iPon Cikkek

Vezeték nélküli billentyűzet-egér párosok

Dátum | 2010. 10. 23.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

2,4 GHz-es vezeték nélküli billentyűzet-egér szetteket teszteltünk a 6-7 ezer forintos árkategóriában. A mezőny az A4Tech, a Logitech, a Microsoft és a Trust szettjéből áll. Ezek a billentyűzet-egér párosok tulajdonságaik alapján nagyon hasonlóak és nagyjából ugyanannyiba kerülnek, éppen ezért szoros küzdelem elé nézünk. Bár mindegyik csomagban egy billentyűzetet, egeret és egy vevőegységet találunk, akadnak köztük minőség és szolgáltatásbeli különbségek is, ami miatt érdemes közelebbről is megnéznünk a különböző gyártók perifériáit. Haladjunk ABC sorrendben és kezdjük az A4Tech 6100 forintos megoldásával.

A4Tech GL-1630


A teszt első szereplője az A4Tech GL-1630, nem túl fantáziadús nevet kapta, ami egy lapos tervezésű, asztali kiosztású billentyűzetet tartalmaz, plusz egy viszonylag kisméretű egeret, valamint egy vevőegységet.


A periféria csomag doboza nagyon informatív, a legfőbb tulajdonságokat rögtön elolvashatjuk rajta. Használati útmutató nincs hozzá, egy telepítő lemezt viszont találunk a dobozban, amin az A4tech 8-in-Right szoftvere található. Feltelepítése számos előnnyel jár, de ezzel még később részletesen foglalkozunk. A billentyűzet és egér egyébként enélkül is használható, de a szoftveres extrák miatt és ahhoz, hogy az egér képességeit teljes mértékben kihasználhassuk, ezt fel kell telepítenünk. A dobozban egy USB hosszabbító kábelt is találunk, ami nagyon hasznos lehet néhány felhasználónak, hogy javítsa a jel minőségét, így közelebb lehet a rádiós egység a szetthez. Egy igazán kisméretű vevőegységről van szó, amit az egér aljába is elrejthetünk, ha épp nincs rá szükség, a dobozban is így találtunk rá. Elemek nincsenek a dobozban, pedig elvileg azok is járnak hozzá. A billentyűzet egyébként két AAA méretű elemmel, az egér pedig egyetlen AA elemmel működik. Először vegyük elő a billentyűzetet.

Billentyűzet


A matt fekete színű billentyűzet lekerekített sarkaival, enyhén ovális alakjával próbál divatosan kinézni, és bár nem csúnya, láttunk már ennél formásabb billentyűzeteket is. Alul gumi tappancsok is találhatók, ennek hála, a billentyűzet még fa asztalon sem mozdul el, lehet rajta vadul gépelni. Kihajtható alátámasztásokkal is rendelkezik, így megdönthetjük néhány fokban, csak kár, hogy nem lehet meredekebbre állítani. A kényelmi funkciók ennyiben ki is merülnek, csuklótámasza nincs, de a billentyűzetet ezek ellenére sem kényelmetlen használni, mert a billentyűk rövid utat járnak be és viszonylag puhán nyomhatók. A lapos billentyűzetek egy sajátossága, hogy a billentyűk kicsit közel vannak egymáshoz, ami a notebook tulajoknak fel sem tűnik, de a többieknek szokni kell. Ettől függetlenül gyorsan is tudunk rajta gépelni, az ilyenkor keletkező zaj pedig nem vészes.


A könnyű használat annak is köszönhető, hogy a billentyűk kiosztása eléggé logikus, a különböző blokkok jól szét vannak egymástól választva. Ez sokat segít, ha félhomályban vagy sötétben kell tapogatózni, de egyébként is jó, ha nem kell mindig lenézni, hogy lássuk, mit nyomunk meg. Megvilágítás nincs a billentyűzetben (ez az extra a többi tesztalanyunkban sincs meg), ezért fontos, hogy mindent egyből megtaláljunk. A nyílgombok fölött van egy kis kavarodás, nem mindent találunk ott, ahol elsőre keresnénk. Például az Insert felkerült a Scroll Lock mellé, hogy nagyobb legyen a Delete, ami még nem egy rossz ötlet, viszont a Home-End és PageUp-PageDown párosokat jobb lett volna egymással felcserélni. A numpad 0 billentyűje is összement, de az apró változtatások hamar megszokhatók, ezért minket sem zavartak a gépelésben. Kár, hogy a jelentésmódosító gombok állapotáról nincs visszajelzés (legalábbis hardveresen nincs), sajnos egyre több billentyűzetről spórolják le a kis zöld lámpákat.


A billentyűzeten gyorsgombok is vannak, amik szoftvertelepítés nélkül is működnek. A baloldalon 5 dedikált gomb található: böngésző, levelezés, számológép, zenelejátszó, sajátgép. Tehát valóban a gyakran használt funkciók kerültek rá, csak kár hogy a kikapcsoló gomb lemaradt. Jobb oldalon szintén 5 gomb fogad minket, ezek a médialejátszásért felelősek: lejátszás, léptetés vissza és előre, hangerőszabályzás.


A billentyűzetnek van egy különlegessége is: szoftvertelepítés nélkül képes helyettesíteni egy egeret, mégpedig a numerikus billentyűzet segítségével. Ha egymás után kétszer lenyomjuk a NumLock-ot, a nyilak egérkurzorként működnek és a körülöttük lévő billentyűk is új jelentést kapnak. Hála ennek, az egér bal, középső és jobb gombját, valamint a görgetést és az oldalsó scrollozást is kiválthatjuk vele. Hasznos extra, amit ágyban fekve távirányítóként tudunk igazán kihasználni, ilyen módon médialejátszás közben egy egér ügyességével navigálhatunk.

Most pedig lássuk, mit kapunk egér gyanánt.

