iPon Cikkek

Változatos marsi geológiát tárt fel a Curiosity

Dátum | 2016. 12. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Curiosity több mintegy másfél éve kezdte el megmászni a marsi Gale-kráter közepén magasodó Sharp-hegyet. Ahogy a rover egyre magasabbra, jut, időről időre mintát vesz a hegy anyagából, betekintést nyújtva a vörös bolygó múltjába. A szakértők a marsjáró méréseinek köszönhetően egy ideje már tudják, hogy a krátert egykor víz töltötte ki, és az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy a régió egykor más szempontból is alkalmas volt a mikrobiális életre. A legfrissebb adatok is ezt erősítik meg, hiszen a Curiosity tudományos csapata nemrégiben arról számolt be, hogy újabb bizonyítékokat találtak arra, hogy a Mars egykor élhető volt. A rover adatai alapján a Sharp-hegy felső, jelenleg vizsgált részein olyan ásványok találhatók, amelyekkel az alacsonyabban fekvő területeken nem találkoztak, és amelyek sokat elárulhatnak arról, hogyan változott meg a marsi környezet a bolygó néhány milliárd éves létezése alatt, állítják a szakértők. A csapat az Amerikai Geofizikai Egyesület decemberi konferenciáján számolt be az új eredményekről. A találkozón John Grotzinger, a Caltech geológus professzora, a Curiosity-küldetés korábbi vezetője, valamint a projekt több más tagja is előadást tartott arról, hogy mit talált a rover, amikor megfúrta a Sharp-hegy magasabban fekvő, fiatalabb rétegeinek ásványi ereit.
A Gale-kráter és a Sharp-hegy átalakulása
Az ásványi erek kiváló lehetőséget nyújtanak a régió vízmozgásainak tanulmányozására, hiszen úgy jöttek létre, hogy a víz feltöltötte a szikla repedéseit, majd elszivárgott, hátrahagyva a beleoldódott anyagok egy részét. A folyamat során a szikla összetétele és kémiai tulajdonságai is megváltoztak. Az új eredményekben különösen meglepő, hogy a Curiosity a magasabb rétegekben több vörösvasércet (hematit), agyagásványt és bórt talált, mint a hegy alacsonyan fekvő, korábbi keletkezésű részein. Grotzinger elmondása szerint ez a fajta megfigyelés azért szól az élhetőség mellett, mert arról tanúskodik, hogy a hegy különböző magasságaiban nagyon eltérő összetételű kőzetekkel találkozni. „Az ehhez hasonló üledékes medencék igazi vegyi reaktorok. Bennük az elemek átrendeződnek, új ásványok formálódnak és régiek oldódnak fel, az elektronok pedig újraosztódnak. A Földön pontosan ilyen változások vezettek az élet kialakulásához” – állítja a szakértő. Bár jelen pillanatban arra nincs bizonyíték, hogy a Marson valaha is létezett vagy létezik élet a Földről az űreszközökkel érkezett mikrobákon kívül, 2012-es landolása óta a Curiosity számos olyan dologra derített fényt, amely azt támasztja alá, hogy évmilliárdokkal ezelőtt a Marson minden adott volt az élet kialakulásához.
A szakértők annak idején azért választották a Gale-krátert a Curiosity vizsgálódásainak helyéül, mert a Sharp-hegy lábáról messziről látszódott annak réteges szerkezete. A szakértők azt remélték, hogy a rétegek vizsgálatával egy viszonylag kis területet bejárva a Mars történetének több szakaszába is bepillantást nyerhetnek, és ez így is történt. A mélyedésben egykor létezett tó üledékrétegei valóban keletkezési sorrendben épülnek egymásra, vagyis ahogy egyre feljebb halad a rover, egyre fiatalabb részekkel találkozik. Küldetése kezdetén a marsjáró éveket töltött a mélyebb rétegek tanulmányozásával, amelyekben bizonyítékot talált arra, hogy a Mars korai időszakában folyékony víz létezett a bolygó felszínén, valamint az élethez szükséges alapvető vegyi anyagok és az energia is rendelkezésre állt. Ahogy a rover egyre feljebb halad a hegyen, szabályos távolságokban (ami a magasságot illeti, nagyjából 25 méterenként) újabb és újabb fúrásokat végez, mondja Joy Crisp, a tudományos csapat helyettes vezetője. Míg korábban a valamiért érdekesnek tűnő részeken utasították fúrásra a rovert az irányítók, jelenleg az a cél, hogy hegyoldal szisztematikus vizsgálatával teljes képet alakítsanak ki arról, hogyan változott meg a marsi környezet az idők során, és hogyan vette fel mai arcát a bolygó. Ami a konkrét eredményeket illeti, az a tény, hogy a magasabban fekvő részeken a vasoxidok közül a hematit van túlsúlyban, szemben az alacsonyabb rétegekkel, ahol a kevésbé oxidált magnetitből volt több, arra utal, hogy az idő előre haladtával a klíma melegebbé vált, és intenzívebbé váltak a légkör anyagával való interakciók. Az oxidáltabb ásványok jelenléte egyben azt is jelenti, hogy több elektron használódott fel a kémiai reakciókban, ami több élethez szükséges energia jelenlétére utalhat.
