iPon Cikkek

Thecus NAS-ok a szorítóban

Dátum | 2011. 10. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Korábban már számos hálózati adattárolót teszteltünk, amelyek között az igazán olcsó, kifejezetten a költséghatékony megoldásokat kereső felhasználók számára készített egylemezes példányoktól a felsőkategóriás, kis- és közepes vállalkozások által is nyugodtan használható négylemezes NAS-okig sokféle modell megfordult. Most egy újabb bemutatóval jelentkezünk, amelyben az idehaza kissé ismeretlen névnek számító Thecus termékeit helyezzük górcső alá.

N2200 PlusA gyártóról elöljáróban annyit kell tudni, hogy termékeivel a Qnap és a Synology hálózati adattárolóiéval azonos szintet képvisel, azaz kínálatában nem kifejezetten olcsó, inkább gyors és sokoldalú NAS-okat találunk. Maga a Thecus egyébként 2004-ben alapult és rengeteg hozzáértő szakembert alkalmaz, akik mind hardver, mind pedig szoftver tekintetében az élmezőnyben foglalnak helyet, így a gyártó termékei hatékony hardver-szoftver integrációval rendelkeznek, ami megbízható működésben, magas sebességekben és gazdag szolgáltatásokban nyilvánul meg. A vállalat nem csak az üzleti, hanem az átlagfelhasználók számára is kínálja termékeit, amelyeknél a legfontosabb szempont az, hogy az adott NAS-on tárolt adatok maximális biztonságban legyenek, a termék szoftverét pedig rendkívül egyszerűen lehessen kezelni. Hogy a Thecus termékei maradéktalanul megfelelnek-e a gyártó állításainak, azaz minőségiek, megbízhatóak, könnyen kezelhetőek és gyorsak-e? Nos, ezekre a kérdésekre cikkünk végére remélhetőleg mindenki megkapja a választ.

Specifikációk
A bemutatóban három, különböző felhasználói rétegeket megcélozó termék foglal helyet. Az egyik egy pici, helytakarékos, alacsony fogyasztás mellett üzemelő NAS, amely 2,5 hüvelykes mobil merevlemezeket alkalmaz. A második termék már egy 3,5 hüvelykes merevlemezeket fogadó, átlagos mérettel rendelkező NAS, amely természetesen 2,5 colos adattárolók fogadására is képes. Az abszolút csúcsot – legalábbis jelenlegi cikkünkben – egy négylemezes nagyágyú képviseli, amely 4 darab 3,5 colos vagy négy darab 2,5 colos adattárolót fogad, rendelkezik LCD kijelzővel és menügombokkal, sebesség tekintetében pedig a specifikációi alapján nem ismer kompromisszumokat. A fenti táblázatból kiderül, hogy pontosan milyen specifikációkkal rendelkeznek a NAS-ok, a lenti összesítés pedig azt árulja el, hogy az egyes szolgáltatásokat támogatják-e az egyes termékek.

Szolgáltatások - 1.Szolgáltatások - 2.
A következő oldalon maguk a vasak következnek, vágjunk is bele a bemutatóba!

N0204 miniNAS

Az első szereplő egy pici, energia- és helytakarékos hálózati adattároló, amely az N0204 miniNAS nevet kapta. A termék dobozában a NAS-on kívül megtaláljuk a különböző tartozékokat is, amelyek között ezúttal egy gyors üzembehelyezési útmutató, egy telepítő CD, valamint a tápkábel és a tápadapter, illetve egy Gigabites Ethernet kábel lapul. A 2,5 hüvelykes formátummal rendelkező adattárolók beszereléséhez megkapjuk a süllyesztett fejű csavarokat is egy Thecus matrica társaságában. A kép alján látható nagy fekete kiegészítő nem más, mint a hálózati adattároló talpa, amely nem csak a NAS stabilitásáról, hanem annak megfelelő hűtéséről is gondoskodik. A talpazat egy speciális csatlakozó, valamint egy pici műanyag fül segítségével illeszkedik a NAS aljára; a talpazaton belül pedig egy kisméretű ventilátor is helyet foglal, amely mind a NAS elektronikáját, mind pedig a 2,5 colos adattárolókat hűti. A talpazat alján két csúszásgátló csík is elhelyezésre került.

