iPon Cikkek

Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W - hibrid fém

Dátum | 2015. 11. 30.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

1 hete még melegrekordok dőltek meg, tegnap este pedig már nagy pelyhekben szállingózott a hó – szinte hihetetlen… Ahogy az időjárás változik, úgy változik a tesztelő hangulata is derűsből komorba, ilyenkor nem vágyik másra, csak valami szépre, ami újból felvillanyozhatja. A felvillanyozó szépséget e havazással megfűszerezett estén a Toshiba szolgáltatta egy olyan eszközzel, amitől nem lehet elvitatni, hogy külsejével azonnal felhívja magára a figyelmet. Erről a szavaknál többet mesélnek majd a képek (illetve a következő oldal), úgyhogy inkább rátérnénk a Satellite Click 2 Pro P30W „mivoltára”. A kicsomagolás során a formája kapcsán ultrabooknak gondolnánk, és nem is tévedünk nagyot, mert félig az. Azért csak félig, mert az érintőkijelző egy könnyed mozdulattal elválasztható a gép aljától, tehát valójában egy felsőkategóriás hibrid megoldásról van szó a klasszikus tablet + dokkolló felállásban.
Az alapok rendben vannak, a 13,3 hüvelykes panel IPS technológiával rendelkezik, felbontása 1920 × 1080, a megvilágítást természetesen LED-ek szolgáltatják. A pixelek mozgatásához a jelek szerint meglesz a hardver is: a SoC egy Intel megoldás, méghozzá egy Haswell-alapú Core i5-4210U, ultra alacsony, 15 wattos TDP osztállyal. A két natív maggal és a Hyper-Threadingnek köszönhetően további két szállal operáló processzor alapórajele 1,7 GHz, mely a Turbónak köszönhetően egészen 2,7 GHz-ig skálázódhat.
Az alaplappal BGA forrasztással kapcsolatot teremtő központi egység harmadlagos gyorsítótára 3 MB, memóriavezérlője maximum 16 GB RAM-ot kezel, melyek DDR3L-1333, DDR3L-1600, LPDDR3-1333 és LPDDR3-1600 modulok lehetnek. Az IGP szerepét egy HD Graphics 4400 tölti be, ami egy GT2-alapú megoldás 20 darab EU-val, 200 MHz-es alap- és 1100 MHz-es Turbó órajellel, DirectX 11.1, OpenCL 1.2 és OpenGL 4.0 támogatással. A modern QuickSync-nek köszönhetően a 4K videók kezelése sem gond a számára. A 4 GB DDR3 memória az alaplapra van forrasztva, ennek megfelelően egycsatornás üzemmódban működik, működési frekvenciája 1600 MHz. Az exkluzív tudástár részét képezi még az Intel Wireless Display, a Clear Video HD, az InTru 3D és az Insider technológiák támogatása.
A háttértár vonatkozásában szerencsére nem követték el azt a hibát, hogy merevlemezt építsenek egy tabletbe, így örömteli módon egy 128 GB-os Toshiba SSD-ről beszélhetünk (256 GB-os mérettel is elérhető a gép). Adatkapcsolatok terén is jó a helyzet, a beépített hálózati modul a Bluetooth 4.0 + LE mellett a legújabb WiFi szabványt is támogatja, így az a/b/g/n hálózatok mellett az „ac” verzió hatalmas sebességét is kiélvezhetjük. A sztereó hangszóró páros a Harman Kardon nevével van fémjelezve, majd később kiderül, ez hogyan mutatkozik meg a megszólaláskor. Kamerából kettőt is beépítettek a Click 2 Pro-ba, egy előlapit videobeszélgetésekhez és egy hátlapit fotózásra-videorögzítésre, előbbit 5 megapixeles, utóbbit 1920×1080-as felbontással tudja megtenni.
A csomag fontos eleme a dokkoló, melynek billentyűzete természetesen magyar nyelvű, a nálunk járt gép extra meghajtót, illetve akkumulátort nem tartalmazott. A tábla PC-ben lévő fő áramforrás egy 3 cellás lítium-ion telep. Forgalomba kerüléskor a gyártó Windows 8.1-gyel kínálta a portékát, ami természetesen ingyenesen frissíthető Windows 10-re, de akik mostanában lépik meg a vásárlást, vélhetően már alaplapból a legmodernebb Windows verziót kapják előtelepítve a példányukra. Specifikáció alapján tehát a Toshiba Satellite Click 2 Pro egy nem csak szemnek kellemes, de egy elég jó erőt felvonultató hibrid gépezetnek ígérkezik, ismerkedjünk meg vele közelebbről!
