iPon Cikkek

Vezeték nélküli egerek Microsoft módra

Dátum | 2010. 09. 10.
Szerző | Terrayon
Csoport | EGYÉB

Négy vezeték nélküli egérrel ismerkedtünk meg a Microsoft jóvoltából. Alkalmunk volt meggyőződni a BlueTrack mozgáskövető technológia előnyeiről, és még egy mobil rágcsáló is bekerült a kedvenceink közé. A tesztalanyok az Explorer Mouse, a Wireless Mobile Mouse 4000, Wireless Mouse 1000 és Wireless Mobile Mouse 1000 voltak. Az egerek mindegyike 1000 DPI érzékenységgel rendelkezik, de közülük csak az első két modell használja a BlueTrack-et.Explorer Mouse


Elsőször ismerkedjünk meg az Explorer Mouse-szal, melynek főbb tulajdonságai a nagy méret, a BlueTrack technológia, a 4 irányú görgető kerék, és a két extra programozható gomb.


Az egér első pillantásra egy igényesen megépített mutatóeszköznek látszik: a felhasznált műanyagok tartósnak ígérkeznek és a színhasználat is ízléses. Közelebbről megvizsgálva viszont a készülék egy átlagosan kidolgozott darab. A felületek végét nem sorjázták le tökéletesen, és a görgető kerék is túl könnyedén lötyög a helyén. Ezek nem tragikus hibák, de jó lett volna odafigyelni az ilyen apróságokra is. Az egér házát többféle műanyagból állították össze, viszont a választás nem volt mindig túl szerencsés (erre még visszatérünk). A rágcsáló jobbkezes kialakítású, emiatt a két programozható gomb teljesen logikusan a baloldalra került. Az egér alján tudjuk a mellékelt AA típusú akkut behelyezni. Egyéb dolgunk ezzel nem lesz, mert egy dokkolót is kapunk hozzá, ami a töltést könnyíti meg. A gyártó egyébként három hetes töltési ciklust adott meg, ami nem túl hosszú idő, de a kényelmes dokkoló valamennyire ellensúlyozza ezt. Ha pedig használat után az egeret a dokkolóra tesszük, akkor mindegy, hogy mennyi a töltési ciklus, mert az eget nem tudjuk egy huzamban lemeríteni. A készülék extraként kék megvilágítást kapott, ami feldobja a látványt, az akkumulátor állapotáról pedig egy apró led figyelmeztet minket a készülék tetején.

dokkoló egység
Az egérhez a vevőegységet, üzembe helyezési útmutatót és egy AA méretű ceruza akkut kapunk, valamint egy telepítő lemezt, rajta a gyártó szoftverével.

IntelliPoint 7.1a lehetőségek tárháza......óriási
Az egérhez a gyártó IntelliPoint 6.3 szoftverét kapjuk meg, melyen többek közt a programozható gombok funkcióját állíthatjuk be. Mi Windows 7 alatt próbáltuk ki az egeret, itt pedig a mellékelt szoftver már nem indult el, de a letöltött 7.1-es változat kifogástalanul működött. A telepítés után az egér tulajdonságai közé beépült fülön tudjuk megváltoztatni az egérgombok jelentését, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lehetőségek tárháza óriási. Mindössze azt sajnáltunk, hogy az oldalra scrollozás funkcióját nem lehet megváltoztatni, de ez valószínűleg nem sok embert küld padlóra.

Az egér viszonylag stabilan fogható, mégsem tudtunk elmenni amellett, hogy a felhasznált műanyagok idővel csúszóssá válnak. A gombok felülete fényesebb, szürke színű műanyagból készült, az egér hátulja viszont matt fekete, és fura módon tapadósabb műanyagot kapott. Szerencsésebb lett volna a gombokat is ilyen felülettel ellátni, még akkor is, ha ezen a felületen is könnyen megizzadhat a tenyerünk. Az oldalsó sárgás színű műanyag felület a stabil fogást hivatott elősegíteni, de csak mérsékelt sikerrel, hiszen ez is hasonlóképp kicsit csúszós. A készülék formáját a gyártó meglehetősen kényelmesnek tartja, de mint a legtöbb esetben, most is emberfüggő, hogy kinek mi a kényelmes. A tesztelők közül sokak szerint kényelmes, de olyan is volt, akinek az egér egy kicsit rövidnek tűnt. A szélességével és magasságával szinte senkinek nem akadtak problémái, de a hosszra volt, aki panaszkodott. Ezt leszámítva a formatervezésnél például figyelmet fordítottak arra, hogy a hüvelykujj és a gyűrűsujj számára is legyen kialakított hely. Aki találkozott már a Logitech G5 vagy Razer Diamondback egerekkel, annak hírértékű az a megállapítás, hogy az MS Explorer Mouse fogása egyáltalán nem hasonlít az említett típusokra. A Logitech MX1100 modelljét viszont hasonlóan kellett megmarkolni, tesztalanyunkat leginkább ehhez tudjuk hasonlítani. Az egér tehát viszonylag magas és nagyméretű, de a kisujjunk már súrolja az asztalt (vagy egéralátétet).


A gombokat úgy tervezték, hogy fokozatmentesen bukkanjanak elő, tehát nincsenek élesen elválasztva a hátlaptól. A rágcsáló külleme így esztétikus, és jó pont, hogy ettől a gombok sem lettek nehezen nyomhatók, viszonylag könnyen benyomódnak. Annak viszont örültünk volna, ha a gombok kicsit rövidebb utat tennének meg lenyomáskor. A gombok tehát nem extra érzékenyek, inkább átlagosak, és nagyon ritkán az is előfordult, hogy a bal gomb lenyomását dupla kattintásnak vélte az egér. Akik nem tartoznak a keményvonalas játékosok közé, azoknak ez csak jelentéktelen apróság, de ezt is fontos megemlíteni. A hüvelykujj számára kialakított programozható gombok olyannyira nagyok, hogy bármilyen módon fogjuk meg az egeret, mindkettőt kényelmesen elérjük.


