iPon Cikkek

Videó felvevők az Avermediától, kifejezetten játékosoknak

Dátum | 2012. 08. 30.
Szerző | Svindler
Csoport | MULTIMÉDIA

Avermedia Live Gamer HDA mai cikkünkben két olyan terméket mutatunk be az Avermediától, amik kifejezetten a játékosoknak készültek. A Live Gamer HD főleg a PC-seket célozza meg, és a felvevő funkció mellett streamelési lehetőséget is biztosít, míg a Game Capture HD a konzolosoknak jöhet jól, és külön gép sem szükséges hozzá. Kezdjük a sort a Live Gamer HD-vel!

Avermedia RECentral Live Gamer HD

Sokszor hallhatjuk, hogy az első benyomás milyen fontos és az Avermediánál is így gondolhatták, mert nagyon stílusos csomagolást adtak a Live Gamer HD-nek. A külső papír informatívra sikerült, de a lényeg az alatta megbújó vörös és fekete doboz, ami magát az eszközt, és a hozzá tartozó óriási gyorsgombot rejti. Már volt szerencsénk „néhány” pakkhoz, de a Live Gamernél még így is az volt az első gondolatunk, hogy: „wow, ezt megtartanám”. Hosszútávon ez persze nem sokat számít, de azért nem utolsó szempont, hogy valaki már akkor büszke a szerzeményére, amikor még be sem üzemelte.


A doboz mindent tartalmaz, amire csak szükségünk lehet a Live Gamer használata során: magát a PCI-E x1 csatolófelülettel ellátott kártyát, HDMI kábelt, HDMI-DVI átalakítót, HDMI-DVI kábelt, audio kábelt, a szükséges szoftvereket CD-n és egy rövid leírást, valamint egy három hónapos XSplit Broadcaster licencet. A könnyebb kezelés érdekében kapunk egy USB portra köthető óriási, kör alakú gombot is, amit használhatunk a felvétel/streamelés elindítására/leállítására.


A PCI-Express bővítőhelyekről érdemes tudni, hogy nem kötelező kihasználni a teljes nagyságukat, így ha például a gépünkben csak egy x4-es slot van, akkor sincs semmi baj, nyugodtan beletehetjük a Live Gamer HD-t. Ez után már csak annyi dolgunk van, hogy a HDMI bemenetére bekötjük a felvenni kívánt forrást (ez természetesen lehet a saját gépünk is), majd a kimenetére azt a kijelzőt, amire a kártya bemenetén lévő kábelt dugtuk volna. A Live Gamer HD elvileg minden felbontást támogat, ami a bemenetére érkezik, de a saját tapasztalatunk az volt, hogy DVI-n használva nem szereti az 1920*1080-as felbontás feletti monitorokat. Több monitorral is kipróbáltuk a kártyát, gondja csak egy régebbi Samsung 245B-vel volt, ami még 1920*1200-as felbontású, és HDMI csatlakozója sincs. Ennél a kijelzőnél kicsit megzakkant a kártya, és még az 1080p-s felbontást sem engedte beállítani, nemhogy az 1200p-t. Ez manapság, amikor 10-ből 9 monitor 1080p-s, valószínűleg nem sok embernek okozna fejfájást, de jobb tudni róla.


A kártyán a két HDMI port mellett van két jack csatlakozó is arra az esetre, ha a hang nem a HDMI bemeneten keresztül érkezne (pl. DVI használata miatt). Külön USB csatlakozó az opcionálisan használható óriás gombnak nincs, azt szimplán az alaplapunkra kell dugnunk. Elsőre nagyon hasznosnak tűnik a szerkezet, de a gyorsabb használat miatt mi végül maradtunk a gyorsgombok használatánál, így nem kell felemelnünk a kezünket a billentyűzetről. Ettől függetlenül van értelme bekötni a kiegészítő gombot, még akkor is, ha nem azt használjuk majd felvétel/stream indításra. A nyomogatáson kívül ugyanis van egy másik funkciója is: pirosan világít alaphelyzetben, majd ha elindítunk egy felvételt, akkor szép lassan elkezd pulzálni a fénye, így visszajelzést ad arról, hogy minden rendben van.