A hátlapon egyébként a tápcsatlakozón kívül találunk még egy USB portot, ám ez már „csak” 1.1-es, tehát elég lassú, de amire kitalálták arra elég (nyomtató vagy webkamera csatlakoztatása). Mellette egy Gigabites Ethernet csatlakozó is szerepel a kínálatban, a sort pedig a bekapcsoló gomb zárja.


LeírásokTartozékok

Az N0204 miniNAS mindössze 88 x 63 x 133 milliméteres mérettel rendelkezik, így rendkívül helytakarékos. A termék további előnye, hogy rendkívül halkan, szinte hang nélkül üzemel, és rendkívül energiatakarékos is: a hagyományos kétlemezes NAS-ok fogyasztásának 25-30%-ával beéri.

1.2.3.4.


A NAS előlapján a termék működéséről árulkodó LED-ek helyezkednek el. Egy-egy LED jelzi azt, hogy a merevlemezek éppen írnak/olvasnak-e, van-e hálózati adatforgalom, illetve áram alatt van-e a rendszer. Az előlapon egy gomb is található, ami az USB Copy funkcióhoz tartozik: a gomb megnyomásával az adott adattároló tartalmát az előre beállított könyvtárba másolja a rendszer. Ez a gomb akkor is jól jön, ha alaphelyzetbe szeretnénk állítani a NAS-t, mondjuk azért, mert elfelejtettük a jelszót. Ekkor nincs más teendőnk, mint egy USB-s adattárolón létrehozni egy kiterjesztés nélküli fájlt, amelynek „singleusermode” a neve. A fájl létrehozása után az adott adattárolót csatlakoztassuk a NAS előlapi portjához, majd nyomjuk meg a Copy gombot. Rövid idő múlva ismét a gyári alapértelmezett jelszó lép érvénybe. Mellékhatás, hogy ezzel együtt az összes beállítás is gyári alapértelmezett értékre áll vissza, de a belső merevlemezeken tárolt adatok sértetlenül megmaradnak. Egyszóval vigyázzunk a jelszavunkra, ha állítottunk be! Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

1.2.A NAS által támogatott merevlemezekről itt találunk egy listát. A merevlemezek tárolásáról gondoskodó fiókokhoz a NAS hátulja felől tudunk hozzáférni. A fiókok, pontosabban a NAS alaplapja SATA 1,5 Gbps-os és SATA 3 Gbps-os adattárolók fogadására képes és mind hot swap, mint pedig hot plug támogatást kínál. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a hibás merevlemezt a NAS kikapcsolása nélkül, egyszerűen cserélhetjük. A rendszer RAID 0-s és RAID 1-es támogatás mellett JBOD támogatást is kínál, sőt, képes a RAID tömb automatikus újraépítésére is, természetesen RAID 1 esetén.

N2200 Plus

A második hálózati adattároló szintén kétlemezes felépítéssel rendelkezik, ám N0204 miniNAS névre keresztelt társánál már nagyobb, ami nem véletlen. Ez a modell ugyanis már a 3,5 colos SATA merevlemezek fogadására is képes, de szükség esetén elboldogul a 2,5 colos példányokkal is.

LeírásokTartozékok

A hálózati adattárolóhoz a telepítő lemezen kívül egy garancia kártyát kapunk, a tartozékok között pedig a tápadapter, a tápkábel és a Gigabites Ethernet kábel mellett egy tasaknyi csavar lapul. A csavarokkal a 3,5 hüvelykes és a 2,5 colos adattárolókat egyaránt könnyedén berögzíthetjük a tároló fiókba. Minden csavar süllyesztett fejjel rendelkezik, hagyományos csavarokkal ne is próbálkozzunk, ha esetleg elveszítenénk a gyári csavarokat.


