint. A stream esetében MJPEG vagy MPEG4-es kódolás közül választhatunk, a két mód esetében külön megadhatjuk, hogy milyen felbontásban, és milyen bitrátával küldje a videót a rendszer.

Általános.Audio-VideoMaintenance.UsersDDNS.

A Maintenance fülön a rendszer firmware-ének frissítésére van lehetőség, de a konfiguráció adatait is lementhetjük, illetve betölthetünk korábban mentett beállításokat is. A kamera újraindítását is elvégezhetjük innen. A következő lényeges fül a Users menüpont, amelyben akár 20 felhasználót adhatunk a rendszerhez, különböző jogokkal: megszabhatjuk, hogy hozzáférhessenek a kamera motorjának irányításához, sőt azt is, hogy a setup menübe be tudjanak-e lépni. A következő fülön a DDNS szolgáltatót állíthatjuk be, így a kamera képét bármikor bárhonnan elérhetjük az itt kapott IP cím és jelszó beírásával. A Mail & FTP fülön beállíthatjuk, hogy mely FTP cím(ek)re és mely e-mail cím(ek)re kerüljön továbbításra a rögzített fotó betörés, illetve mozgásérzékelés esetén. Ez rendkívül hasznos szolgáltatás, mert a betörő hiába találja meg és teszi tönkre a biztonságtechnikai rendszert, az elküldött képekkel már sok mindent nem tud tenni.

Status.Alert.MotionMotion 2.Pan/Tilt. 


A Pan/Tilt menüpontban a kamera kalibrálását végezhetjük el, de itt lehet megadni a különböző szektorokat is, ahova a kamera egy gombnyomással oda tud fordulni, de akár az előre megadott pontok között is tud váltogatni úgy, hogy egyik pontról a másikra mozog, így kvázi járőrözik az adott területen. Ez kényelmes mód, ugyanis ilyenkor nem kell manuálisan irányítani a készüléket. Az utolsó menüpontban a rendszer státuszával kapcsolatban tudhatunk meg információkat, azaz az éppen érvényben lévő beállításokról tájékozódhatunk.

Webes videónéző.
A gépre telepített kliensszoftver esetében ugyanezeket a beállításokat érjük el, de van néhány extra szolgáltatás is. A Video Monitoring System névre keresztelt szoftver a felvételek rögzítését és visszajátszását is lehetővé teszi, ez a funkció pedig hiányzik a webes kezelőfelületről.

VMS General.Camera.I/O Device.PTZ config.UsersMonitor.A szoftver egyszerre több kamera képét tudja megjelenítni, gyakorlatilag azt is megadhatjuk, hogy milyen időközönként váltogassa a különböző kamerák képeit. A VMS teljes képernyős és többféle osztott képernyős módot is kínál, használata rendkívül egyszerű. A Schedule menüpontban beállíthatjuk, hogy milyen időintervallumban történjen a rögzítés, ami kényelmes, automatikus megfigyelést tesz lehetővé, de a menüben az is megadható, hogy a rögzített felvételek milyen időközönként kerüljenek törlésre. Az alapértelmezett érték 7 nap. Természetesen a pásztázással kapcsolatos beállítások sem hiányoznak a kínálatból, egyszóval az alkalmazás tökéletes.

A második kamera már kifejezetten a kis- és közepes vállalatokat, illetve az üzleti felhasználókat célozza meg. Ennél a terméknél a csomagolás egy egyszerű fehér kartondoboz, amelyen egy matrica található: erről csak a legszükségesebb adatokat olvashatjuk le, úgy mint a kamera típusát és sorozatszámát, viszont a szolgáltatásairól és specifikációiról nem tudunk meg semmit. 

A csomagolás.
Az egyszerű karton doboz belsejében példás rend uralkodik: minden főbb alkatrész egy külön karton részben kap helyet, így a csomag jól áttekinthető, elrendezés szempontjából roppant igényes. A csomagban természetesen minden szükséges kellék benne van, ezekről az alábbi pár sorban adunk némi tájékoztatást.

Leírások.
A termékhez a gyártó egy gyors üzembehelyezési útmutatót mellékel, ezen kívül a telepítő lemez foglal még helyet a csomag tetején. A telepítő az előző kameránál megismert felépítést követi: az ötletes megoldás segítségével ebben az esetben is beállíthatjuk a kamerát a telepítés során, így az az install végeztével gyakorlatilag tökéletesen használható. Természetesen első körben az Ethernet kábel alkalmazására van szükség, mert csak ezzel tudjuk beállítani a kamera IP címét, illetve hálózati tulajdonságait, ám a rövid konfigurálás után már gond nélkül használhatjuk a 802.11 b/g kapcsolatot is. A WiFi beállításához a Webes kezelőfelületet kell használni, ezt a telepítés után a kamera IP-címének beírásával érjük el.

