iPon Cikkek

Vivaldi: egy új szereplő a webböngészők küzdőterén

Dátum | 2016. 04. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A webböngészők szegmensében nemrégiben feltűnt egy új próbálkozó, aki meglehetősen komoly lendülettel indult neki a riválisokkal való küzdelemnek. Az új szereplő a Vivaldi nevet viseli, néhány napja pedig már a felhasználóknak szánt végleges változata is elérhető, így bárki tehet vele egy próbát, aki kíváncsi rá, milyen újításokat tartogat a szoftver. A Vivaldi mögött álló fejlesztőcsapat legfőbb célja az, hogy az új webböngészővel az úgynevezett „power user” kategóriát, vagyis a rutinos felhasználókat minden eddiginél jobban kiszolgálja, ezt pedig egy gyors, remekül testre szabható, modern webböngészővel teszik – legalábbis ez a hivatalos álláspont. Mielőtt azonban még fejest ugranánk a mélyvízbe, hogy megnézzük, mire képes az újonc, feltétlenül érdemes áttekinteni, honnan és miért indult a Vivaldi. Az új, felhasználó-központú webböngésző története – dióhéjban A Vivaldi fejlesztőcsapatát egy ismerős arc, Jon Stephenson von Tetzchner vezeti, aki egy másik népszerű webböngésző, az Opera társalapítójaként vált ismertté. Mivel az Opera fejlődése Jon szerint az elmúlt 1-2 évben már nem követte azt a koncepciót, amit korábban meghatároztak („Sajnos már nem szolgálja a felhasználói- és együttműködői közösséget, akik eredetileg segítettek nekünk megalkotni a böngészőt”), így friss webböngésző fejlesztésébe kezdett, ehhez pedig egy elég tekintélyes méretű csapatot hozott össze. A munka gyümölcseként elérhetővé vált a Vivaldi „béta” változata, amely közösségi fejlesztés keretén belül több, mint egy évig volt ebben az állapotban, az elmúlt hét folyamán azonban végre elkészült az 1.0-s kiadás is, amit ma már bárki letölthet. Mi van a motorháztető alatt? A Vivaldi 1.0 gyakorlatilag egy népszerű, Blink nevű „layout motorra” támaszkodik, ami a Chrome háza tájáról már ismerős lehet – és ez a motor egyébként a Chromium Projekt részét is képezi. A felhasználói kezelőfelület HTML5 komponenseket, illetve node.js-t is alkalmaz – ezek több téren is remek rugalmasságot nyújtanak. Az alap webböngésző szokatlanul gazdag funkcionalitással érkezik, hisz számos extra szolgáltatást kínál már alapból is, valamint a fejlesztők néhány olyan funkciót is integráltak, amelyek korábban elérhetőek voltak egyes webböngészőkben, de mára lassan kikoptak.
Ez még a bemutató kiadás letöltő oldala. A tesztben már a stabil változat szerepel.
A szoftver telepítője, felhasználói kezelőfelülete és szolgáltatásai több beállítási lehetőséget is kínálnak, amelyek közül a legfontosabbakat mindjárt sorra is vesszük. Az új webböngésző funkcionalitása bővítményekkel természetesen tovább gazdagítható, a telepített bővítmények és pluginek működése pedig szabályozható – megadható például az is, hogy alapértelmezetten aktívak legyenek-e, vagy sem. A Chrome-rokonság miatt teljesítmény tekintetében nyilván nagyon közel lesz egymáshoz a két webböngésző, legalábbis a papírforma ezt jósolja, de ezt teljes bizonyossággal majd csak a tesztek ismeretében jelenthetjük ki. Mielőtt azonban górcső alá helyeznék a teljesítményt, mindenképpen érdemes néhány pillantást vetni a felhasználói kezelőfelületre, valamint az extrákra is, hisz a Vivaldi főleg e két téren próbál igazán komolyan kiemelkedni a jelenlegi mezőnyből.