1.2.3.4.


A kétmagos processzorral és 256 MB-nyi DDR2-es rendszermemóriával érkező NAS dizájn tekintetében teljesen átlagos megoldásnak tűnik. Pozitívum, hogy lakkfekete festéssel ellátott műanyag helyett szálcsiszolt alumíniumból készült a termék háta, amely így ellenállóbb a karcokkal szemben, az ujjlenyomatokat viszont sajnos ugyanúgy vonzza. Az előlapon a bekapcsoló gomb, a visszajelző LED-eknek tűnő színes LCD kijelző és az USB Copy gomb mellett egy USB 2.0-s portot is találunk. Az USB Copy funkció használatához viszont a NAS hátulján lévő USB 2.0-s portot kell igénybe vennünk, ugyanis az előlapi port egy „USB target” típusú megoldás, amellyel az adott konfigurációhoz kapcsolhatjuk a NAS-t, így egyszerű DAS-ként használhatjuk, hogy telemásoljuk.
A merevlemez keretek két átlátszó, füstszínű műanyag ablak mögött lapulnak. Az adattárolókhoz a RAID 0 és RAID 1 mód mellett JBOD módot is alkalmazhatunk.

Az oldallapokon semmi érdekeset nem találunk, a NAS hátoldala azonban már annál érdekesebb. A rendszerhűtő ventilátor szellőzője alatt két Gigabites Ethernet port lapul (WAN/LAN1 és LAN2), alattuk pedig egy USB 2.0-s port, egy Reset mikrokapcsoló és a tápadapter csatlakozója látható. Maga a rendszerhűtő viszonylag halkan és jó hatásfok mellett hűti a merevlemezeket, illetve a NAS elektronikáját, bár a zajszint hallhatóan magasabb, mint az N0204 miniNas esetében.

N4200 Eco

Bemutatónk utolsó és egyben legkomolyabb szereplője az N4200 ECO modell, amely már négylemezes kivitellel büszkélkedik, de emellett egyéb érdekességeket is tartogat. A NAS-hoz a gyors üzembehelyezési útmutató mellett három telepítő lemezt is kapunk: az egyiken a működéshez szükséges alkalmazások, a másikon az Acronis True Image névre keresztelt adatmentő alkalmazása, a harmadikon pedig a Twonky Media Server telepítője foglal helyet.


LeírásokTartozékok 
 

A felsoroltak mellett a tápadapter, a tápkábel és a Gigabites Ethernet kábel is a kínálat részét képezi, sőt, megkapjuk a fiókok zárásához és nyitásához szükséges kulcsokat, valamint a 2,5 colos és 3,5 colos merevlemezek rögzítéséhez szükséges süllyesztett fejű csavarokat is. A tartozékokra összességében nem lehet panasz, így most foglalkozzunk egy kicsit magával a hálózati adattárolóval is.


1.2.3.4. A NAS előlapján a bal oldalon az egyes hardver elemek (WAN/LAN1, LAN2, HDD-k, stb…) aktivitásáról árulkodó színes LCD kijelző helyezkedik el, alattuk pedig két darab USB 2.0-s port és az USB Copy gomb látható. A jobb oldalon egy ajtó mögött a négy darab merevlemezfiókot találjuk, amelyekben 3,5 colos és 2,5 colos merevlemezek egyaránt elhelyezhetőek, sőt, a fiókok kulccsal zárhatóak is. A hotplug és hot swap támogatások ebben az esetben is élnek, csak úgy, mint az N0204 miniNAS és az N2200 Plus esetében. Mivel itt már négylemezes megoldásról van szó, így a RAID 0, RAID 1 és JBOD támogatások mellett a RAID 5, RAID 6 és RAID 10 üzemmódok is elérhetőek, sőt, online RAID migrációra, valamint a RAID tömb automatikus újraépítésére és bővítésére is van mód. További előny, hogy akár 128-bites AES adattitkosítással is védhetjük a RAID kötetet.

