iPon Cikkek

USB kütyü hegyek a Satzumától

Dátum | 2009. 12. 21.
Szerző | Svindler
Csoport | EGYÉB

Pár hete egy igen méretes doboz futott be hozzánk, amiben a Satzuma kínálatának jelentős része pihent kibontásra várva. Ennyi USB-s kütyüt egy rakáson még sosem láttunk, de úgy voltunk vele, hogy „Miért ne?”, elvégre nem írunk túl sűrűn ilyen könnyedebb témáról. Ellátogatva a gyártó honlapjára azt tapasztaltuk, hogy igazából nem is foglalkoznak csak ilyesmikkel, és büszkén hirdetik a jelmondatuk mellett (U Should Be working – avagy dolgoznod kéne), hogy viszlát a CES-en. Na oda azért nem megyünk ki értük, de amiket kaptunk azokról tartunk egy kis bemutatót. Akinek pedig minden idegszála tiltakozik az USB áradattól, az inkább hallgasson egy kis Zen meditációs zenét, majd megtalálván lelki békéjét szavazzon az Év játékára.

Próbáltuk valamennyire kategóriákba szorítani a termékeket, így nyissunk a lámpákkal. Mivel tényleg rengeteg minden érkezett, így csak a lényegre szorítkozunk.

Neon @


Az első lámpától nem kell sokat várni, egy @ jelet formál és neonkéken világít, ezt tudja. USB-ről és elemről is hajlandó működni, de sokáig ne nézzük, mert utána mindenhol ezt fogjuk látni. Sajnos a talpazata nagyon olcsó műanyagból készült, és a ki/bekapcsoló gombja is néha aggasztó, olyan érzésünk van tőle, hogy egyszer a kezünkben marad. Működés közben persze a fénytől ezt nem látjuk, de kikapcsolt állapotban elszomorító.

Desk Beam


A mini asztali lámpa billentyűzet vagy egy kisebb asztalterület megvilágítására rendben van, de ne ezt akarjuk olvasólámpának használni, elég hideg fénye van. Csak USB-ről működik, így a tápkábele is fix. Talpazata úgy néz ki, mint egy mini egér, aminek a két gombja közül az egyik a be a másik a kikapcsolásért felel. Ezek elég gyengére sikerültek az anyagminőség lehet jobb is, de különben rendben találtuk a kis lámpát (nálunk billentyűzetet világított este, bár valószínűleg nem erre szánták).

Boogie Ball


Kisebb partikra lehet ideális társ ez a gömb, ami USB mellett hajlandó elemről is eldöcögni. A négy különböző színben világító gömb forog is ahogy kell, de a fényereje csak kisebb helyekre elég ezt vegyük figyelembe. Az egyetlen komoly problémája, hogy a forgatómotort nem valami elit helyről szerezhették be, mert nagyon hangos. Bulikon ezt simán elnyomja a zene, viszont csendes romantikus helyzetekben ne ezzel akarjuk felvágni (ahhoz egyébként is túl gyorsan forog).

Glitter Lamp


Ez a lávalámpákra hajazó kis rakéta csak USB-ről működik (kábel fix, főkapcsoló nincs), de végre mentes a gagyi fekete műanyagtól, egész dekoratívan néz ki. A folyadék némileg mozog benne, így a sok kis csillogó flitter is. A megvilágítása közben különböző színátmeneteket produkál, úgyhogy ha valaki nagyon csak dekorációs elemet szeretne a PC-je mellé, inkább ezt nézegesse a @ helyett.

Plasma Orb


Avagy plazma gömb, amivel valószínűleg mindenki találkozott már, legalább a TV-ben, vagy egy kirakat mögött. Sajnos az olcsó műanyag talpazat visszatér, de a kábel kihúzható, pedig fixen csak USB-ről megy a gömb (viszont van főkapcsolója). Látványra még mindig nagy poén, úgyhogy ez volt az első dolog, amit kivétel nélkül mindenki megtaperolt aki meglátta.

Ezen az oldalon a valószínűleg hasznosnak szánt kütyük következnek, lássuk tényleg azok e.