Az egér görgője a kelleténél könnyebben forog és fokozatmentesen gördül. Ez azt jelenti, hogy néha akaratlanul is görgetünk vele, továbbá a fokozatmentesség miatt játékok alatt nem tudjuk hatékonyan használni fegyverváltásra (ez utóbbi más esetben nem okoz gondot). A kerék nem fut tejesen szabadon, tehát egy gördítésre nem fog oldalakat lapozni böngészés közben, de küzdeni biztosan nem kell majd vele. Ami kicsit zavaró, hogy a kivitelezés lehetne minőségibb, a görgő használat közben ugyanis hozzáér a többi műanyag felülethez, ami nem túl üdítő érzés, de ettől természetesen ugyanúgy tudjuk használni. Az oldalirányú scrollozás viszont hibátlan, az ellentartását is jól eltalálták, és nem nyomódik be véletlenül a görgő, ami szokás szerint gombként is használható.


Az egér könnyen mozgatható szövet alátéten, de ha úgy adódik, az asztalon is jól elboldogul a plasztik tappancsokkal. Bár egy fa asztalon könnyebben csúszik a rágcsáló, érdemes mégis inkább valamilyen alátétet használni, hogy mérsékeljük a kopást. A gyártó a specifikációban nem tér ki az optika érzékenységére, érzésre ez nagyjából 1000 DPI (erre a Windows érzékenységi skálája alapján következtettünk). A legtöbb helyzetben elegendő ez a pontosság, de amikor pixel pontosságú célzásra van szükség, akkor már jól jönne a precízebb optika. A gyakorlatban ez olyankor érezhető, amikor mesterlövészként próbálunk egy messzi célpontot eltalálni, de a finom mozdulatokra nem reagál az egér, csak a durvábbakra, ami már túl sok ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Itt kell megemlítenünk a BlueTrack technológiát, mely elméletben ötvözi az optikai és lézeres technológia előnyeit, tehát az üveg és tükröződő felületeket leszámítva bármilyen helyzetben használható az egér. A készüléket kipróbáltuk törölközőn, ágytakarón, enyhén érdes műanyag felületen, parkettán és padlólapon, a kurzor minden esetben tökéletesen követte kézmozdulatainkat. A durvább egyenetlenségeket mégis jobb kerülni, szőnyegen ugyanis már nem tökéletes a mozgás, de kényszerhelyzetben még ezen is elboldogulhatunk vele. Az egér alján nincs kikapcsoló gomb, de az optika energiatakarékosság céljából villogásba kezd, amikor nem használjuk, és hamar leállítja magát, a kikapcsolás pedig magától bekövetkezik, amikor a vevőegységet az egér aljába rejtjük.


Az egérhez egy normálméretű vevőegység tartozik, 2,4 GHz-es vezeték nélküli technológiája elvileg 9 méterig biztosít zavartalan működést. Mi ezt 7 méter sugarú távolságon belül tudtuk kipróbálni, és szabad rálátással a rágcsáló hibátlanul működött. Még apró kihagyások sem fordultak elő, nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy távirányítónak jól bevált az egér. Más a helyzet, amikor a vevőegység és a rágcsáló közé egy válaszfal is bekerül, ez már érezhetően leárnyékolja a rádiós kapcsolatot. Ilyen helyzetben a kurzor mozgatása enyhén szaggatottá válik, de többnyire nem így fogjuk használni az egeret. Az örömünket az is tetézi, hogy a vevőegységet a gépház hátuljába is dughatjuk, nem kell feltétlenül az elülső USB dugaszt használni, ennyi árnyékolás meg se kottyan neki. No de mi a helyzet a késéssel? Aki vezeték nélküli egeret készül vásárolni, annak bizonyára a kapcsolat sebessége előkelő helyen szerepel a fontossági listán. Nos, örömmel jelentjük, hogy ilyen tekintetben nincs szégyellnivalója az Explorernek, az egér és vevője közti kapcsolat sohasem látott módon közvetlen, már csak egy hajszál választja el a vezetékes egerek sebességétől. A különbséget csupán azok vehetik észre, akik komolyan játszanak és minden előnyre szükségük van, hogy teljesítményüket növelhessék - a többiek tökéletesen elégedettek lehetnek vele. Ahogy említettük, a vevőegység a készülék aljába rejthető, ami főként utazáskor praktikus. Nálunk az Explorer Mouse 2008-as kiadása járt, az újabb változathoz már egy jóval kisebb vevőegység tartozik (Nano Transceiver), olyan, mint amilyet a következő oldalon láthatunk.

 

Wireless Mobile Mouse 4000


Következő tesztalanyunk a Wireless Mobile Mouse 4000, mely joggal lehet a gyártó büszkesége. Kulcsfontosságú tulajdonságai közt a BlueTrack technológiás optika, egy programozható gomb és egy oldalirányban mozgatható görgető kerék szerepel.