Kellékek
A tartozékok között egy európai és egy angol szabványú adapter foglal helyet, ennél a terméknél a gyártó már nem alkalmazta a motoros kameránál bemutatott univerzális adapter megoldást. Kár érte, mert így két adaptert veszünk meg, kvázi feleslegesen. A tartozékok listájában jelen van az Ethernet kábel, valamint kettő darab WiFi antenna is.

Szerelési anyagok.
A csomagban egy pici fehér dobozban találjuk meg a kamera talpazatát, állvány részét és a forgatható/dönthető állványcsonkot. A talpazaton van három furat, amelyek segítségével a kamerát falra vagy plafonra tudjuk szerelni. A gyártó néhány csavart is mellékelt, ám a falra szereléshez szükséges tipliket nem tartalmazza a csomag.

Maga a kamera egy igen robosztus fém házban érkezik, ami alkalmassá teszi kültéri és beltéri használatra egyaránt: a kültéri használathoz fűthető és hűthető házat is be lehet szerezni, amelybe a kamera zökkenőmentesen beszerelhető, de önmagában is alkalmas kültéri használatra. A terméken található objektív a motoros kamerával ellentétben fókuszgyűrűt is tartalmaz, amelynek segítségével a  képélességet a helyzetnek megfelelően korrigálhatjuk.

2.1.
A kamera alján és tetején egyaránt találunk egy-egy furatot, amelyek lehetőséget adnak a talpazat rögzítésére. A furatoknak köszönhetően rendkívül könnyen felszerelhetjük a kamerát bármilyen pozícióban szinte bárhova, ez pedig kellő szabadságot ad a felhasználók számára. A kamera hátulján összesen két darab WiFi antenna foglal helyet, de ezeken kívül a szükséges csatlakozókat is megtaláljuk.

3.4.5.


A termék hátulján speciális I/O csatlakozó (RS485), egy tápkábel csatlakozó, valamint egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet van jelen. A felső sorban egy 10/100 Mbps-os Ethernet port és a jól ismert RESET gomb is megtalálható. A termék jobb oldalán egy Kensington portot is találunk, amelynek segítségével a kamerát egy tárgyhoz láncolhatjuk, hogy így biztonságban tudhassuk azt. Biztos hasznos funkció, mi hirtelen nem láttuk értelmét. Az RS485-ös portnak köszönhetően a kamerát bármilyen forgatható állványra felszerelhetjük, amely kompatibilis a Pelco_D protokollal, így az egység távolról vezérelhető, azaz forgatható és dönthető. A termék oldalán elhelyezett két bemenet és két kimenet jóvoltából az egységet passzív IR érzékelőkhöz, füstérzékelőhöz ajtónyitás-érzékelőkhöz és világításkapcsolókhoz is csatlakoztathatjuk, amelynek köszönhetően egy igen komplex rendszert hozhatunk létre. Érdekesség, hogy a kamera egy infravörös szűrővel is el van látva, amely infralámpával történő kombinálás esetén totális sötétben is lehetővé teszi a felvételek készítését. Ez igen hasznos és ötletes funkció, de IR reflektor híjján sajnos nem tudtuk kipróbálni. A termékhez mellékelt közgyűrű a kamerához kapható különböző lencsék rögzítéséhez szükséges: a kamerához varifokális, széles látószögű, Zoom és egyéb speciális lencsék kaphatóak, amelyek segítségével profi megfigyelőrendszer hozható létre.

A szoftver

                                        A WVC2300-EU modell esetében is rendelkezésre áll a webes kezelőfelület, amelynek segítségével a kamera minden szolgáltatását beállíthatjuk, kezdve a videó felbontásától a bitrátán át egészen a videó FPS értékéig. Az audió küldéssel és továbbítással kapcsolatos opciók mellett a különböző riasztások, valamint a riasztás esetén értesítendő e-mail címek és FTP címek is megadhatóak. Ezen kívül kikapcsolhatjuk a kamera indikátor ledjeit is, amelyek az aktivitásról és a bekapcsolt állapotról árulkodnak.