Mini Paper Shredder


A mini iratmegsemmisítő működik USB-ről és elemről is (4xAA), úgyhogy cipelhetjük a hónunk alatt is, ha esetleg egy parkolóban gyorsan meg kéne etetni vele valamit. Milyen kár, hogy befogadó nyílása mindössze 12 centi (ami pont egy CD szélessége, de azért ennyire nem voltunk gonoszak). A kevésbé intelligenseket piktogramok figyelmeztetik arra, hogy ebbe nem a nyakkendőt kell rakni, és ha lehet akkor ne akarjuk a kezünket beleerőszakolni, valamint egyszerre két lapnál többet se (ezért a felbontatlan levelet már nem próbáltuk ki). Ehhez képest a hosszában félbehajtott A4-es lap szinte azonnal elakadt benne, míg két A5-öst ha izzadságszagúan is, de szétcincált. Biztos ami biztos ez egyszerre csak egy lapot eszik meg úgy, hogy önbizalma is marad utána.

Mobile Charger


Azaz telefontöltő. Hét az egyben változat, ami saját bevallása szerint Nokia, Sony Ericcson, Motorola és Samsung telefonokkal szeret barátkozni. Ha minden nem is volt a közelben, azért egy Sony Ericcson és egy Nokia telefonnal kipróbáltuk (P900i és N95), gond nélkül töltötte őket. A szett része egy USB-s adapter, egy széthúzható USB kábel (max. ~72 centi) és 7 féle csatlakozófej. A hivatalos kép jobb, mint a saját fotónk, de csalóka, autós töltő ugyanis nem jár hozzá!

Pencil Sharpener


A ceruzahegyező, vagy ahogy a felirat az elején mondja az iSharpener (lássuk be, ez kicsit fáj). Belekukkantva azt láthatjuk amint egy filléres hegyezőt forgat egy motor, ha bedugjuk a ceruzát, és eközben, hogy ne unatkozzunk eme hosszadalmas művelet alatt még fényekkel is szórakoztat minket a termék. Hát… kinek mi. A tesztpéldány sajnos hibás volt, így mi kimaradtunk a műsorból, de azért nem kell aggódni, itt leszünk jövőre is, nem törtünk össze lelkileg.

Massage Pod


Igen, masszázs is van, de ez egy kicsit kilóg a sorból, mert nem USB-s. Csak elemekről megy, és ahogy az elvárható, annyit csinál, hogy rezeg, a többi a mi dolgunk. A témában már láttunk jobb megoldásokat, de ezért alkalmanként ez is jó lehet.

Hűtés, fűtés és akváriumok

The CoolerEgy pici frigó amiben elfér például egy alu dobozos energiaital. Az olcsó műanyag külső a múltat idézi, de az igazi meglepetés a hűtőt kinyitva tárul elénk: az alja kivételével minden műanyag. A peltieres hűtés ott viszont jól teszi a dolgát, a hűtőlap tényleg hideg használat közben, csak ennek ugyanaz a problémája, mint a következő bögremelegítőnek: mivel a belepakolt alu dobozok alja általában bemélyed, ezért csak egy kör alakban érintkezik a hideg felülettel. Ezért ha csak nagyon kis felületen érintkezik vagy túlságosan bemélyed a doboz, akkor gondok lehetnek a hűtéssel (egy esetben nekünk voltak is), de minden más esetben teszi a dolgát. Egyébként alul a kis ventilátor végig zúg (de szerencsére nem vészesen), és csak USB-ről működik az egész. Ezen felül még a méreteket tartsuk szem előtt, mert minden azért nem fér bele (14 centi magas, 8 centi széles és ~7,5 centi mély a frigó, a hűtőkör átmérője pedig ~6,7 centi).

Mug Warmer


Ez ugyanaz, mint a frigó, csak nem kapott házat. A problémája is ugyanaz, de egy ideig azért melegen tartja a bögréket (ha tudunk teljesen lapos aljút szerezni, akkor talán még fűti is őket rendesen, ezt sajnos nem tudtuk kipróbálni, de régebben már volt hasonlóval tapasztalatunk és jó volt). Természetesen csak USB-ről megy.

Travel Mug


Ez egy érdekesebb darab, itt már nem csak egy forró talapzatot kapunk, hanem egy egész bögrét. Ennek hála sokkal könnyebben meg is őrzi a benne lévő folyadék hőjét, sőt, fűti is valamennyire, ha az nem meleg. USB mellett autós csatlakozót is kapunk hozzá ez nagy piros pont. USB-n elég sokáig (3-4 óra) tartott, míg felmelegítette a benne lévő teát, de ha alapból meleget öntöttünk bele, akkor az megtartotta hőfokát. Autós töltővel talán használhatóbb melegítésre. Döntögetni ne döntögessük, mert a tetején ki tud folyni szép lassan a benne lévő folyadék.

