iPon Cikkek

WDTV: olcsó multimédiás mindenes?

Dátum | 2009. 04. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Western Digital multimédialejátszó készüléke vendégeskedett nálunk, amely árával, kis méretével és kis súlyával első ránézésre egy igen ütőképes megoldásnak tűnik a piacon. Hogy a termék pontosan mire képes, illetve megéri-e az árát, arra a következő néhány oldalon próbálunk választ adni úgy, hogy a készülék hibáit és előnyeit megpróbáljuk csokorba szedni, miközben átfogó bemutatóval is szolgálunk az eszköz kezelésével kapcsolatban.

Az asztali multimédiás lejátszók piacán egyre nagyobb a kínálat: a készülékek között sok-sok lehetséges alternatíva van, ám nem mindegyik éri meg egyformán a pénzét. Korábban az Xtreme X38 HD-t vizsgáltuk meg közelebbről, amely egy jó kis gép kisebb gyerekbetegségekkel, de még így is jó választásnak bizonyul, ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk. Összességében elmondhatjuk, hogy ezek a készülékek nem tudják helyettesíteni a klasszikus értelemben vett HTPC konfigurációkat, ugyanis (általában) nem alkalmasak a mindennapi feladatok elvégzésére (netezés, levelezés, stb), ám ha a film- és zenelejátszásra kerül a sor, akkor bőven felérnek egy normálisabb HTPC konfigurációval amely jóval többe kerül, mint ezek a lejátszók.


A Western Digital TV ezzel szemben egy teljesen más csoportot, mondhatni a belépő szintű megoldásokat kereső felhasználók szegmensét próbálja célba venni. Ez árán is meglátszik, mert míg a fent említett Xtreme X38HD ára 65000 forint magasságában helyezkedik el merevlemez nélkül, addig a WDTV kevesebb, mint fele ennyibe, azaz 30000 forint körüli összegbe kerül. A hatalmas árkülönbség után joggal merülhet fel a kérdés: mi indokolja a majdnem kétszeres különbözetet? Nos, elég sok összetevő van, amelyek alapján nem tűnik akkora túlzásnak a különbség. Mielőtt azonban ezekbe részletesen is belemennénk, nézzünk meg egy pici táblázatot arról, hogy mit is kínál a Western Digital olcsó, pici és nagyon szimpatikus lejátszója.


Ahogy az a fenti táblázatból is látszik, az eszköz meglepően sok fájlformátumot ismer, de hogy ezeket zökkenőmentesen, minden különösebb probléma nélkül le is tudja-e játszani, az rövidesen kiderül. A következő oldalon maga a készülék és a hozzá tartozó kellékek bemutatására kerül sor, majd utána kitérünk a menü, illetve a szükséges beállítások elvégzésének bemutatásához is.

Lapozzunk is!

A WD TV egy dizájnos fekete dobozkában érkezik, amelyen szokás szerint minden szükséges információ megtalálható a készülék fontosabb tulajdonságaival kapcsolatban. A dobozt megpillantva az első benyomásaink jók voltak.


A fekete dobozkában két darab műanyag tálcán foglalnak helyet a kellékek és maga a lejátszó. Elsőként a WDTV-t pillanthatjuk meg, mellette a távirányító foglal helyet. Örömteli dolog, hogy a készülékhez kapunk két darab AAA típusú ceruzaelemez, amelyek természetesen a távirányítóba passzolnak. Ez a tény nem az elemek ára miatt fontos, hanem azért, mert ha megvesszük és hazavisszük a terméket, nem kell azzal szembesülni, hogy a gyártó kispórolta a dobozból az energiaforrásokat, ezért nem kell valahonnan még megfelelő elemeket is elő kell túrni a készülékhez, hogy használhassuk azt. A lejátszón nincs semmilyen gomb (az X38HD-n van), így csak és kizárólag távirányítóval tudjuk vezérelni, no de ennyit erről a kis kitérőről.

