iPon Cikkek

WayteQ xTAB-79qci - középkategória újratöltve

Dátum | 2013. 12. 03.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

Nem nagyon lehet vitatkozni azzal az állítással, hogy ezekben az időkben a hordozható eszközök piacán a táblagépek tatárjárását éljük, az okostelefonok mellett minden a táblagépekről szól, és egyelőre feltartóztathatatlanul nyomulnak előre. A megannyi kínai gyártó hathatós közreműködésének köszönhetően napjainkra ott tartunk, hogy már kicsivel 10 000 forint felett lehet vadonatúj, hivatalos forrásból érkező, garanciális tabletet venni. Van-e értelme csodálkozni azon, hogy az erősen ár érzékeny magyar piacon is úgy fogynak ezek a sok esetben több ponton is erősen kritizálható minőségű produktumok, mintha az ember után dobnák, és ez az árakat tekintve majdnem így is van?! Kell egy a gyerekeknek, kell apunak estére megnézni streamen a meccset, és anyu sem bánja, ha egy apró kütyün tudja nézegetni a családi fotókat, vagy éppen olvasni a Nők Lapja online-t.

Sajnos, ami a kínai gyártóknak és a forgalmazóknak öröm, az máshol keserűség, hiszen mostanra a netbook kategória szinte teljesen eltűnt a piacról, és ez is nagyban köszönhető főleg az olcsó tableteknek, és vannak, akik notebook helyett is inkább egy táblagépet választanak társul. Ezzel még nem lenne baj, de a nevenincs, gyenge hardverrel és kijelzővel szerelt silány minőségű masináknak az esetek többségében valóban „híg a leve”, és a kezdeti lelkesedés után sok bosszúságot tudnak okozni a kevésbé tájékozott vásárlónak. Felpúposodó akkumulátorok, be sem kapcsoló tabletek, pontatlan specifikációk és megannyi hasonló történetről lehetne mesélni az „ultra-low end” kategória kapcsán.

Vannak gyártók (jellemzően a legnagyobb nevek), melyek a prémiumkategóriára szakosodtak, és az alsóbb árszegmensekben nem is kínálnak gépeket, míg vannak olyanok, akik igyekeznek komplett palettát lefedni, megbízható gépeket felvonultatni korrekt terméktámogatással. Ezek közé a gyártók közé sorolandó a WayteQ is, melynek termékei már többször megjárták oldalunkat, és jelen cikkünk témaadója is tőlük érkezett, mely igyekszik hiánypótló gépezet lenni a sokak által ideálisnak vélt 7,9 hüvelykes kijelzőt kínálva, korrekt hardverrel megfűszerezve. Lássuk a részleteket!

Nem árt összegezni és értelmezni a specifikációs táblázatban leírtakat! A 40 000 forint alatti ár alapján egy korrekt alsó-középkategóriás státuszt előlegezhetünk meg az xTAB-79qci-nek. A hardver tekintetében van okunk a bizakodásra, mivel a gépben ugyanaz a Rockchip 3188 SoC teljesít szolgálatot, amely az xTAB-100qcr-ben is dolgozik. Ez egy négymagos egység, a magok pedig Cortex-A9 példányok, maximum 1,6 GHz-es üzemfrekvenciával. A 28 nanométeres csíkszélességen gyártott SoC 3D-s munkavégzéséért egy Mali-400 MP4 GPU felel, amely ugyan nem a legújabb modell a piacon, de ereje kielégítő lehet egy ilyen kategóriás gép számára.
CPU-Z információk
A rendszermemória mennyisége 1 GB, ez ma már a szükséges minimum. A ROM mérete specifikáció szerint 8 GB, ez valójában két részre oszlik, a belső tárhely 1,97 GB-os, ebből hozzávetőlegesen 1,5 GB érhető el, míg a flash tároló formázott kapacitása 4,59 GB. Ez természetesen micro SD kártya alkalmazásával tovább bővíthető, a gép maximum 32 GB-os adathordozót fogad. A WiFi b/g/n szabványokat támogat, emellett a bluetooth használatáról sem kell lemondanunk, GPS és 3G modem viszont nincs, utóbbi kompatibilis dongle használatával pótolható. Van beépített fényérzékelő és G-szenzor, és örömteli a micro-HDMI megléte, így kis kedvencünk képét nagy megjelenítőre is könnyedén kijuttathatjuk. Az USB port 2.0-s szabványú, van egy előlapi kamera főleg webes célokra, meglepő módon hátlapi kamera viszont nincs, ugyanakkor sokan lesznek, akik ezt a hiányosságot könnyedén túl fogják élni.
Antutu rendszerinformációk
Antutu rendszerinformációk
A SoC tehát ígéretes, a RAM rendben van, és összességében a többi dologra sem lehet panasz, egyedül a 3G vagy a GPS lehet olyan, amit többen hiányolni fognak. E mellé már dukál a naprakész operációs rendszer, amely bár nem a legfrissebb, azért az Android 4.2.2-vel manapság még bőven el lehet lenni a mindennapokban, a nagy gyártók is csak mostanság intézik gépeikre a 4.3 frissítést. Hogy ilyenből jut-e majd a WayteQ táblájára is, ezt jelenleg még nem tudjuk megmondani. Sajnos az akkumulátor kapacitása nem örökölte meg a nagytestvér bámulatos, 10000 mAh-s értékét, hogy a 4000 mAh mire elég, azt majd igyekszünk kideríteni. A kijelző tulajdonságait a gép külsejével egyetemben a következő oldalon vesézzük ki.
A termék neve, illetve típusszáma már elárulja a kijelző méretét, amely egy 7,9 hüvelyk képátlójú, 5 pontos kapacitív multi-touch IPS panel. Az utóbbi három betűnek bizony lehet örülni, és bár IPS és IPS között is van különbség, azt nem lehet elvitatni a géptől, hogy a színei teljesen rendben vannak és a betekintési szögek kiválóak, szinte semmilyen torzulás nincs.