Felhasználói kezelőfelület, tulajdonságok A Linux, Mac OS X és Windows operációs rendszerekre egyaránt elérhető Vivaldi egyszerűen és gyorsan települ, de már a telepítés során is kínál némi extra beállítási lehetőséget: kiválaszthatjuk, mely felhasználók számára szeretnénk telepíteni, illetve a kívánt nyelv is beállítható.
A telepítés végén, amikor először elindul a webböngésző, három fontos beállításon vezet végig, amelyek nagyban meghatározzák, hogyan fog kinézni az ablak, amelyen keresztül kitekintünk a világháló szupersztrádájára.
Kiválaszthatjuk több sémából, hogy melyik az a megjelenés, illetve színvilág, amelyik a leginkább tetszik, majd ezután a lapsáv kívánt pozícióját is megadhatjuk. Az utolsó gyors beállítás a kezdőoldali háttér típusát érinti, majd ha ez is megvan, mehetünk böngészni. A Vivaldi felhasználói kezelőfelülete elsőre kicsit puritánnak hat, de pont ez benne a jó: nincs semmi felesleges sallang, ami elfoglalná az értékes képterületet, illetve ami zavarná a weboldalak fogyasztását. Persze ez a trend jó ideje megfigyelhető más webböngészők háza táján is, így kár rajta meglepődni.
A felhasználói kezelőfelületen összességében minden megvan, amire szükség lehet. Van egy ütőképes keresősáv, ahol többféle keresőmotor közül is lehet választani, de a címsor ennél is érdekesebb, hiszen az oldal betöltődésekor kiírja, hány elem betöltésével végzett a webböngésző, illetve mekkora adatmennyiséget töltött le. Utóbbi infók a folyamat végén eltűnnek. Alul a bal szélen megtaláljuk a webpanel ki- bekapcsoló gombját, ami tulajdonképpen egy oldalsáv: ide húzhatunk bármilyen weboldalt, ami böngészés közben végig ott fog maradni. Az elfoglalt terület nagysága természetesen állítható, így például folyamatosan nyomon követhetjük, mi zajlik a Facebookon, a Twitteren, illetve érkezett-e friss levelünk. A webpanel üzemmód főleg azoknál a weboldalaknál működik jól, amelyeket mobilnézetre is optimalizáltak – ezeknél a szűkített sávba pakolt tartalmak szépen skálázódnak, módosulnak. A jobb oldalon beállíthatjuk, mekkora nagyítással jelenjen meg az adott weboldal, de ezzel együtt mozaikokra is bontható a képtér: az osztott képernyőn egyszerre több weboldal is megjelenhet, ezek mind-mind saját kis téglalapban foglalnak helyet.
Persze az osztott képernyős nézet csak akkor használható, ha a különálló webböngésző füleket egymásra húzzuk, ekkor fülcsoportok jönnek létre, így elérhetővé válik a fentebb említett beállítás. A fülcsoportok tagjai szabadon eltávolíthatóak, ha pedig a fülcsoport fölé visszük az egérmutatót, akkor előnézet is megjelenik. A fülek között egyszerűen és gyorsan válthatunk, ehhez akár egér- vagy érintőpad-gesztusokat is létre lehet hozni. Például az ALT lenyomása mellett söprő mozdulatot végezve előre vagy hátra lépkedhetünk a meglátogatott weboldalak között – attól függően, hogy jobbra vagy balra mozgatjuk-e ujjunkat. Ugyanez egérrel is működik. Sőt, egér esetében a jobb és bal egérgomb gyors, egymás után történő lenyomásával is lépkedhetünk előre-hátra – néhány próbálkozás után ki lehet tapasztalni, milyen sebességgel, milyen ütemben kell elvégezni a „mozdulatsort”.