Egér


Az egér szintén fekete borítást kapott, a tetejére még a csillogós lakkozásból is jutott, nem egy csúnya darab. Minősége is jó, a műanyagok nem nyekeregnek rajta. Ergonómiája alapjában véve nem lenne rossz, a hüvelykujjnak határozott helye van, de méretei nem túl nagyok, főleg a rövidségével van baj. Egy notebook egérhez képest a legnagyobbak közt van, de az asztali egerek körében kicsinek számít. A fura formája miatt balkezes egérnek gondolhatnánk, holott az egér jobbkezes. A plasztik tappancsok közepesen csúszósak, az egér fa asztalon és szövet alátéten is még könnyen mozgatható.


Az egér gombjai nem kifejezetten hangosak, de magas hangon kattognak, ezért zavaróak. Ha rajtunk kívül más is van a szobában, akkor biztosan nehezményezni fogja, ha épp egy stratégiai játékkal vagyunk elfoglalva. Gombokból hármat kapunk, a harmadik szokás szerint a görgő. Egyéb programozható gombok nincsenek rajta, még az oldalra scrollozásról is le kell mondanunk, az egér tehát kicsit fapados. A görgő viszont legalább jól működik, nagyjából hangtalanul gördül, fokozatait szépen betartja, és nem hibázik (pl. nem gördít kettőt egy helyett).


Az egérben található 1600 DPI érzékenységű vörös optika meglepően jól veszi az akadályokat. Szinte mindegy milyen felületen használjuk az egeret, a kurzor szövet alátéten, fa asztalon, takarón és még szőnyegen is egyenletes marad. Ami még meglepőbb, hogy precíz képszerkesztési munkánál és játéknál is elégedettek voltunk az egérrel. Az optika valóban precíznek mondható, a finomabb mozdulatokra is jól reagál. A driverben az érzékenységen kívül (800, 1000, 1200, 1600 DPI) a frissítés értékét is beállíthatjuk (125, 250, 500Hz), főleg utóbbi lehet hasznos, amikor nagy pontosságra van szükség. Ha nincsenek nagy elvásásaink, akkor érdemes ezt energiatakarékosságból lecsökkenteni, egyébként 1600DPI és 500Hz az ajánlott értékek. Arról, hogy az elemek elméletben meddig tartanak ki nem kapunk információt, a tesztidőszak pedig túl rövid volt ahhoz, hogy lemerítsük őket. Az egérnek energiamenedzsmentje is van, nagyjából 5 perc tétlenség után magától kikapcsol. Fura módon újraéleszteni egyszerű mozgatással nem lehet, valamelyik gombját meg kell nyomni, és egy másodpercet várni, hogy feléledjen, ami kicsit körülményes. Az egér töltöttségi állapotáról csak a feltelepített szoftverben tájékozódhatunk, a feszültségek alapján a 25, 50, 75 és 100%-os állapotokat képes kijelezni, és szükség esetén figyelmeztetni miket az elemcserére. Az egér alján találunk még egy kikapcsoló gombot és egy tároló rekeszt a vevőegységnek, utazáskor még mindkettő jól jöhet.

Kapcsolat


Ahogy említettük, a billentyűzet és az egér 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás kapcsolattal kommunikál a vevőegységgel. Ez egy annyira apró USB adapter, hogy a csatlakoztatás után már csak körömmel lehet kiszedni, így akár notebookhoz is tökéletes, benne hagyható az USB csatlakozóban. Az ilyen vevőkkel már egész jó tapasztalataink vannak egyébként, és jelen esetben is nagy közvetlenségről tudunk beszámolni. Legalábbis, akkor, amikor van kapcsolat. A billentyűzet ugyanis nem mindig volt képes a folyamatos adatküldésre, a kihagyások miatt néha újra kellett írni a szöveget. Ez csak olyankor fordult elő, amikor a vevőegységet a gépház hátuljába dugtuk és a monitor is árnyékolt (a tesztkonfiguráció gépe az asztalon volt, a monitor mellett). Elméletben 15 méterről is használhatjuk a periféria szettet, de ha akadályokkal is számolni kell, akkor már fél méterről is szakaszosan működik a kapcsolat. Oda kell tehát figyelni, hogy ne legyen akadály a perifériák és a vevőegység között, de erre a célra kiválóan megfelel a mellékelt 1,5 méteres USB hosszabbító kábel, ha nincs előlapi USB csatlakozónk. Ezzel a segítséggel 6-7 méterről nem volt problémánk a billentyűzettel és az egérrel sem.

Szoftver

Ahogy ígértük, a mellékelt szoftverkörítéséről is ejtünk néhány szót. Amellett, hogy az érzékenységet és a mintavételi frekvenciát beállíthatjuk vele, az RF csatornák közt is váltogathatunk, ezzel elkerülhető az ütközés (interferencia) a többi 2,4GHz-es eszközzel.


Mégis a szoftver (A4tech 8-in-Right) leghasznosabb képessége, hogy az egér jobb gombjához 8 különböző parancsot rendelhetünk, gesztikulációs mozdulatok segítségével. Nekünk nagyon tetszett, és az egészben a legjobb, hogy ehhez a világ legegyszerűbb egerét is használhatjuk, mert a jelfelismerést szoftveresen oldották meg. Ezek Excel, Word és Windowsos képnézegetővel használhatók együtt és kiválóan alkalmazhatók pl. zoomolásra, kiemelésre, betűnagyításra vagy akár törlésre is. A lehetőségek közt átlós és L alakú mozdulatok szerepelnek, egyéb jelekre nem reagál a program. A funkció természetesen letiltható, erre egy gyorsgomb is tetszőlegesen hozzárendelhető a billentyűzetről.