Az első pillantásra is egyértelmű, hogy a Satellite Click 2 Pro egy „heavy” kategóriában induló tablet, ez a 13,3 hüvelyk átmérőjű kijelző kapcsán nem meglepetés. Ennek megfelelően fekvő tájolású, használata mind a két kezet igényli. A 331 × 215 × 10,9 mm méretekkel és 0,945 kg-os tömeggel rendelkező tábla dizájn szempontjából sem utolsó. Az előlapnál persze megvannak a kötöttségek, mint például a Full HD IPS kijelzőt körülölelő, körülbelül 2 cm vastag fekete keret, amin végighúzódik az üvegborítás. Felül csak két szenzor és az előlapi kamera töri meg a sötétséget, míg alul-középen a megszokott Windows-logó (amely Windows-gombként is funkcionál) és jobb oldalt egy Core i5 matrica dobja fel a keretet. A készülékház további érdekessége, hogy a két felső sarok erőteljesen, míg a két alsó kevésbé lekerekített, utóbbit vélhetően a dokkoló csatlakozójának a kialakítása magyarázza.
Ami igazán nagyot robbant megjelenés szempontjából, az a hátlap: igényesen megmunkált szálcsiszolt alumíniumból készült (halvány aranyszínű árnyalatot kapva), annak minden előnyével és hátrányával. A pozitívumok közé tartozik a hűvös minőségérzet, a modern megjelenés és az a masszívság, amit az egész szerkezet számára nyújt, ugyanakkor érdemes rá vigyázni, mert érdes tárgyakkal könnyen megkarcolható, illetve izzadt kézben kissé csúszós lehet a fogása.
A hátlap a széleken agresszíven elvékonyított, az oldalak szinte már penge vékonyak – azért a fogása ettől még nem rossz a táblának, a tenyeret nem vágja. A felső részre két darab szellőzőrács került, ezen a két ponton távozik a meleg, amit a SoC és az egyéb melegedő komponensek termelnek, és mivel i5-ről van szó, aktív hőtőmegoldás került a Click 2 gyomrába. A jobb felső sarokban díszeleg még az 5 megapixeles hátlapi kamera, mely autófókuszos. Nem sokkal alatta a mikrofon apró bemeneti nyílása látható, valamint kétoldalt a két hangszóró rácsozata.
A Harman Kardon nevével fémjelzett hangkeltők pont olyan magasságba lettek elhelyezve, hogy azokat kezünkkel ne takarjuk le, és mivel nem a gép alján vannak, így a dokkoló sem árnyékol le a hangzásból. A jobb szélre kialakított kis fedlap a microSD kártyaolvasó nyílását rejti. A hátlap (ami ugye ultrabook módban fedlap) nekünk elnyerte tetszésünket, valahogy így kell kinéznie egy felsőkategóriás produktumnak.
A már említett vékony élekre nem került fel túl sok minden, csak a legszükségesebbek. A felső terület üres, jobboldalra is csak egy kis állapotjelző LED került a Click 2 alsó sarkának közelébe. A baloldal felső része szintén egy LED-del kezdődik, amit a bekapcsológomb követ, alatta a hangerő-szabályozóval, az alsó sarokhoz közeledvén pedig a microSD fedelének vége töri meg a síkot. Az igazán fontos felületek a gép aljára kerültek, kezdve egy 3,5 mm-es kombinált jack csatlakozóval, egy USB 2.0-val, valamint egy 4k felbontást kivezetni képes HDMI-vel. A két bementi lyukba a dokkoló karmai kapcsolódnak, elektronikusan pedig a középső csatlakozóval párosodnak össze. Jobboldalra már csak a töltő bemenete került.
A Click 2 összekapcsolódása a dokkolóval egyébként meglehetősen egyszerű, ugyanakkor stabil. A zsanérok felső részéhez egy bölcsőnek is felfogható, peremes tartósáv került, ide kell rácsúsztatni a tabletet egy határozott mozdulattal, és már készen is vagyunk. A szétválasztás sem sokkal nehezebb, rendhagyó módon először lefelé, a dokkoló irányába kell lenyomni a táblát, utána pedig már húzhatjuk is felfelé, elérve a kívánt eredményt. A zsanérok egyébként meglehetősen nagy mozgásteret adnak a kijelzővé váló tabletnek, ránézésre úgy ~115 fokig hajtható.