A NAS előlapjának tetején egy 2,8 colos képátlójú LCD kijelző lapul (OLED alapú), amely a NAS-sal kapcsolatos beállításokat, valamint a NAS működésével kapcsolatos főbb információkat egyaránt elérhetővé teszi. A menüben a kijelző alatt elhelyezett gombokkal navigálhatunk. A rendszer összességében rendkívül könnyen kezelhető, így egyetlen egy rossz szavunk sem lehet rá.

Az Atom D525-ös processzorral, valamint 1 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriával ellátott NAS oldallapjai ezúttal sem érdekesek, a hátlapon viszont már több említésre méltó dolgot is találunk. USB 2.0-s portokból nem kevesebb, mint négy darabot kapunk, de mellettük még két eSATA 3 Gbps-os port is a kínálat részét képezi. Csak úgy, mint az N2200 Plus esetében, úgy az N4200 ECO-nál is két darab Gigabites Ethernet port áll rendelkezésre. A hátlapon a felsoroltak mellett a tápcsatlakozó, valamint egy Kensington port is található. A fenti takarólemez mögött egy PCI Express x1-es bővítőhely is lapul. Hogy ez miért jó nekünk arról a kezelési útmutató egy sort sem ír és a Thecus honlapján sincs semmi információ, de árulnak PCI-E x1-es USB 3.0-s kártyát, így valószínűleg az használható vele.

A NAS-ok bekonfigurálását minden esetben külön kis segédprogram segíti. Ez az alkalmazás az N0204 miniNAS esetében a RAID beállítások elvégzéséhez is lehetőséget biztosít – természetesen az felhasználói név és jelszó megadása mellett – a másik két terméknél azonban csak a NAS hálózaton történő felkutatásában és az alapértelmezett admin jelszó módosításában segít. A szükséges beállítások elvégzése után a segédprogram a NAS-ok webes felhasználói kezelőfelületére is elnavigál, amelynek bejelentkező ablaka Flash alapokon nyugszik, viszont a beállításokat kezelő rész már PHP-ra épül.

A felhasználói kezelőfelület a három NAS-nál alapjait tekintve teljesen egységes, így első körben csak az azonosságokat említjük meg, majd második körben kitérünk azokra a dolgokra is, amelyekben különböznek a termékek. Van néhány olyan opció, amelyek csak egy-egy modellnél érhetőek el, mindegyik NAS-nál nem.

Főoldal.
A főoldalon minden fontosabb menüpont megtalálható, amelyekkel könnyedén testre szabható a NAS. A System Information menücsoportban a NAS státuszáról kapunk információt: itt látszik, hogy az adott konfiguráció milyen szoftverrel rendelkezik, mióta megy és pontosan mi a neve. Ebben a menücsoportban az éppen futó szolgáltatásokról is információt kapunk, sőt, a CPU terheltségéről, illetve a rendszerventilátor működéséről is kapunk információt. A fontosabb eseményekről a rendszernaplóból értesülhetünk. Itt jegyeznénk meg, hogy a felhasználói kezelőfelület magyarul „nem tud”, bár ez manapság a felhasználók többségénél aligha lehet probléma.

Rendszermenedzsment.
A következő nagy témakör a rendszermenedzsmentet foglalja magában (System Management). Itt tulajdonképpen minden fontos beállítást elvégezhetünk, ami a NAS működését érinti. Beállíthatjuk a dátumot és az időt, frissíthetjük a rendszerszoftvert, beállíthatjuk, hogy fontosabb események alkalmával hova küldjön értesítést a rendszer, és az adminisztrátori jelszót is módosíthatjuk. Lehetőség van a konfiguráció mentésére, amit érdemes is elvégezni, ha mindent beállítottunk, ekkor ugyanis könnyedén visszatölthetjük a beállításokat, ha egy esetleges rendszer reset miatt azokat elvesztenénk. Ilyen reset-re adhat okot például egy elfelejtett jelszó. Ugyanebben a menüpont csoportban a rendszer gyári alapbeállításokra történő visszaállítására is van mód, de a NAS-t leállíthatjuk és újra is indíthatjuk innen, sőt, még a fájlrendszert is ellenőrizhetjük.