Az A4Tech egér tulajok körében már ismerős lehet a 4D Wheel funkció, amivel a vízszintes görgetést is megkapjuk, virtuálisan. A szoftver a képernyőt két részre osztja, ha a halvány elválasztó vonaltól (amit tetszőlegesen eltolhatunk) balra görgetünk, akkor függőlegesen, ha tőle jobbra, akkor vízszintesen tudunk scrollozni. Ez a funkció IrfanView, Acrobat Reader és számos egyéb alkalmazás esetében működik, de ott, ahol igazán szükség lenne rá, pl. böngészésnél már nem tudjuk elővarázsolni.Értékelés

Az A4Tech billentyűzet-egér párosával elégedettek voltunk, csak apró hiányosságokat tudunk felróni neki. A billentyűzet jó, a gombok puhán nyomhatók, a blokkokat jól elkülönítették egymástól és használat közben a magas zajszinttel sem kell számolnunk. Nagyon tetszett nekünk a numerikus billentyűzet extrája, amivel helyettesíteni lehet az egeret. Az egér kimagasló optikájával elégedettek voltunk, annyira, hogy még játszani is tudnánk vele, ha kényelmesebb lenne az egér, de csak egészen kis tenyérbe illeszkedik jól. Szoftveres támogatottsága is dicséretes, a gombjai átprogramozhatók, a gesztikulációs mozdulatok pedig pótolják az extra gombok hiányát. Összefoglalva az A4Tech billentyűzet-egér párosa egy vállalható szett, egyedül azok kerüljék, akik kifejezetten csak a nagyméretű egereket szeretik, és/vagy nem tudják megfelelően elhelyezni a vevő egységet, ugyanis az elég gyengére sikerült.
 

Logitech Wireless Desktop MK250


Most lássuk második versenyzőnket, ami a Logitech-től érkezett hozzánk és 6800 forintos vételárával szorongatja meg a többieket.


A szett hangzatos plecsnik és fényes csomagolás helyett csak egy egyszerű barna kartondobozban érkezik, de ne csüggedjünk, a lényeget úgyis belül találjuk. A billentyűzet-egér pároshoz egy normálméretű vevőegység és egy rövid üzembe helyezési útmutató jár. A szett USB-n keresztül csatlakoztatható a PC-hez, és nincs szükség szoftvertelepítésre (nem is kapunk hozzá semmit) ahhoz, hogy a szett minden funkcióját elérjük. Az elemekről gondoskodtak, a billentyűzetben két AAA, az egérben egy AA méretű elemet találunk (a billentyűzet elméletben 15 hónapig, az egér 8 hónapig tart ki a mellékelt elemekkel készenléti állapotban).

Billentyűzet


A billentyűzet fekete, néhol találni rajta fényes lakkozást is, de alapvetően matt. A készülék inkább a halkabb típusok közé sorolható, még vad gépelés közben sem csap zajt. Bár a billentyűk nem lapos kialakításúak, mégsem nehéz rajta gépelni, ez köszönhető a jó kiosztásnak és a billentyűk közti megfelelő távolságnak is. A klaviatúra alján egy kikapcsoló gombot is találunk, ami jól jöhet, ha huzamosabb ideig nem használjuk. Az ergonómiai lehetőségeink kimerülnek abban, hogy a billentyűzet aljából kihajthatjuk az alátámasztásokat, csuklótámasza nincs. A kihajtható pöckökkel néhány fokban megemelhetjük a billentyűzetet, ettől nem lesz sokkal magasabb, de ez is segít rajta valamicskét. A klaviatúra gumi tappancsokat is kapott, ettől stabilan áll az asztalon és gyors gépelés közben sem mászik el.


A billentyűzet elrendezése nem okozott meglepetést nekünk, mindent ott találtunk, ahol kerestük, a Logitech billentyűzetein ez a megszokott csoportosítás. A Home-End-PageUp-PageDown-Insert-Delete hatosfogat is kézre esik, amellett, hogy a nyílgombokat sem zavarja. Ezek egyes billentyűzeteken összefolynak a többi blokkal, a tömörített notebook-szerű elrendezés pedig nem túl előnyös, főleg egy asztali billentyűzetnél, de szerencsére itt nincs gond. A Scroll Lock billentyűt nem tartotta fontosnak a gyártó, ez már a funkcióbillentyűk közt található meg, mint másodlagos jelentés, ezek az Fn billentyűkombinációval hívhatók elő.


Az extra funkciók a médialejátszást, a hangerőszabályzást és a legfontosabb alkalmazások előhívását segítik, mint a levelezés, böngésző indítás, számológép, keresés és kikapcsolás, nálunk mind működött. Sajnos a jelentésmódosító billentyűk (pl. CapsLock) visszajelzésére szolgáló zöld lámpácskák lemaradtak, ami egy bosszantó apróság.

Egér


Ahogy a billentyűzet, úgy az egér is matt fekete, és némi fényes betét is került rá, hogy elegánsabb legyen. Az egér ergonómiája nem annyira rossz, eléggé nagy ahhoz, hogy nagyobb tenyérrel is meg tudjuk fogni, de ahogy a legtöbb hasonló Logitech egér, ez is lapos, ettől pedig nehéz rajta stabil fogást találni. A szappanformájú egereket tehát szokni kell, de legalább szimmetrikus, így balkezeseknek is jó. A rágcsáló megépítése határozottan jó, ami azért fontos, mert az elemtartó fedél felül van, és nem lötyög, ezért nem zavaró, hogy ott van.


Az egér háromgombos, a harmadik gomb a görgő. A gombok nagyon kattogósak, de legalább a minőségükkel nincs baj, mert pontosan reagálnak. A görgő a halkabb fajtákból való, szakaszosan működik és betartja a fokozatokat, tehát ez sem hibázik. Az oldalra scrollozásról és az extra programozható gombokról le kell mondanunk, a Logitech egere is eléggé fapados, de legalább egy elem töltöttség kijelzőt találunk rajta. Nemcsak a billentyűzet, hanem az egér is kikapcsolható, a gombot pedig alul találjuk. Az egér egyébként energiatakarékosságból magától is kikapcsol, ehhez néhány perc tétlenségre van szükség, majd az első mozdulatra visszakapcsol, gyorsan reagál. A vevőegység számára viszont nem találunk alul tároló rekeszt, ami utazáskor jól jönne.