A Live Gamer HD mellé az Avermedia Recentral nevű programját kapjuk, ezzel tudjuk vezérelni a felvételeket és a streameket. A négy fő menüpont a Bulletin, a Capture, a Stream és a Video folder. Az első csak az aktuális hírekkel bombáz minket, míg az utolsó, ahogy a nevéből is sejthető, megnyitja az aktuálisan beállított videó mappát. A Capture menüpontban kezdődnek az izgalmasabb dolgok, a szoftver három lehetőséget ajánl fel nekünk: Newbie, Amateur és Pro. Ezek között csak annyi a különbség, hogy milyen mélyen engedi piszkálni a beállításokat a Recentral. Alul láthatjuk is az aktuálisan kiválasztott konfigurációs profilt, válogathatunk a már előre beállított minták közül és kaphatunk némi információt arról, hogy az adott profil milyen beállításokat használ.


Fussunk át gyorsan a lehetőségeinken, hogy miket enged beállítani a Recentral. Elsőként megmondhatjuk neki, hogy mit kötöttünk a kártyára. A saját gépünket, egy másik PC-t, vagy egy konzolt. Utóbbi valóban lehetséges, de fontos megemlíteni, hogy a HDCP másolásvédelemmel nem tud mit kezdeni a Live Gamer HD, úgyhogy PlayStation 3-at nem igazán érdemes rákötni, mert minden játékhoz használja a védelmet, így csak a menüt tudnánk felvenni, annak pedig nem sok értelme van. Xbox 360 esetében a régebbi példányokkal biztos nincs gond, a Slimeknél viszont már sokan panaszkodtak, ott számítani kell a HDCP jelenlétére. PC-knél nincs ilyen gond, csak Blu-ray filmek esetében kapják elő a védelmet, egyébként bármit szabadon felvehetünk.


A Video és Audio source részek adják magukat, előbbinél azt dönthetjük el, hogy HDMI-n vagy DVI-n jön a jel (bár ott van a menüben a komponens is, de az ezen a kártyán nem elérhető), míg utóbbinál kiválaszthatjuk, hogy a HDMI hordozza az audio sávot is, vagy inkább a jack bemeneten keresgéljen a Live Gamer. Ezzel el is érkeztünk a legfontosabb menüponthoz, a felvételi beállításokhoz. A videó H.264-be lesz kódolva, viszont itt dönthetjük el, hogy milyen felbontáson és mekkora bitrátával. 1-től 20Mbps-ig lehet válogatni, míg a felbontás maximum 1080p lehet. Ezen a felbontáson maximum 30fps-sel tudunk felvenni, de ha beérjük 1280*800 vagy ez alattival, akkor már rendelkezésre áll a 60fps is. A bemenet maximum 60Hz-es lehet, úgyhogy a 120Hz-es 3D-s monitorok kiestek. Bővebb információkért az elérhető felbontásokról érdemes elnézni az Avermedia honlapjára, részletesen le van írva minden (klikk). Az utolsó menüfülön már csak a gyorsgombokat lehet állítgatni (rögzítés és képlopás), aztán mehet is a felvétel. Az egész nagyon letisztult és egyszerűen vezérelhető, miután egyszer beállítottuk, többet nem is kell foglalkoznunk vele.


A Recentral következő nagy opciója, ami sokaknak tetszhet, a valós idejű streamelésnek van fenntartva. Csak létre kell hoznunk egy Twitch.tv-s felhasználói fiókot (kb. 5 perc) és már meg is oszthatjuk másokkal, hogy épp mit csinálunk. Online rendezvények szervezéséhez (bajnokságokhoz pl.) nagyon hasznos ez az opció. A beállítások szinte teljesen ugyanazok, mint a felvétel esetében, csak annyi a különbség, hogy itt első indításnál meg kell adnunk a Twitch.tv-s felhasználónevünket és jelszavunkat, valamint a bitrátát se állíthatjuk 6Mbps fölé. Igazából ez nem probléma, mert még a 6Mbps is erősen megterhelte a netünket, néha be-beakadt, pedig papíron 60-at bírna az előfizetésünk. Alatta viszont nem volt problémánk, és az eredmény is nagyon szép volt, főleg ha beértük 720p-s felbontással.

Mint azt az előző oldalon megmutattuk, nincs szükség informatikus diplomára a Live Gamer HD kezeléséhez, úgyhogy most foglalkozzunk egy kicsit azzal, hogy milyen minőségben képes felvenni, és hogy birkózik meg a különböző feladatokkal.

