iPon Cikkek

WayteQ xTAB-100is: ismerős

Dátum | 2012. 07. 30.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Májusban teszteltük a WayteQ kedvező árú, jó minőségű IPS panellel szerelt táblagépét, és már akkor jeleztük, hogy hamarosan az utódját is tesztlaborunkban köszönthetjük. Közben nálunk járt a Concorde szintén In-Plane Switching technológiájú megjelenítővel szerelt, 9,7”-os tabletje, amely derekasan állta a sarat kihívójával szemben.

Most viszont végre befutott az xTAB-100is, amit alaposan leteszteltünk. A megfelelő helyeken utalunk a korábbi verzióra, illetve a rivális modellre is, hogy teljesebb képet kaphassunk a termékről.

Lássuk a hardveres felszereltséget!

Specifikáció

Az xTAB-100is legfőbb hardveres tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:


A CPU-ra pillantva rögtön húzhatjuk a szánkat: az előd A9-es architektúrájú processzorát egy olyan SoC-ra cserélték, amely még az előző érából származik. Ugyanezt találtuk anno az aTAB7-ben is, onnan már tudjuk, hogy a grafikáért a Vivante GC800-as megoldása felel. A működési frekvencia maradt 1 GHz, így még inkább kíváncsiak voltunk, hogyan áll helyt a fejlettebb felépítésű központi egységekkel szemben. A működést 1 GB DDR3-as memória segíti.
A kijelző már az elődben sem okozott csalódást, valószínűleg pontosan ugyanazt a modult használták fel itt is. A betekintési szögekkel, fényerővel semmi probléma nincsen, a színek szépek, a méret és a felbontás összhangban van egymással, egyedül a 4:3-as képaránnyal lehet gondunk bizonyos alkalmazások használata esetén. Természetesen a multitouch támogatott, 10 ponton érzékel, az ujjmozdulatokra azonnal és pontosan reagál.

Ebben az árkategóriában megszokott módon 8GB beépített memória áll a felhasználó rendelkezésére, programok vagy adatok, zenék, filmek tárolására. Kamerából kettőt is kapunk, és bár az előlapi esetében a 2MP elfogadható paraméternek tűnik, addig a hátlapi modult már joggal kritizálhatjuk az alacsony pixelszám miatt. Ráadásul ha már a multimédiánál tartunk, nagyon meglepő, hogy egyáltalán semmilyen videókimenet nem került a táblagépre, azért egy mini vagy micro HDMI csatlakozó igazán elférhetett volna.

Az elődhöz hasonlóan az Android 4.0.3-as verziójú, Ice Cream Sandwich fedőnevű változata teljesít szolgálatot a 100is modellen, és bár aránylag jó sebességgel működik, azért ezen a hardveren számíthatunk megakadásokra, lassulásokra. Nem valószínű, hogy a tesztalanyunkra a későbbiekben érkezik Jelly Bean frissítés, pedig jó hatással lenne a felhasználói élményre.
A kommunikációs arzenál szűkössége továbbra is problémás: nincsen Bluetooth és GPS, a Wi-Fi pedig csak a b/g szabványokat ismeri. A 3G-támogatás a szokásos módon, USB OTG kábellel valósul meg, ehhez külön port is van a tableten, illetve az alapcsomagban megkapjuk a szükséges zsinórt is.

A tesztkészülék kezdetben nem volt hajlandó adatforgalomra a vezeték nélküli hálózaton. A wayteq.hu oldalon találunk egy rendszerfrissítést, amelynek telepítése a mellékelt leírás szerint pár perc alatt probléma nélkül elvégezhető. A gép működése sokat javult az update után, érdemes tehát vásárlás után rögtön ezzel kezdeni.

Következzen a csomagolás, valamint a külső vizsgálata.
 

Csomagolás, külső, kezelőszervek, kamera

Rend a dobozban
Szerencsére szép lassan megy össze a doboz mérete, amit az is indokol, hogy túl sok tartozékkal azért nem kényeztetik el a vásárlókat. Az xTAB-100is dobozában katonás rend van: egymás mellett sorakozik az USB-kábel, az USB-s host adapter, valamint a töltő. Egy rövid leírás és a hazai szakszervizbe szóló garanciajegy teszi teljessé az összképet, tokot vagy törlőkendőt hiába is keresnénk.

