iPon Cikkek

Unearthed: Trail of Ibn Battuta – Fapados Uncharted

Dátum | 2014. 02. 04.
Szerző | Mastigias
Csoport | JÁTÉK

Jótól lopni nem bűn, tartja a népi bölcsesség, és való igaz, rengeteg példát láttunk már olyan művekre, melyek innen-onnan szemezgettek, mégis sikerült valami újat, élvezeteset hozniuk a palettára. Ez lenne az ideális eset. A videojátékok világából legutóbb például a Shadow of Mordor kapott hideget-meleget amiatt, hogy túl Assassin’s Creed-es. Olyan nagy baj ez? - kérdem én. Aztán van az az eset, amikor nem működik annyira a képlet, a végeredmény pedig hamar a feledés homályába vész. Megpróbálták, nem jött be. Tovább kell lépni, ennyi. És vannak azok a koppintások, melyek már-már a pofátlanság határát súrolják, nem is leplezve, miről van szó. A filmvilágban erre egy külön szót alkottak: mockbuster (itt tessék az Asylum stúdió munkáira gondolni). Hogy milyen szándéka volt az Unearthed-del az arab fejlesztőknek, az jó kérdés, bár szerintem nem akartak rosszat, csak nem megfelelően használták fel az erőforrásaikat.
Játékosként sem egyszerű az ember dolga az arab világban, olyan alkotás például meg sem jelenhet a legtöbb országban, amiben szex, drog és rock’n’roll, akarom mondani alkohol van (pl. GTA V), esetleg túlzott erőszak (pl. Max Payne), de problémát okozhat egy „God” (isten) szócska is a címben (pl. God of War). És a legnagyobb akadály a játékok „honosítása”, hiszen az arab írásjelek alapból más formájúak, ráadásul a legtöbből négyfélét használnak, attól függően, hogy a szóban hol foglalnak helyet. Ja és jobbról balra írnak, ez sem könnyíti meg a helyzetet, plusz emiatt az arab játékosok másképp tekintenek egy játék kezelőfelületére is, mint mi. Persze vannak olyanok is, akik lecsaptak a kínálkozó lehetőségre, ilyen például a Ubisoft vagy az EA. Utóbbi nem csak hazánkban, hanem ott is teljes lokalizációval látja el FIFA sorozatát. Az pedig külön bejegyzést érdemelne, milyen formában reprezentálják az arabokat a legtöbb játékban. Én sem játszanék szívesen olyan FPS-sel, ahol magyarok a gonoszok.
No de mi a helyzet saját gyártású játékaikkal? Az arab gamerek leginkább konzolos játékokkal játszanak, ennek ellenére a legtöbb arab fejlesztő mobilos, illetve böngésző alapú játékokat készít, a gyorsabb fejlesztési idő és a kisebb költségvetés miatt. Szaúd-Arábiában évente megrendezésre kerül a Game Zanga című eseménysorozat is, mely utóbbi vonalat erősíti: a vállalkozó kedvű fejlesztőknek böngésző alapú játékokat kell készíteniük 4 nap alatt. Eddig viszont nem sikerült olyan konzolos, vagy PC-s címet letenniük az asztalra, mely külföldön is befutott volna, mobilos fronton viszont ismerős lehet a Poe című móka. Az áttörés tehát egyelőre várat magára, ki tudja meddig, de bizakodásra adhat okot, hogy évről-évre egyre többen kezdenek játszani, bővül a piac. A kis kitekintés után pedig következzen a lényeg, az őrületes Unearthed: Trail of Ibn Battuta – Episode 1 teszt.
