iPon Cikkek

The Incredible Adventures of Van Helsing

Dátum | 2013. 06. 03.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A Neocore Games (hazai csapat, hurrá!) leginkább a King Arthur RPG-stratégiai játék sorozatáról ismert; tagjai új, de mégsem teljesen ismeretlen vizekre eveztek, amikor független fejlesztőként a Diablo, a Torchlight és társaik hagyományait követő izometrikus nézetű akció-RPG készítésére adták a fejüket. A sztori, amely a Van Helsing trilógia első része, egy steampunkos elemekkel gazdagon fűszerezett 19. századi elképzelt Kelet-Európában játszódik. Helyszíne Borgovia, a vámpíros, vérfarkasos és egyéb félelmetes szörnyes történetek mitikus birodalma. Főhősünk, Abraham Van Helsing Bram Stoker „Drakula gróf válogatott rémtettei” című 1897-es örökbecsű művének volt az egyik szereplője, és számtalan film- és képregényfeldolgozásnak köszönhetően azóta is töretlen a karrierje. A játékban, hogy elszakadhassunk az alapműtől, a fiát alakítjuk, aki nyugdíjba vonult apja nyomdokain haladva a szörnyvadászat nemes, ám nem mindenki által megbecsült foglalkozását űzi. Kísérőnk az MI által irányított Lady Katarina, aki Borgovia nemességének krémjéhez tartozott, egészen addig, amíg egy sajnálatos haláleset (az övé) derékba nem törte karrierjét. Katarinát az idősebb Van Helsing mentette meg és a hölgy azóta a család védelmezője, aki szellemként kísért és kísértetként szellemeskedik. A két egymással folyton évődő főszereplő jól kiegészíti egymást, a baráti csipkelődés a popkultúrás, filmes, játékos utalások mellett az egyik legjobb humorforrás a játékban, remek szórakozás figyelni, ahogy Van Helsing és Katarina egymásnak és másoknak is osztja az észt, ráadásul időnként még a műfaj kliséit is kifigurázzák. Ők ketten játékmechanikai szempontból is ütős párost alkotnak, harcmodorukat teljesen saját ízlésünk szerint alakíthatjuk, legyen az kardokkal vívott közelharc, távolból történő lövöldözés, avagy varázslatok használata. A jól sikerült főszereplők mellett a mellékszereplőket is sikerült érdekessé tenni, még a legutolsó sarki boltosnak és a kocsma előtt heverő részegnek is van története, és mondandójuk is a poénokra van kihegyezve. A szörnyek is hasonlóan izgalmasak, az alkotók igyekeztek csavarni egyet a már megszokott figurákon, típusokon is, látszik, hogy nagy gondossággal és szeretettel készítették el őket. Az angol szinkronszínészeket öröm hallgatni, más nyelvek, így sajnos a magyar sem fértek bele a költségvetésbe, de feliratot több nyelven is kapunk.
Az ízlésesen visszafogott (nincsenek benne pl. üvöltő sárkányok), kalandra hívó és titkokat sejtető hangulatos bevezető filmből kiderül, hogy szörnyvadászatra induló főhőseinknek nem ez az első nagy küldetése, közös múltjuk is kalandokban gazdag - remélhetőleg egyszer ezeket az előzményeket is megismerhetjük majd. A bevezető után rögtön a kalandok közepében találhatjuk magunkat; a valódi pörgős akció RPG-s játékmenet igen élvezetes és végig az is marad, gyakhatunk kedvünkre, boldogan gyűjthetjük a kincseket, amelyek a pályák minden rejtett zugában csak ránk várnak. A régi jó RPG- hagyományokhoz híven még a barátságos területeken lévő ládák és hordók minőségét is leellenőrizhetjük és ha nem felelnek meg magas elvárásainknak, akkor a belőlük kipotyogó aranyat munkadíjként nyugodtan zsebre vághatjuk, a helybélieket ez egyáltalán nem fogja zavarni. A játékban nincsenek kasztok, mi szabhatjuk meg, milyen mértékben akarunk specializálódni a már említett harcmodorokra és milyen módon szeretnénk kombinálni őket. A két fő talentfáról (misztikus harcos és az okkult vadász) választható képességek mellett még trükkök és aurák is erősítenek minket. Képességeinket tovább spécizhetjük, ezeket az extra effekteket a harc közben gyűlő dühünk felhasználásával aktiválhatjuk akár egyesével, akár különböző kombinációkban. Másik erőforrásunk a mana, melyet értelemszerűen a varázslatokhoz használhatunk. Szintünk növekedésével időnként még különböző előnyöket is választhatunk, melyek tovább erősítenek minket vagy társunkat. Szellemkísérőnknek saját, a miénknél kissé egyszerűbb karakterlapja van külön tulajdonságokkal és képességekkel, melyek egy része támadásait erősíti, másokkal pedig minket támogat. Harci viselkedését is beállíthatjuk és azt is, milyen tárgyakat gyűjtsön össze automatikusan. Katarina igazi hölgyhöz illően imád bevásárolni, kalandozás közben bármikor elküldhetjük, hogy eladja a zsákmányt és gyógy- ill. manaitalokkal megrakodva térjen vissza.
Képzettségek és képességek
Ha elégedetlenek vagyunk a leosztással, az npc-knél némi pénzért cserébe újra kioszthatjuk Van Helsingnek és Katarinának a pontokat. Nemcsak képességeinket, felszerelésünket is átalakíthatjuk, a kalandjaink során talált ill. vásárolt esszenciák segítségével felturbózhatjuk a rajtuk lévő statisztikákat, és lehetőség van tárgyaink megbűvölésére is.
