iPon Cikkek

Toshiba Satellite A350: Fiatalok játékszere

Dátum | 2009. 03. 11.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Először járt nálunk Toshiba notebook, így alkalomhoz illő példányt szerettünk volna bemutatni olvasóinknak. A  fellelhető változatok közül a legújabb középkategóriás Satellite A350 bizonyult méltó kezdésnek, hiszen a fiatalok körében talán ez lesz a legnépszerűbb Toshiba gépezet.

 

A 16”-os gép egy hatalmas fehér színű katrondobozban érkezett, melynek belső kialakítása némileg emlékeztet a Hewlett-Packard Pavilionjaira. Ettől függetlenül a belső tartalom a szokásos, nem úgy, mint a specifikáció.

 

Processzor: Intel Core 2 Duo P8600 2,40 GHz 3 MB cache 1066 MHz FSB

Memória: 4 GB Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel PM45

Videokártya: AMD Mobility Radeon HD3650 512 MB DDR2

Hangkártya: Realtek ALC272 HD Audio + ATI HDMI Audio

Kijelző: 16” (1366x768, Glare-Type)

Merevlemez: Toshiba MK3252GSX (320 GB, 8MB cache, 5400 rpm, SATA-II)

Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633A DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek RTL8102E PCI-E Fast Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 5100 802.11n

e-SATA: van

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 48Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

Tömeg: 3,2 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 335 ezer forint

 

Több vonzó tényező is akad az A350-ben, a legfontosabbak talán a processzor, a videokártya és a memória. Ami sajnos kevésbé csábító, az a jelenlegi vételár, igaz két éves garanciát foglal magába.


A vaskos noteszgép mellé hálózati adaptert, töltőkábelt illetve rengeteg leírást kapunk; táska, egér és miegymás ezúttal nincs. A helyreállítást egy image-ből eszközölhetjük, telepítő és driver CD nem jár a gép mellé. A leírásokat és üzembehelyezési útmutatókat nem nagyon szoktuk értékelni, de a Toshibának ezesetben kijár egy piros pont, hiszen magyarul, nagyon egyszerűen - már-már szájbarágósan - megismerteti a felhasználót a vásárolt termékkel, ami szerintünk nagyon fontos tényező egy új gép vásárlásakor, hiszen nem mindenki a kockák világából jött. Ugyan az Apple-t ezen a téren nem lehet megszorítani - egyelőre - , de a konkurensekre utcahosszat ver rá a Toshiba, az egyszer biztos. A képen nem látszik, de kapunk a fényes bevonat miatt egy antisztatikus törlőkendőt is, amelyet rögtön a becsomagolt készülékre ragasztottak, hogy semmiképpen ne kerülje el a figyelmünket.

Bekapcsolást követően első utunk a BIOS-ba vezetett, ahol a szokásosnál több beállítást találtunk. Lehetőségünk nyílik például az Intel D.A.T. (Dynamic Acceleration Technology) engedélyezésére (alapból engedélyezve van), a HDMI port és a helyi hálózat hardveres letiltására, illetve a világító visszajelző LED-ek kikapcsolására is. Ezekkel mind-mind energiát takaríthatunk meg, igaz tesztjeink alapján nem sokat (pár percben mérhető).


A fényes, de fiatalos noteszgép nem tartozik a leghalkabb berendezések közé, ám így is viszonylag csendben tette a dolgát, egészen addig, amíg munkára nem fogtuk. Ilyenkor rögtön magasabb fokozatra kapcsolta a ventilátorokat, de hála a hűtés kialakításának és a visszafogott energiafelvételű processzornak, a konkurenciákhoz képest semmivel nem volt hangosabb egy fél óra játék után sem. A komolyabb videokártyákat tartalmazó notebookok közül talán a Dell XPS M1530 csapja a legkisebb zajt szórakozás közben, őt minden bizonnyal jelen tesztünk alanya követi, a sort pedig az Acer és az Asus megoldásai zárják (ha ezt az árkategóriát tekintjük).

 


Üresjáratban a processzor a 47, a videokártya 52 fok körül mozgott, amely értékek terhelésre 63 illetve 68 fokra módosultak. Látható tehát, hogy a viszonylag zajos működéshez remek hűtési teljesítmény párosul, ez köszönhető a feljett energiagazdálkodással rendelkező videokártyának és a maximum 25W-os fogyasztással bíró, de ennek ellenére magas órajelen ketyegő processzornak egyaránt.


A videokártyát illetően nem teljes az örömünk, mert a nyákra integrált memória itt is csak DDR2-es, igaz abból a leggyorsabb, 1 GHz-es változat. A 600/1000 MHz-es játék alatti órajelek a terhelés megszűnése után 300/500 MHz-re esnek vissza, ráadásul mind a memória, mind a grafikus mag feszültsége csökken, így a fogyasztás is töredékére zsugorodik. Ez fontos tényező, hiszen - mint látni fogjuk - akkumulátor terén nem kápráztatott el minket a cég.


