iPon Cikkek

U2713HM: Prémium óriás a Dell-től

Dátum | 2013. 06. 24.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk a Dell 27 colos prémium monitorának, az U2713HM-nek, amit AH-IPS panellel vérteztek fel. Különlegessége még, hogy 2560*1440-es felbontással rendelkezik, és a gyártó már jól ismert, remekül konfigurálható állványát is megkapta.

A fontosabb paramétereket a következő táblázatba gyűjtöttük össze:

Dell U2713HM


Amikor egy prémium monitor kerül a kezeink közé, mi minden alkalommal felfokozott kíváncsisággal merülünk a tesztelésbe. Különösen akkor, amikor nem egy olcsósított példányról van szó, hanem egy rendes prémium kijelzőről, mint amilyen az U2713HM. Hogy ez jelen esetben hozott-e valami pluszt, nemsoká kiderül, de előbb még tekintsük át a monitort nagyvonalakban. A kijelzőre pillantva szép látvány tárul elénk. A szinte már Dell védjegynek tekinthető szürke festés és a szögletes, helyenként lekerekített forma még mindig megállja a helyét a „nappali dísze” jellegű monitorok közt is. Sőt, a matt fényezés, és a hagyományos monitor küllem sok esetben még szebb is azoknál. Ez a fajta formaterv a gyártó palettáján már csak a prémium kijelzőknél érhető tetten, ezért meg kell becsülni. Az anyagminőség a korábbi csúcsmonitorokhoz viszonyítva azonban sajnálatos módon leromlott. A káva minden ízében recseg, és döntögetés közben a panel körüli műanyag keret lötyögését sem ússzuk meg. A helyzet még így sem vészes, de ilyen tekintetben a monitor semmivel sem jobb a ma kapható tucat kijelzőknél, ami szomorú a Dell múltját figyelembe véve.


A képbeállításokat nyomógombokkal végezhetjük el, amik nem kattognak, és minőségük is jó. Mivel a gombok kényelmes helyre kerültek, mindig látjuk, hogy melyiket kell megnyomni. Bár megvilágításuk nincs, szürkületnél a menü piktogramjai segítik a tájékozódást, ezért nem lehet okunk a panaszra. Ha mégis mellőznénk ezeket, akkor a szoftveres menükezelőt is elővehetjük (Dell Display Manager). A kijelzőnek két gyorsgombja is van, ezeket tetszőlegesen állíthatjuk be a következő funkciókra: képprofil váltás, fényerő/kontraszt menü, automatikus konfigurálás (VGA bemenetnél), video bemenet, képarány kezelés. Ezekkel nagyban csökkenthető a menüben töltött idő, nem is hiányoltunk közülük semmit. Apróság, de kellemes pozitívum, hogy a gombok alatt látható fehér-narancs színű állapotjelző lámpa csak halványan világít, ezért nem vonja el figyelmünket a képernyőről. Ez azért is fontos, mert letiltani nem lehet.


Az állványban nem csalódtunk, hisz mindent tud, amire csak képes lehet egy ilyen kellék. Bár erről nincsenek pontos adatok, érzésre a szokásos döntögetési tartományt kapjuk meg. Ez alapján a panelt előrefelé 4 fokban, hátrafelé 21 fokban állíthatjuk be, ami egy megfelelően széles tartomány. Az állvány az elforgatást is támogatja, erre 45 fokban képes, mindkét irányba. A magasságállítás széles tartományban lehetséges (115mm), de ezt rögzíteni már nem lehet, és ezért ha a monitort áthelyezzük az asztalon, akkor ez könnyen elmozdulhat. Az állvány a porté módot is ismeri, ami a fotósok számára lehet különösen hasznos. A képernyőt a mellékelt szoftverrel (is) el lehet elforgatni. Itt egyetlen észrevételünk van, éspedig az, hogy az állvány nem segít a helyes pozícionálásban, ezért a vízszintes és függőleges helyzet beállításakor saját szemmértékünkre kell hagyatkozni.


