iPon Cikkek

Virtua Tennis 4: World Tour Edition - Irány a pálya!

Dátum | 2012. 04. 14.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Nem mondhatnánk, hogy a tenisz szerelmesei el lennének árasztva játékokkal, ám azt meg kell hagyni, hogy amit kapnak, az többnyire magas színvonalat képvisel a sportprogramok piacán. Ugyanis néhány kisebb megingástól eltekintve mind a Top Spin, mind a Virtua Tennis széria tagjai kellemes órákkal ajándékozták meg a rajongókat az elmúlt években. Kis túlzással élve e két játéksorozatnál többre nem is lehet szüksége a virtuális tenisz „őrültjeinek”, hiszen ezek mindenki igényeit kielégítik. Akik realisztikusabb, már-már szimulációnak számító teniszélményre vágynak, azoknak kiváló választás a Top Spin sorozat, míg a lazább, arcade-esebb játékmenetet kedvelők számára mindig is a Virtua Tennis lesz az elsőszámú teniszprogram. Utóbbi jelenleg a negyedik résznél tart, ez egy évvel ezelőtt jelent meg PS3-ra és Xbox 360-ra. Szerencsére a kézikonzolok tulajdonosai sem maradtak hoppon, ugyanis a Sega elkészítette a Virtua Tennis 4 Vitás változatát is, hogy menet közben is élvezhessük e sport digitális formáját.

A profiknak nem okoz problémát egy ilyen mozdulat
Elöljáróban annyit nyugodtan elmondhatunk, hogy a program megőrizte a sorozat védjegyének számító könnyed játékmenetét, így aki hajszálpontos adogatásokra és végletekig kiélezett labdamenetekre számít, az inkább fáradjon át az amúgy zseniális Top Spin 4-hez. Ennélfogva mi sem fogjuk folyamatosan egymáshoz hasonlítgatni a két eltérő stílusú alkotást, fogadjuk el, hogy azok más-más rétegnek szólnak. Ami magát a játékmenetet illeti, a VT4 Vitás változata szinte teljesen megegyezik a nagy konzolokra készült verziókkal. Az irányítás nagyon egyszerű, ugyanis nincs túl sok ütésfajta a programban, az alap ütés mellett csak a nyesést, a löbbölést (nagy ívben ütött labda) és az úgynevezett Super Shotot kell alkalmaznunk. Utóbbi újdonságnak számít a korábbi részekhez képest, mindjárt vissza is térünk rá. Mint minden Virtua Tennis játékban, az ütések sikerességét ezúttal is elsősorban a helyezkedésünk befolyásolja. Ha időben a megfelelő helyre tudunk szaladni, és rá tudunk készülni az érkező labdára, akkor egy erős, pontos ütéssel tudunk visszatámadni, ha azonban futtában, csak az utolsó pillanatban tudunk belekaparni a lasztiba, akkor támadásunk erőtlen lesz, amire ellenfelünk könnyedén válaszolhat. A lazább irányításnak köszönhetően általában csak azt tudjuk meghatározni, hogy az ellenfél térfelének jobb vagy bal oldalára menjen a labda, látványos ejtéseket, finom mozdulatokat sajnos nagyon nehéz kivitelezni a Virtua Tennis 4-ben.

Visszatérve az imént említett Super Shotra, ezt akkor tudjuk kihasználni, ha a képernyőn látható „koncentráció jelző” teljesen feltöltődött. Ha ilyenkor lenyomjuk a megfelelő gombot, akkor teniszezőnk egy nagyon erős, tökéletes ütést indít útjára, amely bár nem védhetetlen (ha jó helyen áll az ellenfél, akkor visszaütheti a labdát), de nagyban megnöveli esélyünket a pontszerzésre. Az említett kijelzőnél azonban arra is oda kell figyelni, hogy ha legalább félig feltöltődött, akkor karakterünk jobb teljesítmény nyújt, és időben elérhet olyan labdákat is, amikre amúgy nem lenne képes. Nagyon jól működik ez a játékmechanizmus, ráadásul taktikázásra is készteti a játékost. Indítsunk útjára egy Super Shot-ot, lenullázva ezzel a kijelzőt, vagy inkább tartsuk magasan a koncentrációnkat, hogy jobban mozogjunk a pályán? Csak tőlünk függ. A nagy kérdés, hogy miként növelhetjük játék közben a koncentrációnkat? Miközben a karriermódban fejlesztjük a sportolónkat, kiválaszthatunk számára egy tulajdonságot, ami jellemző lesz a stílusára (például erős fonákot üt, agresszíven támad a hálónál, jól védekezik, stb). Ha játék közben olyan ütéseket hajtunk végre, amik megfelelnek ennek a stílusnak, akkor lassan elkezd töltődni a kijelző. Arra figyeljünk oda, hogy ezek a stílusok csak akkor nyílnak meg számunkra, ha gyakorlással növeljük teniszezőnk tulajdonságait. Ezekhez különféle minijátékokat kell játszanunk, amik igencsak élvezetesre sikeredtek. Akad köztük olyan, amikor egy focikapuba kell beütnünk a labdát a kapus mellett, máskor a pályán kell minél több pénzt összegyűjtenünk adott idő alatt, vagy épp pókerlapokat kell eltalálnunk a labdával.

