iPon Cikkek

TRENDnet IP kamerák és egy PowerLine adapter

Dátum | 2014. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A TRENDnet néhány 802.11ac termékét nemrégiben próbáltuk ki, sőt, felsőkategóriás routeruket nyereményjáték keretén belül rövidesen ki is sorsoljuk. A mai napon megint TRENDnet termékekkel foglalkozunk, ám ezúttal IP kamerák és PowerLine adapterek landoltak a tesztasztalunkon. Előbbiekkel hatékonyan növelhető a lakás vagy az iroda biztonsága, utóbbiak pedig kényelmes hálózatkiépítést tesznek lehetővé, hiszen az adott lakás elektromos hálózatát használják Ethernet kábelek helyett.
A tesztben szereplő IP kamerák a költséghatékonyabb megoldások táborát erősítik, így tűéles 1080p-s képre sajnos nem számíthatunk tőlük, de árukhoz mérten azért nem teljesítenek rosszul, sőt, szoftver tekintetében elég ütőképesek. Két, fix állványt használó modell mellett egy harmadik, motoros kamerát is kipróbáltunk, ami ígéretes terméknek tűnik. A kamerák legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat összegzi.
Az adatok önmagukért beszélnek, így nem is kommentálnánk őket – úgyis az a lényeg, hogy valós körülmények között pontosan mit nyújtanak a termékek.
A nálunk járt PowerLine adapterek természetesen azonos típusúak voltak, de az alábbiakban látható modell más TRENDnet PowerLine adapterekkel is kompatibilis, nem csak saját magával. Íme, a legfontosabb tulajdonságai:
Most, hogy cikkünk szereplőinek árai, illetve tulajdonságai ismertek, nincs is más hátra, mint az, hogy végre közelebbről is megismerkedjünk velük.
A TV-IP751WIC típusjelzéssel ellátott modell egy kompakt, igényes csomagban érkezett hozzánk. A doboz oldalán különböző ábrák mutatják be a kamera legfontosabb tulajdonságait, a csomag belsejében pedig ötletesen elrendezve foglalnak helyet a tartozékok, és maga a TV-IP751WIC modell is.
Az IP kamerához a gyors üzembehelyezési útmutató mellett némi leírást, illetve egy telepítő lemezt is kapunk. A tartozékok között a tápadapter és az Ethernet kábel mellett egy állvány is lapul, amihez még csavarokat, illetve dübeleket is kapunk, így a kamera könnyedén falra szerelhető – persze csak és kizárólag beltérben.
Ez a modell műanyagházzal rendelkezik, amely viszonylag elegáns formavilággal bír – ez persze nem csoda, hisz mégiscsak beltéri kameráról van szó. A ház egy 1/5"-os CMOS szenzort rejt, amely előtt állítható fókusztávolsággal rendelkező lencse kapott helyet. A kamera függőleges látószöge 28,7 fok, vízszintes látószöge pedig 38 fok. Mivel költséghatékony megoldásról van szó, így optikai zoom helyett csak 4x-es digitális zoom áll rendelkezésre. Videó felbontás tekintetében 640 x 480 pixellel kell megelégedni, a videó maximális sebessége pedig 20 FPS lehet.
Az optika körül négy darab infra LED-et helyeztek el, amelyekkel a kamera sötétben is ellát nagyjából 7,5 méterre, de ez csak beltérben igaz. Az optika felett egy fényérzékelő foglal helyet, ami az éjszakai és a nappali üzemmód közötti váltást segíti. A váltás alkalmával kattanás hallgató, ugyanis az optika előtt ilyenkor IR szűrőt mozgat a rendszer, ahogy az az olcsóbb kameráknál szokás.
Az IP kamera egyirányú audió támogatással rendelkezik, azaz csak mikrofont tartalmaz, hangszórót nem. A mikrofon omni-directional típusú, azaz nem csak egy irányból, hanem több irányból is képes venni a hangokat és zajokat. A mikrofon érzékenysége -38 dB +/- 3dB, a jel/zaj arány értéke pedig valamivel 60 dB felett helyezkedik el. A mikrofon hatótávolsága nagyjából 5 méter.
