iPon Cikkek

TV-tuneres monitorok a szorítóban

Dátum | 2009. 10. 16.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mai tesztünkkel a tv-tuneres monitorokra fókuszálunk, ezért a számunkra elérhető típusok közül gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. Szerencsére a delikvensek nagy része igen szoros árszinten helyezkedik el (kb. 70-75 ezer Ft), ezért könnyen összehasonlíthatóak (az LG nagyképű versenyzője kakukktojás ezen a fronton).


A mezőnyből a Samsung monitora ismeri az MPEG4-es szabványt, a többi csak MPEG-2-es dekóderrel rendelkezik. Ez azért fontos, mert hazánkban az MPEG4 lett a szabvány. Bár kábelen és műholdon az MPEG-4-gyel tömörített csatornák nagy részét titkosítják - ezért a szolgáltató dekódere nélkül nem tudunk velük mit kezdeni -, de az ingyenes csatornák és az antennás megoldás miatt az MPEG-4 tuneres monitorok mégis előnyben vannak az MPEG-2-esekkel szemben (feltéve, hogy lakóhelyünkön fogható rendesen az adás, különben mindegy).

BenQ MK2442
A tesztet a BenQ készüléke nyitja, mely a hagyományos analóg változat mellett digitális tunerrel is rendelkezik, de csak az MPEG-2 kódolású műsorokat nézhetjük vele, így túl sok hasznát ennek nem fogjuk venni idehaza. A kijelző tehát nagy valószínűséggel munkaasztalunkon fog helyet foglalni, és néha kikapcsolódásképpen a hagyományos analóg műsorok szórakoztatnak majd minket (kivéve, ha a hazai digitális adások miatt már rendelkezünk egy set-top-box-szal is). Most pedig lássuk, mi lapul a dobozban!


Az egyszerű kartondoboz csak a legszükségesebb kellékeket tartalmazza. A vaskos használati útmutató és információs füzet mellett tápegység kábel és VGA kábel található, valamint a készülék távirányítója, melyhez dicséretes módon elemek is járnak. A HDMI madzagról viszont magunknak kell gondoskodni, ami kicsit fura egy olyan kijelzőnél, ahol már a specifikációnál felhívják a figyelmünket a 24p jelfolyam kezelésére (a gyakorlatban ez a Blu-Ray filmek tökéletes megjelenítéséért felel, mert azok 24 képkockát használnak másodpercenként és nem 25-öt vagy 30-at). Telepítő lemez nincs, ebből következik, hogy szoftveres menüről és az egyéb segédprogramokról is le kell mondanunk.


A külcsín nem rossz, a kijelző formája a tévé és monitorok közötti átmenetet képviseli, ám az egyhangú fekete festés miatt kissé komor hatást kelt. A készülék tapogatása közben összeszerelési vagy anyagminőségbeli kifogásunk nem akadt. A monitorok állítgatásakor előfordulhat nyekergés, de itt egyáltalán nem tapasztaltunk hasonlót, a kijelző panelje csendesen dönthető meg.


A beállításoknál jön jól a távirányító, mellyel a monitor rendszerint sokkal gyorsabban és kényelmesebben vezérelhető, mintha a kijelzőn található gombokat használnánk. Ha mégis ezekhez ragaszkodunk, akkor nyugtáznunk kell, hogy a panel alján található nyomógombok bár könnyen kitapinthatóak és kézre esnek, de még nappal sem egyértelmű, hogy melyikük mire szolgál, ugyanis a piktogramokat igen nehéz leolvasni a káváról, sötétben pedig még rosszabb a helyzet. Tehát végszükség esetén jó hogy vannak, de azért szerencse, hogy a távirányítóval kiválthatjuk ezeket.


A talpazatot nekünk kell összeszerelnünk. A kétoldali pattintós eljárás az egyik legelterjedtebb, és általában könnyen szétszedhetjük, ha elcsomagolásra kerülne sor. Bár a panel nem kifejezetten könnyű, az ovális talp mégis kellő stabilitást nyújt a készüléknek, mivel szinte egyáltalán nem inog, és a talp gumírozása is segít egyhelyben tartani. A panel döntögetése elfogadható, kellően hátrafelé tolható és függőleges helyzetbe is állíthatjuk.


Hátulról kissé puritánul fest a monitor, de legalább praktikus. A felfüggesztési lyukak megtalálhatóak, és takaró lemez nélkül legalább a csatlakozókhoz is könnyebben hozzáférhetünk.


A csatlakozók tárháza igen széles. A (nem túl szerencsés módon oldalra került) koaxiális antenna dugaszon kívül számos video, audio és egyéb bemenet található meg hátul. Az elmaradhatatlan HDMI mellett sajnos a DVI csatlakozónak már nem jutott hely, így be kell érjük a némileg gyengébb VGA bemenettel, de ahol van HDMI, ott ez végül is nem nagy probléma (csak épp két digitális bemenet elfért volna). Ha már a számítógépes felhasználásnál tartunk, megemlítenénk, hogy a beépített hangszórókat is kihasználhatjuk, ilyenkor a hang szállításáról egy 3,5mm-es analóg audio bemenet gondoskodik. Bár kényelmesebb helyre is kerülhetett volna, de mindenképpen pozitívum, hogy a kijelzőhöz hátul egy fejhallgatót is csatlakoztathatunk. A televízióknál használatos csatlakozók közt a kompozit-, komponens video és SCART bemeneteket tisztelhetjük.

Televíziós képességek

Ahogy szinte minden tévé, úgy a tuneres monitorok is rendelkeznek „telepítő varázslóval” vagyis párbeszéd ablakokkal megtűzdelt automatikus hangolással és valamilyen szintű csatornarendszerezéssel. Tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy a BenQ versenyzője átlagos sebességgel, 10 perc alatt találta meg a tesztkörnyezetünkben éppen elérhető 47 darab analóg tévécsatornát. Ha a rádióadókra és digitális csatornákra is rákeresünk, akkor az újabb 10 percet vesz igénybe, de ahogy említettük, utóbbiakra ne számítsunk. A varázsló végigfuttatása után a csatornák feldolgozására is lehetőség nyílik, és dicséretes módon nemcsak a mozgatás és törlés, hanem az átnevezés is a rendelkezésünkre áll. A listánkból így név alapján már könnyebb kiválasztani a kiszemelt csatornát, sőt, kedvenceinkből egy favorit lista is összeállítható (bár ez szinte mindegyik készüléknél megtalálható).


A monitor legtöbbet szorongatott alkatrésze a távirányító. Bár a kelléken minden funkció- és gyorsgomb megtalálható, mégsem igazán kényelmes használni. A távkapcsoló valahogy túl hosszúra sikerült, hüvelykujjunk csak a navigációs részt éri el. A csatornaváltásért és hangerőszabályzásért már nyújtózkodni kell, a felül található funkciógombokról már nem is beszélve, ezért az egykezes használat igencsak nehézkes. Csatornaváltáskor érdemes a léptetést használni, ugyanis a számgombokkal ez több időt vesz igénybe, a három másodperces várakozási idő néha idegesítő lehet. Eltekintve a negatívumoktól, végül is azt kell mondjuk, feladatát ellátja, és friss elemekkel szobán belül gyakorlatilag bárhová irányíthatjuk a távkapcsolót, a monitor azonnal reagálni fog.

Ami a tévézés élményét illeti, a BenQ csak elfogadhatóan teljesített, az öszvér monitornak eme képességét ezért valószínűleg ritkán vesszük majd elő. Ez köszönhető a korlátozott elhelyezési lehetőségeknek is, a közepes látószögek miatt a kijelzőt érdemes szemmagasságban tartani (erről bővebben a képminőségnél). A vizuális élmény fokozható a beépített profiloknak hála - ez némileg javít a helyzeten -, de nem mehetünk el amellett sem, hogy az erős dobozhangzás miatt az előresugárzó hangszórók igen gyengén muzsikálnak. A kép és hang beállításait tovább finomíthatjuk, de sajnos akárhogy kerestük, a kép a képben (PiP) funkció nem szerepel a monitor lehetőségei között.

A grafikus képernyőmenü minden video bementnél egyformán néz ki (nincs külön PC menü és tévé menü). Átkapcsolva a VGA bemenetre viszont örömmel nyugtáztuk, hogy nem kell azonos képbeállításokat használnunk tévézés és munka alatt, mivel ezeket külön megjegyzi a kijelző.


