iPon Cikkek

Thuban, az AMD asztali hatmagosa

Dátum | 2010. 05. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Valamivel több mint egy hónappal ezelőtt az Intel első asztali hatmagos processzorát, a Core i7-980X Extreme Edition modellt teszteltük, ami a világ első asztali hatmagos processzora volt. Szerencsére nem kellett sokat várnunk az AMD válaszára sem, ami nemrég három hatmagost is útjára indított. Ezek közül most a csúcsmodellt, azaz a Phenom II X6 1090T Black Edition változatot helyezzük górcső alá.

Phenom II X6: többről van szó, mint két extra magról

Az AMD Phenom II X6-os sorozata több szempontból is eltér a Phenom II X4-es processzoroktól, illetve a gyártó eddig megszokott Phenom II-es megoldásaitól. Az első komoly eltérés a Turbo Core technológia, míg a másik az, hogy ugyan a korábbi modellekhez hasonlóan szintén 45 nm-es SOI technológiával készülnek a hatmagos egységek is, ám a GlobalFoundries-ben némi finomhangolást eszközöltek a technológia esetében. Egy alacsony K (low K) együtthatójú dielektrikum rétegnek köszönhetően sikerült csökkenteni a szivárgási áram mértékét, így a hatmagos processzorok ugyanakkora TDP és közel ugyanakkora órajel mellett üzemelhetnek, mint a Phenom II X4 családba tartozó négymagos társaik. A Thuban lapka köré épülő hatmagosok HyperTransport 3.0-s támogatással érkeznek és kompatibilisek mind a Socket AM2+-os, min a Socket AM3-as alaplapokkal, de friss BIOS-ról mindkét esetben érdemes gondoskodni, még akkor is, ha egy új, 890FX lapkakészlettel ellátott alaplapunk van. A processzorok tokozása a processzormagokon kívül kétcsatornás DDR2-es és DDR3-as memóriatámogatással ellátott memória vezérlőt is rejt, mint azt már korábban megszokhattuk.


Turbo Core: elvben hasonlít az Intel-féle Turbo Boost-hoz, de mégis különbözik attól

Az AMD a Phenom II X6 processzorok megjelenésével bevezette a Turbo Boost technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a processzor alap órajelét a rendszer megnövelje, ha három, vagy kevesebb processzormagra jut terhelés. Bármelyik három processzormag órajelét képes megnövelni a rendszer, méghozzá modelltől függően 400 MHz vagy 500 MHz-cel, ám ha négy vagy több processzormag van leterhelve, akkor visszaáll az alap órajel. Az Intel-féle Turbo Boost technológia ennél jóval kifinomultabban működik: az eljárás a chipen elhelyezett hőérzékelők, illetve dedikált mikrokontroller segítségével dönti el, hogy éppen a pillanatnyi helyzet alapján mekkora mértékben emelhető az egyes processzormagok órajele. Az AMD megoldása csak azt nézi hány mag aktív, és dönt. A három vagy kevesebb aktív mag órajelének megemelésével együtt egyébként az összes mag feszültsége is emelkedik, amit a rendszer úgy kompenzál, hogy az inaktív processzormagok órajelét 800 MHz körüli értékre veszi vissza.

Az ASUS már kifejlesztett egy technológiát, amelynek köszönhetően akár hat aktív mag esetén is működik a Turbo Core technológia által biztosított órajel emelés, ezt a technológiát Turbo Unlock néven emlegeti a gyártó. Esetünkben a Phenom II X6 1090T processzornál a Turbo Unlock engedélyezésével 100 MHz-cel növekedett a processzor órajele, amikor mind a hat mag aktív volt. Az egyes magok Turbo Core órajelét a TurboV EVO alkalmazáson belül magonként is testreszabhatjuk. A szoftver számos tuning opciót is tartogat, így igen hasznos alkalmazás azoknak, akik szeretnék a maximumot kihozni processzorukból.

Phenom II X6 processzorcsalád
A Turbo Core technológia bevezetése egyébként igen komoly lépés az AMD részéről. A Phenom II X4-es processzorok az Intel Core sorozatának tagjai ellen egy-két szálon futó alkalmazás esetén eddig nem voltak versenyképesek, ám mind a négy magot érintő terhelés alkalmával már javult a helyzet. Most azáltal, hogy a processzor órajele alacsony terhelés esetén maximum 500 MHz-cel növekszik,  jobb pozícióba kerülhet a gyártó az Intel egységei ellen, amelyek a Turbo Boost technológiának köszönhetően eddig extra előnyre tehettek szert a konkurenciával szemben. A Core i5-750 például képes 2.66GHz-ről 3.2-re megemelni az órajelét ha maximum két mag aktív.

A Thuban lapka közelebbről

Thuban lapka - Forrás: AMD.
Az AMD asztali hatmagos processzorai a Thuban kódnévre keresztelt szilícium lapka köré épülnek. A lapka a Phenom II X4-es processzorokhoz hasonlóan 45 nm-es csíkszélességgel készül, de némi optimalizációt hajtottak végre a gyártástechnológiában, hogy a 125W-os TDP-be beleférhessen az újdonság, amely kettővel több magot tartalmaz, mint Phenom II X4-es társai. A fogyasztás optimalizáció igen jól sikerült, ugyanis a leggyorsabb hatmagos processzor csak 200 MHz-cel lassabb, mint a leggyorsabb négymagos AMD központi egység, azaz a Phenom II X4 965 BE. 


Érdekesség, hogy az Intel hatmagosai nem csak, hogy 50%-kal több processzormagot, de 50%-kal több megosztott harmadszintű gyorsítótárat is tartalmaznak négymagos társaikhoz képest, az AMD azonban nem nyúlt a harmadszintű megosztott gyorsítótárhoz: a hatmagos processzorok is 6 MB-nyi L3 Cache-ből gazdálkodhatnak. Memóriatámogatás tekintetében is hátrányban vannak az AMD hatmagosai az Intel Core i7-980X EE modelljével szemben, ugyanis háromcsatornás helyett csak kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatással gazdálkodhatnak. A helyzet azonban az, hogy a Phenom II X6 nem az Intel hatmagosai, hanem a négymagos, 45 nm-es csíkszélességgel készülő Lynnfield processzorok ellen száll harcba: nagyjából azonos árkategórián belül nagy fegyvertény lehet az AMD számára, hogy kvázi ugyanannyi pénzért kettővel több maggal rendelkező processzort vásárolhatnak a felhasználók. A fenti táblázatban egyébként jól látszik a 45 nm-es gyártástechnológia hátránya a 32 nm-essel szemben: az Intel Gulftown egysége annak ellenére, hogy jelentősen kisebb magfelülettel rendelkezik, 200 millióval több tranzisztort tartalmaz.

Még egyetlen fontos adalék: A tesztben szereplő processzorok közül a Core i7-esek HyperThreading támogatással rendelkeznek, így CPU-tól függően nyolc (négymagos) vagy tizenkettő (hatmagos) szálon is képesek dolgozni. Persze nem olyan hatásfokkal, mintha nyolc vagy tizenkét magosak lennének, de ezt érdemes észben tartani, mert ezzel az Intel processzorai ledolgozzák valamennyire a kisebb magszámot ebben az árkategóriában.

A tesztrendszer egy része.
Az alábbi képeken a különböző módok CPU-Z képei láthatóak. Érdekesség, hogy a CPU-Z 1090T helyett 1095T-nek hívja a processzort, pedig ezt a nevet csak a hetekkel ezelőtti pletykákban olvashattuk, a friss információk már régóta 1090T néven emlegették az újdonságot.

