iPon Cikkek

Újdonságok a Samsungtól

Dátum | 2012. 04. 03.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal a Samsung újdonságaiból szemezgettünk a teszthez, így három fajta méretben is megvizsgáltuk az új S-B szériát.

Samsung S22B370


A tesztet a Samsung 22 inches monitora nyitja, mely első pillantásra nem sok újdonságot hozott, hiszen az enyhén lekerekített, szappantartó jellegű formavilággal már nem először találkozhatunk.


A kijelző kerekded formavilágát már jól ismerjük, ezért ezen a területen nem sok újdonságról tudunk beszámolni. A felhasznált műanyagokkal elégedettek voltunk, a káva is egészen masszív, döntögetés közben nem hallottunk nyekergést.


A kijelző érintőgombjai a káva jobb oldalán, alul találhatóak. A mezőknek nincs megvilágításuk, ezért kitapintásuk nehézkes, de ha megnyomjuk valamelyiket, akkor onnantól kezdve a képernyőn felbukkanó piktogramok segítenek nekünk megtalálni a megfelelő "gombot". Apróság ugyan, de kellemetlen, hogy a menüsor félrecsúszott, és az adott érintőmező két funkció közt helyezkedik el. A képbeállításokat a mellékelt MagicTune szoftverrel is elvégezhetjük, ezért ha az érintőgombok nem nyernék el tetszésünket, ezzel kiválthatjuk azokat. A monitor gyorsgombjai is a rendelkezésünkre állnak még. Köztük van a legfontosabb, vagyis a fényerőállítás, továbbá megtalálható még a bemenet váltás és VGA bemenetnél az automatikus kalibráció is. Ezen kívül lehetőségünk van még egy gomb tetszőleges beállítására is, amit a menüben lehet megtenni. Az állapotjelző lámpát nem lehet letiltani, ami azért probléma, mert fénye némileg erősebb az átlagnál.


Az egyszerű állvány stabilan megtartja a panelt, ezért nem kell aggódunk amiatt, hogy egy óvatlan mozdulattal fellöknénk a monitort. A konfigurálhatóság viszont szűk, még a talpforgatás képességéről is le kell mondanunk. A repertoárban csupán a dönthetőség szerepel, erre a monitor nagyjából 0 és 25 fok közt képes. A fix magasságot, mint mindig, ezúttal is jól eltalálták.


A monitor külső tápegységgel rendelkezik, ennek bemenetét a kijelző hátulján, a video csatlakozók mellett találjuk meg. Ezek közös csatlakozólapkára kerültek, ami még nem lenne baj, de a rögzítés nagyon lazán történt, ezért ha valamelyik video csatlakozót bedugjuk, érezni lehet a lötyögést, ami minőségérzet szempontjából kellemetlen. A kijelzőt nem tudjuk fali konzolokra felszerelni, mert az ehhez szükséges lyukak nem találhatók meg rajta. A video bemenetek közt csak a legfontosabbaknak jutott hely, egy DVI és egy VGA bemenet került a monitorra, sajnos a HDMI kaput feleslegesnek tartották. A monitorban beépített hangszórók és fejhallgató kimenet sincs (bár utóbbi a HDMI hiánya miatt érthető). A mellékletben megtaláltuk a külső tápegységet és egy VGA kábelt, de a digitális madzagról nekünk kell gondoskodni.

OSD


Ezek után tekintsük át a monitor grafikus képernyőmenüjét:


Képprofilok

A MagicBright részlegben találjuk meg a képprofilokat. A gyári sémák a Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast négyes fogatban merülnek ki, plusz egy darab egyedi képprofilt is elmenthetünk (Custom), ha felülírjuk valamelyiket. Szemkímélő használatra a Standard ajánlott, látványosabb hatás érdekében pedig a Game sémát javasoljuk, különösen akkor, ha nappal szeretnénk használni a monitort. A Cinema és Dynamic Contrast profilok színezettebbek náluk, előbbi ráadásul élesítést is használ.

Kíváncsiak voltunk, hogy a kijelző vajon rávehető-e a pontosabb színmegjelenítésre, és a beállítás során 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekedtünk.

StandardGameCinemaDynamic Contrast
A Standard és Game profiloknál egész pontos a monitor. Csak a Cinema és Dynamic Contrast esetében van némi ingadozás az ideálisnak tartott színhőmérséklet és gamma érték körül, de ezek nem vészes eltérések. A gyári színprofilok értékei a következőképpen alakultak: Cool2 (8900K), Cool1 (7600K), Normal (6700K), Warm1 (5200K), Warm2 (4300K), nagyjából tehát tükrözik nevüket.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Bár a kijelző színhűsége már gyárilag sem volt rossz, a kalibrálás során a színek pontossága még jobb helyre került. Ha nem szeretnénk ezzel foglalkozni, akkor csak egyszerűen válasszuk a gyári Standard vagy Game profilt, nem fogunk csalódni bennük.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A kijelző színmegjelenítésével nem volt problémánk, a színátmeneti gradienseken csak a Cinema és DynamicContrast profiloknál láttunk kisebb sávosodást. A kontrasztskála elemei közül a legsötétebbeket szürkén tárta elénk, de az átlagos szintet ez a monitor is teljesítette. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 222 cd/m^2, a legkisebb 24 cd/m^2 volt. Ez egy megfelelően széles tartomány, és a színcsatornák módosításával tovább növelhető a fényerő, ha valakinek nem lenne elég (nekünk az volt).