TartozékokA lejátszó és kellékei.
Egy szinttel lejjebb, azaz a második tálcán találjuk meg a további kellékeket. Itt jelen van a lejátszó működéséhez szükséges adapter, amelyhez egy átalakítót is kapunk, ha netán amerikai szabványú konnektorral is használni kívánjuk a terméket. Ez hasznos lehet, ha utazni megyünk külföldre, és a lejátszó már annyira hozzánk nőtt, hogy vinni akarjuk azt, majd a szállodában kiderül, hogy nincs megfelelő konnektor a működéshez. Hasznos kis kiegészítő, de a felhasználók többsége sosem fogja használni.

Az adapter mellett találunk még egy kompozit RCA kábelt is, amelynek segítségével a sztereó audió jeleket és a videó jeleket tudjuk átjátszani bármilyen televízióra, amely rendelkezik AV bemenettel. Ez a megoldás kissé homályos képet ad, főleg LCD vagy Plazma televíziók használatakor, ám a régi, katódsugárcsöves tévéknél tökéletesen használható. A dobozban ezeken kívül némi leírást és egy telepítő lemezt is találunk. A lemezen néhány demó tartalom van jelen (audió és videó fájlok), plusz megkapjuk az ArcSoft MediaConverter alkalmazásának 2.5-ös kiadását is. Természetesen a felsoroltakon kívül digitális dokumentációt is kapunk a WDTV-hez, amely a fent említett lemezen lapul.


A lejátszó élére állítva is használható a mellékelt talpazat segítségével, ami szintén nagyon hasznos kiegészítő. A kellékek sorának ezzel a végére is értünk. Adódhat a kérdés, hogy egy 1080p lejátszásra is képes készülék esetében, amely természetesen HDMI csatlakozóval is bír, mégis hova tették a HDMI kábelt? Nos, ilyenről ne is álmodjunk, ugyanis a csomag nem tartalmazza a HDMI kábelt, azt plusz költség kiadásával nekünk kell beszereznünk, lehetőleg egy erős középkategóriás darabot, ne pedig a legolcsóbbat amit meglátunk.

A kellékek bemutatása után térjünk a lényegre: lássuk a lejátszót! Maga a WDTV elektronikája egy nagyon pici és nagyon könnyű dobozban lapul. Az egész ház 40 mm magas, 100 mm hosszú és 125,5 mm széles, a termék 303 grammot nyom a mérlegen, azaz tényleg pehelysúlyú ahhoz képest, amilyen tudás benne rejlik. A kis méretnek egyetlen hátránya van: a szerkezetben még csak 2,5 vagy 1,8 hüvelykes merevlemez sem helyezhető el, ugyanis erre nincs kialakított bővítőhely. A külső merevlemezeket vagy pendrive-okat a készüléken található két USB 2.0-s szabványú port valamelyikéhez lehet csatlakoztatni, természetesen egy időben mindkét port használatára van lehetőség. A támogatott USB-s eszközök listája itt tekinthető meg (külső optikai meghajtót egyelőre nem támogat a készülék)


Ha már a csatlakozóknál tartunk, vessünk néhány pillantást a lejátszóra. A terméket, ha szemből nézzük, akkor a bal oldalán találunk egy USB 2.0-s portot, míg a hátulján egy tápcsatlakozó, egy USB 2.0-s port, egy HDMI csatlakozó, egy optikai hangkimenet, valamint a kompozit kábelhez tartozó RCA portok (1 videó kimenet, 1 kimenet a jobb hangcsatornához, és egy a balhoz) vannak jelen. Ezzel ki is veséztük a csatlakozókat. Az USB 2.0-s portokba pendrive-ok illeszthetőek, a hátsó csatlakozónál azonban oda kell figyelni, mert a HDMI kábel mellé nem fér be olyan pendrive, amely a hagyományosnál szélesebb. A külső merevlemezek közül a termékhez a Western Digital nem túl meglepő módon a saját MyBook és Passport meghajtóit ajánlja, azaz ezekkel a termékekkel egészen biztosan kompatibilis a WDTV. Mi egy 250 GB-os Passport meghajtóval teszteltünk, amivel egyáltalán semmi problémánk sem volt. Az adathordozón a készülék létrehoz egy index állományt (.wd_tv könyvtár, benne néhány fájllal), amely a későbbiekben a videók, képek és zenék közötti böngészést hivatott felgyorsítani (Media Library funkció, természetesen kikapcsolható).