A Satellite Click 2 Pro is rendelkezik azzal az apró negatívummal, amivel a hasonló kategóriás gépek, azaz, hogy mivel minden lényeges és nagyobb tömeggel rendelkező dolog a tabletbe van sűrítve, az ultrabookká alakuló hibrid meglehetősen „fejnehéz”. Nagyobb szögre történő nyitás esetén olyan érzésünk van, mintha a gép hátra akarna esni, ugyanakkor az is kiderült, hogy ez alaptalan félelem, a Click 2 Pro minden téren jól áll a lábán.
A dokkoló az anyaeszközhöz hasonlóan jól kivitelezett darab. A teteje szálcsiszolt alumínium, ezüstös élei szépen elkerekítettek. A fém használata érződik az eszköz masszívságán is. Felül speciális funkciógombokat nem helyeztek el, egyből a billentyűzettel indul a móka, mely a mai trendnek megfelelően szigetes kialakítású. 87 gombból áll, melyek meglepően nagy méretűek, könnyen eltalálhatóak. Persze van némi átrendeződés egy asztali klaviatúrához képest (a felső sor és a kurzormozgató nyilak felezett méretűek, del/home/pgup/pgdn/end kikerült a jobb szélre egy oszlopba), de a körülményeket figyelembe véve a Toshiba mérnökei maximumhoz közelítő eredményt hoztak ki, ráadásul az egész némileg be van süllyesztve a palmresthez képest, ami kicsit még jobban fokozza a komfortot.
A gombok elég csendben teszik a dolgukat (ez alól szokás szerint a space kivétel kissé), nem túl magasak, elég rövid úton járnak, de a közöttük lévő távolság olyan nagy, hogy nem nagyon tudunk melléütni. További kellemes extra a fehér fénnyel megoldott háttérvilágítás, amelynek előnyeit rossz fényviszonyok között élvezhetjük igazán. A touchpad mérete a Satellite Click 2 Pro esetében sincs elspórolva, amit főként a Windows 10-ben is elérhető gesztusvezérlések indokolnak. Ahogy manapság szinte minden gépnél, úgy itt is az egész érintőpad egyetlen felület, egybeolvasztva az egérgombokkal, de szerencsére a nyomáspontok elég jól el vannak találva, percek alatt megszokható.
A touchpad érzékenysége megfelelő, nem kell túlzott erővel simogatni a cselekvéshez és kellően gyorsan képes lekövetni ujjunk mozgását, szóval olyan, amilyennek lennie kell egy felsőkategóriás gépben. A dokkoló fedlapjának dizájnját tovább díszíti a bal sarokba felfestett Satellite logó, illetve a jobb alsó sarokban tetszelgő Harman Kardon felirat. Nézzük az oldalakat!
Az elülső élre nem került semmi lényeges, csupán két állapotjelző LED (üzemállapot, WiFi-hálózat), valamint középen egy bevágás az anyagból, ami összecsukott állapotban a felnyitást segíti. A két oldalsó él annyira vékony, hogy oda művészet lett volna bármit is felapplikálni, az igazán lényegi dolgok hátul vannak, ahol a dokkoló egyébként is jóval vastagabb a zsanérok miatt. A sor egy 3,5 mm-es kombinált jack csatlakozóval indul, amit a HDMI és az SD-kártyaolvasó nyílása követ. Utána egy nagy szünet következik, majd két USB 3.0 és a töltő csatlakozója zárja a kínálatot.
Az, hogy a nagysebességű soros kapcsolatú felületből kettőt is kapunk, újabb pirospontot érdemel. A kiegészítő alja már speciális mintázatú műanyag, de az is a drágábbik fajtából. A négy darab elnyújtott kialakítású gumitappancs biztos talajfogást szavatol az eszköznek, amelybe kiépítéstől függően 500 GB-os merevlemez és/vagy kiegészítő akkumulátor is kerülhet. Ha ezekhez hozzá kell férni, akkor 10 darab csavart kell eltávolítani ahhoz, hogy a fenéklemez levehető legyen. A dokkoló egyébként olyannyira kecses és vékony, hogy alig növeli meg a tablet méretét (331 × 215 × 10,9 mm kontra 331 × 249 × 19,9 mm) és a tömeghez is kevesebb, mint 1 kilót ad hozzá.
