iPon Cikkek

Variációk egy témára: Prémium HD5870-esek

Dátum | 2010. 06. 04.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ma egy kicsit rendhagyó cikkel jelentkezünk, mert bár a következő pár oldal a videókártyákról szól, a központjában nem különböző GPU-k versengenek egymással. Épp ellenkezőleg, az egyetlen közös pont a mezőnyben a Cypress (RV870) chip, ami immár bő fél éve az AMD legerősebb GPU-ja. Ez a lelke a HD5800-as Radeonoknak, és ez adja a lóerőket az AMD zászlóshajójának, a két GPU-s 5970-nek is. A megjelenése óta eltelt idő elég volt a különböző gyártóknak ahhoz, hogy felkészüljenek, és piacra dobjanak olyan kártyákat, amik a referencia designról még hírből sem hallottak.

Több indoka is lehet annak, ha valaki ilyen kártyát akar: van aki szimplán csak az alap hűtésnél keres hatékonyabbat, de nem szeretne szerelgetni, van aki a jó kártyák között is a legjobbat/legerősebbet keresi, és van, aki pár plusz 3DMark pontért a fél karját odaadná, így értékeli az olyan extrákat, mint például a tápfeszültség állítgatása. Ha valaki magára ismert, akkor ez a cikk neki szól, öt különleges Radeon várja, hogy bizonyíthassa rátermettségét!

Asus Matrix HD5870 Platinum

Az Asus kártyáján a már jól ismert Matrix hűtő egy változata teljesít szolgálatot, ami főleg azért különleges, mert ez a mezőny egyetlen olyan megoldása, ami a gépházon kívülre száműzi a meleg levegőt, a többiek gigászai két irányba is fújnak. Bár a referencia HD5870-es sem egy könnyű darab, a körülbelül azonos méretű Matrix könnyedén túltesz rajta, az biztos, hogy nem spóroltak benne az anyaggal. A ventilátor nagyobb és erősebb a referenciánál, hangoskodik is rendesen 100%-on, 90 fok felett, de nem sokszor fognak idáig fajulni a dolgok. A hűtő tetején lévő Matrix felirat különböző színekben képes világítani terheléstől függően, ha világoskék, akkor jó eséllyel csak a Plants vs. Zombiest toljuk, ha vörös, akkor komolyan izzad a GPU. A kártya nem mindig van a helyzet magaslatán a terhelés felismerését illetően, mert sokszor még Crysis alatt is csak sötétkék fényt szór a világba. Persze az is lehet, hogy csak túl nagy önbizalommal áldották meg tervezői és így jelzi, hogy ez neki semmi, ilyet eszik reggelire, de azért a FurMarknál már nem nagyon gondolkodott milyen színt válasszon, úgyhogy láttuk a teljes skálát.
A hűtésen továbblépve tartogat még elég extrát a kártya. Talán a legfontosabb ezek közül a Super Hybrid Engine ami az elektromos zaj csökkentésén munkálkodik. Ez jót tesz a kártya hatásfokának és elősegítheti a magasabb órajelek elérését. Az extrém tuningosok biztos örülni fognak annak, hogy az Asus kártyáján kialakítottak mérőpontokat, amiken egy digitális multiméterrel könnyedén leolvashatjuk a GPU, a memória, vagy a PCI-E busz feszültségét. A kártya egyébként két darab nyolctűs PCI-E tápcsatlakozót kapott, ami a referencián látott 2x6-hoz képest jelentős fogyasztástöbbletet sejtet, de mint később látni fogjuk, erről szó sincs, az Asus mérnökei szimplán felültervezték a kártyát. A hűtőrács felőli oldalon a HDMI, Displayport és DVI kimenet mellett van egy Safe Mode gomb is arra az esetre, ha túl merésszé váltunk volna tuningolás közben, és egy rosszul beállított BIOS-szal küldenénk meg a kártyát. A túlhajtást egyébként az iTracker2 nevű alkalmazás segíti, aminek nagyszerűsége abban rejlik, hogy egyszerű, és mégis sokat tud.

A programban lehetőségünk van az órajelek mellett a feszültségeket is piszkálni, és ami igazán extra, hogy aki a maximumot akarja kihozni a kártyájából, az még a memória időzítéseit piszkálgathatja. Négy előre beállított és négy üres profil várja a kísérletező kedvűeket, és mindegyikben külön beállíthatjuk a 2D-s és 3D-s órajeleket, valamint a ventilátor fordulatszámát. Automatán hagyva 90 fok felett kapcsol maximumra, nekünk ezt csak a FurMarkkal sikerült elérni alap órajelen. A különböző profilokhoz gyorsgombokat is rendelhetünk, hogy még a programba se kelljen belépni, és monitorozhatjuk az órajeleket és feszültségeket is. Az iTracker2 tehát mindent tud, amit kell, mégsem bonyolítja túl a beállításokat, ezért nagyon megkedveltük a tesztidőszak alatt.

Hogy egy kicsit beszéljünk a számokról is, a kártya alapból 894/4800-ra van beállítva a referencia 850/4800 helyett, és az iTracker telepítése után a Gaming mód válik aktívvá, ahol a GPU órajele már kerek 900MHz. Az RV870-nek az esetek nagy részében elég a 4800MHz által nyújtott memória sávszélesség, valószínűleg ezért nem piszkálta az Asus az órajelet és húzás helyett inkább dupla memória mennyiséggel szerelte fel a kártyát, így 2GB-nyi GDDR5-ös memória található rajta.

Gigabyte HD5870 SuperOverClock

A Gigabyte elég büszke videókártya szörnyetegére és az utóbbi időben komoly reklámhadjáratot is épített a SuperOverClock (mostantol SOC) széria köré, amibe Radeonokat nézve jelenleg egy HD5770-es és egy HD5870-es tartozik. Mi most az utóbbival foglalkozunk egy kicsit, aminek különlegessége, hogy gyárilag ez a legmagasabb órajeleken járatott HD5870-es. Ez konkrétan 950MHz-es GPU órajelet és effektíve 5000MHz-es memória órajelet jelent, ami elég impozáns, az ember azonnal elhiszi, hogy tényleg válogatott chipekkel dolgoznak. A kártyán két DVI, egy HDMI és egy Displayport kimenet van, a megfelelő tápellátásról pedig két hattűs PCI-E tápcsatlakozó gondoskodik. A kiterjedt bordázat hűtéséért két ventilátor felel, a teljesítményre nem lehet panasz, a hangerőről majd pár oldallal később.