Az önfeledt csihi-puhi mellé elsőosztályú kísérőzenét kapunk - nekem annyira bejött, hogy még a fülem is elvigyorodott, amikor meghallottam. Mindehhez lenyűgöző látvány társul: már a sűrű, sötét erdő és a mellette lévő falucska is hangulatos volt a parasztházakkal, magyar szürkemarhákkal, és a mocsár, a bányák, csatornák is szépen kidolgozottak, de miután beértem Borgovia fővárosába, Borgovába egyre többször kaptam azon magam, hogy két harc között csak állok és hosszú percekig csodálom az épületeket, szobrokat, fényeket (azt már nem mesélem el, mennyit gyönyörködtem a különböző fal- és padló textúrákban, mert nem akarom, hogy új betegséget nevezzenek el rólam). Az egyik szép helyszín, Van Helsing Titkos Rejtekhelye meglepetésként egy tower defense minijátékot rejt, melyben csapdákat fejleszthetünk ki és helyezhetünk el a stratégiailag fontos pontokra, és ha nem a legjobb helyekre raktuk őket, akkor rohangászhatunk, amikor hosszú tömött sorokban jön az ellen. Ez a mini rész is igen élvezetesre sikerült, kibővítve akár egy teljes játékot is lehetne készíteni belőle. Reméljük a kiegészítőkben, folytatásokban még találkozhatunk vele.
A sok pozitívum mellett illik megemlíteni, hogy a játék nem mentes a bugoktól. A szóló részben, főleg a magyar nyelvű verzióban sok elírással és időnként angolul maradt részekkel lehet találkozni. A játék co-op multiplayere a megjelenéskor még igen bugos volt, olyannyira, hogy ez sokak számára lehetetlenné tette a közös játékot, de a fejlesztők becsületére legyen mondva, gőzerővel dolgoznak ezek kijavításán és nagyon korrektül válaszolnak mindenkinek a Steames és a saját fórumokon is. A multiban, melyet a fentiek miatt csak részben tudtunk kipróbálni a szóló kampányt játszhatjuk végig 2-3 barátunk társaságában, ilyenkor a Van Helsing "testvérek" mindegyikét egy-egy Katarina kíséri és a lootot mindenkinek külön generálja a játék. Csak olyan karakterek játszhatnak együtt, akik pont ugyanott tartanak a történetben, ezért érdemes egyszerre kezdeni és végig együtt haladni a társaságnak.
A szóló részben, miután legyőztük a főgonoszt a játék szabadon enged, hogy megkereshessük az esetleg kifelejtett kincsesládákat, bár vannak területek, amelyekre már nem mehetünk vissza. Kimaxolt karakterünkkel sajnos nem kezdhetünk új játékba, és a szörnyek sem térnek vissza a megtisztított területekre, de a bankba betett tárgyakhoz hozzáférnek újonnan létrehozott karaktereink is. A kb. 15 órányi játékidőt biztosító darabot hamarosan ingyenes DLC-vel fogják kibővíteni, amely a szólóban és multiban is játszható Scenario módot tartalmazza majd új pályákkal, szörnyekkel és egyedi tárgyakkal, hogy magas szintű karaktereink se unatkozzanak. Egyébként érdemes másodszorra is nekifutni a játéknak, én pl. igyekeztem már elsőre is minden kis zugba benézni, aztán a második végigjátszás során alaposan meglepődtem, amikor rájöttem, hogy mennyi mindent kihagytam. A képességek és specializációk sokfélesége miatt is alkalmas a darab a többszöri végigjátszásra. Pozitívum az is hogy karakterünket átvihetjük majd a folytatásba. Mit is lehet még hozzátenni mindehhez? A hangulat, grafika, zene, karakterek mind ott vannak a szeren, a rendszer kellően összetett, a játékmenet nagyon élvezetes, a humor zseniális: a Neocore csapatának az utóbbi idők egyik legjobb akció-RPG-jét sikerült megalkotniuk, amelyre méltán lehetnek büszkék, és lehetünk mi is azok. Az hazai viszonylatban is igen olcsó árért igazi kincset kapunk, amely az akció-RPG műfaj rajongóinak kihagyhatatlan. Platformok: PC, Xbox 360 Tesztplatform: PC (Steam) Értékelés: 9/10
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. YellowFlas...
2013.06.04. 00:25
Hihetetlenül jó játék! Számomra legalábbis remek kikapcsolódást nyújt. Úgy tudom, hogy több rész is lesz belőle, és lehet majd folytatni a most elkezdett karaktert, ezért elgondolkodtam rajta, hogy megveszem a játékot. Annyira amúgy nem is drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. LordVoldem...
2013.06.04. 01:00
Alig várom hogy kipróbálhassam, kimondottan ígéretesnek tűnik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Icejack
2013.06.04. 07:40
Mindenkinek csak ajánlani tudom, 15 eurot simán megér, arról nem is beszélve, hogy magyar fejlesztés. Egyetlen negativum számomra az engine, ami nagyon szép, de iszonyatosan terheli a gépet, kis optimalizáció ráférne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. sandor906
2013.06.04. 07:48
Remélem lesz belőle lemezes kiadás, mert nagyon szeretem a szépen kidolgozott borítókat és kézikönyveket, meg jól mutatna a polcon a többi Neocore-os lemez között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. YellowFlas...
2013.06.04. 08:09
Icejack: Hát az tényleg nem ártana. Nagyobb játékoknál meg sem hallom a 7870-es hangját, itt meg fütyül a venti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Kobest
2013.06.04. 08:42
A lenti hozzászólókhoz hasonlóan én is csak ajánlani tudom a játékot. Bár nem a legfinomabb kenyerem ez a játékstílus, az az 5-6 óra, amit eltöltöttem a játékkal, az bőven megérte a pénzét.