A képi sémák (Standard, Mild, Dynamic) azoknak készültek, akik nem szeretnek bíbelődni a kontraszt, fényerő és élesség beállításaival, de a legjobb eredmény érdekében most is jobb, ha ezeket egyénileg (User) állítjuk be. A háttérfény nem keverendő össze a fényerővel. Ha sötétebb képet szeretnénk, inkább a háttérvilágítás erejét csökkentsük, így nem romlik a képminőség. A legtöbbet a Senseye különleges képjavító eljárásaival hozhatjuk ki a monitorból, ezek a többfokozatú ACE és Skin Tone (bőrszín tónus) lehetőségekben merülnek ki. A színhőmérsékletre vonatkozóan a szokásos normál, hideg, meleg és egyéni beállítások közül választhatunk. A képarány kezelés a teljes képernyősre (Full) és négyzetesre (4:3) terjed ki. Továbbá a HDMI bemeneten elérhető két szélesvásznú (16:9-es) nagyítás is, melyek a kép középső részéből egy kisebb vagy nagyobb területet nagyítanak fel. Ezeket csak 16:9 arányú felbontásoknál (pl. 1920*1080, 1280*720) érdemes elővennünk, különben oldalról széthúzzák a képet.

Említettük, hogy a hang minősége hagy némi kívánnivalót maga után, de az audio beállításoknál a mélyhang csökkentésével valamennyire kompenzálhatjuk a dobozhangzást (bár így kissé vérszegény a megszólalás). A hangszínre vonatkozóan számos előre gyártott profil található meg (Standard, Music, Movie, Sports), azonban jobban járunk, ha ezt is magunk állítjuk be. Az automatikus hangerő kiegyenlítés (AVC) a különböző hangerejű csatornák miatt egy igen hasznos lehetőség.

Az óra beállítását követően rendelkezésünkre áll a monitor beépített időzítője, mely nemcsak elalvásra, hanem bekapcsolásra is programozható.

Képminőség

Monitorként használva könnyebben kiderülnek a kijelző képminőségbeli erősségei és gyengéi. A panel színei alaphelyzetben elfogadhatóak, Senseye-jal pedig némileg feljavítható a megjelenítés, de ilyenkor a színek darabosságára is számítani kell. A kontrasztskálán közepesen teljesít a monitor, főként a fekete árnyalatait nem kedveli, a világosabbak zömében elkülönülnek egymástól. A betekintési szögek közepesek: míg oldalról egész tűrhetőek (csak enyhe sötétedés és színtorzulás látható), addig függőlegesen már kevésbé jó a láthatóság. Ráadásul fura módon mintha megfordították volna a panelt, felülről a szokásos „tejfölösödés ” helyett sötétedés látható, alulról pedig a megszokott sötétedés helyett fakulás van.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Bár a VGA bemenet sem rossz (különösen, hogy a monitor élesítést is alkalmaz), PC-hez mégis érdemes inkább a digitális csatlakozót használni. Mivel DVI bemenettel nem rendelkezik a monitor, az élesebb kép érdekében használhatjuk a HDMI dugaszt (esetleg átalakítóval), ilyenkor viszont már le is foglaltuk a DVD vagy Blu-ray lejátszó egyetlen digitális csatlakozási lehetőségét. A kijelző skálázási képessége nagyjából minden felbontásban jó. Különösen 1280*720-ban domborít nagyot (itt a homályosság egyáltalán nem zavaró), sőt, az 1680*1050 sem rossz, de a saját képarányának megfelelő 1600*900-at sajnos nem ismeri.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A háttérvilágítás foltossága csak teljes sötétségben válik láthatóvá, ám sajnos ha figyelünk, látszik, hogy ott van. A bevilágítások felülről és alulról is jelen vannak, nem vészesek, de egy idő után zavaró lehet a képernyő egyenetlensége. A fekete mélysége közepes. A monitor játékra való alkalmasságát a gyártó az 5ms-os válaszidővel garantálja. Tesztünk alapján kijelenthetjük, hogy az utánhúzás picivel rosszabb az átlagnál, de az alig érezhető bemeneti késés ezt kompenzálja valamennyire. Az összességében közepes játszhatóság itt nem is olyan rossz eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a tv-tuneres monitorok ilyen tekintetben általában vérszegény teljesítményt szoktak felmutatni (bár mint ezt a mai tesztünk is bizonyítja majd az új hullámnak már nincsenek ilyen problémái).

Ajánlott értékek

Következő tesztalanyaink az LG berkeiből érkeztek, és bár nem egyformák, mégis akad köztük hasonlóság is. Elsőként ismerkedjünk meg a kisebb 23 inches változattal!

LG M2362D

A monitor legfőbb tulajdonságait hirdető kartondoboz a kijelzőn kívül a használati útmutatónak, CD-nek, távirányítónak (elemek mellékelve), VGA-, audio-, és tápegység kábelnek, valamint egy állítható kábelkötegelőnek ad helyet (a HDMI madzagot itt is hiányoltuk).


Ami a monitor küllemét illeti, a jól bevált koreai dizájn, vagyis a lekerekített élek és nagy ívek jellemzik. A robosztusság most elmarad, a kijelzőn nem látszik, hogy egy tévéről van szó. Még oldalról is csak annyira vastag a panel, amennyire elengedhetetlen volt, így viszonylag helytakarékos tud maradni asztalunkon. Talán meglepő, de most összeszerelési vagy anyagminőségbeli kifogásunk sem akadt, a kijelző elég jól egyben van, nem recseg.


A telepítőlemez nem tartalmaz szoftveres menüt, a korongon mindössze a kijelző drivere és használati útmutatója található meg. Annyi baj legyen, a káva elején lévő menü gombok (érintőgombok) nagyon szépen teljesítenek szolgálatot nappal. De ott van még a kiváló távirányító is, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy sötétben kitapinthatóság és megvilágítás híján már nehézkesen használhatóak az érintőgombok.


A talpat a kis LG-nél is saját kezűleg kell összerakni, a kissé recsegős beépített csavart negyed fordulattal pattinthatjuk a helyére. Akinek extra igénye van, annak jó hír, hogy a szokásos hátradőlés mellett a panelt néhány fokban előrefelé is megdönthetjük. A kijelző stabilitása nem rossz, az ovális talp jól megtartja a kijelzőt, csak mérsékelten inog.


Végre egy ízléses hátlap, melyhez takaró fedél sem kellett, így mindig könnyű hozzáférni a bemenetekhez is. A felfüggesztési lyukak itt is megtalálhatóak, így a falra szerelés sem akadály.

HátulOldalt
A video bemenetekkel nem fukarkodtak, a menüben el is nevezhetjük ezeket. HDMI-ből ezúttal kettőt kapunk (egyet hátulra, egyet oldalra, a PCMCIA kártyaolvasó mellé), emellett a PC-s csatlakozáshoz egy DVI és egy VGA dugasz is a rendelkezésünkre áll. A tévés csatlakozók közül a komponens-, kompozit video és két darab SCART is megtalálható. Az audio csatlakozókra is gondoltak, a bemenetről egy pár RCA és egy 3,5mm-es jack gondoskodik, a kimenetért pedig egy optikai digitális csatlakozó felel. Pendrive-unk számára is találunk egy USB bemenetet, így a tévén a zenehallgatás és a fényképek megtekintése is lehetséges. A fejhallgató kimenetet könnyen elérhető helyen, a káva oldalán találjuk.

Televíziós képességek

A telepítő varázsló nagyjából 10 percet vett igénybe ahhoz, hogy felkutassa az analóg csatornákat, de ezen kívül rádióadásokat is képes kezelni. A grafikus csatornalista nagyon szépen tagolt és átlátható, rendszerezés közben (mozgatás, törlés, kedvenc listába való felvétel) egy kis ablakban láthatjuk, hogy éppen mi megy az aktuális csatornán. Egy kis szívfájdalom, hogy ha a programinformáció a csatorna nevét nem tartalmazza, akkor kénytelenek vagyunk ezeknek a kódját megjegyezni, ugyanis átnevezésre nincs lehetőség.


Véleményünk szerint a távirányító az egyik leghasználhatóbb darab, ami a kezeink közt járt. A navigációs gombok, csatornaváltás és hangerőszabályzás éppen a hüvelykujjra esik, továbbá a tévé legfontosabb funkcióihoz tartozó gyorsgombok is lent találhatók meg, így semmi okunk a panaszra. Bár nem az a kézbe simuló fajta, mégis határozott fogás esik rajta, tehát valóban egy kényelmes kellékről van szó. A rálátás szintén kiváló, a szobában gyakorlatilag bárhol lehetünk, a tévé mindig reagálni fog. Egyetlen kifogásolnivalónk vele kapcsolatban, hogy a csatorna-visszaléptető gombot hiányoljuk róla.