Ami a bemenetek minőségét illeti, a DVI és a VGA egyformán szép, a szövegmegjelenítés tökéletes volt mindkettőn. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra. Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor nagyon jó minőségben skálázza az alacsonyabb felbontásokat, egyetlen olyan képméretet sem találtunk, amelyben ne tudnánk játszani. Az 1680*1050, 1440*900, 1152*864, 1280*1024 és 1280*960-as felbontások tehát játékra tökéletesen alkalmasak. Szövegolvasásra az 1280*800, 1280*720 és az 1024*768-at is érdemes elővenni, mert alig rosszabbak a natív felbontásnál. Az intelligens képarány kezelésnek köszönhetően egyik sem torz, és a monitor még az 5:4-et is meg tudja különböztetni a 4:3 aránytól.

A kijelző betekintési szögei átlagosak, de ez még egy személynek tökéletesen elég. Oldalról nem látható színtorzulás, csak kontrasztszegényebb a kép, mintha szemből néznénk. Ha felülről vizsgáljuk meg a panelt, akkor erős kontrasztvesztés látható, de a rendes tartományban, ahol nézzük a monitort, ez nem észrevehető. Alulról nézve a panelt, már néhány fokban vörös színtorzulás látható. Ez sajnos rányomta bélyegét a minőségre is, mert szemből nézve van némi különbség a színekben, attól függően, hogy a képernyő tetejét vagy alját nézzük. Ez egy fehér képernyőnél látszik igazán. A monitor viszont látószögjavító opciót is tartalmaz, amivel kicsit javíthatunk a láthatóságon, így az összhatás nem olyan rossz.


A háttérvilágítás szép egyenletes, még a kritikus fekete képernyőn is elvétve fordulnak elő kisebb, halvány bevilágítások. Ezek még extra szélesvásznú filmeknél sem zavaróak. A szürke- és barnateszten sem látható egyenetlenség, ezért mi az apró hibákkal együtt is elégedettek voltunk a háttérvilágítással.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor nem rendelkezik válaszidő-gyorsítással, de a sebességgel még így is elégedettek voltunk. Játék közben csak kisebb elszíneződéssel találkoztunk, ettől némileg homályosabb lett a kép, de komolyabb minőségromlással nem kellett számolnunk. Ami a bemeneti késést illeti, ebben a kijelző kicsivel elmarad az erre kihegyezett profi játékos monitoroktól, de aggodalomra semmi ok, a kijelző még így is viszonylag közvetlen.

Samsung S24B370


Következő szereplőnk eggyel magasabb kategóriába sorolható, hiszen a készülék a 24 inches monitorok táborát gyarapítja.


A fekete-vörös festés tiszta állapotban elegáns, de ahogy az lenni szokott, a fényes káva hamar összegyűjti a port. Az anyagminőséget megfelelőnek találtuk, de a panel döntögetése közben előfordultak kellemetlen zajok, jó lenne ha kicsit masszívabb lenne az egész.


A kijelző érintőgombokkal rendelkezik, ezeket a szokásos helyen, a káva jobb oldalán találjuk meg. A feliratok jól látszanak és az érintőmezők is jól reagálnak, ezért nappal nincs gond a kezelhetőséggel. Szürkületnél már gondok lehetnek, megvilágításuk ugyanis nincs, az érintőgombokat pedig nem lehet kitapintani. Némileg segít a helyzeten, hogy amikor megnyomjuk valamelyiket, akkor a képernyőn felbukkanó piktogramok segítenek nekünk a tájékozódásban. Továbbá a monitor gyorsgombjai is a rendelkezésünkre állnak. Köztük van a legfontosabb, vagyis a fényerőállítás, továbbá megtalálható még a bemenet váltás és VGA bemenetnél az automatikus kalibráció is. Ezen kívül lehetőségünk van még egy gomb tetszőleges beállítására is, melynek funkcióját a menüben tudjuk kiválasztani (illetve a jobb nyíl segítségével átugorhatunk a következő funkcióra). Ha ezzel sem szeretnénk foglalkozni, akkor jó hír, hogy a képbeállításokat a MagicTune szoftverrel is elvégezhetjük, így nem kell nyomkodnunk a monitort. Az állapotjelző lámpa fénye némileg erősebb az átlagnál, és sajnos ezt a menüben nem lehet letiltani.


A készülék egyszerű állványt kapott, konfigurációs lehetőségei közt csupán a dönthetőség szerepel, még a talpforgatás képességéről is le kell mondanunk. A panelt nagyjából 0 és 15 fok között lehet megdönteni, ami nem egy széles tartomány, de a legtöbb helyzethez ez is megfelel. A fix magasságot rendben találtuk, ezért ha a monitort normál magasságú asztalon és széken használjuk, akkor a kényelemmel nincs gond. Az állvány sajnos nem valami stabil, ha nem vigyázunk, könnyű talpa miatt egy óvatlan mozdulattal fellökhetjük a monitort.