Energiatakarékos módAlap órajelTurboCore


Ha már az árat is hozzátesszük az összehasonlításhoz: az Intel hatmagos Core i7-980X processzora 999 dollárba, míg az AMD Phenom II X6 1090T egysége 295 dollárba kerül, azaz harmad annyiba, mint a rivális megoldása. Hogy teljesítmény tekintetében mekkora a különbség az egységek között, az hamarosan kiderül.

A tesztrendszer

Processzorok:
- Core i7-750
- Core i7-920
- Core I7-980x
- Phenom II X4 925
- Phenom II X6 1090T
Alaplapok:
- ASUS P6T7 WS SuperComputer
- ASUS P7P55D Deluxe
- ASUS Crosshair IV Formula
Videokártya: ASUS Radeon HD 5870 (fogyasztásméréshez 5850)
Tápegység: Corsair HX 550W
Merevlemez: Western Digital 160 GB
Memória: 3 x 2 GB Geil CL7-7-7-20 CR2

A tesztet ezúttal is úgy végeztük el, mint a Core i7-980X EE esetében. A Phenom II X6 1090T processzornál is lefuttattunk mindent 2,6 GHz-es órajelen, hogy látható legyen azonos órajelen vajon milyen eredményeket produkálnak az egyes versenyzők? Az azonos órajel ebben az esetben picit sántít, ugyanis az Intel esetében 133 MHz-es, míg az AMD esetében 200 MHz-es alap órajelből épül fel a processzor órajele, így a szorzók módosításával nem lehet közös nevezőre hozni az egységeket úgy, hogy az alap órajelhez ne nyúlnánk. Mivel az alap órajelet nem akartuk bántani, így kompromisszumos megoldásra volt szükség: az Intel központi egységei 2,66 GHz-en, míg az AMD processzorai 2,6 GHz-en ketyegtek. Apró eltérés, de érdemes számolni vele.

Everest

Az Everest tesztjeit a fent említet módszerrel, illetve a processzorok gyári órajelein is lefuttattuk, sőt, mivel az Intel egységeknél készítettünk korábban kikapcsolt Turbo Boost-tal is teszteket, így ezt az AMD Phenom II X6-osa esetében is megtettük. Az eredmények táblázatban láthatóak, de a processzoronként kapott értékeket grafikonba foglaltuk, hogy könnyebb legyen áttekinteni a sorrendet. A grafikon adatai a Turbo módban készült eredményeket tartalmazzák, kivéve a Phenom II X4 925-ös modellt, amelynél ugye nincs jelen a Turbo Core technológia.

Memória eredmények.Memória eredmények.


Everest eredmények - A kép nagyítható!

Ahogy az a fenti képeken is látszik, a memória alrendszer teljesítménye igencsak elmarad az Intel háromcsatornás memóriavezérlővel szerelt processzoraiétól, de a Lynnfield modell is elveri a Phenom II X6-os processzort ezekben a tesztekben. A CPU Queen tesztek már valamelyest rendet tesznek a mezőnyben, így láthatjuk, hogy nyers erő tekintetében mi a sorrend a versenyzők között. CPU Zlib tesztben szépen skálázódik a mezőny, de itt már a Phenom II X6 1090T a Core i7 920 elé kerül, míg a Phenom II X4 925 megelőzi a Core i7 750-es processzort. Ez csak egy csata erejéig érvényes kép. A táblázat alján látható kis százalékos összesítés a korábban már tárgyalt 2,6 GHz / 2,66 GHz összehasonlításban segít.

Sisoft Sandra 16.36

A Sisoft Sandra segítségével a processzorok számítási teljesítményét, multimédiás teljesítményét és a rendszer memória sávszélességét vizsgáltuk. Az így kapott eredményeket az alábbi táblázat tartalmazza:

Sisoft Sandra eredmények - A kép nagyítható!
A Sisoft Sandra eredményei némileg alátámasztják az Everest eredményeit és rendkívül jól szemléltetik az egyes processzorok közötti különbségeket.

A szintetikus tesztek után néhány valós tesztet is elvégeztünk, amelyek a processzorok valós feladatok alkalmával nyújtott teljesítményéről mutatnak némi képet.

WinRAR

Az alkalmazásban első körben szokásunkhoz híven a beépített sebességmérőt használtuk, hogy így egy egyértelmű sorrendet kaphassunk a mezőny tagjairól. A Phenom II X6 1090T modell a beépített sebességmérő szerint a Core i5-750-es modell előtt végzett, de a valós teszt alkalmával elég csúnyán kikapott Inteles társától. A Phenom II X4 925-ös modellhez képest jól teljesített a Phenom II X6 1090T, de igazság szerint nagyobb fölényre számítottunk. Az Intel processzoroknál anno nagyon könnyű volt kimutatni, hogy a cache mérete komolyan számít ha tömörítésről van szó, itt is ez lehet a probléma.

CineBench R11,5

A CineBench legfrissebb változatával 32-bites és 64-bites módban vizsgáltuk az egyes rendszerek renderelési teljesítményét. Ez a megmérettetés már megmutatta a hat mag előnyét: a Phenom II X6 1090T a Core i7-920-as és Core i5-750-es modellek elé került, méghozzá elég látványos különbséggel. A Core i7-980X-szel persze nem tudta felvenni a versenyt, de ár/teljesítmény arány tekintetében egy rossz szavunk sem lehet.

Adobe Premiere Pro CS4

Az Adobe profiknak szánt videó szerkesztő szoftvere ismét megmutatta a hat mag előnyét. A videó renderelés alkalmával mind a Core i5-750-es, mind pedig a Core i7-920-as modellektől kikapott a Phenom II X6 1090T, ám ahogy a videó kódolásra került a sor, egyből megmutatta, hogy ki az úr: a processzor mindkét riválisát felülmúlta, de a Core i7-980X-hez képest több, mint 100 másodperces lemaradásban volt. Ha videó kódolásra keresünk ütőképes processzort, ráadásul kedvező áron, akkor megtaláltuk az esélyest.

Tovább tesztek - A kép nagyítható!
CineBench R11,5WinRar
Premiere CS4MediaShow Esspresso
Photoshop CS4wPrime (32M)
MediaShow Esspresso 5.5

Ebben a szoftverben szintén videót kódoltunk, méghozzá egy 350 Megabájtos AVI fájlt konvertálunk át 640 x 480 pixeles felbontásba, 4:3-as képarányra, H.264-es formátumúra. Itt a Phenom II X6 1090T már csak a Core i5-750-es modellt tudta maga mögé utasítani, a Core i7-920, ha kis mértékben is, de megelőzte.

Photoshop CS4

Itt egyértelműen megmutatkozik az Intel processzorok fölénye, méghozzá talán azért, mert az Adobe szoftverei főleg az Intel processzorait szeretik, ugyanis rájuk vannak optimalizálva. A fenti grafikon magáért beszél, nagyon nem is érdemes semmit sem hozzáfűzni.

wPrime

A wPrime esetében a 32M módot választottuk teszteléshez, méghozzá több szálon futó módban, azaz minden processzornál annyi szálon üzemelt az alkalmazás, amennyi rendelkezésre állt. A Phenom II X6 1090T esetében hat szálon futott a teszt. A processzor ezúttal is felülmúlta mind a Core i5-750-es, mind pedig a Core i7-920-as modell teljesítményét. A hatmagos Core i7-980X-től valamivel több, mint két másodperces különbség választotta el az újdonságot. Ez a két másodperc itt soknak számít.