Az egér egy viszonylag pontos, 1200 DPI érzékenységű vörös optikát kapott. A finom mozdulatokat egészen jól kezeli, még a pixel-pontos képszerkesztési feladatokkal is elboldogul. A gyengébb optikák könnyen az őrületbe kergethetnek minket, azzal, hogy a kívánt pozíción mindig túlszaladnak, de most ez nem fordult elő. A keményvonalas játékosoknak mégis érdemes egy profibb eszközt beszerezni, mert az egérnek már gondot okoznak az apró mozdulatok, amik a pontos célzáshoz kellenek. A rágcsáló fogása egyébként sem valami jó, ami még jobban nehezíti a célzást. Az egér kis ellentartással mozog, a plasztik tappancsok közepesen csúszósak, ezért szövet alátétet is használtunk a teszthez. Ekkor jöttünk rá, hogy a fekete szövetet kerülni kell, mert erre nagyon érzékeny az egér optikája. Szinte bármilyen más felületen használhatjuk (még a tükröződőket is szereti) ezt kivéve, ha ugyanis fekete szövet alátéten mozgatjuk, csak szaggatottan hajlandó működni.

Kapcsolat


A 2,4GHz-es, normálméretű vevőegység csak alig kisebb egy pendrive-nál, ám ennek előnyei is lehetnek, így nagyobb antennát lehet beépíteni. Mi maximum 6-7 méterről tudtuk kipróbálni a szettet. Amikor a vevőegységet a gépház elejébe dugtuk, kifogástalan volt a kapcsolat, még hosszabbító sem kellett hozzá (ez egyébként nem jár a csomaghoz). Amikor a vevőegységet a gépház hátuljába dugtuk és árnyékolásként elétettünk egy monitort is, 3-4 méterről még mindig folyamatos maradt a kapcsolat. A többszörösen hátrányos helyzetben lévő kapcsolatot csak úgy tudtuk tönkretenni, amikor egy válaszfalat is beékeltünk, az egér így már csak szaggatottan volt hajlandó működni. Ez viszont nem egy valós élethelyzet, normál körülmények közt tehát a billentyűzet és az egér sem hibázik, a nagyméretű vevőegységnek is megvan a maga előnye.

Értékelés

A Logtech MK250 szettje nem rossz választás, mert egy viszonylag halk és kényelmes billentyűzet tartalmaz, ami semmilyen extrát nem tud, de legalább hozza a gyártótól megszokott minőséget. Az egér nem egy kényelmes darab, de alapfeladatokra jó és esetenként képszerkesztésre is elővehetjük. Komolyabb elvárásaink viszont ne legyenek vele szemben, mert játékra már kevés. Az egér egyetlen komolyabb optikai hibája, hogy a fekete szövet felületet nem szereti, ezért ezt kerülni kell. Tetszett még, hogy a szett kapcsolata stabil, hibatűrése jó, amit jó eséllyel a nagyobb méretű vevőegységnek köszönhetünk.

 

Microsoft Wireless Desktop 800


Harmadik tesztalanyunk a Microsofttól érkezett a Wireless Desktop 800 személyében, mely 6400 forintért kelleti magát.


A Microsoft csomagjában számunkra csak a billentyűzet újdonság, a szettben ugyanis a gyártó külön is megvásárolható Wireless Mouse 1000-es típusa található meg. Ezt nemrég teszteltük, ezért olvasóinknak már ismerős lehet az egér. Az igényes dobozról leolvashatók a termék legfőbb tulajdonságai, belül pedig egy lapos kialakítású billentyűzetre, az említett egérre és egy viszonylag kisméretű 2,4GHz-es vevőegységre bukkanunk. A Microsoft is nagyvonalúan bánik a melléklettel, a vaskos használati útmutató mellett a billentyűzethez és az egérhez szükséges elemeket is megtaláljuk (2db AAA és 2db AA típus). A billentyűzet a hozzáadott elemekkel legfeljebb 15 hónapig, az egér 8 hónapig üzemel (készenléti állapot, folyamatos használat mellett ezek természetesen erősen kisebb értékek, főleg az egérnél).

Billentyűzet


Az MS billentyűzete igazán elegánsra sikerült. Felső része lakkozott fekete festést kapott, alul viszont matt fehér, ezzel a színkombinációval pedig különleges kinézete van a perifériának. A készülék ránézésre nagyon komfortos, de a homorú kialakításnak nem sok köze van a kényelemhez, látványnak mindenesetre nem rossz. A billentyűzeten ugyanis nem könnyű gyorsan gépelni, ez pedig attól van, hogy a gombok túl közel vannak egymáshoz. A szoros kialakítás nem csak a billentyűket érinti, sajnos a blokkok is közel kerültek egymáshoz, számtalanszor előfordult, hogy a nyilak helyett a jobb Ctrl vagy a numpad 0 gombjára tévedtünk.


Az ergonómia tehát első blikkre nem a legjobb, viszont a mezőnyből a Microsoft billentyűzetét lehet a legjobban megdönteni, ami kicsit ellensúlyozza a gépelési nehézségeket. Mivel a billentyűzet alul kicsit terebélyesre sikerült, ezt akár beépített csuklótámaszként is felfoghatjuk. A klaviatúra egyébként nem hangos, de nem is a leghalkabb, amivel találkoztunk. Eszeveszett csattogástól mindenesetre nem kell tartani. A lemerülő elemre alul egy kis lámpa figyelmeztet minket, de a jelentésmódosító billentyűk állapotáról (pl. NumLock) itt sem kapunk visszajelzést.