Doboz, tartozékok A Satellite Click 2 Pro P30W egy átlagos barna kartondobozban érkezett, melynek tartalma sem volt egy klasszikus kincsesláda, a tableten és a dokkolón kívül egy töltőt (19 V, 2,37 A, azaz 45 wattos), valamint egy hálózati tápkábelt találtunk benne a kézikönyv társaságában. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a nálunk járt csomag egy, a sajtónak szánt tesztpéldány volt, így a boltokban megtalálható doboz tartalma ettől eltérhet.
A hardverrel az első oldalon már részletesen foglalkoztunk, így ezt itt nem tennénk újra meg. A HT-vel megtoldott kétmagos i5 a plusz két szállal kiegészítve tabletes mércével nézve elég meggyőző teljesítményt nyújt, amihez a 4 GB RAM és az SSD is komoly segítségére van.
A Windows 10 nem csak villámgyorsan kel életre a bekapcsolást követően, hanem nagyon pörgősen is fut folyamatosan a masinán, minden pillanatban a parancsunkat várja és a lehető leggyorsabban végre is hajtja azt. Az más kérdés, hogy a 128 GB-os tárhely hamar véget tud érni, akinek ez kevés, választhatja a 256 GB-os SSD-vel szerelt variánst, vagy akár a drágábbik dokkolót, amely 500 GB-os merevlemezt is tartalmaz.
A táblázatok megmutatták, hogy az i5-4210U bár még egy Haswell-alapokon nyugvó SoC, a 15 wattos TDP limit és az 1,7 GHz-es alapórajel ellenére is elég kellemes teljesítményt nyújt. Az igazság az, hogy használat közben a Turbó szinte folyamatosan aktív volt, 2400 MHz alatt nem nagyon láttuk dolgozni a magokat. Az IGP 3D-s teljesítménye nem dönt rekordokat, de alapvető 3D-s műveletekre (szerkesztés, filmnézés, stb) elég, sőt, akár még World of Tankozhatunk is vele, ha megelégszünk a legminimálisabb részletességi szinttel. Háttértár
A 128 GB-os Toshiba (THNSNJ128GMCU) SSD nem okozott csalódást. Használat közben is érezni a sebességét, amik a tesztek után számokban is megmutatkoztak, lényegében egy modern SATA3 csatolójú SSD értékeit hozza. Melegedés Ahogy az már korábban említésre került, a 15 wattos TDP ellenére a Toshiba aktív hűtéssel látta el a táblagépet. Átlagos használat mellett a gép burkolatán gyakorlatilag semmilyen hőforrást nem érezni, a fémen egyenletesen oszlik el a meleg. A 30 perces AIDA64 rendszer-stabilitásteszt során (amivel mindent terheltünk) a 38-40 fokos CPU-magok mindössze 60 fokig melegedtek fel, szóval a hűtés meglehetősen hatékonyan teszi a dolgát.
Ez ugyanakkor sajnos zajban is megmutatkozik, mert teljes terhelésen a ventilátor süvítése már eléggé hallható, ha lehet hinni az AIDA-nak, akkor 4000 felett forog percenként. Az is tény, hogy ilyen terheléssel egy tablet PC ritkán találkozik, ha mégis, akkor arra az időre vélhetően meg fogja érni az a zajszint, amivel a teljesítményért fizetünk. Az SSD-t sem hatotta meg túlzottan az extra meló, 42 fokról mindössze 44-ig melegedett fel.
Táblagép módban nyilván csak magát az anyaeszközt fogjuk, a 13,3 hüvelykes méret révén a tájolása fekvő, így kétkezes használatra nyílik mód. Az Toshiba TruBrite Full HD, magas fényerejű, LED-es háttérvilágítású LCD színei nagyon rendben vannak, köszönhetően az IPS technológiát alkalmazó panelnek, és azt nézhetjük bárhonnan, kis túlzással mindenhonnan ugyanazt látjuk. Az 1920×1080-as felbontás erre a képátlóra tökéletesen elég, a részletgazdagságra sem lehet panaszunk.
A kapacitív multitouch panel 10 pontot képes egyidejűleg érzékelni, mindent egybevetve tehát a kijelző abszolút erőssége az eszköznek, amit ebben a termékszegmensben el is várunk. Az automata fényerőszenzor elég hatékonyan látja el a feladatát, ám ha mégsem lennénk elégedettek a fényerővel, kézzel a maximálisra állítva azt erősen napfényes környezetben is van esélyünk az olvashatóságra, az egyedüli negatívum, hogy a kijelző előtti üveg eléggé tükröződik.