Játék tesztek

A korábbi tesztben, amikor a Core i7-980X processzor képességeit vizsgáltuk, olyan beállításokat használtunk a játékteszteknél, amit mindenki használna, ha egy erős VGA-val rendelkezik. Ezért viszont inkább a VGA vált a limitált tényezővé és bebizonyosodott, hogy ha komoly különbségekre vágyunk, akkor csak több GPU-s rendszereknél van értelme a legerősebb processzoroknak. Pont ezért az akkori eredményeket nem használjuk fel, mert az új Phenom is ugyanazt a képet nyújtaná, mint társai, ráadásul ezúttal egy Radeon HD5870-est használunk a teszthez. Core i5-750-es processzor sajnos nem volt kéznél a tesztelés alatt, így fájdalom, de el kellett tekintenünk tőle.

Ebben a megmérettetésben a Far Cry 2, a Crysis: Warhead és a Resident Evil 5 segítségével próbáltuk megvizsgálni az egyes versenyzők közötti teljesítménykülönbséget. Az eredmények alapján egyértelmű a sorrend: a Phenom II X6 1090T hol jobban, hol kevésbé lemaradva, de mindenképpen a Core i7-920 mögött helyezkedik el, ami a teljesítményt illeti. Úgy tűnik, hogy a Turbo Core technológia kevés a sikerhez.

Játékok
Játékok - Bővebben.
Az eredmények ismeretében elmondhatjuk, hogy a Phenom II X6 1090T a hagyományos, nem több magra optimalizált játékokban pont annyival gyorsabb, amennyivel magasabb órajelen üzemel Phenom II X4 925-ös társánál. A Resident Evil 5-ös kiadása már jobba megmutatja a termék előnyét: itt már szépen kirajzolódik a különbség a Phenom II X4 925 és a Phenom II X4 1090T között, sőt, az Intel Core i7-920 és a Phenom II X6 1090T közötti különbség is szembetűnő. 1920x1200 pixeles felbontás és magas minőség alkalmazása mellett az Intel négymagosa és az AMD hatmagosa között 7 képkocka/másodpercre olvadt a különbség. Az extra tesztek eredményei a táblázatban szerepelnek, és ne feledjük, hogy a Core i7 920 a HyperThreadingnek köszönhetően nyolc szálon képes dolgozni, ami például a Resident Evilben igen jól jön.

3DMark Vantage

Mivel korábban már lefuttattuk az egyes rendszereken a 3DMark Vantage alkalmazást, méghozzá Performance módban, így adott volt a feladat, hogy a friss jövevénynél is vizsgáljuk meg a szoftver teljesítményét. Itt most csak és kizárólag a processzor pontszámára voltunk kíváncsiak, így az alábbi grafikon csak ezt az adatot tartalmazza.

3DMark Vantage 
3DMark Vantage

A táblázatban a 2,6, illetve 2,66 GHz-en üzemelő egységek eredményei is szerepelnek, ezek a diagramból hiányoznak, hogy átláthatóbb legyen a kép, úgyis csak érdekességről van szó.

Fogyasztás

Az egyes konfigurációk a bevezetőben leírt alkatrészekből épültek fel, azzal a különbséggel, hogy a Core i7-980X teszt alkalmával mért eredmények felhasználhatóságának érdekében egy Radeon HD 5850-es videokártya segítségével végeztük el a mérések. A konfiguráció a leírtakon kívül egy USB-s billentyűzet-egér páros vevő egységét tartalmazták, semmi egyéb fogyasztó nem volt a rendszerben. Ennek fényében nézzük az eredményeket.


A Phenom II X6 1090T fogyasztása összességében a Core i5-750-es és Core i7-920-as modelleké között foglalt helyet. Üresjáratban az egység két egész wattal fogyasztott többet, mint Phenom II X4 925-ös társa, míg energiatakarékos módban, azaz a C1E és a C'n'Q technológiák bekapcsolásával összesen 1W-nyi fogyasztás különbség mutatkozott az egységek között. Játék- és egyéb terhelés alkalmával már nagyobb szakadék keletkezett a két központi egység között, ahogy az a fenti eredményekből is látható.

Tuning

A Phenom II X6 1090T esetében nagyon egyszerű dolgunk van, ha tuningolni akarunk, ugyanis ez a processzor nem tartalmaz szorzózárat, mivel Black Edition kiadás. Az alap órajelhez nem, csak a szorzóhoz kell nyúlnunk, ha tuningolni szeretnénk a processzort, no meg persze némi extra feszültséget is kell adni a magoknak, ha biztosra akarunk menni. Mi 1,56V-os feszültség alkalmazása mellett 4 GHz-ig jutottunk, ám ennél feljebb már nem sikerült tolni a magórajelet, ehhez, ahhoz már egy komolyabb léghűtéses megoldás kellett volna (mi gyári AMD hűtőt használtunk). Tuning alkalmával a processzor az extra feszültségemelés hatására 70-75 Celsius fokon üzemelt. Üresjáratban, normál órajelen 38 Celsius fokos, terhelés alkalmával pedig 59 Celsius fokos értékeket mértünk.

Tuning - Léghűtéssel 4 GHz 

Az AMD Phenom II X6 1090T processzora igen jó eredményeket mutatott fel a tesztek során. A termék teljesítménye többnyire a Core i5-750-es és a Core i7-920-as processzoroké között helyezkedett el. A Core i7-750-es modell ára 48000 forint körül van, a Core i7-920-as modellt pedig manapság 65000 forint körüli áron vásárolhatjuk meg. Utóbbinál azonban nem szabad elfelejteni, hogy X58-as alaplap, és háromcsatornás memóriacsomag kell neki (ha a maximumot akarjuk kihozni belőle), ami azért szépen növeli az árat. A Phenom II X6 1090T jelenleg 80000 forint körül mozog ugyan, de ezért az összegért cserébe egy jól tuningolható, szorzózár-mentes processzort kapunk. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az ár hat processzormagot takar, ami például videó kódolás, illetve egyéb olyan alkalmazások futtatásakor jön jól, amelyek képesek a több szálból, vagyis több processzormagból profitálni. Hiába a HyperThreading támogatás, sok tesztnél ez kevés ahhoz, hogy lenyomja a valós hat magot.

Phenom II X6 1090TAz AMD központi egysége a Core i7-700-as és 800-as sorozat tagjait tudja igazán megszorongatni, így főleg ebben, azaz a 50-80E forint közötti kategóriában minősül jó választásnak. Ebben a kategóriában a plusz két mag sokszor a Phenom II X6 1090T felé billenti a mérleg nyelvét és a szorzózár-mentes kivitel is erősíti a tényt. Igazán majd a hamarosan érkező Phenom II X6 1075T és a már kereskedelmi forgalomban is jelen lévő Phenom II X6 1055T lesz a vásárlók között a legnépszerűbb, ugyanis ezek a processzorok már emészthetőbb, sorrendben 65000, illetve 55000 forint körül szállnak harcba a piacon. Utóbbi már elég közel van a Core i5-750-hez, ami a HyperThreading támogatás hiányában nem tud mit kezdeni vele, ha szükséges a több mag.

