iPon Cikkek

Toshiba AC100 – Tegra és Android notebook testben

Dátum | 2010. 10. 12.
Szerző | Svindler
Csoport | NOTEBOOK

Az iPonon még sosem volt egy tesztnek sem alanya Androidos gép, mivel a Google operációs rendszerét főként mobiltelefonokon láthattuk futkorászni. Most azonban, így 2010 vége felé jobb ha megbarátkozunk a gondolattal, hogy az Android feszegeti a korlátait, és népszerűségének hála egyre több helyen használják fel. Pár hónapon belül például elrajtolhatnak az iPad ellenfelei, az Acer pedig már több notebookjára is felrakta a rendszert, de csak az x86-os változatát, mint választható opciót. A Toshiba ennél továbbment, AC100-as notebookja már alapvetően az Androidhoz lett tervezve, hardvere is erről árulkodik. Nem más hajtja ugyanis a 10 colos gépet, mint az nVidia Tegra 2-ese, ami viszont egy notebookban kétélű fegyver: egyrészt nagyon keveset fogyaszt és elegendő ereje van ahhoz, hogy általános felhasználásra elég legyen, másrészt viszont erősen korlátozza a hozzáadott operációs rendszere, és van, aminél már kifullad.


A specifikáción végignézve pár érdekes dolgon biztos megakad a szemünk. Az 512MB DDR2-es memória bőven elég ehhez az operációs rendszerhez, a 16GB-os SSD meghajtó pedig lehet hogy elsőre kicsinek tűnik, de igazából arra, amire használható a gép, elég. A lényeg, hogy van bőven lehetőségünk a netre csatlakozni, csak a vezetéket ne akarjuk erőltetni, mert RJ-45-ös Ethernet csatlakozó az nincs. Van helyette n-es WiFi és 3G, utóbbihoz a SIM kártyahely az akkumulátor mögött található. A gép súlya nagyon baráti, ahogy a méretei is, a képernyő felbontása pedig igazodik az átlag netbookokhoz. Elsőre talán ijesztőnek tűnhet a 3 cellás akkumulátor, de ez segít karcsúságának megőrzésében, és a Tegra mellett nincs is szükség 9 cellás monstrumokra, ezt a géppel eltöltött pár nap is igazolta, de ezzel majd a következő oldalon bővebben is foglalkozunk, most lássuk magát a vasat.Az AC100 egy egyszerű dobozban érkezik, amiben nem találunk semmi extrát: hálózati adapter és leírás, ez minden, amit kapunk. Utóbbi egyébként pdf formátumban megtalálható magán a gépen is, ha útközben nem tudnánk rájönni valamire. A gépet érdes felületek jellemzik, és szerencsére sehol sem látni a manapság annyira jellemző fényes műanyagokat. Vékonysága ellenére nem egy porcelánbaba az AC100-as, fizikai kialakítása az átlag netbookok fölé emeli. A fedlapot csak egy Toshiba felirat uralja és alul se igazán van látnivaló, de nem is nagyon van mit cserélgetni a gépben.


A billentyűzet egy érdekes megoldás. A billentyűk mérete megfelelő és a nyomáspontjuk sem rossz, de az elrendezés a magyar nyelvhez nem a legjobb. A legfelső sort a megszokott általános funkcióbillentyűk helyett dedikáltak foglalják el, amikkel a multimédiás részleget irányíthatjuk, a monitor fényerejét állítgathatjuk, stb., ez még jó. Jobbra kicsit összemennek már a billentyűk, hogy minden elférjen, de még ezt is könnyen meg lehet szokni, a problémát inkább a „0” és az „í” elhelyezése jelenti, amik a legalsó sorban kaptak helyet, néhány Androidos billentyű mellett (a házikó pl. a Home gomb, amivel bármikor a főmenübe mehetünk). Ezek már erős megszokást igényelnek, nekünk egy hét alatt sem sikerült megbarátkozni velük.

