iPon Cikkek

Tudsz helikoptert vezetni? Még nem.

Dátum | 2011. 12. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Mátrix című filmben valahogy így zajlik Neo és Trinity párbeszéde, majd a következő másodpercekben az operátor egyszerűen „letölti” a szükséges tudást Trinity agyába, aki rögtön hasznosítja is a tanultakat. A Science egy most megjelent tanulmánya szerint talán nincs is olyan messze az idő, amikor különösebb energia befektetése nélkül tanulhatunk meg zongorázni, kungfuzni vagy éppen helikoptert vezetni.

A Bostoni Egyetem és a japán ATR Computational Neuroscience Laboratories közös kísérletükben sikeresen demonstrálták, hogy ha a látókérgen keresztül úgy befolyásolják az alany agyhullámait, hogy azok megfeleljenek egy olyan személy agyhullámainak, aki ismer egy bizonyos tevékenységet, akkor az alany tanulási ideje jelentősen lecsökken az adott tevékenység elsajátításában.


Ha például azt szeretnénk, hogy az alany megtanuljon zsonglőrködni, először is keresnünk kell valakit, aki már elsajátította ennek művészetét. Az illetőt befektetjük egy funkcionális MRI készülékbe, és megkérjük, hogy képzelje azt, hogy zsonglőrködik. Közben agyhullám-mintázatát rögzítjük a készülék segítségével. Ez után a tudatlan alanyunkat is befektetjük a készülékbe, megkérjük, hogy képzelje el a zsonglőrködést, és az ő agyhullámait is rögzítjük. A két mintázatot összehasonlítjuk, majd a neurofeedback módszerével igyekszünk elérni, hogy alanyunk agyhullámai minél jobban hasonlítsanak a tudással már rendelkező személy agyhullám-mintázatára.


A neurofeedback-módszer során az alany gyakorlatilag „megtanulja” befolyásolni saját agyhullám-mintázatát. Fejére elektródák kerülnek, melyek agyi tevékenységét mérik, és közben egy filmet néz az elektródákkal összekötött monitoron. Amennyiben a kliens „jól állítja be” az agyhullámait, jó minőségben élvezheti a filmet. Amennyiben azonban nem „dolgozik eléggé”, a film rossz minőségűvé, halkká, zavaros hangúvá változik, egyszóval élvezhetetlen lesz. Tehát minden erejével azon fog „erőlködni”, hogy a kép ismét jó legyen. A módszert terápiás célzattal használják figyelemzavaros, viselkedészavaros, autisztikus pácienseknél, de segíthet a dadogás, vagy egyes alvászavarok enyhítésében is.

A kísérletünkre visszatérve, a kutatók tehát azt állítják, hogy amikor sikerült elérni alanyunknál a profi zsonglőr agyhullám-mintázatát, már meg is tanulta a tevékenységet, de legalábbis kis edzéssel nagyságrendileg rövidebb idő alatt fogja elsajátítani, mintha a kísérlet nélkül egyszerűen nekiállt volna fizikailag gyakorolni.

A neurológusok kutatásai szerint az általunk észlelt képek először vonalak, szegélyek, formák, színek és mozgások formájában jelennek meg az elsődleges látókéregben. Az agy később összeköti ezeket a részleteket és komplex képpé formálja, így lesz a piros, gömbölyű és gurul érzetekből piros labda. A tudósok az első benyomásokért felelős elsődleges látókérget vizsgálták a tanulásban betöltött szerepe szempontjából. Konkrétan arra voltak kíváncsiak, hogy az agyterület ezen részének mekkora jelentősége van a felnőttkori vizuális perceptuális tanulásban. Ez az a folyamat, melynek során gyakorlás vagy tapasztalat következtében, tudatosság nélkül tanulunk meg érzékelni valamit, amire korábban képtelenek voltunk, tehát amikor hosszas a gyakorlás során „finomodnak” érzékeink.

Az eredmények alapján a felnőtt agy elsődleges látókérge is kellően plasztikusnak bizonyult ahhoz, hogy jelentős szerepet töltsön be a perceptuális tanulásban. Így a kutatók által bemutatott módszer valóban nagyban előrelendítheti ezeket a tanulási folyamatokat. Ráadásul úgy tűnik, hogy akkor is működőképes, amikor az alany nem tudja, hogy mit tanul. Vagyis az agyhullámok puszta „beállítása” is elegendő volt a tanulási folyamat felgyorsítására, az alanynak nem kellett tudnia, hogy éppen milyen tevékenységet próbál elsajátítani.