A merevlemez azon kevés alkatrészek közé tartozik, amellyekkel nem voltunk megelégedve. Bár sebessége kifogástalan, hozza a tőle elvárhatót, addig a zajszint és hőmérsékleti adatok már sokkal kiábrándítóbbak. Egy rövidke fájlmásolással sikerült 46 fokra felmelegítenünk a mágneses tárolót, ami a nyári használatot illetően nem kecsegtet sok jóval. Ezt még talán elnéztük volna, hiszen azért az értékek nem kritikusan veszélyesek, de működés közben jellegzetes, daráló hangot bocsátott ki a szerkezet, így összességében csalódnunk kellett benne.

 

Toshiba Satellite A350-13A teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 6090

PCMark05 (Graphics): 6191

PCMark05 (HDD): 4623

Cinebench10: 4950 (2 perc 58 másodperc)

Memória olvasás: 6200 MB/s

Memória írás: 5551 MB/s

Memória másolás: 4284 MB/s

Memória késleltetés: 84 ns

CPU Queen: 10122

CPU PhotoWorxx: 7982

CPU Zlib: 30877 kB/s

CPU AES: 8874

FPU Julia: 4422

FPU Mandel: 2268

FPU SinJulia: 1184

3DMark Vantage (1280x800 Performance, GPU Score): 991

The Last Remnant Benchmark 720x480: 53,84 fps

The Last Remnant Benchmark 1366x768: 21,47 fps


Miután feltelepítettünk minden szükséges programot a gépre tüzetesebben is megvizsgáltuk kívül-belül, mit alkottak a Toshiba mérnökei. Meg kell hagyni, hogy maga a külső borítás egészen fiatalosra sikerült, ez részben a csillogó bevonatnak, részben a stílusos vízszintes csíkoknak köszönhető. A fedél felnyitását mechanika nem segíti, a webkamerába kell kapaszkodnunk a művelet elvégzéséhez. Fontos kiemelnünk, hogy az alkatrészek felett elhelyezkedő burkolatok szeparáltak és a garancia elvesztése nélkül végezhetjük el bármelyik komponens cseréjét.


A billentyűzettel semmi problémánk nem akadt volna, ha nem kapta volna meg a váz csillogó bevonatát. Emiatt néha “odaragadt” az ujjunk a gombokhoz. Ezt leszámítva a nyomáspont rendben volt és sehol nem találkoztunk zsúfoltsággal valamint a kiegészítő gombok (Home, Page Up/Down, End) is jó helyre kerültek. Örömmel láttuk, hogy a Toshiba nem ragaszkodik a numerikus billentyűzethez, amellyel egyrészt a dizájnt is elrontották volna, másrészt a zsúfoltságot sem tudták volna elkerülni.


A touchpad felülete sajnos nem bizonyult elég nagynak és ez főleg függőleges kiterjedésében igaz. Bár görgetősávra utaló jeleket nem látunk rajta, de függőleges irányban ott van az és jó érzékenységgel is működik. A bal és jobb egérgombot viszont nagyon kellemes volt használni, mert felületük óriási, nyomáspontjuk jó (ráadásul nagyon halkak is) és kiemelkednek a gép síkjából, így keresni sem kell őket.


A BIOS beállításoknál már említettük, hogy kikapcsolhatók a világító feliratok, amik helyzetjelzőként szolgálnak, de annyira gusztusosak, hogy szerintünk nincs értelme velük spórolni, energiát nem igazán nyerünk a művelettel. A billentyűzet feletti érintőgombos rész a szokásos multimédiás dolgokat tartalmazza, mint az alapértelmezett médialejátszó elindítása, a számléptetések/megállítások illetve a némítás.


A hangerőszabályzó ezúttal egy tekerhető gomb segítségével működik, amelynek nagyon örültünk a sok érintőgombos megbízhatatlan és érzékenységi hibákkal küzdő megoldás után. Mozgástere végtelen, így a minimum és maximum hangerőnél ne várjunk akadást.


Szintén elöl kapott helyet a memóriakártyaolvasó és a fejhallgató kimenet is. Utóbbi füles esetén szerencsés, hangszóróknál már sokkal kevésbé, hiszen nehéz a kábelezést úgy megoldani, hogy ne legyen útban a vezeték (a notebook alatt viszont van annyi hely, hogy el lehessen vezetni a gép hátulja felé). Bal szélen találjuk meg a vezeték nélküli hálózati kártya hardveres tiltását, ha nem lógunk a világhálón, csak filmet nézünk érdemes alkalmazni, hiszen az erős videokártya és a gyenge akkumulátor miatt minden perc ajándék lehet a számunkra.