Videó nézegető, webes felület.
A menüpontok között a WiFi kapcsolat, az IP-címek és minden szükséges adat beállítható, többek között plusz  felhasználókat is adhatunk a rendszerhez, akár 20-at is. A DDNS szolgáltatás szintén beállítható, ehhez egy DDNS szolgáltatónál kell regisztrálni, majd az ott kapott adatokat a menüben megadni. A Maintenance ablakon belül a termék firmware-ének frissítését is elvégezhetjük, de akár  vissza is állíthatjuk a rendszert gyári állapotra, ha valami miatt erre szükségünk lenne. A videó esetében egyébként 640 x 480 pixeles felbontás és 30 FPS-es sebesség adható meg, a minőség pedig 1,2 Mbps-ig növelhető, ez a Very High beállításnak felel meg. Mi a teszt során végig ezt használtuk. A kép esetében a fehérengyensúly automatikus vagy manuális beállítására is lehetőség van, de a fényerőt is szabályozhatjuk igény szerint.

Users.BasicAdvanced.IP Filter.Maintenance.Firmware.Video.Audio.Mailt & FTP.Instand Message.Motion.Event.
DDNS.I/ORS485.Status.A rendszer státuszáról az utolsó nagy témakörben találunk információkat: itt gyakorlatilag pillanatok alatt áttekinthetjük az érvényben lévő beállításokat anélkül, hogy végig kéne nézni az összes menüpontot. Ez főleg hibakereséskor jöhet jól. A webes kezelőfelületen természetesen a kamera élő adásának megtekintésére is lehetőség van. Amennyiben a DDNS szolgáltatást beállítjuk, úgy bárhol megtekinthetjük a kamera képét, mindezt pedig interneten keresztül, egyszerűen és gyorsan megtehetjük.

A webes kezelőfelület mellett egy komoly kinézettel bíró szoftvert is kapunk a termékhez. Az alkalmazás egy monitor egy playback és egy recorder alrendszerből áll, így minden funkciót ellát, amire egy megfigyelőrendszer esetében csak szükségünk lehet. A rendszer egyszerre akár 16 kamera képét is meg tudja jeleníteni, ha szükséges.

Linksys One kezelőfelület.
Camera.Schedule.Preferences.
 
A program beállításai között az időzített felvétellel és egyéb alapbeállításokkal kapcsolatos menüket találunk, sőt, innen elérjük a webes kezelőfelületet is egyetlen kattintással, ami rendkívül hasznos funkció. A szoftver a teszt alatt összességében jól vizsgázott: beállítása és kezelése egyszerű, így nem lehet rá panasz.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban, következzen tesztünk harmadik versenyzője, amely egy vezeték nélküli internetes kamera. A termék kifejezetten az átlagfelhasználókat célozza meg, ez látszik a csomagolásán is, amely rendkívül dizájnos és igen-igen informatív. 

Doboz eleje.Doboz hátulja.
A tetszetős csomag belsejében igényes elrendezésben találjuk meg magát a kamerát és a hozzá tartozó kellékeket, valamint leírásokat. A kamerához a gyártó mellékel egy gyors üzembehelyezési útmutatót és egy felhasználói kézikönyvet is, de természetesen az ötletes kis telepítő lemez sem hiányzik a kínálatból. Ennél a telepítőnél már látszik, hogy átlagfelhasználók számára készült: az install folyamán képekkel és leírással illusztrálja, hogy milyen lépéseket kell megtenni annak érdekében, hogy a terméket felismerje a szoftver és az zökkenőmentesen működjön. A kamera beállításához természetesen ebben az esetben is elengedhetetlen a mellékelt ethernet kábel használata, ugyanis ezzel tudjuk elvégezni a szükséges beállításokat, többek között a WiFi támogatás is így kapcsolhatjuk be.

Leírások
A leírások és a telepítőlemez a fenti képen látható tetszetős kis kék borítékban foglal helyet, amely a kellékek és a kamera alatt található részben foglalnak helyet. Összességében eddig ennek a kamerának a legigényesebb a csomagolása.

Tartozékok.
A tartozékok között a kamerán kívül találunk egy európai szabványú tápadaptert is, ennél a terméknél már nincs angol tápadapter, sőt, villásdugó-átalakító sem. A tápadapter mellett egy Ethernet kábel és a kamera talpazata is jelen van a csomagban. A talpazat egy ötletes csuklóval van felszerelve, ennek köszönhetően a kamerát dönthetjük, forgathatjuk, egyszóval beállíthatjuk, hogy az aktuális pozícióban a lehető legjobb képeket készítse.