A 75 x 115 x 30 milliméteres termék 110 grammot nyom a mérlegen, a helyi hálózathoz pedig nem csak 10/100 Mbps-os Ethernet porton keresztül, hanem akár 802.11 b/g/n kapcsolaton keresztül is csatlakozhat. A 150 Mbps-os sávszélességgel gazdálkodó WiFi vezérlőhöz egy beépített antenna kapcsolódik (2 dBi). A rendszer tipikus adóteljesítménye 802.11n tartományban 14,5 dBm, vételi érzékenysége pedig -71 dBm, természetesen ugyanebben a tartományban. A WiFi kapcsolat beállítását a WPS gomb segíti, amellyel egy gombnyomással csatlakoztatható a helyi WiFi hálózathoz a kamera, de a csatlakoztatás természetesen akár manuálisan is történhet, a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül.
Az állvány beállítása könnyű, rögzítés után pedig stabilan tartja a kamerát, úgyhogy ebben a tekintetben nem érheti kritika a terméket.
A második szereplő már egy picit komolyabb, 1/4"-os CMOS szenzort kapott, felépítés tekintetében azonban ugyanazt a koncepciót követi, mint előző oldalon bemutatott társa, vagyis állítható állványt alkalmaz. A csomagolás ebben az esetben is igényes, a tartozékok, illetve a kamera elrendezésre pedig hibátlan. A doboz oldalán a kamera legfőbb tulajdonságai természetesen ezúttal is megtekinthetőek.
A kamerán kívül most is megkapjuk a külső tápadaptert, valamint az Ethernet kábelt is, de a sorból a dokumentáció, az állvány és a telepítő lemez sem hiányzik. Ennél a modellnél a tápadapter ugyanúgy 5 voltos egyenfeszültséget kínál, mint a 751WIC esetében, viszont 1,2 amper helyett már csak 1 ampernyi áramerősség leadására képes. Ez persze érthető is, hisz nincs egetverően sok IR LED. A TV-IP762IC modell 1/5"-os helyett 1/4"-os CMOS szenzort kapott, amihez ezúttal sem jár optikai zoom, csak a 4x-es digitális. A fix lencsével ellátott kamera fókusztávolsága ezúttal nem állítható. Az optika 60 fokos vízszintes és 40 fokos függőleges látószöggel bír, éjszaka pedig maximum 5 méterre lát el a beépített, automatikusan bekapcsoló IR LED fénye mellet. Az IR LED persze letiltható, sőt, akár folyamatosan működtethető is, igény szerint.
A képérzékelő lapka 1280 x 720 pixeles felbontást kínál, amelyhez H.264-es és MPEG4-es videó esetén 30 FPS-es sebesség társul. JPEG esetén az említett felbontás alkalmazása mellett másodpercenként maximum 5 kép készülhet. A kamera 10/100 Mbps-os Ethernet kapcsolaton csatlakozhat a helyi hálózathoz, de igény esetén akár a beépített WiFi vezérlőt is használhatjuk, ami 802.11 b/g/n támogatással bír. A WPS gomb ezúttal is jelen van a repertoárban, plusz microSD memóriakártya-olvasót is elhelyeztek a kamera oldalán, ami maximum 32 GB-os memóriakártyák kezelésére képes. A különböző felvételek akár közvetlenül a memóriakártyára is rögzíthetőek, ami akkor jó, ha az adott környezetben nincs PC, vagy egyszerűen nem létesíthető vezetékes, illetve vezeték nélküli a hálózati kapcsolat. A fedélzeten beépített mikrofon is helyet kapott, sőt, akár külső hangszóró is kapcsolható a kamerára, hála a 3,5 milliméteres jack audió vonalkimenetnek. Ezáltal figyelmeztethető a rosszban sántikáló személy.
A 103 x 62 x 35 milliméteres mérettel rendelkező kamera 83 grammot nyom a mérlegen, de állvánnyal együtt sem nehezebb 235 grammnál.