Egy ilyen kártya mellé természetesen saját tuningprogram is dukál, ez ebben az esetben a Gigabyte OC Guru. Sajnos az alkalmazás nem túl kompakt és kapott extraként pár feleslegesen kijelzett információt is. Ezekből a legtöbb helyet az foglalja el, ami a fogyasztást taglalja és büszkén méri nekünk, hogy a GPU épp mennyit fogyaszt, ez szerinte mennyivel kevesebb az átlagnál, és ezáltal mennyit spóroltunk. Kétlem, hogy van bárki, aki ezzel pár másodpercnél többet foglalkozna, főleg, hogy a kiírt adatok nem mindig reálisak (a ventilátorok fogyasztása valószínűleg nincs benne például). Ettől függetlenül az OC Guru a célnak tökéletesen megfelel, lenyitogatva minden panelt benne itt is állítgathatunk profilonként 2D-s és 3D-s órajeleket, feszültségeket, stb. Az előre elkészített profilok között ott van a 950/5000-es GAMING és a referencia 850/4800 is.

MSI HD5870 Lightning

A Lightning doboza már első pillantásra erőt sugároz, és talán a leginformatívabb az egész mezőnyben. Ettől függetlenül a kicsomagolás utáni pillanatok is tartogatnak meglepetéseket. Először is ez a legnagyobb kártya az összes közül, a képeken is jól látszik, hogy magasabb társainál. A kártya talán legnagyobb különlegessége mégsem ez, hanem a 13+2 (GPU és RAM) fázisú tápellátás, amit két nyolctűs PCI-E tápcsatlakozó lát el energiával. A hűtő nem más, mint a már eddig is jelentős sikereket elért, kétventilátoros Twin Frozr II, amiről tudjuk, hogy hatékony és halk, így kíváncsian vártuk mire képes a túlhajtott Radeonnal. A GPU órajele ezúttal 900MHz, míg a memóriáé effektíve 4800MHz, tehát gyárilag a Matrix szintjén van a Lightning. Csatlakozókból két DVI, egy HDMI és egy Displayport vár minket, mint a Gigabyte SOC-jánál. Két mérési pontot ezen a kártyán is kialakítottak, így egy digitális multiméterrel megnézhetjük a GPU és a memória aktuális feszültségét. Apró figyelmesség, hogy a csomagban találunk még egy HDMI kábelt is (az MSI oldala szerint ez régiófüggő, de ezek szerint nálunk jár). A kártya jelenleg csak 1GB-os változatban kapható, de a Computexen már bemutatták a 2GB-os változatot is.A tuningosoknak valószínűleg nem is kell bemutatnunk a RivaTunerre építkező MSI Afterburnert. A program a legtöbb videókártyát felismeri, és egyszerű túlhajtást tesz lehetővé. Extrákban cserébe nem bővelkedik, de a legfontosabb dolgokat tudja: GPU feszültség, órajel, memória órajel és ventilátor fordulatszámának változtatása. Beállításainkat öt profilba menthetjük el, a jobb oldali, lecsatolható ablakban pedig figyelemmel kísérhetjük az órajelek, hőmérsékletek, feszültségek, stb. alakulását.Sapphire HD5870 Vapor-X és Toxic

A Sapphire ezen két szériájának már védjegye a referencia megoldásoknál hatékonyabb és halkabb hűtő, valamint a Toxic esetében az erősen megemelt órajelek. Mivel a hűtés most nagyrészt megegyezik a két kártyán ezért egyszerre foglalkozunk velük.

Vapor-X
Toxic
Vapor-XVapor-XToxicToxic
Kezdjük az órajelekkel: a Vapor-X csak némi látszat tuningon esett át, így a gyári beállítás 875/5000, míg a Toxicnál ezek az értékek 925/4900-ra módosulnak. Érdekes, hogy a memória órajele kisebb, mint a Vapor-X esetében, de a GPU túl van hajtva, méghozzá annyival, ami elég a második helyre ebben az illusztris társaságban. A két kártya robosztus hűtése csak egy nagy ventilátort használ és a Vapor Chamber technológiára épít. Mindössze egyetlen komoly eltérés van a két megoldás között, a Toxic kapott egy bordázatot a VRM rész hűtésére. Erre azért volt szükség, mert míg a Vapor-X első blikkre a referencia designra alapoz, addig a Toxic-ot a Sapphire erősen áttervezte és a többi gyártóhoz hasonlóan drágább alkatrészekhez nyúlt. A Vaporon az alap 5870-esekhez hasonlóan két hattűs PCI-E tápcsatlakozó van, míg a Toxicon egy hat és egy nyolctűs, viszont itt a Sapphire mérnökei elkövettek egy hibát: minden kártyán a NYÁK tetején vannak a tápcsatlakozók, de a Toxic-on az egyébként se túl rövid kártya végén, ezért számolni kell vele, hogy több helyet igényel a kábelezés miatt mint a többiek. Kimenetek tekintetében mindkét kártyán két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort van jelen. A Toxic csak 2GB-os változatban létezik, a Vapor-X-ből létezik 1 és 2GB-os változat is, nálunk az előbbi járt.

A Vapor-t visszafogja a BIOS-ban meghatározott maximális érték
Tuningprogram ezúttal nincs, van helyette DiRT2 és Arcsoft SimHD. Előbbi elvileg régiófüggő, hogy jár e, a mi példányunkban volt, így jó eséllyel itthon mindegyik dobozban ott lapul. A tuningszoftver hiányt még túlélnénk, hiszen az MSI Afterburnere is tökéletesen alkalmas a feladatra (vagy akár maga a Catalyst), de hamar kiderült, hogy a többi kártyával ellentétben a Sapphire megoldásai nem támogatják a feszültség állítást, így akármeddig is jutunk majd el a tuningban, az alapfeszültségen lesz.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a legfontosabb adatokat, amit a kártyákról tudni kell. Mivel ugyanolyan Cypress GPU van mindegyiken, így annak ezerszer elismételt specifikációitól most eltekintünk.Tesztgép
Alaplap: Gigabyte X58A-UD3R
Processzor: Intel Core i7-930@4GHz
Memória: 3x1GB Kingmax DDR3-1333
Grafikus kártyák: Asus Matrix HD5870 Platinum, Gigabyte HD5870 SuperOverClock, MSI HD5870 Lightning, Sapphire HD5870 Vapor-X, Sapphire HD5870 Toxic
Tápegység: Corsair TX650
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium 64bit
Driverek: Catalyst 10.4

Tuning

Kénytelenek vagyunk egy kicsit felrúgni a sorrendet és a tuninggal nyitni, mert a fogyasztást, a hőmérsékleteket és a sebességet lemértük némi tuning társaságában is, ezért mielőtt rátérnénk ezekre, lássuk, hogy mi a helyzet, melyik kártya mire volt képes órajelek tekintetében. Nagyon fontos azonban leszögezni, hogy a túlhajtás erősen szerencsefüggő, bármelyik kártya másik példánya viselkedhet máshogyan, ennél sokkal jobban, vagy akár rosszabban is! Éppen ezért mindenhol megemlítünk egy-két más oldal által elért eredményt is, hogy teljesebb legyen a kép, de még ez se jelent sokat, ne ez alapján hozzuk meg döntésünket, ha prémium kategóriás HD5870-ben gondolkozunk.