A tapasztalataink szerint a hardveres enkódernek hála sosem akad meg a felvétel egy pillanatra sem, a Live Gamert nem zavarja, ha épp szénné van terhelve a processzorunk és a videókártyánk. Ha ugyanezt tennénk a merevlemezünkkel, az más helyzet lenne, de hát ki másolgat játék közben könyvtárakat?

Még a hardveres enkóder chip előtt van egy HDMI elosztó, így nem veszünk észre semmit abból, hogy a gép másra is használja a HDMI jelet. A Live Gamerel nem lépett fel plusz lag a játékok alatt, így nem kell attól tartani, hogy pont akkor fogunk rosszul teljesíteni, amikor villogni szeretnénk mások előtt. Kipróbáltuk azt is, hogy mit csinál a kártya akkor, ha kisebb felbontáson szeretnénk rögzíteni/streamelni, mint amekkorában valóban játsszunk. Nos, ha a képarányt nem változtatjuk meg, tehát például 720p-s felvételt készítünk 1080-as bejövő jelről, akkor nagyon szép a konverzió. Ha viszont megváltoztatjuk az arányokat pl. 4:3-ra, akkor már egy kicsit torzít a képen, és fekete kerettel veszi fel a videót, míg ha extrémebb dolgokat kérünk, pl. 720*576-ot (az egyik féle DVD felbontás), akkor vertikálisan eléggé széthúzza a képet.

Szerencsére az esetek 99,9%-ában vagy a natív felbontást, vagy azonos képarányt fogunk használni, így ez nem okozhat gondot. Ahol igazán számít a minőség, ott minden rendben van. Egy lehetséges beállítást viszont hiányoltunk: az fps-ét. Ha ugyanis lehetséges, akkor 60fps-sel vesz fel a kártya, még akkor is, ha mi inkább választanánk a jobb képminőséget 30 fps mellett. 720p-s felvétel esetében így mindig 60 fps-es videót kaptunk eredményül, még 1080p-s forrás esetében is (hiszen az 60Hz-es volt).

UPDATE: Az új RECentral-ban már állítható az fps, így mi dönthetjük el, hogy 1280*800 vagy az alatti felbontáson hány fps-sel szeretnénk felvenni.


A kész fájlok akár azonnal mehetnek fel YouTube-ra, a feldolgozásuk sem tart sokáig. Nem kell megijedni ha nem látjuk azonnal az 1080p-s lehetőséget náluk miután lejátszhatóvá vállnak, pár perc és ott lesz az. Készítettünk is néhány tesztvideót, hogy megmutassuk különböző bitráták mellett milyen minőségre számíthatunk. A hang hiánya miatt utólag is elnézést kérünk, utólag vettük észre, hogy kikapcsolva hagytuk. A videókon érdemes például a füstre, porfelhőre, stb. figyelni mert ott látszik a legjobban az alacsonyabb bitráta hátránya.

Lost Planet 2: 1080p – 1Mbit, 1080p – 6Mbit, 1080p – 15MBit
Mafia 2: 1080p – 1Mbit, 1080p – 6Mbit, 1080p – 15MBit


Lost Planet 2 - 1080p - 15Mbit


Mivel a Youtube nem támogatja a 60fps-t, ezért a 720p-s videókat átkódolja 30fps-re, de meg akartuk mutatni, hogy körülbelül milyen minőségre számíthatunk 720p-s bejövő jel és 1080p > 720p konverzió esetében. Itt már csak a Mafia 2-t vettük elő, mert a kisebb karakterek miatt jól látszik, hogy milyen minőségben történik az összenyomás.

Mafia 2: 720p-s bejövő jel, 1080p > 720p konverzió


Mafia 2 - 1080p>720p - 15MbitÉrdemes figyelembe venni még az 1080p-s videóknál is, hogy ha a YouTube úgy dönt, túl nagy sávszélességet igényel egy videó, akkor továbbtömöríti.

Egy kis kitérő – Avermedia Game Broadcaster HD

Bár most nem teszteltük, érdemes megjegyezni, hogy az Avermedia kínálatában, van egy kártya, ami felhasználási területét nézve hasonlít a Live Gamerhez, ám jóval olcsóbb nála. A Game Broadcaster HD egy HDMI és egy D-sub bemenettel rendelkezik (komponenst is kezel), elosztó nincs benne, így a saját gép jelével nem tud mit kezdeni. Nem is lenne értelme, mert a kártya nem rendelkezik hardveres enkóderrel, a tömörítés feladata az adott gépre hárul. Költséghatékony megoldásra viszont jó lehet, ha csak az extra bemenetekre van szükségünk.