Ha nem szeretnénk élni az állvány lehetőségeivel, akkor a monitort fali konzolokra is felszerelhetjük, a VESA 100 szabvány szerint. A video bemenetek közt megtalálható a DisplayPort, Dual-Link DVI, VGA, és a HDMI, ezekből egyet-egyet kapott a monitor. Utóbbihoz egy audio kimenet is tartozik, azért, hogy az audio sáv is hallható legyen. A készülék USB 2.0 elosztóként is használható, a kapuk közül kettőt hátul, kettőt oldalt találunk meg. Sajnos a monitorban nincs kártyaolvasó, és a beépített hangszórókról is le kell mondanunk. Ez utóbbit azonban opcionálisan megvásárolhatjuk hozzá, a tápellátás csatlakozója pedig a monitor hátulján található meg. A dobozban a telepítő CD mellett a legfontosabb kábeleket találtuk meg: Dual-Link DVI, VGA, és egy USB madzag (a HDMI és DisplayPort kábelek beszerzése tehát ránk vár). Apró figyelmesség, hogy a csomagban egy kábelkötegelő is helyet kapott, amivel a vezetékek kuszaságán lehet enyhíteni.

OSD


A rendezett képernyőmenüben az alapvető képbeállítások mellett néhány extra is megtalálható, mint például a menü áttetsző megjelenítése. A különlegességek sorában megtalálható még egy energiafogyasztást jelző skála is, ami az OSD jobb felső sarkában látható. Számszerű érték helyett erről csak egy zöld sáv tájékoztat minket, ezért a pontos fogyasztás megállapításához továbbra is egy fogyasztásmérőre lesz szükségünk. Arra viszont jó, hogy legyen egy viszonyítási alap a kijelző maximális fogyasztásához képest, ami a gyári adat szerint kerek 100W-ot tesz ki.

Most lássuk a menü lehetőségeit:


Képprofilok

Ezek után vegyük szemügyre a monitor képprofiljait. A választékban a Dell monitoroknál használatos lista található meg. Vannak köztük pontosabbak és látványosabbak, de nagy átlagban azt lehet rájuk mondani, hogy kerülik a szélsőséges túlzásokat. Ha a pontosságra törekszünk, akkor az sRGB profilt érdemes választani, mert a monitor ebben majdnem tökéletesen reprodukálja az sRGB színteret. A gyártó erről egy mérési eredményt is elhelyezett a mellékletben, ami arról tanúskodik, hogy az átlagos színeltérés (deltaE) mindig 5 alatt marad, ami már egy elfogadható eredmény. Ez a gyártó saját sztenderdjei szerint készült, ezért mi is elvégeztük saját méréseinket.

StandardMultimediaMovieGameTextsRGB
Az eredmények alapján, egy kivételtől eltekintve, a profilok közül mindet nappali használatra tervezték, mert 219-356 cd/m^2 közti fényerőértékeket mértünk. Csak a Text ajánlható hosszútávon a maga 178 cd/m^2-es értékével, ami több szempontból is jó választásnak tűnik, ugyanis ebben a profilban láttuk a legtermészetesebbnek a kijelző színeit. A Movie séma kékes tónusa csak filmeknél lehet előnyös, más esetben már zavaró volt, ahogy az erős élesítés is. A többi séma viszont kerüli az erős képmanipulációkat, ezért szemre csak fényerőben van köztük különbség.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma értéket céloztuk meg. A helyes fényerőválasztás és színbeállítás megtette a hatását, mert a monitor képe jóval nyugodtabb lett. Az ICC profil betöltésével tovább javultak a mérési eredmények, de szemmel látható különbség már nem volt. A lenti beállítások tehát elegendőek a megfelelő látványhoz, ha pedig nem szeretnénk foglalkozni ezzel, akkor nyugodtan alkalmazzuk a gyári Text profilt.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitor tehát nem igényel különösebb beállítást, de azt is meghálálja, ha foglalkoznak vele. Most lássuk a teszteket. A kijelző a színátmeneti gradienseket még a Movie profil esetében is szépen, folyamatosan jelenítette meg, ami főleg a valódi, 8 bites panelnek köszönhető. A szürkeárnyalatok közül csak a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe, a többit jól láthatóan tárta elénk a monitor. Ez kedvezően hat a sötét filmjelenetekre, és még játék közben is hasznát vehetjük. A kijelző felülete csak nagyon kis mértékben tükröződik, nekünk úgy tűnt, mintha a matt bevonat a szokásosnál vékonyabb lenne. Szerencsére ez erős napsütésnél sem okozott gondot az olvashatóságban, de a biztonság kedvéért a monitor jó nagy fényerőtartalékkal rendelkezik. Számszerűsítve 391 cd/m^2-t mértünk egy fehér képernyőn, a legalacsonyabb pedig 44 cd/m^2 volt, mindkettő igen szép érték.