A harmadik kamera már egy komolyabb megoldás, amely két motort is kapott: az egyikkel oldalirányban, a másikkal pedig függőlegesen lehet mozgatni az optikát tartalmazó kameraházat. A csomagolás ezúttal is kellően igényes és informatív, igaz, mivel testesebb kamera lapul benne, így a doboz is nagyobb.
A tartozékok között a szokásos dokumentáció, illetve a telepítő lemez mellett egy külső tápadapter is helyet foglal, ami kapott egy kapcsolót – hasonlót az éjjeli lámpákon szokás elhelyezni. Ezzel szükség esetén áramtalanítható a kamera, igaz, mivel ezek a rendszerek általában non-stop üzemelnek, így aligha lesz szükség a kapcsoló szolgálataira. A felsoroltak mellett kapunk még egy Ethernet kábelt, valamint egy külső WiFi antennát is. Maga a kamera természetesen falra is felszerelhető, ehhez meg is kapjuk a szükséges fémkonzolt, valamint a rögzítéshez szükséges csavarokat is. Ezzel gyakorlatilag ki is veséztük a doboz tartalmát. A TV-IP672WI típusjelzéssel ellátott kamera fényes fehér felülettel ellátott műanyagházat kapott, ami igényes megjelenést kölcsönöz neki. Az előlapon néhány IR LED-et láthatunk az optikai körül, közöttük pedig a fényérzékelő is megbújik, ami a nappali és éjszakai üzemmódok közötti váltást segíti. A kamera lelke egy 1/4"-os CMOS szenzor, amely előtt állítható fókusztávolságú optika kapott helyet. Optikai zoom megint nincs, de 4x-es digitális zoomot ebben az esetben is kapunk. A kamera vízszintes látószöge 51,8 fokos, a függőleges látószög pedig 33,8 fokos. Az IR LED-eknek köszönhetően éjszaka akár 7,5 méterre is ellát a rendszer.
A fedélzeten beépített mikrofon természetesen jelen van, de egy vonalkimenet is rendelkezésre áll, amelyen keresztül külső hangszóró kapcsolódhat a kamerához. A kétutas audió rendszer visszhangszűrésre is képes. A helyi hálózathoz 10/100 Mbps-os Ethernet porton vagy 802.11 b/g/n WiFi kapcsolaton csatlakozhat a kamera – utóbbihoz WPS támogatás is jár. 802.11n tartományban az adóteljesítmény 14 dBM, a vételi érzékenység pedig -68 dBm.
A kamera microSD memóriakártya olvasót is kapott, ami maximum 32 GB-os memóriakártyát fogad. A rendszer akár erre az adattárolóra is képes képeket, illetve videókat rögzíteni, méghozzá 1280 x 800 pixeles felbontás, illetve 30 képkocka/másodperces sebesség mellett. A motor vízszintesen 170-170 fokban mozgatja az optikát, függőlegesen pedig 115 fokos mozgástér áll rendelkezésre.
A három IP kamera mellett egy különleges adapterpárost is vendégül láttunk egy gyors próba erejéig, amelyek az adott ház vagy lakás elektromos hálózatát használják a helyi hálózat adatainak továbbítására. Ez a módszer különösen jól jöhet, ha nincs lehetőség külön Ethernet kábel lefektetésére, illetve akkor is frappáns megoldás, ha nem akarjuk környezetünket WiFi hullámokkal bombázni.
A teszthez két teljesen egyforma PowerLine adaptert használtunk, amelyekhez ugyanazok a tartozékok jártak. A termékek mindketten a TPL-4052E típusjelzést viselték, dobozaikban pedig némi dokumentáció, egy telepítő lemez, valamint egy Ethernet kábel foglalt helyet.
A műanyagházzal rendelkező TPL-4052E adapter előlapján számos LED-es állapotjelző található. Ezek az Ethernet portok állapotáról, az adapter működéséről, és a hálózat működéséről árulkodnak. Ebben a kivitelben egy-egy ilyen adapter elfoglal egy teljes fali konnektort, ám olyan példány is található a TRENDnet kínálatában, amely köztes adapterként működik, így csatlakoztatása után a konnektor továbbra is használható marad.