Az Intel hatmagosa ellen persze sokra nem mennek az újdonságok, de ár/teljesítmény arány tekintetében mindenképpen segítenek majd az AMD-nek a processzorpiacon betöltött pozíciójának javításában. A nem is oly távoli jövőben, azaz várhatóan június folyamán érkeznek majd az első olyan négymagos Phenom II X4-es processzorok is, amelyek a Thuban lapka speciális, két letiltott maggal rendelkező verziójára, a Zosma-ra épülnek és amelyeknél a Core Unlocker szolgáltatás jóvoltából lehetőség lesz a két extra mag aktiválására, így egy négymagos processzor áráért hatmagoshoz juthatunk. Ehhez a manőverhez vastagon szükség lesz szerencsére, ugyanis nem véletlenül szokták letiltani a processzormagokat:  a hibás, hatmagosként eladhatatlan egységekből készülnek majd a Phenom II X4 9xxT egységek, amelyek között azért majd biztosan lesznek olyanok, amik 5 vagy 6 maggal hibátlanul üzemelnek, csak ki kell fogni.

Mindent egybevetve a nálunk járt Phenom II X6 1090T processzort mindenkinek ajánljuk megvételre, aki olcsón szeretne hatmagos, jól tuningolható, de kedvező fogyasztással rendelkező processzort, ami nem kerül 200+ ezer forintba. A Phenom II X6-os processzorok inkább a videó kódoló és egyéb több szálon futó alkalmazást használók számára jelentenek komolyabb előnyt, játékokban már kevesebb előnyük van a család tagjainak.

Egyéb esetekben, azaz ha nem, vagy csak kevésszer futtatunk több szálú alkalmazásokat, a Core i5-750 még mindig jobb választás. Olcsóbb is, és jobb energiamenedzsmenttel rendelkezik mint a Phenomok. Egyszóval el kell döntetnünk, mire akarjuk használni a rendszerünket és ennek megfelelően kiválasztani az igényeink alapján legmegfelelőbb processzort. Nekünk mindenesetre tetszett az AMD új hatmagosa, így ajánlott vételnek minősítjük, de érdemes észben tartani, hogy nem mindenre az.

A tesztben szereplő Phenom II X6 1090T processzort az AMD-től, az ASUS Crosshair IV Formula alaplapot az ASUS-tól, míg a Sapphire Radeon HD 5870-es videokártyát az Expert Computer KFT-től kaptuk kölcsön. Ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

90. gr3ddy
2010.05.10. 10:28
Jó a teszt, legalább látom a ddr2(saját) vs ddr3 különbségét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. Prof01
2010.05.10. 10:36
Én a 6 magosítható Phenom X4-eket várom már. Remélem hasonló árban fognak menni, mint a mostani X4-ek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. csab959
2010.05.10. 11:08
Egész jó tuningban az 1090T.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. agyturbini...
2010.05.10. 11:15
Nem rossz ha azt vesszuk ez csak a kezdet..de mint tudjuk a masik fel sem fog ulni a baberjain.. de ki tudja mit hoz a jovo

Remelem egy Utos AMD Procit amelynek Lesz egy Utos Intel Ellenfele

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. Destroy666
2010.05.10. 11:58
Egy külföldi oldalon tesztelték léghütéssel 4,1 GHz-en. Ott az összes 4 magos core i7-est elverte, és egész jól megközelített az i7 980-at. Szóval egy komolyabb léghűtéssel, meg némi tuninggal a legjobb vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. markangabo...
2010.05.10. 12:24
Olyan mint a többi amd... csak az ára miatt versenyképes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. bigmac
2010.05.10. 12:29
És nem az ár a lényeg?
Okos ember azt nézi na meg a fogyasztást.
Szerintem ez baromi jó vétel a felsőkategóriában, de egy átlagfelhasználónak néha még a 4 mag is sok.
De a Inteleknél jobb vétel ez, főleg, hogy 45nm en kevesebbet fogyaszt jóval, mint a 980, bár az a proci brutális teljesítményű és nemis egy kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. rabib
2010.05.10. 12:31
Nagyon jó, teszt lett! Az AMD hatmagosai elég jók, de én egy \"kis\" szakadékot látok az árakban. Az i5 750 előtt végzett nem túl sokkal az 1090T, ami 80 ezer, az i5 750 meg 46 ezer jelenleg. Kár, hogy az 1055T nem volt a tesztben, ami 50 egypár ezer forint.

Destroy666: a 4,1 Ghz az nem rossz, de azt se felejtsük el, hogy az Intel egységeit is lehet elég keményen tuningolni, a tesztben 4,2 Ghz-re is volt húzva az i7 980x.

Egy valaminek viszont végre örülhetünk: az Intel i5-ös és i7-es processzorai végre ellenfelükre akadtak. Hátha az Intel csökkenti az i7-es procik árait. Innentől szinte tényleg az van, hogy mindenki olyan processzort vesz, ami szimpatikusabb neki.

bigmac: átlagfelhasználó? Az átlagfelhasználó az játszik, filmezik, netezik, meg hasonlók. Játékban manapság eléggé kell a 4 processzormag. Az sose baj, ha van egy kis tartalék a prociban, nem 100%-on megy mindig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. ThePoweR rabib
2010.05.10. 12:42
Hát ha neked az az átlagfelhasználó akinek 4 magos proci kell. Szerintem az akinek egy gyengébb 2 magos is elég me csak netezik filmezik meg kis gépet igénylő játékokkal gamel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. markangabo...
2010.05.10. 12:50
bigmac:"És nem az ár a lényeg?"
Aki csak árat nézi az nem ért hozzá. Szerintem az amd csak annak éri meg igazán, aki kihasználja a több magot.
" A termék teljesítménye többnyire a Core i5-750-es és a Core i7-920-as processzoroké között helyezkedett el." - viszont jóval drágább. Hol éri meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. scholes9
2010.05.10. 13:05
"Olyan mint a többi amd... csak az ára miatt versenyképes." így van, de azt is tedd hozzá, hogy az emberek 90%-a ez alapján vásárol, amúgy nem értem honnan veszed, hogy ez drágább, mint az i7, mert cseppet sem, sőt az i7 drágább és nem is kevéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. rabib
2010.05.10. 13:06
ThePoweR: Lehet, hogy most nem kell mindenhez a 4 magos proci, de 2-3 év múlva alap lesz a 4 mag.

markangabor: Egyetértek veled.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. psylocke
2010.05.10. 13:45
Szép az a 4 Ghz ahhoz képest, hogy a gyári hűtőt használtátok (megahalemset neki).

Na igen most még ez a 80 kicsit drága, viszont a köv. negyedév alatt szerintem megfogja találni a maga 60-65 körüli árát (a i920 is ezt tette, igaz kicsit hosszabb idő alatt). Meg gondolom lesz nem BE változat is ebből.

Kár, hogy nem volt kéznél 1055T, és a 4GHz-re húzott x6 teljesítményadatai is hiányoznak. Mondjuk gyári hűtéssel én sem hajtottam volna sokáig így.