Minden fontos beállítás vagy funkció elérhető egy-egy billentyűkombinációval, sőt, újakat is létre lehet hozni, csak úgy, ahogy a meglévőeket módosíthatjuk. Eleinte sokszor lesz szükség a CTRL+F1 kombinációra, ami egy listát tár elénk a fontosabb billentyűkombinációkról, illetve azok funkcióiról, de hamar megszokható a dolog – és nem is muszáj használni. A bal felső sarokban lapuló Vivaldi gomb helyett klasszikus menüsor is megjelenhet a felső részen, a beállításokat pedig a CTRL+P kombinációval érjük el. Itt szépen, jól áttekinthetően, témakörökre osztva foglalnak helyet a különböző beállítások, de ha valamit nem találunk, a felső keresőmező segítségével azt is gyorsan elérhetjük.
A webböngésző indításakor választásunktól függően az előző munkamenet, illetve különböző, előre megadott weboldalak egyaránt betöltődhetnek, de igény esetén a gyorshívóra is támaszkodhatunk. Utóbbi egy testreszabható kezdőoldal, amelyen a leggyakrabban látogatott weboldalak szerepelhetnek. Hasznos funkció, hogy az adott munkamenetet, vagyis a megnyitott weboldalak listáját elmenthetjük, majd ennek nevet adva később bármikor betölthetjük. A megnyitott munkamenet az éppen használatban lévő weboldalak mögé nyílik – semmi sem vész el.
Vannak fejlesztői eszközök, plusz egy folyamatkezelő is rendelkezésre áll, azaz mindent figyelemmel kísérhetünk, amit csak akarunk. A privát webböngészéshez külön privát ablak nyílhat, a privát adatok pedig a CTRL+SHIFT+DEL billentyűkombinációval egy pillanat alatt törölhetőek.
A webpanel lap szélén sorakoznak a webpanelre szánt weboldalak ikonjai – az itt megnyitott lap olyan széles lesz, mint a panel –, felettük pedig a könyvjelzők, a letöltések, illetve a jegyzetek kaptak helyet. A jegyzet funkció különösen hasznos: webböngészés közben gyorsan és egyszerűen jegyzetelhetünk, akár külön könyvtárakat is létrehozhatunk, vagy éppen törölhetünk. A jegyzethez fájlt vagy képernyőmentést egyaránt csatolhatunk, egyszóval nagyon jól jön „ötletelés” közben. A Vivaldi a Chrome Store-on keresztül kiegészítőkkel is felvértezhető, igaz, ezek egyelőre nem minden esetben működnek stabilan. Alapból kapunk beépített PDF nézegetőt, de az Adobe Flash Plugin nincs beépítve – Windows 8.1 alatt külön kellett letölteni, Windows 10 alatt azonban automatikusan leöltötte a rendszer egy frissítéssel. Jó hír, hogy a magas felbontású kijelzőkkel nagyon szépen együttműködik a Vivaldi: a tartalmak szépen skálázódnak, a szövegek jól olvashatóak, egyszóval a helyzet bíztató. Apró hiányérzetünk azért van: a webböngésző jelenlegi kiadása nem képes a beállítások több asztali számítógépen történő szinkronizációjára, de alighanem rövidesen ez a funkció is bekerülhet a szolgáltatások körébe.