A készüléket notebook tulajoknak szánták, ehhez képes viszonylag nagy méretekkel rendelkezik. Az egér szimmetrikus, tehát balkezesek is használhatják. Egyetlen görgővel rendelkezik, mely az oldalirányú scrollozást is tudja, valamint benyomható, tehát gombként is üzemel. A készülék ránézésre egy igen tetszetős darab, mind formára, mind minőségérzetre a gyártó legjobban sikerült termékei között szerepelhet (mi a jelenlegi négy egér közül ezt használtuk a legszívesebben). A türkizkék színválasztás feldobja a látványt, de akinek ez nem tetszik, jó hír, hogy az egér más színekben is kapható. Az egér felső műanyag felülete sima, itt találhatók a fő gombok. Ezek a divatosabb külső érdekében nincsenek elválasztva az egér hátától. A rágcsáló oldalai enyhén érdesített gumibevonatot kaptak, ami jót tett a stabil fogásnak, de erről később még beszélünk. Az egér érdekessége még, hogy alul a miniatűr vevőegységet (Nano Transceiver) is elrejthetjük. Ez teljesen benyomható az egérházba, a kivétel pedig egy gombnyomással történik, tehát viszonylag egyszerűen helyezhetjük biztonságba az utazás során, de mérete miatt könnyen benne is hagyhatjuk notebookunkban. Az egérnek nincs beépített akkumulátora és dokkoló sem jár hozzá, az energiaellátást egyetlen ceruzaelemmel oldották meg. A gyártó szerint tíz hónapig használhatjuk az egeret, amíg lemerül, ez több mint elég. A rágcsáló kikapcsoló gombja alul található, az egeret tehát manuálisan tudjuk pihenésre bírni, ha huzamosabb ideg nem használjuk, ezzel takarékoskodhatunk.

Az egérhez a mini vevőegységet, az üzembehelyezési útmutatót és egy AA méretű ceruzaelemet kapunk, valamint egy telepítő lemezt, rajta a gyártó szoftverével.


A készülékhez már a gyártó IntelliPoint 7.0 szoftverét kapjuk, amit zokszó nélkül tudtunk működésre bírni. A telepítés után az egér tulajdonságai közé beépült fülön tudjuk megváltoztatni az egérgombok jelentését, csakúgy, mint a többi MS egér esetében.

Az egér kis méretei ellenére meglepően stabilan markolható meg. Az említett oldalsó gumibevonat miatt határozott fogást találtunk a rágcsálón, annak ellenére, hogy hüvelykujjunk és gyűrűsujjunknak is csak jelzés értékű gödröket alakítottak ki. Az egér felső műanyag felülete szintén jól tapad, ez pedig tovább javítja az egér fogását, amikor épp nem nyomkodjuk a gombokat. A jó formai kialakítás azonban nem garancia a sikerre, hiszen azok, akik a nagyméretű egereket részesítik előnyben, túl kicsinek fogják találni a készülék méreteit. Akik nagyobb tenyérrel rendelkeznek, jó tudni, hogy az egér vége nagyjából a tenyerük közepével fog találkozni, tehát tesztalanyunk egészen más fogást igényel, mint az asztali egerek. Ez nem véletlen, hiszen egy notebook egérről van szó, akik viszont a kis mérethez vannak szokva, nagyon kényelmesnek találják majd a rágcsáló formáját. Még annak ellenére is, hogy nemcsak a gyűrűsujjunk, hanem a kisujjunk is súrolja az egéralátétet (vagy asztalt).


A remek anyaghasználat és a (szerintünk) jó formai kialakítás mellett az egér a gombjaival is lenyűgözött minket. Ezek ugyanis szép csendesek kattognak, és jó őket nyomkodni, mert viszonylag rövid utat tesznek meg lenyomáskor. Az egybefüggő gombokat közepesen nehéz nyomkodni (el tudnánk képzelni érzékenyebb gombokat is), de még így sem gondoltuk, hogy nehezen nyomhatók lennének. Ráadásul nyomkodás közben egyszer sem fordult elő hogy hibáztak volna, nem volt dupla kattintás szimpla helyett. Az egér oldalán látható programozható gomb még éppen elérhető helyre került, igaz, egy kicsit már nyújtózkodni kell érte.


Az egér görgető kereke fokozatmentesen mozgatható. Ez lehet jó is és rossz is, ahogy már az előbb kifejtettük. Böngészéskor a szabadon futó kerék az előnyösebb, de van, hogy a fokozatos görgetés az előnyösebb (pl. fegyverváltáskor játékokban), de itt jegyeznénk meg, hogy ezt az egeret sem játékra terezték. A görgő mozgása közepesen gyors, tehát van némi ellentartása, így nem gördíti le az egész oldalt, ha hozzáérünk. A megépítés minősége nem rossz, a görgő csak kicsit lötyög oldalirányban, de használat közben hajlamos hozzáérni a műanyag házhoz. Az előző tesztalanyunkkal ellentétben viszont itt nem volt olyan érzésünk, hogy inkább nem használnánk a görgőt, az összeszerelés minősége nem rossz, és az oldalirányú scrollozással is tökéletesen elégedettek voltunk.


A rágcsáló asztalon és szöveg alátéten is egyaránt könnyen siklik. Fanatikusok extra teflon talpakkal szokták a csúszást javítani. Jelentjük erre nincs szükség, az egér mintha már eleve ilyenekkel rendelkezne, holott a készülék hagyományos plasztik tappancsokat kapott. Az egérrel eddig nagyjából minden tekintetben elégedettek voltunk, az optikájával kapcsolatban viszont különösen nagyok voltak az elvárásaink, ugyanis a rágcsáló szintén megkapta a gyártó legfejlettebb BlueTrack mozgáskövező technológiáját. Mivel a viszonylag új mozgáskövező eljárással az egér képes a nehézkesebb felületeken is egyenletes mozgást produkálni, a durvább felületek mellett (mint törölköző, ágytakaró, enyhén érdes műanyag felület, parketta, padlólap) még tenyerünkön is kipróbáltuk a rágcsálót. Az eredmény pedig elismerésre méltó, hiba nélkül működött, a kurzor egyszer sem kezdett remegésbe vagy váratlan mozgásba. A rágcsáló egyedül az üveg és tükröződő felületeken nem volt képes helytállni, de erről a gyártó előre szólt, így nem ért minket meglepetés. Bár elméletileg a készülék optikája az imént tesztelt egérből származik, mi ezt egy kicsit jobbnak találtuk annál. Játékok alatt a pontos célzáshoz nemcsak a jó optika, hanem a stabil fogás is szükséges, minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a Wireless Mobile Mouse 4000 segítségével sikeresebbek voltunk mesterlövészként és a pixel pontosságú képkivágás is könnyebben ment vele.