A kis szerkezet elején, a jobb sarokban büszkén hirdeti a gyártó a HDMI csatlakozó meglétének tényét, a baloldalon pedig egy WD logó foglal helyet. A kettő között egy fehér ledes háttérvilágítással rendelkező bekapcsoló gomb, valamint egy szintén fehér ledes megvilágítással ellátott USB aktivitást jelző megoldás található.


Végül, de cseppet sem utolsó sorban, nézzük a WDTV távirányítóját. A készülékhez mellékelt apró megoldás jól kézre áll, ám egy nagyobb tenyérrel megáldott embernek kényelmetlen lehet a használata, ugyanis szinte elveszik a kézben. A távirányító felépítése ettől eltekintve logikus és kezelése rendkívül könnyedén elsajátítható, mindössze pár óra kell hozzá, hogy megszokjuk a különböző gombok elhelyezkedését, utána már ment sötétben is. Az egység még AAA akkumulátorokkal sem nehéz, egyszóval jól eltalálták a WD tervezői, mindössze egy kicsit lehetne nagyobb. A távirányító a tesztek során hatékonyabbnak bizonyult, mint az Xtreme X38 HD megoldása.

Rövid összehasonlítás: Xtreme X38HD vs WDTV HD

A korábban tesztelt Xtreme X38HD-t néhány kép erejéig a WDTV HD mellé állítottuk, hogy lássuk: Vajon mekkora méretbeli különbségek vannak a valóságban? A két eszköz között jól láthatóak a méretkülönbségek, no de ez nem véletlen: az Xtreme X38HD rendelkezik merevlemez hellyel, ahova 3,5 hüvelykes asztali HDD-t pakolhatunk, továbbá több csatlakozó és egy pici LCD kijelző, valamint menügombok is elférnek rajta.

MéretekLátszik a különbség.
A lenti képen a távirányítók közötti különbség is jól megfigyelhető. Az Xtreme X38HD távirányítója jóval nagyobb és több funkciót kínál, ám a WDTV esetében a kisebb és kevesebb gombbal ellátott távirányító miatt egyáltalán nem volt hiányérzetünk: minden funkció könnyedén és gyorsan elérhető, csak a távirányító fogása egy idő után kényelmetlen.

Kisebb, de hatékony a WDTV távirányítója.Csatlakozók: sok vs. kevés.
Az utolsó szembetűnő különbség a negyedik képen látható, ahol a termékek csatlakozóit tudjuk összehasonlítani. A WDTV néhány portja tökéletesen elég a boldoguláshoz, mindössze egy Ethernet portot tennénk még rá, ha lehetne. Az Xtreme X38HD a WDTV-hez képest pluszban kínál Ethernet portot, WiFi támogatást, Komponens (RGB) csatlakozót, S-Videó csatlakozót, plusz az infra vevő áthelyezéséhez hosszabbító csatlakozót, koaxiális hangkimenetet és eSata portot is. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az Xtreme X38HD-ért több, mint kétszer annyit kell letenni az asztalra, de ugye valamit valamiért.

A WDTV egy igazán letisztult és nagyon egyszerűen kezelhető menüvel van megáldva, és ez nem csak marketing szöveg, hanem tény is. A különböző funkció csoportok jól el vannak különítve egymástól, az egyes szolgáltatásokkal kapcsolatos funkciók szintén jól elkülöníthetőek és könnyedén elérhetőek. Első ránézésre szimpatikusabb, mint az Xtreme X38HD szoftverének kezelőfelülete.