A hangszórók ezúttal a harman/kardon-tól érkeztek, a Toshiba régóta szereli velük közép- és felsőkategóriás notebookjait. Minősége meglepően jó, leginkább a szép magashangokon és a tiszta középtartományon csodálkoztunk, a mélyek sajnos nem tudták elkerüni a műanyag ház negatív hatását. Összességében viszont így is elismerésre méltó szerkezet, utoljára az Acer Aspire 8930G-nél hallottunk hasonlót, igaz az egy hatcsatornás hangrendszer volt.


Ha végignézzük a notebook két oldalát hamar rájöhetünk, hogy a mérnökök gyakorlatilag az összes fajta csatlakozót felhasználták, ami a kezük ügyébe akadt, video kiementből hármat is kapunk (D-Sub, S-Video, HDMI), igaz ebből csak kettőt használhatunk egyszerre. A D-Sub csatlakozó elég szerencsétlen helyre került, ha a kábelezésre gondolunk, a FireWire porttal egész nyugodtan helyet cserélhettek volna. A házimozi kedvelők viszont nem fogják használni, hiszen a HDMI port mobil Radeonról lévén szó képet és hangot is továbbít egyszerre, ráadásul akár hatcsatornás módban is.


A webkamerát a Chicony szállítja és sajnos elég gyenge minőséggel bír. Teljesen mindegy, hogy nappal vagy mesterséges fénynél hasznájuk, erősen zajos képet kapunk, ráadásul a gamma is picit túl van erőltetve, amelyen nem tudunk korrigálni. A termék mikrofon része elfogadható minőségű, játékosoknak inkább ez utóbbi lehet fontos.

 

A kijelzővel meg voltunk elégedve. Igaz ugyan, hogy alapbeállítás szerint kissé meleg, már-már pirosas színárnyalattal rendelkezik, de a Catalyst Control Centerben gyorsan korrigáltuk ezt a problémát. Maximális fényereje viszonylag nagy, napsütésben is használható, minimális fényereje pedig pont megfelelt a mi ízlésünknek, hiszen nem kellett meresztenünk a szemünket az olvasáshoz, de nem is volt olyan érzésünk, hogy ennél azért lehetne lejjebb is menni. Pont jó. A képélesség szintén rendben volt, valamint a látószög is stimmelt (oldalról).


A már sokat emlegetett akkumulátor a webkamera és a merevlemez után a gép harmadik gyenge pontja. Sajnos bármennyire magas is a termék vételára, mindössze egy nagyon alap 6 cellás telep fért a csomagba, amely 48 wattórás teljesítményével két és negyed óráig bírja életben tartani az A350-et bekapcsolt WLAN-nal és minimális fényerővel. Egy hosszabb filmet tehát éppen hogy végig tudunk nézni maximális fényerővel, de az integrált eszközök nagy részét ilyenkor melegen ajánlott kikapcsolni. Külföldön az A350-es családot 9 cellás akkumulátorral hírdetik (de ott is 6 cellással csomagolják), így várhatóan hamarosan hazánkban is elérhetők lesznek ezek a nagy teljesítményű telepek.


Összességében véve meg voltunk elégedve a Toshiba A350-es Satellite-jával, amely jelenlegi árával nem kapja meg az ajánlott plecsnit, de ettől függetlenól nem számít rossz vételnek. Az Acer ebben az árkategóriában már Blu-Ray meghajtót is kínál és a garanciabővítéssel az árat tekintve is helyben vagyunk. Van, amiben az egyik gép a jobb, van, amiben a másik, igazság szerint jelen esetben tényleg szimpátia kérdése, hogy ki melyik mellett teszi le a voksát.

 

A Toshiba Satellite A350-13A-t az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Toshiba

Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Svindler
2009.03.11. 09:26
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. hunmyke
2009.03.11. 11:53
Egyedül az ára nem tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kajafun
2009.03.11. 12:08
Nekem egy Satellite A215-ös van és semmi bajom vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. yany
2009.03.11. 15:18
Kedves Ipon,

Továbbra is várnám az elérhetőbb árú gépek tesztjét tőletek, mert amúgy nagyon frankó, hogy készülnek tesztek, csak szerintem többeket érintene a ~150e Ft-os kategória. Mondok pár típust, amit ti is forgalmaztok:
- Fujitsu Siemens Amilo Pi3540 (ehhez írtam is véleményt itt: http://ipon.hu/webshop/product/fujitsu_sie...roduct_id=35685 )
- HP Compaq 6730s
- MSI EX600X-444HU
- Acer Aspire 5735z

Mindegyik gyors is és olcsó is... kérdés, hogy mennyire jók. Erre nagyon szépen meg tudnátok adni a választ. A Fujitsut én már megvettem tőletek (egy másik, céges account-tal) és eddig nagyon bevált, de szívesen megnézném a többi gépet is. Remélem, megbocsájtjátok nekem ezt a kis OFF-ot...