A monitor külső tápegységgel rendelkezik, ezt hátul, a video bemenetek mellett csatlakoztathatjuk. A kijelzőt fali konzolokra nem tudjuk felszerelni, mert az ehhez szükséges lyukak nincsenek meg a monitoron. A csatlakozók közt megtalálható a HDMI és a VGA, ezekből egyet-egyet kapunk a monitor hátuljára. Beépített hangszórói vagy egyéb ki/bemenetei nincsenek a monitornak. Még a HDMI audio sávját sem vezették ki egy csatlakozó formájában, pedig ezt a legtöbb ilyen kapuval felszerelt monitornál általában megteszik. A csomagban megtaláltuk a külső tápegységet és a VGA kábelt, a digitális madzagról viszont nekünk kell gondoskodni.

OSD


A monitor grafikus képernyőmenüje ugyanazokat a lehetőséget tartogatja számunkra, amik az előző monitornál olvashatóak, ezért csak felsorolás szintjén említjük őket. Az alapvető képbeállításoknál a fényerő, kontraszt, élesség és a színhőmérsékleti képprofilok (Cool 1, 2 Warm 1, 2, Normal) találhatók. A MagicColor részlege a különleges színkezelésért felel. A PC/AV mode a kép méretezésénél játszik szerepet: AV állásnál a képernyő közepét nagyítja fel számunkra, kissé homályos megjelenítés mellett. Az egyedi gyorsgombot a Customized Key almenüben állíthatjuk be, lehetőségeink: MagicAngle (látószög módok), MagicBright (képprofilváltás), Eco Saving (energiatakarékos mód), Image Size (képarány módok). A panel látószögén a MagicAngle opcióval javíthatunk. A menüben a gombismétlés sebességét is beállíthatjuk (Key Repeat Time), az egyéb beállítások közt még a monitor időzítője is megtalálható (Off Timer).

Képprofilok

A MagicBright részlegben vannak a képprofilok (Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast), és egyedi beállítást is létrehozhatunk (Custom), ha felülírjuk valamelyiket. Bár a Standard profil kissé zöldes tónust kapott, szemkímélő használatra még ezzel együtt is ezt ajánljuk, mert fényereje hosszútávon sem megerőltető szemeinknek. Látványosabb hatást érhetünk el a Game sémával: fényereje nagyobb, de még ez sem használ zavaró élesítést és a színeket sem viszi túlzásba. A Cinema profil színezettebb ezeknél, és a megnyerő látvány érdekében erős élesítést is alkalmaz, amivel rövidtávon lenyűgözhetjük ismerőseinket. A DynamicContrast profil a magasabb fényerővel és a dinamikus kontrasztállítással éri el a kívánt látványt. A túlzásba vitt kontraszt miatt a világosabb tartalmaknál bizony előfordult, hogy egyes képrészletek „kiégtek”, és a kontrasztállítás sebessége is lehetett volna gyorsabb.

StandardGameCinemaDynamic Contrast
Ha a mérésekre támaszkodunk, akkor megnyugodhatunk, mert a profilok színhűsége egész jó egy kalibrálatlan monitorhoz képest. Mind a négy profil esetében 5 alatt van az átlagos delta E értéke, ami azt jelenti, hogy még kalibrációra sincs feltétlenül szükség. A színhőmérséklet miatt mégis érdemes kísérletezni a beállításokkal, ugyanis mi kicsit zöldesnek találtuk a monitor képét. A készülék előre beállított színprofilokkal is rendelkezik, ezek értékei a következőképpen alakultak: Cool2 (7900K), Cool1 (7300K), Normal (6500K), Warm1 (5100K), Warm2 (4300K), tehát hűen tükrözik nevüket.

Egyedi beállításokkal is megnéztük a kijelzőt, először csak a monitor helyes beállításával, majd az egyéni képprofil betöltésével. A beállítás során mi mindig a 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekszünk, és ezúttal sem történt ez másképp.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibráció nem hozott óriási javulást, ám ez most azért nem probléma, mert a kijelző színhűsége eleve nem volt rossz. Ha tehát nem szeretnénk sokat foglalkozni a képbeállításokkal, akkor egyszerűen válasszuk a Standard profilt, és hozzá egy megfelelő színhőmérsékletet, a megnyerő látvány érdekében pedig marad a Cinema profil.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitor színvilága élénk, anélkül, hogy ez kellemetlenül érintené a színátmeneteket. Amikor a látványosabb profilokat használjuk (Cinema, Dynamic Contrast), akkor az átmeneteknél kisebb sávosodás is látható, de a legtöbb helyzetben ez nem zavart minket. A monitor a világos szürkeárnyalatok közül mindet jól elkülöníthetően tárja elénk, de a legsötétebbek már elbújtak. A megadott beállításoknál a fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 219 cd/m^2, a legkisebb 24 cd/m^2 volt. Ez a fényerő még elég ahhoz, hogy napsütésben is olvasható legyen a matt panel.