A szokásos vastag keret a kijelző körül
Az Ice Cream Sandwich operációs rendszer miatt a fizikai kezelőgombokat itt is száműzték a készülék előlapjáról, és a felső élre helyezték őket. Ebben nem tér el a vetélytársaktól, és abban sem, hogy a kijelzőt vastag keret veszi körbe. Az előlapi kamera a jobb felső sarokban található.

A konkurens Concorde Tab 9.7-hez hasonlóan az xTAB-100is hátlapja is fémből készült, ami minőségi érzést kölcsönöz a táblagépeknek. Szerencsére illesztési pontatlanságokkal, nyekergéssel nem találkoztunk, az összeszerelés remekül sikerült.

Fém hátlap
A hátlap meglehetősen ingerszegényre sikerült: a gyártó emblémája középen feszít, alatta pedig a típusjelzést és a memória nagyságát találjuk. A mindössze 2MP felbontású kamera szenzora mellett értelemszerűen nem találunk segédfényt. Kedves apróság, hogy az éleken található csatlakozók és billentyűk típusára utaló piktogramok is ide vannak felfestve.

Kevés csatlakozó áll rendelkezésünkre
Az alsó élen találunk néhány dolgot: a Home billentyű mellett a microSD kártyafoglalat van, majd a mikrofon nyílása. Korábban már említettük, hogy két USB csatlakozót találhatunk, az egyiket a mellékelt kábellel használhatjuk például a számítógéphez csatlakoztatáshoz. A másik pedig az OTG kábelt fogadja, amellyel 3G modemet, vagy billentyűzetet, egeret köthetünk a táblagéphez. A töltő csatlakozóján kívül mást itt nem találunk (a jack csatlakozó másik élen van), a HDMI nagyon hiányozhat annak, aki videózásra is használná a tabletjét.
 
Kamera tesztfotó
A kamerával készült tesztfotó eléggé kiábrándító: szemcsés, zajos, alacsony felbontású képet produkál. Ennél már az is jobb, ha nincsen a hátlapon képrögzítésre alkalmas eszköz, mert ezért kár az előállítási költségeket növelni.

Eddig nagyjából azt láthattuk, hogy a felszereltség a versenytársakéhoz hasonló, a legfontosabb kérdés azonban mégis az, hogy a teljesítmény hogyan alakul. Lássuk hát!

Teljesítmény, használhatóság

A legutóbbi teszt óta kibővítettük a felhasznált szoftverek körét, de a széleskörű összehasonlítás érdekében az AnTuTu-ról és a Quadrant-ról sem mondunk le.
Következzenek először a nyuszis benchmark eredményei!


Sajnos az eredmények láttán az előzetes félelmeink beigazolódtak. Az AnTuTu korábbi verziójában az előző xTAB 2386 pontot szerzett, a frissített változat pedig mindössze 2107-et kapart össze. A Concorde üdvöskéje minden versenyszámban maga mögé utasítja a 100is-t, különösen a GPU teszt figyelemre méltó: majdnem feleakkora teljesítményt tud felmutatni a Vivante grafikus gyorsító.


Szerencsére a Quadrant eredmények ennyire nem elszomorítóak, a tesztalany szépen felzárkózott a vetélytárshoz, és alaposan lehagyta az elődjét.

 Pontszámok a böngészésre
A böngészők teljesítményét mérő Peacekeeper pontszámát csak a Motorola kétmagosához tudtuk viszonyítani, és bár lényegesen alacsonyabb értéket kaptunk, azért a 223 pont is elég korrekt eredmény, ami azt jelzi, hogy a tabletünk böngészésre többé-kevésbé jól használható, és a hétköznapi használatban is elfogadható sebességet tapasztaltunk.


Az OpenGL teljesítményt a GLBenchmarkkal mértük meg, és bár nem sportszerű a Xoom-mal összevetni az eredményeket, adatok hiányában egyelőre nincs más lehetőségünk (a Tegra 3-as eredményeinket mégse rakhattuk ide). Azt azért elmondhatjuk, hogy az xTAB grafikus egysége igyekezett állni a sarat, és bár jó pár helyen a játszhatónak minősíthető 25 fps alatti értéket produkált, mégis megkockáztatjuk, hogy ha nem is a legmodernebb játékokkal fogunk tudni kikapcsolódni, nem kell lemondanunk az időtöltés ezen formájáról sem.


