iPon Cikkek

WayteQ xTAB-70w: megszépült apróság

Dátum | 2012. 08. 13.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Az elmúlt időszakban alaposan felpörgött az olcsó táblagépek piaca, egyre kedvezőbb áron lehet jó minőségű és kellemes teljesítményű darabokhoz hozzájutni. Ráadásul hamarosan hazánkban is kaphatóak lesznek a kétmagos modellek, amelyek várhatóan alaposan fel fogják forgatni a piacot.

A korábban navigációs eszközeivel hírnevet szerzett WayteQ számos tablete megjárta már tesztlaborunkat, és általánosságban jó benyomásaink alakultak ki az általuk gyártott készülékekkel kapcsolatban.

A cég azonban úgy érezte, hogy eljött az idő a vérfrissítésre, és a következő modelljeit a szintén tabletjeiről híres Ramos nevű kínai céggel együttműködésben hozza forgalomba Magyarországon is. Ennek egyik első példánya a tesztalanyunk, a 7”-os kijelzővel szerelt WayteQ xTAB-70w, amelyet vallatóra fogtunk, hogy kiderüljön, vajon gyümölcsöző-e az együttműködés.
Nézzük a specifikációt!

Specifikáció

Az xTAB-70w legfőbb hardveres tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:


Szerencsére rögtön a CPU-ra nézve reménykedhetünk a jó teljesítményben, és a tesztekből kiderül majd, hogy nem is alaptalanul. A működési frekvencia ugyan csak 1 GHz, de már a fejlettebb, A9-es architektúrából származik, ráadásul az erőteljesnek mondható Mali 400-as GPU segíti a munkáját. A memória viszont kevés, az 512 MB nem sok program egyidejű futtatását teszi lehetővé.

A kijelző sajnos itt nem a már lassan megszokott IPS paneles darab, hanem egy mezei TFT panel, átlagos betekintési szögekkel és fura lilás elszíneződéssel (amelyet sajnos nem az egyébként jó minőségű kijelzővédő fólia okoz). Az érintéseket öt pontban érzékeli, nem különösebben érzékeny, de jól használható.

Szerencsére a tárhellyel nem spóroltak, a 8 GB nagy része rendelkezésre áll. Bár kamerából itt is kettő van, az előlapi csak VGA-felbontású, míg a hátlapon 2 megapixeles optika található, így komolyabb képrögzítési képességekre nem számíthatunk. Az előző tesztben a 100is modellt joggal kritizáltuk a videókimenet hiánya miatt, ám a kistesóra került egy mini HDMI csatlakozó, tehát filmlejátszásra is használhatjuk a készüléket.

Ebben az árkategóriában sajnos már elcsépeltnek hat, hogy a kommunikációs lehetőségek túlságosan szűkre szabottak: nincs beépített 3G, GPS, de még Bluetooth sem. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a lassan sehol sem használt infraport viszont megtalálható a tesztalanyunk oldalán. A Wi-Fi itt is csak a b/g szabványokkal kompatibilis, a 300 Mbps körüli sebességeket tehát elfelejthetjük. Szerencsére a 3G modem hiánya külső USB OTG csatlakozással orvosolható, ehhez az alapcsomagban megkapjuk a szükséges kábelt.

Örömteli, hogy most már a legolcsóbb táblagépekre is az Android Ice Cream Sandwich kódnevű változatát telepítik (éppen ezért érthetetlen, amikor számos gyártó még mindig 2.3-as szoftverrel dobja piacra telefonjait). Sajnos a tesztkészülék firmware verziója még első szériás volt, emiatt számos kisebb-nagyobb hibába belefutottunk az együtt töltött idő alatt. Nem sokkal az után, hogy visszaadtuk a kis xTAB-ot, a gyártó elérhetővé tette a szoftver újabb változatát, a 70w és a 80-as modellekre is, amelyek remélhetőleg gyógyírt jelentenek a problémákra.
Az apró készülék apró csomagolásának elemzésével folytatjuk.

