iPon Cikkek

Toshiba Satellite Pro L300: Megéri a pénzét?

Dátum | 2009. 04. 08.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Pár hete járt nálunk az oldal történetének első Toshiba noteszgépe, amely ára miatt nem kápráztatott el minket, de ettől eltekintve egy kellemesen használható szerkezetnek bizonyult. Most azon olvasóinknak szeretnénk kedvezni, akik nem tehetik meg, hogy több százezer forintot költsenek notebookra, viszont nem is az elérhető minimumot keresik. Az L300 felépítését tekintve nagyon sokban hasonlít majd az A350-re, az apróbb változások azonban szembetűnők lesznek.


Processzor: Intel Core 2 Duo T3200 2,00 GHz 1 MB cache 667 MHz FSB

Memória: 2 GB Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel GL40

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Realtek ALC268 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Toshiba MK1652GSX (160 GB, 8MB cache, 5400 rpm, SATA-II)

Optikai meghajtó: Matshita UJ880AS DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek Fast Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Realtek RTL8187B 802.11g

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: nincs

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 44Wh

Operációs rendszer: nincs

Tömeg: 2,5 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 132 ezer forint

 

A Toshiba mérnökei amit lehetett azt lespórolták a gépről, bár a legfájóbb pont valószínűleg a memóriakártya-olvasó hiánya lesz a felhasználók többségének. Olcsó chipset, olcsó processzor, integrált videokártya, viszonylag kis merevlemez, visszafogott akkumulátor és egy elsőre versenyképtelennek tűnő árcédula.


A noteszgép mellé gyakorlatilag semmit nem kapunk, csak egy tápkábelt, egy akkumulátort és egy bő magyar nyelvű leírást (akárcsak az A350-nél). A driver CD-t hiába keressük, a kézikönyvben találjuk meg a linket, ahonnan letölthetjük az összes szükséges szoftvert a géphez (nagyjából 640 MB). Itt találtuk meg a legfrissebb BIOS flash-t is, így a gyári 1.2 helyett az 1.6-tal teszteltük a gépet.

Teljes csendben kelt életre az olcsó Satellite Pro, halkabb volt, mint az egy hónapja nálunk járt A350, ami nem csoda, hiszen az integrált videokártya szinte abszolút nem igényel hűtést szemben a Radeon HD3650-nel. Terhelés hatására már azért megjött a hangja, de még mindig nem beszélhetünk zavaró zajszintről. Mindehhez egy elég elfogadható hőmérséklettartomány társult, ami a gyakorlatban 50-65 fokot jelent (üresjárat/terhelve).

 

A BIOS ezúttal semmi érdekességet nem tartogatott, ezen kár is csodálkozni, egy alig 130 ezer forintos gépről beszélünk. Memóriából egyben kapjuk a 2 GB-ot, ami rossz hír azoknak, akik nem akarnak bővíteni (hiszen egycsatornás módban működik ilyenkor a rendszer alacsonyabb sávszélességgel), jó hír viszont azoknak, akik 4 GB-ra utaznak, hiszen nekik elég egy másik modult beletenni a gépbe.


Az operációs rendszer és a Toshiba oldaláról letölthető driverek telepítése zökkenőmentesen zajlott, ám azok, akik Windows Vista helyett Windows XP-t vásárolnak feltétlenül állítsák át a BIOS-ban a SATA módot AHCI-ről IDE-re, ellenkező esetben folyamatos kékhalálal fognak találkozni már a telepítés elején (SP2-vel próbáltuk). A vezeték nélküli hálózat egyszer eldobta magát, azaz a gép csatlakozva volt, de adatforgalom egy gramm nem ment rajta és lecsatlakozás után hiába találta meg ismét a routerünket, csatlakozni már nem tudott hozzá, csak a gép újraindítása segített. Problémába ütköztünk a pendrive-ok kezelésénél is, ugyanis kettőt használtunk egyszerre és újraindítás után az egyiket nem látta, kivéve ha kiszedtük és újra csatlakoztattuk. Ezt leszámítva más gond nem adódott.


A beépített merevlemez pontosan ugyanabból a szériából való, mint amit az A350-ben is láthattunk, így nem meglepő, hogy zajszintje hasonlóan magas, ellenben sebessége is meglepően jó.