A kijelző érzékenysége is megfelelő, könnyen és kényelmesen használható, semmilyen zavaró élményről nem tudunk beszámolni. Amin viszont látszik, hogy egy költséghatékony gépről van szó, az a panel felbontása, ami csak 1024*768 pixel, de érdemes azt is megjegyezni, hogy a legtöbb 4:3-as képarányú 7,9-8 colos gép felbontása ennyi (de az új iPad mini miatt valószínűleg az olcsóbb régiókban is felveszik majd a kesztyűt jövőre és számíthatunk több pixelre).

A panel fényereje manuálisan is szabályozható, de ezt nyugodtan rábízhatjuk a beépített szenzorra is, amely automatikus vezérlést használva elvégzi helyettünk a piszkos munkát.

A készülék mérete igazodik a megjelenítő méretéhez, 201 mm hosszú, 135 mm széles és mindössze 8 mm a vastagsága, míg tömege 344 gramm. A "káva" a hosszabbik éleken körülbelül 6-7 mm-es, a rövidebbeken ~ 21 mm. A műanyagból készült előlapi keretet fehérre fújták (az embernek az összkép alapján kicsit iPad érzése támad, de ez valójában nem válik a tablet hátrányára), a felület abszolút letisztult, az egyhangúságot csak az előlapi kamera optikája és a fényérzékelő szenzor töri meg.

Ezek elhelyezkedéséből egyébként már következtetni lehet arra is, hogy a WayteQ az xTAB-79qci-t elsősorban álló pozícióban történő használatra álmodta meg. Ezt erősíti meg a gombok és a csatlakozók elhelyezkedése, melyek a kamera feletti rövid élre kerültek. A bal felső sarokban találjuk a microSD kártyanyílást, így a 8 GB-os belső memória könnyedén tovább bővíthető. Ezt a 3,5 mm-es kisjack kimenet követi, majd a még ennél is apróbb lukba dughatjuk a gép hálózati töltőjét. Utána jön a micro-HDMI, melynek ténye üdvözlendő, majd a micro-USB csatlakozó, a reset nyílás (a hátlap nem levehető) és a két fizikai gomb, a hangerő-szabályozó és a bekapcsolás/lezárás gomb.

Ezzel a lehetőségek tárháza egyébként ki is merült, a hosszanti éleken nem találunk semmit, a gép aljára került a mono hangszóró és vélhetően a beépített mikrofon is. A hátlap erőteljesen növeli a komfort- és a minőségérzetet, ami főként az anyaghasználatnak köszönhető, ugyanis alumíniumból készült. Mivel nem levehető, a csomag eléggé egyben van, nem recseg-ropog, masszív hatást kelt.