Menjünk hát sorba, kezdjük az Asus Matrix Platinumjával. A kártya alapból 900/4800-on megy, a tuningot alapfeszültségen kezdtük, ami ebben az esetben 1,2V. Néhány fagyás után sikerült elérni a stabil 970/5200-at, ami nagyon szép eredmény. Ezután megpróbálkoztunk a feszültségemeléssel is, de pechünkre nem jutottunk sokkal tovább, így hanyagoltuk a dolgot, marginális különbségekért kár erőltetni. Szerencsére nagyon sokan tesztelték már a Matrixot, így van eredmény bőven, a külföldi kollégáknak a következő órajeleket sikerült produkálni: 1048/4975 (Guru3D), 1004/4800 (Overclock3D), 984/5400 (Bjorn3D), 1030/5250 (HardOCP), 1021/5010 (PureOC), 968/5160 (techPowerUp – plusz feszültség nélkül).

A Gigabyte SuperOverClock-ja már alap órajeleken (950/5000) közel annyit megy, mint az Asus tuningolva, így nagy reményekkel vágtunk bele az órajelek piszkálgatásába. Az alapfeszültség ez esetben 1,163V, itt is ezen néztük meg először, hogy hová tudunk eljutni, de sajnos az eredmények nem vezettek tovább 965MHz-nél, ezért nem is erőltettük a dolgot, a sebesség mérésekben nem fog szerepelni ez az eredmény. Érdekesség, hogy bár a GPU-Z és a legtöbb program nem látja, hogy milyen feszültségen van éppen a GPU, az AMD GPU Tool szerint 2D-ben is ugyanazt a feszültségértéket használja, mint 3D-ben. Valamivel többet is eszik 2D-ben, mint a többiek, de ez lehetne akár a két ventilátor miatt is. Mivel a kártya még elég friss ezért nagyon kevés teszt jelent meg róla, idővel ez biztos változni fog. Az elért eredmények: 989/5076 (Hardware Canucks – alapfesz.), 1040/5240 (Hardware Canucks – emelt fesz.), 985/5200 (Guru3D – fesz. ismeretlen, valószínűleg alap).

Az MSI Lightningja alapból 900/4800-on megy és 1,164V-ot használ ehhez. Mi 950/5000-ig tudtuk az órajeleket feltornászni alapfeszültségen, és hiába adtunk neki plusz kakaót, ennél tovább nem jutottunk, pedig minden program, ami képes volt monitorozni a feszültséget azt mondta, hogy megkapja a beállított értéket (digitális multiméter hiányában ezt nem tudtuk visszaigazolni). Egy apró infó azoknak, akik szeretik szétkapni a kártyájukat: a TechPowerUp szerint gond lehet a felfogatási rendszerrel, nem simul rá elég szorosan a GPU-ra, amit a gyárban jó eséllyel egy nagy adag hővezető pasztával és nagy nyomással oldanak meg. Ők plusz alátéteket használtak a visszaszerelésnél és utána minden rendben volt újra. A többiek által elért eredmények: 955/5540 (techPowerUp – alapfesz.), 1045/5540 (techPowerUp – 1,45V), 975/5488 (Guru3D), 960/5200 (Hexus – 1,25V), 1034/5400 (Overclock3D – ismeretlen fesz.).

A Sapphire kártyáinál nem lehet feszültséget állítani, így végig maradt az alapfeszültség, ami 1,165V a Vapor-X esetében, és 1,2V a Toxicnál. Az alap órajelek emlékeztetésképpen 875/5000 (Vapor-X) és 925/4900 (Toxic). A Vapor-X esetében gyárilag csak 900MHz-es magórajelig engedik a tuningot, ennyi van a BIOS-ban, ezt többféleképpen is fel lehet oldani. Például az Afterburner config fájljának az átírásával, vagy az AMD GPU Tool használatával, mi utóbbit tettük. Sajnos ilyenkor, bár felmehetünk 900MHz fölé, ugrik a 2D-s órajel és feszültség, ami jelentős fogyasztástöbbletet eredményez, ezért nem biztos, hogy megéri.

A Vapor-X-szel csak a Catalystet használva könnyen elmentünk 900/5200-ig, míg feloldva a korlátait egész 960/5000-ig meneteltünk, ami nem egy rossz eredmény, csak viselni kell az előbb említett hátrányokat. Más oldalak eddig jutottak: 962/5224 (Hexus), 986/5160 (OverclockersClub), 890/5160 (Legit Reviews).

A Toxic-nál a BIOS miatt nem ütköztünk akadályokba, hiszen 2GHz-ig engedélyezi a tuningot, ez még a folyékony nitrogénnel felszerelt túlhajtóknak is elég kell legyen (őket inkább a feszültségállítás hiánya zavarhatja). Mi 960/5100-ig jutottunk, tehát körülbelül addig, mint a Vapor-X-szel. Más oldalak eredményei: 975/5200 (Hexus), 985/5180 (OverclockersClub), 972/5180 (Hardware Canucks).

Természetesen azt is kipróbáltuk, hogy a nálunk lévő referencia kártya mire képes, azzal 900/5000-ig jutottunk el a korlátok miatt. Az AMD GPU Tool ezen még képes volt segíteni 10MHz-et, de az nem igazán éri meg a 2D-s órajel és feszültség elvesztését.

Összefoglalva tehát alapfeszültségeken a következő eredményeket értük el:
Asus Matrix HD5870 Platinum – 970/5200
Gigabyte HD5870 SOC – 965/5200
MSI HD5870 Lightning – 950/5000
Sapphire HD5870 Vapor-X – 960/5000
Sapphire HD5870 Toxic – 960/5100
Referencia HD5870 – 900/5000

Megjegyzés: a nagyobb átláthatóság érdekében csak azokat a tuningolt eredményeket hagytuk meg a diagramokban amiknek láttuk értelmét bemutatni, pl. komolyabban eltérő fogyasztás miatt. A SOC-ot alig sikerült tuningolni, ezért nem szerepel, a Lightning tuningolt értékei pedig pont a SOC környékén teljesítettek mindenhol.