Nadal ismét fölényben...
Most hogy túl vagyunk az alapokon, foglalkozzunk egy kicsit a karriermóddal, mert megérdemli. A fejlesztők egy ötletes rendszert dolgoztak ki, amiben nagy szerepe van a taktikának, a szerencsének és a teniszezésnek is. Az egész olyan, mint valami társasjáték. A világ négy nagy teniszeseményére vezető útvonalakat kell bejárnunk az általunk kreált teniszezővel, méghozzá úgy, hogy a birtokunkban lévő kártyákat felhasználva lépkedünk előre különféle mezőkön. Az említett kártyák lehetővé teszik, hogy egy napon adott mennyiségű lépést tegyünk meg, a cél pedig az, hogy az idő lejárta előtt megérkezzünk az adott szezon bajnokságára. A taktika ott jön a képbe, hogy minden mező más-más jelentőséggel bír, és nekünk kell eldönteni, hogy hova lépünk az adott napon. Akadnak olyanok, amelyeken edzésen vehetünk részt (ezek az említett minijátékok), vagy épp kisebb teniszversenyeken indulhatunk, de tudunk például a rajongóinkkal is beszélgetni extra pénzért és elismertségért cserébe. Bizonyos esetekben vásárolhatunk speciális kártyákat is, amik például a kondíciónkat javítják, vagy egy ügynököt biztosítanak számunkra egy rövid időre. Meg kell gondolnunk, hogy a kezünkben lévő lapokat miként használjuk fel, mert ha nem figyelünk oda, akkor például az is előfordulhat, hogy nem érünk oda időben egy sporteseményre, vagy épp nem pihenjük ki magunkat és leharcolt állapotban leszünk kénytelenek teniszezni. Összességében tehát dicséret illeti a fejlesztőket, ugyanis sikerült elérniük, hogy ne csak mérkőzések egymás utáni sorozatából álljon ez a játékmód, hanem tényleg egyengetnünk kell a játékosunk karrierjét, legyen szó akár a teniszről, akár emberünk kondíciójáról, vagy a pénzügyeiről. Az egyetlen negatívuma a karriermódnak, hogy a végső nagy bajnokságokat leszámítva nem nyújt nagy kihívás, a kisebb mérkőzéseken könnyedén lesöpörhetjük az ellenfeleket.

Természetesen arra is van lehetőség az egyjátékos módban, hogy csak egy-egy meccset játszunk le, erre szolgálnak az Arcade és az Exhibition menüpontok. Előbbiben a négy nagy teniszbajnokság pályáin játszva kell minél több pontot elérnünk, utóbbiban pedig egy teljesen testre szabott mérkőzést vívhatunk meg, az általunk választott helyszínen. Aki viszont nagyobb kihívást vár, annak ajánlatosabb inkább az online játszótéren keresgélnie az ellenfeleket. A multiban rangsorolt (ranked) és sima mérkőzéseket is játszhatunk, előbbi segítségével tudunk egyre magasabbra jutni a tenisz világranglistán. Jó ötlet volt a fejlesztőktől, hogy amíg nem találunk magunknak hús-vér ellenfelet, addig a gép ellen játszhatunk, így egy percre sem vagyunk semmittevésre kárhoztatva. Szerencsére nagyon könnyű játszótársra lelni a játékban, legrosszabb esetben is egy-két percbe telik csak összehozni egy közös meccset. Ha jól teljesítünk ezeken, akkor különféle ruha kiegészítőket tudunk megnyitni a karakterünk számára, hasonlóképpen a karriermódhoz, ahol szintén ellátnak bennünket felszereléssel, amennyiben ügyesen játszunk. Rózsaszín pólót, citromsárga nadrágot, lila cipőt és hatalmas kalapot szeretnétek hordani? Hajrá, semmi sem állhat az ízlésficamotok útjába! Sajnos azonban nem mindig fenékig tejfel a játék, van ugyanis egy igencsak komoly negatívuma a többjátékos módnak, méghozzá a lag. Emiatt körülbelül minden második-harmadik mérkőzésen tapasztalni fogjuk, hogy a gombnyomás és a reakció között van egy kis eltérés. Egy ilyen gyors tempójú játéknál ez bizony bezavarhat, könnyen előfordulhat, hogy ezen úszik el egy-egy győzelmünk. Nincs is annál bosszantóbb, amikor egy ilyen vereség miatt csúszunk le a világranglistán.