Aqua Hub


Ez egy USB Hub, aminek az elején egy kis akvárium van, amiben annyi extra található, hogy van saját fénye. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, mivel ez is visz el a lehetséges tápból ami azon az egy USB kábelen megy, ezért nem marad elég energia a rácsatlakoztatott dolgoknak. Ez most is így van, a külső merevlemez meg se nyekkent a Hub-ra dugva, és ha elkezdtük pendrive-okkal megtömni, akkor kettő után azt mondta, hogy köszöni, de ennyi volt, a harmadik rádugásánál elvesztette az elsőt. Ment is vissza a dobozba.

Fish Tank


A Fish Tank a lámpákhoz hasonlóan egy dekorációs elem. Feltöltjük vízzel, és USB-re dugva (megy elemről is) keringeti bent a vizet, ezért olyan mintha a halacskák körbe-körbe úszkálnának. Megvilágítás természetesen van, és főkapcsoló is, így ha meguntuk a műsort, akkor bármikor kikapcsolhatjuk. A keringető szerencsére elég halk, így egyáltalán nem zavaró.

Piggy Radio – a horror


Eleinte más jelzővel akartuk leírni, de aztán győzött a kedves oldalunk. A rózsaszín röfi képen aranyosnak tűnik, és nem is kerül milliókba, így miért ne tennénk szert egy ilyen rádióra? Az első sokk a kibontásnál éri az embert: a pár atomnyi vastag borításnak hála a röfinek szinte nincs is súlya. No nem baj, ettől még lehet jó, kapcsoljuk be (természetesen a táp USB-ről jön). Nagy súgás, keressünk csatornát. A malac farka a hangerőszabályzó, az egyik füle a reset, a másik a csatornakereső, és arról ne is álmodjunk, hogy valahol kiírva látjuk majd, hogy épp milyen frekvencián vagyunk. A keresés úgy megy, hogy a fület nyomva tartjuk (ilyenkor elcsendesedik a gép), majd random idő után felengedjük, és reménykedünk benne, hogy épp olyan frekvencián állunk, ahol van is valami. Ha nem, akkor így tovább. Rádiónak tehát csapnivaló, viszont van egy extra funkciója: hangfalként is használható. Rá is dugtuk a gépre, mert bár igaz, hogy mono, de hátha jól szól és csak a rossz vétel miatt nem tudta ezt megmutatni. Sajnos az eredmény olyan, mint amikor egy özönvíz előtti rádiót hallgat az ember, vagy 32kbites mono mp3-at. Szegény röfi ment is a vágóhídra.

RC Insect


Távirányítós repülő rovar! Ki ne akarna egy ilyet kipróbálni. Az USB-hez nem sok köze van, a távirányítóba kell 6 elem, és azzal lehet majd tölteni a rovart is. A rovar pillekönnyű (ez kell azért, hogy repülni tudjon), és van két propellere. A festés nem a legszebb, és a rovar két szeme olyan éles kék fénnyel világít, hogy az már-már pusztító, ha sötétben reptetjük, akkor bevilágítja a falakat. Ettől eltekintve minden rendben van vele, ami sajnos a távirányítóról már nem mondható el. Első ránézésre egy kínai piacos 100 forintos műanyagjátéknak tűnik, ami elég nagyra sikerült. Van rajta két kar és két gomb: a függőlegessel értelemszerűen a magasba tudjuk emelni rovarunkat (a propellerek forgásának sebességét korlátozza), míg a vízszintessel a tengelye körül lehet forgatni. A másik két gomb funkciója rejtély, mert nem csináltak semmit. Elég nehezen irányítható a játék, és igazából emelkedés után a pörgetésen kívül nem sok mindent tudunk vele csinálni, majd elsodródik egy véletlenszerű irányba, amerre kedve tartja. Egy kis ideig szórakoztató, de nem túl olcsó.

Missile Launcher


A rakétakilövő állomásnak elem is kell meg USB is. Utóbbi a vezérléshez, ehhez egy fapados programot is kapunk. Kirakjuk az asztalra a játékot, célzunk, lenyomjuk a piros gombot ééééés… megvárjuk amíg elég erőt gyűjt a gép tüzeléshez, majd lő. Mozgó célpontokra így nem használható, de legalább elég messzire visz (nálunk a szoba nagyságából adódóan négy méter után a függöny végzett világpusztító terveivel, de látszott, hogy ment volna tovább is). Lassúságától eltekintve szórakoztató kis kütyü, csak két probléma van vele: az egyik a nagyon olcsó anyagok használata (kínai piacos érzés), a másik az ehhez mérten magas ár.

