iPon Cikkek

Vye S18 - PC miniben

Dátum | 2008. 03. 14.
Szerző | Terrayon
Csoport | NOTEBOOK


Az elmúlt év legjelentősebb újdonsága, melyet az ASUS neve fémjelzett nem más, mint az EEE PC volt. Némelyeket lázba hoz, mások inkább a hagyományos nagyméretű notebookokra esküsznek, de tény, hogy létjogosultságuk megkérdőjelezhetetlen. A nagy sikeren felbuzdulva egyre több gyártó jelenik meg egészen apró mobil PC megoldásokkal, nekünk egy UMPC-t, vagyis egy ultra mini személyi számítógépet sikerült elfogni, melyről most lerántjuk a leplet.

A Vye Computers név hallatán legtöbbünknek semmi nem jut az eszébe, ugyanis a nemrégiben megalapított cég csak most kezd berobbanni a köztudatba mini-v (eddig mindössze kettő modellből álló) sorozatával, mi most a gyengébbik, vagyis a
Mini-V S18A típust vesszük közelebbről szemügyre.

Csomagolás


Szerencsére egyre sűrűbben találkozni azzal a módszerrel, hogy a díszes dobozt egy durva karton dobozba teszik, ez most sem történt másként, ennek különösen örültünk, ugyanis egy kisebb eső sem tudott kárt tenni a pakkban.

Megkapjuk magát a gépezetet habszivacsba ágyazva, ahogy azt kell (mely nem egy óriási költség, ezért érthetetlen, hogy néha miért hagyják ki egyes gyártók) méghozzá kellő gondossággal csomagolva: a képernyő külön borítást és fóliát is kapott, ez dicséretes. Az érintő ceruza, akkumulátor, hálózati adapter és vezetéke szintén csomagolva érkezett, az elmaradhatatlan használati útmutatót és driver CD-t megtaláljuk benne, bár utóbbi elég puritánra sikerült, egy logót azért érdemes lett volna rányomtatni, már csak a minőség érzete miatt is. Ellensúlyozásképp egy puha szütyőt is mellékeltek, ez kimondottan tetszett, mert így nem kell külön táskát vásárolni hozzá.


Kinézet és ergonómia


A nagyrészt fekete színű, fénylő, krómhatású készülék megdöbbentően kis méretével és kis tömegével (960gramm) nagy sikert aratott a család nő tagjai körében, ám ettől még nem volt kínos használni, inkább megbámulnak minket, ha nyilvános helyen használjuk, ugyanis ritkán látni még UMPC-t (rossz hír, hogy egy-két év múlva hétköznapi jelenséggé válhat a kedvező ára miatt).


A félkörívben forgatható 7”-os kijelző lehajtható, így Tablet PC-ként is funkcionál. Ezt a használati módot a képernyő mellett található pointer hivatott hatékonyabbá tenni, mondhatni teljes sikertelenséggel, ugyanis eszméletlen erőkifejtésre van szükség ahhoz, hogy mozgatni tudjuk. Szintén bal kéz felől állíthatjuk a fényerőt, jobb kezünkre pedig bal és jobb egér gombokat kapunk, valamint a scrollozni is tudunk, ezek a gombok kifogástalanul működnek. Érintőképernyőként is használható a 800*480 felbontású TFT, melynek érzékenysége megfelelő, képe tisztának és élesnek bizonyult, rendkívül jó látószögekkel rendelkezik, és csak alulról veszít jelentősen kontrasztjából. Bevilágítás minden oldalról tapasztalható, ez általános használat közben nem zavaró, viszont teljes képernyős DOS parancssorban és széles formátumú filmeknél, ahol fekete sávok találhatók, ott nagyon szembetűnő, ezt leszámítva egy kiváló megjelenítőről beszélhetünk.A billentyűzet annak ellenére, hogy nagyon kis helyen kényszerül elférni, meglepően jól használható (még az Fn+ kombinációk is), igaz csak egykezes gépelés az ajánlatos, mivel a két kezünk összeakadna, ha egyszerre próbálnánk használni. Sajnos ez a mini PC-k kialakításából fakad, megszokást igényel, mint ahogy egynémely ékezetes betű elhelyezése is, ezt jobban át kellett volna gondolni. Az anyagminőség néhol hagy maga után kívánnivalót: billentyűzés közben apró nyekergések, kattanások nem a minőséget éreztetik velünk.


