iPon Cikkek

WayteQ xTAB 9 – Ritka méret, ritka felbontással

Dátum | 2014. 08. 29.
Szerző | gabi123
Csoport | MOBILTELEFON

A WayteQ általában egész jó pozícióban van a hazai piacon, mert a költséghatékony gépek piacán képesek kiemelkedni azzal, hogy megfelelő szervizháttérrel rendelkeznek, ugyanakkor a vételárak általában még így is a kedvező szinten, vagy annak a határán maradnak. Szerencsére a cég nem elégszik meg a múltban elért sikerekkel, folyamatosan frissíti és bővíti palettáját, most például az újdonságnak számító 9 hüvelykes méretben indítanak versenyzőt, mely az előzetes információk alapján nem kizárt, hogy szintén sikerre van ítélve, mint néhány eddigi gépük. Ismerkedjünk meg hát a WayteQ xTAB 9-cel!
Ahogyan azt a neve is mutatja, az eszköz érdekessége a kijelző mérete. Eleinte csak 7 és 10 hüvelykes modellek voltak a piacon, aztán igény mutatkozott valamilyen köztes megoldásra, ennek eredményeképpen jelentek meg a 8 colos gépek, de úgy látszik, ez nem elég, és az egyetlen megmaradt lyuk is betömésre kerül a két végpont között (és akkor még nem is beszéltünk a rengeteg köztes számról: 7,9, 8,4 stb.). Ez az átmérő értelemszerűen inkább a 10, mint a 7 colos mérethez áll közel, így használatot tekintve inkább fekvő tájolású, kétkezes pozícióval számolhatunk. A panelnek nem csak a méret az érdekessége, hanem a származása és a tulajdonságai is: A PLS típusú megjelenítő 1920×1280-as felbontásra képes, így akár FULL HD filmek lejátszására is alkalmas, a képaránya meg valahol félúton van a 4:3 és a 16:9 között. A Samsung gyártja, ami már önmagában ad némi garanciát a minőségre, és ez a felbontás ezen az átmérőn 256 ppi-s pixelsűrűséget jelent, ami bizony megsüvegelendő.
Kétféle IPS technológia és a PLS összevetése
Persze ezt meg is kell hajtani valamivel. Eme nemes feladatot a WayteQ egy 28 nanométeren gyártott, RockChip RK3188 SoC-ra bízza. Az ARMv7 architektúrát magáénak tudó CPU-ban négy darab Cortex-A9 mag teszi a dolgát, maximum 1,6 GHz-es üzemfrekvenciával. Ehhez egy Mali 400 MP4 GPU (600 MHz) társul, ami nem egy mai darab, ez lehet az egyik gyenge pontja a hardvernek, ha a játékok natív felbontáson akarnak menni. Amivel biztosan nem lesz gond, az a rendszermemória, abból ugyanis 2 GB-ot pakoltak be a motorháztető alá, RAM-ban tehát nem fogunk szűkölködni. A belső tárhely 8 GB-os, amiből körülbelül 6 GB érhető el privát célokra, ha ez valakinek kevés, microSD kártyával könnyedén bővítheti, akár 32 GB-ossal is. Adatkapcsolatok terén a B/G/N szabványokat támogató WiFi-re és a Bluetooth 4.0-ra tudunk támaszkodni, SIM-foglalat nincsen, ahogy FM-rádió, NFC és GPS támogatás sem. Az xTAB 9 hátlapja mögött egy 5200 mAh-s akkumulátor rejtőzik (a hátlap nem távolítható el, így az akksihoz sem férünk hozzá). Gyári adat nincs megadva arra, hogy ezzel az erőforrással mennyit bír a masina, a tesztek során természetesen majd erre is választ keresünk.
AnTuTu információk
Korábban a gép Android 4.2.2 Jelly Bean operációs rendszerrel volt elérhető, de mostanra befutott a KitKat, ráadásul a felhasználók annak is a legfrissebb, 4.4.4 kiadását vehetik birtokba, ami erősen a pozitívumok közé sorolandó. Bár a WayteQ-nél megszokott, extrának tekinthető a fém hátlap, kapunk micro-HDMI-t, 3,5 mm-es jack kimenetet és saját töltőcsatlakozót is, így a 2.0-s szabványú microUSB bármikor elérhető, igaz, így ezen a felületen töltést nem tudunk eszközölni, így a töltőt mindig cipelnünk kell, ha fennáll a lehetősége, hogy szükségünk lehet rá. Természetesen van beépített (mono) hangszóró és giroszenzor is.