A betűk élessége a HDMI bemeneten kifogástalan, és szerencsére a minőség az analógon sem gyengébb. Valószínűleg erre azért figyeltek oda, mert a kijelzőnek összesen két video bemenete van. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra, ezt a menüben lehet beállítani. Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni, nem függetlenek egymástól.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor nagyon jó minőségben skálázza az alacsonyabb felbontásokat, ugyanis egyet sem találtunk köztük, amelyben gyengélkedne. Szövegolvasásra az 1280*800, 1280*720 és az 1024*768-as képméreteket vehetjük elő, mert csak kicsivel gyengébbek a natív felbontásnál. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és 1152*864-es képméretek egyaránt alkalmasak, még ezek minősége is megfelelő. A monitor intelligens képarány kezeléssel is rendelkezik, ezért egyik felbontás sem torz. A monitor Auto módban a 16:10 aránnyal is elboldogul, ráadásul az 5:4-et is meg tudja különböztetni a 4:3 aránytól.

A betekintési szögek viszont kicsivel gyengébbek az átlagnál, ezért a beépített látószögjavító opcióra is szükségünk van. Oldalról a kontrasztcsökkenés mellett némi sárgulás is látható, de ez a legkisebb baja a monitornak. Felülről nézve erősebb kontrasztvesztés következik be, és alulról már néhány fokban vörös színtorzulás látható. Emiatt ha szemből nézzük a fehér képernyőt, akkor felül már fehér szín helyett halvány vörös látszik. Az olvashatóságon némileg segítenek a látószögjavító profilok, de csodát ne várjunk tőlük, mert a képminőség terén mindenképpen kompromisszumot kell vállalnunk.


A háttérvilágítás kicsivel lehetne egyenletesebb, a fekete képernyőn enyhén foltos a kép, továbbá oldalról és alulról is látszanak a bevilágítások. Szerencsére ezek csak extra szélesvásznú filmeknél zavaróak, egyéb esetben nem vettük észre az említett hibákat.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A beépített gyorsítással ellátott Samsung monitorok sebességével általában elégedettek vagyunk, és ez alól ez a példány sem kivétel. A kijelzőnek nem csak papíron van meg a 2ms-os reakcióideje, a valóságban is annyinak tűnt. A válaszidő-gyorsítást három fokozatban lehet beállítani, annak függvényében, hogy mekkora túlvezérléssel szeretnénk használni (Normal, Faster, Fastest). Normal beállításon a látvány olyan, mintha egy átlagos 5ms-os kijelzőt használnánk: gyors mozgásnál csak kisebb vörös színű elmosódás látszik. Fastest módban az utánhúzás eltűnik, cserébe némi túlvezérlési hibával (szellemképpel) kell számolnunk, ami a gyorsított monitorokra jellemző. Ez csak alig látszik, ezért szerintünk érdemes ezen hagyni a monitort. Ha ezt nem szeretnénk látni és kisebb gyorsítással is beérjük, akkor a Faster módot érdemes választani, ez egy jó kompromisszum. A profi 1ms-os kijelzők ennél közvetlenebb megjelenítést is lehetővé tesznek, de mi már ezzel is nagyon elégedettek voltunk, mert a kijelzőnek némileg kisebb a bemeneti késése is van, mint az átlagos monitoroknak.

Samsung S27B350


Elérkeztünk a teszt utolsó szereplőjéhez is, mely a legnagyobb átmérővel rendelkezik a három monitor közt. A kijelző azok igényeit próbálja kielégíteni, akik egy jól olvasható 27 inches monitorra vágynak, a készülék ugyanis a nagy méret ellenére is „csak” 1920*1080-as felbontással rendelkezik.


A vékony keretes monitor visszafogottabb formavilága már azok számára is tetszetős lehet, akik idegenkednek a dizájnmonitoroktól. A káva színezését nem bonyolították túl, a gyártónak ezúttal is a már jól bevált fekete fényezésre esett a választása. Az anyagminőséget jónak találtuk, de a nyak körüli rész a szokásosnál gyengébbre sikerült, ami sajnos lerontotta az összhatást.


A monitor érintőgombjai a szokásosnál gyorsabban reagálnak, ezért öröm nyomkodni ezeket. Szürkületnél és lámpafénynél a fekete káván már nem látszanak jól a feliratok, megvilágítás pedig nincs, ezért jó, hogy a monitor a szoftveres menüvezérlést is támogatja (MagicTune). Ha a gyorsgombokat választjuk, akkor megtalálhatjuk a fényerőállítást, a bemenet váltást és az automatikus kalibrációt (VGA bemenetnél), ezen kívül beállíthatunk egy tetszőleges gyorsgombot is. Az állapotjelző lámpa fénye használat közben kicsit zavart minket, és ezt sajnos nem lehet letiltani a menüben.


A készülék állványa nem képes olyan ergonómiai trükkökre, mint az elforgatás, magasságállítás vagy a porté mód. Fix magasságát viszont rendben találtuk, ezért nem éreztünk késztetést arra, hogy megváltoztassuk ezt. A panel előrefelé 0 fokban, hátrafelé nagyjából 25 fokban dönthető meg, ez már egy megfelelően széles tartomány. Az állvány talpa nagy, ennek köszönhetően a monitor viszonylag stabilan áll az asztalon, ezért nem kell tartanunk attól, hogy egy óvatlan mozdulattal fellökhetjük a kijelzőt.