A csillogó felület közepére egy WayteQ logó és a típusszám került egy megnyugtató Designed in EU felirat társaságában, míg az alsó részen a termék sorozatszámát pillanthatjuk meg. A felső részen (gombok felőli oldal) a WayteQ-től már megszokott módon is piktrogramok sietnek a segítségünkre, ha esetleg valamiről nem tudnánk, hogy az éppen micsoda.
A tablagép a WayteQ-től már megszokott dobozban és körítéssel érkezett meg a kezeink közé. A fehér kartondoboz letisztult, ugyanakkor kellően informatív, és a rajta lévő jó minőségű, méretes fotó pontosan megmutatja, mi lapul a fedlap alatt, míg a hátoldalon gyakorlatilag minden lényeges információt megtudunk a tartalomról. A gép puha zacskóban várja az első kibontást, elől-hátul lefóliázva. A tartozékok listája lényegében a legszükségesebb dolgokra korlátozódik, kapunk egy USB kábelt, egy USB OTG kábelt, egy hálózati kábelt, útmutatót (magyar nyelvűt is) és egy garancialevelet.

Egy törlőkendő még elférhetett volna a csomagban, a tok viszont már egy olyan kiegészítő, amit kevés gyártó mellékel a gépe mellé, így ezt nem tudjuk hiányosságnak felróni, ugyanakkor nem árt beszerezni egyet, hogy a táblagépünk külső szépségét sokáig megőrizzük.
Lássuk, hogyan muzsikált a WayteQ xTAB-79qci a tesztelés során!

Elsőként a Smartbench 2012-vel foglalkozunk, melyben az xTAB-79qci azonnal bizonyítja rátermettségét. Érdemes megfigyelni a különbséget az xTAB-100qcr-rel szemben, amiben ugyanez a hardver dohog, de négyszer annyi pixellel kell megbirkóznia, ez okozza a differenciát.


A PeaceKeeper egy böngészőből futtatható benchmark, méghozzá a FutureMark gondozásában. Gyári böngészőt használva közel azonos eredményt ér el 100qcr-rel, ráadásul a mezőny elején végeznek. Chrome-ot használva megnőtt a különbség az azonos hardverrel dolgozó, 10 colos tablet javára, az xTAB-70qci-nél viszont jóval gyorsabb tudott lenni.

A 3DMark okostelefonokra és tabletekre szánt kiadása egy elég részletes képet tud festeni az adott gépezetről, köszönhetően a komplex mérési folyamatnak. Az xTAB-79qci itt is nagyon szépen szerepelt, a második helyen végzett az IceStormot és a grafikus pontszámot tekintve, csak a Nexus 7 (ez még első generációs) tudott gyorsabb lenni nála. A következő táblázatban szereplő eredmények mellé sajnos nem tudunk összehasonlítási alappal szolgálni, vagy azért, mert ezekkel a programokkal nincsenek korábbi eredményeink, vagy eltérő szoftververzióról van szó.

Üzemidő A tablet teljes feltöltését követően a kisütési időt Youtube video lejátszásával teszteltük, HQ minőséget választva, teljes hangerő mellett (ami egyébként nem volt túl hangos). A 79qci nem szerepelt rosszul, teltek múltak az órák, végül 6 óra és 17 perc után lehelte ki végleg a lelkét. Ennek alapján böngészéssel akár meglehet a 8 órás üzemidő is.