Az egyik minijáték, mely kihasználja a Vita mozgásérzékelőit
Amint a bevezetőben említettem, a program tartalmaz néhány extra játékelemet is, amik kihasználják a kézikonzol sajátos adottságait. Az érintőképernyő nem csak a menüben történő navigációra használható, hanem a mérkőzéseken is irányítatjuk vele a teniszezőnket. Sajnos ez a hagyományos irányításhoz képest sokkal lassabb és pontatlanabb, márpedig ez nem az a sport, ahol az ilyen megengedhető, emiatt nem is használtuk túl sokszor. Sokkal hasznosabb ez a módszer a kétjátékos módban, ugyanis az is szerepel a Virtua Tennis 4-ben. Ilyenkor felülnézetből láthatjuk a pályát, és egy társunkkal az érintőképernyőt használva irányíthatjuk a két teniszezőt. A rendszer jól működik, és bár olyan kiélezett meccseket valószínűleg nem fogunk vívni vele, mint a hagyományos irányítással, ettől függetlenül jó móka. Ami a többi újdonságot illeti, a program kihasználja a kamerát is, ugyanis az arcképünket beimportálhatjuk a játékba, és így a teniszezőnk a mi fizimiskánkat fogja viselni. Nem tökéletes a dolog, néha egészen morbid arcmások születtek a teszt során, de többnyire azért hasonlítani fog ránk a karakter. A Vita mozgásérzékelőjét csak egy minijáték használja ki, amikor egy hajót kell jobbra-balra döntögetnünk, hogy eltaláljuk a rajta lévő célpontokat.

Technikai szempontból nagyon meg voltunk elégedve a programmal. Az audió rész esetében hozza a kötelezőt az új Virtua Tennis. Meccsek közben csak az ütések hangját, a cipők csikorgását, a közönség moraját és a játékosok nyögését fogjuk hallani, amik olyanok, mint a valóságban. A menükben lévő zenék eléggé átlagosak, a játékhoz jól illenek, de nem mondhatnánk, hogy túl emlékezetesek lennének. A grafika viszont zseniálisra sikerült. Megkockáztatjuk, hogy jelenleg ez az egyik legszebb program a Vitán, a karakterek részletesen kidolgozottak, a valódi teniszezők pedig szinte teljesen úgy néznek ki, mint a valóságban. A mozgásanimációk is nagyszerűek lettek, egyedül az arcmimika esetében volt kis hiányérzetünk, de azokat sem mondanánk rossznak. Legjobban viszont a stadionok és a pályák megvalósítása tetszett nekünk. Ezekből 30 szerepel a játékban, mindegyik részletesen kidolgozott, és tűéles textúrák feszülnek rajtuk. Öröm rajtuk játszani.  Azt nem mondanánk, hogy jelenleg ez a piacon lévő legszebb teniszjáték, mivel a Top Spin 4 igencsak magasra tette a lécet, ám kétségtelen, hogy a Virtua Tennis 4 Vitás verziója is ott van az élbolyban.

Egy kiélezett küzdelem a bajnokságból
Bevált formulán ne változtass – gondolhatta a Sega, amikor megtervezte a legújabb Virtua Tennis-t. Ennek köszönhetően az új rész játékmenete nagyon keveset változott az elődhöz képest, és nem ment el a realisztikusabb, összetettebb irányba. Utóbbit sokan hiányolták az Xboxos, PS3-as verzióból, ám azt érdemes szem előtt tartani, hogy ez a sorozat mindig is a könnyed teniszezésről szólt. Egy olyan játékról beszélünk, amivel mindenki boldogul, mivel könnyen bele lehet tanulni, és nem szükséges vért izzadnunk, hogy legyőzzük ellenfelünket. Aki ilyen élményre vágyik, az nyugodtan próbálja ki a programot, jól fog szórakozni vele, az élvezetes karriermód pedig jó időre oda tudja kötni az embert a Vitához.


Platformok: PlayStation Vita (PC-re, Nintendo Wii-re, PS3-ra és Xbox 360-ra 2011-ben jelent meg)
Tesztelt platform: PlayStation Vita

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!