Ami a rádiós kapcsolat sebességét illeti, az egér majdnem olyan gyors, mintha egy vezetékes egér lenne. A 2,4 GHz-es kapcsolatnak köszönhetően nagyon közvetlenül tudjuk irányítani a kurzort, ami előny azoknak, akik játékra akarják használni a készüléket. A vezeték nélküli egerek egy hajszállal természetesen mindig lassabbak lesznek, mint vezetékes társai, de erre már kijelenthetjük, hogy valóban közvetlen. A kapcsolatnak viszont vagy egy gyenge pontja, ugyanis tökéletes minőségben csak 3-3,5 méteres távolságon pedig tudjuk használni az egeret. Addig hibátlanul folyamatos a kurzormozgás, utána viszont drasztikusan lecsökken a kapcsolat minősége, és kihagyások tapasztalhatók. A válaszfal erre csak rátesz még egy lapáttal, de legalább az nem ront a helyzeten, ha a vevőegységet a gépház hátuljába dugjuk (és nem előre).

A Wireless Mobile Mouse 4000 színválasztéka

 

Wireless Mouse 1000


Most pedig evezzünk a mérsékeltebb árcédulával ellátott készülékekhez, és lássuk a gyártó asztali gépekhez szánt megfizethető árú egerét, a Wireless Mouse 1000 modellt. A mutatóeszköz azoknak készült, akik olcsón szeretnének hozzájutni egy vezeték nélküli egérhez, de nincsenek különleges elvárásaik. Fontosabb tulajdonságai közt csupán egy görgőt említhetünk meg, extraként pedig az egér egy viszonylag kisméretű vevőegységgel büszkélkedhet.


Az egér felületeinek zöme enyhén érdesített, matt fekete műanyagból készült. Ez alól csupán az oldalsó díszítőelem kivétel, a lakkozott fekete műanyag némileg feldobja a látványt, hogy a küllem ne legyen olyan egyhangú. A formatervezés szimmetrikus, ezért a rágcsálót balkezesek is használhatják. Az elem állapotáról egy apró led figyelmeztet minket, beépített akkumulátor vagy dokkoló nincs hozzá. Az egér egy kikapcsoló gombot is kapott, így energiát tudunk megtakarítani szállításkor és ezzel a készenléti állapot villódzása is elkerülhető. A kisméretű vevőegység itt is elrejthető az egér aljába, ami szállításkor jól jön.

A tartozékok között az előbb említett vevőegységen kívül, egy használati útmutatót és két AA méretű ceruzaelemet találunk.

Az egérhez nem jár szoftver, a korábban telepített IntelliPoint által kezelt egerek listájában nem találtuk meg a Wireless Mouse 1000 típust, de egyébként sem lenne sok lehetőségünk, mert a készüléken nincsenek extra programozható gombok.

Amikor használatba vettük az egeret, arra a megállapításra jutottunk, hogy az egér sajátos formáját szokni kell. A szimmetrikus kialakítás miatt ugyan balkezesek is használhatják, de a készüléket mi egyáltalán nem mondanánk kényelmesnek, kicsit lehetne magasabb, de ez megint csak egy szubjektív vélemény. A készülék notebook egérnek túl nagy, asztali egérnek viszont kicsi (elviekben utóbbiak táborát gyarapítja). A hüvelykujj és gyűrűsujj számára vannak kialakított bemélyedések, de ezek inkább csak azért vannak, hogy az egér ne legyen szögletes, ergonómiai tervezésnek inkább nem neveznénk. Ahhoz, hogy a készüléket rendesen meg tudjuk markolni, határozottabb vonalakra lenne szükség, továbbá az sem segít a helyzeten, hogy használat közben hamar beleizzad a tenyerünk és elcsúszik rajta. A szigorú szempontokat félretéve, az egér nem ennyire tragikus, mert böngészésre és alapvető feladatokra még tökéletesen megfelel. Ha a készülékkel szemben nem támasztunk túlzottan nagy igényeket, akkor nem lesz rá panaszunk, de játékra, precíz képszerkesztési munkára és huzamosabb időre ennél már jobbat is találhatunk.


Az egér gombjai nem rosszak, minőségük az átlagos szintet ütik meg. Kicsit hangosak és a lenyomott állapotig viszonylag hosszú utat tesznek meg, de legalább nem hibáznak, egyszer sem fordult elő dupla kattintás szimpla helyett.


A görgő szintén nem képes extra mutatványokra, tehát az oldalirányú scrollozástól el kell, hogy tekintsünk. Gombként viszont remekül működik a görgő, mert könnyen nyomható, és bár alaphelyzetben nem lehet átprogramozni, ha mégis letöltjük és feltelepítjük a gyártó szoftverét, akkor a harmadik gomb (vagyis a görgő) is beprogramozható a felsorolt funkciók valamelyikére. A görgetés ezúttal fokozatonként történik, tehát megadhatjuk, hogy egy gördítési szakasz alatt az egér hány sort lapozzon le egyszerre.