Csomagolás, külső, kezelőszervek, kamera

Pici doboz, kevés tartozék
Meglepően kicsi dobozban érkezett a WayteQ üdvöskéje, ami egyrészt örömteli, hiszen akár csomagolással együtt is könnyedén hordozható, másrészt viszont előrevetíti, hogy túl sok tartozékra nem számíthatunk. Tulajdonképpen a kategóriában megszokottakat kapjuk: egy töltőt, egy USB-kábelt és egy USB OTG adaptert, a szűkszavú leírás és a magyarországi szervizbe szóló garanciajegy kíséretében. A bevezetőben említettük, hogy a kijelzőt egy jó minőségű fólia borítja, ezt felfoghatjuk hasznos kiegészítőként.

A megújult design igencsak mutatós
A készüléket megpillantva egyből világos, hogy nem egy régebbi szériás xTAB-bal van dolgunk. A Ramos által tervezett design ugyanis teljesen más, mint amit a gyártótól megszoktunk, de itt a pozitív értelemben. Elegáns, barna színű, kellemes tapintású műanyag borítja a készüléket, az illesztések pontosak, nyekergésnek vagy recsegésnek nyoma sincs, a minőségérzet teljesen rendben van. Az előlap szerencsére szakít a kategória unalmas formatervezésével, itt a kijelző középen található, mellette balra és jobbra egy szélesebb sáv található. Bal oldalon fenn az előlapi kamera, lejjebb pedig egy hangszórónyílásra emlékeztető dizájnelem van. A másik oldalon három fizikai gombot találunk, ferdén elhelyezve egymás alatt. Az Android 4.0 miatt ezekre tulajdonképpen nincsen szükségünk, de aki jobban szereti a hardveres megoldásokat, annak jól jöhetnek.

Fém betét a hátlapon
A hátlapon az első kellemes meglepetés a négy sarokban lévő gumi tappancs, amelyek egyrészt védik a fém betétet a karcolódástól, másrészt elősegítik, hogy a hangszóróból kiáramló hangok a fülünkbe jussanak, még ha a gépet asztalra is helyezzük. A szálcsiszolt burkolat minőséget sugároz és kellemes a szemnek, közepén a gyártó emblémája, illetve a típusjelzés. Jobbra lent találjuk a kissé vérszegény hangszórót, fenn pedig a 2MPixeles felbontású kamera szenzora virít, természetesen segédfény nélkül.

Katonás rendben sorakoznak a csatlakozók
Menjünk végig az éleken!
Balra találjuk a ki-bekapcsoló gombot, illetve a hangerő szabályozására szolgáló billenő kapcsolót, valamint a microSD kártyahelyet is. Itt jegyezzük meg, hogy képernyőfotót a bekapcsoló és a „hangerő le” együttes megnyomásával készíthetünk, amelynek véghezvitele olykor nem is egyszerű dolog.

A bevezetőben már szó volt róla, hogy a készülék infraportot is tartalmaz, ez lent található. A felső él teljesen üres, míg jobbra a töltő csatlakozója, a microUSB, a mini HDMI, valamint a jack nyílása került, egy apró Reset lukkal egyetemben.

Kamera tesztfotó
A kamera itt is a sajnos már megszokott minőséget produkálja: elmosott, életlen, gyenge minőségű képeket lehet vele készíteni.

Teljesítmény, használhatóság

Ismét a már megszokott tesztprogramokkal mértük meg a 7”-os apróság teljesítményét. Az eredmények az előzetes sejtéseinket igazolták. Először jó szokás szerint a nyuszis benchmark eredményei következnek.

