iPon Cikkek

Valiant Hearts: The Great War – Miről szól a háború?

Dátum | 2014. 07. 18.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A nagy blockbuster videojátékok legnépszerűbb témája mindig is a háború volt. Egy magát videojáték rajongónak valló fiatal nem valószínű, hogy anélkül érné el a felnőttkort, hogy legalább egyszer második világháborús hős vagy páratlan stratéga legyen. A Valiant Hearts: The Great War című játékkal most elhagyjuk a kőkemény kommandósokat, a sorsfordító nagy ütközeteket, nem éljük át hatvanadszorra a normandiai partraszállást vagy bármi ehhez hasonlót. Nem csak azért, mert ezúttal az első világháború a témánk és nem a gyakrabban inspirációul szolgáló második, hanem azért, mert most az emberek és az érzelmek kapják a főszerepet. Áldozatkész, bátor emberi lények, akik szeretik a családjukat és minden vágyuk, hogy vége legyen a vérontásnak és a sok szörnyűségnek, amivel a háború jár.
A Valiant Hearts főszereplői átlagemberek, akiknek felforgatta az életét a nagy nemzetközi konfliktus. Karl, Marie, a gyermekük Victor, és Marie apja, Emile egy francia farmon éltek a háború előtt. Később történetük összefonódott másokéval is, például Emile összebarátkozott egy amerikaival, Freddyvel a fronton, aki önként állt be a francia hadseregbe, miután egy német bombázásban elvesztette a feleségét. Aztán ott van Anna, egy fiatal belga lány, aki állatorvosnak tanult, de képességeit végül a lövészárkokban kellett kamatoztatnia, nyakig sárban és vérben, sikolyok közt. A Valiant Hearts szereplői egyszerre léteztek és nem léteztek. Ez alatt azt értem, hogy talán nem igaz történet alapján készült a játék, de egészen biztos, hogy rengeteg „Marie” volt, akinek kitoloncolták a férjét vagy egy szerettét a háború kitörésekor, vagy akinek behívták az édesapját, és családja férfitagjai nélkül, egyedül volt kénytelen átvészelni a háború szűkölő éveit. Nagyon sok Freddy is volt, aki elveszített valakit és rengeteg nő, aki minden nap külön háborút vívott, hogy kitépjen még egy katonát a halál karmai közül. De nem csak emberek álltak helyt az 1914-ben kitört világháborúban, ott voltak a kutyák is, akik mind az antant, mind pedig a németek oldalán sűrűn használt eszközök voltak, de inkább nevezzük őket bajtársaknak. A Valiant Hearts egyik fontos szereplője egy ilyen bátor és hősies eb, aki feltétel nélkül teljesít minden parancsot, amit adunk neki. Ahogy azt már említettem, a történet nem valós eseményeket dolgoz fel, a játék viszont tele van gyűjthető tárgyakkal, és a helyszínei is valósak. Ezekről vannak fotók és rövid leírások, amik által nagyon sok érdekességet megtudhatunk a háborúról. Így kontextusba helyezve az ember jobban megjegyzi az új információkat és átérzi a jelentőségüket. Mostantól ha meglát valaki egy első világháborús gázmaszkot, eszébe fog jutni mit művel egy ember tüdejével a klórgáz, amit először 1915. április 22-én vetettek be Ypernben (Ypres), a hágai egyezmény ellenére (aláírták, hogy nem használnak harci gázokat, de már nagyon vesztésre álltak a németek és megszegték a szerződést). Kezdetben a szerencsétlen katonák úgy védekeztek ellene, hogy a saját vizeletükkel áztatott rongyokon át lélegeztek. A játékban nincs benne, de a harci gáz kifejlesztőjének, Fritz Habernek felesége, látva a borzalmakat Ypern után öngyilkos lett. A Valiant Hearts története egyébként érinti a háború szolgálatában ténykedő tudósok áldatlan tevékenységét, Anna feltaláló apját ugyanis kényszerítették, hogy ilyen munkát végezzen. Itt megjegyezném még azt is, hogy a sztori a világháborús téma ellenére sem annyira keserű, végig ott van benne a remény, hőseinknek van miért harcolni és kitartani a legnehezebb körülmények között is.
Kapunk tehát egy valóban könnyfakasztó és emlékezetes történetet, némi tudást és érdekességeket korabeli fotókkal. Mi többet kívánhatna az ember? Nos, élvezetes játékmenetet. A Valiant Hearts ide is pipát tehet, ugyanis a UbiArt Frameworkkel (Rayman Origins és Legends, Child of Light) készült játék egyszerűsége ellenére kellően változatos és némi agytornát is kínál. A kezdeti feladványok persze egyszerűek, de a játék negyede, közepe felé már számíthatunk némi kihívásra is. Vannak ügyességi részek, ilyen például az Annával való gyógyítás, amikor ütemre kell nyomni a megfelelő gombokat. A kutya szinte mindig ott van az aktuálisan irányított szereplő oldalán, be lehet őt küldeni olyan helyekre, ahova mi nem férünk be. Ki tud ásni tárgyakat a földből és ha kell, képes meghúzni karokat is. Az emberi szereplők is mind másban jók, Freddy például drótvágót kapott, Emile meg egy nagy főzőkanalat, amivel ásni tud.
Akadály- és bombakerülgetés autóval
A 2D-s játék külsőre nagyon szép, gyönyörűek a rajzok és tökéletesen illenek a történethez, az atmoszféra azonnal képes beszippantani. A játék egyszerű dallamokkal simogatja füleinket, én már ha meghallom a menü zenéjét, ami olyankor szól amikor a tárgyakról és helyszínekről olvasgatunk, már akkor elérzékenyülök. Szinkron nincs, az információk szövegbuborékokban tűnnek fel, de igazából ezek sem szövegeket tartalmaznak, hanem nyilakat vagy képeket. A játék szavak nélkül is könnyen megérteti velünk, hogy mit vár, de azért pár szót minden szereplő kapott, hogy mégse legyenek némák. Az például nagyon tetszett, hogy mindenki a maga nyelvén szólalt meg („Bon chien”, „Gute hund” – a kutyust az összes szereplő meg tudja dicsérni). Összességében a játékról nehéz rosszat mondani, az ára is rendben van a hosszához képest. Különösen ajánlott fiataloknak, akik épp most veszik az első világháborút történelemből. A tankönyvet ugyan nem váltja ki, de legalább meghozza a kedvet a tanuláshoz! A Valiant Hearts: The Great War méltó módon emlékezik meg az első világháborúról, kitörésének 100 éves évfordulóján. 1914. július 28-án üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának, miután június 28-án Szarajevóban merénylet áldozata lett Ferenc Ferdinánd trónörökös. 1918. október 31-én Budapesten győzött az őszirózsás forradalom és meggyilkolták Tisza István miniszterelnököt, aki a háború kitörésekor az egyetlen vezető államférfi volt Európában, aki szót emelt a háború ellen. November 9-én kikiáltották Németországban a köztársaságot, 11-én pedig a nyugati fronton is véget értek a harcok. Az első világháborúnak vége lett. Értékelés: 9/10 Platformok: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One Tesztelt platform: PS4
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Kobest
2014.07.18. 10:58
Nagyon várom már, hogy kipróbálhassam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. cztomi88
2014.07.18. 12:27
Fritz Haber felesége lett öngyilkos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Magrathea cztom...
2014.07.18. 12:47
Valóban, köszönöm az észrevételt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rufuszhero
2014.07.20. 13:21
nekem nagyon tetszett rettentően jó hangulatú játék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hEngi
2014.07.31. 10:04
Kedvet kaptam! Köszi a leírást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!