Használat közben egyáltalán nem érezni, hogy egy monitorból faragott tévével van dolgunk, a készülék nagyon kezes, szinte minden kényelmi funkció megtalálható rajta. Apró hiányosság ugyan, de valakinek fontos lehet, hogy a teletext módjai közül hiányzik a mix, vagyis a szöveg műsorra való rávetítése. Nagyobb viszont a PiP hiánya, így munka közben nem lehet tévézni. Egy nagyon hasznos lehetőség a Q.Menü (a távirányítón gyorsgomb tartozik hozzá), mely a legfontosabb beállításokat gyűjti össze, így tévénézés közben nem kell egyenként a főmenüben turkálnunk értük (képarány, nagyítás módja, kép- és hangséma, audio mód, elalvás időzítő, USB kulcs eltávolítása).

A grafikus képernyőmenü a gyártó tévéiből lehet ismerős. Az OSD tévé és PC módban is egyforma, de legalább a bemeneteket megkülönbözteti egymástól a kijelző, mivel különböző képbeállításokat alkalmazhatunk rajtuk.


Beállítások HDMI-nBeállítások HDMI-n
A képarányok között a gyártó szokásos módjait találjuk, melyekkel igen széleskörűen beállítható, hogy milyen megjelenítés mellett szeretnénk kompromisszumot kötni, ha a szokásos 4:3-as adást nézzük.

A „4:3” és „Eredeti” képarányok négyzetesek, két oldalt fekete képterület van, a hagyományos 4:3-as adás nem torzít rajtuk. A „14:9” és „Nagyítás” módoknál teljes képernyőn, nagyítva látható a kép, a hagyományos 4:3-as adás tetejét és alját vágják le, így nem torzítanak. A „Teljes szélesség” és „16:9” megjelenítési módok csak 16:9 adásokhoz javasoltak, mivel eredeti méretben és képaránnyal jelenítik meg a képet, ezért a 4:3 adásoknál az emberek feje lapos. A „Mozinagyítás1” szintén csak 16:9 adásokhoz javasolt, de ez már némi nagyítással jeleníti meg a képet (ez utóbbinak nem sok haszna van, ugyanis nem az alul-felül fekete csíkos 4:3 adásokhoz találták ki). Sajnos az LG készülékénél sem találtunk kép a képben opciót, mellyel munka közben tévét nézhetnénk.

A képprofilok (Élénk, Normál, Mozi, Sport, Játékgép) között némi különbség is felfedezhető, de szokás szerint érdemes inkább saját beállításainkat használni a Haladó1, Haladó2 sémák segítségével. A speciális beállításoknál ugyanis a dinamikus kontraszt is kikapcsolható, így elkerülhetjük a nem kívánt fényerőváltásokat. Az automatikus fényerő viszont egy hasznos lehetőség, ennek köszönhetően a képernyő mindig a fényviszonyoknak megfelelően világos, és a dinamikus kontraszttól függetlenül kapcsolható be.

A beépített hangszórók meglepően jól szólnak, és a sémákkal egyéni ízlésünkre szabhatjuk hangjukat (Normál, Zene, Mozi, Sport, Játékgép). Az automatikus hangerőszabályzás, hangszínszabályzás, és a középhang kiemelése (Tiszta hang II) nagyban növelik a hallhatóságot, ezek valóban hasznos lehetőségek. A térhangzás (SRS TruSurround HD) előnyét viszont nem igazán lehet kiaknázni a beépített hangszórókkal (túl közel vannak egymáshoz), ezért jobban járunk, ha maradunk a sztereo megszólalásnál.

Az egyéb funkciók közt egy nagyon jól testreszabható időzítőt találunk, mellyel az elalvás és kikapcsolás időzítése mellett még azt is beállíthatjuk, hogy melyik csatornára és milyen hangerővel szeretnénk felébredni (napi időzítés, hétköznap, hétvége). További hasznos lehetőség a Lezárás részleg, mellyel csatornákat zárolhatunk.

Képminőség

A kijelző monitorként is megállja helyét, nagyjából minden területen elégedettek lehetünk vele. Kontrasztértéke átlagon felüli, de azért a sötétebb árnyalatoknál már nehézségekbe ütközik. Színei extra képjavítás nélkül is kellően élénkek, és a színátmeneti skálák is csak enyhe darabosságot mutatnak. A kijelző betekintési szögei egyáltalán nem rosszak, bár a TN panel hátrányaival számolnunk kell. Felülről a szokásos kifakulás, alulról pedig sötétedés látható, de egyik sem vészes. Ettől még tévézésre is használhatjuk a monitort, különösen, hogy oldalról minimális a színtorzulás és kontrasztvesztés.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A HDMI és DVI élessége egyaránt megfelelő (és VGA-n sem vészes). A kijelző interpolációs képessége különösen a 720p felbontásnál domborít nagyot, de a többit is kis homályossággal képes megjeleníteni. Az 1600*900-at sajnos nem ismeri, cserébe az 1680*1050 képminősége még elfogadható.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Úgy látszik a monitor gyengéje a háttérvilágítás egyenetlensége. Alulról erős, felülről közepes bevilágítás látható már szürkületnél is, teljes sötétben pedig igencsak zavaró lehet a jelenség, ráadásul emellé még némi foltosodás is társult. A fekete mélysége közepes. Játékok alatt viszont nem lehet okunk a panaszra, ugyanis ránézésre az átlagos 5ms-os értéket képes teljesíteni a monitor (így az utánhúzás is mérsékelt), bemeneti késése pedig különösen kicsi.

Ajánlott értékek

LG M2794D
Az LG nagyobb átmérővel megáldott, 27 colos versenyzője hasonló kvalitásokkal rendelkezik, mint kisöccse, de közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy nemcsak formai, hanem képminőségbeli különbségek is vannak.


A dobozban nincs nagy változás, a kellékek között ezúttal is a használati útmutatót, egy telepítő lemezt, távirányítót (elemekkel), tápegység kábelt, D-Sub madzagot, 3,5mm-es audio vezetéket, és egy kábelkötegelőt találtunk. Úgy látszik, a HDMI kábel már egy magasabb értékű kellék, ezt ugyanis rendszeresen kihagyják a dobozból.


A formaterv nem valami bonyolult, de a fényes zongoralakk fekete műanyag borítás az átlátszó díszléccel párosítva némileg csökkenti az egyhangúságot. Az összeszerelés minősége rendben van, a panel döntögetése nem jár kellemetlen nyekergéssel, és a felhasznált műanyagok vastagsága is megfelelő.


Szoftveres menüvezérlés híján meg kell elégednünk a káva oldalán található nyomógombokkal. Az elhelyezésük szoros, a kitapinthatóság pedig hagy némi kívánnivalót maga után. Szerencsére a távirányítóval minden képbeállítás és a bemenet választás is elvégezhető, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a nehezen elérhető gombokat kell használnunk.


A talp összeszerelését itt is magunknak kell elvégezni, de az odakészített csavarral ez nem jelenthet problémát. Az ovális alakú kellék bár megtartja az óriási panelt, kis inogás azért előfordul. Öröm, hogy a kijelző egy teljes körben megforgatható, és a panelt (bár csak kismértékben, de) előrefelé is megdönthetjük, hátrafelé viszont a szokásosnál szűkebb a dönthetőségi tartomány.


Hátul az összes ki és bemenetet egy körön belül találjuk meg, így nem kell a szétszórt csatlakozókat keresni, helyette szerencsés módon, mindent egy helyen találunk. A felfüggesztési lyukak most sem maradtak le, ennek hála a falra szerelés sem probléma.


A video bemeneteknél már felfedezhető némi változás az M2362D-hez képest, a korábban meglévő csatlakozók mellett immáron az S-Video is felbukkant (ez egyébként a kijelző kistestvérén a 2396-on is megtalálható). Ezen kívül tehát a 2db HDMI, DVI, VGA, komponens-, kompozit video, és 2db SCART csatlakozó áll a rendelkezésünkre, a menüben mindnek nevet adhatunk. Az audio bemenetekről az RCA és jack csatlakozók gondoskodnak, a kimenetért pedig egy optikai digitális csatlakozó felel. Az USB dugasz szintén hátul foglal helyet, mely pendrive-unkat fogadja képnézegetés és zenehallgatás céljából. A káva oldalán egy fejhallgató kimenet könnyíti meg a füles csatlakoztatását.

Televíziós képességek

Mivel a készülék televíziós képességei szinte megegyeznek a kisebb változattal, ezért csak nagyvonalakban tekintjük át, főnként a különbségekre fókuszálva. Az automatikus fényerőállítást sajnos nélkülöznünk kell, ez a hasznos lehetőség csak a frissebb szériák sajátja.