Belehúzott a kis apróság
A WayteQ xTAB-100is tesztelésekor hangot adtunk csalódottságunknak, hiszen a 10”-os frissített modell csúnyán leszerepelt a tesztprogramokban. Az xTAB-70w viszont meglepően fürge, összpontszámban közel a kétszeresét produkálta a nagytesóénak, majdnem azonos pixelszám mellett, ami rendkívül figyelemre méltó eredmény. Különösen a GPU erejét érdemes figyelni, a Mali 400 mellett a Vivante gyorsítója labdába sem tud rúgni.


A fenti eredményekre a Quadrant teszt sem cáfol rá, bár itt azért nem olyan meggyőző a Ramos szépségének fölénye, de így is jóval fürgébb a lomha 100is-hez képest.

 

Bár a hétköznapi használat során a Flash-es oldalak komolyan meg tudták fogni az xTAB-70w-t, a böngészők teljesítményét mérő Peacekeeper tesztben is több pontszámot szedett össze a nagyobb modellnél. Tekintve, hogy az 1024*600-as felbontás már alkalmas egy weblap megjelenítésére, internetezésre jó szívvel tudjuk ajánlani a WayteQ apróságát.


Az OpenGL teljesítményt mérő GLBenchmark tesztet kicsit lerövidítettük, és a jobb összehasonlíthatóság érdekében feltüntettük a korábban mért csúcsmodellek eredményét is. A Mali 400 GPU kellemes sebessége itt is jól megfigyelhető, és bár a Tegra 3-mal nem tud versenyre kelni, azért elég tisztességes eredmény az a 39 fps. Játékra – ha kompromisszumok árán is, de – használható.

Sajnos a „szokásos” akkumulátor tesztünket nem tudtuk lefuttatni, mert a YouTube alkalmazás a betöltést követően azonnal le is állt. Remélhetőleg az 1.1-es verziójú firmware megoldást jelent erre a problémára is.

Az akkumulátort itt úgy teszteltük, hogy egy nem HD felbontású XviD kódolású filmet játszottunk le végtelenítve. A korábbi teszthez képest itt a Wi-Fi nem játszott szerepet, ezért nem sportszerű az összehasonlítás. Azt azért el kell mondjuk, hogy 6 óra 25 percen át tartott a filmezés, mire lemerült és kikapcsolt az eszköz, tehát aki egy hosszabb útra vinné magával hasonló célból a tabletet, nem fog csalódni az üzemidőben. A gyártó nem adta meg a böngészési időt, mi olyan 3-4 órára tippelünk a tapasztalataink alapján, ami elfogadható eredmény.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Szomorúan kell megállapítanunk, hogy az olcsó táblagépek a kommunikációs lehetőségeken kívül a hozzáadott szoftverek terén sem remekelnek, tesztalanyunk sem képez kivételt ez alól. Nem marad más választásunk, mint a Google Play áruház böngészése, ahol számtalan hasznos és kevésbé hasznos szoftver közül kell kimazsoláznunk a nekünk tetszőket.


A WayteQ-Ramos üdvöske talán egyetlen szoftveres meglepetése az újszerű háttérkép, amit eddig egyetlen hasonló eszközben sem láttunk. A widgetek választéka teljesen alap, nem kapunk extrákat.

Nincs meglepetés
Az alkalmazások listájában a tesztelő által telepített programok ikonjait leszámítva nem bukkanunk meglepetésre. Ezúttal az e-book olvasó is kimaradt, talán a fájlkezelő az egyetlen említésre méltó plusz szoftver. Sajnos a 100is-nél megkedvelt Táblamagazinnal sem találkozunk a fedélzeten, utólag kell tehát beszereznünk. A videólejátszó viszont nem gyári, az XviD kódolású filmünkkel ügyesen elbánt, ami mindenképpen a javára írandó.