Ennyit a legfontosabb jellemzőkről, lássuk a külsőt!
Természetesen a 9 hüvelykes kijelzőhöz passzoló fizikai méretekkel kell számolni, ez számszerűleg 233 mm-es szélességet és 153 mm-es magasságot jelent. A készülékház vastagsága átlagos, 9 mm, míg az xTAB 9 tömege 475 gramm, ez is azt jelzi, kétkezes használatra lesz szükség. Dizájnt tekintve semmi eget rengető újítást nem kapunk, az xTAB 9 nagyon hasonló a rokon és elődmodellekhez.
A gép fehér színben érhető el, a hosszabbik éleken a panel melletti keret viszonylag vékony, körülbelül 1 centiméter körüli, míg a rövidebb oldalakon elég vastag, 2 centiméter körüli. A keretre az üveg is kihúzódik, ugyanakkor még így is meglehetősen puritán, nincs rajta semmi, kivéve az előlapi kamera aprócska optikája a bal felső sarokban. A gépház sarkai lekerekítettek, a fém hátlap egészen az előlap fehér keretéig felhúzódik, megtörve a gép oldalain. A találkozási pont határán a dizájnt egy polírozott, króm-hatású, körülbelül 1 mm-es díszcsík teszi izgalmasabbá, ami kell is, mert önmagában az xTAB 9 nem egy feltűnő jelenség. A mérnökök érzésünk szerint azzal számoltak, ha a kijelző működésben van, az úgyis azonnal oda fogja vonzani a tekintetet, és nem a külsőt fogjuk bámulni – lehet, hogy ezzel nem tévedtek nagyot… Közhelynek hathat, hogy egy tablet központi eleme a kijelző, de ez a WayteQ xTAB 9 esetében hatványozottan így van. A színek meglehetősen rendben vannak, a betekintési szögeket sem érheti panasz, ugyanakkor a fényerő nem égeti ki a szemünket, talán ez az egyetlen terület, amivel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek. Ideális fényviszonyok között nincs nagy probléma, ugyanakkor erős fényben, különösen napfényben indokolt a maximális fényerő használata (ráadásul még a maximum érték is átlag alatti) a kellő láthatóság érdekében, ez persze nem hat pozitívan az akkuidőre. A felbontás abszolút elég ehhez a mérethez, a pontosság, érzékenység kapcsán sem tudunk rosszat mondani, a panel mindig azt és ott csinálja, amit és ahol mi szeretnénk.
A tablet alsó és felső élére nem helyeztek el semmit, a jobb oldalon is csak négy darab rés, kivezetés került a hangszóróknak, bár a rendelkezésre álló információk alapján csak az egyik pároshoz került hangkeltő, a másik kettő csak dizájnelem.
A tábla bal oldala a domináns terület, gyakorlatilag itt találunk mindent, ami a gép használatához szükséges lehet. A bal felső sarokban pihen a bekapcsológomb, ami helyes döntés, hiszen itt különösebb keresgélés nélkül elérhető. Alatta pihen a hangerő-szabályozó, amely egyetlen gombból került kialakításra, attól függően végzi feladatát, hogy melyik oldalán nyomjuk meg.
Őt a microUSB 2.0 követi OTG támogatással, majd a micro-HDMI következik. A sort a saját töltő bemenete és a 3,5 mm-es jack kimenet követi, majd végül a microSD kártyanyílás zárja el. A két kis aprócska lyuk a resetet, valamint a beépített mikrofont rejti.
A hátlap anyagáról egyértelműen árulkodik annak hideg tapintása. A vélhetően alumíniumból készült lemez ez esetben nem szálcsiszolt, hanem metálszürke fényezésű, az ujjlenyomatot csak mérsékelten gyűjti. A bal felső sarokban az 5 megapixeles főkamera optikájára lehetünk figyelmesek, míg középen a típusmegjelölést találjuk az xTAB 9 felirat személyében. Ezzel egyvonalban, alulra került a márkajelzés és az eszköz sorozatszáma. Ahogy azt már említettük, a hátlap nem vehető le, ennek eredményeképpen nem férünk hozzá az alatta lévő dolgokhoz, a minőségérzetre viszont jó hatással van, a gép tényleg masszívan egyben van, nem recseg, nem ropog, nem csavarodik.