OFF: Akkor nemsokára jöhet egy A nagy processzorteszt 2010, ami elérhető mehet bele (be kell szerezni 1156, 1336, am3 lapokat és egy vga-t hosszútávra, a procik meg mindegy mikor érhetőek el, van idő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. Svindler
2010.05.10. 14:02
Markangabor: azért azt ne feledd, hogy a két kisebb változat _sokkal_ olcsóbb ennél, és az 1035T órajelén végig is mértünk mindent, lehet hasonlítgatni a Core i5-tel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. rini
2010.05.10. 15:29
Sajnos én egyre rosszabb véleménnyel vagyok az AMD processzor gyártó/fejlesztő részlegéről. Nem azért mert meghibásodnának. A fejlődést nem látom igazán a termékeikben. Én úgy látom ezt az egészet mint egy embert aki talicskát tol. Ez az ember a talicskával egy nagyon jó indítás a maga idejében, más néven K7/8.Nagyszerű újításokkal, teljesítménnyel és fogyasztással. Az árat nem említem mert ugye akkoriban az ő áraik voltak az egekben. Lecserélték a kerekét a talicskának és megszületett a k10. Mondhatjuk úgy is, hogy ez a kerék nagyon kockás lett hatalmas égéssel. Gyorsan elkezdték ezt a kereket egyengetni és a raklapot fejleszteni. Így lett belőle k10,5. Ez ugyan teljesítményben és fogyasztásban jobb volt, de nem változott sokat, viszont a renomét kicsit helyrepofozta. A problémát ott látom, hogy a talicskát toló embert mint tényező még mindig nem került lecserélésre. Ezzel pedig erősen visszafogja a fejleszthetőséget. Ezzel el is érkeztünk az AMD legújabb fúrt, faragott 1095T hatmagos processzoraihoz.

A lényeg ami nekem tetszik: a fogyasztás csökkenése hatmagos létére és ha összehasonlítom az Intel 6 magos processzorával akkor az ára.

Mi nem tetszik? - az előbb leírtakon kívül ebben a processzorban semmi. Ez a processzor egy összetákolt valami. Kezdem azzal,hogy ez a processzor tulajdon kép egy 4 magos, amihez hozzátákoltak még plusz 2 magot. Még a harmadszintű gyorsító tár méretét sem emelték meg 6-ról 9-re, ahogy illett volna. A Turbo Core ebben a formában egy vicc. A Jelenlegi alkalmazások 90 %-a nem foglalkozik a magok 2-3-4 osztályozásával és ezért majdnem mindig folyamatosan fogja hajtani az összes magot. A processzor memória sávszélességénél látszott, hogy már a négy magot is alig tudta kiszolgálni. Akkor a 6 maggal mire lesz képes aminek sokkal többre lenne szüksége. A gyorsítótár órajele ugyan az maradt mint az x4-es szériánál.Még lehetne sorolni a hiányosságokat. Ezekből is látszik, hogy a fogyasztás miért ilyen kevés ennél a processzornál. Amennyiben megkapta volna a gyorsítótár a plusz 3 megát már lehet,hogy nem fért volna be a 125 wattos keretbe. Vagy megemelték volna a Hipertranszport-link órajeleit. Ezért hoztam elő korábban a talicskás ember példát. Az egészet egyben kellene cserélni és nem ezzel kínlódni. Az egész számomra kísértetiesen hasonlít a grafikus vezérlők 8000-es és hd2000-es menetére. Éveken keresztül toldozzák, foltozzák ugyan azt. Van is előre lépés meg nincs is. Ráadásul szerintem az AM2+ és AM3 tokozás megtartása erősen visszafogja a fejlesztők kezét. A Buldózer is ide készül és szerintem ne várjunk tőle többet, minthogy hasonló teljesítményt fog nyújtani mint a mostani i5 és i7 termékek. A probléma ott van, hogy akkor már nem ezekkel kell versenyeznie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. olloczky
2010.05.10. 15:35
Azért az szép, hogy az i7-920 majdnem mindenhol veri..pedig az csak négymagos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. J.o.k.e.r Destr...
2010.05.10. 15:38
Igen, egy jó léghűtéssel "csodákra" képes a proci, de sajnos nem kaptunk hozzá hűtőt, az 5600+ gyári hűtője meg elég karcsú 4 GHz-es guninghoz. Nem akartunk kárt tenni a prociban A lényeg azt hiszem így is szépen látszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. psylocke
2010.05.10. 15:47
rini, valahol egyetértek. Én pl. visszasírom azokat az időket, amikor az FX jelentette azt amit ma az i7.

De másik szögből is meg kell vizsgálni. Még egyenlőre nem tudni mi lesz az am3 sorsa, utódja és mikor. legalább is pontosan nem tudni. Lehet a Bulldozer-nek lesz külön foglalata is, vagy valami am3+ szerű még egy foltozás. Jó, hogy kijöttek a hatmagosok, kész ez a paletta, de tényleg már zárni kellene ezt a platformot. Meg kell csiszolni, kisebb csíkszélesség és fogyasztás, magasabb órajel, talán újabb utasításkészletek, 775, 1156 ellen meghagyni, a belépőszint - középkategória tetejéig elég teljesítménye van/lesz. A Bulldozer meg megérdemelné a teljesen új platformot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Fada
2010.05.10. 17:32
Az i7 960 3.2GHz-en CineBenchben 8 szálon 5.48-at kap, gyakorlatilag ezt a Thuban ugyanazon az órajelen hozza. A külföldi fórumokon több tucat teszt után általánosságban az a vélemény, hogy a Thubannak olyan 100MHz-es előnye van a HT-s i7-esekkel szemben.

X4 630 2.8Ghz --> 3.16pts
X4 "B35" 3.62Ghz --> 4.28pts
X6 1055T 2.8Ghz --> 4.99pts
X6 1055T 3.35Ghz --> 6.00pts default vcore
X6 1055T 3.85Ghz --> 6.88pts 1.42v
AMD 1055T 4.2Ghz Cinebench R11.5 hit 7.38

i5 750 2.66Ghz --> 3.49pts
i7 860 2.8Ghz --> 5.06pts
i7 960 3.2Ghz --> 5.48pts
i7 930 4.2Ghz --> 7.19pts

Azért nem olyan gyenge a 4.2-es i7-esekkel még pariban lenni sem, hát még lenyomni. Ehhez képest a Cinebenchben itt az egyetlen húzott proci a 980-as. Nem lett volna jobb megcsapni a Thubant egy kicsit, meg a 920-ast, és összeengedni?

Sajnos ez a "teszt" most nem lett jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Fada
2010.05.10. 17:37
Te J.o.k.e.r., nem volt a közelben egy CM Hyper 212 Plus, vagy mi? Lassan már a sarki fűszeresnél is az van a pénztárgépen. Ó, jajjj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. ThePoweR Fada
2010.05.10. 17:46
Na ez az. Bemegyek infó boltba azt mikor megyek ki dobálják utánam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. gabest
2010.05.10. 17:49
Fada: i7 tulajdonképpen itt 4 magos, mivel a HT elsősorban arra jó, hogy ne kelljen várnia a másik szálnak, ha van szabad végrehajtó egység. De ha mind maximálisan ki van használva, akkor semmit se ér, mintha nem is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. Fada
2010.05.10. 17:49
rini: a 12 magos 2,1 GHz-es Opteronban 18 mega cache van, 45 nm-en, a tdp-je meg asszem 115 watt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. J.o.k.e.r Fada
2010.05.10. 17:54
Én igazságszerint már annak is nagyon-nagyon örültem, hogy sikerült ilyen procit szerezni tesztre! Legközelebb akkor megnézen a sarki fűszerest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. Fada
2010.05.10. 17:55
gabest: voltaképpen hol számít akkor a HT, ha itt sem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Fada
2010.05.10. 17:57
J.o.k.e.r.: és mi van a procival? Adok érte egy 965-öst, megy egy 19 éves thai lányt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Greathoof
2010.05.10. 19:30
Amúgy, azt nem értem, hogy ha 1090T, akkor miért ír 1095T-t a CPU-Z?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. drherbyke
2010.05.10. 19:39
A passmark a corei7 950 3,07 ghz elé helyezi az új x6 ot.