A digitális bemenetek olyan élesek, amilyeneknek lenniük kell, semmilyen szellemképet vagy elmosódást nem láttunk rajtuk (a VGA bemeneten nem lehet beállítani a monitor legnagyobb felbontását, ezen csak 2048*1152-ig tudunk felmenni). Jó pont a kijelzőnek, hogy a bemeneteken más-más fényerő/kontraszt/szín beállításokat használhatunk, ezért ha például két PC-t csatlakoztatunk, akkor különbözőképpen állíthatjuk be a monitort.

2560 X 14401920 X 10801680 X 10501280 X 7202560 X 14401920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző az alacsonyabb felbontásokat nagyon jó minőségben jeleníti meg. Az 1920*1080, 1680*1050, 1440*900, 1280*960, 1280*800, 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontásokat szövegolvasásra is lehet használni. Az egyetlen fura dolog a képarány kezelésnél adódott. Az alacsonyabb felbontásokat a monitor nem teljes képernyőn, hanem ablakban jelenítette meg, alul-felül fekete csíkkal, még az 1280*720-as képméretet is.

A monitor betekintési szögei szép szélesek, csak egészen kicsi kontrasztcsökkenés látható minden irányból. Színtorzulások sincsenek, a fehér képernyő vízszintes és függőleges irányból sem színeződik el, ezért szemből nézve a képernyő teteje és alja is egyforma színben pompázik.


A háttérvilágítás szép egyenletes, csak minimális sötétedés látható a képszéleken, az átlagos monitoroknál ennél jóval durvább sötétedéssel kell számolni. A szürke és barna teszteken sem láttunk jelentős sötétedést, a háttérvilágítás tehát homogén. A fényerő eloszlásáról egy táblázatot is készítettünk, ahol a panel közepétől mérve az 5%-nál nagyobb eltérést még jónak, a 10%-nál nagyobbat gyengének jelöltük.


A fekete tesztképeken látható világosabb foltokról a sarkok felől jelentkező fényesedés tehet. Ez a jelenség az összes IPS paneles monitor sajátja, de megnyugtató, hogy a kijelzőn ez lilásodás helyett, a sokkal kevésbé zavaró szürkésedés formájában jelentkezett, és az is csak halványan.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitorban gyorsítás is megtalálható, a gyártónak ezzel sikerült elérni a 8ms-os válaszidőt. A menüben nem találtunk erre vonatkozó beállítást, ezt szabályozni vagy kikapcsolni nem lehet. A kijelzővel zökkenőmentesen tudtunk játszani, mert csak egészen kicsi elmosódást láttunk, de a célzást igénylő játékoknál már gondban volt a monitor. A kijelzőnek ugyanis érezhető bemeneti késése van, amit meg lehet szokni, de ez már az a szint, ami játékteljesítményünkre is hatással lehet. A 8ms-os specifikáció tehát jogos, a monitor nyugodtabb játékosoknak abszolút vállalható, de az FPS rajongók jobb, ha másfelé keresgélnek.