Doboz és tartozékok Amint rápillantunk a dobozra, azonnal szembeötlik, hogy WayteQ termékkel van dolgunk, ugyanis a csomag a megszokott stílusban pompázik. Egyszerű, fehér kartondoboz, amely a gép méreteihez igazodik, a tetején és a felső élén 1-1 képpel az xTAB 9-ről. Az alsó élen lévő piktogramok a gép tudástáráról árulkodnak, míg a specifikációs adatok és a csomag tartalmát hirdető leírás alulra került. A doboz úgy nyílik, hogy felső és az alsó részt szétcsúsztatjuk.
Ezt követően elénk tárul a puha fóliába csomagolt xTAB 9, alatta pedig megtaláljuk a tartozékokat, ami egy hálózati töltő, egy microUSB kábel, egy OTG kábel és egy felhasználói kézikönyv. Nem sok, de a mindennapi léthez elegendő.
Teljesítmény Ahogyan azt már említettük, a SoC egy RockChip RK3188, Mali 400 MP4 GPU-val és négy darab, maximum 1600 MHz-en ketyegő CPU maggal. Ennek megfelelően elsősorban a CPU erőt kívánó tesztekben számítottunk tűzijátékra, a Mali 400 MP4 GPU a koránál fogva 3D alatt már csak öregesen tudja meghajtani ezt a tablethez mérten magas felbontást, az sem segített rajta, hogy kb. ez a legerősebb Mali 400 variáns. A tesztek eredményeit az alábbi táblázatban összegezzük:
A 2GB RAM a mindennapi használat során megteszi áldásos hatását, nem nagyon kell foglalkoznunk azzal, hogy hány program fut, a rendszer gyors, pattogós, persze ebben benne van az is, hogy a legfrissebb KitKattel van dolgunk (4.4.4). Talán egyedül az alvásból való visszatérés tűnik kicsit lomhának, itt a gomb lenyomását követően még várnunk kell 1-1,5 másodpercet arra, hogy bekapcsoljon a kijelző.
Természetesen a zenéket és a videókat is zökkenőmentesen tárja szemünk elé, utóbbit FULL HD felbontásig néztük, nem hinnénk, hogy efölötti felbontásnak lenne értelme egy táblagépen, hiszen a kijelző úgysem képes a nagyobb pixelsűrűség megjelenítésére, HDMI-n is maximum 1080p-t (1920×1080) tud kitolni 50 vagy 60 Hz-en a megjelenítő felé, ami tökéletesen elegendő, hiszen még nagyon messze van az, hogy az Ultra HD vagy 4k felbontást nyújtó TV-k széles körben elterjedjenek. A zenével kapcsolatban érdekesség, hogy a gyári ROM-ban nem találtuk a beépített zenelejátszót, így mindenképpen be kell szereznünk valamit a Play áruházból, ez azonban nem biztos, hogy hátrány, mivel a gyári megoldás általában igencsak fapados, a minőség és a szolgáltatáskör elmarad a speciális célprogramokétól. Gyári videólejátszó viszont van, bár ez is csak a legalapvetőbb funkciókra képes, ráadásul a DivX formátummal nem is tud elboldogulni, így vélhetően helyette is az áruházból fogunk valamilyen komolyabb megoldást begyűjteni. Kamera Kamerából a már leírtak értelmében kettő áll rendelkezésre. Az egyik az előlapon van, felbontása 2 megapixel, a minősége nem verdesi az eget, de arra, amire odatették, használható, azaz videóbeszélgetésre alkalmas, a szelfiket pedig ne erőltessük vele. A hátlapi kamera a főkamera, ez maximum 5 megapixeles felbontásban képes állóképeket készíteni. Ami kissé szokatlan ebben a kategóriában, de nagyon pozitív, hogy az optika autófókuszos. Megfelelő fényviszonyok között a képek minősége meghaladta az elvárásainkat, bár a túl erős fény, illetve az erős és kevés fény váltakozása könnyen képes zavarba hozni a szenzort, de még így is meghaladja az átlagot ebben a szegmensben. Fényképező kiváltására természetesen alkalmatlan, de ha valamit gyorsan meg kell örökíteni, azt teljesen vállalható formában képes megtenni. Valami hasonló mondható el a mozgókép rögzítésről is, bár a videó felbontás maximum 720p-s lehet, a halaszthatatlan pillanatokhoz felhasználható a dolog.