Említettük, hogy az egér fogása lehetne jobb, de a precíz munkát mégsem ez, hanem a készülék nehézkes mozgása akadályozza. A plasztik tappancsok bizony nem a csúszósabb fajtából valók, és amikor az egér szélét kicsit megemeljük, csak tovább romlik a helyzet, tehát oda kell figyelni arra, hogy a rágcsálót teljesen laposan tartsuk. A helyzeten nyilván tudnánk segíteni saját beszerzésből származó extra teflon tappancsokkal, de ez nem az az árkategória, ahol ilyesmin szokott gondolkozni az ember. Az optika minőségével alapvetően elégedettek voltunk, hiszen bármennyire vadul rángattuk az egeret, az nem esett zavarba és normál körülmények közt a precizitással is elégedettek voltunk. Igaz, hogy a készülék nem kifejezetten játékra születet (ahogy tesztünk többi szereplője sem), mi mégis kipróbáltuk, hogy mit tud az optika, amikor nagy pontosságra és érzékenységre van szükség. Nem meglepő módon arra jutottunk, hogy a finomabb mozdulatokat már nem szereti az egér, a hagyományos, 1000 DPI érzékenységű optika a precíz célzásokhoz már kissé érzéketlennek bizonyult. Bár az egér nem rendelkezik a gyártó BlueTrack technológiájával, még enélkül sem hibázott egyenetlen felületeken.


Jó hír, hogy a Wireless Mouse 1000 szintén a gyártó 2,4 GHz-es vezeték nélküli technológiáját kapta meg. Az egér nem cáfolta meg ez idáig szerzett jó tapasztalatainkat, mert késése éppen annyira kicsi volt, mint az iménti egereknek. Tehát abból, hogy a rágcsáló vezeték nélkül csatlakozik a számítógéphez, semmit sem lehet észrevenni. Mivel játékra egyébként sem fogjuk használni az egeret, a leheletnyi késés már fel sem fog tűnni, a kurzor közvetlenül követi mozdulatainkat. Természetesen a készülék hatókörét is megnéztük. A rádiós kapcsolat szabad rálátással 7 méteres körzeten belül működött tökéletesen (ennél messzebbre már nem tudtunk menni), a válaszfal viszont ezúttal is megnehezítette az egér dolgát, a szaggatott kurzormozgás miatt ezt jobb elkerülni (bár egyébként is ritka helyzet, hogy az egeret egy fal mögül kell használnunk). Amikor a vevőegységet a gépház hátuljába dugtuk, 3 méterre csökkent a hibátlan kapcsolat sugara, ha ennél nagyobb távolságra van szükségünk és nincs előlapi USB csatlakozónk, akkor érdemes beszerezni egy hosszabbítót is. Normál körülmények közt erre aligha lesz szükség (kivéve, ha például az egeret távirányítónak szeretnénk használni HTPC-nél), a jó tapasztalatok alapján pedig úgy gondoljuk, a gyártó eme vezeték nélküli megoldását még sok készülékében fogjuk viszontlátni.

 

Wireless Mobile Mouse 1000


Utolsó szereplőnk az imént bemutatott egér miniatürizált változata, főként méretbeli különbség fedezhető fel köztük, ezt a típust ugyanis notebook tulajok számára tervezték, de a vevőkör változatlan, egy olcsóbb eszközről van tehát szó. A főbb tulajdonságaik megegyeznek, az egér extraként viszont már a notebookos felhasználáshoz jobban illeszkedő kisebb, miniatürizált vevőegységet is fel tud mutatni.


A készülék összeszerelési minősége egyáltalán nem rossz, a felhasznált műanyagok még erősebb nyomásra sem recsegnek. Felületeinek nagy része érdesített matt fekete műanyagból készült, az oldalsó fényes díszítőelem pedig megtöri az egyhangúságot. A szimmetrikus formatervezésnek köszönhetően jobb és balkezesek számára is univerzálisan használható a rágcsáló. Az elem állapotáról semmi sem figyelmeztet minket, és beépített akkumulátor vagy dokkoló sem jár az egérhez. A rágcsáló viszont kapott egy kikapcsoló gombot, ezzel megakadályozhatjuk, hogy az elem idő előtt lemerüljön. Jól jött volna, ha az apró méretű vevőegység számára kialakítanak egy kis helyet az egér aljában, de ezúttal ez elmaradt.

Az egérhez egy mini vevőegységet (Nano Transceiver), egy használati útmutatót és egy AA méretű ceruzaelemet kapunk, melyhez a gyártó tíz hónapos élettartamot vállal.

Ahogy említettük, az egér szimmetrikus formával rendelkezik. Az ilyen kialakítású egerek általában nem kimondottan kényelmesek, de helytakarékos notebook egérről lévén szó, nem ez az elsődleges szempont. A szokatlanul kis méret miatt azonban nehezen találtunk rajta kényelmes és stabil fogást, az egér viszonylag lapos, így a készülék vége még a tenyerünk közepét sem éri el. Az oldalsó minimális bemélyedések nem sokat segítenek abban, hogy hüvelykujjunk és gyűrűsujjunk természetesen illeszkedjenek rá. Nagyjából bárhol megfoghatjuk a rágcsálót, ha úgy érezzük, fixen meg tudjuk tartani, általában úgyis négy ujjal fogjuk „megmarkolni” az egeret. Huzamosabb használat alatt izzasztóvá válik a már korábban megismert matt fekete műanyag felület, az így kialakult csúszás pedig szintén nem javít a készülék helyzetén. Az egér tehát főként azoknak ajánlott, akiknek kicsi a tenyerük és nem okoz nekik gondot, hogy helyszűkében is jó fogást találjanak az eszközön.