A funkcióbillentyűk nincsenek csoportokra osztva, ezért nem könnyű kitapogatni őket a sötétben. Az Esc billentyű vékony és nehezen lehet megtalálni, sőt, az egész felső sor be van süllyedve, ami nem tesz jót a már egyébként is zsúfolt billentyűzetnek. A médiagombok szintén a felső sorban találhatók, ezek hangerőszabályzás-, némítás- és lejátszási feladatokat látnak el.

Egér


Ahogy említettük, a billentyűzethez a Wireless Mouse 1000 típust kapjuk meg, ami akárcsak a mezőny többi egere, egy alapszintű készülék, csodát tehát ne várjunk tőle. A szimmetrikus fekete színű egér fogása lehetne jobb, a közepes méretű eszköz formája leginkább egy krumplihoz hasonlítható.


A megépítés minőségével nincs probléma, a gombok kattogása pedig nem vészes, sőt a mai mezőnyben még a halkabbak közé sorolható. Az egér háromgombos, a harmadik gombot szokás szerint a görgő jelenti. Egyéb programozható gombjai nincsenek, és az oldalra scrollozás sem lehetséges, de a függőleges görgetés legalább pontos, a tesztidőszak alatt a gombok és a görgő sem hibáztak. Az egér extrái közt egy elemek lemerülésére figyelmeztető lámpa, egy kikapcsoló gomb és egy tároló rekesz szerepel, ahová utazáskor a vevőegységet tehetjük.


Az egér 1000 DPI érzékenységű optikája nem játékra született, mi mégis kipróbáltuk, hogy mit tud, amikor nagy pontosságra és érzékenységre van szükség. A finomabb mozdulatokat már nem szereti az egér, erre pontatlanul vagy egyáltalán nem reagál, ezért játékra és precíz képszerkesztésre nem ajánlott. Minden másra azonban tökéletes, tehát akinek nincsenek extra kívánságai, annak nem kell aggódnia.

Kapcsolat


A Microsoft szettjéhez egy viszonylag kisméretű USB-s vevőegységet kapunk, ami éppen akkora, hogy könnyedén meg tudjuk fogni, amikor kihúzzuk a csatlakozóból. Tapasztalataink alapján a gyártó 2,4GHz-es perifériái nagyon közvetlenek és erre mai tesztalanyaink sem cáfoltak rá. Hogy fényt derítsünk arra is, hogyan viselkednek zavaró körülmények közt, a perifériákat alávetettük a távolsági próbának. Amikor a vevőegységet a gépház hátuljába dugjuk, akkor 2-3 méterig zavartalan az egér mozgása, e fölött már szakadozik a kapcsolat. A billentyűzet nem ennyire érzékeny, az egér jobban megköveteli a folyamatos kapcsolatot. Ha nincs semmi a vevő és a szett között, akkor 6-7 méterről is hibamentesen használhatjuk a terméket.

Értékelés

A Microsoft Wireless Desktop 800 ebben az árkategóriában a középmezőnyben végzett. A billentyűzet hiába szép, egy kicsit zsúfolt, a gyors gépeléshez ezért odafigyelés kell amíg meg nem szokjuk, a funkcióbillentyűket és a médiagombokat viszont hosszabb használat után is nehéz használni (viszont legalább a régi szabvány szerint lettek a gombok elhelyezve, csak zsúfoltan). Az egér alapvető feladatokra elég, az optika lehetne precízebb is, és a fogásával sem voltunk elégedettek.

 

Trust Wireless Slimline Media Deskset


Végül lássuk utolsó versenyzőnket, a Trust billentyűzet-egér szettjét, amiért 6500 forintot kell letennünk az üzletben.


A Trust doboza viszonylag közlékeny, így még kibontás előtt ellát minket a szett fontosabb tulajdonságaival. A mellékletben a használati útmutatót és az elemeket is megtaláljuk. A billentyűzethez 2db AAA, az egérhez 2db AA elem tartozik, de hogy ezek meddig fognak kitartani, arról már nincs adat. A szetthez egy nagyméretű 2,4GHz-es vevőegység tartozik, ami elméletben 8 méteres távolságot garantál a vevő és a perifériák között.

Billentyűzet


A Trust billentyűzete ízléses színvilágával fogad minket, az ezüstös alapon jól néznek ki a fekete billentyűk. Kiosztása olyan, mint manapság a legtöbb billentyűzeté, egyedül a numpad 0 gombja sikerült feleakkorára, mint amilyennek megszoktuk, de így legalább a nyílgombokat nem zsúfolták össze. Sőt, semmit sem zsúfoltak össze rajta. A blokkok szépen el vannak egymástól választva, a funkcióbillentyűk is négyes csoportokra vannak szedve, így még sötétben is könnyű a billentyűzeten eligazodni.


A kihajtható alátámasztások itt is megtalálhatók, ezzel néhány fokban megemelhetjük a billentyűzetet, csuklótámasza viszont ennek sincs. Ettől függetlenül kényelmesen lehet rajta gépelni, mert a billentyűk eléggé távol vannak egymástól. Annak ellenére is, hogy lapos kialakításúak, a Trust beviteli eszköze egy notebook billentyűzethez hasonít. Gépelés közben nagyon halknak bizonyult, ezzel biztosan nem fogjuk zavarni a szobában tartózkodókat.


A médiagombok legfelül sorakoznak, kicsit lötyögősek és hangosabbak, mint a többi, de még így is hasznosak. Lehetőségeink: némítás, hangerőszabályzás, lejátszás, zenelejátszó indítása, de érthetetlen okból a léptető gombok lemaradtak. A legfontosabb alkalmazásokra is kapunk egy-egy indító gombot: böngésző, levelezés, kedvencek mappa, hibernálás és számológép. A gombok közül nekünk egyedül a lejátszás nem működött, a Windows Media Player legalábbis nem reagált rá. Ezen felül bár remélhetőleg egyedi hibával volt dolgunk, de a tesztpéldányon a felfelé nyíl szerette magát önállósítani, és gyakran beragadt, ezzel néhány kellemetlen percet szerezve nekünk. A jelentésmódosító billentyűkről (pl. ScrollLock) nincs hardveres visszajelzés, de a gyártó weblapjáról letölthetünk egy programot, ami a tálcán jelez vissza. Lássuk az egeret.