Hálózat.
A következő fontos csoport a System Network menüpont. Itt a NAS IP címét állíthatjuk be (Statikus vagy Dinamikus), de egyúttal azt is ellenőrizhetjük, hogy a router vagy switch, illetve  NAS között milyen sebességű Ethernet kapcsolat működik. Ez a menüpont a főbb hálózati szolgáltatások beállítására is módot ad (Samba/CIFS, FTP, AFP, NFS, Media Server, http / WebDisk, uPNP, Nsync Target, Bonjour, TFTP, DynDNS).

A DynDNS támogatás használatával fájljainkat távolról is elérhetjük, ebben pedig a Web Disk szolgáltatás van segítségünkre, ami nem más, mint egy webes fájlkezelő megoldás. A NAS-ok emellett fotó webszerverrel is rendelkeznek, így fényképeink megtekintése rendkívül egyszerű, csak egy webböngésző kell hozzá.

A NAS-ok a Windows és a Linux mellett a Mac OS operációs rendszereket is támogatják, emellett médiaszerverként is képesek működni csak úgy, mint biztonsági mentések tárolójaként. Utóbbihoz, azaz a biztonsági mentések készítéséhez alkalmazhatjuk az Acronis True Image szoftverét, vagy a Thecus segédprogramját, de egyéb alkalmazásokat is, legyen szó ingyenes vagy akár fizetős szoftverekről. A NAS-ok természetesen a Mac OS operációs rendszerek Time Machine névre keresztelt adatmentő szolgáltatásával is kompatibilisek.

Adattárolás.
A Storage menüpontban a merevlemezek beállítása történik, azaz itt határozható meg, hogy az adattároló rendszer pontosan milyen RAID módban üzemeljen, valamint az is, hogy a merevlemezek bizonyos tétlenségi idő (30 perc) után készenléti állapotba menjenek-e vagy sem. A merevlemezekről információkat is kapunk, például az üzemi hőmérsékletet is ellenőrizhetjük, de ugyanebben a menüpontban publikus, illetve privát megosztott mappákat is létrehozhatunk. Az átlagos funkciók mellett egy igazi különlegességet is találtunk, ami nem más, mint az ISO Mount funkció. A NAS-on tárolt képfájlokat könnyedén csatlakoztathatjuk, így azok tartalma a megadott mappán belül elérhetővé válik, de csak olvasásra. Ez azért hasznos funkció, mert így nem kell külön segédprogramokkal bajlódni az ISO fájlok csatlakoztatásához, illetve CD/DVD-re történő kiírásukra sincs szükség. Kényelmes, hasznos szolgáltatás.

Felhasználó- és csoportmenedzsment.
A rendszer felhasználó kezelésre is lehetőséget ad, azaz létrehozhatunk felhasználókat, adhatunk nekik jelszót és csoportokba is rendezhetjük őket. Amennyiben egyszerre több felhasználót, illetve csoportot kívánunk felvinni, arra is van mód, hála a Batch Mode funkciónak. Ekkor egy szöveges fájlt kell készíteni a felhasználói nevekkel, jelszavakkal és csoportnevekkel, az egyes adatokat pedig vesszővel kell egymástól elválasztanunk. Gyors megoldás, de arra azért ügyeljünk, hogy a fájl ne kerüljön illetéktelenek kezébe, ugyanis rendkívül komoly biztonsági rést jelenthet.

Az alkalmazás szerver menüpontban tulajdonképpen csak a nyomtatószerverrel és az iTunes szerverrel kapcsolatos beállításokat találjuk. Itt vannak különbségek a termékek között, de ezekre majd csak később térünk ki.