Kezdjük talán azzal, hogy hogyan is foganhatott meg a játék ötlete az alkotók fejében... Képzelt projektmeeting, Szaúd-Arábia, Semaphore stúdió. Főnök: Gyerekek, itt az ideje, hogy fejlesszünk valamit, hiszen fejlesztőstúdió vagyunk. Lehetőleg valami olyat, ami kapcsolható az arab világ történelméhez, a fejesek erre utaltak múltkor. Ötleteket kérek! Aziz, te meg hagyd már abba az Unchartedezést, ez egy munkahely! Kaszim: Főnök, ez nagyszerű ötlet! Főnök: Mármint micsoda? Abdul, lépj ki a Tomb Raiderből legyél szíves, de nagyon gyorsan! Kaszim: Főnök, maga egy zseni! Főnök: Tudom, de a biztonság kedvéért fejtsd ki kérlek Kaszim, miért is. Kaszim: Készítsünk egy Uncharted-Tomb Raider klónt, azok nagysikerű sorozatok, vannak bennük történelmi elemek, meg sok akció, azt szeretik a népek! Főnök: Na de Kaszim, te is tudod, hogy ennyire azért nem vagyunk jók… Kaszim: Az nem baj főnök, majd olyan címet adunk neki, amit egyesek összekeverhetnek egy nagyobb játékkal. Tudja, mint ahogy a The Asylum filmstúdió csinálja: Transmorphers, The Terminators, Atlantic Rim, stb. Főnök: És mi lenne ez a cím? Faris, ne bömböltesd már azt a Johnny Cash albumot! Faris: Az Unearthedöt? Kaszim: Meg is van, főnök! Mi valahogy így képzeljük el az Unearthed: Trail of Ibn Battuta című játék első epizódjának megszületését. Epizodikus formában megjelenő címről van szó ugyanis, de hogy a folytatás mikor érkezik, azt egyelőre nem tudni (talán jobb is ez így). Az első részt mindenesetre kiadták, bár lehet, jobban jártunk volna, ha nem.
Ibn Battúda a XIV. század legnagyobb utazója volt, aki megtett táv tekintetében még Marco Polo-t is lekörözte. Ő szolgáltatja tehát a játék történelmi hátterét, és itt nagyjából le is tudhatjuk az Unearthed egyediségét. A játék első indításakor rögtön a lengyel Mirage Interactive Mesterlövész c. klasszikusa jutott eszembe, amiről valószínűleg soha nem hallottunk volna, hacsak freddyD nem figurázza ki a Rossz PC Játékok Sorozatban. No, az Unearthed tökéletes tesztalany lenne számára. Főhősünk Faris Jawad, Indy modern változata, akit nem titkoltan Nathan Drake-ről, az Uncharted sorozat főhőséről mintáztak, csak épp a férfiasság maradt ki a karakterből. Bájos női segítője Dania, a testvére, így a szerelmi száltól is elköszönhetünk. Hozzájuk csatlakozik a későbbiekben a szemüveges professzor, és a kopasz főgonosz. A szereplőgárda kivétel nélkül pillekönnyű karakterekből áll, akik első néhány mondatuk után alá is támasztják ezt a kijelentésemet. A bevezető pályarészen Faris sérült, és egy irodaépületben bolyongunk vele, ahol megtanulhatjuk az irányítás és a játékmechanika alapjait. Miután pár perc alatt le is tudjuk ezt a részt, egy visszaemlékezést kapunk, melyben Dania és Faris egy ősi építményt fedez fel. Lényegében ekkor kezdődik az igazi móka, pontosabban kezdődne, ha élvezetes lenne a játék...
A játékmenet nagy része külső nézetes lövöldözéssel fog telni, melyet fedezékrendszerrel, egyszerű puzzle feladatokkal, kis bunyóval, vezetéssel és egy csekélynyi ügyességi résszel (3db ilyennel találkoztunk) bolondítottak meg a fejlesztők. A probléma, hogy mindegyik elem sántít, nem is kicsit. Akció közben random helyekről érkező sérüléseket jelez a játék, valamint a fizika sincs a helyzet magaslatán: vagy mi lövünk át a tereptárgyakon, vagy az ellenfelek, ergó a fedezékrendszer használhatatlan. A puzzle részek kimerülnek annyiban, hogy egy kis távirányítós autóval, ami főhősünk táskájának alapfelszereltsége (MiÉrT?!), ráállunk két nyomásérzékelő felületre, vagy például össze kell gyűjtenünk négy tárgyat, amivel kinyithatunk egy ajtót. A bunyó úgy rossz, ahogy van: üthetünk, rúghatunk és védekezhetünk, de az ellenfél rúgását nem lehet kivédeni… Az egyik pályarészen a rendőrség elől kell menekülnünk egy autóval, de az irányítás borzalmas, fizika nincs, és az sem egyértelmű, minél messzebb, vagy időben minél tovább kell elkerülnünk a zsernyákokat (tippem szerint utóbbi).