Tesztek - Windows 10 Első körben a 64-bites Windows 10 Pro legfrissebb stabil kiadásával teszteltük le, mit tud a Vivaldi, illetve közvetlen konkurenciája. Mindegyik webböngészőből az elérhető legfrissebb stabil változatot telepítettük, méghozzá 64-bites változatban. A Chrome és a Firefox telepítője alapból 32-bites változatot ajánl fel, így ezeknél nem árt figyelni, ha a 64-bites kiadásokra pályázunk. Előbbiekből a 32-bites kiadásokat is kipróbáltuk, de a teszteredmények között csak hibahatáron belüli különbségek mutatkoztak, így a 64-bites változatok eredményeit használjuk. A Vivaldi windowsos változatából a teszt idején csak a 32-bitesben volt stabil változat, a 64-bites kísérleti volt, így előbbivel teszteltünk, hisz kísérleti változatnak nincs helye a tesztben. Ahogy a 64-bites Windowsos kiadás is stabil, végleges lesz, eredményeinket bővíteni fogjuk. A tesztgép egy Intel Core i3-4160-as processzorból, 8 GB-nyi rendszermemóriából, illetve egy 500 GB-os Western Digital Caviar Black merevlemezből állt. HTML5 teszt Az első teszt a HTML5 funkciók támogatását vizsgálja, méghozzá különböző szekciókra osztva, ahogy ezen a weboldalon is látható. Az összes szolgáltatást támogató webböngésző ideális esetben 555 pontot kapna, de ettől messze vannak a versenyzők, ahogy az a lenti diagramon is látszik.
A fentiek alapján a Vivaldi le sem tagadhatná, hogy szoros rokonságban van a Chrome webböngészővel, illetve az Operával. Az Internet Explorer 11 a jelek szerint a legutóbbi tesztünk óta nem fejlődött HTML5 támogatások terén, de igazából meg is lennénk lepődve, ha nem így lenne, hisz a Windows 10 érkezése óta már az Edge játszhatja a főszerepet a Microsoft háza táján. Utóbbi szépen fejlődik, hisz a Windows 10 megjelenése előtt készített tesztünkben még csak 402 pontot kapott. JavaScript tesztek Az Octane 2.0 és a JetStream 1.1 segítségével a webböngészők JavaScript teljesítményét is vizsgáltuk. A JetStream a SunSpider helyét vette át, ami időközben nyugdíjba vonult.
Nem túl meglepő módon elég egységes a két teszt eredménye, már ami a helyezéseket illeti. Az Edge remekül szerepel, de a Chrome és a Vivaldi sem panaszkodhat. Az Opera, illetve a Firefox kicsit lemaradva követi az élmezőnyt, az Internet Explorer teljesítménye pedig szóra sem érdemes. Komplex teszt A még színesebb kép érdekében a BrowserMark 2.1.3-as tesztjét is lefuttattuk a webböngészőkön, a mérés pedig az alábbi eredményeket adta. Íme:
A Chrome, a Vivaldi és az Opera lett a leggyorsabb, de a Firefox sem szerepelt rosszul a Microsoft webböngészőihez képest. Ebben a tesztcsokorban nem remekelt az Edge. GUIMark 2 Érdekeségképpen HTML5 alapú grafikai teszteket is futtattunk, hisz a HTML5 egyre komolyabb szerephez jut, így nagyon nem mindegy, mire képesek alatta az egyes webböngészők.
A különböző tesztek nagyon eltérő végeredménnyel zárultak. A vektoros tesztek a Microsoft webböngészőin muzsikáltak jobban, míg a csatát szimuláló Game Bitmap teszt az IE, a Vivaldi és a Chrome számára sikerült jobban. A szöveggel operáló tesztben a Chrome és a Firefox végzett az élen, méghozzá látványos előnnyel. CanvasMark 2013 Az utolsó teszt a HTML5 Canvas 2D renderelő teljesítményt, illetve a JavaScript teljesítményt vizsgálja, azaz komplex tesztnek tekinthető.
A Windowsos teszt alkalmával a Vivaldi nem remekelt, a Chrome azonban megnyerte a csatát és az Opera sem szégyenkezhet. Ideális esetben a Vivaldinak is e két webböngésző szintjén kéne teljesítenie – idővel talán ott is fog.