Modulok.
A következő nagy menücsoport a modulokat tartalmazza, azaz azokat a kiegészítő alkalmazásokat, amelyek modulok formájában tölthetőek le és amelyekkel még ütőképesebbé varázsolható a NAS. Ezek között találunk letöltés kezelőt (NZBGet, DLM2), torrent klienst (transmission), twonky médiaszervert, USB backup modult, sőt, még komplett webszervert is, igaz, ez utóbbi csak a négylemezes N4200 ECO-hoz érhető el. A NAS-ok megfigyelő rendszer létrehozására is alkalmasak, legyen szó IP kameráról, vagy egyszerű USB 2.0-s webkameráról. Esetünkben ez a funkció nem akart elindulni, így nem tudtuk kipróbálni. Az elérhető modulokat – működő internetkapcsolat esetén – a rendszer kilistázza, így könnyedén telepíthetjük azokat az alkalmazásokat, amelyekre éppen szükségünk van. Az egyes NAS-okhoz használható modulok listáját az alábbi hivatkozásokon találják az érdeklődők.

-N0204 miniNAS
-N2200 Plus
-N4200 Eco


A biztonsági mentés funkciót a fentebb már említett szoftverekkel valósíthatjuk meg a kliens konfigurációkon, de ezzel együtt a NAS különböző mappáinak tartalmáról is készülhet folyamatos biztonsági mentés egy külső USB 2.0-s vagy eSATA adathordozóra, attól függően, hogy az adott NAS esetében éppen melyik port áll rendelkezésre.

Különbségek

Az N4200 ECO esetében weboldalainkat is elérhetjük távolról, ha használjuk a DynDNS szolgáltatást, ám itt a sebesség az adott internetkapcsolat feltöltési sebességétől lesz függő természetesen. Utóbbi NAS a szünetmentes tápegységeket (UPS) is támogatja, sőt, kezelésükre is képes. Az N4200-as modellnél a RAID módnál nem csak a korábban már említett módok érhetőek el, de a RAID tömb 128-bites AES adattitkosítással történő védelmére is van lehetőség – a másik két NAS ilyen opciót nem kínál. További előny az N4200 ECO esetében, hogy elérhető a Windows Active Directory támogatás, illetve a Wake-On-Lan opció is, amelyek az olcsóbb termékekből sajnos hiányoznak.

Tapasztalatok

A hálózati adattárolók esetében minden modellnél két merevlemezzel végeztük el a teszteket: az N2200 Plus és az N4200 ECO modelleknél két darab 3,5 hüvelykes formátumú, 1 TB-os adattároló kapacitással rendelkező merevlemezt használtunk, míg az N0204 miniNas modellnél két darab, egyenként 500 GB-os adattároló kapacitással rendelkező 2,5 hüvelykes mobil merevlemezt vetettünk be. Minden esetben RAID 1-et használtunk (tükrözés).

Zajszint

Mivel a három NAS egyformán hőmérséklet alapú automatikus ventilátorfordulatszám-szabályzást alkalmazott, így a ventilátorokkal semmi teendőnk nem volt – szerencsére hangosak sem voltak. A leghalkabb – nem túl meglepő módon – egyértelműen az N0204 miniNAS lett, míg a második helyet az N2200 Plus csípte el, igaz, ez a modell sem zajongott, még komolyabb terhelés alkalmával sem. A „legzajosabb” a négylemezes N4200 ECO lett, amely az említett két modellnél ugyan magasabb üzemi zajszint mellett dolgozott, de a ventilátor szélzaja és motorhangja még így sem volt zavaró. Ezt a zajszintet egy átlagos kétlemezes NAS nyugodtan megirigyelheti. A termékek messze nem olyan zajosak, mint a korábban szidott MRT NAS-ok, amelyek valóban zavaróan magas zajszint mellett üzemeltek, méghozzá rendszerhűtő ventilátoraik miatt.