http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=AMD+Phenom+II+X6+1090T
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. Rider15
2010.05.10. 20:05
de itt már a Phenom II X6 1090T a Core i7 920 elé kerül, míg a Phenom II X4 925 megelőzi a Core i7 750-es processzort

I7 750 el lett írva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. rabib
2010.05.10. 21:29
gabest: Akkor nincs értelme az i7 860-nak sem? Ebben a tesztben azért nem ez a helyzet... Az i7 870 ugyanaz 99%-ban, mint az i7 860, csak 133 Mhz-val magasabb az órajele, ami szinte semmi.
[LINK]

i7 860-ról ma meg le akartak beszélni, hogy egyáltalán nem éri meg azt a +20 ezer forintot a HT miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. csab959
2010.05.10. 22:12
Mert előbb volt az 1095T, de aztán nem tetszett AMD-nek, és változtatták 1090T-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. prohlep
2010.05.10. 23:18
Rini velemenyehez hasonlo erzesem van azzal megtoldva, hogy en elegge AMD parti vagyok, de Rini-hez hasonloan, egyre kinosabbnak erzem azt, amit az AMD procifejlesztes cimen muvel.

Ha mar kiszervezte a chipgyarto reszleget, akkor miert nem keszittet egy jobb chipgyartonal keskenyebb csikszelesseggel szupi procikat?

Husvet-kedden Core-I3 procis laptopot http://www.ipon.hu/webshop/product/packard_bell_easynote_tj75_f2475_gn_310hg/140022 voltam kenytelen venni nagyobbik lanyomnak, mert barmennyire is nezegettem, laptop temaban aztan tenyleg ciki az AMD.

Es mindez alapvetoen a csikszelesseg miatt. Ugyanis en Rini-vel ellentetben inkabb arra gyanakszom, hogy tudnanak tobb cache-t es tobb memoria csatornat integralni, csak az eltulzottan szeles, azaz 45nm technologia mellett mar tul nagy lenne a fogyasztas. Turbo pedig ket problemaval is kuzdhet: esetleg a jobb fol/le kapcsolgatas le van vedve szabadalmilag, es esetleg a jobb fol/le kapcsolgatas tovabbi aramkoroket igenyel, ami 45nm mellett megint nem tul szerencses.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. prohlep
2010.05.10. 23:22

Elobbi velemenyem mellett tovabbra is igyekszem vasarlasaimmal az AMD-t erositeni, ahol lehet, mert nem szivesen vennek egy Intel monokulturat. Asztali kivitelben meg nem ciki, laptop szegmensben most igen, habar ott jelentek meg biztato hirek, viszont nyilvan az Intel sem lazsal, azaz talan az is csak a mai helyzet szinten tartasara lesz elegendo a jovoben.

AMD-tol varnek valami radikalisat proci teren, ... eppen olyasmit, ahogy lemosta videoban az nVidia-t. Ha a leadott szamitasi teljesitmenyt a felvett energia teljesitmenyhez viszonyitjuk.

Magyaran vegre ATI kaliberu procikat varnek az AMD-tol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Vardar
2010.05.10. 23:29
Lehet hogy káprázik a szemem, de van olyan 4 magos Intel processzor ami többet fogyaszt AMD-s társánál? Sőt még a 6 magosnál is? Itt a világvége, emberek.
A Turbo Boostos 4 magos Phenomot majd bemutatjátok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Svindler
2010.05.11. 00:37
Rini és Prohlep: sajnos tényleg ez a helyzet jelenleg, mobil fronton az AMD nem versenyképes, asztalinál meg alig lépked előre és inkább árral kompenzál. Így ár/teljesítményben nincs gond a procikkal, csak a fejlődés nem túl nagy. Sajnos 2011-ig túl nagy változásra nem is lehet számítani, de én azért reménykedem, hogy az új architektúrák jóra sikerülnek, már nagyon szüksége lenne erre az AMD-nek. Az X6 olyan áthidaló megoldásnak tűnik addig is. Az új fejlesztés sokáig tart, így fel kellett mutatni valamit idénre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. tigerboy
2010.05.11. 10:43
Nem lehet esetleg, hogy az Intel uralja a CPU piac 80% és így a több bevétel miatt többet tud fejlesztésekre költeni és talán ezért erősebbek mint az AMD?
Ettől függetlenül nekem akkor is lesz egy AMD 1090T-m egy ASUS Rampage IV alaplapban! Azt hogy mikor azt meg majd az idő eldönti, ha suli mellett dolgozik az ember akkor nem dől a pénz apuci meg nem veszi meg helyettem. És igen nekem számít a proci ára!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. doktorovic...
2010.05.11. 11:24
Hát igen nem akartam hozzászólni, de nem bírom megállni. Tényleg null fejlesztés, pedig nagyon vártátok, de hogy egy középkategóriás 4 magosat nem ver meg ez nagyon nagyon nevetséges. A fogyasztásról meg a többi negatív részéről nem beszélnék.
Nincs pénz, nincs fejlesztés... Tervek vannak, de soha nem valósulnak meg.. Ez itt a baj nem más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Terror
2010.05.11. 11:37
Az i5 750-en kívül az összes vas többet fogyaszt nála, akkor hol a probléma a fogyasztással? Idle-ben 80 Watt szerintem nagyon korrekt még egy 4 magostól is, nemhogy 6-tól. A 920-as i7 terhelve 20 wattal még többet is eszik, pedig az 4 mag.

Azt meg elfelejthetné a sok gamer pistike, hogy ezek a processzorok játék alatt remekelni fognak. 4 vagy 6 mag, Intel oldalon HT-vel együtt 8 és 12 szál szerintetek azért van, hogy jól menjen a Crysis, ami 2 (kettő) szálon fut? NEEEM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. tigerboy
2010.05.11. 11:43
Azért ennyire nem gáz ez a proci...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Terror
2010.05.11. 11:52
Na ezeken látszik, hogy mire jó az X6, és mennyire jó arra, amire tervezték (nem Photoshop meg Bioshock meg szintetikus hülyeség): 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. ThePoweR Terro...
2010.05.11. 11:54
Ezekben se muzsikál túl jól
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Terror
2010.05.11. 12:23
Pff, trollkodjál, menj és vegyél 980x-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. ThePoweR Terro...
2010.05.11. 12:27
Hát egy négymagos i7-et épphogy elver néhol meg el se veri...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. jozsefm
2010.05.11. 12:58
Köztes megoldásnak jó ez ,és árban is helyén van.Az viszont világosan látszik,hogy
turbo ide-oda a 45nm.-es gyártástechnológián ebből nem lehet többet kihozni, a váltás már elkerülhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. rabib
2010.05.11. 13:09
Ahol megközelíti a 80 ezer forintos AMD proci a 130 ezer forintos Intel proci teljesítményét, az elég jó, az Intelnél annyi a baj, hogy a 130 ezres proci is kb. +10%-kal tud többet, mint egy i5 750 játékokban, ami szerintem elég gáz pl. az i7 940-re és az i7 870-re nézve. A baj az, hogy annyival nem tud többet, mint amennyivel többe kerül. Néztem teszteket, és néhol tiszta szégyen a teljesítménye az i7 870-nek az i5 750-hez képest játékokban az árához képest.
Itt egy teszt, aki még kíváncsi az új AMD procikra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. ThePoweR rabib
2010.05.11. 13:20
975-ös i7 is csak órajelbe különbözik társaitól. Szal tök mind1 mennyibe kerül egy alacsonyabb órajelű i7-el is el lelhet érni azokat az értéteket akár alap fesszel gyári hűtővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Terror
2010.05.11. 13:27
Ezt úgy írod, mintha csak az i7-et lehetne tuningolni, amúgy látom meg se nézted a grafikonokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. ThePoweR Terro...
2010.05.11. 13:33
De képzeld megnéztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. rabib ThePo...
2010.05.11. 13:58
Tehát akkor végül is elmondható, hogy az Intel ugyanazt a processzort, mondjuk i7 920-at egy kis tuning alá veti, és máris lesz belőle i7 930, 940 meg 950. Így elhiszem, hogy lehet profitot termelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. ThePoweR rabib
2010.05.11. 14:19
AMD-nél is ez van. Állítanak a szorzón vagy más microkód azt kész.