Mivel a teszt alkalmával éppen rendelkezésre állt egy 13,3 hüvelykes Retina kijelzővel ellátott 2013 év végi MacBook Pro noteszgép (2,4 GHz Intel Core i5, 8 GB RAM, 128 GB-os SSD), így a Vivaldi webböngésző teljesítményét OS X 10.11.4 alatt is összehasonlítottuk a konkurensekével. Ezúttal minden webböngésző 64-bites volt. HTML5 teszt Remekül látszik, hogy az Apple Safarijához képest mennyivel előrébb jár a konkurencia HTML5 szolgáltatások támogatása terén.
JavaScript tesztek Az Octane 2.0 és a JetStream 1.1 alatt egyaránt jó volt a Vivaldi, hisz a mezőny első felében végzett.
Komplex teszt
Ez a megmérettetés masszív Safari győzelmet hozott, a Vivaldi viszont csak a Chrome és az Opera mögé fért be. GUIMark 2
Ahány teszt, annyi sorrend, de tesztünk főszereplőjére itt sem lehet komolyabb panasz. CanvasMark 2013 Az utolsó teszt a HTML5 Canvas 2D renderelő teljesítményt, illetve a JavaScript teljesítményt vizsgálja, azaz komplex tesztnek tekinthető.
Az OS X alatt futó teszt alkalmával a Chrome, az Opera és a Vivaldi volt a leggyorsabb, a Safari pedig csak a negyedik helyet csípte el. Még egy kis fejlesztés, és a Vivaldi a Chrome nyomdokaiba léphet.
Verdikt A Vivaldi összességében le sem tagadhatja, hogy rokoni szálak fűzik a Chrome-hoz, hisz sok esetben nagyon hasonlóan teljesít elődjéhez, de azért még van hova fejlődnie. A Windowsos 32-bites kiadás kellően stabil és rugalmas volt a tesztek során, a 64-bites azonban még nem véletlenül van kísérleti állapotban – lesz még vele némi munka, mielőtt maximálisan stabilan dolgozhat. OS X alatt nem volt ilyen probléma, ott meglepően stabilan muzsikált a Vivaldi, és ahogy az a tesztekből is látszott, teljesítménye sem volt rossz. Tekintve, hogy az 1.0-s stabil változat még csak néhány napja jött ki, abszolút bíztatónak tűnik a Vivaldi, igaz, kisebb hiányosságai még vannak – például nem minden menüpontja magyar –, viszont így is vonzó alternatívaként jellemezhetjük.
Teljesítményére nem igazán lehet panasz, de ez nem is csoda, hisz Chrome alapokra építkezik; testreszabhatóság terén azonban már alapértelmezett módon is zavarba ejtően gazdag, így a Chrome-ot alaposan felülmúlja. A rengeteg beállítási lehetőség átlagfelhasználói szemmel nézve elsőre kissé riasztó lehet, de az úgynevezett „power userek” egészen biztosan örülni fognak ennek, ugyanis saját igényeikre formálhatják a webböngészőt, méghozzá minden eddiginél hatékonyabban. A Vivaldi egy nagyon kellemes meglepetés, de mivel még csak az 1.0-s kiadásnál tart, így a nem is oly távoli jövőben egészen biztosan tovább bővül a repertoárja, így egyre komolyabb veszélyt jelenthet konkurenseire. Ez persze nem baj, hisz minél kiélezettebb a verseny a webböngészők piacán, annál gyorsabb a fejlődés és annál jobban járnak a felhasználók. Összességében kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd a Vivaldi jövője. Aki szeretné kipróbálni az új webböngészőt, látogasson el ide.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. BruzsaPeti
2016.04.13. 08:20
Végre sikerült kitölteni az Oper által hagyott űrt. Már nagyon vártuk, hogy elkészüljön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ChoSimba
2016.04.13. 08:51
Ebben is van szinkronizáció, ha több gépen is futtatom ? Esetleg a mobil chrome-mal (mert mobil verziója ennek nincs)?
Ha nem, akkor részemről felejtős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. J.o.k.e.r ChoSi...