Kamera, mikrofon A WayteQ 7,9 colos üdvöskéje hátlapi kamerával nem rendelkezik, így mindössze egy előlapi kamerával gazdálkodhatunk, amely álló és mozgókép esetén is mindössze VGA felbontást tud. E paraméter ismeretében már lehet némi elképzelésünk a minőségről, éppen ezért nem készültünk túl sok tesztképpel. Ez az optika azon kívül semmire sem jó, hogy valamiféle körvonalat lásson a partnerünk, akivel éppen videóbeszélgetést folytatunk. Mi Skype alatt próbáltuk ki a táblagépet, a kép olyan volt, amilyen, a hanggal viszont nem volt különösebb gond, partnerünk tisztán hallott a "kagyló" túloldalán, ugyanakkor a beszélgetés csendes környezetben zajlott.
Korábban már említettük, hogy a WayteQ xTAB-79qci 4.2.2 verziójú Jelly Bean teljesít szolgálatot, ami annak ellenére, hogy nem a legfrissebb, azért bőven együtt lehet vele élni. Mivel teljesen alap, szinte érintetlen rendszerekről van szó, egyszerűbb a frissítés, és bár erre vonatkozólag nincs hivatalos információnk, nem kizárt a 4.3 és a 4.4 érkezése, a WayteQ szerencsére szeret frissítgetni. Viszont mint említettük a rendszerbe piszkálni nem, így aki látott már alap Androidot, azt túl sok meglepetés nem fogja érni az alábbi képeken.
A táblagéphez három darab egyedi, ha úgy tetszik extra szoftvert kapunk. Az első egy fájlkezelő, ezzel most nem foglalkoznánk részletesebben, a második a MindigTV app, mely összességében egy hasznos szoftver, hiszen amellett, hogy elérjük a műsorújságot, a teljes műsorkínálatot, az ingyenesen fogható csatornákat online nézhetjük, méghozzá elég kellemes minőségben (ha éppen nincs tiltva, mint például a Forma-1 adások). Az más kérdés, hogy mennyire tekinthetünk erre a kedvességre valódi extraként, ugyanis a MindigTV app bárki számára ingyen elérhető a Play Store-ból.
Az utolsó már több hozzáadott értéket képvisel, a WayteQ táblamagazinjáról van szó, melyben jó pár offline és online magazin friss tartalmát kapjuk meg tableten kényelmesen olvasható formában. A lapozgatás egy kicsit döcögős, de a minőség korrekt, ami kifogásolható, hogy saját szoftver ellenére az app nem reklámmentes, ami bizony kissé idegesítő és nehezen érthető.
A WayteQ xTAB-79qci névre keresztelt üdvöskéje az arany középútra igyekezett rálépni, és előzetes híre alapján komoly szereplést vártunk tőle. A 7,9 hüvelyk egy ideális méret otthonra és utazni egyaránt, a színhűséggel és a betekintési szögekkel nem lesz gondunk, hála az IPS panelnek, de akik érzékenyek a felbontásra, azok kevesellni fogják az 1024 × 768 pixelt (igaz, ezen a képarányon nincs alternatíva hasonló árkategóriában, és ez inkább a panelgyártók, nem a WayteQ hibája). Szerintünk megjelenésben és anyaghasználatban az xTAB-79qci odateszi magát, ezen a ponton nem spóroltak ki semmit. Ugyancsak meg voltunk elégedve a gép erejével, a Rockchip négymagos megoldása a Mali-400 MP4 GPU-val karöltve kellően erős a mindennapokhoz, legyen szó FULL HD filmnézésről, játékról vagy egyszerűen csak internetezésről.

Bár erő van a FULL HD megjelenítésére is, valódi hasznunk a kijelző alacsony felbontása miatt nincs belőle, és a micro-HDMI-n keresztül is csak maximum 1280×720 pixelt tudunk kiküldeni, 50 vagy 60 Hz-en. Az Android 4.2.2-vel nem lehet nagy hiányérzetünk, ebben már benne vannak a táblás extrák (több felhasználó pl.), de azért bízunk a későbbi frissítésekben. Az adatátvitelt a WiFi-re és a Bluetooth-ra alapozhatjuk, előbbi jelerőssége maximum közepes (bár más kategória, egy Xperia Z-nél érezhetően gyengébb). Az FM rádió hiánya sokaknak fájhat, és sajnos nincs GPS vevő sem. Igaz, ebben a kategóriában ez nem is általános, de ezzel a WayteQ még vonzóbbá tehette volna a gépet a konkurenciával szemben. Ugyanez igaz a 3G modemre, de itt szerencsére van kiskapu, s OTG kábelen megfelelő dongle csatlakoztatásával menet közben, WiFi nélkül is elérhetjük a világhálót. Az előlapi kamera minőségét nem érdemes firtatni, éppen csak arra jó, hogy az ember lásson valami mozgolódást például Skype közben.

Az akkumulátoros üzemidőt jóra értékeljük, a több, mint 6 órás Youtube filmnézés értelmében legalább ennyi ideig használhatjuk bármi másra is, ami hasonló mértékben terheli meg a hardvert. Nyilván ez nem igaz a HD videóra, de mint már mondtuk, annak nincs túl sok értelme 1024×768 felbontáson, játékkal meg nem valószínű, hogy 1-2 óránál többet hajtanánk a tabletet. Mivel a hiányosságok és a kifogásolható pontok nem túl súlyosak, ezért nekünk tetszett a tábla, és közel járt ahhoz, hogy ajánlott plecsnit kapjon. Érdemes átgondolni mire van szükségünk, és ha úgy érezzük, hogy a negatívumok többségével együtt tudunk élni, akkor a WayteQ xTAB-79qci kellemes társunk lehet.