A kutatók óvatosan optimisták, és hangsúlyozzák, hogy a folyamat egyelőre csak a vizuális perceptuális tanulás esetében bizonyítottan működőképes. (Ez alapján tanulják meg a gyerekek a formák, színek stb. felismerését, felnőttek esetében pedig olyan készségekre gondoljunk, mint például egy magzati ultrahangfelvétel értelmezése. Amikor először látjuk, csak értelmezhetetlen mozgó árnyékok halmazát észleljük, de minél többször nézzük, annál inkább felismerhetőek lesznek a testrészek, a mozgások. Vagy ha egy ikerpárral találkozunk, először nem tudjuk megkülönböztetni őket, de minél gyakrabban látjuk az ikreket, annál inkább felfigyelünk a köztük lévő apró különbségekre.)

A kutatás következő lépése más tanulási formák vizsgálata lesz, de a módszer jelenlegi formájában hasznosítható lehet a tanuláson kívül is, például a szemműtétek utáni rehabilitációban. Szélsőséges példaként vehetjük Mike May (1954‒) amerikai síelő esetét, aki három évesen egy vegyi balesetben veszítette el látását. Felnőve három bronzérmet szerzett az 1984-es paralimpián alpesi síben. 2000-ben megműtötték és részben visszanyerte a látását. Ezt követően síelés közben évekig nem merte kinyitni a szemét, annyira zavarták a számára értelmezhetetlen vizuális ingerek. Lassacskán elkezdte „megtanulni”, hogy az adott árnyékok és fények milyen terepviszonyokat jelölnek a pályán, de elmondása szerint ez egy lassú és a mai napig tartó tanulási folyamat eredménye. Ezt a fajta tanulást és rehabilitációt remélhetőleg mielőbb elősegítheti az új módszer gyakorlati alkalmazása.


Forrás:

http://www.sciencemag.org/content/334/6061/1413.full


http://www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111212124603.htm

http://www.fellowgeek.com/a-Researchers-Teach-Things-Subliminally-Matrix-Learning-not-Far-Away.html

Kozma Petra. Kovács Ilona: "Gyakorlat teszi a mestert", avagy a perceptuális tanulás. Magyar Tudomány, 2005/1.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. twollah
2011.12.16. 08:41
Eleg vadul hangzik a dolog.

A kovetkezo lepes akar az is lehet, hogy bizonyos dolgokat elhitetnek az emberrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. lajthabala...
2011.12.16. 08:50
Nem rossz: a helyett, hogy zsonglőrködni tanulna, inkább filmet néz. Agysebészetnél megértem, ott sok lehetősége nincs az embernek gyakorolni, de zsonglőrködni inkább tanulnék babzsákokkal, az elejtett labdákért hajolva akkora hasat sem ereszt az ember, mint ha egy képernyő előtt koncentrálna a jó pixelekért. A második oldalon azért kibújik a szög a zsákból...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. lajthabala...
2011.12.16. 08:51
twollah

Ez azért annyira nem távoli lépés, úgy hívják: marketing, és mindenféle orvosi beavatkozás nélkül is elég jól működik. Gondolj csak arra a 800.000 emberre, akivel elhitették, hogy érdemes megtudnia az indián nevét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. l-bandee
2011.12.16. 09:56
Ejj, ejj... A tudatos álmodók ezt már régesrég óta alkalmazzák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. szabtam
2011.12.16. 10:28
szcientológia, agykontroll, tudományos köntösben...
akkor is az, ha majd jöttök páran, hogy ez szimpla tudomány.
a tudománynak ez a része nekem nagyon nem kell.

számomra ijesztő jövő, (jelen?) képe vázolódik fel.
2 dologtól nagyon iszonyodom: az általános megfigyelősdi, nyomkövetősdi és az agyban való turkálás...