2016.04.13. 10:06
Nem, sajnos a beállítások között nincs ilyesmi. Legalábbis egyelőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. croix
2016.04.13. 10:20
Ha ez is annyi memót zabál mint a Chrome az utóbbi 2 évben, akkor jó ideig maradok még FF-nál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Sadenal
2016.04.13. 10:28
Chrome gyorsaság, Edge kinézet. Príma....ünnepeljük a friss húst!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kistoth
2016.04.13. 10:35
Egy újabb skinezett chrome, skip...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tomchee
2016.04.13. 11:24
Egyenlőre mèg maradok a comodo dragonnál de lehet h fèlèvmúlva már kispròbálom hátha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. BruzsaPeti ChoSi...
2016.04.13. 12:04
Sajnos ebben a verzióban még nincs, de a honlapjukon ígérik, hogy lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. RCAy1ZSpT5
2016.04.13. 12:12
Maga a motorja gyors, de az UI nagyon lassúcska. Kinyitok mondjuk 10-20 lapot, elkezdek dolgozni. Nyitnék még egyet, de már vagy 5 másodperc mire nyit egy új fület.

Persze lehet 5 másodpercet várni, de Chrome után ezt megszokni nem egyszerű. Meg akkor már ott a Firefox, ami még mindig gyorsabb akkor.

Sokan panaszkodnak erre szerencsére, így remélhetőleg majd lépnek az ügyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ChoSimba
2016.04.13. 13:06
Alapjában véve chrome, annak minden nyűgjével együtt.
Szerintem a kinézet nem lesz akkora vonzerő, hogy áttérjünk. De kinek a pap kinek a papné.
Ismerek embert, aki baidut browsert használ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. expander
2016.04.13. 14:41
Még mindig az OPERA a legjobb... és egyre jobb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sadenal expan...
2016.04.13. 18:53
Aztán miért is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. talgaby
2016.04.14. 09:00
Sajna hiába az Operát akarja lecserélni/visszahozni a jó öreg Opera 12-es felhasználói élményt, egyelőre ez nem jön össze neki. Ami nekem döntő volt, hogy az Opera nagyon okosan nagyítja a betűket az oldalakon úgy, hogy a raszteres képek méretét békén hagyja, míg a Vivaldi vagy mindent nagyít, vagy lehet megadni nagyobb betűméretet, amit viszont a weboldalak elemei nem követnek, így mindent darabjaira szabdal. Amíg ilyen alapvetű megjelenítési gondjai vannak, addig hiába sokkal jobban testre szabható és kényelmesebb, egyszerűen nem jó rajta olvasni bármit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2016.04.14. 21:50
tetszetős, adunk neki egy esélyt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 8hty4our
2016.04.15. 08:24
Nekem tetszik! Ebben benne van az újdonság varázsa is biztos, de igazából jó. Rettentő funkciógazdag addonok nélkül, mégsem zavaróan tolja az arcodba. Amiket kipróbáltam eddig hasznosak, pl a lapcsoportok, mozaik, stb. Persze vannak számomra még nem értelmezhető dolgok (jegyzetelés). Összességében bejön, most ezt hazsnálom meglátjuk mi lesz belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csati777
2016.04.17. 13:23
Egy nagy gondom volt vele a tesztelés alatt: egy óriási, egyre hízó mappát hozott létre a C meghajtómon, ami már majdnem 2 GB-os volt, mikor letöröltem. Próbáltam rájönni, mit tartalmaz, de sem letöltések, sem más hasonló fájlok nem voltak benne. Nem találtam rá magyarázatot több órás guglizással sem, így inkább letöröltem az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. expander Saden...
2016.04.18. 11:35
Stabil, gyors és nem lyukas - vagyis nem engedi be a vírusokat, robotokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.04.18. 17:44
Nekem is pont így tűnik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KROK
2016.04.18. 18:03
A teszteket megnézve arra jutottam, hogy maradok a Chromenál De később még lehet ez is jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!