Dell U2713HM


Sokak örömére a Dell hű maradt nevéhez, mert nagyméretű kijelzője ezúttal is magasra tette a lécet, bár az összes hibától ez a készülék sem menekülhetett meg. Előbb lássuk a pozitívumokat. A monitor 8 bites színkezelésére büszke lehet, a színátmeneteknél még egészen kismértékű sávosodást sem láttunk. A színek élénkségére sem lehet egy rossz szavunk se, és az sRGB színtér szimulációja is megfelelő volt. A kijelző meghálálja a pontos beállítást, de a gyári profilok közt is akadt olyan, amivel egyből használható a készülék. A széles látószögek különösen fontosak egy ekkora méretű kijelzőnél, a kijelző pedig ilyen szempontból sem adhat okot a panaszra. Színtorzulással nem találkoztunk, és kontrasztcsökkenés is csak extrém szögekből látszott, ahonnan már biztosan nem használunk egy monitort. Az egyenletes háttérvilágítás szintén a készülék erénye, ami a képszerkesztési feladatoknak és az extra szélesvásznú filmeknek kedvez. Az IPS panelekre jellemző fényesedés csak alig látszott, és ez is csak szürkésedés formájában, halványan jelentkezett. A monitornak a sötét jelenetekkel nincs problémája, ami filmnézéskor és játék során is kifizetődik. A video bemenetek élessége nagyon jó, ezért a szövegmegjelenítés tökéletes. A bemenetek közt egyébként az összes ismert kapu megtalálható (HDMI, DisplayPort, Dual-Link DVI, VGA). Ezen kívül még 4db USB kivezetésnek is jutott hely, melyből kettő kényelmes helyen, oldalt van. A régebbi játékok miatt lehet fontos, hogy a monitor interpolációs képessége remek, az alacsonyabb felbontások ennek köszönhetően nagyon jó minőségben nézhetők. Azt viszont sajnáltuk, hogy a kijelző ezeket csak fekete kerettel volt hajlandó megjeleníteni, ami csökkenti a hasznos képméretet. Továbbá örültünk volna egy automatikus képarány állításnak, mert ezt minden alkalommal, kézzel kellett átkapcsolni (bár erre kapunk egy gyorsgombot is, ami javít a helyzeten). Ami a sebességet illeti, ezzel nem voltunk teljesen kibékülve. A monitorral egészen jól lehet játszani, elmosódása alig van, de a készülék bemeneti késése már érezhető volt célzáskor, ami teljesítményünk rovására mehet. Nagyjából ennyi hibával kell számolni, de összességében a képminőséggel így is nagyon elégedettek voltunk.

Az állvány képességei miatt a kijelző széleskörűen használható, mert a panelt minden helyzethez jól be lehet állítani. Egyetlen kellemetlenséggel kell számolni csupán, a porté mód miatt a panelt nem könnyű tökéletesen vízszintes helyzetbe állítani, ehhez kell némi kézügyesség. A küllem hagyományosan elegáns, az anyagminőség terén viszont visszaesést tapasztaltunk, jobban örültünk volna, ha állítgatás közben a káva nem recseg. A menügombok, annak ellenére, hogy nincs megvilágításuk, jól használhatók, különösen azért, mert a szoftveres menüvezérlés is adott. Az extrák közül hiányoltuk a kártyaolvasót és a beépített hangszórókat, bár ez utóbbit opció formájában külön megvásárolhatjuk a kijelzőhöz.

Mindent összevetve egy egészen jó monitorral volt dolgunk, amit a 27 inches, 2560*1440-es felbontású kijelzők mezőnyében kedvező áron vihetünk haza (jelenleg 160 ezer forintért). Ezért a monitor hibáival együtt is kiérdemelte tőlünk az ajánlott minősítést (de ha megelégszünk az 1920*1080-as felbontással, egy fél-prémium kijelzővel és az egyszerű állvánnyal, akkor érdemes szétnézni a 80-100 ezres kategóriában is).