Ezt látjuk, ha nincs USB-s eszköz csatlakoztatva.
A WD TV menüje négy nagy csoportból áll: az elsőn a fényképnézegetéssel, a következőn a zenelejátszással, míg a harmadiknál a videó lejátszással kapcsolatos rész lapul. A menüben természetesen a beállítások is helyet kaptak: a Settings menüben külön fejezetekre vannak bontva a különböző beállítások, amelyek közül gyorsan kiválasztható a módosítani kívánt menü.

Ha ezt látjuk, frissítsünk!

A frissítés menete

                                   Mielőtt tüzetesebben átvizsgálnánk a készülék tulajdonságait, töltsük le a gyártó weboldaláról a legfrissebb firmware-t a lejátszóhoz, amennyiben azon nem a legfrissebb szoftver van. A szoftver verziószámát a Settings menün belül az About menüpontban tudjuk ellenőrizni, a legfrissebb szoftvert pedig innen tudjuk letölteni. A friss szoftvert helyezzük a pendrive vagy az usb-s merevlemez gyökérkönyvtárába, valamint töröljük a .wdtv könyvtárat is a lemezről, ugyanis egyes esetekben ez problémát okoz, azaz nem jelenik meg a frissítés menü (ezt néhány fórumban már olvashattuk). Amennyiben megvan a firmware, a készüléket kapcsoljuk be, csatlakoztassuk a firmware-t tartalmazó adathordozót, majd a fent említett menüből frissítsük a szoftvert (Settings/System). A frissítés megkezdése után a lejátszó újraindul és elindul a folyamat, amely pár percig tart. Ez idő alatt ne kapcsoljuk ki a lejátszót, ne is nyúljunk hozzá, csak várjunk türelmesen. Ellenkező esetben már csak papírnehezéknek lesz jó a tönkretett játékos. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor a fenti videót tekintsük meg, azon egy komplett frissítés folyamata szerepel, leírással. A frissítés végén ismét újraindul a rendszer, utána tovább léphetünk a beállítások elvégzéséhez.

Rendszerbeállítások.
Audio/Video opciók.
A beállítások elvégzése nem különösebben bonyolult feladat: bárki működésre tudja bírni a készüléket, aki kezelt már bármilyen szórakoztatóelektronikai terméket. A menüben elsőként a videó beállításokat érdemes ellenőrizni. Amennyiben HDMI csatlakozást használunk a termékhez (ajánlott), akkor csak a felbontást kell belőni 720p-re vagy 1080p-re, attól függően, hogy mit támogat a kiszemelt televízió. Ezután a képarány beállítása következik, ami esetünkben widescreen, azaz széles képernyős, 16:9-es értéket képvisel. A hangkimenetet is itt állíthatjuk be: ha egyszerű televízióval rendelkezünk, a menüt állítsuk be sztereó módba. A videó szabványok közül értelemszerűen a PAL a jó választás, legalábbis esetünkben.

Videó lejátszásával kapcsolatos beállítások.
Ezeken kívül beállíthatjuk, hogy a filmek lejátszása miként történjen: véletlenszerűen vagy normál módban induljon a lejátszás, illetve hogy egy fájlt ismételjen a lejátszó, vagy mindet, sorban.  A filmek vetítése közben a távirányító „option” gombjával jeleníthetjük meg a képernyő tetején elhelyezkedő menüt, amelyben a feliratok és a hangsávok között válthatunk, valamint zoomolhatunk (kicsinyítés, nagyítás), sőt, a videót is pozícionálhatjuk/mozgathatjuk a kijelzőn. Nagyon súlyos hiányosság, hogy a felirat nyelvét nem írja ki a lejátszó (English, Magyar, stb…), így végig kell lapozni a jelölteket és figyelni, hogy melyik lehet a magyar opció. Hiba az is, hogy megadott időpontra nem lehet ugrani lejátszás közben, azonban a hagyományos előretekerés helyett tízperces léptékkel is tekerhetünk, ha a léptetőgombokhoz a next vagy a prev gombokat is lenyomjuk.