Az xTAB-100is egyik lényeges fejlesztése, hogy az előd 4400 mAh-s akkumulátorát itt 8000 mAh-ra bővítették. A hivatalos specifikáció szerint 6 órát képes filmlejátszásra, böngészésre pedig 5 órát adtak meg. Tesztünkben Wi-Fin keresztül, YouTube-ról játszottunk le egy hosszú videót, ami 348 perc után fektette két vállra a telepet. A gyári adatok tehát nem hazudnak, hiszen majdnem sikerült pontosan azt az értéket produkálni, amit megadtak. Remélhetőleg internetezésnél is tudja hozni a megadott időt, és bár azért egy ekkora akkutól picit többet várnánk el, a WayteQ üdvöskéjének ebből a szempontból nincs miért szégyenkeznie.
 

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Sajnos minden ilyen kategóriájú táblagép tesztjénél el kell mondanunk, hogy bár nagyon örülünk, hogy az Android 4.0.3-at találjuk rajtuk a jó sebesség és használhatóság miatt, azért jó lenne néhány extra szoftverrel feldobni az alap kínálatot. Tudjuk, hogy a Google Play áruházból elképesztő mennyiségű app tölthető le, de jó lenne, ha a dobozból kivéve valami hozzáadott értékkel is szembesülhetnénk.

A jól ismert jégkrémszendvics
A fenti bekezdésben leírtak a tesztalanyunkra is igazak: alap ICS-t kapunk, a szokásos program- és widgetválasztékkal.


A korábban tesztelt gépekhez képest itt az alkalmazáslista is meglehetősen szegényes. Nincs dokumentumkezelő szoftver, ami eléggé sajnálatos, van viszont E-book olvasó, Explorer nevű alapszintű fájlkezelő, illetve egyetlen saját fejlesztésű szoftver, a WayteQ Táblamagazin.

Táblamagazin
Ez egy egyszerű, ám látványos kezelőfelületű program, amellyel számos magyar nyelvű magazint tudunk letöltés után off-line olvasni a táblagépünkön. Még ha nem is teljesen egyedi az ötlet, kedves és hasznos apróság, kár, hogy ennyiben ki is merülnek a gyártó által biztosított megoldások. A multimédiát láthatóan nem erőltették, saját lejátszót nem kapunk.
 

Összegzés, vélemény


Kicsit csalódottak vagyunk a WayteQ xTAB-100is tesztelése után. Pozitívum a minőségi készülékház, a remek kijelző, illetve a combos akkumulátor. Ugyanakkor a Concorde IPS-paneles táblagépét határozottan gyorsabbnak éreztük, nem értjük miért cserélt SoC-ot erre az egy gépre a WayteQ, és a programválaszték is nagyon szegényes. Ráadásul hamarosan hazánkba érkeznek a kedvező árú, ám már kétmagos processzorral, és olykor még nagyobb felbontású kijelzővel is szerelt táblagépek, hogy a Google Nexus 7-ről már ne is beszéljünk (igaz az hét colos kategória, de négymagos processzorral). Szerencsére a WayteQ-et sem kell félteni, általában elég gyors a fejlesztés üteme náluk, nemrég dobták piacra új 7 és 8 colos gépeiket, előbbit hamarosan vendégül is látjuk.

Pro:
+ Android Ice Cream Sandwich
+ szép IPS kijelző
+ igényes, fémes külső
+ megnövelt kapacitású akkumulátor, 6 órás videólejátszás

Kontra:
- nincs GPS, Bluetooth
- a hátlapi kamera felejtős
- nem túl acélos teljesítmény
- szegényes programválaszték

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. redoxi
2012.07.30. 10:46
na az apple tuti perelni fog a doboz miatt legalább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. minikahona
2012.07.30. 14:15
Nemrég vettem egy Wayteq xTab-70w-t és nekem nagyon tetszik. Igaz vannak még kisebb szoftveres problémái, de az egyik fórumon sorba jönnek ki hozzá a frissítések, szóval egyre jobb. Nekem mindenképp megérte az árát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. msbence
2012.07.31. 15:22
Köszönöm Smoke! Nekem a ConCorde tabok jobban tetszenek, de ez a teszt lehet hogy meg fog győzni egy váltásról! (A képeken van mit javítani ) msbence
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. White_Rabb...
2012.08.05. 08:29
Komolyan, mit fáj ezeknek a bluetooth, hogy nem rakták bele??? Filléres dolog és mégis hasznos.
A másik: mióta lehet ennyire szellősen kezelni az android szabványokat? Nincs GPS? Se Bluetooth? Javítsatok ki ha tévedek, de nem alapkövetelmény ahhoz, hogy egy készülék androidot kaphasson? Vagy a táblagépekre új szabvány jellemző?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!