A grafikára nem érdemes sok szót pazarolni, a fejlesztők választása a Unity Engine-re esett, ami általában nem hoz álleejtős grafikát, de ettől függetlenül láthattunk már kellemes próbálkozásokat. No, az Unearthed nem ilyen, a nulla fizika mellé ronda textúrák is társulnak. Egy pályarészről mondható el, hogy szép, ezt ki is lőttem nektek, találjátok ki, melyikre gondolok. A fegyverhangok olyanok, mintha YouTube-on beírták volna a keresőbe a „gun sound effect” keresőszavakat, majd letöltötték az első találatot. A szinkronszínészek igyekeztek a legjobbat nyújtani, csak épp nem jött össze nekik. Persze az is lehetséges, hogy arab nyelven nincs jobb szinkron a játékvilágban, de bevallom, én angolul játszottam végig. Jut eszembe: az Unearthed-öt több mint 20 nyelvre lefordították, ha mást nem is, ezt pozitívumként könyvelhetjük el. A magyar ugyan kimaradt, de ha van rá igény, és valaki segít a technikai részben, komolyan mondom, lefordítom. Már csak azért is bátor vagyok, mert az első epizód rendkívül rövid, másfél-két óra alatt végigvihető, ráadásul ebből a játékidőből 20 perc sétával telik, ugyanis az egyik pályán ez a feladat. Sétálni kell. Érdekes koncepció, az egyszer biztos.
A sok negatívum ellenére meg kell jegyeznem, van valami sajátos bája is az Unearthednek. Pont úgy, ahogy a Mesterlövésznek is volt, rengeteg humoros pillanatot szerezhetnek a fizikai hibák, a kommersz karakterek, és a hihetetlenül lassan csordogáló történet. Sőt, egy Survival Mode is helyet kapott a játékban, melyben zombik, múmiák és furcsa falények hullámokban érkező támadásait kell visszavernünk. Ezzel mindössze annyi a probléma, hogy ilyen ellenfelek nem szerepelnek a sztori módban, tehát ismét az az érzésünk támadt, hogy a fejlesztők összedobálták egy kalapba ötleteiket, majd válogatás nélkül mindent beletettek a játékba, mellőzve a koherencia szempontját. Aki viszont mégis kedvet kapott hozzá, annak irány a Steam, az Unearthed: Trail of Ibn Battuta – Episode 1 mindössze 3,99€ (~1235 Ft), ami kb. 3,99€-val több, mint amennyit ér, de ha többen dobjátok össze, már nem is olyan vészes. „Kellemes” szórakozást! Értékelés: 2/10 Platformok: PC (Windows), Mac, PS3, iPhone, iPad, Android Tesztelt platform: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Avisto
2014.02.04. 19:24
"Én sem játszanék szívesen olyan FPS-sel, ahol magyarok a gonoszok."
Erről jutott eszembe a Might&magic 6ban (de lehet a 7 volt az) voltak "Magyar" nevű ellenségek, talán valami íjász amazonok voltak ha jól rémlik Azért én szerettem vele játszani a maga idejében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gKomor
2014.02.05. 08:41
Talan mert az M&M 6 -ot magyar fejlesztogarda keszitette, azert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Avisto gKomo...
2014.02.05. 15:20
Az a Heroes 6 volt, én nem arra gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2014.02.07. 09:10
EZT KI KELL PRÓBÁLNOM!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Crytek01
2014.02.09. 09:29
Androidra is jön? Ha nem javítsátok mert elég megtévesztő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mastigias Cryte...
2014.02.09. 12:49
Jön biza'! Az viszont jó kérdés, mikor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!