A tapipad a gép méretéből adódóan elég kicsi lett. A felülete jó, elég érzékeny és scrollozni is lehet vele, de a gombjai túl mélyen vannak, így ölbevéve a gépet kényelmetlen őket használni, ráadásul a jobb oldali szinte csak dísznek van, hála az androidnak (elvégre nincs „jobb ujjas érintés”).A csatlakozókkal nem lehetne Dunát rekeszteni, de a legfontosabbak felsorakoznak a gép két oldalán. Bal oldalt egy HDMI, egy mikrofon/füles csatlakozó és egy memóriakártya-olvasó lapul ami SD/SDHC kártyák fogadására lett felkészítve. Jobb oldalt egy USB és egy mini-USB van a tápcsatlakozó és a Kensington zár társaságában.


A képernyő ledes háttérvilágítást kapott, ami elég egyenletes, és a TFT-LCD panel színei is egész szépek. A betekintési szögek teljesen átlagosak, asztalra rakva, ketten kényelmesen nézhetik a kijelzőt. Az 1.3MPixeles webkamera felbontásától eltekintve csak a belépőszintet képviseli, nagyon nem szereti ha kevés a fény, és a mozgásokat is nehézkesen követi. Videós beszélgetésekhez elég, de ne ezzel akarjuk elkészíteni magunkról életünk legjobb fotóját.

Mivel az Android elég nehezen lett volna használható billentyűzettel és egérrel, ezért a Toshiba egy kicsit kiegészítette, így az operációs rendszer teljes neve Toshiba Home Menu for Android 2.1 lett. Revolúcióra persze ne számítsunk, aki látott már Androidot az már az első pillanatban felismeri, nincsenek óriási változások. Felépítéséből adódóan a bootolás nagyon gyors és ha leküldjük készenléti állapotba a gépet, akkor utána pillanatok alatt magára talál visszakapcsoláskor.


Első induláskor a WiFi beállítása után a majdnem teljesen üres asztal vár minket, aminek öt „oldala” van, jobb fent tudunk lapozgatni köztünk. Lent felhúzhatjuk a menüt és kérhetünk teljes képernyős változatot is. A Toshiba az alap programokon kívül biztosított saját fájlkezelőt, médialejátszót és szoftver frissítőt. Vannak még egyéb hasznos programok, hogy meg tudjunk nyitni alapvető fájlokat, de érdekes módon az Android Market kimaradt, helyette kaptunk egy Chamangi Marketet, ahol nincs akkora választék.


A gép multimédiás képességei kielégítőek, tényleg képes nagyfelbontású fájlok lejátszására, de csak ha nincsenek mkv konténerbe zárva. Talán ezt idővel orvosolják egy új lejátszóval, de biztosra nem lehet venni. A notebook csipogói teljesen átlagosak, ha jó hangzásra vágyunk, akkor marad a füles használata.


A fájlkezelőben gyorsan kiderül, hogy a rendszer gyorsan felismeri a pendrive-okat, de csak ha FAT32-esek. Az NTFS-sel nem tud mit kezdeni, így a 4GB-nál nagyobb fájlokat el is felejthetjük. Ráadásul főleg itt jön elő, hogy egy Windowshoz szokott ember ha nem érintőképernyőn keresztül próbál Androidot kezelni akkor mennyire más viselkedést vár el. Például ha kattintunk egy fájlra, akkor nem csak kijelöljük azt, hanem már indítjuk is, külön gomb van arra, hogy átmenjünk kijelölő módba. Az ilyen apróságok miatt rengeteg megszokást igényel a rendszer.


Böngészésre ott van az Android saját böngészője és az Opera Mini, egyikkel sem voltak problémáink, az egyetlen dolog ami megakaszthat minket, hogy mint fentebb kiderült ez egy 2.1-es Android, ergo még nincs Flash támogatás (az pont a 2.2-től van). Az nem derült ki, hogy lesz-e frissítés.