A bór jelenlétére a Curiosity ChemCam nevű kamerája figyelt fel az elsődlegesen kalcium-szulfátból álló erekben. Ez az első eset, hogy a marsi talajban bórt találtak, ami azért érdekes, mert a Földön az anyag olyan felszíni részeken fordul elő, amelyek annyira szárazak, hogy a víz elpárolgott róluk. (A bór bolygónkon természetes körülmények között elsősorban az időszakos tavak fenekén található meg nátriummal alkotott sója, vagyis bórax formájában.) Bár a ChemCam egyelőre nem sok bórt talált, de tekintve, hogy az elemet eddig egyetlen más küldetés során sem azonosították a vörös bolygón, detektálása meglepetést keltett a kutatók körében. A szakértők egyelőre nem is értik, hogy milyen múltbéli folyamat lehet a magyarázat a bór ennyire kis mennyiségű felszíni jelenlétére. Elképzelhető magyarázat lehet a rejtélyre, hogy a Gale-kráterből az egyre forróbb klíma nyomán elpárolgó víz bórban gazdag üledéket hagyott hátra, amelynek java a Sharp-hegy felsőbb részeiben található meg napjainkban. Ezeket a Curiosity még nem érte el, de a talajvíz később az anyag egy részét újra feloldotta, és a mélyebb rétegekbe szállította, ahol a rover most megtalálta a bór nyomait. Annyi bizonyos, hogy a hegy alacsonyabban és magasabban fekvő részeinek eltérő összetétele egy nagyon dinamikus rendszer nyomait őrzi. A víz megváltoztatta az általa átjárt agyagásványok kémiáját, de közben saját összetétele is változásokon ment át. A Sharp-hegy mai anyaga minden ízében azt sugallja, hogy annak részei egykor komplex interakcióban álltak a vízzel. Az összetett kémiai folyamatok nyoma pedig tovább erősíti az élet jelenlétének valószínűségét, hiszen az elemek és elektronok mozgása kifejezetten kedvez az életnek, magyarázzák a kutatók.
Ami a Curiosity további útját illeti, jelenleg átmenetileg szünetel az előre haladás, mivel problémák léptek fel a fúrót mozgató motorral. A rovert irányító csapat az idei hetedik fúrásra készült december 1-jén, amikor kiderült, hogy a rendszer nem engedelmeskedik az utasításoknak. A jelek szerint a marsjáró valamiért nem képes kinyújtani a fúrót a célba vett kőzet irányába. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozza a hibát. Az irányítók jelenleg a marsjáró földi másán végzett diagnosztikai tesztekkel igyekeznek felmérni, hogy mi lehet a probléma, és hogyan lehetne azt a Marson is biztonságosan azonosítani, valamint megoldani. Amíg nem derül ki, hogy mi a gond, igyekeznek minél kevesebb rázkódásnak kitenni a rendszert, ezért is állították le a marsjáró haladását. A rover 2012 augusztusa óta 15 kilométert tett meg a Marson, és jelenleg 165 méterrel van magasabban, mint landolásakor volt. Útja során eddig 15-ször fúrta meg a felszínt. A fúrófej működése közben egyszerre végez ütő és forgó mozgást. Mivel az ütögetést biztosító mechanizmusban 2015 februárja óta időnként megmagyarázhatatlan rövidzárlatok jelentkeztek, a szakértők ezt a mozgást kiiktatták a képből. A decemberi eleji fúrás lett volna az első, amely során a fúrófej csak forog, így könnyen lehet, hogy az átálláshoz kapcsolható a hiba jelenléte. Ha ez a helyzet, a gond remélhetőleg megoldható lesz, vagy a módosítások visszaállításával, vagy más módon. Az irányítók azt remélik, hogy sikerül csak forogva is működésre bírni a rendszert, mivel jelenleg ugyan még működik az ütő mechanizmus, de egyáltalán nem biztos, hogy ez sokáig így lesz. Ha pedig lassan lejár a rendszer ezen részének szavatossága, jó lenne olyan célpontokra spórolni vele, amelyekből a csak forgó fúrófejjel nem lehet elég mintát venni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. katt777
2016.12.19. 12:54
Hát, ha az a néhány milliárdos olyan jól elvan ott, hogy puszta létezésük létezésük már a bolygót is megváltoztatta, igazán nem kéne a népet hülyíteni a Mars-utazás „előkészületeivel”!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Bihus katt7...
2016.12.19. 18:42
?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. purple99 katt7...
2016.12.19. 22:16
kifejtenéd bővebben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rottenbull katt7...
2016.12.20. 03:18
Nem ertem mert nagyon zörög az alufolia sapekod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. katt777 rotte...
2016.12.20. 09:21
„hogyan változott meg a marsi környezet a bolygó néhány milliárdos létezése alatt” A nagy szerkesztgetésben duplikálódhatott az alany, nyelvtanilag csak úgy értelmes a mondat, ha egyiket kivesszük (bolygó/marsi környezet). Így rögtön érthető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rottenbull katt7...
2016.12.20. 10:06
Loller, elnezest kell kerjek az alusapkaért. Ez egy pazar gondolatmenet, el kell ismerjem :D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. purple99 rotte...
2016.12.20. 12:42
neee
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.20. 14:28
Hirtelen én is aszittem a kolléga úgy gondolja, vannak már ott DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hellego
2016.12.23. 11:56
Miiii??? Hogy eladták a Marsot az Oroszoknak??? DDDDDDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. RealDreamQ
2016.12.23. 19:07
Nem is gond talán ha egy jó darabig nem tud mozdulni , de a kamera rögzít mindent . Talán csak elcammog valami egyszercsak előtte ... türelem , türelem . Sosem tudni mi állította meg
Nem egy durván kihalt környezetre utal ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.27. 09:34
Áhh
https://youtu.be/0IcfCfWKF1A
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!