Ugyan ez van a kocsiknál is. Pl: VW Golf 1.9-es Diesel motor egyik fapados modellbe 95 ló. Állítanak az elektronikán és 110. és eladják drágábban. persze a motornak is bírni kell.

Mondjuk az i7 930 különbözik valamiben a 920-tól. Újabb reverzió vagy valami ilyesmi azt hiszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. ThePoweR
2010.05.11. 14:38
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Terror
2010.05.11. 15:29
Miért van az az érzésem, hogy benned meg doktorovicsban ugyanazt a személyt "tisztelhetjük"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. ThePoweR Terro...
2010.05.11. 15:42
Na látod ez én sem tudom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. ThePoweR
2010.05.11. 15:57
"Mi is a probléma? Először is hat mag az nem egyszerűen plusz két mag, más tényezőket is figyelembe kell venni. Több CPU-magnak magasabb sávszélességre és több, egyazon időintervallum alatt elérhető adatra van szüksége belül és kívül egyaránt. A Thuban nem felel meg ezeknek a feltételeknek. A CPU-n belül a harmadszintű gyorsítótár mérete változatlan maradt, optimális esetben 6 MB-ról 9 MB-ra kellett volna növelni (szimpla lineáris skálázódással számolva, persze nem ilyen egyszerű a helyzet, de mindenképpen növelni kellene). A gyorsítótár órajele sem változott, továbbra is 2 GHz, ami már a négymagos Denebet is sokszor visszafogta, szűk keresztmetszetként jellemezhetjük. Nem változott az északi híd vezérlőlogikájának az órajele sem, ez az L3 cache-sel egyetemben 2 GHz-en jár, pedig, amint az a képen is jól látszik, a két "odatapasztott" CPU-magtól az adatoknak hosszabb utat kell megtennie a harmadszintű gyorsítótárig, mint a másik négytől, és mivel eleve több a CPU-mag, így az adatok magok közti körbejáratásának sebessége is számít. És akkor még ott van a HyperTransport-link sebessége, ami a külvilággal való kapcsolattartásban játszik kulcsszerepet, ennek órajele szintén változatlan maradt, illetve az AMD a memóriavezérlőhöz sem nyúlt hozzá. Nyilván ezen „problémák" egy része arra vezethető vissza, hogy az AMD egyazon foglalathoz ragaszkodik. Az AM2+/AM3-nak megvannak a maga korlátai, a HT-link órajeléhez még akár hozzányúlhattak volna, de a memóriavezérlőhöz már nem, mert az a meglévő AM3-as infrastruktúrával való inkompatibilitást eredményezte volna."

forrás PH!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. rabib ThePo...
2010.05.11. 17:32
Igen, így van. Ez az AMD 6 magos processzor afféle "érdekesség," amit a táblázat jól mutat. A már fél évnél is több ideje a piacon jelen lévő i5 750 és i7 860 teljesítményét hozzák a mostaában megjelent 6 magos AMD procik? Hát...
Ez afféle Nvidia GTX4xx vs. Ati HD5xxx. Nvidia-féle erőlködés, Ati féle könnyű játék. Most Intel-féle könnyű játék, AMD-féle szenvedés. Valaki(k) valamit rosszul csinálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Parano1d
2010.05.11. 17:34
Szerintem is igaz, AMD-nek is érdemes volna meglépnie, hogy egyszerre 2 fajta tokozású Processzorokat fejlesszen. Az AM3 tényleg tök jó bizonyos szempontból, hogy visszafelé jó sokáig kompatibilis, viszont jelenleg már a közép/felső kategóriás processzorok terén korlátozó tényező is. A korábbi K7-re épülő rendszereknél is ez volt, mikor megjelent mindenki el volt ájulva, az ár/érték arányától, de egy idő után, már csak toldozgatásra futotta az erő, A K8 szintén ugyanezt az utat járta be. A K10 viszont már eleve nem indult írgéretesen, és ennek eredménye a jelenlegi helyzet. Ha létezne egy olyan platform is, ami nem csak a Mainstream vonalba szánnának, az a jövőre nézve azért nagy előny volna számukra.
Mindent összevetve amúgy nem olyan rossz processzor ez az új hatmagos, ha nem 45nm-es technológiával készítenék, még felső kategóriában is lenne keresnivalója.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Phantomstr...
2010.05.11. 17:35
Úgy látom tényleg nem volt rossz hatással a low K-s dielektrikum a fogyasztásra. Azért még mindig sajnálatos, hogy teljesítményben egy generációval le vannak maradva.Nem nagyon pufogtat az AMD. Remélem azért, mert még a takarító is a Bulldozer architektúrán dolgozik és visszatérnek az Athlon XP-s Athlon 64-es idők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Fada
2010.05.11. 18:31
Vazze, ez tiszta kabaré. Aki itt HT-s intelt vett, az mind azt szajkózta, hogy milyen időtálló lesz, mert kétszer annyi szálon tud dolgozni. Amikor meg a natív hatmagos Thubant hasonlítják össze vele, akkor meg megy a szöveg, hogy de az csak négymagos. Bahh, erről ennyit. Van kalap, nincs kalap

Összefoglalva: általánosságban a négymagos, ht-s i7 architektúra teljesítményét hozza egy natív hatmagos amd processzor. Azért ne menjünk már le óvodásba, és jegyezzük meg, hogy egy 4,2 GHz-re húzott i7-esről nem sok intel fanboy gondolta volna, hogy a közeljövőben befogja egy amd-s társa. Mert egy 4,2 GHz-re húzott i7-es eszméletlenül, hovatovább hétköznapi használatra (most ezen ne kezdjünk el vitatkozni, hogy a renderelés az-e) feleslegesen erős. Csakúgy mint a Thuban. Ennyi, nem több. A többi csak márkajelekben gondolkodók által kitalált maszlag.

