iPon Cikkek

Toshiba Satellite L500: Kategóriája legjobbja?

Dátum | 2009. 08. 17.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Eddig két versenyzőn vagyunk túl a 150 ezer forint környékén megvásárolható notebookok közül. Előző két alanyunk közül egyik sem győzött meg minket maradéktalanul, de aggodalomra semmi ok, van kihívó bőven. Mostani tesztünkben például itt a Toshiba Satellite L500, amely a remekül sikerült L300 utódja. Ez több helyen is tetten érhető lesz, aminek mi nagyon örülünk.


Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel GL40
Videokártya: Intel GMA X4500M
Hangkártya: Realtek ALC272 HD Audio
Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Western Digital WD3200BEVT-26ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: TSSTcorp TS-L633C DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8102/8103 Family PCI-E Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Realtek RTL8187B Wireless Network Adapter 802.11g
e-SATA: van
HDMI: van
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: nincs
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 44 Wh
Operációs rendszer: nincs
Tömeg: 2,72 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 145 ezer forint

A szokásos alkatrész lista fogad minket, de változások azért mindig akadnak. A fő komponensek ugyanazok, mint eddig (processzor, memória, kijelző), ám a hálózati csatoló nem gigabites és a WLAN is csak az 54 MBites hálózatokkal bírkózik meg. A kisebb csorbáért viszont kapunk cserébe eSATA és HDMI kimeneteket, valamint egy elfogadahtó árat. Úgy látszik a Bluetooth támogatás hiánycikk lesz ebben az árkategóriában. Az operációs rendszer ezúttal is kimaradt, így volt csak tartható a 150 ezer forint alatti ár.


A vékony, de nagyon hosszú dobozban minimális kiegészítőket találtunk. Gyakorlatilag a szükséges akkumulátoron és tápegységen illetve a hozzá tartozó kábelen kívül csak leírásokat kaptunk, a Toshiba ezúttal sem mellékelt driver CD-t a gép mellé. Ez azoknak lehet igazán probléma, akik nem rendelkeznek internettel ill. másik géppel, ahonnan levadásszák a szükséges telepítőkészleteket.

Az L300 után az L500-tól is visszafogott zajtermelést vártunk. A gép nem okozott csalódást ilyen téren, ráadásul a hőmérsékletek se szöktek az egekbe. Üresjáratban 43, terhelésre 62 fokot mértünk a processzoron, a hűtésért felelős ventilátor 60 foknál kapcsol feljebb, így filmnézésnél nem lesz zavaró a zajszint, hiszen a legtöbb esetben nem lesz maximálisan kihasználva a központi egység. A terhelés megszüntetése után szinte rögtön elcsendesedik az L500 és egy percen belül vissza is hűl 45 fok környékére.


A merevlemezt valamennyivel lassabbnak vélte a Windows Vista beépített tesztje, mint az előző héten látott Asus K50IJ-ben, pedig nekünk a gyakorlatban gyorsabbnak tűnt. Az összes többi komponens ugyanazt a pontszámot kapta, ami nem csoda, hiszen a két gép ebben a tekintetben teljesen megegyezik. A sima X4500M továbbra is az elavult GL40 chipset hozadéka, a legtöbb film gyorsításához elegendő, a DXVA támogatás előcsalogatásához a Media Player Classic Homecinema ajánlott.

Hangkártyából ezúttal egy sztereóval kell beérnünk, a beépített hangszórók itt sem a Harman/kardon-tól érkeztek, az továbbra is az A széria kiváltsága. Ettől függetlenül egy kis hangszín állítgatás után emberi hangot sikerült kicsikarnunk a két hangszóróból, bár mélyhangot sehogy sem kapunk és a középtartományt sem sikerült olyan jól beállítani, hogy ne legyen mű hangzása a pop zenéknek.


A merevlemez kedvenc szériánkból jött, azaz a Western Digital-féle Scorpio Blue-t találjuk az L500-ban. A 320 GB-os HDD meglepően meleg volt, amely nem jellemző rá. Ami furcsább volt, hogy néha ugrált a hőmérséklete jópár fokot egyik pillanatról a másikra, így valószínű, hogy inkább az érzékelő bolondult meg, mintsem a vinyó volt forró. Ölbe véve ugyanis egyáltalán nem tapasztaltunk égető problémát. A 320 GB-os egység továbbra is gyors és halk volt.