A jó fogású távirányító viszont megmaradt (teljesen egyformák), ennek örülünk. Az LG monitorok egymás távkapcsolójával is használhatóak, és a keveredés elkerülése érdekében 5 különböző frekvencián is képesek működni (ezt a menüben változtathatjuk meg). A valószínűleg sűrűn látogatott Q.Menü, a képsémák és hangsémák továbbra is megtalálhatóak. A térhangzást viszont már SRS TruSurround XT néven találjuk meg, de a várt javulás ezúttal is elmarad, ezért bekapcsolni sem érdemes. A beépített hangszórók egyébként továbbra is remekül szólnak, megfelelő mennyiségű mélyhanggal rendelkeznek, melyhez csak minimális dobozhangzás társul. Sajnálatos viszont, hogy a PiP funkció továbbra is hiányzik a képességek közül.

Az OSD teljes mértékben megegyezik a nagytestvér menüjével, ezért ismétlés helyett koncentráljuk inkább a képminőségre!

Képminőség

A monitor képminősége összességében egészen jó, de természetesen akadnak hiányosságai is. Ezeket most egyenként sorra vesszük. A kontrasztértéke bár nem rossz, a sötétebb árnyalatokat az LG 27 inches monitora sem kedveli, ezek már egybeolvadnak a skálán. Színhasználata kellően élénk, azonban ennek némileg megfizetjük az árát a színátmenetek darabosságával. A látószögek jók: monitorként teljesen elégedettek lehetünk a kijelzővel, ugyanis oldalról alig látható némi kontrasztvesztés, tévézéskor azonban már nehezebb a dolga, ugyanis felülről előjön a kifehéredés, illetve alulról az elsötétedés. Hatásuk azonban egyáltalán nem vészes, és ha ágyról nézzük segít, hogy egy kicsit lefelé is tud nézni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Képélesség szempontjából sem a HDMI, sem a DVI nem hozzák az elvárt minőséget, ugyanis a kép némileg homályosabb a megszokottnál (de ezt a szintet legalább a VGA bemenet is tartani tudja). Ha 3D-ben nem elég erős a videokártyánk, akkor felbontást kell csökkentenünk, ilyenkor kerül előtérbe a monitor skálázási képessége. Itt csak közepesen teljesít a kijelző, a felbontások élessége nagy átlagban elfogadható, a homályosság még nem vészes, de egyedül az 1280*720 képméret ajánlott játékra (itt még a legjobb a kép). Az 1600*900 sajnos ennél a típusnál sem található meg, a hozzá legközelebb álló 1680*1050 viszont játékra sem ajánlott.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Az kistestvérrel összehasonlítva a háttérvilágítás már sokkal homogénebb, foltosodás szinte nincs, és mindössze oldalról szűrődik be némi fény. Ezektől eltekintve teljes sötétségben is elégedettek lehetünk, ráadásul a fekete mélysége is jó. Habár a specifikáció szerint a monitor 2ms-os válaszidővel rendelkezik, ez a gyakorlatban kicsivel rosszabbnak érződött (nem mintha ne tudnánk így is remekül játszani vele). Az utánhúzás még így is alig látható, a bemeneti késés pedig szintén dicséretesen kicsi, így a közvetlenség is megmaradt.

Ajánlott értékek

P2370HD
Végül elővettük utolsó tesztalanyunkat, mely a Samsungtól érkezett. A P2370-es típushoz már korábban is volt szerencsénk, azonban a HD végződésen kívül (azt jelenti MPEG-4-tuneres) képminőségbeli különbségeket is felfedezhettünk köztük, így tehát nem volt felesleges újra tesztasztalra fektetni a szinte azonos típusjelzéssel ellátott monitort.


A 23 colos kijelző mellé - tévé hibridről lévén szó - természetesen megkapjuk a távirányítót, továbbá az útmutatót, telepítő lemezt, törlőkendőt (apró figyelmesség, mely a többi monitornál nincs), VGA-, audio-, és tápegység kábelt, de HDMI vezetéket itt sem találni.


A dizájn letisztultan elegáns, nincs is sok hozzáfűznivalónk, akiknek bejön a fényes fekete káva némi vöröses beütéssel, átlátszó díszlécekkel kiegészítve, azok minden bizonnyal elégedettek lesznek a P szériás monitor megjelenésével. A felhasznált anyagok sem rosszak, sőt, a káva kellően vastag és a monitor fogdosása, állítgatása közben sem hallani zavaró nyekergéseket.

Sötétben segít a megvilágítás
A menükezelő érintőgombok a jobbik fajtából valóak. Bár kitapintani sima felületük miatt ezeket sem egyszerű, de a visszajelzéssel és megvilágítással ellátott „gombsor” még ennek ellenére is egészen jól használható (sötétben is). Visszajelzés gyanánt a fények egy pillanatra kialszanak, egyébként az állandó megvilágítást egy tízes skálán szabályozhatjuk, de akár ki is kapcsolhatjuk, ha zavarna minket.


A gumírozott talp a már jól bevált csavarozós módszerrel illeszthető a nyakhoz. Az így nyert stabilitás elfogadható, bár a panel hajlamos némi inogásra. A konfigurációs lehetőségek között csak a káva döntögetése szerepel, jól hátra tolhatjuk, de előrefelé legfeljebb függőleges helyzetbe állítható.


A monitor hátulról sem csúnya, és még a praktikusságról sem feledkeztek meg. A panel tetején egy fogantyú segít a pakolásnál, a falra szerelést pedig a VESA szabványú lyukak könnyítik meg.


A csatlakozók tárháza a Samsung készülékénél is meglehetősen széles, bár itt már mindenből csak egyet kapunk. A bemenetek jól tagoltak, ezért átláthatóak, nagyjából minden egy helyen van, és a menüben el is nevezhetjük őket (pl. SCART -> videomagnó, HDMI -> DVD lejátszó). Köztük találjuk a HDMI, DVI, D-Sub, SCART, és komponens csatlakozókat, valamint az audio bemeneteket (RCA, 3,5mm jack). Kicsit kényelmetlen lehet, hogy a fejhallgató kimenet szintén hátul található meg.

Oldalsó kártyanyílás

Televíziós képességek

Mivel a tévé az analóg műsorok és rádióadások mellett a digitális MPEG4-es adásokat is kezeli, érthető, hogy a telepítő varázsló végigfuttatása kétszer annyi időt vett igénybe (nagyjából 20 percet), mint a többi tesztalanyunknál. Próbáltunk szobaantennával befogni HD adásokat, de sajnos a leárnyékoltság miatt nem jártunk sikerrel, ezért a kábeltévé próbája maradt SD minőségben. Tesztkörnyezetünkben csak analóg kábeles előfizetés van, de a digitális adások is foghatóak, viszont ezek nagy része kódolva van. Tesztünk alatt mindössze három darab kódolatlan reklámcsatornát sikerült megtekinteni, ami viszont a próbához éppen elég volt. A csatornalista minden igényt kielégít, a rádióadókat, analóg adásokat és digitális csatornák egymás után felsorolva, három részre tagolva helyezkednek el. A rendszerezésnél nemcsak a mozgatás, törlés, kedvenc listába való felvétel, hanem a csatornák átnevezése, időzítése és zárolása is megtalálható.


A távirányító közepesen kényelmes, a navigációs gombok helyzetét jól eltalálták, de lehetnének jobban kitapinthatóak. A csatornaváltó és hangerőszabályzó gombok kicsit magasan vannak, de ennyi még belefér, a többi gyakran használt gomb nagyjából kényelmes helyen van. A rálátás jó, szobán belül bármilyen helyzetben tarthatjuk, a tévé mindig reagál, és végre kedvencünk is megtalálható rajta, ez pedig az előző csatorna gombja.

A tévézés során szerzett tapasztalataink azt mondatják velünk, hogy a tv-monitor kombók mezőnyében a P2370HD az egyik legjobban konfigurálható és legtöbb kényelmi funkciót felvonultató készülék, de sajnos a PiP lehetőségéről itt is le kell mondanunk.

A Samsung kijelzője szintén saját tévéinek grafikus menüjét örökölte, és a beállítások rendszerezése is ennek megfelelően történt.


A kép a szokásos beállításokkal finomítható (háttérvilágítás, kontraszt, fényerő, szín, élesség), és annak függvényében, hogy milyen környezetben szeretnénk használni a monitort, még az üzemmódot is kiválaszthatjuk (Normál, Kiemelt: világos környezethez, Film: sötét környezethez). A speciális almenü felel az olyan különlegességekért, mint az éljavítás (élsimítás), a fekete tónus és bőrszín tónus beállítása, és emellett itt kapcsolhatjuk ki a dinamikus kontrasztot és itt adhatjuk meg a fehéregyensúly számunkra ideális értékét.

Szerencsére a fix képarányok mellett egyénileg is beállíthatjuk, hogy mekkora képrészlet legyen levágva a 4:3-as műsorból (ezt általában a Samsung tévék tudják).