Egyik hibaüzenet.Másik hibaüzenet.A hangsávok esetében szintén válthatunk, ám ezekkel néhány fájl esetében vannak gondok. A Microsoft HD galériájából letöltött HD demó fájlok esetén „Unsupported Audio Channel” felirattal indult a lejátszás, azaz hang nem volt (több videót is megnéztünk, mindegyiknél ugyanaz az eredmény). Egyes fájloknál lehetett csatornát váltani, de ott sem jött elő a hang. Ugyanezt tapasztaltuk egy HD mov fájl esetében, ami történetesen egy Need for Speed trailer volt. Néhány HD videó, egészen pontosan mkv fájl esetében sem jött ki hang a lejátszón, legalábbis sztereó módban, egyéb mód (optikai kimenet) nem állt rendelkezésre házimozi rendszer hiányában. A képpel viszont semmi baj sem volt: sem 720p sem 1080p videóknál nem volt frame dropping, azaz nem maradtak ki képkockák, bár néha-néha a kép furcsa módon észrevehetően "berezgett", de nem volt veszélyes a mértéke és nem minden esetben vettük észre. A nagyobb bitrátájú 1080p filmeknél a korábbi tesztek szerint lejátszás közben egyszer pár másodpercre megállt a kép, majd ment tovább minden gond nélkül a film lejátszása, ezt a hibajelenséget szintén nem sikerült reprodukálni a legfrissebb firmware használata mellett. Egyszóval az 1080p és a 720p fájlok lejátszása videó tekintetében teljesen zökkenőmentes volt.

Támogatott audió formátumok.Támogatott videó formátumok.
A DTS hangsávok HDMI-vel összekötött tévénél nem működnek (HDMI-s erősítővel igen), így ilyen hangsáv esetében a TV-nél nincs hang, viszont optikai kimeneten erősítővel összekötve a DTS is megy. Az AC3-as, AAC és DD2.0 hangcsatornák, amelyekkel a tesztelt filmek többsége rendelkezett, tökéletesen mennek HDMI-n keresztül. Egyes esetekben hiba, hogy a DTS hangsáv optikai kimeneten szakadozik (a jövőben egy frissítés ezt is javíthatja, mint már oly sok hibát), a DD5.1 viszont hibátlanul megy - állítják a megfelelő erősítővel rendelkező felhasználók. A hagyományos SD videók, illetve a DVD-k tökéletesen mennek, nincs probléma a lejátszásukkal. A fájlok közül egyébként ugyanazzal az mkv-val gondja akadt az X38 HD-nek is: a lejátszó sem a feliratot, sem a hangfájlt nem tudta megnyitni. A Need for Speed HD mov trailert az X38HD nem is látta, viszont a WMV9-es HD fájlokkal hibátlanul megbirkózott.