Már csak arra várok, hogy a coop teljesen be legyen tapaszolva, és akkor újra nekifutok egy ismerőssel.

Ja, és gratulálok a fejlesztőknek, mert nem elég, hogy egy kiváló játékot tettek le az asztalra, amit folyamatosan foltozgatnak megjelenés után, de a Steam toplista első helyén is volt pár napig, és még mindig ott van a húsz legtöbbet eladott cím között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. partxxx
2013.06.04. 08:51
Nagyon jó játék, végigjátszottam szabadidőmhöz mérten kb egyhuzamban, sajnálom h végigjátszás után nem lehet nehezebb szinten nekikezdeni vagy back-farmolni
és a tárgyaknál alacsony a set-item drop (1-el találkoztam míg haverom 2-vel)


szvsz 9/10
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Zelbacsi
2013.06.04. 09:17
Ez milyen szánalmas már, hogy egy magyar fejlesztésű játékot utólag kelljen magyarítani, és ráadásul szarul.... visszasírom az Imperium Galactica idejét

Mindenképp ki fogom próbálni (de tuti, hogy angolul), egyrészt mert magyar srácok csinálták, másrészt meg túl sokan mondjátok, hogy jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Benny
2013.06.04. 10:21
Azért ilyet is igen ritkán hallani mostanában:
A kb. 15 órányi játékidőt biztosító darabot hamarosan ingyenes DLC-vel fogják kibővíteni, amely a szólóban és multiban is játszható Scenario módot tartalmazza majd új pályákkal, szörnyekkel és egyedi tárgyakkal, hogy magas szintű karaktereink se unatkozzanak.
Bár még nem próbáltam, de emelem a kalapomat a fejlesztők előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Szoftverde...
2013.06.04. 13:49
Akiknek terheli a gépét, van rá megoldás: optionsben kártyaerősségtől tegyétek az fps-t unlimitedről 30 vagy 60 fixre, ha nem teszitek akkor maxra hajtja a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Enno
2013.06.04. 15:04
Az felettébb zavarónak fest hogy ha végig viszem a játékot, kész vége díszeleg a karim a menüben. Valamit rakhatnának bele valami patch-el vagy nem tom hogy aki végig vitte még tudja csiszolgatni a kariját kicsit. Akár achik akár itemeket tekintetében. Csak valami legyen már a vég után
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. partxxx Enno
2013.06.04. 15:15
@Enno:
olvass vissza, lesz ilyen

de mint írtam engem is frusztrál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Morte
2013.06.04. 17:15
Már ki is jött a Scenario mód, csak kicsit nehéz megtalálni, mert el van rejtve a menüben: a kezdő képernyőn ki kell választani a magas szintű karaktert, aztán onnan Játék - Egy játékos mód - Scenario.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Icejack Szoft...
2013.06.04. 19:02
köszi, igy 1 fokkal jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. i2k010
2013.06.04. 19:38
Én is megvettem. Nem volt kérdés. Ezzel is támogattam a srácokat, és mivel szeretem a stílust, és a játék is érdekelt, rossz vásárt nem csinálhattam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. HeverAdam
2013.06.05. 08:02
Ha már ennyire magyar a játék legalább a neve is az lehetne már!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kobest
2013.06.05. 08:33
HeverAdam