 

Avermedia Game Capture HD

A Game Capture HD már kifejezetten a konzolosoknak szól, ugyanis komponens bemenetet használ, és PC-re sincs szüksége a felvételekhez. A PS3-hoz, Xbox 360-hoz és Wii-hez (vagy akár régebbi, komponens kimenetes konzolokhoz) használható gép doboza a Live Gamer-hez hasonlóan informatív. A belseje már nem rendelkezik azzal a „wow” faktorral, mint HDMI-s társáé, de cserébe legalább ugyanolyan jól meg van pakolva. A felhasználható tárhely kivételével mindent megkapunk ahhoz, hogy már pöröghessen is a kamera. A tartozékok közül talán a legfontosabb az a kábel, aminek az egyik végén a komponens kimenetet és a hozzá tartozó audió csatlakozókat találjuk, míg a másik végén egy-egy extra csatlakozót mindhárom konzolhoz, így nem kell extra kiadásokba bocsátkoznunk. Ezek a konzolok ugyanis speciális kimenetet használnak, amiből például komponens kimenetet lehet varázsolni. A komplex kábelen felül kapunk egy külső tápegységet, valamint komponens kábelt ahhoz, hogy a Game Capture HD-ből tovább vezessük a képet a TV-nkre. Mindehhez természetesen jár egy alapos leírás, és egy nagyon hasznos távkapcsoló is.


Maga a vas, egy egyszerű, sötétszürke házat kapott. Az előlapján balról jobbra haladva USB csatlakozót, felvétel indító/leállító gombot, bekapcsoló gombot, és távkapcsolóhoz tartozó infra-vevőt láthatunk. Hátul bár sok a csatlakozó, tulajdonképpen csak a komponens videó be- és kimenetek, valamint az RCA hang be- és kimenetek várnak ránk, a tápadapter csatlakozójának társaságában. Említendő érdekesség a gépház alján van, melynek takarólapja könnyedén leszedhető. Mögötte nem más, mint egy 2,5 colos merevlemezhely van, amibe 9,5 vagy 12,5mm magas merevlemezeket pakolhatunk. Még egy kis papírt is kapunk, amivel lemérhetjük, hogy a felhasználni kívánt merevlemez milyen magas, majd ezután a takarólapon beállíthatjuk egy csavarral a távtartót. 9,5mm-nél alacsonyabb merevlemezeket ne akarjunk a gépbe rakni, mert lötyögnének.


Ráadásul ha nem akarunk új merevlemezt vásárolni a géphez, hát az sem gond, az előlapon található USB port pont ezért várja, hogy ráaggassunk egy adattárolót, ami lehet külső merevlemez vagy pendrive is, csak utóbbi esetben legyünk biztosak benne, hogy bírni fogja a tempót. Mi kipróbáltuk egy elég gyenge példánnyal, rövidebb felvételekre még az is elég volt, de körülbelül másfél perc után már annyira lemaradt, hogy ha tovább húztuk volna a felvételt, akkor megtelt volna a Game Capture HD belső buffere, és adatot vesztettünk volna. Egy normálisabb pendrive-val viszont már többperces felvételek sem okoztak gondot. Első csatlakoztatáskor egyébként a gép csinál is egy gyors sebességtesztet, és szól, ha szerinte lassú a csatlakoztatott eszköz.


A távirányító nagyon hasznos, ha a TV alatt van a gép, akkor nem kell állandóan odamásznunk a felvétel indításáért, ráadásul elérünk róla minden funkciót egy gombnyomással. Ezzel barangolhatunk a Game Capture HD egyszerű menüjében, vagy csinálhatunk egy gombnyomással screenshotokat.

A Game Capture HD 480i/p, 576i/p, 720p vagy 1080i felbontásban képes felvenni.  A Wii 480p-s jelet használ, míg az PlayStation 3 és az Xbox 360 képes 1080p-s felbontást is kezelni, de a Game Capture HD mellett érdemes őket visszaállítani 720p-re. 100-ból 99 játék úgyis ezen a felbontáson megy, úgyhogy maximum a konzolok saját menüit csodálhatnánk 1080p-ben.