 

Toshiba Satellite Pro L300 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 4976

PCMark05 (Graphics): 1592

PCMark05 (HDD): 4451

Cinebench10: 3468 (4 perc 15 másodperc)

Memória olvasás: 4502 MB/s

Memória írás: 2898 MB/s

Memória másolás: 3199 MB/s

Memória késleltetés: 88,3 ns

CPU Queen: 8504

CPU PhotoWorxx: 5084

CPU Zlib: 26242 kB/s

CPU AES: 7405

FPU Julia: 2720

FPU Mandel: 1842

FPU SinJulia: 928

The Last Remnant Benchmark 640x480: 7,22 fps

Külsejét tekintve az L300 nagyon hajaz az A350-re, legalábbis ami a vonásokat illeti. Természetesen a csillogásról és a feltűnésről ezúttal le kell mondanunk, de valahogy nekünk jobban bejött ez a visszafogottabb külső, annál is inkább, mert előnye is van néhol.


A drágább kivitellel ellentétben az L300-ban van nyitómechanika, méghozzá nem is akármilyen. A gép alja nagyon puritán, nyoma sincs annak a rengeteg csavarnak és fedélnek, mint a nagy testvérnél.


A billentyűzet gyakorlatilag megegyezik az A350-ével azzal a nagy különbséggel, hogy ez nem csillog, így sokkal kényelmesebb rajta gépelni. Az érintőgombok elmaradtak és a hangszórórendszer se rendelkezik a harman/kardon védjegyével (ennek ellenére nem szól sokkal rosszabbul). A háttérvilágított LED-eket ezúttal simák váltották le, amely sötétben nehézkesebben olvasható le, ám mivel teljesen lényegtelen információkat juttat el a felhasználóhoz, így sok vizet nem zavar.


A touchpad felületének mérete hasonló az A350-en találhatóval, viszont kicsit mélyebben ül, így nem csúszik le véletlenül az ujjunk róla. Használata kényelmes, nem akadt meg rajta egyszer sem az ujjunk. A gombok sokkal kisebbek és egy síkban vannak a géppel, ennek ellenére jól használhatók, kattogásuk viszonylag csendes.


Elöl szokás szeirnt a mechanikus hangerőszabályzót és a mikrofon illetve fejhallgató csatlakozókat találjuk, valamint a vezeték nélküli hálózatot kapcsolhatjuk ki és be az apró gombbal. USB-ből hármat, Express Card foglalatból egyet kapunk és nagyjából itt vége is a dalnak. A HDMI kimenetet picit hiányoltuk, de nem annyira, mint a memóriakártya-olvasót, amelyről azt hittük, hogy 2009-ben már minden noteszgépen ott lesz majd. Tévedtünk. Kész szerencse, hogy a legtöbb mp3 lejátszó beépített flash memóriával rendelkezik, így csak a fotók átmásolását kell adatkábellel megoldanunk.

 

A kijelző most is tetszett nekünk, a képe picit pirosas volt, de ezt szoftveresen nagyon könnyen lehetett korrigálni. Maximális fényereje megfelelőnek bizonyult, a minimálison viszont még szívesen csökkentettünk volna tovább.


A webkamera ugyancsak VGA felbontású, ennek ellenére elfogadható és leginkább folyamatos képet nyújt, a mikrofon részt illetően se érheti szó a ház elejét.

A mellékelt akkumulátor sajnos a leggyengébb hat cellás volt (44 Wh), így nem csodálkoztunk az alig három órás készenléti időn, amit a rendszer produkált minimális fényerő mellett. Intenzívebb internetezéssel két és fél óra alatt megadta magát, HD filmekből pedig egy másfél órás éppenhogy kifutja nagyobb fényerővel.


Ha konkurencia nélkül néznénk a Toshiba Satellite Pro L300-at, akkor minden bizonnyal egy remek notebook lenne, azonban ezt nem tudjuk megtenni. Kétségtelen, hogy túl sűrű a mezőny a 130 ezer forint körüli kategóriában és nagyon kevéshez jár operációs rendszer, de HDMI kimenet a többségben van, akárcsak memóriakártya-olvasó. A mechanikus hangerőszabályzó, a remek billentyűzet, az átlagnál halkabb működés viszont a Toshiba felé billenti a mérleg nyelvét, így mindenek előtt azt kell tudnunk számunkra mey paraméterek élveznek elsőbbséget. ha nem vagyunk nagy fotósok és nem akarunk TV-re kikötve filmet nézni, ezesetben kár is tovább keresgélnünk az olcsóbb kategóriában, mert az L300-at nekünk találták ki.