1.2.3.4,


A kamera előlapján egy kék led tájékoztat arról, hogy az egység működi-e, és van-e hálózati kapcsolat. Ameddig a kék led villog, addig a hálózati kapcsolat nem jött létre, ez például a WiFi kapcsolat beállításakor lehet hasznos funkció. A kamera alsó részén a talp rögzítésére szolgáló furat mellett foglal helyet a RESET gomb, amellyel újraindíthatjuk a készüléket. A kamera hátulján szintén van egy furat, amelybe a talp rögzítője passzol. Ez a furat akkor hasznos, ha a terméket falra szereljük, míg az alsó furat plafonra szerelt kamera esetében hasznos.

5.6.7.8.

A kamera talpának hátulján egy puha, szivacs-szerű réteg is jelen van, plusz két furat, amelyekkel az egységet falra vagy plafonra rögzíthetjük. A rögzítéshez szükséges csavarok és tiplik nincsenek benne a csomagban, de ezek úgyis filléres dolgok, legalábbis a kamera árához képest.

A szoftver

                                 Az egyszerű asztali kamera esetében is kapunk egy webes kezelőfelületet a beállítások elvégzéséhez, valamint egy külön szoftvert is, amelyet a gépre telepíthetünk, majd akár időzített módban is készíthetünk felvételeket a megfigyelt objektumról, sőt, riasztás esetén ez a rendszer is képes a képet elküldeni az előre beállított e-mail cím(ek)re vagy FTP-re. Ennél a kameránál már nem 640 x 480 pixeles, hanem csak 320 x 240 pixeles felbontást vehetünk igénybe képek és videó készítésénél. Az automatikus fehéregyensúly itt is rendelkezésre áll, sőt a kép fényerejét is módossíthatjuk. A rendszer megfigyelő ablakában lehetőség van ugyan a 640 x 480 pixeles felbontás alkalmazására, ám ekkor olyan hatást érünk el, mint ha bekapcsolnánk a digitális zoomot, egyszóval a kép részletei nem lehet kivenni.

Basic-Basic 2.Image.AdminUsers.Status.SoloLink.E-mail alert.


Az Ethernet kapcsolat és a WiFi kapcsolat beállítása nagyon egyszerű, akár FIX IP-vel akár DHCP-vel kívánjuk kivitelezni a dolgot. A rendszerhez lehetőség van plusz felhasználók hozzárendelésére is, de a DDNS beállításokat is megtaláljuk a menüben, ezúttaé SOLOlink felirattal, amelynek igénybevétgeléhez regisztrációra van szükség, viszont ezután interneten keresztül is nyomon követhetjük, hogy mi történik éppen a kamerával megfigyelt területen. Mozgásérzékelő területeket szintén kijelölhetünk: ha ezekben bármilyen mozgást érzékel a szoftver, a kamera elküldi a felvételeket a megadott e-mail címekre és FTP címekre.

A termékhez egy egyszerűbb kliensszoftvert is kapunk, ami tökéletesen ellátja a megfigyeléssel kapcsolatos rögzítési- és lejátszási funkicókat. Az alkalmazás kezelőfelülete dizájnos, az áttekinthetőség rendben van, a használhatóságra szintén nem lehet panasz. Annak ellenére, hogy látszólag egy egyszerű szoftverről van szó, ez a megoldás is képes több kamera képének kezelésére.

Képminőség

A kamerák képének összehasonlításához kétféle módszert alkalmaztunk. Első körben megnéztük, hogy adott körülmények között, azaz megegyező fényviszonyok esetén a különböző kamerák milyen képet tudnak készíteni beltérben egy dobozról. A doboz egy X58-as alaplapé, a sok felirat és kép miatt tökéletesen alkalmas arra, hogy rámutasson a versenyzők képalkotási hiányosságaira, már ha vannak ilyenek.

VWC54gc, 320x240 VeryHigh.WVC210, 640 x 480 VeryHigh.WVC2300-EU, 640 x 480 VeryHigh


A beltéri képeknél a lencse beállítása utána  WVC2300-as kamera biztosította a legszebb képet, a VWC54GC modell esetében viszont eléggé zajos képet kaptunk végeredményül. A középső tesztképen a WVC210-es modell képe látható, amely jó minőségűnek mondható.