FogyasztásMivel a legalacsonyabb feszültségen és órajeleken a referencia példányok mennek így nem nagy meglepetés, hogy ezek is fogyasztanak terhelés alatt a legkevesebbet. A Vapor-X csak minimális mértékű tuningot kapott, így nem is eszik sokkal többet, a Lightning és Matrix eredményei azonban meglepőek, főleg, hogy utóbbi már 1,2V-on üzemel. Úgy látszik a Super Hybrid Engine jól teszi a dolgát, amit főleg az mutat, hogy ugyanezen a feszültségen, de jóval magasabb órajeleken is a SOC környékén van, ami hasonló órajeleket, de alacsonyabb feszültséget használ. Terhelve egyértelműen a Toxic eszi a legtöbbet, még „alap” órajelen is. Érdemes még megfigyelni, hogy a Vapor-X-nél hogy megugrik az üresjárati fogyasztás, ha elvesszük tőle a 2D-s órajeleket és feszültséget (ezzel jár az AMD GPU Tool használata).

HőmérsékletekItt már egy kicsit érdekesebb a kép, elvégre az egyik fő különbsége ezeknek a kártyáknak az extra hűtés. A lecke fel volt adva, mert a referencia HD5870-esek egész jó hűtést kaptak, amit nehéz ezért komoly mértékben lehagyni, nem is mindenkinek sikerült, de azért menjünk végig a kártyákon, mert a számok nem mondanak el mindent.

Elég hamar belefutottunk egy cseppet kellemetlen dologba két kártyánál: a Gigabyte SOC és az MSI Lightning nem bírja ki 10 percig a FurMarkot a leginkább GPU gyilkos beállításokon. Játékok alatt akármit kaptak a nyakukba sosem volt probléma, de úgy néz ki a kapott feszültség és órajel vagy szépen ki van centizve, vagy csak pechesebbek voltunk a kapott példányokkal (elnézve, hogy mások mennyire tudták meghajtani őket, jó eséllyel ez a helyzet). Alap órajelekkel csak két kártya ugrott 90 fok fölé, a referencia Radeon és a Lightning. 90 fok felett mindegyik kártya vérszemet kap, és megpróbálja lenyomni a GPU hőmérsékletét, ami abban nyilvánul meg, hogy a ventilátor fordulatszáma felkúszik a maximálisra. Itt érkezett az első kellemes meglepetés: bár a Lightning nem hűtött olyan jól mint a többiek, ezt az alacsonyabb fordulatszámnak köszönhette, ami halkabb kártyát eredményezett. Egyértelműen az MSI kártyája a leghalkabb a mezőnyben, ez 100%-os fordulatszámok mellett nagyon jól hallható. De az is igaz, hogy mások nem is nagyon érik el a 100%-ot, egyedül a Matrix volt az ami tuningolva fölé ment, viszont nagyon fontos, hogy valós felhasználás közben a közelében sem leszünk ezeknek a fent mért értékeknek! A FurMark terhelését egyetlen játék sem produkálja, úgyhogy mindegyik számból nyugodtan lehúzhatunk 10-20 fokot, amin jóval halkabbak a kártyák.

Üresjáratban például mindegyik nagyon halk, normális terhelés mellett pedig az MSI a leghalkabb, őt követi a SOC és a két Sapphire kártya (körülbelül azonos hangerő), egy kicsivel hangosabb náluk a Matrix, míg a sort a referencia hűtés zárja.

Sebesség

Lefuttattunk pár tesztet is, hogy látható legyen mit ér az órajel emelgetése. Tuning nélkül természetesen a SOC a leggyorsabb, egyébként sok meglepetés nincs az ábrákon. Csak annyit érdemes figyelembe venni, hogy mindegyik tesztnél lehet némi mérési hiba, mert az eredményeknek szórása van még a Vantage esetében is. Ezt próbáltuk kiszűrni több eredmény átlagolásával, de így is amik nagyon közel vannak egymáshoz az betudható mérési hibának is.


A HawX esetében minden maximumra volt állítva és driverből a 16xAF-et is bekapcsoltuk, míg a Crysisnál 4xAA/16xAF mellett mértünk Gamer és Enthusiast beállítások mellett. A felbontás végig 1920*1080 volt.


Mint látható bő 10%-kal gyorsabb a SOC a referenciánál, és könnyen erre a szintre tornászható bármelyik VGA.

Öt különleges kártyát mutattunk ma be, amik az egy GPU-s Radeonok csúcsát képviselik. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, úgyhogy fussunk végig rajtuk az áruk alapján.

A sort a Vapor-X nyitja a 120 ezer körüli árával (1GB-os példány esetén). Ez a kártya áll a legközelebb a referencia megoldásokhoz, nem éppen tuningra tervezték: nincs hozzá extra szoftver és a BIOS is 900MHz-re lövi be a maximális elérhető órajelet. A kártya igazából csak azoknak ajánlható, akik a gyárinál hatékonyabb hűtést keresnek, mert a Vapor-X ezen a fronton nagyon jól vizsgázik. Terhelés alatt halkabb és hűvösebb is mint a referencia kártya, de ebben körülbelül ki is merülnek az előnyei.

Nem úgy az MSI Lightningjának, ami ugyancsak 120 ezer környékén kapható meg (szintén 1GB-os változatot nézve). A Twin Frozr II a leghalkabb (és egyben a leggyengébb) hűtés a prémium Radeonok között, viszont itt már a BIOS sem akarja elvenni a kedvünket a tuningtól. A kártya óriási, magasabb, mint a többiek, nem fértek el máshogy a 15 fázisú tápellátással. Az extra HDMI kábel apró figyelmesség, aminek örültünk, és a GPU feszültség is állítható, így összességében az azonos ár miatt mi jobb vételnek érezzük, mint a Vapor-X, jár az ajánlott plecsni.

A következő lépcsőfok 130 ezer környékén a szintén 1GB-os Gigabyte SuperOverClock, ez a kapható legdrágább 1GB-os kártya. Persze nem véletlenül, hiszen a legmagasabb órajeleken is ez ketyeg gyárilag és a Gigabyte infói alapján elég keményen válogatják, hogy melyik GPU kerülhet egy ilyen kártyára. A hűtése hozza a kötelezőt és kapunk hozzá tuningszoftvert is, amiben állítható külön 2D-s és 3D-s órajel, valamint a feszültségek is, úgyhogy méltó a kártya a nevéhez. Szinte bármilyen indokból is keresünk prémium 5870-est, a Gigabyte kártyáját érdemes számításba venni.