Az egér gombjai bár kissé hangosak, egyáltalán nem rosszak, véletlenszerű kétszeres lenyomódástól nem kell tartanunk. Minőségük több mint megfelelő és az egér esztétikusan egybefüggő fedőlapja ellenére lenyomni sem nehéz őket. Az rágcsálón nincsenek extra programozható gombok, tehát a három fő gombbal kell beérnünk.


A görgető kerék a függőleges scrollozás feladatát vállalja magára, és ezt (szerintünk szerencsés módon) fokozatonként teszi. Ezek a fokozatok jól elhatárolódnak egymástól, érezhető különbség van köztük, azzal viszont számolnunk kell, hogy a görgő a finom mozdulatokra nem reagál, tehát csak a határozott gördítéseknek van eredménye. A vízszintes scrollozástól el kell, hogy tekintsünk, ahogy korábban említettük, a rágcsáló erre nem képes. A görgető kerék harmadik gombként is használható, ami könnyen lenyomható, de nem annyira, hogy ez véletlenül előforduljon. Ha a gyártó szoftverét (IntelliPoint) feltelepítjük, akkor a harmadik gomb is testreszabható. Bár a szoftver nem támogatja a típust, bármilyen másik modellt választhatunk helyette, mert úgyis csak azt a gombot fogjuk átprogramozni rajta, ami az egéren is megtalálható.


Az egér kényelmes fogásával kapcsolatban aggályaink voltak, mozgékonyságára viszont egy szavunk sem lehet. A tappancsok fa asztalon jól teszik a dolgukat, és meglepő, hogy szövet alátéten még könnyebben csúszik az egér. A könnyű mozgathatóság játék alatt is jól jön, mert a kurzort szépen, folyamatosan lehet mozgatni, alátéttel és anélkül is. Az egér egyébként 1000 DPI érzékenységű optikával rendelkezik, mely alapvető célokra tökéletesen megfelel, csupán a precíz mozdulatokat nem kedveli, azokra már nehézkesen reagál. A kis egérrel jobban meg voltunk elégedve, mint a típus asztali változatával. Bár kényelmes fogása ennek sincs, ennek ellenére játékra is jobban tudjuk használni, mert könnyebben mozgatható. A készülék tehát olcsó mobil egérnek jó, csak legyünk tisztában néhány hátrányával, ebben az árkategóriában tökéletes egér nincs, de sokaknál nem szempont például a játék. Ezekkel egyébként azért foglalkozunk ennyit még egy ilyen egérnél is, mert azok könnyebben kihozzák a készülék gyengéit, így gyorsabban kiderül, ha valamiben rosszabbul teljesít a rágcsáló. Böngészésre ugyanis a legtöbb egér megfelelő lenne, de ma sem futottunk bele olyanba, amivel gondok lennének átlag felhasználás során.


A készülék 2,4 GHz-es rádiós kapcsolattal rendelkezik, és talán nem meglepő, hogy ugyanazt a remek minőséget kapjuk, amit az imént látott egerek esetében. A rágcsáló reakcióideje rendkívül kicsi, ami kedvez a közvetlenségnek, a kurzor szinte késés nélkül követi kézmozdulatainkat. A készülék szabad rálátással lehetőségeinkhez mérten a legnagyobb távolságról is irányítható maradt, ami hét méteres sugarat jelent. A készülék távirányítóként is használható, ebben a rádiós kapcsolat jó partner, azzal viszont számolnunk kell, hogy némi árnyékolással a tökéletes minőségben használható távolság három méterre fog csökkenni.

 

Explorer Mouse


Az Explorer Mouse legnagyobb aduja kétségkívül a BlueTrack technológia, melynek hála az optika a legtöbb nehézkes felületen bizonyított. Bár a rágcsáló nem játékosoknak készült, a vezeték nélküli kapcsolat késését hihetetlenül alacsony értékre sikerült leszorítani, ami kétségkívül nagy előny minden helyzetben. Az extra programozható gombok jó helyre kerültek, egyedül a görgő kivitelezése lehetne jobb, de legalább oldalirányban is scrollozhatunk vele. A készülék korlátaival számolni kell, az optika pontossága lehetne még jobb, az egészen finom mozdulatokra ugyanis nem reagál. A csúszós felületek szintén gondot okozhatnak, amikor stabil fogást keresünk rajta. Az egér tehát azoknak ajánlott, akik nem feltétlenül játékra vagy csak alkalmi játékra keresnek egy nagyméretű egeret, ehhez pedig az Explorer Mouse az említett gyengeségek ellenére is megfelelő választás lehet.
Hivatalos honlap
Webshop: Explorer Mouse


Wireless Mobile Mouse 4000


Bár a készülék nem tökéletes, mégis a Wireless Mobile Mouse 4000 típusában a vezeték nélküli egerek egy különösen jól sikerült példányát tisztelhetjük. Mivel notebook mellé készült, ezért méretei kicsik, ennek ellenére jól megmarkolható az egér. Szerintünk ez a jól megválasztott műanyagoknak és gumiborításnak, valamint a lényegre törő formának köszönhető. Érdekes módon a tesztelt egerek közül a kis méret ellenére is ez a típus tűnt számunkra a legalkalmasabbnak komolyabb feladatokra. Némi kompromisszummal ugyanis a rágcsáló képes minket akkor is kiszolgálni, ha játszani támad kedvünk (holott nem erre készült), hiszen a viszonylag jó fogás mellett a késés problémájával sem kell foglalkoznunk. Vevőegysége apró, ezért használat közben ez nem fog gondot okozni, valamint szállításkor sem, ugyanis ezt az egér aljába rejthetjük el (vagy a notebookban hagyhatjuk). A készülék további előnye még a szimmetrikus kialakítás (ennek köszönhetően balkezesek is használhatják), az oldalirányú scrollozásra is használható görgő és az extra programozható gomb, bár ez utóbbi csak a jobbkezeseknek áll kézre.
Hivatalos honlap
Webshop: Wireless Mobile Mouse 4000