 

A Toshiba Satellite Pro L300-at az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

 

Pro:

 

Kontra:

 

 

Hivatalos honlap: Toshiba

Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Svindler
2009.04.08. 10:07
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. yany
2009.04.08. 11:29
Ugyanezért a pénzért sokkal jobb vételnek érzem az Amilo Pi3540-est, ami nem csak erősebb picit, de szebb is. HDMI-s, Wifi-N-es, csendes és GeForce lapul benne. HD filmet 5-10%-os CPU használattal nézhetek rajta MPC HomeCinema-val. Sajnos most nem látom a kínálatban, pedig Ipon-tól vettem (hasonló áron) és azóta sem bánom.

Az extrém gyors kártyaolvasót és az eSata csatlakozást nem is említettem. A Pi3540-es egyetlen fájó pontja a 100mbps sebességű LAN-ja, de mivel 99%-ban wifi hálózaton lóg nekem otthon, ezért különösebben engem ez nem érdekel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tomboy1986
2009.04.08. 12:38
Engem nem győzött meg. Éppen a múlt héten vettem egy HP 6735s-t (kiegészítve még 1GB RAM-mal) 133K-ért, de szerintem jobb vétel volt annál. CPU teljesítményt tekintve kb. azonos (kicsit vélhetően gyengébb ez az RM-70-es), de a HD3200 vs. X4500 összehasonlításából nagyobb hátránnyal száll ki ez...

Plusz van benne kártyaolvasó is, valamint jár hozzá Vista Home Basic, szóval szerintem ez a HP, azonos áron sokkal többet nyújt.

MOD:
És még az aksi is nagyobb a Toshiba negyed kapacitásával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. miopda701
2009.04.08. 17:24
Az Acer Aspire 5530 sokkal jobb ettől és olcsóbb is (többet is tud ráadásul)
és 120000 ft körül van az ára. Nekem ilyen van nagyon meg vagyok vele elégedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. insanity22...
2009.04.08. 17:25
tszaboo

A Toshiba szerintem éppen hogy jó minőségű, megbízható és ha nem üti-vágja valaki akkor strapabíró is. Valamint a FuSi-nál kategóriákkal jobb minden tekintetben, egyedüli negatívum, hogy kicsit drága a Toshiba, de a minőséget és az egyik legjobb szervízszolgáltatást meg kell fizetni.

tomboy, ha még felnézel ide, légyszíves írd meg, hány órát bír a HP-d eddigi tapasztalataid alapján, ugyanis én is épp egy ilyet szándékozom beszerezni mostanság (szintén 2gb rammal, garanciát kibővítve 3 évre). Előre is köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hunmyke
2009.04.08. 17:30
yany, Fusi-nál sokkal több gáz van, főleg az olcsóbb kategóriáknál. Hoztak jó párat hozzám szerelésre. És ahogy össze van rakva kész katasztrófa. Pl.: kisebb leejtésnél a nyák igen könnyen kap ütést, és egy hajszálrepedés haza is vághatja. És a szellőzése még gázasabb. Felső kategóriában gyártanak jót, de ennyiért meg nem Fusit vennék az ziher.
Toshiba-kból a 150k fölötti notik jók, szinte fullextrásak. És igen össze vannak rakva. Ismerősömnek van egy Tosi P100-160-as, 17"-os dög, de már 3 éves, és semmi baja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomboy1986
2009.04.08. 22:46
insanity228:

Pontos mérési eredményeim nincsenek, de sokat használom aksiról, mivel szinte minden nap utazok.

100%-os töltöttségről indulva:
- ha csak JetAudioval zenét hallgatok és PDF-et olvasok, minden feleslegeset kikapcsolva (WiFi, LAN, kártyaolvas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2009.04.08. 22:56
Vki nem tudna ehhez a notebookhoz egy USB drivert adni XP-hez? Már mindenhol kerestem, de nem találtam. Előre is köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. insanity22...
2009.04.09. 07:43
tomboy1986

Köszi, segített.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiisb
2009.04.16. 10:52
pluto! Milyen XP-t használsz, hogy ahhoz USB driver kell??? Én is op. rsz. nélkül vettem Toshibát (U400), de az XP telepítése után simán mentek az USB portok. Ami driver meg kell hozzá, az a Toshiba honlapján fent van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!