Mintavideo:
Üzemidő A hátlap mögött megbúvó 5200 mAh-s lítium-ion akkumulátort bizony nem kíméli a panel, és mivel nagy pixelsűrűséget kell mozgatni, vélhetően a SoC sem sokat unatkozik, pláne 3D-s feladatok és videónézés esetén. Tesztünk során egy 720p felbontású YouTube videót játszottunk le ismételve, 50 százalékos hangerőn, teljes fényerősségen. Ezekkel a paraméterekkel a tábla mindössze 3 óra 20 perc után kilehelte a lelkét, amit kissé meglepődve vettünk tudomásul. Természetesen alacsonyabb fényerőn biztosan lehet értékes perceket nyerni, de ez akkor sem sok, pláne, hogy egyéb forrásokat böngészve az android 4.2.2-vel 5 óra körüli üzemidők voltak megfigyelhetőek hasonló terheléssel. Böngészéssel, egyéb irodai jellegű felhasználással vélhetően nem probléma az 5-6 órás üzemidő elérése, de a mutató sajnos jelentősen elmarad a várttól. Mivel a ROM vadonat új, elképzelhető, hogy még maradt benne 1-2 bug, ami esetleg magasabb energiafogyasztást eredményez, meglátjuk, a jövőben változik-e a helyzet, érkezik-e ezzel kapcsolatosan javítás.
Operációs rendszer, extra szoftverek Mint már mondtuk, a WayteQ xTAB 9-en immáron a KitKat teljesít szolgálatot, ráadásul a 4.4.4-es verzió, ezzel a gépünk gyakorlatilag teljesen naprakész. A kezelőfelület is átalakult némileg a Jelly Beanhez képest. Alapesetben egyoldalas kezdőképernyőnk van, ami eléggé letisztult. A jobb felső sarokban találjuk az órát és a töltöttséget, itt egy lehúzó mozdulatot téve elérhetjük a beállításokat, a felhasználói profilt és még sok egyéb funkciót. A bal felső sarokban ugyanezt a mozdulatot megtéve gördíthető le az eseménysáv, itt láthatjuk a történéseket, ha egy program frissült, ha képernyőmentést készítettünk, stb. Magán a kezdőképernyőn felül egy keresősávot találunk, a középső hatalmas terület teljesen üres (ezt mi tölthetjük meg ugye), alul viszonylag nagyméretű ikonokból álló eszköztár érhető el, ami természetesen szabadon variálható. A tablet nem rendelkezik fizikai vezérlőgombokkal, azok a kijelzőn érhetőek el. A launcher teljesen alap, elsötétített háttéren 6×5-ös rácsban sorakoznak fel az alkalmazások ikonjai, lapozni balról jobbra tudunk. Természetesen a gyári programtár is lecserélhető a Play áruházban elérhető több száz megoldás valamelyikére. A gyári ROM meglehetősen üres (mi azok táborát erősítjük, akik ezt nem bánják, hiszen így kedvünk szerint lakhatjuk be azt, és nem kell a sok fölösleges implementált appot kerülgetni), még a gyári android böngészőt és zenelejátszót sem találtuk, a programok sokasága mindössze egy oldalon el tudott férni.
Extrának a MinDig TV app és a WayteQ táblamagazin tekinthető, bár egyik sem újdonság. Ez nem jelenti azt, hogy haszontalanok lennének, az előbbi segítségével a műsorújság mellett ingyen nézhetjük számos csatorna adását élőben igen jó minőségben, míg a táblamagazin segítségével több száz tartalmat érhetünk el ingyenes vagy fizetős formában, szintén jó minőségben. Ide sorolható még a WayteQ fórum, ami valójában nem app, hanem csak egy netes hivatkozás ikonos formában, ami a böngészőben azonnal a WayteQ közösségi fórumára irányít minket, ahol a számos információ megszerzésének lehetősége mellett mi is kérdezhetünk.
A WayteQ xTAB 9 legnagyobb fegyvere a kijelzője. A 9 hüvelykes átmérő egy hiánypótló méret, aki eddig a 8 colra azt mondta, hogy kicsi, a 10-re pedig hogy nagy, annak mostantól nem lehet kifogása. Ezen túlmenően nem csak a panel mérete különleges, hanem annak minősége is erőssége az eszköznek. Ez nem is csoda, mivel a PLS panel a Samsungnak köszönhető, az 1920×1280-as felbontás mellé élethű színek és remek betekintési szögek párosulnak, egyedül a fényerő az, ami támadható, de ez kevés esetben okozhat valódi problémát a mindennapok során (igaz, nem árt felcsavarni a brightness-t, ami bizony akkuidő csökkenést von maga után). A hardver kellően erős, jól pörgeti a friss KitKat androidot, az egyetlen terület, amire nem ajánlható, az a játék, de mindent nem várhatunk egy 54 000 forintba kerülő terméktől. Bizony, az xTAB 9 kb. ennyiért érhető el, ezért a pénzért pedig kapunk egy átlag feletti kijelzőt, erős számítási teljesítményt szerényebb 3D-s erővel, WiFi-t és Bluetooth-t, megfelelő kimenetkínálatot, átlagos dizájnt, friss operációs rendszerrel a fedélzeten, 1 év garanciaidővel. Emellett a WayteQ termékei kapcsán nem kell aggódnunk a szervizháttér miatt sem, ha esetleg probléma adódna a készülékkel.