Összegzés, vélemény


Kellemes meglepetés volt a WayteQ-Ramos közös fejlesztésű táblagépe. Az új külső nagyon szépre sikerült, az anyaghasználat kategórián felüli, és ezúttal a SoC teljesítményét is sikerült eltalálni. Sajnos a szoftver nem teljesen kiforrott, de ezt a gyártó is érezte, és közben letölthetővé tette az 1.1-es verziót, ami reményeink szerint ráncba szedi az apróság operációs rendszerét.

A 35.000 forint körüli ár nem vészes, ám ha valaki még több erőre vágyik, annak érdemes megvárnia a kétmagos gépek indulását, lesz egy-kettő, ami átrendezheti a piacot. Addig is, az xTAB-70w-t ajánlott vételnek minősíthetjük, de könnyen lehet, hogy ez csak pár hétig lesz jogos.


Pro:
+ elegáns külső, jó minőségű anyagok
+ jó teljesítmény
+ kellemes akkumulátoros üzemidő

Kontra:
- nincs beépített 3G, GPS és Bluetooth
- gyenge minőségű kamerák
- lilás beütésű kijelző
- szegényes programválaszték
- apróbb szoftverhibák (vásárlás után frissíteni szükséges!)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. minikahona
2012.08.13. 13:26
Ilyenem van és nagyon szeretem! Nekem mindenképp megérte az árát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. maxxy10
2012.08.13. 14:00
lesz majd hasonló árban 2 magos tablet is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Svindler
2012.08.13. 14:22
7 colosról egyelőre nem tudunk, 8 colosból lesz 45 környékén pl MyAudio
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. franc0
2012.08.13. 14:51
Azért van rajta infra port, mert kapható hozzá távirányító.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. hmisi
2012.08.13. 14:53
minikahona: A lilásodás menyire jelentős a kijelzőn? Nekem játékra kénne buszon, főleg angry birds, drag racing és hasonlók. Akksija kibír 3órát játszással? Youtube jól megy rajta?
Köszi a válaszodat előre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. minikahona
2012.08.13. 15:24
hmisi: Szerintem nem "lilásodik" a kijelző, legalábbis nálam nem. A színek szépek, nincs vele problémám. A Drag Racing-et nem próbáltam de az Angry Birds Space, Fruit Ninja, Defender II, enonia 4 simán megy rajta. Az akksija nekem jól bírja 3-4 órát is kibírt, úgy hogy Pokemon-al játszottam GBA emuval. A YouTube app szépen lejátssza a videókat, bár a legfrissebb verzió nem akar működni, de ahogy az értékeléseket olvastam, sok más telefonon, tableten is ugyan ez a helyzet. Ezért én leszedtem a régebbi verziót, ami tökéletesen működik. Frissítések pedig viszonylag sűrűn jönnek ki hozzá, úgyhogy a támogatottság sem rossz. Ár/érték arányban szerintem az egyik legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. minikahona
2012.08.13. 15:25
Zenonia 4-et akartam írni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. franc0
2012.08.13. 15:45
Egyébként mindenhol beleszaladni ennek a tesztjébe, most megint kísért hogy hazafele bezsákoljak egyet csak a móka kedvéért. Piszok olcsó.

Kérdés a tulajokhoz: Opera Minivel ha megnyitjátok az ipon-t, olvasható rendesen belenagyítás nélkül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. stalix
2012.08.13. 17:23
franc0: Álló helyzetben igencsak meg kell erőltetni a szemet, szerintem így nehezen olvasható, de fektetve tökéletes. Belenagyítani nem kell, csak görgetni. Nyugodtan nyalábolj fel egyet, megéri az árát, márcsak a support miatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. franc0 stali...
2012.08.13. 17:29
Nyilván fektetve gondoltam, thx