A PowerLine adapter alján négy darab Ethernet port található, amelyek 10/100 Mbps-os sávszélességet kínálnak. Maguk az adapterek maximum 500 Mbps-os hálózati sávszélesség mellett tudnak egymással kommunikálni, de a tényleges sebességet nagyon sok tényező befolyásolja. Nem mindegy, milyen állapotban van az adott ház vagy lakás elektromos hálózata, valamint az sem mellékes, hány kötésen kell áthaladniuk az adatcsomagoknak – minden fali kötés ront valamennyit a hálózati adatátviteli sávszélességen. Fontos az is, hogy az összekapcsolni kívánt helyiségek azonos hálózati fázison kell, hogy legyenek, ellenkező esetben az adapterek nem tudnak kommunikálni egymással. Ez persze aligha probléma, hiszen a legtöbb átlagos lakásban általában egyetlen fázis van.
A PowerLine adapterek nagyon egyszerűen működésre bírhatóak: elég csak bedugni őket a konnektorba, egyből megtalálják egymást, nincs szükség semmiféle külön kommunikációra. Ha a kapcsolatot védő 128-bites AES titkosító kulcsot szeretnénk lecserélni, úgy azt a Sync gomb megnyomásával könnyedén elvégezhetjük.
A TPL-4052E adapterek mind az 500 Mbps-os, mind pedig a 200 Mbps-os PowerLine adapterekkel kompatibilisek. Az adapterek segítségével akár egy 5000 négyzetméteres alapterületű épület is gond nélkül ellátható kellő hálózati sávszélességgel. A gyártó szerint az adapterek között maximum 300 méternyi elektromos kábel húzodhat, vagyis ennyi a hatótávolság felső határa. Egy-egy ilyen adapter 105 x 75 x 73 milliméteres mérettel bír, tömege pedig nagyjából 170 gramm. A termékek hatékony energiafelhasználás mellett üzemelnek és energiatakarékos üzemmódot is kínálnak.
Mindhárom IP kamera rendelkezik webszerverrel, amelyen keresztül elérhetőek a különböző beállításaik, sőt, egyik-másik akár videó rögzítésére, fotók készítésére, illetve az adott helyszínen történő események szemmel és füllel történő követésére is lehetőséget ad. E-mail alapú riasztásra mindhárom kamera képes, csak úgy, ahogy FTP-re történő képtovábbításra. Mozgásérzékelés alapján úgyszintén tudnak riasztást adni, sőt, a 672WI esetében még zaj esetén is riaszthat a rendszer. A nappali és az éjszakai üzemmód között minden kamera képes automatikusan váltani, de akár manuálisan is beállíthatjuk a kívánt üzemmódot, sőt, akár a váltást is megtilthatjuk. A videó felbontását, illetve képminőségét mindhárom kameránál lehet állítani, de a 751WIC-nél csak globális beállítás adható meg, míg a másik két modellnél négy különböző profil beállítására van mód, amelyek között a webes felhasználói kezelőfelületen valós időben váltogathatunk. Az alábbiakban a megfigyelésre is használható webes admin bejelentkező lapjai láthatóak.
Webes felhasználói kezelőfelület (762IC)
Webes felhasználói kezelőfelület (672WI)
Webes felhasználói kezelőfelület (751WIC)
A kamerákat el lehet nevezni, sőt, külön megadható az is, milyen helyiségben foglalnak helyet, így a megfigyelő szoftverben azonnal látszik, melyik kép melyik helyiséghez tartozik. A kamerákhoz jár CloudLink támogatás, amivel a kamera hátulján megadott webcímen keresztül távolról is elérhetjük a webes felhasználói kezelőfelületet. Ezt a funkciót természetesen igény szerint akár le is lehet tiltani. A WiFi adapterrel kapcsolatos beállításokat, illetve az Ethernet porttal kapcsolatos beállításokat egyaránt elérhetjük a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül, de emellett időszerver támogatás is rendelkezésre áll, sőt, a téli-nyári időszámítás kezelésére is van mód. A kamerák emellett több felhasználó kezelésére is képesek. A beállítások igény szerint könnyedén lementhetőek, majd visszatölthetőek, sőt, firmware frissítésére is van mód, igaz, ezt ajánlott Ethernet alapú kapcsolaton elvégezni.
