iPon Cikkek

WayteQ xTAB-100s: a megfizethető IPS-es

Dátum | 2012. 05. 14.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Hazánk rendkívül árérzékeny piacán régóta kedvelt és népszerű a WayteQ márka, amely eddig elsősorban navigációs eszközeivel vívta ki a szakma és a közönség elismerését. Természetesen a tablet-őrületből ők sem szerettek volna kimaradni, ezért először xPAD, majd xTAB néven örvendeztettek meg minket táblagépeikkel, amelyek egyre komolyabb minőséggel és hardveres felépítéssel büszkélkedhettek.

Néhány hónappal ezelőtt dobták piacra az első IPS panellel szerelt gépüket, jelen írás főszereplőjét, ám nem sokkal a tesztelés után jelent meg a hír, hogy a gyártó egy újabb modellt dob piacra, xTAB-100is néven, amely számos ponton még többet nyújt az elődnél. Így a cikkben – bár elsősorban a „régi” verziót vesszük górcső alá – jó néhány helyen hivatkozni fogunk a közben bejelentett és már kapható újdonságra is.

Specifikáció

Az xTAB-100s hardveres tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:


A specifikáció egy ízig-vérig középkategóriás gépet sejtet. Az 1 GHz-es, ám csak egymagos processzor ebben az árszegmensben elfogadható, az A9-as architektúra a Mali-400-as grafikus gyorsítóval megtámogatva örömmel tölthet el minket. A legnagyobb dobás egyértelműen az IPS technológiát használó kijelző, amely kiemeli a tesztalanyunkat kategóriájából. A 9,7”-os méret remek hordozhatóságot garantál, de az 1024*768-as felbontás egy kissé alacsony, ráadásul 4:3-as arányú, ez problémát okozhat bizonyos alkalmazások futtatásakor. A tárhely mérete hozza a kategória átlagát. A készülék előlapján egy VGA-kamera található, a hátlapon pedig egy 2MP felbontású érzékelő kapott helyet.

Az operációs rendszer jelen pillanatban még az Android 2.3.4, de mivel a nem IPS-es xTAB-100 már megkapta az Ice Cream Sandwich frissítést, bízhatunk benne, hogy hamarosan az IPS-es nagytestvér is részesül a jégkrémszendvics által garantált felfrissülésben. A b/g/n szabványú WLAN megléte örömteli és szerencsére ezúttal a Bluetooth sem maradt ki a repertoárból. Egyedül a GPS hiánya miatt húzhatjuk a szánkat, de szerencsére külső vevővel pótolható a dolog, amennyiben szükséges. A beépített 3G modem kimaradt, de mivel az alapcsomagban kapunk egy USB host kábelt, külső eszközzel ezt is megoldhatjuk. Bár a hivatalos oldalon nem szerepel a támogatott modellek között, egy ZTE MF-190-es típusú modemmel tökéletesen együttműködött, egyedül az volt a zavaró, hogy alvó üzemmódból visszatérve rendszeresen megszakadtak a hálózati kapcsolatok, remélhetőleg az új operációs rendszerrel ez már nem így működik majd.

A bevezetőben már utaltunk arra, hogy az utódmodell (xTAB-100is) számos ponton nyújt újat a 100s-hez képest: új processzort és grafikus chipet kap, mindkét memóriaegység duplájára hízik, az előlapi kamera is 2 MP felbontású érzékelőt kap, az akkumulátor pedig 8000 mAh kapacitású lesz, és gyárilag Android 4.0-val a fedélzeten lesz megvásárolható.

Térjünk vissza a tesztalanyunkhoz, és nézzük meg a csomagolást és a tartozékokat!

Csomagolás, külső, kezelőszervek

A meglehetősen nagyméretű és keményfedelű doboz kinyitásakor a táblagépen kívül az alábbi tartozékokkal találkozhatunk: töltő, USB host (és audio) kábel, fülhallgató és USB-kábel.


Az xTAB-100s külső megjelenése egyszerű, sallangmentes, felépítése pedig hasonló a kategória többi modelljéhez. Az előlapon vastag keret öleli körül a kijelzőt, amely sajnos elég komolyan gyűjti az ujjlenyomatokat. Fenn az előlapi kamera foglal helyet, lenn pedig a szokásos három kapacitív billentyű. Középen terpeszkedik a gyönyörű IPS kijelző, amelynek színei nagyon szépek és oldalról is szinte tökéletesen látszanak. A fényerővel kapcsolatban viszont nem ilyen rózsás a helyzet, és tovább romlik napsütésben, ilyenkor elég nehezen látható a megjelenített tartalom.