Tisztában vagyok a supporttal, sőt a legfrissebb gyári ICS ROM is hozzáférhető már, holott nincs is még feltöltve a hivatalos oldalra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Karig1
2012.08.13. 17:32
infra van, bluetooth nincs.... értem én h távirányító, de az kapcsolódhatna bt-n is... 2012
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. minikahona
2012.08.13. 18:10
Hát igen. A bluetooth hiánya engem is zavart egy kicsit a vásárlás előtt, de végül is nem nagy probléma. Előtte egy iPod Touch 2G-m volt amiben ugyan volt bluetooth, de nem sok mindenre lehetett használni, így nem nagyon veszem észre hogy nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kullo1
2012.08.13. 21:55
Szeretném kikérni a véleményetek mivel Tablet témában nem vagyok otthon.Be akarok szerezni egyet, 8-9"-ost szeretnék és max 50.000Ft-ot szánnék rá.Kérlek írjátok meg mely termékek jöhetnének szóba,amik meg is érik az árukat.Előre is köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. HUFEUR
2012.08.13. 22:51
kullo1:

Az összes Wayteq, de azért arra figyelj, hogy legyen rá ICS-s vagy legalább legyen majd rá előbb-utóbb.
Van is egy 8"-es, WayteQ xTAB-80, specifikációja nagyjából ugyanaz, mint ennek, itt iponon is láttam ~43k-ért.
Ezen kívül még talán valamelyik Concorde jó ebben a kategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jedi
2012.08.14. 19:31
Nézzetek szét a myaudio háza táján is Én már megrendeltem a "csúcsragadozót" csak még nem kezdték el forgalmazni ( annyira új ), de az ügyfél szolgálatos kiscsaj azt mondta, hogy a héten érkezik meg az első szállítmány ( ha minden igaz ). És az új 8"-osuknak, ( 808DCC )az árához képest, elég brutál hardvere van

http://myaudioworld.com/mystore/tablet-pc/series-8-dc/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kullo1
2012.08.14. 20:41
HUFEUR köszi. Én is a Wayteq-ekkel szimpatizáltam leginkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NeoX
2012.08.14. 23:15
P05_connectors.jpg ez a fotó így szégyen.
egy ilyesmire telhetett volna:
http://mobilarena.hu/dl/cnt/2012-07/87463/wayteq_xtab70w_5.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NeoX
2012.08.14. 23:19
És a lényegre még ki sem tér a cikk, a többiek ezzel kezdik:
Sajnos a kijelző max fényereje annyira gyenge h kinti (szórt)napfényben nem is olvasható. A mikrofonja pedig torzít sajnos. A szál-csiszolt cuccos helyett ezt a kettőt kellett volna fejlettebbre cserélni, aki a szépségért vesz tabletet az inkább Galaxy-t vagy Nexus-t választ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. franc0 NeoX
2012.08.15. 08:28
Persze, csak káeurópában más a tárca.
A Nexus itthon 90K lesz, ez az xTAB pedig 35.
Miről is beszélünk tehát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NeoX
2012.08.17. 00:20
"Miről is beszélünk tehát?" Pontosan megválaszoltam előre:"aki a szépségért vesz tabletet az inkább Galaxy-t vagy Nexus-t választ" És a miért:"A szál-csiszolt cuccos helyett ezt a kettőt kellett volna fejlettebbre cserélni"
De a kedvedért összefoglalom: ha egy hajszállal jobb kijelzőt pakoltak volna bele, de nincs szál-csiszolt hátlap, nagy siker lehetett volna!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tofalvip NeoX
2012.08.21. 00:25
Na és ehhez a 2 magoshoz (Ramos) mit szólsz (150 dollárért)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Wlanseraf
2012.08.23. 13:19
Ez szép?? eleje gané...

Most jött meg a rendelt Freelander P20-am.... szerencsére pont akciós volt 103 dodó!!! Dual core 1.2! 7-es, ICS, minden van GPS-is) jól néz ki nem mint ez
eddig semmi nem röccent meg rajta szóval 23k-ért megérte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gyurkov
2012.08.24. 12:21
Hogy kinek mi a szép, az relatív, de én ennél a készüléknél rondábbat még nem láttam a piacon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!