Lottó sorsoló


A malacka után a második abszolút használhatatlan termék. Megy elemről és USB-ről is, utóbbi esetben ráadásul akár a hozzáadott szoftverrel is vezérelhetjük (de jobb, ha nem). Miután bepotyogtatjuk szinte egyesével a 90 a golyót, bekapcsolhatjuk a gépet. Egy gyenge ventilátor megpróbálja megugráltatni a golyókat a sorsoláshoz, de annyira erőtlen, hogy körülbelül a középső 10-20 golyó mocorog csak (egy idő után már ugrál is kicsit), míg a szélsők unottan nézik az akciót. Ha megnyomjuk a húzásra szánt gombot, akkor kinyílik egy szelep, és így a gépnek ki kéne szippantania egy golyót. Ez az esetek döntő többségében nem fog neki azonnal sikerülni, volt hogy fél percig tenyereltünk rajta, vagy nyomogattuk mire kihúztunk egy számot. Tipikusan az a masina, ami tized ennyiért is drága lenne, úgyhogy felejtsük el, a plazma gömböt taperolni sokkal érdekesebb.

Knock-knock


A végére hagytuk a legdrágább Satzuma terméket, ami egy üzenetértesítő a különböző IM-ekhez (MSN és Skype pl.). Driver nélkül persze nem is működik, ezért annak a telepítésével nyitottunk (a CD neve My Project, ez okozott pár kellemes pillanatot). Telepítés után a program ha elindítjuk rááll az említett üzenetküldőkre és figyeli azokban a beszélgetéseket, hogy elhangzik-e olyan szó, amire neki reagálnia kéne. Itt csak érdekességképpen jegyeznénk meg, hogy MSN-nel azonnal működött, míg a Skype intelligens módon közölte, hogy van itt egy program, ami szeretne hozzáférni az adatforgalomhoz, engedélyezzük e. Egy piros pont neki. Maga a kütyü egy kis műanyagbábú, amit USB mellett a hangkivezetésre is rá kell dugnunk sajnos, ezért lőttek a hangfalaknak vagy fülesnek (szerencsére nem esik kétségbe ha ezt nem tesszük meg, csak akkor azokon keresztül fog szólni). Ha valami felbukkan a beállított smileykból vagy üzenetekből (pl. hello, sorry, lol, stb.), akkor veszettül kattogva elkezdi ütlegelni a saját fejét, nyitogatni a száját, villogni (ez a műsor mindig ugyanaz), és alapértelmezés szerint egy nyivákolós kisfiú hangján (legalábbis mi annak véltük) elmondani az oda illő szöveget. Ez elég vicces, mert a készítők abból indulhattak ki, hogy ilyet csak egy lány vesz, és jó eséllyel férfi ül a túloldalon, ezért például a sorry szó felbukkanására elkezd nekünk vonyítani, hogy: I’m sorry baaaaaaby. Ez elég vicces helyzeteket eredményezett, így egy ideig mindenképpen szórakoztató a kisember és még ajánlanánk is, ha nem lenne kegyetlenül túlárazva. Elvégre a szoftveren kívül egy műanyag emberkét kapunk egy pici hangszóróval, ezért bő 11 ezer forint elég sok.

Zárszó

Úgy gondoljuk, hogy aki irtózik az USB-s kütyük áradatától, az az itt látottak alapján sem fogja megszeretni őket (bár elvileg úgyis most ér a végére a jó kis zen meditációs zenének), de akik nyitottak az ilyesmire, azok talán nyertek egy kis betekintést abba, hogy min érdemes gondolkozni, és min nem. Elvégre láthattunk a Satzumától szórakoztató, vagy látványos holmikat, de abszolút használhatatlan vagy erősen túlárazottakat is. Aki pedig szívesen rágcsálna egy fokkal komolyabb témát, az mindenképpen nézzen vissza este is, mert még ígértünk valamit karácsony előttre, amit igyekszünk még ma kirakni, hátha segít a last minute döntésben.