Az érintőképernyő és pointer együttes alkalmazásával kiváltható a touch pad: a nagyobb alakzatokra előbbi, a precíz mozgásokra utóbbi használható (sajnos csak nagyon nehézkesen). Érintő ceruzát is használhatunk, bár erősen korlátozott mértékben, ugyanis csak natív felbontásban működik tökéletesen, más felbontásban téved, pár milliméterrel a ceruza mellett jelenik meg a kurzor. Ha a hagyományos kurzormozgatást választjuk, a tapipad fog jó szolgálatot tenni. Kis mérete ellenére mindig kellő érzékenységgel reagál, ez dicséretes, a gombok viszont botrányosak: bal gombnyomásra van, hogy nem reagál, máskor pedig duplán is érzékeli a lenyomást. Jobb gombnál ilyet nem tapasztaltunk, viszont sokkal kisebb szomszédjánál.


Az akkumulátor, Bluetooth és WiFi állapotáról a képernyő jobb alsó sarkában található LED-ek tájékoztatnak, szerencsére nem zavaró a halványzöld világítás.


Csatlakozók


A gép bal oldalán találjuk meg a tápcsatlakozót, egy fedőlappal takart UTP és USB aljzatot, a szellőző nyílást, hangerő szabályozót és egy ki-, bekapcsoló gombot. Utóbbi nagyon nehézkesen használható, mert túlságosan elbújtatták és erős rugó tartja a helyén, a hangerő szabályzását viszont egy nagyon ötletes potméternek látszó joggal oldották meg, amely fokozatosan emeli vagy csökkenti a hangerőt, benyomásra pedig elnémul.A szemközti oldalon kombinált SD és MS kártyaolvasó, 3,5mm-es jack fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet, valamint a négy visszajelző LED kapott helyet.
Jobb oldalon találjuk az analóg monitor kimenetet (sajnos HDMI vagy DVI nincs), CF kártyaolvasót, Kensington zárat, egy újabb USB portot (sajnos így is csak összesen 2 áll rendelkezésre) és egy újabb szellőző nyílást.Minden csatlakozó és kártyaolvasó kifogástalanul működött, a kártyák behelyezése is könnyedén sikerült.

Processzor: a masina legfontosabb alkotóeleme a rég elfeledett AthlonXP alapjaira épít, új köntösben, csökkentett utasításkészlettel, viszont sokkal kedvezőbb fogyasztási mutatókkal rendelkezik, mely az akkumulátor üzemidejében is megmutatkozik. Az AMD Geode LX 800-ról van tehát szó, melynek fogyasztása számszerűen 0.9 és 3.9W között ingadozik, átlagosan 1.8W-ot eszik. 500Mhz-es sebessége, ha csodákra nem is képes, alapfeladatokra és némely multimédiás alkalmazásra viszont megfelelő.
A kedvező fogyasztást tovább növeli, hogy a video és I/O vezérlést szintén a processzorral oldották meg, így nincs szükség további áramot és helyet foglaló alkatrészre.
A rendszer memóriáját egy 512 MB-os DDR333-as modul képezi, melyből egy hasonló beszerzésével bővíthető 1 GB-ig, bár nem éreztük hiányát egy ekkora sebességű processzor mellett.
Merevlemez: a 80 GB-os 2,5”-os cserélhető Hitachi lemezmeghajtó egészen halknak bizonyult, hőmérséklete megfelelő, a teszt alatt 46 fokos volt.


Memória olvasás:
346 MB/mp
Memória írás: 1672 MB/mp
Memória másolás: 467 MB/mp
Memória késleltetés:
94.8 ns
CPU Queen:
420
CPU PhotoWorxx:
1381
CPU ZLib:
1550 KB/mp
CPU AES:
321
FPU Julia:
28
FPU Mandel:
164
FPU SinJulia:
239

A BIOS-ban nem sok mindent tudunk állítani, legfeljebb a boot-olható eszközök sorrendjét fogjuk kiválasztani:

Munka


Sajnos amint elkezdünk dolgozni rajta, azonnal kiderül, bizony a kijelző natív felbontása még arra sem elég, hogy a vezérlőpulton beállítsunk valamit, nemhogy szöveget szerkesszünk vele (bár utóbbi az egykezes billentyűzet miatt is nehézkes lenne). Szerencsére orvosolták a problémát, maximálisan 1024*600-as felbontást képes kezelni, igaz közel sem olyan minőségben, mintha natívon működne, de legalább így tudjuk munkára is használni.