Egér


Nagy meglepetésünkre a sok gombóc és szappan formájú rágcsáló után végre egy igazi tenyérbe tervezett egeret vehettünk kézbe. A egér nagyobb kézbe is jól illeszkedik, jól eltalált formája miatt stabilan tartható, a hüvelykujjunknak szánt kiképzés mérete is jó, nem változtatnánk rajta semmit. A megépítés minőségére sem lehet panasz, a műanyagok erősebb szorításra sem recsegnek, ráadásul a külsőre is szépnek mondható: a szürkésfekete színkombináció nemcsak a billentyűzetnek, hanem az egérnek is jól áll.


Az egér a bal, középső és jobb gombján kívül két navigációs gombbal is rendelkezik, jobbkezes rágcsálóról lévén szó ezek a baloldalon találhatók meg. Mivel az egérhez nincs szoftver, ezeket átprogramozni nem lehet, de böngészéskor még jól jönnek. A gombok nem teljesen hangtalanok, kicsit kattognak, de a minőségükkel és pontosságukkal nincs baj. A navigációs gombok viszont kicsit lötyögősek és a görgető kerék is hajlamos hibázni, előfordult, hogy egy-egy fokozatra nem reagált. A görgő egyébként nem hangos, de vízszintesen ezzel sem tudunk scrollozni. Kikapcsoló gomb az egéren és a billentyűzeten sincs, viszont néhány perc tétlenség után a Trust szettje is kikapcsol, ezzel növelve az elemek élettartamát. A visszakapcsolás észrevétlenül történik, elég, ha megmozdítjuk hozzá az egeret. Kár, hogy a gyenge elem miatt a billentyűzet és az egér sem figyelmeztet minket.


A rágcsáló ergonómiája tehát jó, de mi a helyzet, az optikával? Az 1000 DPI érzékenységű optika a gyors mozdulatoktól többnyire nem esik zavarba, de ha rángatni kezdjük az egeret, akkor előjönnek a korlátai, ilyenkor megzavarodik a kurzor. Bár a Trust egerével sem tragédia a képszerkesztés, érezhetően gyengébben viselkedik tesztalanyainknál. A finom mozdulatokra nem reagál, ami főként a játékosok kedélyét fogja lelombozni. Internetezésre, szövegszerkesztésre, kevésbé precíz mozdulatokat igénylő feladatokhoz viszont tökéletesen megfelel, ráadásul kényelmes és stabilan fogható, ennél többet viszont ne várjunk tőle. Az egér könnyen mozgatható, plusz alátét sem kell, hogy csússzon, arra viszont oda kell figyelni, hogy kerüljük a tükröződő felületeket.

Kapcsolat


A billentyűzet-egér páros 2,4GHz-es rádiókapcsolattal kommunikál az USB-s vevőegységgel, ami méretei alapján a Logitech adapteréhez hasonlít, nagyjából akkora, mint egy kisebb pendrive. A specifikáció szerint a hatótávolság legfeljebb 8 méter, de lássuk a gyakorlatban hogy boldogul a szett. Ha a vevőegységet gépház előlapi USB dugaszára csatlakoztatjuk, a billentyűzet 3 méterről már bizonytalankodik, az egér pedig 2,5 méterig jó. Ha a vevőegységet a gépház hátuljába dugjuk, a szett már csak 2 méterig tökéletes, ennél távolabbról már jönnek a bizonytalanságok. Bár a kapcsolat közvetlen (nincs érezhető késése az egérnek), eléggé érzékeny, ezért ha távolabbról szeretnénk használni a szettet, mindenképp érdemes USB hosszabbítót használnunk.

Értékelés

A Trust billentyűzete halk és könnyű rajta gépelni, extraként pedig hasznos médiagombjai is vannak. Az egér szintén egy kényelmes darab, de nem túl kifinomult optikája miatt csak alapfeladatokhoz elég. A rádiós kapcsolat érzékeny a zavarokra, ezért ha a perifériákat két méteres távolságon kívül is szeretnénk használni, már egy hosszabbítóra lesz szükségünk. Összefoglalva a szett kompromisszumos, de akinek nincsenek nagy elvárásai, a kényelem viszont fontos, nem fog vele rosszul járni.

A perifériákat a Kelly-tech Kft-től, a Cédrus Számítástechnikai Kft-től és a Microsoft Magyarország-tól kaptuk tesztre, köszönjük!

                                      

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. waverider
2010.10.23. 16:12
köszönjük a cikket, sajnálatos, hogy a gyártók még mindig nem a felhasználó igényeit, hanem a tervezők 5leteit részesítik előnyben. az is nagyon konok hozzáállás, hogy még mindig nem képesek/nem akarják a vezetéknélküli billentyűzetek háttérvilágítását megoldani, pl. vehetnének példát a mobilokról, vagy pl. alacsony fogyasztású ledekből 2 elég lenne egy egész pc-s klaviatúrára és ha meg a billentyűzet teljes aljhosszát aksival burkolnák és mondjuk egy lecsatolható USB kábellel lehetne tölteni, akkor a tápellátással sem lenne gond jó hosszú ideig és nem kellene keresgélnünk a sötétben. miért olyan nehéz ezt a dolgot megvalósítani a 21. században?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Insignia
2010.10.23. 17:35
waverider akarj vmit tölteni 5v és 300mA-val... egy komolyabb telefont nem képes tölteni... szerintem nem létszükséglet a világítós bill... egy hogy ha akku-s akkor gyorsabban merül... az elemes verziók meg 2db elemmel el vannak fél évig... ha nagyon világítás kell vegyél egy egyszerű usb-s lámpát már olcsón vannak ilyen hajlíthatósak és fogd és irányítsd rá a billentyűzetre a fényét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. prohlep
2010.10.23. 17:54

Nyomi, elkorcsosult elrendezese van a kurzor es numerikus blokkoknak.