A rendszer sebességét illetően már elmondtuk, hogy az i5-4210U és a 4 GB már egy jó alapot ad a megfelelő tempóra, de az SSD-nek köszönhetően valóban nem lehet semmilyen panaszunk az operációs rendszer gyorsaságát illetően. Persze az éremnek két oldala van, amíg ez a SoC és RAM mennyiség egy táblagép esetén kiemelkedőnek nevezhető, addig egy ultrabook kapcsán inkább már csak a szükséges minimumot üti meg, de mivel egy hibrid eszközről van szó, muszáj kompromisszumokat kötni a teljesítmény és a fogyasztás vonatkozásában. Hangzás A Harman Kardon nevével fémjelezett sztereó hangszórópár kapcsán nehéz igazságosan nyilatkozni, hiszen e név láttán a felsőkategóriás, minden igényt kielégítő hangzás jut az eszünkbe/fülünkbe, amit nyilván egy tablet készülékházában egy 5 forintosnyi területen nem lehet reprodukálni.
Tabletes füllel vizsgálva egész hangosan és tisztán képesek megszólalni, csak maximális hangerőn van egy kis mértékű torzulás. Az átlagtól némileg több a részlet, valódi mélyeket azonban nem szabad várni. Az egyértelműen kijelenthető, hogy a Satellite Click 2 Pro érezhetően jobban szól, mint a 100 000 forint alatti tabletek, ami a Harman Kardonon kívül a logikus és átgondolt elrendezésnek is köszönhető. Kamera A hátlapi kamera a gép kategóriájához mérten átlagos, bár 5 megapixeles optikával tabletekben ritkán találkozunk, azért ez ebben az árszegmensben már bőven elvárható. A fotók képaránya 4:3 vagy 16:9 lehet, a videó felbontása pedig 720p vagy 1080p.
Bekapcsolhatóak rácsvonalak, állítható a frissítési frekvencia (50/60 Hz), megadhatóak a helyadatok, stb. Az előlapi kamera egyértelműen webkamerás célokra hivatott, a hátlapi "főkamera" egy jobb darab, hobbi/családi fotózásra elmegy, de vélhetően nem ez lesz a család elsődleges digitális fényképezőgépe. Mintavideó:
Üzemidő A Toshiba a termék gyártói aloldalán 6 óra 45 perces maximális üzemidőt említ (Mobile Mark 2012), így mi is bizakodással fogtunk bele a tesztelésbe. A háromcellás, 41 Wh-s lítium-ion telep maximális fényerő és 30 százalékos hangerő mellett, 1080p-s MKV film lejátszásakor 3 óra 48 perces etapot volt képes futni, ez bizony annyira nem kellemes adat. A PCMark8-ban elérhető akkuidőmérés közben sem hagyhattuk sokáig magára a gépet, 2 óra 34 percig volt működőképes.
A legnagyobb terhelést a masina az AIDA64 rendszer-stabilitásteszt alatt szenvedte el (mindent terheltünk, amit lehetett), nem is maradt sokáig üzemképes, 1 óra 54 perc alatt lemerült. A számok tükrében egyértelműen csalódottak vagyunk, az akku vagy alá lett méretezve, vagy a tesztgépben lévő telep rendelkezett valamilyen deficittel, ami ezeket az alacsony üzemidőket eredményezte.
A Toshiba a Satellite Click 2 Pro P30W-at egyértelműen a piac felső szegmensébe szánja, szerencsére ez kívül-belül érezhető volt a terméken. Az anyaghasználat és az összeszerelés nagyon jó, egyedül a zsanérok tűnnek kissé lötyögősnek a tablet súlya alatt a csatlakoztatást követően, de ennek a használat során nem tapasztaltuk hátrányát. A FULL HD felbontású IPS kijelző képminőség és vezérlés szempontjából is képes kielégíteni a felsőkategória igényeit, egyetlen negatívumként a tükröződő üvegborítás említhető. A Toshiba dokkolt állapotban egyenesen ultrabooknak nevezi a Click 2 Pro P30W-t, bizonyos szempontból ezt el tudjuk fogadni, de azért kis túlzásnak érezzük. Tény, az alkata és megjelenése meg van hozzá, a gépház dokkolt állapotban is kellően vékony.