Wireless Mouse 1000


Az egér nem kevesebb, aminek mondja magát: egy alapvető feladatokra alkalmas pozícionáló eszköz, melynél találhatunk kényelmesebb és precízebb optikával megáldott egeret, de böngészésre és irodai munkára a Wireless Mouse 1000 is megfelelő választás lehet. A vezeték nélküli kapcsolata elsőrangú, ezért az egeret viszonylag nagy távolságon belül tudjuk használni, és optikai hibáktól sem kell tartanunk, mert a készülék nem fog kellemetlen pillanatokat okozni, például zavarodott kurzormozgással. Főbb hibáinak a nehézkes, ragadós mozgást és kényelmetlen fogását tudjuk felhozni ellene, ezeket leszámítva egy átlagos egérről beszélhetünk. A rágcsáló az extrák garmadáját sem tudja felvonultatni, hiszen repertoárjában csupán egy kikapcsoló gomb és a készülék aljába rejthető, viszonylag kisméretű vevőegység szerepel, de egy alapszintű egértől ez sem rossz.


Wireless Mobile Mouse 1000


Ha a Wireless Mobile Mouse 1000 típusra esik a választásunk, akkor egy olyan tisztességesen megépített, de nem túl látványos egeret vihetünk haza, mely képes ellátni a pozícionálással kapcsolatos alapfeladatokat. A vízszintes scrollozásról, az extra programozható gombokról és az olyan egyéb különlegességekről le kell mondanunk, mint az egér aljába rejthető vevőegység és a töltöttség jelző led. Bár ez egyénenként változik, mi a kissé ügyetlen formatervezést találtuk az egér leggyengébb pontjának, sajnos hosszas próbálkozás után sem találtunk rajta stabil fogást. Ugyan léteznek pontosabb optikával ellátott készülékek is, játszani úgysem fogunk az egérrel, viszont amihez szánták (böngészéshez, levelezéshez) ez is bőven megfelel, mert optikai hibáktól nem kell tartanunk. A rágcsáló a vezeték nélküli kapcsolat ellenére is közvetlenül működik, és ha megelégszünk a kisebb hatótávolsággal, akkor enyhén árnyékolt környezetben is használhatjuk az egeret. A készülék előnyei közt a szimmetrikus kialakítást, a kikapcsoló gombot, a miniatűr vevőegységet és a tíz hónapos elemperiódust tudjuk még megemlíteni.
Hivatalos honlap
Webshop: Wireless Mobile Mouse 1000

(Néhány megjegyzés még a végére. Az egereket kipróbáltuk egymás vevőegységeivel is, de ezek nem felcserélhetők, mindegyik csak a sajátjával működött. Az IntelliPoint szoftverrel viszont mindegyik egér hajlandó volt együttműködni, még akkor is, ha a tesztelt egerek közül kettőt nem támogatott a szoftver.)

Microsoft Wireless Mobile Mouse 4000

Az egereket a Microsoft Magyarországtól kaptuk a tesztre, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Racer01
2010.09.10. 20:21
Üdv. Az első oldalom a képnél el van írva sztem az első egér: balkezes, pedig a 2. oldalon már jobbkezesnek mondja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. farkas.mak...
2010.09.10. 21:58
Hát nem tudom szerintem az is jobb kezes ! De ha tévedek elnézést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm
2010.09.11. 07:59
Sohasem tartottam igazi munkára alkalmasnak ezeket,bár a kényelmi szempontokat nem vitatom,és a mobil mouse feketében még jól is mutat, ergonómiailag eltalált, a notihoz lehet elgondolkodom egy ilyen vásárlásán..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. perempe
2010.09.11. 10:01
Maradok a Microsoft Wheel Mouse Optical 1.1-nél (USB). Samsung OMS3PB (PS2) is jó volt, de a görgője hangos volt. Óriási ugrás egy A4Tech görgős egérhez képest, ami legendás hibákat produkált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. perempe
2010.09.11. 10:05
Szal golyós A4Tech...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibszi
2010.09.11. 11:36
Wireless Mobile Mouse 4000 (L)(L)(L) istencsászár a kinézete amint lesz feles rugóm, már veszem is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tibszi
2010.09.11. 11:37
8 rugóm*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Svindler
2010.09.11. 11:48
Mikrobi: valószínűleg arról is lesz tesztünk, de a megjelenése még hónapokra van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bul07
2010.09.11. 13:49
jó lett volna az én egeremről is olvasni eben a teszteben bár nem egy csoportba tartoznak
Microsoft SideWinder™ X8


garancia kérdése kicsit érdekes 3.rész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jeni
2010.09.12. 09:48
A magyar törvény 1 évet ír elő. A többit meg a bolt ha kedve van hozzá. De a tapasztalat azt mutatja,hogy a bolt nem szívesen ad rá 2 vagy 3 esetleg 5 év garanciát ,mert az már neki problémás azt garanciás terméket továbbiakban kezelnie. Hiszen neki továbbiakban saját költségein kell foglalkoznia a hibás termékekkel.Inkább eladnak a profit érdekében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bul07
2010.09.12. 21:00
azért is fontos a garancia kérdése mert egy processzornál 1év garancia oké abban nincs mozgó kopó alkatrész de egy egérnél mikrokapcsoló,görgő(k), szenzor, bármi elromolhat és nem mindennap tud az ember 20e Ft egeret venni

jeni: ezt én is így gondoltam hogy amit a bolt add az a mérvadó(ezért is vettem olyan helyről ahol 3évet adtak) csakhogy a Microsoft ügyfélszolgálatól ezt a választ kaptam mondjuk nekem már mindegy de azért érdekesKedves Ügyfelünk,

Köszönjük, hogy kapcsolatba lépett a Microsoft Ügyfélszolgálatával.