Latszik, hogy olyanok tervezik olyan felhasznaloknak, akiknek nem kenyeruk a billentyuzet.

Sem a tervezok, sem az altaluk elkepzelt felhasznalok nem ertik, hogy a szabvanyossag arra valo, hogy az ember NEM a sajat gepen SEM nyuljon melle.

Kepzeljuk el, hogy minden zongora gyarto minden zongora modellje picit mashogy rendezi el a zongora billentyuket.

Aztan jon a hires xyz zongorista a Zeneakademia nagytermebe, es csufosan mellenyulkal egy klassz eloadas helyett. Mert neki otthon masmilyen a zongora billentyuzete.

Laptopok tomegesse valasa, es az egerre hadonaszas/bogdoses hozta el a billentyuzettel kapcsolatos eligenytelenedest.

1986-ban volt modomban 4 honapig olyan HORDOZHATO szamitogepen dolgozni, amelynek TOKELETESEN szabvanyos volt a billentyuzete, es a gep pedig az akkori kor fogalmai szerint hordozhato volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Rider15
2010.10.23. 18:00
Oda kell tehát figyelni, hogy ne legyen akadály a perifériák és a vevőegység között, de erre a célra kiválóan megfelel a mellélt 1,5 méteres USB hosszabbító kábel, ha nincs előlapi USB csatlakozónk.

Gondolom mellékelt akart lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. waverider
2010.10.23. 18:34
Insignia: ne akard már megmondani, hogy kinek mire van szüksége, és mi hogyan működik, miért kell tolni a flame-et? nekem sem a gyártókkal van bajom nem személyi kérdés ez, hanem a produktumaikkal van a gond és nem tudok velük harcolni, csak így, hogy elmarasztaló véleményt formálok, nyugodj bele, külföldi fórumokon is megteszem ezt, hátha egyszer lesz foganatja. nekem igenis szükségem van rá! sokat kell éjjel melóznom és sokkal kényelmesebb lenne. rendben, legyen elemes, ne aksis, mit bánom én, nem megoldásokat írtam, hanem alternatívákat, nekik vannak mérnökeik, gondolják ki ők, hogy hogyan lehet ezeket a fogyasztói igényeket kielégíteni, azt is megfizettetik veled úgyis, amikor megveszel vmit, nem? amúgy egy usb-s lámpa nem világít el jópár méterre, max. a szemedbe, márpedig egy vezetéknélküli bill.-nek pont az a szerepe, hogy távolról is használhasd nem? gondolom a cikkben sem véletlenül ismétlődik el többször, hogy sötétben nem jó, vagy világítás nélkül nehézkes...és a telefonban is tévedsz, egy androidos X10 minipro-t usb kábelről fullra lehet tölteni a nulláról 4 óra alatt, itt van nálam, használom, nem cáfolható. respekt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. csicsoblad...
2010.10.23. 19:40
Le kéne váltanom az LX700, gondban lennék... A mk250 alapján 11K-ig bezárólag szerintem egyik sem felelne meg, a következő pedig a wave pro, ami .... drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. eXploRe4ct...
2010.10.23. 21:03
csicsoblade
Ne vegyél Wave-et! Borzalmas! Drágának nem mondanám, minden jobb terméknek meg kell fizetni az árát, ez sajnos egy minőségibb termék, de paradoxonként említendő, hogy egyáltalán nem sikerült jól. Minőségi anyagok, jó ötletek, Logitech márka, tehát a recept adott: de ez most nem jött össze, az ergonomikus kialakítás ellenére megszokhatatlan, hangos és kényelmetlen... Kb. 2 éve mondhatom magaménak, ennél sokkal extrémebbül rendezett billentyűzeteket is meg tudtam szokni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Winyettyu
2010.10.24. 00:08
prohelp: mindenben egyet értek. 4 közül egy darab nem tudott normális billentyűzetet csinálni. pedig kb 2 centivel lenne szélesebb bármelyiknél. mindenesetre én vettem 5öt a trust KB-1450-ből, ami félig lapos, fém, normál kiosztású van rajta 6 médiagomb, meg nagyon strapabíró, igaz mondjuk hogy vezetékes, de az nem számít, és remélem hogy mostmár életem végéig elég lesz ennyi, vagy fognak még ilyen konzervatív normális kiosztást is csinálni.ilyen, ajánlom mindenkinek: ( [LINK] )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. twollah
2010.10.24. 01:19
Nekem egy LOGITECH Wireless Desktop MK300-as kombom van es meg vagyok elegedve vele.
Agybol tv elott netezesre tokeletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Hellstar
2010.10.24. 03:34
waverider meglátásai frankón igazak! Insignia te meg hülyeségeket beszélsz! Pl. Iphone USB-ről minden továbi nélkül tölthető és nem tart tovább mintha 230-ba dugom! De Pl Logitech MXAir egér töltöje is usb és 2 óra alatt fullra tölti az akksit! Akksiból is lehet ám olyan kapacításut beépíteni mintha elem lenne sőt! Szóval ne írj meggondolatlan dolgokat! Logitech Illuminated keyboard tetszene wireless ha lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. noliver123
2010.10.24. 11:52
Nekem is LOGITECH Wireless Desktop MK300-am van, az a bajom vele, hogy max 2 méterig "lát" el, utána már szakadozik a kapcsolat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zsohi
2010.10.24. 16:29
En is MK300 tulaj vagyok de nekem 3-4 meterrol is gond nelkul munkodik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. polarx
2010.10.25. 07:29
Insignia: Lehet egy aksi hammarabb lemerül de ha feltételezem 1 hetet kibír már bőven jó, ha meg megvancsinálva úgy mint egy telefon aksi akkor meg meddig tart rádugni egy kábelt amíg melóba vagy vagy iskolába vagy éppen alszol.. Jól mondja waverider én is sokszor mellébökök mondjuk egy jelszó beírásnál a billentyűzeten sötét alapú oldalakon, holott nem 2x-er írtam már be. Ezt a világítást ne úgy képzeld el mint valami reflektort pl én úgy csinálnám meg hogy a magát a szöveget ami a billen van valami nappal felhérnek látszó éjjszaka meg valami átlászóbb anyag volna csak maga a szöveg ami rajta van. Vagy a másik alternatíva a szöveget amit rámonynak legyen ilyen fényre feltöltődő nem jut eszembe az a szó. Polókon is van olyan anyag sötétbe világít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm polar...
2010.10.25. 07:43
Szia