Nem érdemes tagadni, a HDMI kábelhez szokott felhasználóknak elsőre szembe fog tűnni, hogy az analóg csatlakozó bizony hátrányokkal jár a képminőségre nézve. Mi PlayStation 3-mal próbálkoztunk, ott két dolog volt azonnal megfigyelhető: a kép sötétebb lett, és egy kicsit mosott, ez majd látszik a tesztvideókon. A minőségromlás nem a gép hibája, anélkül is jelentkeznek az analóg kábel okozta változások, de talán azzal együtt egy árnyalattal jobban (nehéz megmondani analóg jelnél).

Első indításkor a Game Capture HD-nek szüksége lesz pár alapbeállításra, mint például nyelv, dátum, tárhely. Magyar nyelvű menü nincs, de nem is igazán van rá szükség, minden adja magát. A kiválasztott tárhelyet formázhatjuk is, ilyenkor a gép NTFS fájlrendszert fog használni, de egyébként is ezt ajánlja a jobb sebesség érdekében (a legtöbb pendrive FAT32-es formázással érkezik). Érdemes egyből egy firmware frissítéssel kezdeni, a mi gépünkön is egy több hónapos szoftver dolgozott, miközben az új már mp4-be mentette a videókat, AAC-t használt mp3 helyett a hangra, és olyan extrákat is hozott magával, mint az USB-s tároló biztonságos leválasztása (régebben csak le lehetett rántani, vagy előtte kikapcsolni a gépet).

A beállítások között a triviális lehetőségek mellett (dátum, nyelv, stb.) eldönthetjük hová mentse a képeket és a videókat a Game Capture HD (könyvtárszinten), másolgathatunk fájlokat a belső és külső adattároló között, valamint beállíthatjuk a felvételek minőségét. Képeknél három tömörítési fokozat közül választhatunk (jpg), míg videóknál a felbontástól függ, hogy mit kínál fel az Avermedia digitalizálója. 480/576p esetében 3/5/7,5Mbps, 720p esetében 8/10/12Mbps, 1080i esetében 10/12/15Mbps közül válogathatunk. Az információs menüben meg is mondja, hogy a rendelkezésre álló tárhellyel számolva ez hány óra felvételt tesz még számunkra lehetővé.

Játékfüggő, hogy mennyire szép a kép, a Mortal Kombat nem szereti az analóg jelet
Mielőtt továbblépnénk a tesztfelvételekre, érdemes egy kicsit leállni a tárhelynél, mert ez a gép egyik gyenge pontja. Az Avermediánál nagyon okosan úgy döntöttek, hogy kialakítanak egy belső merevlemez helyet, majd nagyon bután úgy döntöttek, hogy ehhez USB kábelen keresztül nem férhetünk hozzá. Csak kétféleképpen menthetjük át a belső merevlemezre felvett videóinkat PC-nkre: vagy kivesszük a winchestert és bepakoljuk a gépünkbe, vagy csatlakoztatunk rá egy külső adattárolót és átmásolunk arra mindent, ami sok felvételnél elég tetemes idő lehet, hiszen csak USB 2.0-s csatlakozó van a Game Capture HD elején. Nagyon hasznos lett volna, ha a csatlakozók közé beraktak volna egy olyan USB csatlakozót, amin keresztül külső adattárolóként használhatjuk a Game Capture HD-t. Ennek hiányában, mivel így is úgy is át kell másoljuk egy külső meghajtóra az adatainkat, érdemes egyből arra menteni, kihasználatlanul hagyva a belső merevlemez helyet.

A Game Capture HD egyébként képes lejátszani a saját maga által felvett anyagokat, de amíg a hozzá tartozó fájlkezelő létrehozza a miniatűröket, addig elég lassúcska, nem erre találták ki. Szerencsére, ha már túl van a miniatűrök létrehozásán, akkor már tűrhető sebességgel működik a fájlkezelő.

Miközben játszunk, kétféle módban használhatjuk a Game Capture HD-t: Standard és Real-time. Az OSD, és így a menü is csak Standard módban használhatók, de ilyenkor számolnunk kell a valós és a megjelenített kép között egy körülbelül 0,1 másodperces késéssel, ennyi idő kell a gépnek amíg a plusz információkat kirakja a képre (pl, hogy megy a felvétel, és mióta teszi azt, stb.). Ez a pergősebb, 60fps-es játékoknál elég zavaró tud lenni, erre találták ki a Real-time módot, ami kikapcsolja az OSD-t. Ilyenkor a távkapcsolón csak a felvétel és a screenshot gombok működnek, de a felvételről úgyis kapunk visszajelzést magától a géptől, a felvétel gomb felett vörösen világít, ha épp felveszünk. A módok közötti váltásra dedikált gomb van a távirányítón, így pillanatok alatt bent lehetünk a menüben, ha mégis arra lenne szükség. Egyébként a videó és audió jel kikapcsolt állapotban is átmegy a gépen, nem szükséges bekapcsolni csak azért, hogy lássunk is valamit. Be- és kikapcsolásnál csak szemvillanásra megy el a kép, és pár másodperc múlva már használhatjuk is a gépet.