MKV felirat hibával.DVD felirat hiba nélkül.A feliratkezelés a következő marginális pont, ami rejteget meglepetéseket a felhasználók számára. A játékos a DVD-k esetében nem problémázik az „ő” és az „ű” betűkkel, ám az mkv fájloknál egyszerűen kihagyja ezeket a betűket, ahogy az a fenti példaképeken is látszik. Erre néhány helyen megoldásként tanácsolják, hogy az mkv-ból ki kell exportálni a feliratfájlt, majd az mkv mellé, egy könyvtárba tenni, ekkor kalapos ékezeteket tesz a lejátszó az említett két betű fölé. A tesztek nálunk továbbra is betűhiányt mutattak, pedig a legfrissebb firmware került a lejátszóra. Összességében a fent említett hibákon kívül minden, a gyártó által felsorolt formátum ment a játékossal, még az m2ts fájlokkal is megbirkózott a termék, ez utóbbi egyébként az AVCHD kamerák felvételi fájlformátuma. A feliratoknál a formázás sem támogatott, így az eredetileg dőltbetűsnek szánt szövegrészt így jeleníti meg a termék: <i>Felirat szövege </i>. Az egyik MKV fájlnál a felirat jelentős csúszása is problémákat okozott, a hibára nem találtunk megoldást, egyéb videóknál pedig minimális mértékben jelentkezett a tünet (külső feliratoknál 1s csúszás, ami néha elég zavaró tud lenni). A beállítások között egyébként több lépésben lehet állítani a felirat betűméretét, egészen 40-es értékig. Pozitívum, hogy a WDTV szoftvere támogatja az intelligens sortörést is.

Zenelejátszással kapcsolatos beállítások.
A zenelejátszásnál szintén megadhatjuk a fent felsorolt opciók valamelyikét, igényeinknek megfelelően. Érdekesség, ha elindítjuk a zenelejátszást, majd kilépünk a menüben, akkor a zene továbbra is szól a háttérben, így fényképnézegetéshez választhatunk egy vagy több hangulatos aláfestő zenét, amelyek a vetítés alatt folyamatosan szólnak. A tesztelt fájltípusok mindegyikét vitte a lejátszó: még a .flac fájlokkal sem volt probléma (az X38HD ezeket nem viszi). A veszteségmentes tömörítéssel rendelkező ún. audiofil felvételek közül a másik, azaz az ape formátummal nem tud mit kezdeni a játékos és az X38HD sem, de ez nem csoda, hisz ez a formátum nincs a támogatott fájlok listáján, mi azért megnéztük, mi a helyzet vele.

A zenelejátszó.A zenéket tartalmazó könyvtár listája.

Az mp3, wav és ogg fájlok hibátlanul mentek, a fájlok közötti távirányítóval történő váltáskor azonban 1-1 másodperces szünet telt el, azaz nem reagált rögtön a termék az utasításra. A menüben is tapasztalható ilyen „lag”, ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy nyomogatás helyett inkább nyomva tartjuk a távirányító adott iránybillentyűjét, ekkor nincs szaggatás, gyors a lapozás.

Képnézegetés beállításai.
A fényképnézegetésnél szintén beállítható, hogy miként történjen a lejátszás: legyen-e áttűnés a képek között, illetve milyen időközönként jelenjen meg új fotó, valamint azt is, hogy méretezze-e a lejátszó a képeket (pl.: Fit to screen, azaz teljes képernyő kitöltése).

Egy fényképeket tartalmazó könyvtár.A képnézegető ablak.

A képek vetítését a play gombbal lehet elindítani, az egyes képeket szabadon forgathatjuk, nagyíthatjuk vagy akár kicsinyíthetjük, a funkciók eléréséhez csak az „option” gombot kell lenyomni a távirányítón. A fényképek közötti lapozás viszonylag gyors, még a nagyobb (5-10 Megapixeles) fájlok sem fektették meg a rendszert, mindössze néhány másodperces töltés előzte meg a folyamatot.

Érdekesség, hogy a lejátszó keresési funkciót is tartalmaz: a távirányítón a search gomb megnyomásával felugrik egy menü, ahol megadhatjuk, hogy a később beírt kereső kifejezéssel kezdődik-e a fájl, vagy csak tartalmaza azt. Ha ezt az opciót leokéztuk, akkor megjelenik egy képernyő billentyűzet, amelynek segítségével begépelhetjük (távirányítóval) a keresett fájlnevet vagy szótöredéket. Hasznos kis funkció.

A tapasztalatok fényében lássuk a végszót!