A háromcellás akkumulátor ellenére egész sokáig húzza az AC100-as. Ha leküldjük készenléti állapotba, akkor vígan elvan majdnem egy egész hétig (tapasztalat, nem a hivatalos lapról van), egyébként pedig attól függően, hogy használunk-e 3G-t és WiFi-t, mi 6-8 órán keresztül tudtuk életben tartani netezgetéssel, zenehallgatással, stb.


Összegezve tehát az eddig tapasztaltakat, az AC100 tele van jó ötletekkel, de szinte mindenhol vérzik egy kicsit. A gépház nagyon elnyerte a tetszésünket, és a billentyűzettel sem lenne baj, ha a kiosztása nem lenne ilyen fura. A touchpad mélyen ülő gombjai néha kényelmetlenek, ráadásul a jobb gombot nem igazán lehet használni az Android miatt. Az akkumulátoros üzemidő bőven jó és az operációs rendszerrel is el lehet végezni a legtöbb általános feladatot, de látszik, hogy mobilokra van és ezért sok megszokást igényel. Értékeljük, hogy a Toshiba be merte vállalni egy ilyen notebook elkészítését, de jobban rá kellett volna feküdni a szoftveres részére. Jobb kezelőfelülettel és normális billentyűzetkiosztással ez egy tökéletes internetezős gép lehetne, így csak érdekes különlegesség, aminek reméljük még látjuk a következő változatát. Aztán persze az is lehet, hogy a Toshiba áttér majd az Intel Moorestown platformjára és kipróbálja a Chromium OS-t, mi csak örülnénk neki. Az AC100-as két változatban jelent meg, de mielőtt valaki ugrana az olcsóbb, 32GB-osra, vegye figyelembe, hogy abban nincs 3G, és így a gép lényege veszik el a több tárhelyért cserébe.

További információk: Hivatalos honlap
Vásárlás: Webshop

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. technikait...
2010.10.12. 13:44
Én egyelőre szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy laptopon Androidot használjak.

Top 10 Android program itt:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lajthabala...
2010.10.12. 14:33
Egy Android-os telefon áráért egy Android-os telefon tudása. Csak nem lehet zsebre tenni. HTC Desire-nek, amit használok van 800x480 pixele kevesebb mint 4"-on, a laptopomon 15"-ra jut 1920x1080. Ennek van 1024x600 10"-ra. Rátehettek volna 720p-t, vagy a "HD Ready" 1366x768-at.

Az operációs rendszer megfelelő kiegészítésekkel elég szerintem mindenre, kérdés, hogy mennyire könnyen lehet beszerezni a szoftvereket, és mikor lesznek elérhetőek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nightmare1...
2010.10.12. 14:56
Maga a koncepció szerintem egész jó, kellő ereje is megvan ahhoz, amire kell, nekem csak az a bajom vele, hogy elvileg egy ingyenes oprendszerrel van 110k-ért. Ha kezeli az Office által használt fájlformátumokat, még azt mondom, ez is elnézhető, mert ugye kárpótol a 3G modem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. somakb
2010.10.12. 15:08
A vas jó, el lehetne ezzel szórakozni. Tegrában grafikus erő is van, ki kellene használni. Egy normális oprendszerrel ez egy mindenvivő gép lehetne. 87 deka... ilyen könnyű netbook nem létezik, még az ipad is 73 deka, egy ilyen hosszan használható netbook meg méretesebb akksi miatt 1,2 felett van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kontar
2010.10.12. 16:03
én továbbra is azt mondom hogy ez így nem életképes, milyen jó dolgunk lenne ha nem bojkottálnál az intel az nvidiat és lenne nekik x86 licencük, mert ez a tegra2 sokkal jobb lenne az idiota atom helyett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller
2010.10.12. 16:12
előbb néztem egy yt videót, a csákó meghekkelte a gépet és felment rá az ubuntu 10.10 netbook edition, és veszett gyorsan ment. (mivel memokariról ment az oprendszer, a fájlok böngészése term lassu volt, de a netezés ment szépen) Tehát az android, mint negatívum kipipálva.
Ennek a gépnek egyetlen negatívuma a fura kiosztás, de ez kárpótol minket a kellő teljesítmény, vékonyság, design, és extra kicsi tömeg. Ha nem lenne egy Compaq Mini-m, tuti ilyet vennék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. somakb
2010.10.12. 16:54
kontar : én továbbra is azt mondom hogy ez így nem életképes, milyen jó dolgunk lenne ha nem bojkottálnál az intel az nvidiat és lenne nekik x86 licencük, mert ez a tegra2 sokkal jobb lenne az idiota atom helyett