Most pedig jöjjenek a tesztfelvételek! Hogy komolyabban megizzasszuk a Game Capture HD-t, nekiestünk pár 60 fps-es játékkal is, de jól bírta a gyűrődést. Utána sajnos meglepetten tapasztaltuk, hogy az általunk 30fps-esnek vélt játékokat is 60fps-sel vette fel, valószínűleg azért, mert a PS3 720p/60Hz-es jelet adott ki, és sajnos ezúttal sem volt lehetőségünk megválasztani a felvétel sebességét. Ebben a témában még megvizsgálunk majd pár játékot a későbbiekben. Szerettük volna kipróbálni, hogy mit szól a gép ahhoz, ha kikapcsolt V-Synces játékot kap, de PlayStation 3-on a legtöbb játék V-synces, így hiába turkáltunk a gyűjteményünkben, nem tudtunk kiszúrni a GCHD-vel. Azért persze nem ússza meg a dolgot, jövő héten rákötjük egy Xbox 360-ra is, majd a fórumon és update formájában megosztjuk tapasztalatainkat. Nagyon szívesen veszünk azonban mástól is extra infókat, így akinek vannak tapasztalatai a géppel ne tartsa magában őket!

A felvételeket végig 12Mbps-os (Optimal) minőség mellett vettük fel, de a YouTube átkódolta őket, és 30 fps-es videókat csinált belőlük, ezt érdemes figyelembe venni!


BRAID


Mortal Kombat


RAGE

Összegzés

Volt időnk kiismerni az Avermedia két játékosoknak szánt felvevőjét, és a teszt végére eléggé meg is szerettük őket. A Live Gamer HD egy nagyon egyszerűen használható megoldás, amivel könnyen készíthetünk alacsony processzorterhelés mellett videókat a saját gépünkről, vagy akár egy másik PC-ről, esetleg Xbox 360-ról. A tömörített kép minősége szépen nő, ahogy emeljük a videó bitrátáját, és 15Mbps mellett már elég éles a képe még 1920*1080-ban is (az új Recentrallal pedig már felmehetünk 20Mbps-ig is). Kipróbáltuk egy Windows-os felvétellel is, böngészgettünk, videóztunk, stb., éles volt a végeredmény. Mindössze két dologba tudunk belekötni, ha nagyon akarunk: az első, hogy kötve vagyunk stream esetében a Twitch.TV-hez (bár nekünk nem volt gondunk vele), a második pedig, hogy az árából már egy jobb videókártya is kijön. Persze ha körülnézünk a piacon, akkor látni fogjuk, hogy a HDMI bemenetes eszközök nem olcsóságukról híresek, így nem mondhatnánk, hogy elszállt a Live Gamer HD ára, de az ajánlott plecsnit csak akkor adnánk meg neki, ha szépen bekúszna 40 ezer alá, amihez már nem sok kell neki. Addig is nekünk nagyon tetszett.

Avermedia Game Capture HD
A Game Capture HD már egy olcsóbb termék, a 30-asok alján már elérhető, és a konzolosokat veszi célba, akik a komponens bemenettel el tudják kerülni a HDCP védelmet. A kezelése ennek is nagyon egyszerű és a lehetőségekhez képest a felvételek minősége is jó. Persze a HDMI után a komponens kábel analóg jele egy hangyányit mosottnak tűnik, de valamit valamiért (érdemes megnézni a videókat, hogy ez mennyire látszik). A gép azonnal reagál ha fel akarunk venni, és pendrive-okkal is jól működik. Ahogy a Live Gamernél, itt is csak három dologba tudunk belekötni: a konstans 60fps-be (bár ez ügyben még vizsgálódunk), abba, hogy nem érdemes a belső merevlemez helyet használni (úgyis át kell másolnunk külső adattárolóra az anyagokat), és hogy az analóg jel miatt be kell érnünk valamivel gyengébb képminőséggel. Nagy pozitívum viszont, hogy a cég láthatóan foglalkozik a gép utóéletével, a napokban is jelent meg hozzá friss firmware, így még az is lehet, hogy a jövő tartogat meglepetéseket. Egyszerűsége miatt a Game Capture HD nekünk nagyon tetszett, de az ajánlott plecsniről egy hajszállal lemarad.