A 140 ezerért kapható Toxic órajelekben épp csak egy kicsivel marad le a SOC-tól, viszont 2GB fedélzeti memóriával rendelkezik, ami bár ritkán jön jól, de azért nem haszontalan. A csomag része az ArcSoft SimHD és a DiRT2 is, de ennyi, a tuningot csak annyival támogatja a kártya, hogy a BIOS-ban engedélyezett maximális órajel elég magas ahhoz, hogy kikísérletezhessük mire képes alapfeszültségen a kártya. Feszültség állítás ugyanis nincs.

Ugyanezen az árszinten jobb vétel az Asus Matrix Platinum, ami szintén 2GB memóriából gazdálkodik. Bár a hűtése egy fokkal hangosabb, cserébe kiviszi a meleg levegőt a házból, a Super Hybrid Engine pedig nagyon jól teszi a dolgát. Fogyasztását tekintve messze az élmezőnyben van a kártya, a hozzá adott iTracker2 pedig a legjobb tuningprogram a ma látottak között. Ha valaki csak a jobb hűtés miatt nézelődik a drágább 5870-esek között, akkor ne ezt válassza, de aki az abszolút maximumra hajt az mindenképpen fontolja meg a Matrixot, ezzel a változatával még Neo is boldog lenne.

Asus Matrix HD5870 Platinum
Gigabyte HD5870 SOC
MSI HD5870 Lightning

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

54. csab959
2010.06.04. 15:07
Jó kis teszt, nagy kár, hogy nem fenyeget az a veszély hogy legyen pénzem ilyenre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. szabi_b
2010.06.04. 15:38
Nah igen, én is többre értékelném, ha végre normális középkategóriás kártyákkal jönnének ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. silentfrog
2010.06.04. 16:19
Remek kis teszt,márcsak valami olyan játék kellrne amire tényleg megéri megvenni ezeket a kártyákat.
Még mindig egy 3 éves játékkal szoktak tesztelni,mert még mindig az a legszebb.
3 év alatt irgalmatlan sokat fejlődtek a kártyák,a játékok meg csak esetleg a hardvert nyalják,de sokat nem mutatnak.
Én ezért ki is szállok a mokuskerékből,nem vagy csak minimálisat bővitek.
Ha látok ujra "huuu" grafikát akkor talán visszatérek és belakotok egy ilyet vagy egy hasonlo kártyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. thspo
2010.06.04. 16:43
ez az ASUS amilyen egyszerű olyan szép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. oliba
2010.06.04. 16:52
Érdekes, hogy milyen sok ember emelt feszt a ref 5870-esén és sorra mentek 1Ghz fölött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Heroes27
2010.06.04. 16:58
nembaj srácok, kb 1 év múlva lesz erre lóvénk, nem kell olyan sokat várni. Egyébként a Giga megoldása nagyon jól néz ki, és minden porcikája tuningra termett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. rini
2010.06.04. 17:29
Lehet, hogy lesz lóvéd egy év múlva csak az a baj, hogy akkorra már nemigen kapsz ilyen kártyát. Abban az időben már más kártyák lesznek a piacon, ezeket meg szépen kivonják. Úgyhogy az összespórolt pénzedért már egy újabb verziót kell, hogy vegyél. Ja, hogy arra meg még nem lesz elég a pénzed! Erről szól az egész számítógép vásárlás lehúzásos dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Heroes27 rini
2010.06.04. 17:40
És te azt mondod, hogy ezt a kártyát 1 év múlva nem kapom meg? A 4870-4890 mikor kártya? Tegnap jött ki? Nem és még lehet kapni most is. A teljesítménye és a mostani ára miatt, kb karácsonyra lesz elfogadható, de lehet akkor se fog mondjuk 40-50ezret zuhanni.
És abban igazad van, hogy lehúzás az egész, ezzel egyet értek, de erre van egy mondás, hogy ezt az ipart mindig egy lépéssel hátrébb kell követni, ha érted mire célzok ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. rini
2010.06.04. 18:24
Azért írtam mert egy haverom is azt akarta, hogy majd most vesz magának egy előző szériás csúcs kártyát. Közben meg rájött, hogy az csak a következő széria közepének felel meg. Lásd HD 4870 és HD 5770 viszonyát vagy gtx 285 és gt 465 viszonyát. Tehát nem azért mert már nehéz megvásárolni, hanem mert nem éri meg ilyen re várni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. thspo
2010.06.04. 19:40
mondjatok már olyan játékot amire nem elég egy előző generációs csúcskártya (GTX285, GTX295, 4870X2). Ha ezek nem elegek arra, hogy egy játékkal normális minőségben full hd felbontásban játssz élsimítással, szűrőkkel, akkor a mostani kártyák sem... Az meg, hogy 60 vagy 80 FPS-el fut egy játék sztem oly mindegy, különbséget nem sokat fogsz tapasztalni (főleg ha vsync-et is kapcsolsz, amit feltételezek, ez meg ugyebár fixálja is az FPS-t). DX11el meg egyéb parasztvakításokkal meg ne jöjjön senki, azért nem fogok se én se egyetlen átlag keresetből élő normális ember sem 100k+ vga-t venni h gyönyörködjön egy unigine benchmarkban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. rabib thspo
2010.06.04. 20:40
Most lehet, hogy mindegy, hogy 60 vagy 80 FPS-sel megy a játék, de ha most 80 FPS-t viszi, akkor a későbbiekben is jobban fognak rajta futni a játékok. Az már gondolom nem mindegy, hogy 40 FPS-t megy a játék, vagy 22-t. A régi csúcskártyák még egy ideig jók lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. rini
2010.06.04. 20:48
thspo - Nem a 60-80 FPS-nél van a probléma, az tényleg mindegy. A probléma a 20 vagy a 30 között van. Amúgy az előző szériás kártyák sem tudták full hd-ben magas élsimítással futtatni némelyik játékot. Mindegyiknél kellett kötni valami kompromisszumot. Lásd a Clear Sky játékot vagy az újabbak közül a Metró 2033-at. Az most mindegy, hogy nekünk tetszik vagy nem. Sőt a jövőben olyan játékok jelennek meg, amelyekben ezek az előző generációs kártyák még gyengébben fognak teljesíteni. Három okból is gyengébbek lesznek. Az első, hogy a program olyan látványelemeket használ amit az előző generáció nem szeret vagy nem tud. Másodszor ezen kártyák szoftveres támogatása és optimalizációja erősen visszaesik. Lásd 2-3-4000 Radeon driver támogatottsága. Harmadszor a játékokat már az újabb architektúrális felépítésekhez fogják igazítani és nem a régi kártyák felépítéséhez. Ezekből következik, hogy a régi fejlesztésű kártyák mindig hátrányban lesznek az azonos tudású és hasonló árú újabb testvéreikkel. Ez jól látható az 5770 és 4870 teljesítményénél is. A régebbi programokban a 4870 jobban szerepel, de az újabb fejlesztésű játékokban viszont alulmarad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Heroes27