Toshiba Satellite L500 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4901
PCMark05 (Graphics): 1865
PCMark05 (HDD): 3817
Cinebench10: 3954 (3 perc 43 másodperc)
Memória olvasás: 5470 MB/s
Memória írás: 4094 MB/s
Memória másolás: 4260 MB/s
Memória késleltetés: 84,6 ns
CPU Queen: 8437
CPU PhotoWorxx: 6905
CPU Zlib: 25719 kB/s
CPU AES: 7413
FPU Julia: 3151
FPU Mandel: 1881
FPU SinJulia: 983


Ergonómiailag az L500 nagyon hasonlít az A350-re, ez leginkább kinyitva lesz szembetűnő. Hátul továbbra is csak a memóriához és a merevlemezhez férünk hozzá. A fedőlapon a burkolat immáron fényes borítást kapott, nem túl szerencsés, viszont a mintázatával legalább jól néz ki. A kihívókénál semmivel nem strapabíróbb, főleg a közepére vigyázzunk, ne érje nagyobb ütés. Nyitó mechanika nincs, de a webkamera feletti részt úgy képezték ki, hogy abba kapaszkodva könnyedén lehessen kinyitni a gépet.


A billentyűzet szinte egy az egyben ugyanaz, mint az L300-ban, aminek rendkívül örültünk, hiszen anno nagy megelégedéssel használtuk. Nem enhanyagolható változás viszont, hogy immáron numpadot is kapunk, ráadásul úgy, hogy közben nem nyomorították össze a mérnökök a klaviatúrát. Szintén újítás, hogy a billentyűzet felett helyet kapott egy pár médiagomb is, melyek segítségével számokat tudunk léptetni és megállítani, illetve a hangerőt is itt tudjuk némítani.


A touchpad viszont tényleg ugyanaz, mint az A350-ben, egyedül a színe más illetve a gombok nem kaptak fényes borítást (hála az égnek). A felület még mindig pusztán elégséges, a függőleges görgetősáv jelenlétéről (merthogy van) továbbra se tájékoztat minket a gyártó. A már említett bal és jobb egérgombok továbbra is halkak (bár az A350-nél hangosabbak), nyomáspontjuk viszonylag magasan van, erőkifejtést abszolút nem igényelnek.


Elég vegyes képet mutat a notebook két oldala. ELőször is USB portból csak kettőt kapunk, igaz van egy eSATA-nk és egy HDMI-nk is. A sztereó hangkáryához csak egy fejhallgató-kimenetet és egy mikrofon-bemenetet találunk, a felettük lévő borítás mögött pedig ezúttal légüres tér van, vélhetően az ExpressCard bővítés lehetősége csak egy drágább modellnél áll fenn. Elöl találjuk a memóriakártya-olvasót és a mechanikus hangerőszabályzót is. A visszajelző LED-ek inkább lefelé világítanak, mint előre, így használat közben fényük nem zavaró.

A 15,6”-os kijelző sajnos nem kapott LED-es háttérvilágítást, így egy picit többet fogyaszt és a háttérvilágítása se annyira homogén. A mindennapos használatnál ez szerencsére nem látszott, viszont a minimális fényerő lehetett volna még alacsonyabb. A maximális érték nagyjából rendben volt, bár a tűző napsütésben azért meresztenünk kellett a szemünket a fényes kijelzőre. A panel színvilága majdnem teljesen jó, egy picit túl van erőltetve a kontraszt, így a videokártya driveréből 50-ről 48-ra ajánlott levenni ezt az értéket. Látószögeket illetően nem remekel az L500, kettőnél több ember filmnézésre aligha fogja használni a noteszgépet egy kollégiumban.


A webkamera Skype-ra és MSN-re megfelelő, de nagyon lassan követi az arcmozgást és a színhűsége is hagy némi kívánnivalót maga után. Előnye viszont, hogy zajosodásra csak minimálisan hajlamos.

A 44 Wh-s akkumulátortól semmivel nem vártunk többet, mint a kategória többi gépétől, amelyek hasonló teljesítményű teleppel rendelkeznek. A LED-es háttérvilágítás hiánya miatt a gép maximum egy bő három órás üzemidőre képes, amivel az eddig tesztelt három notebook közül az utolsó helyet sikerült megcsípnie. Hátránya jelentős, több mint fél órás.