Hivatalos honlap: Avermedia Game Capture HD | Avermedia Live Gamer HD
Webshop: Avermedia Game Capture HD | Avermedia Live Gamer HD

Az Avermedia Live Gamer HD-t az Avermedia hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte, a Game Capture HD fotókért pedig köszönet J.o.k.e.r. kollégának!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. jocek
2012.08.30. 23:44
A live gamer HD-nél csak egy negatívumot tapasztaltam az pedig az mp4 formátum. Fraps-al valamivel szebb a felvétel az avi-ba vesz fel, de a live gamer tényleg kiméli a gépet. Rövidebb volt a töltés idő és több volt az átlag és a max fps is benchmark alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gabest
2012.08.31. 00:46
Csak avi-ba nem lehet h264-et tenni normálisan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. dominating
2012.08.31. 08:31
Én sajnos vettem 1 ien kártyát és meg is bántam!
Streamelni akartam vele, összedugtam ahogy a leírásban van, és csodálkoztam, hogy miért 60hzn megy a 120hzs moncsim. Nézegettem mi lehet a hiba, hát a hdmi 1.3 (only 60hz)! miért írják rá, hogy GAMER, ha csak 60hzn tud ez a kártya? gamerek 95% 120hzs moncsin játszik (nem magyar országra gondolok). Nagy nehezen sikerült megoldani a 120hz-t akkor elkezdtem streamelni és "meglepetésemre" akadt a nagy gamer kartya! 1680x1050ben streameltem 2500kbs-el szörnyű volt a kép minősége a kevés feltöltés miatt, viszonylag folyamatos volt a kép (20secből csak 3secig alt a kép). Ha feljebb tettem a feltöltést akkor 10secből 7secig állt a kép.
Aztán felmentem hivatalos fórumra, és meglepetésemre első topic ez volt, hogy 120hz és akad a stream akar mien beállítással!
Van hozzá XSplit 3 hónapos account, de mivel az xsplit nem támogatja a hardveres gyorsítást ezért ha xspliten keresztül megy a stream, akkor felezi az fpst!

Magyarul aki streamelni akar vele, az NE VEGYE MEG!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Svindler
2012.08.31. 10:01
dominating: még külföldön sem használ a gamerek 95%-a 120Hz-es monitort, az Avermedia honlapján pedig ott van, hogy a támogatott maximális felbontás/frissítési ráta 1920*1080/60Hz (az egyébként a cikkben is benne van, hogy a 120Hz-es monitorokkal nem megy)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dominating
2012.08.31. 10:07
Svindler: a pro gamerek 95% igenis 120hz-s moncsival játszik! csak nézd meg fnatic sk mouse stb csapatok cuccait! m1, lényegtelen, meglehet oldani a 120hz-t, de akkor is laggol a stream akármilyen beállításokkal!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Misi007
2012.08.31. 11:06
dominating: Az a te sarad hogy vásárlás előtt nem tájékozódtál.

Ahogy látom az a cikkbe nem került bele hogy az új RECentral-al már 15 helyett 20Mbps a maximális bitráta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dominating
2012.08.31. 12:28
Misi 007: persze, teljes mértékben igazad van.
Csak amire kitalálták arra nem használható. Ezért írtam le, hogy más ne járjon így vele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csekea
2012.08.31. 12:47
dominating:
Minden említett beállításod egyedi, a felbontás és a frekvencia is.
A kártya arra készült, hogy hardveresen dolgozzon, és 1 géppel lehessen felvenni és Streamelni is, miközben játszik valaki.
Mivel hardveres, ebből adódnak a limitációk. Pont azért, mert nem a számítógéped kódolja a videó anyagot. Egyszerűen nem lehet elvárni, hogy mindenki minden igénye teljesüljön.
Egyébként, pontosan a visszajelzések alapján, folyamatos fejlesztés alatt van a firmware, és a Recentral. Lehetőleg a maximum jöjjön ki a hardverből.