Mozgásérzékelés területének beállítása (762IC)
Mozgásérzékelés területének beállítása (672WI)
Mozgásérzékelés területének beállítása (751WIC)
Külön menün belül adhatjuk meg, hogy a látható képtér mely területein figyelje a mozgásokat a rendszer, riasztás esetén pedig minden kamera képes FTP alapú, vagy e-mail alapú értesítés küldésére. Az értesítés a riasztást kiváltó képet is tartalmazza. A motoros modell emellett riasztás esetén videóklipet is tud készíteni, amelynek maximális hossza 10 másodperc, de extraként a riasztást megelőző maximum 5 másodpercben történt események felvételére is van mód, így részletesebb képet kaphatunk az előzményekkel kapcsolatban. A videoklip érkezhet e-mailben, de akár FTP-re is felkerülhet.
A motoros modellhez 10 pozíciót rögzíthetünk, amelyek között egyszerűen és gyorsan válthat a kamera, így egy viszonylag nagy területet is pillanatok alatt végig lehet pásztázni. Apropó pásztázás: a termék ilyen módot is kínál, azaz képes egy nagyobb terület felett hatékonyan őrködni. Ennél a modellnél további extra, hogy képes Samba protokollon keresztül akár hálózati adattárolóra is tartalmakat rögzíteni. TRENDnet ViewPro szoftver Mindhárom kamerához jár egy teljes értékű windowsos megfigyelő szoftver, amely akár 32 kamera kezelésére is képes. Segítségével nyomon követhetjük, hol mi történik, de vészfelvétel, valamint normál felvétel rögzítésére is van mód, csak úgy, ahogy pillanatkép készítésére.
Az alkalmazás gond nélkül felismerte mind a három kamerát, sőt, mind a hármat kezelte is, mindenféle extra licenc megvásárlása nélkül. A kamerákkal fotókat éppúgy rögzíthettünk, mint videókat, igaz, a 751WIC modellnél egy komoly problémát is tapasztaltunk: a rögzített felvételt sajnos semmi sem játszotta le, még maga a TrendNet VirePro szoftver sem.
A másik probléma, hogy mindhárom kameránál hang nélkül készült el a felvétel, pedig a hangforrást annak rendje és módja szerint beállítottuk. Természetesen a kamerák webes felhasználói kezelőfelületén is engedélyeztük az audió támogatást. A webes felhasználói kezelőfelület segítségével két kameránál sikerült azért hangsávot is tartalmazó felvételeket készíteni – ezeket hamarosan meg is mutatjuk. Szoftver tekintetében elégedettek voltunk a TRENDnet termékeivel, hiszen a webes felhasználói kezelőfelület, illetve a windowsos segédprogram egyaránt gyorsan és egyszerűen kezelhető, valamint a szolgáltatások listájára sem lehet panasz. A termékekhez extraként még okostelefonos app is jár, amivel mobileszközön keresztül is megtekinthető az adott kamera képe. Hogy a képminőséggel kapcsolatban is ilyen jó vélemény alakult-e ki? Azt rövidesen eláruljuk!
A három kamerával készítettünk néhány pillanatképet, illetve néhány videót is. Ahogy azt az előző oldalon már leírtuk, a 751WIC esetében a rögzített felvételt semmi sem tudta lejátszani, így ennél a terméknél videó sajnos nincs. A másik két kameránál a webes felhasználói kezelőfelületet használtuk a videók rögzítéséhez, mert a TRENDnet ViewPro szoftver valamiért nem volt hajlandó hangsávot rögzíteni. A beállítások rendben voltak, a felvétel mégis hang nélkül készült el. Sebaj, a lényeget így is meg tudjuk mutatni. A fotók és a videók vágatlanul, eredeti minőségben kerülnek publikálásra. Persze a videóknál a YouTube miatt némileg módosul a képminőség, de a lap alján az eredeti videó fájlok is letölthetőek, így meg lehet győződni a kamerák valódi képminőségéről. Nappali képek A tesztet egy kisebb helyiségben kezdtük, ami tárgyalóként funkcionál. Egy nagyjából 2,5 x 4,5 méteres alapterületű szobát kell elképzelni, amelynek egyik sarkában, egy állványra helyeztük fel a kamerákat. Minden kamera ugyanott kapott helyet, így a tesztképek nem csak a kamerák képének minőségét, de egyúttal azt is megmutatják, az egyes termékek nagyjából milyen látószöggel rendelkeznek.