Az elmúlt két hétben mindig úgy zártuk sorainkat, hogy valamivel nem voltunk megelégedve. Az Acer Aspire 5738ZG-nél a hűtési rendszert és a felesleges dedikált VGA-t, az Asus K50IJ-nél pedig a touchpadot tartottuk a szűk keresztmetszetnek. Most az akkumulátor (pontosabban a gép fogyasztása) lesz az, ami kívánnivalót hagy maga után, de annyival jobb használni a Toshiba Satellite L500-at, mint az előbb említett két gépet, hogy az a fél órás mínusz kárpótol minket mindenért. A billentyűzet remek, a touchpad szintén jól használható, a gép viszonylag csendes. Ez a három tényező már önmagában elég ahhoz, hogy a felhasználók komfortérzete az egekbe szökjön. Erre jön még rá a HDMI és az eSATA port, valamint a kellemes megjelennés. Bár sorozatunk még nem fejeződött be, az L500 jó eséllyel pályázhat a kategória egyik legjobb vétele címre.

A Toshiba Satellite L500-at az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!Pro:
+ viszonylag halk működés
+ remek billentyűzet
+ kényelmes touchpad
+ HDMI, eSATA
+ jó hűtési rendszer

Kontra:
- kategóriájához képest valamivel alacsonyabb üzemidő
- Bluetooth hiánya
- CCFL háttérvilágítás
- átlagos hangszórók
- csupán két USB

Hivatalos honlap: Toshiba
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Kane54
2009.08.17. 12:44
VISSZA A CIKKHEZ

Megint off: A500 mikro várható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2009.08.17. 12:51
Majd ha lesz raktáron, na akkorra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pluto
2009.08.17. 13:06
Azta, vhogy az előző tesztnél megéreztem hogy Satellite lesz a kövi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2009.08.17. 14:27
akkor már a jövő hetit is tudhatod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bszoke88
2009.08.17. 16:55
marked
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pluto
2009.08.17. 22:51
Tippem az van, egy Lenovo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lancelot23
2009.08.18. 17:16
Jó cikk gratula a tesztelőnek. Nem rossz masina csak a HDD puffere maradt le hány MB azon kívül semmi bajom nincs a tesztel. Ezek a notebook-ok jók ilyen árba csak nem játékra tervezetek ami mondjuk néhány felhasználó-t érint. De filmezésre meg nagyon drága masinák amúgy tetszetős mindegyik gép amiket eddig teszteltetek. A Toshiba amúgy is megbízható gyártó hírébe van és egyet értek a cikk írójával, hogy nagy eséllyel ez fog győzni a többi felet. Asszem ha tippelhetek akkor egy MSI jön a sorba ahogy néztem ezeknek a gépeknek a paramétereit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2009.08.18. 17:48
8 MB a cache természetesen, ez a sztenderd az 5400-as noti vinyóknál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. EzesezGeza
2009.08.18. 20:33
Én a Toshiba honlapján olyat olvastam, hogy "USB Ports*

2-USB (2.0), 1-eSATA/USB combo port" tehát vagy 3 usb portot használunk vagy az egyikbe eSata kábelt dugunk. Amúgy valószínű hogy usb-ról ezen a modellen is lehet kikapcsolt állapotban tölteni, elvégre az előző generációs Toshibák is tudták ezt. Bár erről forrást nem találtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dani-0211
2010.02.09. 13:07
Szerintem jo kis laptop, majdnem ilyenem van (L500-19z). Jatekra is sokat hasznalom, a hutese nagyon jo, par ora jatek utan sem megy 55 fok fole, netezesnel pedig ugy kb 38 fok. Es meg csendes is, van hogy, este bekapcsolva hagyom, es egyaltalan nem hallom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jocoarsena...
2010.11.27. 12:11
Sziasztok!

Mi a véleményetek erről a masináról? Sehol nem találtam róla rendes tesztet, pedig érdekelne, mert ha nem lett rosszabb az L500-hoz képest, akkor szerintem egy tökéletes kis hordozható masina.13.3"-os LED-es kijelző, Bluetooth, pont azok vannak benne, amit az L500ból hiányol a cikk. És gondolom eme két dologtól az akksi is jobban bírja. Bár kisebb méretbe meg a billentyű nem biztos,hogy ugyanolyan tökéletes,mint az L500on.

Toshiba Satellite L635-10G:
Intel® Core™ i3-350M 2,26GHz
4GB DDR3 1066MHz
13,3" WXGA fényes HD LED (1366 x 76
320GB SATA 5400rpm
ATI Mobility™Radeon™HD 5145 512MB DDR3 VRAM
Windows7 Home Premium magyar 64bit
Garancia: 2 év nemzetközi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!