A monitor külső tápegységgel rendelkezik, az ilyen kijelzőknél pedig megszokott, hogy lemaradnak a felfüggesztési lyukak, ezért a készüléket fali konzolokra nem tudjuk felszerelni. A video bemenetek közt megtalálható a HDMI és a VGA, egyéb csatlakozója nincs a monitornak, ahogy beépített hangszórói vagy fejhallgató kimenete sincs. A csomagban a külső tápegységet és a VGA kábelt találtuk meg, a digitális kapcsolat érdekében a HDMI kábelről nekünk kell gondoskodni.

OSD


Az OSD funkciói a következők: fényerő, kontraszt, élesség, színhőmérsékleti képprofilok (Cool 1, 2 Warm 1, 2, Normal), MagicColor (különleges színkezelés), PC/AV mode, Customized Key (egyedi gyorsgomb). Az egyedi gyorsgomb lehetőségei: MagicAngle (látószög módok), MagicBright (képprofilváltás), Eco Saving (energiatakarékos mód), Image Size (képarány módok). A kijelzőből a MagicAngle látószögjavító opció sem maradhatott ki, az egyéb beállítások közt pedig a Key Repeat Time (gombismétlés sebessége) és egy kikapcsolás időzítő is megtalálható.

Képprofilok

A képprofilok változatlanul a MagicBright részlegben vannak. Megtalálható köztük a szemkímélő Standard, a némileg látványosabb Game, az átlagnál jobban színezett és élesítéssel ellátott Cinema, valamint a Dynamic Contrast, amelyben a monitor dinamikus kontrasztállítása is működik. A monitor színhőmérsékletét a gyári sémákon semlegesnek találtuk, ezért nem éreztük szükségét az utólagos korrekciónak.

StandardGameCinemaDynamic Contrast
A mérések alapján a profilok színhűsége nem vészes, de a gamma értékét szinte mindenhol rossznak találtuk. A monitort, ha másért nem is, emiatt érdemes bekalibrálni, egyébként nagyjából mindent rendben van. A gyári színprofilok értékeit is megnéztük, ezek a következőképpen alakultak: Cool2 (8500K), Cool1 (7400K), Normal (6400K), Warm1 (4900K), Warm2 (4000K). Ebből főleg a középsőre voltunk kíváncsiak, de nem kellett csalódnunk, mert a monitor jó pontossággal célozta meg a 6500K értéket.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Amikor csupán a monitor beállításaira hagyatkoztunk, nem jártunk nagyobb sikerrel, mintha a gyári Standard profilt választottuk volna. Miután betöltöttük a létrejött színprofilt is, némileg javult a helyzet, de a megszokottnál kisebb javulást hozott a kalibráció. A monitor színhűsége viszont már a Standard profilon is jónak bizonyult, ezért fölösleges bíbelődni a képbeállításokkal, inkább maradjunk ennél, vagy a látványos hatás érdekében válasszuk a Cinema profilt.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

Ami a kép minőségét illeti, a kijelzőnek nincs miért szégyenkeznie. A színeket rendben találtuk, és a színátmeneti gradienseken csak a Cinema és DynamicContrast profiloknál láttunk kisebb sávosodást, a másik kettőn nem. A kontrasztskálán a világos szürkeárnyalatokból mind látható volt, de a legsötétebbek már elbújtak. Ez filmnézéskor némi hátrányt jelenthet, ugyanis a sötét jelenetek így nem láthatóak olyan jól. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 289 cd/m^2, ami azt jelenti, hogy a kijelző még napsütésben is olvasható, különösen úgy, hogy a panel matt bevonatot kapott. A legkisebb mért fényerő 30 cd/m^2 volt, ez pedig arról tanúskodik, hogy a monitort anélkül tudjuk lesötétíteni a szemkímélő használathoz, hogy hozzá kellene nyúlnunk a kontraszthoz vagy a színcsatornákhoz.

A szövegmegjelenítés a monitor minkét video bemenetén tökéletesen éles, a VGA sem gyengébb a HDMI-nél. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt továbbra is a menüben tudjuk beállítani), és ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor remek minőségben interpolálja az alacsonyabb felbontásokat, egyet sem találtunk köztük, aminek gyenge lenne a minősége. Különösen szépnek bizonyult az 1280*800, 1280*720 és az 1024*768-as felbontás, ezeket szövegolvasásra is elővehetjük. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960, és 1152*864-es képméreteket vehetjük elő, ezek csak kicsit gyengébbek az előbbieknél, ráadásul az intelligens képarány kezelés miatt egyik sem torz. A monitor Auto módban az összes felbontást megfelelően lekezeli (nem kell kézzel kapcsolgatnunk), az 5:4-et meg tudja különböztetni a 4:3 aránytól, és még a 16:10-től sem riad vissza.