Evidens, hogy a 4:3-as adásokhoz a „4:3” módot választjuk. Ilyenkor torzítatlan képet nézhetünk, de a képernyő jobb és bal oldala kihasználatlan marad a fekete képterületek miatt. Az „Auto széles” mód, ha széles adás jön 4:3-ba csomagolva, akkor széthúzza, egyébként marad a 4:3 arány. A „16:9” beállítás értelemszerűen csak a 16:9 adásokhoz jó, a 4:3-asokat széthúzza. A „Széles nagyítás”-t extra szélesvásznú filmeknél kell elővennünk, így torzítatlanul nézhetjük a filmet a képernyő kitöltésével. A „Nagyítás” mód a kedvencünk, itt egyénileg határozhatjuk meg a nagyítást és képarányt is.

Az integrált hangszórók közepesen jól szólnak. Legnagyobb hibájuk a dobozhangzás, mely ugyan megszokható, de nem kellemes. A gyári sémákkal némileg korrigálhatjuk ezt (Normál, Zene, Film, Tiszta hang, Egyedi), így nem feltétlenül kell külső hangszórókat csatlakoztatni (mi a tiszta hang sémát javasoljuk). Az automatikus hangerőszabályzás, hangszínszabályzás, és térhangzás (SRS TruSurround HD) itt is megtalálható. Utóbbi ez esetben valódi előnyt jelent a sztereo hangzáshoz képest, érdemes tehát bekapcsolni, nagyobb teret nyerhetünk vele.

Az extra funkciók közt gyerekzár, időzítő és teletext található.

Képminőség

Bár a készülék televízióként jól teljesít, képminőség szempontjából kicsivel lehetne jobb is. A kijelzőt leginkább a kontrasztskála izzasztja meg, ugyanis a sötétebb árnyalatokat nem képes megkülönböztetni. Valószínűleg ezért kapunk lehetőséget a fekete tónus beállítására is, ami egy jó dolog, de kompromisszummal jár, tehát a lényegen nem változtat. A panel látószögei csak közepesek, mely a tévézés élményét is csökkenti, ha nincs lehetőségünk szemből nézni a képernyőt. A TN panelekre jellemző felülről és alulról látható hibák (tejfölösödés és sötétedés) ugyan nem vészesek, de a helyzeten ront, hogy oldalról is jól láthatóan csökken a kontraszt. A színhűség szemből viszont nagyon jó, a megjelenítés kellően élénk és a színátmenetek sem darabosak, ami ritkaság.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A HDMI és DVI bemenetek nagyon jók (és a VGA is csak kicsivel gyengébb náluk), tehát élesség szempontjából semmi kifogásolnivalónk nem lehet. A monitor egészen jó skálázási képességét felbontás csökkentéskor élvezhetjük. A 16:9-es kijelzőkön általában csak enyhén homályos az 1280*720-as képméret, itt most be kell érjük egy közepes élességgel, de a többi felbontás meglepően jó. 1600*900-at itt sem találunk, de az 1680*1050 minősége kárpótol minket érte.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A háttérvilágítás nem a kijelző erősségei közé tartozik. A sötét képernyő kissé foltos, valamint alul és felül bevilágítás is látható, de még a tolerálható szinten van. A fekete szín megjelenítése beállításfüggő, de sajnos akárhogy bűvészkedünk, valahogy mindig túl sok részlet veszik el a filmek sötét jeleneteiből. A monitor viszont kiállta a játékok próbáját. Az 5ms-os válaszidőnek hála az enyhe utánhúzás csak alig észrevehető. Ez egyedül a hardcore játékosoknak tűnhet fel, bár még nekik is öröm, hogy a bemeneti késés nagyon csekély.

Ajánlott értékek

BenQ MK2442


A BenQ tuneres monitora egy használható darab, de úgy érezzük ennél többet is ki lehetett volna hozni belőle (a konkurencia hasonló áron már jobb készülékeket kínál). A PC-s használatnál a látószögekre nem panaszkodhatunk, ugyanis oldalról egészen jók a panel betekintés szögei, azonban ez tévézésre már kevés, mert olyankor a függőleges láthatóság is számít, ahol a BenQ öszvére már nem az igazi. A távirányító bár praktikus és tökéletesen ellátja feladatát, mégsem kényelmes, továbbá a beépített hangszórók sem az igaziak. Ezektől eltekintve viszont a készülék egyáltalán nem rossz, mint televízió, ha a kijelzőt alapvetően PC-hez használjuk, és csak néha vesszük elő tévézésre, akkor megfelelő lehet. A képminőség elfogadható, és a kijelzőt még éppen elővehetjük játékra is, de a sok közepes értékelés miatt a BenQ monitora most bizony nem nyeri el az év monitorja díjat, mi másfelé nézelődnénk.

Vásárlás: BenQ MK2442
Hivatalos honlap és specifikációk: BenQ MK2442


LG M2362D


A LG kisebb tv-tuneres monitora ugyan nem egy makulátlan kijelző, de a sok pozitív értékelés magáért beszél. Ha a képminőségre koncentrálunk, akkor a legnagyobb hátrányként a háttérvilágítás foltossága és a bevilágítások említhetők, ám ezektől eltekintve összességében elégedettek lehetünk a készülékkel. Játékokhoz is elővehetjük, ugyanis az utánhúzás nem vészes, bemeneti késése nagyon kicsi, és az interpolációs képessége is dicséretes, így 3D-ben a gyengébb VGA tulajok is bátran csökkenthetik a felbontást (ráadásul ez jól jöhet konzoloknál is). A kijelző tévézéshez is bátran ajánlott, hiszen ehhez kellően szélesek a látószögek, a távirányító pazar, a beépített hangszórók jól szólnak, és a kényelmi szolgáltatások is jól jöhetnek. A vételárat és a 3 napos pixelhiba garanciát is számba véve a monitort egy vállalható darabnak tartjuk.

Vásárlás: LG M2362D
Hivatalos honlap és specifikációk: LG M2362D


LG M2794D


Az LG nagyképű versenyzője hasonlóan jól teljesített, mint kisöccse, de sajnos néhány gyengeséggel itt is számolnunk kell. A legszembetűnőbb a digitális bemenetek enyhe homályossága. A megszokott tűélesség helyett ezúttal némileg gyengébb szövegmegjelenítéssel kell beérnünk, ami nagyjából a VGA bemenetnek felel meg (csak éppen zajosodás nélkül). A kijelző skálázási képessége közepesre csökkent, cserébe viszont jobb válaszidővel rendelkezik. A háttérvilágítás szintén javult és a látószögek is szélesek maradtak, ezért televízióként egy fokkal jobban helyt áll a monitor. Igaz, ez a remek távirányítónak, beépített hangszóróknak, és jól megtervezett tévé funkcióknak is köszönhető, a 3 napos pixelhiba garanciával együtt tehát már nem is kérdéses, hogy a készülék pozitív ítéletet kapjon, még akkor is, ha nem rendelkezik MPEG4-es tunerrel, és vannak hibái.

Vásárlás: LG M2794D
Hivatalos honlap és specifikációk: LG M2794D


Samsung P2370HD


Habár a P2370HD rengeteg beállítással és kényelmi funkcióval rendelkezik, továbbá távirányítója és hangszórói is használhatóak, képminősége miatt mégsem sikerült tesztünk legjobbjaként végeznie. Gyenge pontjai a közepes látószögek és a némileg foltos háttérvilágítás, de az sem előny, hogy a szokásosnál gyengébb kontraszt miatt elvesznek a sötét jelenetek. A készülék legnagyobb erénye a remek színhűség, melyet leginkább olyankor élvezhetünk, amikor monitorként használjuk (tehát szemből nézzük), de játékra sem utolsó, hiszen válaszideje és közvetlensége ezt is lehetővé teszi. Összefoglalva tehát egy közepes vagy annál kicsit jobb tv-monitor kombóval volt dolgunk, melyhez némi plusz a gyártó 3 napos pixelhiba garanciája és az MPEG4-es tuner. Ha hajlandóak vagyunk némi kompromisszumra, akkor megfelelő lehet.

Vásárlás: Samsung P2370HD
Hivatalos honlap és specifikációk: Samsung P2370HD

Végül azt kell mondjuk, hogy azért kicsit keserű szájízzel zárjuk tesztünket, mert örültünk volna, ha rá tudunk mutatni az egyik monitorra és azt mondani „Ez igen, ezt nagyon ajánljuk!”, de sajnos mindegyik kijelzőnél kell valamilyen szempontból kompromisszumot kötni. Ezt megszokhattuk a TN paneles termékeknél, de úgy gondoljuk, hogy egy kombó készüléknél egy kicsit magasabb a léc, így mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi az, ami kevésbé fontos neki a képminőségben, vagy funkcionalitásban, van ahol csak rövid a hibák listája. Az egyetlen ami közös és nem értjük, hogy miért nem lehet PiP funkcióval ellátni ezeket a monitorokat, amikor nagyon jól jönne ha a TV képe mehetne az egyik sarokban.