Tárgy: Microsoft SideWindows X8

Erre a termékre 3 év garancia vonatkozik. Garanciális javítás esetén ahhoz a kereskedőhöz kell visszavinni a terméket, akinél vásárolta (nem a kereskedő által adott garanciaidő érvényes, 3 éven belül a kereskedőnek vissza kell vennie javításra a terméket). Csatolmányként küldöm a termék végfelhasználói licencszerződését.

Üdvözlettel:

Jalsovszky Zoltán
Szoftverinformációs Tanácsadó
Microsoft Magyarország Ügyfélszolgálat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2010.09.12. 21:23
Off/

Ez érdekes kérdés!Én egy GPS-el jártam,meg /egybeépitett aksi/ ,csakhogy a vásárlás óta eltelt idő alatt még a Mo-i.képviselete is megszünt,nemhogy a garancia!Egyébiránt ebben a mai nagy magyar reality-shov-ban három év alatt, jó esélyel háromszor változik egy-egy cég nevében egy bető ,szám ,pont vagy vessző ,és már bottal ütheted a garanciádat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2010.09.12. 22:01
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dj Macis 2...
2010.09.18. 03:24
Nekem volt egy nem is olyan rossz vezetékes microsoft feher egerem piros optikával, amire nekem felajánlottak 10 millio kattintás "kattintonként" vagy pedig 2 év garanciát...

Erre most mit lehet mondani?
Játszol egy stratégiai játékkal ahol a billt nem is használod, kb 2-3 orás single scrimish modban lejátszott pálya után kattintottál kb 10 és 20 ezer közötti kattintást csak a bal gombbal...
szóval az éves garancia mindenképp jobban megérte, bár én a másikat választottam...
hozzátenném, hogy 2x lekoláztam, egyszer a kábelben elszakadt egy vezeték ezért lekellett vágnom és ujra forrasztanom, de perfektül ment...

a másik nagy kattintos dolog, amit nemrég fedeztem fel bár a játék nem mai darab...
Tegnap facebook napot tartottam, volt egy kis időm pár orám rá
és egy alkalmazás, mely mérte hogy 10mp alatt mennyit tudsz kattintani... a rekordom ami nem lényeges 122 kattintás, igaz örülten kellett minden gombot nyomkodnom hozzá egyidöben...

szóval nem sok az a katt garancia... ez lett volna a lényeg...
A mostani egerem ami szintén vezetékes, mert az az isten már 2 éves, perfekt,
igaz ez is áteset egy kábel nyisszantás forrasztás eseten, egy
-Logitech MX518-as
még mai napig is 70$-ba kerül igaz én 49-ért jutottam hozzá egy kinai comp boltba

Csak ajánlani tudom...
Igaz forintba kb 16eFT, de megéri...
Veszel egy ilyet, és püfölheted, leöntheted, de ne sosavval ha lehet, szutykos kézzel bánnhatsz vele, ez menni fog...
-1800dpi szerintem mindenre elég, én szeretem mikor ficánkol az egerem...
-minden felületen, még a szönyegen is tökéletesen küködik (megnéznék egy lézeres vagy más optikai egeret ami menne full contactba szönyegen)
-nem kell tőteni 1,5méteres kábel
-még a legelső usb dugok is felismerik
-középen a muffrészben pontgomb gőrgő és még két ponz gomb (alapból alsó felső a dpi számot állitja
-2 baloldali gomb
-mellesleg mind programozható

de itt van minden leirva, talán magyarul is megtaláljátok, én kanadai vagyok, nincs szükségem magyarra:

http://www.logitech.com/en-ca/mice-pointers/mice/devices/4259

talán ha nem is a tulajdonságai miatt, de a külseje miatt mindenképp érdemes megvenni, amugy csak jobbkezes, mellesleg én balkezes vagyok
szó megtanultam jobbkézzel egerelni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Heroes27
2010.09.18. 09:44
"minden felületen, még a szönyegen is tökéletesen küködik (megnéznék egy lézeres vagy más optikai egeret ami menne full contactba szönyegen)" - hát hallod, lehet nem menne a lézeres szőnyegen, de megmondom őszintén nem is próbálnám Szerintem nem oda való. Meg tényleg, mit csinálsz te azzal az egerekkel, h forrasztgatod? Én attól hülyét kaptam, amikor a gumitalp elkopott és cserélni kellett (amit természetesen adtak hozzá a dobozba gyárilag)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Dj Macis 2...
2010.09.20. 02:18
Hát gyerekek...
Ti csak átlagos felhasználok vagytok...
Én bevallom öszintén, Atom Kocka vagyok...
egyetlen nap alatt, játék nélkül!!! normális átlagos számitógép felhasználás mellett pár óra leforgása alatt képes vagyok 100 ezreket kattintani az egeremmel, közben a kábel hőzódik az asztal sarkánál és a sok húzgálástól, megtörik a kábel...
húzgálnék én mást is de az egér jobban kézre esik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm Dj Ma...
2010.09.20. 07:47
Hát a többes számot elhagyhattad volna, ugyanis 100.ezer kattintás 1 óra alatt az 27,77>>> kattintást feltételez per. sec. ennyire még Te sem vagy gyors!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dj Macis 2...
2010.09.26. 16:47
nem kell mindent szó szerint venni...
Csak ez az 100 ezer olyan szép kerek számnak tünt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm Dj Ma...
2010.09.26. 18:01
Oké ! bocs a hirigért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!