Ugyanakkor az akkumulátoros üzemidő nem csak a várttól maradt el, hanem attól is, amit egy általában egy komoly ultrabook kínál. A Core i5-4210U a 4 GB RAM-mal és az 128 GB-os SSD-vel tabletbe zárva egy nagyon erős trió, ultrabooként azért már nem használnánk rá ezt a jelzőt. Ez nem jelenti azt, hogy Satellite Click 2 Pro P30W egy rossz hibrid tábla, sőt, az egyik legkomolyabb, amit kezünk között tarthattunk. A kimenetkínálat nem rossz, jó, hogy USB 3.0-ból kettőt is kapunk, valamint HDMI-ből kétféle méret is rendelkezésre áll, adatkapcsolatok terén az AC-s WiFi-vel felvértezve a legmodernebb felszereltséget kapjuk, de egy 4G modemet még el tudtunk volna képzelni a repertoárba. Ha valakinek az üzemidő és a tárhely kevés lenne, akkor választhatja a drágább dokkolót 500 GB-os merevlemezzel és extra akkuval, mindkettő jó szolgálatot tehet.
Meglepő, de szigorúan véve túl sok mindenkivel nem kell megharcolnia a Click 2 Pro-nak, szétcsatolható hibrid gép nem sok van ebben a kategóriában, ami pénzben kifejezve 350 000 forintot jelent. Ha utóbbi nem feltétel (tehát van táblagép funkció, de nem szétcsatolható a két terület, hanem a billentyűzet rendszerint a kijelző mögé hajlik), akkor már gyorsan besűrűsödik a mezőny. Dell Inspiron 12 7000, ACER Aspire R7-371T, Lenovo Yoga 3 Pro, csak hogy néhány ellenfelet említsünk, akik mind lesben állnak, és jellemzően már Broadwell-alapokon teszik ezt, esetleg több RAM-mal is. Minősége és ára révén ezt a modellt üzleti szériás terméknek is fel lehet fogni, éppen ezért kicsit csalódás a 2 év garancia, 3-at szívesebben láttunk volna az adatlapon, és ha körbenézünk más gyártóknál, akkor láthatjuk, hogy ebben a kategóriában az átlag is ez. Viszont nem mehetünk el a No matter what garancia mellett, ami elég ütős, és pár hónapig még lehet regisztrálni rá. Ezen felül a szétcsatolhatóság továbbra is komoly érv lehet a Satellite Click 2 Pro mellett, ha erre valóban szükségünk van, de az is lehet, hogy első ránézésre beleszeretünk majd a külsőbe, és nem kellenek racionális érvek ahhoz, hogy a Toshiba ékszerdobozát válasszuk.
Gyártó honlapja: link (megj.: az alábbiak a tesztelt példányra vonatkoznak, de természetesen van, ami az egész családra igaz) Pro: + hatékony hűtőrendszer + jó billentyűzet és érintőpad, háttérvilágítással megfejelve + FHD IPS kijelző + alumínium a fedlapon és dokkoló fedlapján + nagyon jó rendszersebesség az SSD-nek köszönhetően + szétcsatolható, ami ebben a kategóriában már ritka + korrekt kimenetkínálat + AC szabványt támogató WiFi Kontra: - magas terhelésnél kissé süvítő ventilátor - visszafogott akkumulátoros üzemidő - "régebbi" SoC - nincs beépített 4G modem
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Smooth44
2015.11.30. 09:09
A cikket nem volt időm most elolvasni, csak átpörgettem. Nagyon igényes darab, de látom, a végén a kontrák közt említik a régebbi SoC-ot is, amit sérelmeztem volna én is.
Miért nem egy M-5Y70? Harmada fogyasztás, kb azonos teljesítmény - így az akkuidő és a hangos venti probléma is nagyjából orvosolható lenne. (ha a cikkben is ez szerepelt, akkor elnézést a repostért)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. expander
2015.11.30. 10:09
Core i5-4210U
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BReal
2015.11.30. 12:31
Érdekes a 2 év gari, pedig a Toshibánál a legolcsóbb laptopokhoz is 3 év garanciát adnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cifu
2015.11.30. 13:32
A HD4400-as IGP nagyon komoly ellenérv, ez így bizony nagyon gyengusz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.30. 20:08
Jó vicc, hogy azonos a teljesítmény.
Te is jól benyaltad a marketingbullshitet...