Én ha megtehetem, cserélek x6-ra, mert am3-as platformom van, ezért nekem nem a rajongás, hanem a logika mondja azt, hogy ha lesz pénzem, erre kell bővitenem. A következő pedig a Sandy Bridge és a Bulldozer párharcából kikerülő majdani győztes lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. uristen
2010.05.11. 18:35
Parano1d:
Szerintem mire az AMD csinál foglalatot, addigra az INTEL már megint csinál 2-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. jozsefm
2010.05.11. 21:33
A rabib által korábban linkelt tesztet nézve két dolog világos:
1.minden tesztnek az a végeredménye amilyen szándékkal, a tesztelő a szempontokat összeválogatja./itt szinte minden az órajelekről szól/
2. AMD tulajként mondom,hogy itt látszik igazán a zsákutca ha a saját 955-965 X4-eseik teljesitményét nézzük, végig ott loholnak 6-magos társaik
nyakán helyenként minimális különbséggel hol előttük hol utánuk.
Kétségtelen vannak előnyök és ujdonságok a technikában,de a tévedés
annál károsabb minél több a valóságtartalma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. ThePoweR
2010.05.11. 21:40
mindenki azzal van hogy milyen zsír amd nem vált foglalatot. Meg is látszik. A Phenom II-ekhez is kellett volna egy új foglalat és ha abba jött volna a 6 magos, az intel nem lenne ilyen egyszerű helyzetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Parano1d
2010.05.11. 23:49
A foglalat a kissebbik gond, a nagyobbik a gyártástechnológiai lemaradás. Nagyon kellene az a 32nm ez az igazság. Mind a fogyasztás, és az órajel tekintetében is sokat számítana.
Az L3 chache viszont egyáltalán nem számít annyit, mint az sokan gondolják, ez bebizonyosodott az AthlonII tesztek során(na jó van ahol azért sokat számít, de nem ez a jellemző). Kicsivel több viszont gyorsabb L2 általában jobb hatással van a teljesítményre, mint a sok viszont viszonylag lomha L3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. iteq47
2010.05.12. 06:45
rabib 45:
te melyik tesztet olvastad?
1. azé legtöbbször ugyláttom több mint 10% van
2. jó lesz az a 130 ezres intelproci 62ezernek is

http://ipon.hu/webshop/product/intel_core_i7_920_2.66ghz_1366_box/34712
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. iteq47
2010.05.12. 06:46
sry
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Terror
2010.05.12. 08:55
Ő a 940-esről beszélt, ami csakugyan 137 rongy, a 975-öst meg kapni sem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. _DiEGO_
2010.05.12. 12:28
Előkészületben :

2 hetes hsz megvonás
4 hetes hsz megvonás
6 hetes hsz megvonás

Bannolás IP cím alapján !

Aki nem bír a billentyüzetével - könnyedén búcsúzhat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. rabib _DiEG...
2010.05.12. 15:35
Aki tudja változtatni az IP címet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. iteq47
2010.05.12. 15:48
diego:
ezt hogy érted hogy előkészületben?
ilyen elsz bevezetve? vagy csak lebanolni készülsz valakit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. axe
2010.05.13. 23:13
_DiEGO_ ezzel ha nem is nagyon de csak rontanád az ipon hírnevét. Jó-jó néha bárkinek becsúszhat 1-2 csúnya szó, de akit eltiltanak 2-4-6 hétre, szerinted visszajönne? Így elég hamar elfogynánk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. csab959
2010.05.13. 23:45
Szerintem, ez a potenciális fórumozókat nem érinti, mert vannak olyan kulturáltak, hogy nem használnak trágár szavakat, legalább így a "selejt" kiesne, valamint maradna, akinek mérvadó a véleménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Vendég-Ven...
2010.05.14. 02:35
Szerintem Diego csak viccelt. Mi értelme lenne az IP szerinti tiltásnak, amikor úgyis csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá?

(Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb szolgáltató dinamikus címkiosztást alkalmaz, tehát inkább csak fix címes munkahelyi gépek jöhetnének szóba.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ThePoweR axe
2010.05.14. 09:39
Én már voltam eltiltva emiatt vagy 3 hétig. by StevyXIX
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. gery84
2010.05.14. 09:51
Akinek olyan nete van az hamar vissza tud jönni! Nézegetem ezt a vitát az AMD vs INTEL nekem az a véleményem akinek sok pénze van vegyen intel aztán menősködjőn. Akinek meg nincs annyi mint pl. nekem én vettem egy x3 2.7Athlont most x4 3.2 megy. Nekem tökéletes. De Intelt már soha többet nem vennék mert szerintem a márka miatt kell tőbbet fizetnem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ThePoweR gery8...
2010.05.14. 09:59
HSZ-ed első részével egyetértek. A másodikkal viszont hogy a márkáért kell fizetni az nem teljesen igaz. Minden A párban lévő processzoroknál az Intel veri az amd-t. Az más hogy nem annyival amennyivel többe kerül. De egyéb tényezők is vannak. Fogyasztás, melegedés....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gery84 ThePo...
2010.05.14. 10:13
Értem mire gondolsz, volt egy idő mikor az AMD jobb procikat csinált az INTELnél,de árban nem szált el annyira mint intel! De most a tesztből jobban megéri egy core i5 750. De nem mindegy hogy menyiért veszel hozzá alaplapot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. StevyXIX ThePo...
2010.05.14. 12:32
3 hét? Soha nem tiltottam le senkit ilyen hosszú időre, ez teljesen biztos, maximum 3 nap ha volt, de 3 hét biztos nem, légy szíves ne állíts valótlant.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. StevyXIX _DiEG...
2010.05.14. 20:25
Meglepődtünk írásod láttán, ami teljesen alaptalan, poénnak jó volt. Semmi ilyen előkészület nincsen, van moderáció adott esetben tiltás is lehetséges, de csak is nagyon indokolt esetben van ilyen, többszöri felszólítás és más próbálkozások után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Terror
2010.05.14. 20:38
Mondjuk nem tudom mit kell csinálni ahhoz, hogy valaki tiltva legyen, ha ezt a bérbipsit még nem raktátok ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. StevyXIX Terro...
2010.05.14. 20:48
Kit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Heroes27
2010.05.14. 20:53
The Power: Építsél ki egy i7-es rendszert, meg egy Phenom II X4-eset. Árban van ám különbség, és mint nekem átlagfelhasználónak, nem mindegy, hogy 200-ba van a gépem, vagy 280-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Heroes27
2010.05.14. 20:54
És 80ezer nincs a két platform különbségeként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror Stevy...
2010.05.14. 21:08
ThePower/doktorovics meg kitudja hány néven nyomja még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ThePoweR Stevy...
2010.05.14. 21:15
Jó akkor kettő. De tuti hogy hetek voltak és nem napok. Mindjárt megnézem mikor regeltem.

Terror: Sok volt a csúnya szó. Kaptam figyelmeztetést de aztán megint írtam egyet és jött a tiltás.

Szeptember 20. azt utolsó belépésnek meg a mait írta. na mind1.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. StevyXIX
2010.05.14. 22:59
Még egyszer mondom, én senkit nem tiltottam le hetekre, maximum napokra, azt se sokat, szóval alaptalan amit mondasz, más lehet letiltott tovább is, de én nem, ez biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ThePoweR Stevy...
2010.05.14. 23:01
végül is 2 hét is 14 nap. Szal az is napok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2010.05.14. 23:03
Hagyjuk, biztos megérdemelted.
Elsőre sose tiltok hetekre, legutóbb is 3 napot adtam, később szoktam tovább pihentetni, ha ez se használ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gery84
2010.05.15. 10:54
Hú de jó kis téma van itt! ThePoweR ne nagyon veszekedj StevyXIX-el mert megint letilt. De akkor legalább fel tudsz jönni a doktorovicsal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tigerboy
2010.06.06. 23:27
Mekkora + feszt bírnak el ezek a procik? Vagy addig lehet emelni ameddig a hűtés engedi? Nem károsodik tőle egyébként?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tigerboy
2010.06.07. 12:24
up!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dani1992
2010.06.14. 16:08
i5-750 for the win )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!