A panel betekintési szögei átlagosak. Ez a láthatóság arra elég, hogy szemből nézve csak minimális színtorzulást lássunk: egy fehér képernyőn a kép felső része csak leheletnyit tűnt vörösebbnek, mint máshol. Oldalról nincs semmilyen komolyabb minőségromlás, csak a kontrasztszegényebb képpel ki kell békülnünk. Felülről erősebb kontrasztvesztés látható, de a normál nézési tartományra ez még nincs hatással. Alulról nézve a panelt, csak nagyobb szögben válik láthatóvá a vörös színtorzulás. Lejjebb haladva ezt kiegészíti némi sötétedés is, de az olvashatóság sokáig megmarad.


A monitor háttérvilágításán csak vékony sávban látszanak bevilágítások, de éles határvonaluk van, ezért feltűnőek egy sötét képernyőnél. Extra szélesvásznú filmeknél zavaróak, hogy ott vannak, de más esetben nem látszanak. A szürke- és barnateszten szerencsére nem látható durvább egyenetlenség.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitorban válaszidő-gyorsítást is találtunk, amit három fokozatban lehet beállítani, annak megfelelően, hogy mekkora túlvezérléssel szeretnénk használni (Normal, Faster, Fastest). Normal beállításon kijelzőnek némi vöröses utánhúzása van, de a monitor még ezzel együtt sem rosszabb egy átlagos 5ms-os kijelzőnél. Fastest módban az utánhúzás helyébe erős túlvezérlési hiba lép, ami egy a zöldes árnyék formájában nyilvánul meg. A látvány kellemetlen, ezért az arany középút a megfelelő választás, vagyis a Faster mód. Ilyenkor nem látszik a túlvezérlési hiba és az utánhúzás sem nagy. Mi ezzel már elégedettek voltunk, és szerintünk a monitor megérdemli, hogy a 2ms-os kijelzők közé sorolják. A kijelzőnek a bemeneti késését sem éreztük nagynak, célzáskor a közvetlenség is megvolt.

Samsung S22B370


A széria legkisebb képátlóval rendelkező tagjáról egyelőre nem tudni, hogy milyen áron kerül az üzletek (virtuális) polcaira, de ha a gyártó nem száll el az árképzéssel, akkor a kijelző egy esélyes versenyző lehet az olcsóbb 22 inches monitorok közt, nekünk ugyanis pozitív benyomásaink voltak vele. A monitor játékra a legalkalmasabb, ezt sebességének, intelligens képarány kezelésének és kiváló interpolációs képességének köszönheti (utóbbiaknak hála, a kisebb felbontások sem okoznak gondot a kijelzőnek). A készülék mozivászonként sem utolsó, színei ugyanis szépek, a képprofilok pontosak (vagy látványosak, attól függ, melyiket szeretnénk), a háttérvilágítása pedig majdnem tökéletes, csak nagyon halvány bevilágítást láttunk rajta. A monitor néhány dologban csak az átlagos szintet hozza, például a fekete színt sötétszürkén jeleníti meg, vagy a panel betekintési szögei, amik kicsivel szélesebbek is lehetnének. Még ezekkel együtt is jónak tartjuk a monitor képminőségét, ráadásul mindkét video bemenet élessége tökéletes. Az apró negatívumok sorában a HDMI bemenet és a digitális kábel hiányát, a csatlakozóknál tapasztalt lötyögős rögzítést, valamint a félrecsúszott érintőmezőket tudjuk megemlíteni. A káva anyagminőségét viszont rendben találtuk, az állvány pedig stabilnak bizonyult, igaz, testreszabhatóság szempontjából nem számíthatunk széles konfigurációs lehetőségekre.

Vételár hiányában nehéz ajánlót írni, de azt kijelenthetjük, hogy a Samsung kijelzője jó alternatívája lehet a 35 ezer forint környékén tanyázó és méltán népszerű BenQ monitoroknak.


Samsung S24B370


A Samsung költséghatékony kijelzője azoknak lehet racionális választás, akik beérik az átlagos képminőséggel, a sebesség viszont különösen fontos a számukra. Bár a monitor képminőségével nincs nagyobb probléma, a betekintési szögeknél ne legyenek nagy elvárásaink, ezt még a látószögjavító opcióval sem tudtunk feltornázni olyan szintre, hogy függőlegesen ne legyen színtorzulás. A kijelző a sötét jeleneteket nem kedveli, filmnézéskor bizonyos részletek elvesznek, és ilyenkor a háttérvilágítás foltjai és bevilágításai is láthatóvá válnak. A színek viszont szépek, a monitor gyári profiljai egész pontosak, a Cinema ráadásul még látványos is. A bemenetek minőségére sincs panasz, a HDMI és VGA kapu egyformán szép. A monitor sebességét is interpolációs képességét kiemelkedően jónak tartjuk, ezért remek játékmonitor lehet belőle. Az alacsony felbontásokat szépen tárja elénk, a képarányokkal szintén nincs problémája, mert mindig a megfelelőt alkalmazza a kijelző. A válaszidő-gyorsítás miatt a közvetlenség is megvan, a túlvezérlési hiba mértéke pedig olyan kicsi, hogy észre sem lehet venni. A kellékek közül hiányoltuk a digitális kábelt, ezért ha nincs otthon egy ilyen elfekvőben, akkor ezt nekünk kell biztosítani a monitorhoz. A felhasznált agyagminőség még nem rossz, és a menügombok is korrekt módon használhatók. Az állvány konfigurálhatósága viszont igencsak szűk, ráadásul könnyen borul, aminek csúnya vége lehet.