VWC54GC, 320 x 240 VeryHigh.WVC210, 640 x 480 VeryHigh.WVC2300-EU, 640 x 480 VeryHigh.


A kültéri képeken a WVC210-es modell képe kissé sötétnek tűnt, de a VWC54GC tesztfotója sem mondható túl világosnak. A fenti képek a szoftver által beállított fehéregyensúllyal és világossággal készültek. A jobb szélső képen a WVC2300-EU kamera tesztfotóját láthatjuk, amely már elég világos, viszont az ég egy része kiégett a képen, cserébe a környezetről elég jó minőségű képet készített a termék.

A 640 x 480 pixeles kép és videó már elégséges ahhoz, hogy egy esetleges betörőt közelebbről felismerhessünk a felvételeken, a 320 x 240 pixeles felbontás erre sajnos majdnem teljesen alkalmatlan.

Fogyasztás

Mivel a megfigyelőrendszerek általában a nap 24 órájában, a hét legalább 5 napján működnek (általában azért hétvégén is használják őket, ahol figyelnek a biztonságra), így nem mindegy, hogy az egyes kamerák mennyit fogyasztanak, legalábbis hosszabb távon. A termékeket működés közben egy fogyasztásmérőre kapcsoltuk, hogy kiderüljön: vajon mennyi energia szükséges zökkenőmentes működésükhöz?

Nos, a WVC54GC modell esetében 2,5 és 3 Watt közötti fogyasztást mérünk, míg a WVC210-es kameránál ez az érték 4W volt, amennyiben a motorok nem, csak az optika és az elektronika dolgozott. Amennyiben a kamera horizontális és vertikális motorjait is működésre fogjuk, a fogyasztás 6,5 Watt köré ugrik fel, ami szintén átlagérték. A WVC2300-EU modell esetében 4 és 5 Watt közötti fogyasztást mérünk, amelynek köszönhetően a kamera a középmezőnybe került, persze nem a képminősége miatt, mert az gyakorlatilag a legjobbnak mondható. 

Linksys WVC54GC

WVC54GCA pici vezeték nélküli webkamera ideális választás lehet olyan átlagfelhasználóknak, akik költséghatékonyan szeretnék megoldani, vagyis inkább kiegészíteni lakásuk vagyonvédelmét egy vezeték nélküli, kedvező árú megoldással. A kamera a mezőny többi tagjánál jelentősen olcsóbb, de szoftverei és szolgáltatásai bőven jók, ha a fenti célra keresünk alternatív megoldásokat. A 320 x 240 pixeles felbontás nem túl nagy, de sok esetben elegendő lehet bizonyítékként, sőt, ha szerencsénk van, még használható információt is adhat a hatóságnak, bár erre elég kevés esély van. A termék kezelhetőségét és konfigurálhatóságát tekintve hatékony megoldásnak minősül, amelyet nagyon egyszerű működésre bírni.

A talpazatnak köszönhetően a falra vagy plafonra szerelés sem jelenthet gondot, viszont a kamerát kültérben nem érdemes alkalmazni, ugyanis beltéri felhasználásra fejlesztették ki. A termék a maga 20000 forint körüli árával jó választásnak minősül a piacon, a tapasztalatok alapján ajánlott vételnek minősítjük!


Linksys WVC2300-EU

WVC2300-EUEz a kamera inkább ipari felhasználásra ajánlott, a rengeteg bővítési lehetőség, sőt, a forgatható állványokkal való kompatibilitás mind-mint ezt a célt szolgálja. A termék lencséje leváltható, így a gyártó kínálatából könnyedén kiválaszthatjuk az adott célnak legmegfelelőbb lencsét, amely hatékonyabbá teszi a megfigyelést. A 640 x 480 pixeles felbontás, valamint az állítható fókusz elegendő rugalmasságot ad. A termék képminősége és szolgáltatásai teljesen rendben vannak: gyakorlatilag minden funkció jelen van, amelyre kis- és közepes üzleti környezeten szükség lehet. A termék dual codec megoldásának köszönhetően ideális megoldás a videó rögzítésére és megtekintésére egy időben.