ha ez x86 lenne, akkor 5 ször ennyit fogyasztana, nagyobb akksi kellene stb...

x86-on kívül is van élet, csak jó oprendszer kell rá, mert a vas nagyon jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. StevyXIX
2010.10.12. 17:31
Így elég gyengének tűnik az Android, majd ha esetleg ki lesz fejlesztve normálisan netbookra (nem ilyen Toshiba féle átírat) akkor talán lehet róla beszélni, de így nem sokat ér, nincs Market akkor Android se ér sokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Azrael
2010.10.12. 18:29
Egy Ubuntu netbook remix-szel tök fasza lehetne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. somakb
2010.10.12. 20:21
Utánanéztem, tényleg van aki felhekkelte rá az új 10.10-es ubuntut, bár nem tökéletes. Na erre feküdhetne rá a Toshiba, és az AC100-oz testre szabná, máris lenne egy vevőjük. És valószínűleg nem csak 1....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Canabis
2010.10.13. 09:26
jaja, ubuntuval ez nagyon cool kis gép lenne, főleg ha a kijelző kávája kisebb lenne, így vmivel nagyobb a kijelző

e inkább egy ilyen ubuntuval, mint más netbook windowsal, vagy akár más netbook ubuntuval
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Adam_umpc
2010.10.13. 10:42
Itt már volt róla teszt 1 hónapja: http://href.hu/x/dfyp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Adam_umpc
2010.10.13. 10:42
http://href.hu/x/dfyp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zelbacsi
2010.10.13. 13:32
Hát igen, Adam az aztán a teszt! Áradozó szavakba öntve felsorolja a tulajdonságait, inkább tűnik egy marketingszövegnek, mint akár egy ismertetésnek (nem hogy tesztnek), egy szót nem ír a személyes tapasztalatairól a géppel, de pirossal kiemeli hogy "már lehet kapni és AKCIÓ jár is hozzá fi**-fa**!)... Már megbocsáss de ez... nem teszt.

Amit Svindler írt, na AZ teszt. Még ha kemény 2 oldal is, sokkal több minden kiderül belőle arról, hogy milyen is a masina használat közben, nem pedig csak egy nyáladzás az egész.

Komolyan nem értem minek linkelted be azt a reklámot >_<
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. balintdavi...
2010.10.14. 00:02
Android mobilra jó, de notebookra jelenlegi formájában nem erőltetném, mert ez így finoman szólva is khm... sovány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zevilaga
2010.10.19. 20:14
110-ért nem ezt venném. bár eléggé forradalmi kis gép. A procijáról csak én nem látok infót?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zevilaga
2010.10.19. 20:17
Jaaaaaa, TEGRA, abban van a proci. AKkor már csak a megahertz hiányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2010.10.22. 20:27
zevilaga ne probáld megahertzekben mérni azt h milyen gyors. teljesen más mint egy PC-s rendszer, más utasitáskészlet, más minden. Támpontnak annyi elég, hogy egy Ubuntu Netbook Edition vígan elfut rajta, tudsz vele openofficeozni meg netezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!