A felhasznált anyagok elég jó minőségűek, ám a tesztpéldány esetén a kijelző körül megnyomkodva recsegést tapasztaltunk, remélhetőleg ez csak ennek az egy darabnak volt sajátossága.


A hátlap kellemes tapintású műanyag, amely bár nem gyűjti az ujjlenyomatokat, de a fényképen látszik, hogy erősen hajlamos a koszolódásra. (A 100is modellben már alumíniumból van a hátlap, tehát ott ilyen veszély nem fenyeget.)
 
A hátsó fertályon középen a WayteQ felirat, felül a 2MP felbontású kamera, valamint a sztereó hangszórók találhatók, alul pedig a típusmegjelölés és a memória mérete olvasható.
A készülék bal oldalán meglepetten fedeztük fel az infravörös érzékelőt, ezzel elég régen sikerült utoljára összefutni. A bekapcsoló gomb itt fentre, a „szokásos” helyére került. Jobb oldalt a hangerőszabályzókon kívül mást nem fedezhetünk fel.


Az alsó él a megszokott módon a legtöbb csatlakozót tartalmazza: itt találjuk a microUSB-t, a teljes méretű HDMI-t, a töltőcsatlakozót, a microSD kártyahelyet, az újraindítás kezdeményezésére szolgáló Reset nyílást, valamint a fülhallgató kimenetet.

Láthatjuk tehát, hogy a WayteQ egy igen csak versenyképes középkategóriás ajánlattal rukkolt elő az xTAB-100s-sel. Mégis, a teljesítménytesztek meglepő eredményt hoztak, amely talán magyarázatot adhat az utódmodellben bekövetkezett processzorcserére is.

Teljesítmény, használhatóság

Most már hagyomány, hogy a tesztkészülékeket a két legjelentősebb benchmark programmal, az AnTuTuval és a nemrégiben megújult Quadranttal fogjuk vallatóra, ez most sem történt másképp. Az első szintetikus teszteredmények láttán azt gondoltuk, valami nem stimmel.

Érdekesek az AnTuTu eredmények
Ugyanis az xTAB teszteredményeit a múltkor tesztelt nagyobbik Prestigio tablettel, valamint a megszokott Motorola Xoomunkkal vetettük össze. Az összpontszámot tekintve ugyan az IPS-es üdvöske maga mögé utasította a PMP3384B-t, ám számos részeredménye (adatbázis, 3D, CPU egész műveletei és RAM sebesség) alacsonyabb, mint a múltkori rezisztív kijelzős csodáé, ami eléggé elszomorító. Nyilván a különbség nem jelentős, és a remek kijelző, valamint a felszereltség bőven ellensúlyozza ezt, de ennél azért fényesebb győzelmet vártunk (főleg a termékek árait figyelembe véve).

Quadrant alatt sajnos egyértelmű a helyzet
A Quadrant 2.0 eredményei aztán egyértelműen megerősítették azt a tényt, hogy az xTAB-100s bizony lassabb, mint a Prestigio durván 25.000 Ft-tal olcsóbb, ám sokkal kevésbé használható modellje. Arra gyanakszunk, hogy itt elsősorban optimalizálási problémák állhatnak a háttérben, és remélhetőleg a hamarosan érkező Android 4.0 ICS frissítés megoldja ezeket. Igencsak érdekes kérdés, hogy az „is” utótagot viselő utód vajon miként áll majd helyt a benchmark programokban, hiszen az ő processzora a hírek szerint az A8-as, vagyis az előző generáció tagja.
A tesztalany működési sebességével és használhatóságával egyébként nem volt komolyabb probléma: tette a dolgát, jelentősebb megakadások nélkül. A kijelző remek, kapacitív technológiája révén csodásan reagál a parancsokra.