Mert pont a magyar Steam vásárlók fogják eltartani a céget, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. akela91
2013.06.05. 10:10
Nagyon jó lett szvsz, leszámítva , hogy 100+ FPS-nél is microlaggol. (hiába kapcsolom ki a v-synce-t, gpu-cpu szinkront, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. coolpet
2013.06.05. 11:31
Sracok en vagyok az elso, aki ranezesbol diablo3 enginet lat benne?

Nem olvastam meg el a cikket, de szinte az osszes kep es environment a d3bol valo, a minimappal, objectivessel, inventory es bal felso sarok portreit is beleertve.

De meg a waypoint manager is ugyanaz

A jatekot nemtudom milyen, de mindjart nekiallok elolvasom a cikket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Heroes27
2013.06.05. 12:15
Jajja, echte D3, ami nekem nem baj, mivel szeretem azt is, így nekem ez pozitív. Azt pontosan nem tudom, az-e az engine, ami a d3 alatt megy, de szép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. coolpet
2013.06.05. 12:21
En mostanaban eleg sokat tolom vele ugyhogy a screenek alapjan egybol levagtam, hogy klon

Attol fuggetlenul kivalo jatek lehet, es tartalmas kikapcsolodast biztosithat azoknak, akik nem tudjak megvenni 50 euroert a D3-at, valamint egy mas tortenetre vagynak.

Viszont semmit nem von le az ertekebol, ha egy sikeres jatek alapkoncepciojat/ feluletet masoljak, az garancia a sikerre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nightmare1...
2013.06.05. 13:16
Az engine a Neocore sajátja, ugyanaz, ami a King Arthur 2 alatt is fut.

Szerintem művészi értékét tekintve felette áll a Diablo 3-nak, a történetet nem is említve.

Ok, nem lehet bent farmolni ész nélkül. Nah, durr neki. Legalább kaptunk egy normális történetet, valami olyasmit, ami a Dioból elég rendesen hiányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. coolpet
2013.06.05. 13:22
Nightmare13:

Epp ezert mondtam, hogy tokmindegy mire hasonlit, ha egy jatek jo, akkor jo.

Csak elso ranezesre 10/8-as hasonlosagot veltem felfedezni a dia engine-e es ez kozott, de akkor tevedtem. De az is lehet hogy a Blizz toluk licenszelik a motort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. aryanis83
2013.06.05. 20:42
@HeverAdam: khm..mondjuk: "Helszinki Ábrahám Hihetetlen Kalandjai"..és persze bajusz, de nem csak a doktoron, hanem minden szörnyön is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. FrancoCast
2013.06.06. 08:01
Sőt, még Katarinán is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. KatonaKM
2013.06.07. 15:22
aryanis83

És a szellem nem Katarina lenne, hanem a Bakter meghalt felesége. Helszinki Ábrahám is baktersapkában irtaná az ellent vagy csikósnak öltözve és erőitalként konzervgulyást hajtana fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. aryanis83
2013.06.08. 20:17
igen-igen! Great Vial of Szilvapálinka gave you + 300 mana. Alsóbb szinteken házi kevert..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Huma
2013.06.10. 08:16
Szerintem hatalmas jó játék. Az újrajátszahtósága nem a legjobb, de a történet is szuper, a világot is nagyon jól megcsinálták, a karakterek is nagyon szépek. Szinvonalban nálam simán eléri a d3-at. Az egyetlen ami kevesebb az az ujrajátszhatóság..

A rengeteg Galaxis Utikalauz easter egg meg, Gyaloggalopp easter egg meg ugy általában mindenféle easter egg meg regeteget dob rajta.. Meg a steampunk.

A minőség csillagos ötös. Az évben ennél jobb vételem nem volt még, simán megéri azt a 2-3e FT-ot amibe került Stream-en.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Flegeton
2013.06.10. 22:17
szerintem is megérte az árát. Tetszik a sok easter egg.
A Boriszlavos (első fejezet, ahova a 3 ékkövet kell rakni) szoborból kinyert kulccsal mit kell kezdeni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!