A processzora elegendőnek bizonyult internetezésre, szövegszerkesztésre és az összes irodai alkalmazásra, viszont a rendszer boot-olása sok időbe telik. A nagy számításigényű feladatoknál, mint a video szerkesztés és tömörítés sajnos elvérzett, ezt nem erre találták ki.

Multimédiás képességek

DivX és XVid-es tömörítésű filmeket próbáltunk ki rajta, ezek akadálytalanul megtekinthetőek vele, a nagyfelbontású videókat ne erőltessük, ugyanis ilyen feladatra már gyenge a processzora. AC 97 szabványú integrált hangkodek tisztességes minőségben képes megszólalni, arra viszont vigyázzunk, hogy az ekvalizert ne használjuk, mert ez sajnos gyenge pont: recsegni fog a hang túlzott kiemeléskor, ez főleg a mélyekre igaz. A képernyő alatt helyet kapott egy pár hangszóró, hangminősége a méretének megfelelő: gyenge, de alapfeladatokra használható, nem ezen fogunk zenét hallgatni, arra sokkal megfelelőbb a fejhallgató kimenet. Hogy kapunk beépített mikrofont, kellemes meglepetést okozott, kár, hogy beépített webkamerát nem találtunk.

Akkumulátor

Bár a 2600 mAh-ás Lítium-Ion akksi üzemidejét maximálisan 4 és fél órára taksálja a gyártó, nekünk sikerült internetezéssel és némi merevlemez-használattal 3 óra 20 perc alatt teljesen lemeríteni, ami még így is szép teljesítmény. Intenzív használattal, amely esetünkben Windows telepítést jelent (ez folyamatos winchester-használat volt, amit tömörítés követett) 2 és fél órán át húzta egy feltöltéssel.Szoftverkörítés

A mellékelt drivereken kívül nem kapunk semmilyen szoftvert (még kézírás felismerőt sem), operációs rendszert is saját beszerzésből kell használni, viszont a gyártó kiköti, hogy csak Windows XP-vel garantálja a megfelelő működést. Ennek ellenére próbálkozhatunk Linux-szal, mivel legtöbb esetben működik vele. Mindenképpen érdemes egy külső CD vagy DVD olvasót beszerezni még megvásárlás előtt, ugyanis memória kártyáról nem kizárt, hogy lehetséges, de nagy előképzettségre van szükség, hogy WinXP-t tudjunk telepíteni. Ezzel meggyűlt a bajunk, így volt elég lehetőségünk, hogy DOS-ban is kipróbálhassuk 2 napon keresztül (hibátlanul futott rajta).


A Vye honlapjáról letölthetőek a legújabb driverek, ezt mindig javasoljuk, bár a CD-n mellékelt driverek is megfelelően működtek.

Specifikációk:

Operációs rendszer: nincs
CPU: AMD Geode LX 800@0.9W (500MHz, 1.8W(Typ))
L1 cache 64KB instruction cache + 64KB data cache
L2 cache 128KB data cache
Chipset: AMD CS5536
Rendszer memória: 512 MB, PC-2700 (DDR 333 SO-DIMM), maximális bővíthetőség 1024 MB - Slot SO-DIMM-1 Slot
HDD: 80 GB Hitachi (P-ATA) 2.5”
Kijelző: “Non-Glare 7”WVGA(800x480) max (1024*600) TFT Color LCD, LED háttérvilágítással  (TTL I/F)
Grafika: Geode LX 800 beágyazott - VRAM V-RAM 8MB-256MB (közös a rendszer memóriával)
Hang: CS5536 beágyazott – Stereo hangszóró (beépített)
Billentyűzet: magyar
Network: LAN, IEEE 802.11 b/g, Bluetooth Ver. 2.0 + EDR / Class-2 (10m), 10BASE-T/100BASE-TX
Media Slot: 3 az 1-ben, Memory Stick / SD kártya / MMC-CF Type-I & I/O kártya támogatás
USB 2.0 port: 2 darab
Mikrofon: beépített, külső 3,5 mm Jack
VGA kimenet: 15tűs analóg D-sub
Méretek: 218mm(szélesség) x 163mm(mélység) x 25.4mm-32.5mm(magasság)
Tömeg: 960g standard akkuval
Akku idő: Standard akkuval  4,5óra @ JEITA