                                  A teszttermékekért köszönet a Cédrus Számítástechnikai Kft-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

45. yany
2009.10.16. 16:15
VISSZA A CIKKHEZ

Kollégám itt az Iponban vett egy M2362D-t egy hónapja és vígan nézi a _digitális_ sugárzást külön eszköz nélkül, vagyis MPGE4-es kéne hogy legyen. Most akkor hol az igazság?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Svindler
2009.10.16. 16:30
Bár az LG holnapjain nagy a káosz és vígan hallgat arról melyik monitorában milyen tuner van, alapvetően azért hozattuk el a 2362-t és nem a 2394-et, mert mis is úgy értesültünk róla, hogy abban már bizony MPEG4 lesz. Ehhez képest nálunk semmit nem talált meg amit a Samsung igen, viszont a kollégád tapasztalatai egész más megvilágításba helyezik a dolgot. Ahol teszteltük nem volt épp tökéletes a vétel, lehet, hogy csak a hibatűrése kisebb az LG-nek

szerk.: közben a globális és magyar LG honlapon is megjelent az mpeg4 logo a termék mellett, így teszt nélkül is megy az update (mikor behoztuk őket még nem jelezték őket)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. supercharl...
2009.10.16. 16:44
Mondja már meg nekem valaki, hogy mi a különbség a TV tuneres monitorok, és a "sima" LCD tévék között, hiszen azokat is lehet gépre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. supercharl...
2009.10.16. 16:44
kötni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. zehmann
2009.10.16. 17:33
Az Lg M2362 nél írtátok hogy a fontosabb beállítások listába gyűjthetőek.
A Samsung nál ezt nem említettétek. Itt is lehet listázni a fontosabb állítgatásokat, vagy mindig meg kell keresni? Esetleg ez irányítóról is megoldható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Dzsano
2009.10.16. 19:03
Köszönöm a tesztet!

Azért kissé fura, hogy az LG MPEG2-es 27-es monitora "... a digitális bemenetek enyhe homályossága. A megszokott tűélesség helyett ezúttal némileg gyengébb szövegmegjelenítéssel kell beérnünk, ami nagyjából a VGA bemenetnek felel meg (csak éppen zajosodás nélkül). A kijelző skálázási képessége közepesre csökkent..."
71 pontot kapott.
A Samsung monitora
"...élesség szempontjából semmi kifogásolnivalónk nem lehet."
69-et.

Nekem a képélesség alapvető szempont.

A másik érdekesség, hogy csak a Samsungnál hivatkoztok a panel gyenge látószögeire; miután mindegyik tesztelt monitor TN + film és a megadott látószögük is ugyanaz, akkor miért kell a P2370HD-nál ezt jobban kiemelni?

Esetleg, összehasonlításképp melléjük lehetne tenni a Samsung T240HD-t?

Szvsz az ilyen monitor+Tv-ket általában egyedül és szemből szokták nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. somakb
2009.10.16. 21:35
Továbbra is azt mondom, ha már ekkora tuneres monitorok, akkor full hd lcd tv. Egy LG32LF2510 MPEG4 tuneres 50000:1 kontrasztos tv már 120.000 alatt vehető...és nem TN panel. És ez csak egy hirtelen kiragadott példa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. supercharl...
2009.10.16. 21:42
kötni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. supercharl...
2009.10.16. 21:49
Na, nincs itt olyan indok, ami azt mondatná velem, hogy érdemes átmérő arányban inkább tuneres monitor vennem, mint LCD tC-t. Most ez kb olyan, mintha azt mondanám hogy van cigány szaggal, megb van szag cigánnyal. Na, valyon melyik a jobb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. supercharl...
2009.10.16. 22:06
Csak annyit, hogy digitális képfeldolgozás van már. Digitális kép számítógépről 1920*1080(full HD képfelbontás mellet), az mivel jobb mint 1920*1080 pixel TV képről? Persze képjavító eljárások. De nem ugyanazon képjavító eljárások vannak mondjuk egy full hd tv-nél, mint mondjuk egy fill hd tuneres monitornál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. somakb
2009.10.16. 22:54
supercharley:

Monitornál nincsenek, tv-nél pedig pc bemenet esetén általában kikapcsolnak (hála isten, mert feleslegesek, és csak input lagot növelik, de vannak tv-k amiknél ennek ellenére is akad inputlag)

Így, nem lesz jobb a TN paneles monitoron a képed, sőt, a tv-n lesz szebb, mivel azokban jobb a panel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. MassKilla
2009.10.17. 00:08
azt tényleg én sem tudom felfogni, hogy miért nem rakják bele a pip-et se ilyen monitorba, sem lcd-tvk-be, kivéve a felső kategóriásokba(pl samsung 7-es szériától felfele), nekem egy 37 colos fullhd LG-m van, és mpeg 4-es, azt olvastam, hogy a pip az a tv-ben lévő tunerek számához kötött, tehát ha csak egy tuner van, akkor nem lehet pip-et használni, ha már kettő vagy több tuner van benne, annyi kisablakban nézhetjük különböző csatornákat, ahány tunerrel több van mint 1..
Ahogy a tv árakat néztem ugyanolyan tudású, és márkájú tv között 20-30 ezer közötti árkülönbség van az mpeg4-es és anélküli, vagy ahelyett mpeg2-es tuneres tv-k között, tehát egyetlen ötletem van amiért kevés tévébe tesznek pipet, az pedig az ár..., gondolom az LG és társainál azt gonolták nem sokan hajlandóak egy pip funkcióért a tv-be egy extra tuner árát kifizetni, ezért az nekik sem éri meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. supercharl...
2009.10.17. 08:47
Csak annyit, hogy digitális képfeldolgozás van már. Digitális kép számítógépről 1920*1080(full HD képfelbontás mellet), az mivel jobb mint 1920*1080 pixel TV képről? Persze képjavító eljárások. De nem ugyanazon képjavító eljárások vannak mondjuk egy full hd tv-nél, mint mondjuk egy fill hd tuneres monitornál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Svindler
2009.10.17. 15:59
supercharley: nem ugyanazok vannak, hisz még TV és TV között is óriási az eltérés. PC-s bemenetnél meg ahogy mondták úgyis kikapcsol. Ami nagy különbség, hogy a TV-k igen nagy százaléka nem TN paneles hanem valamelyik PVA vagy IPS variánst használja (sokkal szélesebb látószöget, szebb kép). A TV-k ellen általában az szól, hogy 32 col a legtöbb helyre sok, és emellett még brutális fényerejük is van amibe nem jó beleülni, veheted le azonnal minimumra ha nem akarsz megvakulni. Szóval erősen egyén és helyfüggő kinek mi ideális.

MassKilla: sokféle PiP van. Az egyik amit te mondassz, a többtuneres az, amikor tudod egyszerre két csatorna adását is nézni. Aztán van az egytuneres PiP, ahol egy másik bemenet képét tudod megjeleníteni a tuner képe mellett. Ez az amit én igazán hiányolok, hogy pl nézed a PC-d képét és a jobb felső sarokban megy a tuneré. Nem akarok két csatornát egyszerre, és az egy tuneres PiP egy rémesen egyszerű dolog. Nem tudom miért kell kihagyni.

Dzsano: Az élesség fontos, de nem volt pocsék, akkor lehúztuk volna nagyon (nem is tudom, mintha lenne is rá példa, valamelyik monitor egyszer borzasztó volt). Az meg hogy hivatalosan ugyanakkora látószöget adnak meg két monitorra sajnos nem jelent semmit. Nagyon nagy különbségek vannak TN és TN között. Ez eléggé számít ha beültök többen a monitor elé, vagy pl az ágyból akarsz filmezni akkor egy picit lentről nézed a képernyőt, stb. Ebben meg az LG monitorai jobbak voltak, igazából a Samu most csak a színhűségével volt kiemelkedő.