2010.06.04. 21:37
Egy dologgal legyünk tisztába. Ide Fps-oda elamaradtottság, abból indultunk ki, hogy én veszek 1 év múlva, vagy karácsonykor egy 5870-est. Na most karácsonykor nem hinném azt, hogy egy 5870-essel "annyira" el lennék maradva a technológiai ipartól és lehetséges megfizethető áron hozzá tudok jutni egy ilyen karihoz, mert akkor már lesznek olyan játékok, amik igen is kell neki az 1600 sheader processzor (nem hinném, de tételezzük fel). Ami most 4870-5830, az karácsonykor 5850-5870 lesz. Ez lesz a középkategória. Biztosan jönni fognak újabb karik, de jézuska eljövetelével, akinek most van egy 5770-ese, kijön egy olyan játék(ok) amik agyon fektetik az 5770-et. Érted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. rabib Heroe...
2010.06.04. 22:15
A HD5770 még 2 évig elég lesz 1280x1024-ben, és néhány játékban még FULLHD-ban is. Egy HD5870 pedig még 3 évig elég lesz biztosan.
Ezzel az egésszel, hogy elég, vagy nem, az a helyzet, hogy az igényektől függ. Ha neked elég 1280x1024-ra medium grafikán, akkor nagyon sokáig elég egy HD5770 is. Ha Crysis-sel meg hasonlókkal akarsz nyomulni 1920x1080-ban ultrán, 8x-os élsímítással, akkor ott a HD5870 is megkapja a magáét. A hardverek addig elégségesek egy felhasználónak, amíg azt elégségesnek tartja, és nincs igénye jobb cuccokra.
Én is nagyon jól elvagyok a 9600 GT-vel, mert a mai játékokhoz 1280x1024-ben max-mediumon bőven elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. rini
2010.06.04. 22:34
Persze, ha te így gondolod! Azért azt is vegyed figyelembe, hogy addigra megjelenik mondjuk a 6770 ami hasonló erejű lesz mint a mostani 5870 és optimalizáltabb felépítéssel rendelkezik hasonló áron. A számot csak írtam. Ki tudja minek fogják nevezni? Akkor melyik éri jobban meg az árát? Az egy év hosszú idő ezeknél a termékeknél, főleg a mostani fejlesztési tempó miatt. Csak gondoljál bele. Néhány hónap múlva az ősszel megérkeznek az 5870 tovább fejlesztett verziói és a jövő év tavaszán nagy valószínűséggel jönnek az új fejlesztésű termékek. Te pont akkor akarsz venni egy régebbi fejlesztést amikor betoppan az új termék, amelynek a középső kategóriájú kártyája azt tudja ami most a csúcs szegmens kizárólagossága. Olyan játékok most is vannak dögivel az ujjak között amitől az 5770 és hasonló társaik köpni-nyelni nem tudnak. Én úgy gondolom, hogy grafikus vezérlőt venni a megjelenés után 6 hónappal érdemes. Egyszer azért mert még aránylag új termék, másodsorban azért mert az áruk már beállt egy adott szintre, harmadszor meg azért mert a szoftveres támogatottságuk már általában jó szintű. Később már azért nem vennék mert túl közel kerül a generáció váltáshoz és ezalatt az idő alatt a programok írói változtatnak a fejlesztések irányán vagy a driverek írói új algoritmusokat írnak a driverbe amelyeket már nem tud a régi kártya végrehajtani. Ez történt a 10.3 driverrel is. Az 5000-esek jelentősen gyorsultak a 4000-ek meg alig valamicskét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Heroes27 rabib
2010.06.04. 22:37
Persze, ezzel teljesen egyetértek. Most elhiheted, énis megvagyok elégedve az 5830-kámmal, hihetetlen mit tud művelni egyes játékokban, meg is lepődtem rajta a rossz hírek után, de a számtechipar mindig is fejlődni fog, ezzel együtt kell élni sajnos. De egyszer akkor is venni akarok egy k..va 5870-et!!!!! nem érdekel
rini ebben viszont neked is igazad van, így 3-an úgy látom évekig vitatkozhatunk ezen. De most érted, a SAJNOS a pénztárca ha nem engedi meg a 100K VGA-t és netán akkor megengedi és jelentősen lemegy az ára, érdemes beruházni rá, mert még akkor is erős lesz. És akkor megint jön a trattata, hogy azújra nincsen pénz, mert az lesz akkor 100K és az a csúcs. De legalább tartom a tempót valamelyest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. rini
2010.06.04. 23:11
Ezt a döntést neked kell meghozni. Ha igényed van rá és van zsé, akkor miért ne? Sok sikert hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. kiskoller
2010.06.04. 23:51
hát nemtudom srácok, nekem egy 8800 Gt-m van (igaz gyárilag tuningolt) vígan elvagyok az összes játékban 1280ban, legtöbbnél max beállítás AA nélkül, és terveztem is h fejlesztek mert már húúúúú milyen régi, de rájöttem h felesleges! amíg elfutnak a játékok élvezhető minőségben, nem váltok. majd 2-3 év mulva amikor a dx13as csucs 3D-s überbrutál grafikás játékok megjelennek és nem fogják támogatni az én karimat, akkor. talán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. psylocke
2010.06.05. 14:33
fél év múlva hardverapron 40ért lehet majd ref és 50ért egyedi 5870eket venni. Még bőven garanciásak lesznek, így nem nehéz beruházni rá. De már most is elérhetőek 70 körül 1-4 hónapos 5870ek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. rini
2010.06.05. 14:54
A gond csak a fél évvel és a használttal van. Ennyi erővel most is lehet venni 4870x2 és gtx295 grafikus kártyákat használtan, amelyek erősebbek mint az 5870.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Heroes27 rini
2010.06.05. 14:59
De olcsóbb és még mindig jók, ahogy mondod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. rini
2010.06.05. 15:17
Persze, de mindezen előnyök mellett megvan a hátrányuk is. Például a fogyasztás, hőtermelés, zaj, az újabb fejlesztések (dx11)hiánya és a későbbi szoftveres támogatások csökkenése. Ezekkel szembe csak az árat és az erőt mondhatod előnyként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. -Melkor-
2010.06.05. 15:36
"Ezekkel szembe csak az árat és az erőt mondhatod előnyként."