Webshop: Satzuma termékek

A Satzuma pakkot a Compmarkettől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Svindler
2009.12.21. 05:31
Sajnos videókra már nem futotta az időnkből, de youtube-on van egy-egy videó a rakétakilövőről és a ceruzahegyezőről például.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Balucsek
2009.12.21. 10:37
Hát nem sok értelme van hogy a legtöbb USB-ről működik...
Én a helyükbe kombináltam volna a cuccokat azzal az üzenet figyelős softverrel (úgy már valamennyire lenne értelme az USB-kapcsolatnak) pl. ha üzenet érkezik a plazme gömb beindul vagy magasabb fokozatra kapcsol (bár gondolom ilyennel nem nagyon rendelkezik) az akváriumban a halak alapkeringés helyett vadul cikáznának és mondjuk más megvilágításra válthatna az akvárium, vagy csak szimplán pofán lő a rakéta kilövő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CsorvaGep
2009.12.21. 11:01
Ez jó volt! Végig röhögtem, hogy olvastam Még ilyet máskor is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szerzetes
2009.12.21. 11:52
USB-ről az áram jön. Körülbelül egy USB chip annyiba kerül, mint az egész kütyü, és akkor még nem írtál rá programot. Szerintem talán ezért használják csak áramforrásként.
De nézd a pozitív oldalát: autós USB töltőről, és faliról is használható!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atlaguser
2009.12.21. 12:22
Hm, elnézve a cég termékeit, megfogadhatnák a saját jelmondatukat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Svindler
2009.12.21. 12:24
Update: mivel másoknak jó tapasztalatai voltak a hűtővel, ezért kipróbáltuk újra, szélesebb választékkal és tényleg hidegen tudott tartani például egy dobozos sört, ezért ott frissítettük a cikket és a méreteit is beleírtuk

Látom azért vannak itt vad ötletek egyes cuccok felhasználására
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Jasix
2009.12.21. 12:28
Ocssóbb megoldás, fabrikátoroknak : [LINK] Azért az a hűtő az kicsit kemény...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. leviske
2009.12.21. 13:14
Ááá! Ilyen cikk még jöhet. Én ilyen kilövőállomással a ThinkGeek-en találkoztam régebben, az valahogy jobban bejött, mert ha valaki kopogás nélkül belép a szobába, csak ráirányítom a rakétákat és képen lövöm velük.

Amúgy ezt azért kár volna nem felvenni a webshop-ba.

MOD: Közben a rakétaállomás is meglett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Insignia
2009.12.21. 16:08
azért a plazm,a gömbbel óvatosan kell bánni elektronikai készülék közelében nekem van rendes 230ról üzemelő fél méteres körzetben életveszélyes elektronikai cuccot mellé rakni mert kinyírja ezt azután sikerült észrevenni hogy egyszer leraktam az órám az órám az asztalra ez a vacak meg ment és nekiállt villogni az óra elveszem az órát megszűnik az effekt vissza rakom újra előjön na mondom jólvan... kiderült hogy elötte kb órákon át nyúzta a kamerát ami be is adta a kulcsot.. ezután fogyasztóvédelem hogy ez nem szerepel a használati útmutatóban hogy legyilkolja az elektronikai termékeket.. ezután kaptunk postán a gyártótl egy új használati útmutatót és kifizették az összes bejelentett elektronikai cuccunkat tény hogy érzésre olyan is került a listába ami nem ettől ment tönkre de mind1
szal csak óvatosan a plazma gömbbel egy számítógépben kreatív károkat tud tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CsorvaGep
2009.12.22. 00:06
Igen lényegében tesla tekercs ami meg ugye gyorsan változó mágneses teret gerjeszt ha jól tudom, ami meg már nem egészséges a gépnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gunar90
2009.12.22. 23:52
ha már az értelmetlen kütyüknél tartunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gunar90
2009.12.22. 23:52
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2009.12.23. 00:38
Faxom... Értelmetlen hülyeségek... már mióta álmodom egy USB-s kávéfőzőről, és még egyik gyártó sem volt képes kifejleszteni ezt nekem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2009.12.23. 00:41
Az USB-s hűtő tetszik Egy heti kaja bele fér
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csaber
2009.12.23. 06:42
mythbuster : ennek főleg technikai akadálya van az USB2-es csatlakozóból "kinyerhető " energia túl kevés egy kávéfőző üzemeltetéséhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2009.12.25. 00:37
Csaber, akkor legalább egy mikrohullámsűtőt, hogy lehessen vizet megelíteni a kávénak... Amúgysem érdekel! Ennyi degradált hülyeséget összehoztak, akkor tegyék hasznossá magukat és hozzák össze a mikrohullámsütőt, és a kávéfőzőt is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ver_Pistik... mythb...
2009.12.25. 01:12
Hy

Ennél nincs használhatóbb usb kütyü: [LINK]
Nekem is ilyen van csak 4 Gb-os
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!