Értékelés és ítélet

A néhány nap alatt szerzett tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy számos negatívuma, mint az általánosan gyenge anyagminőség, a pointer nehézkes használata és a tapipadnál található sokszor tévedő bal gomb ellenére egy kiváló képernyővel, takarékos processzorral és egy kis megszokással bár, de jól használható billentyűzettel rendelkező mini PC-t kapunk, melynek legnagyobb előnye a kis mérete. A sok hiba ellenére mégis azt kell, hogy mondjuk: tetszett, jóllehet egy meglehetősen kompromisszumos megoldásról van szó, kedvező (jelenleg 165 ezer forintos) ára miatt viszont erősen gondolkodóba ejtheti azokat, akik most szeretnének notebook-ot venni 15,4”-os gép helyett.

Búcsúzóul egy méretbeli összehasolnítás egy külső DVD-íróval:

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Svindler
2009.02.09. 17:50
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tyrel
2009.02.09. 18:25
Nem lenne ráírva hogy Biostar simán Gigabyte deszkának nézném...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Insignia
2009.02.09. 18:28
őszintén minek rá 2db ps2??? 4db usb meg édes kevés...

usb nel nem szoltam az alaplapon meg van 6...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. VaDKan
2009.02.09. 19:23
Insignia - Miért ne lenne rajta 2db PS/2? A legtöbb lapon kettő van, nem mindenkinek van USBs cucca
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Nagyember
2009.02.09. 19:36
Ez mekkora már, ennek a lapnak AM2 -es verziója van meg, még a neve is ugyanaz, csak azt A5+ néven említik.
Egyébként remek lap, csak némi hűtés mehetne a proci tápellátó részre annak is meg ennek is.
A5+ verzióján még csak 64mb SP memória van, uma+sp módban agyontuningolva 1700pont a a 3dm06-ban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tyrel
2009.02.09. 20:01
oliba: Csak a nyák színe, meg a kondik meg kisebb cuccok tök ugyan azok amiket a Giga is használ, meg a Northbridge hűtő szerintem egy az egyben megegyezik némelyik Giga deszkáéval.

Viszont AMD fronton nem vagyok otthon, az a 4 tűs normál tápcsatlakozó mit keres ott a PCI-E felett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.02.09. 20:04
Mi a baj a PS2 portokkal. Nem tudom miért zavar, sokan használnak PS2-es billentyűzetet, és egeret(többek között én is), és semmi értelme nincs lecserélni egy USB-s re. Legalábbis nekem nincs értelme. Ha pedig kevés az USB, veszel 500 FT-ért USB kivezetést, de gondolom a házad elején is van USB kivezetés. Álltalában ilyen alaplapokhoz pedig mellékelnek is kivezetést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gebana
2009.02.09. 23:19
hát azért megnézném ki az az állat aki fél millás géphez golyós egeret vesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _PicuR_
2009.02.09. 23:40
Tyrel

Ha 2db VGA-t tolsz bele akkor kell a kakaó pluszba, így rémlik nekem ... SLI miatt....

gebana

Nekem Leaser egerem is van PS2-esbe .... jóó hogy ott van az....
Akkor nem lesz rá szükség ha ujra BIOS-ban állitható lesz az IRQ kiosztás , mert bizony elég sok gáz van e téren .... van aki tudja miről beszélek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. homeware
2009.02.10. 00:31
Igen is kell az a PS/2... sok alaplap van ahol az USB-t nem érzékeli a bios, így még win-t se lehet telepíteni. Emlékszem amikor mentem át haverhoz Windows-t telepíteni, át kellett vigyem a PS/2 billentyűzetem, mert sem a bios, sem a Win telepítő nem érzékelte a vezeték nélküli billentyűzetét. Bill + Egér az amiből akárhol veszek, Ps/2-t kérek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!