Fogyasztás

Mindhárom NAS esetében megvizsgáltuk, hogy hogyan alakul a fogyasztás üresjáratban, illetve terhelés alkalmával. Szerencsére mindhárom termék rendelkezik bekapcsolható energiatakarékos funkcióval, ami annyit tesz, hogy a rendszer 30 percnyi üresjárat után készenléti állapotba helyezi a merevlemez(eke)t, így hosszabb távon jelentősebb mennyiségű áramot spórolhatunk meg. Sok kicsi sokra megy.

No, de nézzük inkább azt, hogy az egyes termékek pontosan milyen fogyasztás mellett üzemeltek. A mért értékek átlagolásából származó eredményeket az alábbi diagram összegzi.


A pici NAS a maga 10W körüli fogyasztásával rendkívül energiatakarékosnak minősül, de azért a 70%-os energia megtakarítást nem hozza, legalábbis a Thecus hagyományos, kétlemezes adattárolójához, az N2200 Plus-hoz képest.

Az N2200 Plus már egy picit komolyabb étvággyal rendelkezik, de cserébe komolyabb teljesítményt is kínál, ahogy az majd a következő sorokból is kiderül.

Az N4200 az Atom D525-ös processzorral, illetve az 1 GB-nyi DDR3-as memóriával és két 3,5 hüvelykes merevlemezzel már jelentősen többet fogyasztott, mint az N2200 Plus, de az N0204 miniNAS-sal összehasonlítva még látványosabb a különbség. Cserébe meggyőző írási- és olvasási teljesítményeket kapunk, ahogy az lentebb is látható.

Sebességtesztek

Ezúttal sem hagytuk ki a sebességteszteket, azaz megvizsgáltuk, hogy ugyanazon fájlcsoportok át- és visszamásolásához pontosan mennyi időre van szükségük a versenyzőknek. Reményeink szerint a tesztekkel objektív képet alkothatunk a NAS-ok adatátviteli képességeiről és egyúttal egyfajta rangsort is felállíthatunk köztük, bár ezt, vagyis a rangsort tesztek nélkül is nagyjából hatékonyan meg lehet jósolni.Ahogy az a fenti két diagramból is kiderül, a NAS-ok a papírforma szerint teljesítették a teszteket. Az N0204 miniNAS szerény teljesítményt mutatott fel, de energiatakarékossága és pici mérete kárpótolhat minket a szerény adatátviteli teljesítményért. Ha sokszor kell a hálózaton sok adatot mozgatni, akkor ez a NAS nem a mi NAS-unk.
Az N2200 Plus már sokkal szebben szerepelt: néhol csak alig maradt le a négylemezes nagyágyútól, az N4200 ECO-tól. Ez a NAS már komolyabb fájlmozgatások alkalmával is jó szolgálatot tehet, ezzel együtt azért a fogyasztására és a helytakarékosságára sem lehet panasz, egyszóval átlagfelhasználók, illetve kisebb irodai közösségek számára jó választás lehet.

Az N4200 ECO tulajdonképpen nem okozott meglepetést, csak hozta, amit elvárhatunk tőle. A termék kis- és közepes vállalkozások számára megfelelő választás lehet, ha az adatok biztonságos tárolása és gyors elérése a cél. A négylemezes felépítésnek köszönhetően könnyedén elérhető a 8 TB-os adattároló kapacitás, a RAID tömböt pedig adattitkosítással védhetjük is, így a rendszermentések és a fontos adatok biztonságban várhatják, hogy használjuk őket.

A Thecus termékei összességében nagyon jól vizsgáztak a teszt során, hiszen a NAS-ok kezelése gyerekjáték, teljesítményük az adott kategória elvárásainak minden esetben megfelelt, a felhasználói kezelőfelület pedig könnyen áttekinthető és rendkívül egyszerűen elsajátítható a kezelése. A NAS-ok zajszint és fogyasztás tekintetében is jól vizsgáztak - különösen az N0204 miniNAS, így egyetlen egy rossz szavunk sem lehet rájuk.