A kamera robosztus házának köszönhetően már kültéri használatra is alkalmas, de zord időjárás esetén érdemes hozzá beszerezni egy külön fűthető/hűthető kameraházat, hogy a termék a lehető legtovább üzemeljen mindenféle stabilitásbeli probléma és egyéb elektronikai meghibásodás nélkül. A WVC2300-EU esetében a 90000 forint körüli ajánlott végfelhasználói ár igen-igen borsos, de ha a professzionális piacon szétnézünk, egyből emészthetőbbnek tűnik az összeg, főleg a szolgáltatások tekintetében. A kamera falra és plafonra gond nélkül felszerelhető, így a legváltozatosabb környezetben is tökéletesen alkalmazható. A két antennának köszönhetően a termék megfelelő, az egy antennás megoldásoknál nagyobb jelerősséggel üzemel. Az optikai zoom hiánya egy kicsit zavaró, de opcionális Zoom lencsével ezt a hibát is korrigálhatjuk. Mindent egybevetve, aki az átlagnál profibb kamerát keres, amely vezeték nélkül kapcsolódik a helyi hálózathoz, annak érdemes elgondolkoznia a Linksys termékén. Ajánlott vétel!

Linksys WVC210

WVC210A harmadik, és egyben utolsó kamera motoros megoldása miatt mondható igazi különlegességnek. Szolgáltatásait és képminőségét tekintve egy picivel gyengébb, mint az ipari felhasználásra készített WVC2300-EU modell. Az optikai zoom ennél a terméknél is nagyon hiányzik, viszont ezt némileg kárpótolja az a tény, hogy a terméket előre meghatározott pontokba vezérelhetjük a motorokkal, így a kamera egyszerre több terület megfigyelésére, vagy pásztázására alkalmas. A 640 x 480 pixeles felbontás elegendő, a beépített mikrofon által továbbított hang megfelelő minőségű. Ez a termék is dual codec megoldással van ellátva csak úgy, mint a WVC2300-EU.

A kamera beállítása rendkívül gyorsan és könnyen elvégezhető, a kezelőfelület is jól áttekinthető, így gyorsan elsajátítható a használata. A kamera a motoros kivitel miatt nagyobb terület megfigyelésére különösen ajánlott, ám kültéri használatra ez a modell sem igazán alkalmas, alakja miatt speciális kültéri házban sem tudjuk elhelyezni. A kamera szoftvere 16 darab egyedi kamera kezelésére és felvételének rögzítésére alkalmas. A termék 69000 forint körül árával olcsónak éppen nem mondható, de cserébe kapunk egy motoros kamerát, amely a mozgásérzékelő ablakokkal karöltve elég ütőképes biztonságtechnikai rendszer alapjául szolgálhat. A termék szintén ajánlott vétel!


A tesztben szereplő termékeket a Ramiris Kft.-től és az Expert Computer Kft.-től kaptuk kölcsön! Ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. prohlep
2009.07.15. 12:11
VISSZA A CIKKHEZ

Az árak a táblázat alsó sorában ellenőrzést igényelnek, mert az tűnik reálisnak, amit az utolsó oldal egyik mondata is említ, hogy a WVC54GC kerül egy huszasba, míg a motoros és jobb felbontású WVC2210 nyilván egy jó nagyságrenddel drágább kell hogy legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. J.o.k.e.r
2009.07.15. 12:53
Jogos, a cikk végén lévő árak voltak a helyesek, a táblázaté már javítva van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TökmagosJa...
2009.07.15. 20:18
A kültéri képeket is nézd át
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zsolt501
2009.07.16. 06:50
Ez botrányos kép minőség, ehhez nem tudok mit mondani.
Az meg hogy mibe kerül a professzionális piac az szerintem nem jelent semmit ezt így nem lehet összehasonlítani, és nem is szabad.
Az hogy szoftverileg elég jó az is egy dolog és az is egy dolog hogy wifi-s de ez a képminőség ezen az áron nem igazán elfogadható...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zsolt501
2009.07.16. 19:05
Ennyi pénzért lényegesen jobb megoldások is vannak de ha nem hiszed elég csak a CONRAD oldalát böngészni ott már profi rendszer is van ebben az ár kategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Movolif
2009.07.18. 01:05
pff, ezeket nem is lehetne a "minőség" szóval jellemezni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szaga
2010.03.21. 13:08
Az a WVC54GC az erdekes lehet. Az ara is eleg jo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. insanity22...
2010.12.04. 21:23
[table]
[tr]
[td] Row 1 - Column 1 [/td]
[td] Row 1 - Column 2 [/td]
[/tr]
[tr]
[td] Row 2 - Column 1 [/td]
[td] Row 2 - Column 2 [/td]
[/tr]
[/table]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!