Pro: + fém hátlap + korrekt hardver + IPS kijelző + kedvező ár + jó üzemidő Kontra: - fedetlen csatlakozók - nincs GPS, nincs FM rádió - az előlapi kamera felbontása és minősége nagyon gyenge - kijelző alacsony pixelsűrűsége (de ilyen képarány mellett egyelőre ez a sztenderd) A WayteQ xTAB-79qci-t a WayteQ hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. LechooEdy
2013.12.03. 11:06
Mikor fogják már betiltani a 4:3-as képarányt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nemlehet
2013.12.03. 11:53
Bár én sem szeretem, mert nem lehet rajta filmet nézni, de az iPad-ek és 4:3-ak ha jól tudom. Böngészni, e-bookot olvasni, elvileg jobb. Szerintem nem, de kifejezetten keresik a 4:3-as tableteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rtagore
2013.12.03. 12:58
Internetezni valóban jobb a 4:3, én is ezért vettem ilyen arányú tabletet. Miért ne lehetne rajta filmet nézni? Nem csak a 16:9-es, hanem még a 2,35-ös is nézhető.
WayteQ táblagépet én nem vennék mégegyszer, mert a szoftverfrissítést szeretik elhanyagolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. KisDre
2013.12.03. 19:58
Betiltani egy képarányt? Inkább örülnétek a választéknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. freyr
2013.12.04. 06:11
Amíg az Apple nem mond le róla, marad a 4:3. Már pedig nem fognak egy könnyen lemondani róla. Gyorsan rájöttek, hogy a lassan eltűnésnek induló képaránnyal ki tudnak tűnni. Pár év és a fiatalok már azt fogják hinni, az Apple alkotta ezt is. Messze túlhaladtuk és csak azért hiszik egyesek, akik kivételesen nem a divatot követik, hogy alkalmasabb internetezésre, mert még a könyves korszakban nőttek fel és ragaszkodnak a vertikális elrendezéshez, állított nézetű tablettel, holott a horizontális lényegesen jobb. A szemeink is egymás mellett vannak és főleg emiatt a perifériás látásunk is lényegesen nagyobb, majdnem a duplája horizontálisan a vertikálisnak, de kis méretben is sokkal könnyebb átlátni azt, ami szélesen van elrendezve. Ez ugyanúgy igaz szövegre, mint bármi másra. Ezek ellen a tények ellen megy a kisebbség egyéni preferenciákkal a régihez való ragaszkodás alapján és sajnos egy halom csak divatot követő egyén az Apple-nek hála.
De remélhetőleg egy évtizeden belül átalakul az internet is. Lassan már jelennek meg weboldalak, amik kihasználják a 16:9 felbontás előnyeit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim freyr
2013.12.04. 07:50
Már ne haragudj de sületlenséget beszélsz.

Ha egy 16:9-es és 4:3-mas képarányű kijelző hosszabb oldalait egy egységnek vesszük, akkor fektetve a 4:3-mas képarányú kijelzőre sokkal több információ fér ki görgetés nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rtagore
2013.12.04. 10:16
@Asagrim: Így igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gumitamin
2013.12.04. 14:20
1 (webshop) vagy 2 év garancia van rá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.06. 03:53
Asagrim: Ez egyáltalán nem igaz. Pontosabban durván ferdítesz, hisz ha a hosszabbik oldalai ugyanakkorák a két képaránynak, akkor a 4:3 felülete értelem szerűen nagyobb, nagyobb helyen meg persze, hogy több tartalom fér el. Ezért célszerűbb a felületet figyelembe venni félrebeszélés helyett. 4:3-ra és 16:9-re is ugyanannyi információ fér ki azonos felület mellett, csak más elrendezésben. 16:9 arányú megjelenítőre optimalizált elrendezés sokkal hatékonyabb és átláthatóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Shinjiii
2013.12.07. 14:25
AMD vs. Nvidia, BF vs. CoD és már a 4:3 vs. 16:9 arány fanok is egymás torkát harapják? Hát kész vagyok, ez a világ KIRÁLY!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Shinj...
2013.12.07. 15:11
Kihagytad a lég vs. vízhűtést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zolo1981
2013.12.09. 18:41

Sokáig én is úgy gondoltam, hogy bevezették a 16:9 képarányt, optimális tévézéshez, valahol félúton van a monitorok 4:3, 5:4 és a mozivásznak 1,85:1, 2,39:1 stb. felbontásai között, legyen egységes, a többit pedig vonják ki a forgalomból. Aztán vettem egy 1024x600-as (~17:10) táblagépet, és rájöttem miért nem praktikus hozzá a szélesvásznú felbontás. Függőleges nézetben sokkal kényelmesebb egy kézben tartani, viszont a vízszintes nézethez képest sok részlet elvész róla (egymás alá kerülnek) és kisebb méretű lesz a tartalom. Tehát túl nagy lesz a különbség a két tájolás között.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Track-R
2014.01.16. 15:58
Filmnézésen kívül minden másra rossz a 16:9, szóval örülök hogy nem halt még ki. Sőt, laptopoknál vissza is jöhetne a 4:3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!