Zehman: no ezt nem tudom, de majd a cikket író kolléga válaszol rá, de jó eséllyel csak vasárnap lesz otthon, hogy megtegye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. zehmann
2009.10.17. 16:11

Esetleg még az is érdekelne hogy a pixelgarancia hogyan van, mert a tesztben a táblázatban van az lg-n és a Samu-n is, de a termék oldalán már csak a Samun. Illetve érdekelne hogy mikor cserélik ki, egyetlen hibás subpixel esetén is? Mert ez eléggé fontos lehet. Előre is köszi a választ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Dzsano
2009.10.17. 17:08
Svindler: mert a TV-ben van benne a tuner, nem a számítógépedben, tehát, olyat nem tudsz csinálni, hogy Tv-t nézel a monitorba csatolt antennán, és közben megy a számítógép és annak a képét is látod, mert ugye forrást kell választanod: PC vagy TV vagy más.
A gépen belül lévő TV tuner kártyákkal megcsinálhatod ezt, kis ablakban megy a TV, közben meg dolgozol valamin (ha valaki így tud dolgozni)

Leszögezem, hogy nem akarok ágyból TV-t nézni, arra én is legalább 32-es TV-t vennék, de nem kell.

Rendes TV-m is van. (nem Samsung, márkásabb.)

A TV tuneres monitor elsősorban számítógép elé kell, és onnan nézem, másodsorban a + 15 ezer forint felárért (kb. ennyi a 2494HS és a P2370HD árkülönbsége) kapok egy 23-as jól használható TV-t is, melyen akármit nézhetek számítógép bekapcsolása nélkül.

Az LG kisebbik monitorán még gondolkodom. De a Samu szebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. hiperion
2009.10.17. 18:58
Biztos ami biztos alapon megkérdezem, a Samsungnál ezzel a bizonyos "Nagyítás" móddal elérhető ez az eredmény? Komponens bemenetet kiválasztva is használható ez a mód, nem csak a tévénél? Még annyi érdekelne, hogy ennek a "Nagyítás"-nak a beállításai automatikusan mentésre kerülnek-e, tehát ha egyszer bekalibráltam 4:3 képaránytartó, kb 25%-os nagyításra, akkor legközelebb "Nagyítás"-ra váltva már automatikusan ilyen lesz, vagy állíthatom be megint?
Egyik típusnál sem emeltétek ki, hogy távirányítóról a direkt erre a célra szolgáló gombbal lehetne váltogatni a különböző méretarányok között, igaz én sem látok a képek alapján egyiken sem ilyet (kivéve talán a BenQ), tehát gondolom ez nem is lehetséges. LG-knél pedig szokott lenni ilyen, furcsa hogy ezeknél sem ez, sem "előző csatorna" gomb nincs, pedig 2 fontos kényelmi funkcióról van szó szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Svindler
2009.10.18. 16:44
Dzsano: igen, de az nem is PiP. Elvégre ott csak egy ablak a TV, a gépben lévő tunerrel nézed. Samu tényleg nem csúnya élőben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Svindler
2009.10.18. 16:45
Zehman: az LG és a Samsung 3 napra teljes pixelgarit ajánl, akár egyetlen szubpixel esetén is csere van. Ez elég arra kb, hogy megnézd és ha hibás kicseréltesd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. zehmann
2009.10.18. 16:52
Kösz a választ, és a tesztet is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. MassKilla
2009.10.20. 23:38
én most az LG TV-m ről szeretném elmondani a véleményemet: először samsungot akartam, mert kiálítva szebbek voltak a képek, azonban LG-nél olyat vagy szebbet is el lehet érni, annyi az egész, hogy samsungnál alapból jól van beállítva a kép, de az lg az olcsóbb, most miért fizettem volna 10-15 ezerrel többet azért, hogy előre be legyen állítva...

A MÁSIK NAGYON FONTOS DOLOG, amit most fedeztem fel a Google segítségével, találtam egy fórumot , amine le volt írva, hogy lehet a gyáriliag szervíz USB bemenetet filmnézésre használni: ez remélem sokmindenkinek örömet fog okozni; nyomni kell a tv jobb oldalán az OK gombot, és vele gyidőben a távirányítón is az OK gombot, majd kér egy kódot, ami : 0000 ; ezután feljön egy menü, ahol kikeresve az USB beállításokat, az OFF-ot át lehet állítani SD, re vagy HD-re ami a pendriveról, vagy vinyóról lejátszható vidó febontását korlátozza. Pendriveot 32 GB-os méretig támogat, és FillHD filmeket is le tudtam játszani, amik nem voltak ~15Mbit-es sebességnél nagyobbak

én nagyon el vagyok ájulva attól, hogy mennyire jó így filmet nézni, és a rossz minőségű videókat, és a dvd-ket is lejátssza, és felkonvertálja sokkal jobb minőségre

ez úgy lehetséges, hogy a fent leírt móddal egy adminisztrátori menü hozható elő, amit a szervízben használnak, ha valami szoftveres gond van vele, ugyanis az olcsóbb változatokon alapból letiltják az extra funkciókat, aki véginézi a menüket, meglátja, hogy miket

EGYET ne állítsatok át: a régiót, aminek alapból az EU érték van megadva, mert ilyenkor kitörli az összes mentett csatornát, és lehet újrakeresni őket,

ezek a lehetőségek az LH2000-es LG típustól felfelé elérhető a v.03.15-ös firmware verzióval, vagy talán újabbal is

én ezt azért írtam le most ide, mert nem csodálkoznék, ha ezeke a tv-ken is elérhetőek lennének ezek a funkciók.

amúgy ha be van kapcsolva az USB, akkor a menüben megjelenik egy új menüpont, és innen tudod kiválasztani, hogy filmet, videót, vagy zenét akarsz megnyitni

videóból nekem megnyitott .mkv olyan ~15mbit-es bitrátáig, .mov fájlokat, .vob(DVD formátum) fájlokat, .mpeg2-t, .mpeg4-et, és .avi-t, illetve .divx-et

zenéből csak mp3-at sikerült, képekból meg jpg-t

ezeket azthiszem külön kell beállítani az admin menüben

minden esetre csak ésszel állítgassátok ezeket a dolgokat, és én a helyetekben nem állítgatnám a színprofilokat, és társait, mert végleg elronthat valamit a ilyen állítgatás...(azthiszem ezek az utolsó 4-5 menüpont a ~10-ből)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. MassKilla
2009.10.20. 23:48
annyit még, hogy most még megnéztem a videót, és láttam, hogy alapból ezekena monitorokon van usb funkció, illetve nem tudom, hogy ezeknél az érintőgomboknál érzékeli-e azt, ha hosszan nyomja valaki pl az OK-gombot, de attól még a tv-knél ez működik.

amúgy anyagminőségre talán még egy kicsit jobb a samsung, mint az lg, mert az lg-nél tapasztaltam nem túl pontos illesztéseket, meg a fröccsöntésből kimaradt sorját, illetve ha hozzányúl az ember, lehet hallani, hogy néha recseg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Dzsano
2009.10.21. 08:31
KassKilla:

M2394D-PZ 67500
Samsung 2333HD 71300
Samsung P2370HD 74700

Ezért: "samsungnál alapból jól van beállítva a kép2 meg ezért: "anyagminőségre talán még egy kicsit jobb a samsung, mint az lg..." veszek inkább Samut.

Örülök, hogy bevált az LG. Jó használatot hozzá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Dzsano
2009.10.22. 15:20
Még kiegészíteném a tesztet annyival itt:

"...Bár kábelen és műholdon az MPEG-4-gyel tömörített csatornák nagy részét titkosítják - ezért a szolgáltató dekódere nélkül nem tudunk velük mit kezdeni -, ... "
Kivéve a Samsung P2370HD, mert azon van CI kártya slot is. Tehát a szolgáltatótól vásárolt kártyát van mibe dugnunk, tehát nem kell Set top Box, IMHO.
Pl: Antenna Digital Terra + pre-paid kártyával vehető kódolt csatornák.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. MassKilla
2009.10.24. 17:13
és az ilyen kártyákat havonta kell újat venni, ahogy fizeted a számlát, vagy csak egy kódot küldenek neked, amivel elérhetőek neked az új csatornakódok?

nekem pl egy PCMCIA kártya bemenet van azthiszem a TV-m oldalán, vajon ilyet lehet magyarországon venni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Dzsano
2009.10.28. 21:18
Fórumtársunk rendelt egy Samsung P2370HD-t,
én pedig mai nap egy Samsung P2470HD-t.

Innen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Dzsano
2009.10.28. 21:19
MassKilla: én úgy tudom, hogy éves kártyák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Dzsano
2009.10.30. 19:00
Megjött a Samsung P2470HD. Nehogy ilyet vegyetek!! Túl jó lenne! :D Tökéletes. Hatalmas. Tuner szuper. Bekalibráltuk, kép nagyon jó, TN filmes, de két ember egymás mellett még nem zavaróan nézheti. Alulról nem nézem. :) A Linux simán felismerte, a vinfossal gondok voltak. Nem is használok olyat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zehmann
2009.11.01. 12:41

Én a 23-as Samsungot vettem meg. Nagyon tetszik nekem is. És valóban hatalmas Nekem a winnel sem volt semmi gond.A betekintési szögei is jók. a színe nagyon szépek, a hangszórja tv hez jó(csak be kell állítani), pc-nél meg ugysem azt használom.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Dzsano
2009.11.09. 10:45
Nekem se volt gond igazán a Windows-al csak ugye a Linux egyből felrakta fullHD-ra oszt kész , a win-en meg matatni kellett (kisfelbontásban-csökkentett módban indítani, driver, stb.) percekbe telik.