Azért ezek nem kis tényezők
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Dragon3k
2010.06.05. 16:57
Ha azt nézzük, hogy a következő generáció is 40nm-es lesz nem nagyon számítanék azoknál sokkal kisebb fogyasztásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Dragon3k
2010.06.05. 16:58
Így nézve az 5870 ellen max annyi érv lesz, hogy használt, de ha van rá bőven garancia kit érdekel ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. rini
2010.06.05. 17:24
Melkor - Viszont a másik oldalnál feltüntetett előnyöket sem sorolhatod akkor kis tényezőnek. Miért is? Semmi másért, mert a következő generáció középszintű kártyái hasonló teljesítményt tud majd felmutatni mint ezek a kártyák kisebb fogyasztás és a többi előny mellett.

Dragon3k - Ráadásul addigra megjelennek ezeknek a kártyáknak a finomhangolt verziói ahol fogyasztás csökkenésről tényleg nem beszélhetünk, de teljesítmény javulás biztos, hogy lesz. De itt nem is az a probléma, hogy mi lesz fél év múlva hanem az, hogy 1 év múlva milyen kártyák lesznek. Mert az tényleg mindegy, hogy 5870 vagy annak finomhangolt verzióját veszed. Nem lesz olyan nagy különbség köztük. Viszont az már nem lesz mindegy, hogy az azt követő generációból választhatsz egy közép szintű terméket ami hasonló erővel bír mint ezek a mostani csúcs kártyák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Ver_Pistik...
2010.06.05. 19:54
Bőven megéri majd ilyenre cserélni egy év múlva.Én két hónapja cseréltem a 3870-emet egy 4850-re (15 pénzbe meg tudtam szerezni és a 3870 is megmaradt ) szóval akinek nem lesznek hatalmas igényei azok simán venni fogják mint a cukrot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. rini
2010.06.05. 22:10
Persze! És aki 5870-et akar annak nem magasak az igényei? Azt hiszem a két kártya nem egy kategória semmilyen szinten sem. Ezt nem fogod megvenni 15-ért egy év múlva. Inkább 50 és az feletti árról lesz szó. Márpedig a következő generáció közepe is ott fog lenni árban valahol, és nagyon valószínű, hogy a tudása is hasonló lesz mint ennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Dragon3k
2010.06.05. 22:18
rini amit írsz az igaz, de ezzel nem törődök, mivel jelen esetben hd5000-ről és hd6000-ről volt szó, amire igaz amit írtam, és az az utáni generáció (mostantól nézve) nem 1 év múlva fog jönni, az még kicsit távolabb van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. rini
2010.06.05. 23:21
Nem hinném, hogy távolabb lenne a késő tavasz és kora nyár időpontnál a következő generáció. Ha így lelassulnak akkor óriási pofont kaphatnak az nV-től. Ők már nem a tervezésnél tartanak, hanem némi finomítás mellett azt kell megoldani, hogy hogyan kell átállítani a Fermiket kisebb csíkszélességű gyártásra. Úgyhogy rá vannak kényszerülve ők is a gyorsabb fejlesztési tempóra. Akár akarják, akár nem ezt meg kell lépniük időben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. rabib rini
2010.06.06. 07:58
Hát. Melyik jön ki hamarabb? GF104 vagy HD6xxx?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Sárpac
2010.06.06. 09:28
Az MSI 5870 lightning-nak nálam 75-76C a maximuma, a venti 50%-körül mozog. Van hangja, de simán elviselhető úgy, hogy fél méterre van tőlem a gépezet. Viszont, több ilyen kártyát teszteltem és kb. a felénél a hűtő rögzítése úgy szar ahogy van, óvatosan csavarhúzóval ki kell tekerni egy picit mind a 4 csavart addig amíg a csavarvégek egy szintbe nem jönnek, ugyanis több példánynál csak féloldalasan feküdt fel a hűtő a gpu-ra így benyalt a 90C gpu hőfokba ahol már a vrm 100C felett volt és egyszerűen nem bírta a kiképzést, a művelet után vrm max 85C a GPU pedig mint említettem 75-76C-nél megállt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Ver_Pistik...
2010.06.06. 10:46
Lehet kicsit burkoltan fogalmaztam.Most top kártya az 5870 a maximális igényekhez.Jövő ilyenkorra (kb) ez a kártya már nem a top kategóriába tartozik majd.És akkor ha valakinek nem a top kell (felbontás effektek) elgondolkozhat rajta ha éppen jó árban mérik.Így értettem.Nyilván nem 15 ezerbe fognak menni a kártyák.De ha valaki csak 40 ezret szán rá amiért az új szériás középkategória alja vagy előző generáció top kártyája elérhető azért megfontolás tárgyát képezi.És pl. PH-n is elég sok 4850-4870 van most is potom összegekért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Humbuk
2010.06.06. 11:55
Egy dolog Kompromisszum..
Azzal, hogy ezek a kártyák mikor mennek le 40-50ezres kategóriába.. Hát érdekes lesz. Mert szerintem addigra a gyártók inkább kivonják ezeket a piacról mintsem olcsóbban adják. Mert nekik sem jó ha nem sózhatják rá az emberekre az "új" kártyákat.
A szoftverek? Nem hiszem, hogy a mai hardveres környezet nem lenne elég a mai játékoknak, programoknak. Inkább csak csesznek őket optimalizálni.. Nem céljuk az, hogy az új játékok a régi kártyákon is menjenek szépen (2-3 év) pedig simán megtehetnék.