Addig hozza egy 4. gen i3 sebességét a legerősebb CoreM, amíg a trottylingtó' le nem veszi az órajeleit a béka segge alá. Utána már egy izmosabb celeron is kiröhögi.
Tényleg hihető, hogy 4,5 Wattból hozzuk az előző év energiahatékony 15 Wattos procijának a teljesítményét? 3 szoros hatékonyság egy év alatt?

A CoreM a mai formájában egy rohadt drága celeron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6... Philo
2015.11.30. 20:26
Az ilyen eszközök esetében a legjellemzőbb terhelés az időnként csúcs és közte semmi.
(böngészésnél például)

Ezekben pedig jobban teljesít, szóval van előrelépés, csak nem fogja hozni akkor ha folyamatosan nagyon terheled.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.01. 20:29
Akkor is égbekiáltó kamu, hogy hozza egy i5 szintjét.
Az hogy pl az én asztali i5-öm netezés közben 5 %-on cammog még nem jelenti azt, hogy ugyanezt a "teljesítményt" 90%-on leadni tudó atom proci ugyanolyan erős lenne.
Másik hasonlat: ha a dugóban együtt araszolok a trabantommal a ferrarival, akkor mondhatom, hogy ugyanolyan erős autóm van?!
Nem.
Ez itt a lényeg. A többi az bullshit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csupman
2015.12.01. 20:55
Kíváncsi leszek mennyi használat után lesz látható hogy a billentyűzet belekoptatott az érintőpanelbe. Ugyan ez a probléma bátyám acer timelinex 3830tg-nél, meg szerintem rengeteg ultrabooknál is. Kinyitom a notit és látom a billenytűzetet az lcd panelen.
Az acerben is süllyesztve van a bill. de egy táskába ksi nyomás hatására összeérnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.01. 21:42
Persze hogy összeérnek, mert fabatka merevítés sincs ezekben a konzumer vackokban...
Úgy nyeklik-nyaklik az összes, hogy ... csak na.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44 Philo
2015.12.02. 08:36
Igazad van, rosszul fogalmaztam.

Raktak volna bele egy Core M-et ehelyett az ULV i5 helyett, és a tulaj semmi más különbséget nem vélt volna felfedezni, mint, hogy az akku tovább bírja és a venti sem olyan zajos.

Így megfelel?
Az én gépemben is egy i5-3xxxM figyel. Rohadt sok mindent futtatok munka miatt, de a procit még nem nagyon láttam 25% fölé pörögni. (tartósan). Sokkal inkább RAM-ot zabálnak a dolgaim (pedig SBO, excel, outlook, böngésző, powerpoint stb fut párhuzamosan).

Szóval igen, ha többnyire arra használod az autód, hogy a városban (pláne csúcsidőben) autókázol, akkor k*rvára felesleges Ferrarit venni, ami negyed annyi idő alatt leszívja a tankod, mint a trabant (vagy életszerűbb példaként valami egyéb, gazdaságos, modern kisautó), és még csak nem is fog túlmelegedni, majd kigyulladni, mint amikről videókat lehet látni néha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BlackDrago...
2015.12.02. 12:38
Rossznak nem mondható ez, csak az az 1 baj van vele hogy irreálisan magas az ára. Itt van például egy másik 13 colos hybrid, újabb procival, több RAM-mal sőt, ami igazán rendkívüli: még egy NVIDIA 920m dedikált kártya is van benne és mégis jóval olcsóbb:

http://www.emag.hu/asus-transformer-book-flip-2-az-1-ben-laptop-intelr-core-i5-5200u-2-20ghz-es-processzorral-broadwelltm-13-3-full-hd-touch-screen-6gb-1tb-nvidia-geforce-920m-2gb-microsoft-windows-8-1-ezustszurke-fekete-tp300lj-c4010h/pd/DR50MYBBM/

Nálam ez az Asus hybrid magasan vezeti most az ár/érték arány szerinti listát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Black...
2015.12.03. 12:53
Cím utolsó szavát is nézd meg azért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BlackDrago... Smoot...
2015.12.03. 14:43
Ezek szerint azért ilyen drága mert fém... Végülis biztos van akinek ez többet ér mint a plusz RAM, jobb CPU és a plusz dedikált GPU, de ez nem én vagyok.
Persze megértem azokat is akik csak átlagos munkára használják, ahhoz nem kell nagyobb teljesítmény, és inkább az anyagminőséget fizetik meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!