Kamera tesztfotó
A kamerával készült tesztfotót megtekintve megállapíthatjuk, hogy amellett, hogy a tesztelő nem tud fotózni, ezzel a tablettel igazából nem is lehet. Az egész kép lilás, a bal oldal teljesen elmosódott, és a többi szín is csak visszafogottan van jelen. Arról nem is beszélve, hogy egy ekkora készülékkel lehetetlen kényelmesen fényképezni, viszont a körülöttünk állóktól garantáltan begyűjtünk néhány csodálkozó tekintetet.

Az xTAB-100s akkumulátora 4400 mAh kapacitású, ezzel legfeljebb 4-4,5 órán át lehet vele videót lejátszani, de a webet böngészve sem kapunk ennél jobb eredményeket, ráadásul a tablet készenlétben is elég gyorsan merül. Az utódmodell 8000 mAh-s akkuja várhatóan jelentősen megdobja a készenléti időt, és így már alkalmasabb lesz a mindennapi munkára.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Mint említettük, a tesztpéldány az Android 2.3.4-es verziójával érkezett, a 4.0-s frissítésre még várni kell néhány hetet. A gyártó sajnos semmilyen energiát nem fektetett az operációs rendszer átalakításába. Az alkalmazásindító a szokásos, a felső sávban pedig annak ellenére megtalálhatjuk a fizikai billentyűket helyettesítő ikonokat (hangerő változtatása, home, vissza, helyi menü), hogy ezek kapacitív érintőbillentyűk vagy gombok formájában is rendelkezésre állnak.

Alap Android főképernyő
A főképernyőn is látszik, hogy egy teljesen vanilla Gingerbread fut a készüléken, ezt nyilván azok fogják a leginkább értékelni, akik szeretik a táblagépüket buherálni, kipróbálni a különféle launchereket, widgeteket és szoftvereket, ám akik erre kevésbé hajlandóak, talán kicsit csalódottak lehetnek.

Alkalmazásokból nem nagy a választék
Az alkalmazások listájában nem találunk semmi extrát. A szokásos Android programokon túl a HDMI váltó és az alapszintű szolgáltatásokat biztosító Kamera és Video lejátszó lehet érdekes. Szerencsére teljes értékű Google Play hozzáférést kapunk, így a szegényes szoftverválaszték nagyon könnyen bővíthető.


Nehéz értékelni a Wayteq xTAB-100s modelljét, hiszen a cikk megjelenésekor már a felturbózott utód is elérhető, amely a legfontosabb pontokon korrigálja a tesztalany gyenge pontjait. Mivel a két termék ára megegyezik, mindenképpen érdemes az „is” utótaggal rendelkező modellt választani.

A bemutató viszont az előző generációról szólt, ezért a rövid zárszóban erről lesz szó. Apróbb gyengeségei ellenére jó volt használni az első IPS-es WayteQ tabletet. Korrekt szolgáltatásválasztékkal, jó teljesítménnyel és nagyszerű kijelzővel rendelkezik. A jelenlegi tulajdonosoknak azt javasoljuk, hogy mindenképpen frissítsenek operációs rendszert, amint lesz rá lehetőség, az új vásárlóknak pedig még egyszer kiemelnénk azt, hogy az „is” végű modellt keressék, mert ami problémánk az „s”-sel volt, azt szinte mind orvosolták az új változatban, ami szokás szerint ugyanannyiba kerül mint elődje.

Pro:
+ kiemelkedő minőségű kijelző
+ korrekt hardver
+ USB host kábel az alapcsomagban
+ külső 3G modemek támogatása
+ hamarosan ICS-re frissíthető

Kontra:
- koszolódik a hátlap, ujjlenyomatot gyűjt az előlap
- nincsen GPS és beépített 3G modem
- szegényes programválaszték
- nagyobb akkumulátor csak az utódban van

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. nightmare1...
2012.05.14. 08:40
A szövegben, ahol az oprendszer verziószáma van, ott gondolom nem 100s-t akartál írni az ICS-hez, hanem 100is-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nightmare1...
2012.05.14. 08:45
Illetve mégegy megjegyzés: nem lehet, hogy azért ért el ilyen teljesítményt a Prestigio modellhez képest a szintetikus tesztekben, mert ennek nagyobb a kijelzőfelbontása?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DarthSmoke
2012.05.14. 10:39
Köszönöm, javítottam, az eredeti xTAB-100-at akartam írni.
Valószínűleg valóban a nagyobb felbontás az oka, de akkor is, azért illene gyorsabbnak lennie a szintetikus tesztekben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!