A kijelző még a kiváló játékos képességekkel együtt sem szerepelt valami fényesen, ezért végeredményben a középkategória alján tudnánk elhelyezni. Ehhez mérten az 55-60 ezer forintos vételárat nem tartjuk vészesen soknak, de tény, hogy ár/érték arányban ennél jobb üzletet is köthetünk pl. a BenQ RL2450HT, a Dell ST2320L, az LG IPS236V vagy a Philips 237E típusok személyében.


Samsung S27B350


Ami a képminőséget illeti, nem kell számolnunk semmilyen megbocsáthatatlan negatívummal, a monitor a legrosszabb esetben is legalább átlagos szinten teljesített. A látószögeket megfelelőnek találtuk, egy személynek tökéletesen megfelelnek és némi kompromisszummal egy társaságnak is megteszik, különösen, ha a látószögjavító opciókat is elővesszük. A kijelző színeit szépnek találtuk, még a képprofilok is pontosak. Sajnos a legsötétebb szürkeárnyalatokkal már meggyűlt a baja a kijelzőnek, illetve a háttérvilágításon bevilágítások is vannak, ezen némileg lerontják az élményt filmnézéskor. A kijelző sebességével viszont elégedettek voltunk. A szabályozható beépített gyorsításnak hála túlvezérlési hibától és utánhúzástól sem kell tartanunk, ráadásul a monitor bemeneti késése is elég alacsony szinten van ahhoz, hogy ne okozzon gondot. A készülék legfőbb erényei közt még a remek interpolációs képességét és képarány kezelését tudjuk megemlíteni. Mindkét video bemenet minősége kiváló, csak kár, hogy a HDMI madzagról nekünk kell gondoskodni. Az érintőgombok jól reagálnak, a készülék állványa stabil, csak sok mindenre nem képes, és helyenként a monitor anyagminősége is lehetne jobb.

Összegezve, egy középkategóriás kijelzővel volt dolgunk, ami a friss megjelenés miatt egyelőre kissé borsos áron kelleti magát. 90-95 ezer forintért már házon belül is találhatunk ennél jobb ár/érték arányú kijelzőt, pl. az S27A350H típust, ami olcsóbb (89 ezer Ft) és valamivel jobb is. A TN paneles mezőnyben a Philips 273E kijelzőjével sem csinálhatunk rossz boltot, és alternatívaként még a prémium paneles S27A650D vagy a BenQ EW2730W modelleket tudnánk ajánlani. Ezek utóbbiak a sebességen kívül mindenben jobbak és csak néhány ezressel kerülnek többe.

Ahogy minden Samsung monitorhoz, természetesen ezekhez is megkapjuk a gyári 3 napos pixelhiba-garanciát.


A monitorokat a Samsung magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

  

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. zoleey
2012.04.03. 09:31
könyörgöm miért pont TN!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. b6ij9
2012.04.03. 10:19
szerintem nagyobb szégyen hogy nincs mindegyikhez HDMI port és legalább egy DVI kábel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kajmi
2012.04.03. 10:34
Nem értem mi a baj a TN-el.Nekem egy ACER GD245HQ 120Hz-es, 2ms-os 3d monitorom van és besz@rsz olyan képet ad...Ja és TN
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. kajmi
2012.04.03. 10:35
És még csak nem is ledes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Stark
2012.04.03. 11:44
kajmi

Ha láttál már egymás mellett TN és PVA/MVA vagy IPS paneles monitort, netalán még filmezni is megpróbáltál velük ágyból fekve, akkor tudnád mi a baj a TN-nel.
Hogy grafikai munkákat ne is említsek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Merwenus
2012.04.03. 13:40
zoleey
Azért, mert fele annyiba kerül legyártani. És pont. Veheted az IPS-t dupla ennyiért, van akinek nincs rá pénze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. hunmyke
2012.04.03. 14:15
Merwenus, ki foglak ábrándítani, de DELL U2312HM 50k és U2412M 70k-ért kapható, mindkettő IPS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. zoleey
2012.04.03. 15:31
mervenus! nem kerül egyáltalán kétszer annyiba sőt a dell 23 colos sa kevesebbe kerül mint az ugyanakkora TN-es