A motoros 762IC és a fix állványon elhelyezkedő 672WI képe árkategóriájukhoz mérten rendben van – ezek a képminőségek elegendőek, hogy egy kisebb helyiségben zajló események szereplőit jó eséllyel felismerhessük. A 751WIC felbontása és viszonylag szűk látószöge miatt inkább kisebb célterületek megfigyelésére lehet hatékony – oda elég a 640 x 480 pixeles felbontás is. Mivel egy ilyen képről nem lehet igazán hatékonyan leszűrni, hogy a versenyzők milyen képminőséggel rendelkeznek, így készítettünk néhány egyéb tesztképet is. Ezeket érdekességnek szánjuk, hiszen beltéri kamerákról van szó, így a kültéri teljesítmény nem igazán releváns, viszont olyan környezetet nem tudtunk hirtelen prezentálni, ami komolyabb kihívás elé állítja a termékeket mind távolság, mind részletesség tekintetében.
A fenti fotók esetében ugyanazt a konklúziót vonhatjuk le, mint amelyeket a beltérieknél már levontunk. Az persze remekül látszik, hogy a kamerák közül élesség és részletesség tekintetében a 672WI modell kínálja a legjobb képminőséget. A fényerősséggel játszva a sötétebb képrészletek is kivilágosíthatóak – mi minden versenyzőt alapbeállításokon használtunk. Szürkületben készült képek A tárgyaló szürkületben, illetve este már nem állt rendelkezésre tesztelés céljából, de a fenti kültéri helyszín igen, így érdekességképpen megvizsgáltuk, milyen képminőséget kínálnak az egyes kamerák szürkületben, pontosabban az úgynevezett "kék órában (twilight)".
A képek minősége összességében nem tűnik rossznak, legalábbis árkategóriához mérten, ám ebben a helyzetben már nehéz lenne valakit arcról azonosítani, főleg, ha gyorsan mozogna. Éjszakai képek Az éjszakai fotók már teljes sötétségben készültek, méghozzá úgy, hogy mindig csak annak a kamerának az IR LED-jeit kapcsoltuk be, amelyikkel éppen fotóztunk. Így egyik termék sem juthatott előnybe a többiekkel szemben – mindegyikük a valós tudását mutatta meg (nem volt plusz IR LED forrás, csak az, amit a kamera tartalmazott).
Az éjszakai fotók minősége egy picivel még rosszabb, mint a szürkületben készülteké, de ne felejtsük el, hogy ezek kültéri képek, ahol jóval nagyobb területet kellett bevilágítaniuk az IR LED-eknek, mint ha szobában helyeztük volna el a kamerákat. A 672WI azért még ebben a helyzetben is szépen helytállt: a fényerősséggel nem volt baj, de a kép zajosságáról már nem mondható el ugyanez. Videók A kamerák közül – ahogy már korábban is említettük – csak a 762IC és a 672WI modellekkel tudtunk lejátszható felvételeket készíteni, a 751WIC modell videóit sajnos sem a gyári szoftver, sem az MPC HC, sem a VLC nem játszotta le. Az említett két kamera YouTube videói a kompaktabb elhelyezés érdekében az alábbi linkekre kattintva tekinthetőek meg. Íme TRENDnet TV-IP672WI • Nappali videó (kültér, beltér) • Éjszakai videó TRENDnet TV-IP762IC • Nappali videó (kültér, beltér) • Éjszakai videó Eredeti felvételek, letölthető formában: TRENDnet TV-IP672WI Nappali kültériNappali beltériÉjszakai kültéri TRENDnet TV-IP762IC Nappali kültériNappali beltériÉjszakai kültéri
A két négyportos PowerLine adaptert egy kisebb lakásban teszteltük, ahol a két legtávolabbi ponton helyeztük el őket. A két adapter között nagyjából 30 méternyi elektromos vezeték húzódott. A termékek beüzemelése nagyon gyors és nagyon egyszerű volt: bekapcsolás után azonnal megtalálták egymást, minden különösebb konfigurálás nélkül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adapterek csatlakoztatása után nagyjából 4-5 másodperc múlva már használható volt a helyi hálózat.