foszforeszkáló vagy fluoreszkáló
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. imhotep
2010.10.25. 11:54
prohlep: "Nyomi, elkorcsosult elrendezese van a kurzor es numerikus blokkoknak."

A numerikus blokkra semmi szükség nincs, régen sem volt az írógépeken és nem panaszkodott egy gépíró sem. Akinek szüksége van num blokkra az vegye meg külön.
Multimédiás, wireless stb. extra billentyűt úgysem az irodába veszik hanem otthonra, ideje lenne hogy eltűnjön már a numerikus blokk a billentyűzetekről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6...
2010.10.25. 12:47
imhotep

Abba nem gondoltál bele, hogy régen nem volt, aztán mégis odarakták valami miatt? Mondjuk azért mert kell? Tuti nem azért találták ki, mert nem tudtak mit kezdeni a sok műanyaggal a gyárban. Én úgy kezdtem a laptopvásárlást, hogy amelyiken nincs numpad azt azonnal ki is húztam. Rengeteget használom, és a billentyűzet szélén jobboldalt van jó helyen, nem pedig mellette ilyen külső kényelmetlen szaron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Melkor
2010.10.25. 17:25
Hát igen. Az emberek nagy része nem csak játékra meg filmnézésre használja a gépét, hanem dolgozni is. Ezért van a numpad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. polarx
2010.10.26. 07:26
jaja pl könyvelés. lényegesen egysezerübb azon a blokkon gépelni a számokat befelé oda nézés nélkül mint egy csíkon eltalálni hogy most ez a 3-as volt e vagy az 5-ös.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csicsoblad...
2010.10.26. 14:07
eXploRe4ctor: Nem veszek, csak példának írtam, de ezek szerint akkor az sem lenne jó. Csak remélem, hogy ha szükség lesz rá, majd találok jót viszonylag olcsón. Sajnos egy ilyen logitech-en könnyű hozzászokni a jóhoz, ami megnehezíti a vásárlást. Épp azt néztem, hogy kormányok terén is milyen sz*r a helyzet. Nincs olyan, ami már nem belépő szint, de azért jó minőség, hanem van a sok mantahanta, aztán rögtön a DF_GT meg a G27, pont mint a billentyűknél. Lehet, hogy direkt van, hogy ha jobbat akarsz ne 20-25K-ért vegyél, hanem 80K-ért G27-et?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2010.10.27. 14:43
"A numerikus blokkra semmi szükség nincs"

Láttál már embert dolgozni? Gondolom nem.

Ami az egyetlen FAIL itt, az a bazinagy enter mellett a bazinagy csík delete. Ismerek egy-két embert, akinek ilyen elrendezésű billentyűzete van, és állandóan tele van a Recycle Bin-jük olyan file-okkal, amikre nem emlékeznek, hogy törölték volna... Az igazi bónusz, ha hely sincs közöttük. Az insert meg kicsi lett, egybe az iránygombokkal, tudnám minek, azzal szoktam kijelölni, gondolom nem csak én. Mirefel spórolnak így a hellyel?

Na mindegy, fogalmam sincs mi jár a designerek fejében, de ez így használhatatlan szvsz. Ritkán látok olyat, hogy egy tesztben mind a négy szereplőre azt mondom, hogy ingyen sem kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. waczkortes...
2010.10.30. 11:55
A felsorolt termékek nem rosszak. De ebben az árkategóriában van egy olyan szett ami minden igényt kielégíthet mégpedig a A4tech GK-770D (http://www.idcomputer.hu/termek_kep/128.jpg)

használója vagyok immár két éve. A billben két 900 mah-es AAA teszi a dolgát és még cserélve nem volt. Az egér szintén nem egy elemzabáló dolog igaz abban 3havonta cserélni szükséges. de két kínai elemmel is tudja ezt az időt tartani. az egéren multifunkciós 2gomb minden szükségletet kielégít a billentyűzet plusz gombjai pedig testre szabhatóak. kapni ugyan már fénykorában is csak elvétve lehetett de jöttek ki újabb ilyen tipusú szettek már az új technikára építve. Nem voltam híve az A4tech kütyüknek mert olcsó és silány minőségnek tartottam de egy véletlen folytán komoly meglepetést okozott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jap
2010.11.01. 15:00
Nekem a sokkal drágább (és újabb) Logitech MK520 szett egerénél is előjött a probléma, h nem szereti a razer szövetpadomat, így nézhetek új után!

Kérdés: csak a fekete szövetet nem szereti, tehát fekete steelpad már jó vagy fehér szövetpaddal is működik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Roobi
2011.06.24. 22:01
Sziasztok!

Én azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek az A4Tech GL-1630 vagy másik fajta billentyűzet és egér, képes lenne e esetleg egyik szobából a másikba szobába venni na jeleket, a panel falon keresztül (15cm vastag a fal) és a vevő és az adó között olyan 6-7 m van?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv:Roobi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!