Ja és egy apróság: az általam is megvásárolt Fujitsu alig különbözik ettől a Satellite géptől (papíron), innen is jutott eszembe, hogy érdemes lenne elővegyétek a 150e Ft-os kategóriát, mint tesztelési alanyt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Svindler
2009.03.11. 17:35
yany: következő hétre még be van ütemezve egy új széria, de utána megint lesz pár olcsóbb modell. Az említett példányokat is fontolóba vesszük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pluto
2009.03.11. 19:11
Húhh, ez tényleg nagyon drága. Én max 250-re gondoltam, de a 325k az sztem sok ember fájdalomküszöbét már régen átlépi. Ilyenkor a TOSHIBA-nak is lehetne annyi esze, hogy minnél olcsóbb notebook-okat, vagy netbookokat gyárt, mert arra lenne kereslet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikloss
2009.03.11. 20:29
Ennyi pénzért már minimum tehettek volna bele legalább egy 9600M GT-t.
HP Pavilionok jobb ár/érték arányúak! szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2009.03.11. 21:11
9600M GT tudásban butább (HDMI Audio hiánya), és nem mindig gyorsabb, viszont több áramot eszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. yany
2009.03.11. 21:18
Svindler, nagyon várom és hatalmas _respect_ ha az említett gépek is bekerülnek. De tudjátok, hogy miért is érdemes igazán ezt a szegmenst nézni? Az elmúlt időszakban -- számolom... -- 4 ismerősömnek ajánlottam be notebook-ot, és mindegyik az említett ~150e Ft-os kategóriában volt. Mindegyikük engem kért meg, és miután elmondták, hogy mire lehet szükségük, 150 körül találtam meg nekik a megfelelő vonalat és mellesleg kb. ennyi pénzük is volt rá. Végül magamnak (páromnak) is vettem egyet, ez lett a FuSi. Szóval úgy látom, hogy kereslet/igény/pénz is leginkább ebben a kategóriában van, és nem mellesleg ti is kínáltok elég jó gépeket innen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pluto
2009.03.11. 22:34
Igen Yany, abban a kategriában nagyobb a kereslet, ebben viszont nagyobb a profit. Ezért is tsztelnek ilyen viszonylag drága notebookokat is. Meg ha azért vkinek ilyenre van szüksége, azért lásson vmilyen tesztet is róla. Karácsony környékén voltak jók a 100000 FT körüli notebookok tesztje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alvin_ti42...
2009.03.11. 22:54
Profitban nem sok különbség van egy 150 ezres és egy ilyen gép között (legalábbis nálunk). Százalékban mindkettőn ugyanannyi a haszon, értelemszerűen ez a drágábbnál több pénzt jelent, de a tesztek nem ezért születnek, mivel a kereslet sokkal kisebb a 300 ezres notikra. Nagyon régóta szerettünk volna már Toshiba noteszgépeket vizslatni és mivel az egyik nagykereskedés elkezdte őket forgalmazni (az egyetlen disztribútor mellett), így mostantól esznek ők is. Szeretnénk lefedni a teljes webáruházat a tesztekkel, hogy minél kevesebb legyen a látatlan vásárlás. Lehet nyitok egy fórumtémát, hogy ki milyen gépet szeretne látni a tesztek között...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. yany
2009.03.12. 00:59
Rendben, ha nyitod a topic-ot, akkor jelezz valahogy, mert nem biztos, hogy észreveszem. Az általam említett 4 gépet mindenképp ajánlanám. Annyira nem tudtam köztük dönteni, hogy többször meggondoltam magam vásárlás előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2009.03.12. 02:07
itt a link:

http://ipon.hu/forum/index.php?showtopic=7734
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. appel
2009.03.16. 17:54
T. szerző!

A notebook hátuljáról készült képen szinte tisztán kivehető a Vista termékkulcs.
Nem mintha bárki is előrébb lenne egy home premium kulccsal, de azért mégis jobb lenne kitakarni...hátha valaki rácsap...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Evra
2009.06.16. 10:46
Immáron kb 1 hónapja boldog tulajdonosa vagyok egy ilyen gépnek, meg vagyok vele teljesen elégedve.

csak ajánlani tudom, a játékok is mennek rajta rendesen. élvezhetően, szép is jó is, csak ajánlani tudom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!