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. hunmyke
2012.04.03. 17:21
zoleey, pontosan, és messze jobb állványt kapnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Simba
2012.04.03. 20:36
Drágák és TN-ek. Nincs mit hozzáfűznöm. A 27"-os TN-es meg egy vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Runo
2012.04.04. 00:54
kajmi! Csak én olvastam félre vagy te néztél valamit el?
Első oldal.... Háttérvilágítás típusa....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Cicafijú
2012.04.04. 11:32
Runo igen te olvastad félre.... amit írt a sajátjára értette nem a samsungokra....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kajmi
2012.04.04. 12:32
Én játékra és 3d-re vettem gyors reakció idő kellett és lagg mentes kép. Nem filmezésre. Arra ott a 82-es panasonic lcd tv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. zoleey kajmi
2012.04.04. 12:44
kajmi azért a laggmentes TN ről még vitatkozhatnánk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Simba
2012.04.04. 17:55
3D-hez a képfrissítés a lényeg tulajdon képen 120Hz kell. Ezt nem tudja 1 IPS sem.
Viszont ha a legfeljebb csak parasztvakításnak jó 3D-t levesszük a képletből, mindenben jobb az IPS mint a TN. Ez nem vita tárgya szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. MJA
2012.04.04. 21:09
dehogynem tudja, már megvan a 120Hz-es 3D-s LG IPS is, csak még nincs elterjedve... gondolom pár hónap és több gyártó is fog arra az LG panelre monitort tervezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm Simba
2012.04.04. 21:15
Ha már itt tartunk a 27" és a FullHD a vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kajmi
2012.04.04. 21:57
Ezelőtt hagyományos LG Flatron monitorom volt 17"-os. Tökéletesen laggmentes volt. Megvettem ezt az acert és semmivel sem érzem hogy rosszabb lenne és a színek is jobbak mint az lg-n pedig azok a flatronok jók voltak anno. Ez egy felturbózott TN panel tehát nem hagyományos. Ha láttad már élőben mit tud a monitor akkor lehet fikázni mennyivel jobb a IPS ás társai. Tudom hogy az alap tn monitorok nem valami jók de ez ütős. És 2d-ben is megvan az előnye a 120 Hz-es képnek. Sokkal folyamatosabb a kép. A 2d meg abszolút nem parasztvakítás. Pofám leszakad tőle olyanok a játékok és a filmek. Persze olyan tartalom is kell hozzá Full Hd-s de abból sincs már hiány. Rengeteg full hd-s side by side 3d-s filmem van. Moziban sem volt jobb a film....sőt! Persze filmje válogatja melyik hogyan van megcsinálva mélységérzetre. De van olyan ami az orrodig kijön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kajmi
2012.04.04. 22:04
Ja és 2 éve megvan a monitor akkor még lehet tervben sem volt 3d-s IPS monitor Ha még egyszer vennem kéne monitort ugyanezt venném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kajmi
2012.04.04. 22:06
Szerintem dizájnban is ütős:

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm kajmi
2012.04.04. 22:42
Jól néz ki meg kell hagyni, de egy monitornál azért mégsem ez az elsődleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba
2012.04.05. 07:49
Hát lehet hogy szép egy régebbi TN-hez képest. Azért a mai TN-ek meg a pár évesek között van már némi különbség. De viszont az akkor is csak 6 bit + RFC. Közelében nincs egy IPS színterének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Megyeric
2012.04.05. 18:16
Az sem mindegy milyen IPS.

-IPS (a nagy öreg 2000 előtti szabvány 400:1 kontr. akár 50ms válaszidő)

-S-IPS (néhány olcsóbb ips monitorhoz még ezt szerelték pár éve, akár 6-16ms magasabb kontraszt 800:1 / 900:1 és nagyobb betekintési szög)

- AS-IPS

-IPS-PRO (felső kategória 6-5ms, full 1000:1 tipikus kontraszt, magas felbontás, jobb fényáteresztő képesség)

Az LG még egy szabványt használt:

-H-IPS (horizontal IPS, mindent tud amit a legjobb TN, 2-5ms is lehetségessé vált, csak drága a gyártása, viszont kevesebb tranzisztort használ és más méretben/elhelyezésben)

Természetesen ezek az alap szabványok és a gyártók egyéb szoftveres és hardveres kiegészítéssel javítanak/rontanak ezeken.
Ez pl ha jól tudom IPS-PRO paneles:
[LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2012.04.05. 18:31
Természetesen mai monitorokról beszéltem. Igaz az ominózus említett Dell nem a legjobb panellel és elektronikával rendelkezik, ez meg is látszik az árcédulán. De még így is jobb mint bármelyik TN.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Megyeric
2012.04.06. 09:42
Szerintetek itt mi lehet a mutyi? Ennyit már adnék érte (már egy IPS-ért) de szerintem oka van hogy ez csak ennyi. Vagy van ötletetek hogy 22"-24"-en milyen IPS-t vegyen az ember?

Ez lenne a delikvens:
[LINK]


Vagy lehetne ez:
[LINK]


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hunmyke
2012.04.07. 11:03
Megyeric, én lehet inkább ezt venném: [LINK]
Picivel drágább, de 23"-os.
Én is ezzel a monitorral szemezek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2012.04.07. 19:01
Megyeric: IPS-ek, de nem profi monitorok, viszont otthoni felhasználásra bőven megteszi, feltéve ha nem vagy grafikus.
És igen a Dell-t vedd amit hunmyke linkelt. Az kicsit jobb mint az LG IPS-e.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Megyeric
2012.04.08. 19:08
Köszi mindkettőtöknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2012.04.12. 05:46
Engem sem zavar a TN, senki nem nézi oldalról a monitort. Sőt előnyős is, mert mások nem látják mit gépelsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2012.04.12. 05:50
Ez csak berögződés hogy rosszak a TN panelek. Az LCD-k is rosszak voltak 10 éve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm pdx06
2012.04.12. 07:18
Nem rossz, de már nem sokkal drágábban van sokkal jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!