Nézd meg mennyi pénzed van, válassz ahhoz valami normálisat és vedd meg... Mert az állandó spekulálás nem tesz jó senkinek... Aki meg fps függő "állat" az ha a gatyáját is el kell adni, de vesz magának egy ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Ver_Pistik...
2010.06.06. 12:02
Az is számít hogy ki mivel játszik.Én most pl. a STALKER Clear Sky-t tolom ami nem mai játék és még vagy 5-6 db 1-2 éves játék vár rám ( nincs annyi időm hogy minddel játsszak nem beszélve az új játékokról) szóval mire én odaérek hogy esetleg AVP vagy valami hasonló game előkerül addigra biztos beficcan a gépembe egy olcsósított 5800-as kártya Szerintem sokan vannak így vele mint én hogy a kártyákkal és a gémekkel egy-egy lépéssel lemaradnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. rini
2010.06.06. 12:25
Persze, hogy sokan vannak ilyenek. Én is azon gondolkodtam nem régen, hogy felrakom a Heroes 2 játékot és egy kicsit nosztalgiázni jól esne vele. A problémám csak az, hogy nem igazán akar működni a grafikus vezérlőmön. Én akkor is csak azt tudom mondani, hogyha most őszig nem veszi meg az ember akkor már nem igazán érdemes rá költeni. Akkor már érdemesebb megvárni a következő generációt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Joachim21
2010.06.06. 12:31
Az MSI modellje volt a kezemben, elég brutális darab. Mikor beraktuk a gépbe, először megijedtünk, h vmi nemjó, mert nem hallottuk a hangját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Bloodx
2010.06.06. 13:48
Szerintetek melyik kártyát érdemes megvenni? Kb ugyanannyi az áruk:
ASUS ENGTX480/2DI/1536MD5 vagy ASUS MATRIX 5870 P/2DIS/2GD5? Gondolom PhysX-et is számolva a GTX 480 a jobb, de anélkül? Nem szeretnék lavinát elindítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Balucsek
2010.06.06. 14:53
Amennyiben nem akarsz többmonitoros rendszert építeni akkor egy egygigás 5870-es is megteszi, de ha mindenképp ebből a kettőből akarsz választani akkor szerintem a GTX480 a jobb persze ha van (lesz) hozzá elég erős tápod és egy nagyon szellős házad...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Svindler
2010.06.06. 15:39
Bloodx: Javaslom a GTX480-as teszt elolvasását, minden attól függ mi a fontos neked. A GTX480 hangosabb és leszívja Paksot, de cserébe pár százalékkal gyorsabb (normál esetben tizenegynéhánnyal, de a Matrix nem normál eset) és megy mint PhysX gyorsító. Szubjektív véleményem szerint a pár százalék nem éri meg a plusz 100W-ot és hangerőt, a PhysX-en viszont el lehet gondolkozni, nézd meg melyik játékok használják és ha köztük van álmaid gamja akkor hajrá. A Matrix mellett nagyrészt az ellenkezője szól: jóval kevesebbet eszik, halkabb, nagyon jó tuning lehetőségek rejlenek benne

Viszont ha a teljesítmény a legfontosabb, akkor lehet várnék egy-két hetet és vennék egy 5970-et. Ha meg inkább az ár/teljesítmény, akkor sima 5870-es. A Matrix és a sima GTX480 között nehéz választani, tényleg attól függ neked mi a fontos. De ahogy Balucsek is mondta, ha a GTX mellett döntesz jól szellőzzön a házad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm Baluc...
2010.06.06. 16:25
Szia Balucsek
Pont forditva szerintem ,több monitoros rendszert inkább az 5870-esre lehet épiteni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Balucsek jozse...
2010.06.06. 17:03
Úgy akartam érteni, hogy az egy és két gigás 5870-esek közül elég az egygigás ha nem akar több monitort és úgy szerintem az 5870 jobb vétel, ha 2-nél több monitort akar akkor meg minden képpen 5870 kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. neofery
2010.06.07. 12:46
Mi az a 3 fps különbség?Ez már rég csak paraszt vakítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Heroes27
2010.06.07. 14:33
Szerintem ha az ember a GTX480-ról elolvas egy átfogóbb tesztet rájön, hogy nem igazán sikerölt ez az Nvidiának. Mi kell? Hatalmas zabálás hatalmas hangon, azért a plusz 10fps-ért. Egyértelműen 5870.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm
2010.06.07. 15:38
Sajna teljesen igazad van Heroes27.
Én is nagyon vártam a GTX -el kapcsolatos teszteket és szerettem volna belőlük,- jobb is lett volna a vektorgrafikus programjaimhoz,-de a tesztek meggyőztek ,és mivel az 5870-SAPPHIRE ára ,talán részben az NV némi teljesitménytöbblete okán 100.e.FT alá ment bruttoban igy inkább az költözött a gépembe,az 5750 helyére.Talán még halkabb is mint a kistesó volt,és kb.10°c-al hüvösebb is nála.Eddig nagyon jó vételnek tünik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Heroes27 jozse...
2010.06.07. 15:46
Szia
Gondolom érezhető különbség van az 5750 és az 5870 között

Egyébként Józsi te nem vagy véletlenül PC World olvasó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2010.06.07. 21:30
Szia Heroes27
Igen olvasom a PC World-öt is.
Hát észre lehet venni,a játékokban is, de legfőbbkép a munkában,megdolgoztatja rendesen a PHENOM 965.-öt is,három 24"-os monitorral a csatlakózókon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Heroes27 jozse...
2010.06.07. 21:42
Az igen, nem nyomod gyengén. Én is terveztem még plusz monitor bevételét, csak az elképzeléseim szerint ugyanolyan monitort érdemes venni, már a méretek és a szimetria miatt is.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jeni
2010.06.09. 02:13
A GTX 470 és a GTX480 ellen szól a nagy energia felvétel és a nagy hőtermelés. Nagyobb,erősebb tápra szüksége lehet valakinek ha a Nvidia kártyáját veszi meg.
A GTX470 az ATI 5850 kártyával egyenértékű tudásban,de ellenben energiafaló ketyere.
Szerintem az Ati 5870 vagy a kisebbik az Ati 5850-s kártyák ma jobb vételnek számítanak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. anzani
2010.06.09. 12:05
toxic mindig is vitte a prímet
ha lenne pénzem 5870re.. akkor csak is a toxicot venném
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2010.06.09. 18:02
Vagy Vapor-X
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. RiddleR
2010.06.11. 08:39
Mondjuk engem érdekelt volna, hogy mely kártyák esetében lehet referencia nyákról beszélni (már ahol ez nem látszik egyértelműen, hogy nem, pl MSI), mert mondjuk egy ilyen kártya mellé dukál egy szép blokk is.
Legalább pár fénykép készülhetne ilyenkor a kártyákról csupaszon, hogy lehessen tervezni, melyikre mehet rá a blokk és melyik felejtős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pal07
2010.06.16. 16:03
Emeberek minek 5870 ugy is uton van a gtx485.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2010.06.30. 16:31
...ami nem fog senkinek kelleni, azért van az 5870.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!