N0204 miniNAS
A Thecus N0204 miniNas a 34000 forint körüli megoldások árkategóriájában indul, ahol összességében minden tekintetben versenyképes lehet, amennyiben az általa kínált sebességeket, a szolgáltatásokat és a termék fogyasztását egyben vizsgáljuk. Ha egy kompakt, alacsony fogyasztású NAS-ra vágyunk, amelyre alkalmanként felpakolnánk legfrissebb rendszermentéseinket, illetve fotóinkat és egyéb fájljainkat, akkor ez a NAS számunkra ideális megoldás lehet.

N2200 Plus
Amennyiben többször, nagyobb mennyiségű adat mozgatására van szükség, akkor az N2200 Plus sokkal jobb választás, ugyanis ütőképesebb teljesítményt kínál, mint kistestvére. Ez a NAS már magasabb fogyasztás mellett üzemel, mint az N0204 miniNAS, de valamit valamiért. A 42 500 forint körüli ár ebben a kategóriában szintén versenyképes lehet, ha egyben vizsgáljuk a termék tulajdonságait. A termékből egy „gyengébb”, egymagos SoC chippel ellátott változat is elérhető, amely lassabb SoC egységgel rendelkezik (pont ugyanazzal mint a miniNAS), cserébe közel 7000 forinttal olcsóbb, mint a bemutatóban szereplő társa. Ez, vagyis az N2200-as modell akkor lehet jó választás, ha kevés szolgáltatást futtatunk a háttérben, de összességében mi hosszabb távra történő vásárlás esetén inkább a modernebb, gyorsabb, időtállóbb SoC egységgel rendelkező N2200 Plus-t ajánlanánk.

N4200 Eco
Az N4200 ECO esetében már rezeg a léc, ugyanis a 104 500 forint körüli árkategóriában már a Qnap, a Netgear és a Synology megoldásai is fokozottan jelen vannak, amelyek azért igazság szerint szoftver tekintetében valamivel kiforrottabbak és gazdagabbak (extra szolgáltatások). Igaz viszont az is, hogy nagyjából pont annyival olcsóbb is Thecus a terméke, mint amennyi szoftveres különbség lehet közte és konkurensei között, így mindenképpen érdemes megfontolni egy Thecus NAS vásárlását, az már egyéni preferencia kérdése kinek milyen szolgáltatásokra van szüksége.

Egy biztos: a Thecus-szal mindenképpen számolni kell a NAS-ok piacán, ugyanis a vállalat tényleg ütőképes termékeket gyárt, amelyekhez felhasználóbarát, könnyedén használható, jól áttekinthető szoftver is jár. Szoftver tekintetében kisebb hiányosságok azért fellelhetőek (olcsóbb NAS-okon például nincs UPS támogatás), de ezek megbocsáthatóak, ha vásárlás előtt számba vesszük őket és ennek megfelelően, a hiányosságok ismeretében hozzuk meg döntésünket.

Ár, teljesítmény, szolgáltatások és minőség tekintetében mindhárom NAS jól szerepelt, és a saját kategóriájukban ajánlottak, mindenképpen megéri elgondolkozni rajtuk.

A Thecus hálózati adattárolókat a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. benczeb90
2011.10.11. 17:25
nem kenyérpirító
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. perempe
2011.10.11. 18:15
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. oddman
2011.10.12. 08:10
Hogy lehet ekkora adatátviteli sebesség különbség egy nagy fájl másolásakor a NAS-ra és NAS-ról?
Nekem ez nagyon furcsa, hogy a NAS-ról csak 20MB/s-el lehet nagy fájlokat másolni. Más NAS szervereknél pont, hogy a NAS-ról lehet gyorsabban olvasni és a NAS-ra írni lassabban. Nem lett valami elírva vagy elnézve, egy D525-ös Atom procis NAS-nak simán tudni kellene 90-100MB/s-hez közeli olvasási sebességet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!