ebben a 2-ben ultrakonzervatív vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. benczeb90
2011.12.16. 11:14
karácsonyra vennék magamnak egy gitártudást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Whysper
2011.12.16. 11:52
Hol lehet kísérletre jelentkezni? már megyek is. Alig várom már ,hogy minden félét ültethessenek elém Mint a Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye-be. Biztos akad pár évem amit odaadnék érte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Whysper
2011.12.16. 11:52
*belém
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sleepingdr...
2011.12.16. 12:53
lajthabalazs: +1!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. YuGabe
2011.12.16. 13:01
Nem értem, hogy hogy nem ugrott be senkinek még a Chuck
"Guys... I know kung-fu!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. MasterMark
2011.12.16. 13:18
@YuGabe: Amit ugye a Mátrix-ból kölcsönöztek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. prohlep
2011.12.16. 15:18
"A kovetkezo lepes akar az is lehet, hogy bizonyos dolgokat elhitetnek az emberrel."

Ugy latom, hogy a te esetedben ezt a gondolatot mar elhitettek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pjszilard
2011.12.16. 16:06
Elnezest uram ugy tunik osszecseteltuk a zongora tananyagat egy sorozatgyilkosevaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zodiac83
2011.12.16. 17:04
@pjszilard:
Épp erre gondoltam én is. Oké, hogy kérik a delikvenst, hogy gondoljon egy konkrét tevékenységre, de:
1. Gondolhat tök másra is,
2. Még ha alapvetően arra is gondol, "keveredhetnek" közé más jellegű gondolatok is
3. Ha még ez sem állna fenn, még akkor is elképzelhetőnek tartom, hogy akár bizonyos alap személyiségjegy "lenyomatok" is megjelenjenek a gondolatokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Laccoss
2011.12.16. 18:19
Inkább agyalnának azon, hogy közvetlenül a hosszú távú memóriába tegyék a tudást, és ne kelljen tévézni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BartosCsIs...
2011.12.16. 18:49
Koccintóóóóóóóóóós..ugy bizony kocintós.Nazdarovje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller
2011.12.16. 18:51
a következő lépés Huxley szép új világa felé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2011.12.16. 20:11
Hát igen, elég egy kósza gondolat arra hogy "megverem azt a kis mocskot ha megint körberöhög mert leejtettem a buzogányt..." és minden egyes bevéséskor valaki meg akarja majd verni szegény aszisztenst.. és aki kevésbé tudja kontrollálni magát már megy is neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mateo130
2011.12.16. 20:31
A végén egy agy marad az emberből és csak álmában fog mindent megélni. A testrészek feleslegessé válnak és eltűnnek az evolúció során
Gondoltam ha már valaki Huxley könyvét hozta fel, akkor ez is befér ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ossyni
2011.12.16. 23:10
SPANYOLVIASZ !

1,Filmekből a viselkedési formákat már réges-régen így vesszük !
Ez már csak egy progresszív ráhatás.

2, az agy is egy "számítógép" valahol, előbb utóbb lesz egy wifi csatlakozás valahol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szabtam
2011.12.17. 03:06
"lesz egy wifi csatlakozás valahol"

ja. és a kis g* a szomszédból majd wifi-n keresztül jól feltöri az agyad....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sturmtiger
2011.12.17. 09:44
Nem tudom mennyire mozogtok papíros táblás szerepjáték körben, de kísértetiesen hasonlít a Shadowrun által vizionált világra ami most itt megy. De ha valaki sárkányt lát a Fuji hegynél szóljon mert akkor elkezdődött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thebaios
2011.12.17. 11:06
De durva! Már működik... ennyi! Ráadásul magyar a feltaláló.

http://www.speedlearning.hu/mi-a-modszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fkenny
2011.12.18. 12:59
Mikor olvastam totál a Chuck nevű sorozat ugrott be... Am megnézném ezen emberek agyát 1-2évtized után...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. n42i
2011.12.22. 09:41
"szabtam - 2011-12-16 10:28:24"

"ebben a 2-ben ultrakonzervatív vagyok."
Akarod mondani "ebben a 2-ben ultraliberális vagyok.", igaz? )

sci-fi-t meg kár kommentálni, ez egyelőre annyira kézzel foghatatlan, hogy másra sem jó, mint egy kis álmodozásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Talent15
2012.01.12. 10:29
Itt www.elmefitness.com például nemcsak agyi önirányítást fejlesztő leckéket lehet venni, de azt is kipróbáltam, hogy milyen egy repülőt (szimulátorban) agyi jelekkel vezetni... nagyon király!
Ja és magyar fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!