Dell U2713HM: webshop
Dell U2713HM: hivatalos honlap

 
Dell U2713HM
A monitort az ASBIS Magyarország Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. thatsofemr...
2013.06.24. 11:31
Jó teszt! Jól jönne nekem egy ilyen a 2212HM meg maradna függőlegesben másodlagosnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Insignia
2013.06.24. 12:19
Innen rendeltem nemrégiben egy ilyet és nekem nagyon bejött, szép a képe, kényelmesen elférek a programokkal, néha már fura is visszaülni sima Full HD-s monitorhoz
Ami nekem különösen tetszik az az állvány függőleges irányú mozgástere én olyan vészes lötyögést nem tapasztaltam mint amit a cikkben írtak
Viszont GTX680-al és GTX660M-el nekem HDMI-n nem sikerült ráerőltetnem a natív felbontását csak 1920x1080-at, viszont displayporton keresztül hibátlanul működik csak várnom kellett 2 napot mire rendeléssel meghozták a hozzá szükséges kábelt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Flegeton
2013.06.24. 13:15
már gondolkodom mire cseréljem a 305tplusom. kicsit adhatnának még a méretnek. +3" az azért nem kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim Insig...
2013.06.24. 13:37
HDMI-n és single link DVI csatolófelületen keresztül fullHD a max felbontás. Az egy dolog hogy az 1.3-mas szabványú HDMI specifikáció szerint, tehát papíron bírná a 2560x1440-es felbontást (1.4 meg a 4k-t is már), ezt gyakorlatban ritkán lehet kivitelezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Antos
2013.06.24. 14:19
Így van, HDMI kábelen a max. felbontás, ami átjön az 1920X1200. Ekkora felbontáshoz már DP kábel kell. Én is gondolkodtam egy ilyen monitor vételén, de inkább maradtam az U2412M-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thatsofemr...
2013.06.24. 14:47
Ezt se tudtam, hogy HDMI-nél ennyi a max.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MrJerk
2013.06.24. 17:19
Ahogy a képeket nézem (valamint a DELL oldalát), ezen nem USB 2.0 van, hanem SS, vagyis 3.0.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. arin
2013.06.24. 17:34
USB 3.0 az én tudomásom szerint is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BiP
2013.06.24. 18:40
Szuperszerdában szívesen vennék egyet 100-120k-ért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2013.06.24. 21:57

USB3 van rajta és annak megfelelően jobb kábelt is adnak hozzá.

Ha valaki megengedheti magának a vételárat, akkor nagyon ajánlom, mert a függőleges 1440 pont miatt minden rendesebben ráfér, jobban olvasható és áttekinthető. És persze a széltében 2560 is előnyös, de függőleges 1440 a lényeg.

December óta használok ilyet és nekem is nagyon furcsa e KIS FullHD felbontásokra visszaülni más gépeknél. Mintha ablakon keresztül kukkolnék, ehhez képest olyan a FullHD.

28 éve használok nem TV-t, hanem rendes monítort.

Általánosan érvényesnek tűnő szabály, hogy mindig érdemes egy lépéssel nagyobb felbontású monítort használni, mint az általánosan elterjedt.

Nekem ez 28 év alatt bejött, mindig egy fokkal jobb áttekintést kaptam, és mivel minden az általánosan elterjedtre van belőve, ezért nekem mindig egy ablakon keresztüli kukkoláshoz képest egy tágabb horizont jutott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. potkeny
2013.06.25. 12:28
Benne van a hd-betűszó, s ez sokakban azt az érzést kelti, hogy ez jó, ez kell nekik ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mataczadri...
2013.06.25. 12:38
Azért, mert tudják, hogy a Displayport teljesen új fejlesztés és majdnem kétszer gyorsabb, biztosan ezért.
16:10 is lehetett volna, de agy is jó monitor.
HDMI-nek szerintem csak TVn van jelentősége, amíg nem cserélik DPre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kray
2013.06.25. 20:17
Na meg mert HDMI-t kap a sarki fűszeresnél is.
De ez csak egy tipp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thedevelop...
2013.06.25. 20:22
Asagrim: Nem gondolod, hogy a gyártó által megadott felbontásból egyenesen következik pl. az 1.4-es HDMI interface?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Insignia
2013.06.26. 20:23
MrJerk igen USB3.0 van a monitoron.
ocsabi mert mondjuk az elmúlt 3-4 évben eddig a házimozitól kezdve a videókameráig minden vackon a HDMI-t nyomatták és éppen csak úgy véletlen az ember nem biztos, hogy raktárkészletre vesz előre displayport kábelt ha nincs szüksége rá, amint szükséges beszerzi magának az ember mint az én esetemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mataczadri... Insig...
2013.06.26. 21:14
Igaz, de ezen nincs HDMI és ezért megy a siránkozás.A kártyákon van DP a monitoron van DP ami nem mellesleg 10Gb/s vs 17Gb/s,(nem mintha lenne jelentősége), a DP teljesen új fejlesztés a HDMI meg a 'DVI utódja'.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fefe1982
2013.11.07. 18:20
Van hozzá picelhiba garancia, csak nem a 3 napos, amit az LG meg a Samsung ad. A cikkíró utánajárhatott volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!