Egyébként én is azt tapasztaltam, hogy nem használnak tömegesen 120Hz monitort a játékosok. Külföldön sem. Elég, ha a Youtube-os teszteket megnézed. Általában ki sem térnek erre a kérdésre.

De még mindig adott az a lehetőség, hogy dual monitor módban más frekvencia tartományt adsz meg a felvételi sávra, és a monitorra.

(Avermedia voltam)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dominating
2012.08.31. 12:53
csekea: mondtam, hogy a 120 hz-t megoldottam.
De a streames lagot nem lehet megoldani!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2012.08.31. 13:14
UPDATE: Megnéztük a legfrissebb RECentralt, a bitráta valóban már felmehet egész 20Mbps-ig, éééééés ami még fontosabb: megjelent az FPS beállítás! Így 1280*800 vagy az alatt már beállítható, hogy hány FPS-es videót szeretnénk készíteni, nem lesz fixen 60. A cikket is frissítem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. shaddam
2012.08.31. 20:58
A game capture hd-t megnéztem volna mondjuk egy hauppauge hd pvr-rel összeeresztve. Az összes nagy youtube huszár azzal tolja. A pc gémer kártya meg max tirexinek jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. I.Jozsef83
2012.09.01. 17:05
dominating - 2012-08-31 10:07:16

A Pro gémernek pont nem a maxrészletes szemkáprázvány a lényeg - hanem magában a játékban profi ( magasszinten műveli / játsza ) ... inkább lejjebb vesz akármin is de neki kell a leg-nek lennie játékszempontból...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csekea shadd...
2012.09.01. 17:08
Arról nem tudok, hogy sokan használnának Hauppauge hd pvr-t.
Összehasonlítani nagyon nehéz lenne a Game Capture HD-vel, mert az Avermedia PC független. Csak a kész anyagokat kell a gépre másolnod, ha akarod. Így tulajdonképpen mobilisabb, és távirányítható. Nem kell PC-n figyelned a felvétel indítást. De mindezt láthatod az Ipon tesztjében is.

Ha az árat nézzük, az Avermedia legalább 15 000 Ft-al olcsóbb.

Ha valamivel össze lehetne hasonlítani a Hauppauge-et, akkor az az Avermedia Darkcrystal HD Capture Station. Tulajdonságaiban ez hasonlít leginkább hozzá. Svindler már tervbe ennek a terméknek a tesztjét is a közeljövőben.

Summa: állok elébe az összehasonlításoknak.

Amúgy Tirexi már használja a Live Gamer HD-t. És még sokan mások.

És azért használják a fenti eszközöket, mert egyik sem akadályozza sem a gépet, sem a játékost a tökéletes játékban.

(Avermedia)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. I.Jozsef83
2012.09.01. 17:25
Hehe , nekem egy (lökött) ismim (ZEG)egy ku..va drága HD kamerával veszi HDMI vagy DVI kimenetről a jelet és onnan rögzít, majd azt szerkeszti és tolja fel , nincs is semmiféle mikro és egyéb lag , akadás stb ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Neoteric
2012.09.04. 14:30
- LIVE Gamer HD-m van és nem lehet vele 1080p-ben 60fps-sel venni, hanem csak 30-cal
- egyáltalán nem vagy a Twitch.tv-hez kötve, én pl az Own3d-et használom
- hogy hozhatja fel vki az mp4-et hátrányként? pont ez a lényege ennek a kártyának h egyből tömöríti a cuccot proci igénybevétel nélkül és nem a szaros avi-t kapod tömörítetlenül, amikkel hiphop megtelik a hdd-d..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Neoteric
2012.09.04. 14:37
Ja.. és nem lehet vele egyszerre felvenni és streamelni. Ha a stream oldal (twitch, own3d, stb) támogatja, akkor esetleg van olyan lehetőség, hogy a streamelt anyagot vissza lehessen nézni, de te a gépedre nem kapsz videó fájlt a streamelt cuccból.
Illetve valóban van HDCP védelem PS3-on, viszont rá tudod dugni a LIVE Gamer HD-ra és a képét is láthatod a monitorodon illetve hallod a hangot a hangfaladon. Most attól h a RECentral nem engedi felvenni összedőlt a világ? Lehet ám használni kicsit a józan paraszti észt is.. leszedsz vmi képrögzítőt (Camtasia Studio pl) és egyszerűen felveszed azt amit mutat a RECentral. Voálá, lőn PS3 gameplay LIVE Gamer HD segítségével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!