Ez nem egy rossz ajánlat, hiszen a némileg kisebb méretű, hasonló felbontással bíró, de erősebb hardverrel rendelkező LG G-Pad 8.3 V500 8.3 75 000 forint körüli vételárával már egy másik lépcsőfok, alatta viszont csak jóval szerényebb képességű gépeket találunk. Ilyen például a POINT OF VIEW Mobii 925, amely 9 colos tábla ellenére 34 000 forint, de az 1024×786-as felbontás és a kétmagos SoC okán ez egy alacsonyabb liga. Összességében tehát azt lehet mondani, ebben az ársávban nem is nagyon találunk más minőségi 9 hüvelykes táblát a WayteQ xTAB 9-en kívül, úgyhogy ha nem célunk a táblán való játék, akkor nem is kell tovább keresnünk, mert az xTAB 9-ben minden más tekintetben megtalálhatjuk a számításainkat. A gép egyetlen komoly negatívuma a nálunk meglehetősen rossz formát mutató akkuidő, elképzelhető, hogy csak egyedi esetről van szó, ha pedig mégsem, akkor ezen a fejlesztők bizonyára javítani fognak, hiszen a Jelly Bean-es üzemidők alapján több van az erőforrásban, mint amennyit a tesztpadon nálunk mutatott. A WayteQ xTAB 9-est a gyártó képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. gabi123
2014.08.29. 12:03
Köszi, Bogi a neve!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Mahrenburg gabi1...
2014.08.29. 13:04
A kutya feláras tartozék, vagy minden készülékhez jár? Gyárilag Bogi a neve, vagy más nevet is lehet adni, illetve az átnevezés esetleg a gyári garancia elvesztését vonja-e maga után?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. langward
2014.08.29. 14:14
Az az akksi vérgyenge
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kilipeti
2014.08.29. 18:02
Ha ez 10"-os lenne egy értelmes akksival, én megbolondulnék!

Úgy vártam, hogy "olcsó" tabletba is pakoljanak végre prémium panelt, mint, hogy laptopba IPS-t!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gabi123 Mahre...
2014.08.29. 18:35
A kutya nem feláras, mert nem tartozék, ennélfogva gari sincsen rá. Ő az "őrzők legendája"!

Az akkuidő szerintem fog még javulni, vmi szoftveres gond lehet, mert Jelly Beannel többet ment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. malvoisen
2014.08.29. 20:49
Off: A táblázatokat nem képként kéne berakni, mert csapnivaló a minőségük egy jobb kijelzőn olvasva. Ugyanez igaz a fényképekre is, bár ott valószínűleg adott a felbontás (a gyári képek esetén).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svindler kilip...
2014.08.29. 21:55
Úgy érted ha xTab-100QCR-nek hívnák?
http://www.ipon.hu/webshop/product/wayteq_xtab_100qcr_9.7_16gb/500660
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabi123 malvo...
2014.08.29. 22:52
Szia!

Mit értesz pontosan a "csapnivaló minőség" és a "jobb kijelző" alatt?

Én egy 23"-os LG FULL HD IPS-en nézem az oldalt, de nekem nem tűnt fel semmi "szemet bántó" dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. malvoisen gabi1...
2014.08.30. 11:23
Hello,

Úgy értem, hogy iPad Airen olvasva, Chrome alatt szálkásak a betűk. Nyilván ez desktophoz képest extrém felbontás extrém közelről. Nem bántásként írom, de rontja az oldal összképét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. twollah
2014.08.30. 15:52
Hogy lehet egy kutyanak azt a nevet adni, hogy Bogi?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.30. 20:32
Azt mondják neki mától Bogi vagy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. legyes
2014.08.31. 15:09
A Wayteq név magyarra fordítva azt jelenti, hogy "pici akku"? Minden Wayteq termék akkuja fele akkora, mint amire szüksége lenne a hardvernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mahrenburg
2014.08.31. 15:35
Az a gyanúm, a "WayteQ" magyarra fordítva azt jelenti, hogy "Bogi"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Rojik
2014.09.01. 19:46
Az a GPU nagyon gyenge. -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!