Egyre jobban szeretem a P2470HD-t. Vettünk hozzá egy pici erősítőt (hangfal van) így a hang is szuper.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Memphis
2009.11.10. 12:13
Mi a szám címe ami a videó alatt megy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. dodesz8
2009.12.01. 12:10
Az LG monitora is támogatja az MPEG4-es szabványt, legalábbis az LG oldalán az áll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bennelesze...
2010.01.15. 17:51
A segítségeteket szeretném kérni! Nemrég vettem egy Samsung P2470HD tipusú monitort eddig minden szuperul ment viszont ma arra lettem figyelmes, hogy egyes digitális adások nem jönnek be mert eddig kb. volt 70 digitális adásom amiből kb. 5-6 hd is volt viszont most van 10 amiből egyik sem az! Van ötletetek mi lehet a ludas szolgáltató (T nyavaja) vagy esetleg vissza kéne vinnem a monitort?
Előre is köszi a segítséget!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. MassKilla
2010.01.23. 22:40
nézd meg az antenna vezetéket, az aljzatokat, agy az erősítőket toldásokat a házban, illetve, hogy az pillangó/parabola nem-e sérült meg a környezeti hatásoktól,

próbáld újra bekeresni automatikus keresésel a csatornákat

ha nem javul a helyzet, vagy ha nem látsz semmi hibát az eszközökön hívj TV szervizest, vagy hozzáértő ismerőst
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MassKilla
2010.01.23. 22:41
ha viszont a T-online/Home a ludas, akkor nagy szopássorozaton fogsz átmenni, mire odajutsz hogy minden műxik, vagy ők mindent megjavítanak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bennelesze...
2010.01.24. 20:44
ok köszi sztem beszélek majd a t-sekkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. viktorxxx
2010.01.29. 09:41
szoval,
megjott a samu,
mindenkinek tudom ajanlani aki nem D-SUB-al akarja hasznalni, nekem azon valamiert nem olyan jo, egyebkent jo
feltem kicsit a latoszog miatt, de mivel 70cm-re van a padlotol, lentrol nem tudom hogy mutat, de a minden mas iranybol nem lehet panasz,
a beallitasok is rendben vannak, szinte csak egy pici finomhangolas kell a gyari beallitasok melle...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hiperion
2010.02.18. 18:35
Meg tudná valaki erősíteni, a Samsung P2370HD tudja az MPEG-4 dekódolást, nézett már valaki vele földfelszíni adást Magyarországon? Nem derül ki a tesztből egyértelműen számomra, hogy sikerült-e konkrétan ezt is tesztelni.
Több hónapja tulajdonomban van már egy ilyen monitor, és nekem még nem sikerült, igaz a mindigtv.hu lefedettségi térképe szerint nincs is lefedve az a terület, ahol lakok.
Egy szórólapon azt olvastam, hogy csak külön dekóderrel nézhető rajta a digitális földfelszíni adás, a Samsung honlap szerint viszont MPEG-4 tuneres (ezt azért nem venném készpénznek, mert ugyanott 2 HDMI bemenetet írnak, de valójában csak 1 van..).
Valaki erősítsen már meg abban, hogy csak a lefedettség hiánya miatt nem tudom a téli olimpiát HD-ben nézni, és nem a Samsung tájékoztatja félre az embereket..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Freeware
2010.05.01. 07:39
Igen, tudja! Szobaantennával befogta a mux-a-n levőket: M1, M2, a másik adagot sajnos nem, biztos gyenge a jel. Nekem p2270hd-m van, de a méretén kívül ugyanaz, még a használati utasításban is közösen vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hiperion
2010.05.19. 10:00
Köszönöm, akkor reménykedek, hogy egyszer narancsba borul az én városom is a MindigTV térképén...

A P2370HD-ről fél év használat után:

A cikk korrekt, a tesztben elmondtak szinte mindent, amit érdemes látatlanban tudni vásárlás előtt. Összességében meg vagyok elégedve a készülékkel.

A 16:9-es kisebb felbontásokat hiányolom, nem is értem, miért nincs skálázási lehetőség. "1600*900-at itt sem találunk, de az 1680*1050 minősége kárpótol minket érte" - engem nem kárpótol, mert az 1680*1050 torzított képet jelenít meg. Natív felbontásban pedig jobbára csak filmet nézek, mert túl pici minden még 23"-on is majd 1 méterről nézve. Ezért általában szoftveresen korrigált 1440*900-ban használom, kihasználatlan fekete sávokkal bal és jobb oldalt, de így legalább nem torzít a kép, és jól olvasható messzebbről is a tartalom.

A hang az tényleg nagyon gyenge, de az egyedi beállításokon belül a basszussávok erősítésével, és az SRS Trusorround bekapcsolásával feljavítható egy tolerálható szintre.

Az egyetlen komoly problémám, amiről sehol nincs szó, az a készülék hangja. Ha tompított fényerőre van állítva, akkor a hátlap felől idegesítő búgás hallatszik. Ha maximum háttérvilágításon van, akkor tökéletesen csendes, de ha akár egy fokkal is csökkentve van, vagy energiatakarékos módra van állítva (ami tulajdonképpen ugyanúgy háttérvilágítás csökkentés), vagy maxon van a világítás, de sötét jelenet van a filmben (TV mód), rögtön kezdődik a búgás. Csendes környezetben, érzékeny fülűeknek ezért nem ajánlom, de legalábbis próbálják ki vásárlás előtt élőben.
Elképzelhető persze, hogy én fogtam ki pont egy hibás alkatrészű készüléket, mindenesetre maximum háttérvilágításon vagyok kénytelen emiatt mindig használni, bár sötétben kicsit erős így a fénye.

Összességében ajánlani tudom, de az említett dolgok miatt azért akinek van rá lehetősége, próbálja ki élőben is, mielőtt ezt választja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hiperion
2010.07.13. 20:24
Vettem távolsági antennát, és valóban, a P2370HD kezeli az MPEG-4-es MindigTV-s adókat is. Nagyon szép a kép, mikor az M1-en HD műsor megy.
Sajnos így egy újabb hiányosságára is fény derült, a készülék nem kezeli egyszerre a kábeles, és a földfelszíni digitális adókat, bár nem hiszem, hogy ez sokakat érint. Nekem viszont együtt lenne a tökéletes, de muszáj választani a DVB-T, és a DVB-C tuner használata között, nem lehet a programlistába egyszerre ilyet is, olyat is felvenni.
Egy firmware frissítéssel jó lenne esetleg ezt, és egyéb apró, de bosszantó szoftverhibáit orvosolni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Adamul
2010.07.31. 13:12
Masskilla: köszi ezt az admin menüs tippet hatalmas segítség, sajna csak most jutottam ennek a cikknek az elolvasásáig, bízom benne hogy még te is látod! Igazából nekem egy 42"os plazma van, ami hivatalosan képeket és zenéket játszik le, de az említett metódus (és reboot ) után megjelent a videó-mód is. Egyelőre csak pár fájllal teszteltem, viszont azt vettem észre, hogy vmw, mp4, és nálam még az mkv-t se látta! Egyedül az avira tudtam rámenni amiről infókat is adott, tehát pl felbontás, de lejátszani nem tudtam vmi érvénytelen formátum miatt Még kísérletezem, de jelen pillanatban vmi nem passzol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DEV14
2010.07.31. 14:48
Nekem egy samu P2270HD-m van teljesen tökéletes monitor és tv is.kicsit azért az alapbeállításokat kelett állítani de most tökéletes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nikica_03
2011.03.21. 07:31
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Nem tudom eldönteni, hogy TV tuneres monitort vegyek, vagy tv-t. Monitorból samsung P2370HD és B2330HD-t néztem. Kb 65%ban tv-ként üzemelne, ami azt jelenti, hogy 3m-ről nézném. Szerintetek vegyek inkább tv-t? Illetve valaki írta korábban, hogy a P2370HD-hez nem kell settop box,mert van kártyafogadója. Ez T-hommal is működik?

Köszi a segítséget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Flashget
2011.05.09. 19:44
Ma lettem tulajdonosa egy P2470HD-nek.
Nem tudok mást mondani róla mint korábban megírtak. Annyit tennék csak hozzá, hogy a digikábelen tökéletesen hozza a digitális csatornákat a DVB-C-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!