A PowerLine adaptereket több tesznek is alávetettük, de minden esetben azt tapasztaltuk, hogy tökéletesen stabilan tartják a 11 MB/s körüli adatátviteli sebességet, azaz a 10/100 Mbps-os portok képességeit hatékonyan ki tudtuk használni. A helyzet akkor sem romlott, ha a hálozatra több eszköz csatlakozott.
Sebesség PowerLine adapter nélkül
Sebesség a routertől 6 méteres távolságra (első konnektor)
Sebesség a routertől 10 méteres távolságra (második konnektor)
A hálózati kapcsolat a 60 megabites letöltési- és 10 megabites feltöltési sebességet kínáló internetkapcsolat továbbítására is bőségesen elég volt. Ennek fényében maximálisan elégedettek vagyunk a termékek teljesítményével, azt pedig különösen jó volt látni, hogy mennyire egyszerűen, gyorsan lehet őket beüzemelni.
A TRENDnet IP kamerái árkategóriájukat szem előtt tartva nem lógnak ki napjaink hasonló szintet képviselő megoldásai közül, már ami a képminőséget illeti, viszont szoftver tekintetében abszolút vonzóak – még az általunk tapasztalt kisebb hibák ellenére is. A trió tagjai közül nappali képminőség tekintetében a 762IC modell teljesített legjobban, de a motoros 672WI sem sokkal maradt le mögötte. Éjszaka már fordult a kocka: a 672WI volt a jobb, a 762IC pedig a mezőny végén kullogott – fényerősség tekintetében még a 751WIC is jobb volt nála.
A 751WIC modellt kisebb területek hatékony megfigyelésére lehet ajánlani, ahol a tűéles kép és a hatalmas felbontás nem létfontosságú. Ahol jobb felbontásra van szükség, már inkább a 762IC jöhet szóba, legalábbis nappali felhasználás esetén. A motoros 672WI nagyobb területek pásztázására, illetve megfigyelésére alkalmas, felbontás tekintetében pedig nagyjából a 762IC-vel van egy szinten. A motoros modell felszereltsége és szolgáltatásai alapján versenyképes áron érkezik. A 751WIC a maga 13 000 forintos áráért nagyjából azt kínálja, amit a hasonló árkategóriájú termékek (viszont zavaró, hogy a felvételeket nem tudtunk rájönni, hogy játsszuk le). A 762IC nappali fényviszonyok között árához mérten nem rendelkezik rossz képpel – ez a modell 24 000 forintba kerül. A négy darab Ethernet porttal ellátott PowerLine adaptert nyugodt szívvel ajánljuk, ugyanis azt kínálja, amit ígér: stabil adatátviteli sebességeket, könnyű beüzemelést és problémamentes használatot. Ráadásul switch is egyben, ha az egyik oldalon a router van, a másikon használhatunk akár négy eszközt is. Ennek fényében maximálisan megéri az árát, így ajánlott vétel címet kap.
TRENDnet TPL-4052E
A tesztben szereplő TRENDnet termékeket a JTC Kft.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet értük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. legyes
2014.06.13. 08:48
...valamint a szomszéd is pont ilyen gyorsan és egyszerűen csatlakozik a hálózatra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. straylight
2014.06.26. 10:20
Hát hogyne. Gondolom nálatok akkor közös a villanyóra és felezitek a számlát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!