A Western Digital TV összességében egy nagyon-nagyon jó rendszer. A kis eszköz kompromisszumokra kényszerít minket, ugyanis nem tartalmaz helyet beépített merevlemez számára, valamint se WiFi se Ethernet kapcsolattal nincs ellátva, ami manapság - főként az ethernet -sokak számára fontos, gondoljunk csak a NAS (Network Attached Storage) rendszerekre, amelyeket egyre többen használnak. Vannak persze lelkes firmware modderek, akik USB-s WiFi támogatást próbálnak készíteni a lejátszóhoz, de egy átlagos 802.11 b/g kapcsolat bizony kevés, ha magas bitrátájú 720p-s filmeket kívánunk nézni, 1080p-s formátumhoz pedig főleg kevés.


A WDTV felirat kezelési problémákkal küzd az MKV fájlok esetén, de egyéb videó fájloknál nincs gond a feliratok megjelenítésével (pici csúszás néha-néha tapasztalható, kb 1s). Az MKV fájloknál az mkv container-ből ki kell exportálni a feliratot és a fájl mellé kell tenni, akkor elvileg a kihagyott ő és ű betűk helyett kalapos ő és ű betúk jelennek majd meg filmlejátszás közben, nálunk a tesztek alatt továbbra is kihagyta a lejátszó az említett betűket, pedig a legfrissebb firmware-rel próbálkoztunk a neten elérhető leírások szerint (az UTF8-as kódolás is rendben volt). Az információk alapján a jövőben megjelenő friss firmware erre a feliratkezeléssel kapcsolatos problémára is orvosságot kínálhat.

Hangkezelés tekintetében az optikai kimenet használatakor pattogó DTS sávok fájó pontnak mondhatóak. HDMI-vel összekötött TV esetében DTS sáv kiválasztásakor nincs hang, erősítőre követve mind HDMI, mint optikai kimeneten van DTS hang, a hagyományos DD5.1-es sávokkal és az AC3-as audió sávokkal szintén boldogul a lejátszó. Reméljük, a közeljövőben megjelenő frissítések a felsorolt hibák jelentős részére is megoldást nyújtanak. A fenti hibákra a cikkben már írtunk megoldást (mkv átkonvertálása m2ts-be TSmuxerrrel), amely a DTS pattogásának/szaggatásának gondját megoldja, ezt megfelelő infrastruktúra hiányában nem tudtuk tesztelni. Az 1080p-s és a 720p-s videók lejátszása az említett problémákon kívül zökkenőmentes volt, tehát ezen a téren semmi baja sincs a lejátszónak, a gyerekbetegségeket pedig a remények szerint mihamarabb javítják az új szoftverben.

Csatlakozók tekintetében nincs probléma a lejátszóval, csak a fent említett kommunikációs megoldásokat hiányoljuk, a multimédiás csatlakozók kínálatával tényleg nincs gond. Vagyis egy kellemetlenség azért mégis van: a lejátszóhoz nem jár HDMI kábel, ami sokak számára problémát jelent, hiszen ezt utólag plusz pénzért kell megvásárolni. Végülis az Xtreme X38HD-hez sem kaptunk ilyen kábelt a 65000 forintos végfelhasználói ár mellé, egyszóval nem egyedi eset.

A termék a pendrive-okkal jól együttműködik, tulajdonképpen a külső merevlemezt költséghatékonysági okokból meg is spórolhatjuk, ha már van egy-két nagyobb kapacitású pendrive-unk. A merevlemezek közül amivel biztosan megy a termék, az a WD Passport és MyBook sorozatú külső merevlemezei, amelyek nagyjából 20000 forinttal fejelik meg a végösszeget, ha egy ilyen külső merevlemezt is be akarunk szerezni. Egyéb külső megoldásokkal is üzemel (elvileg) a lejátszó, ezekről a különböző fórumokon érdemes tájékozódni, ahol a sok tulajdonos beszámol a lejátszóval kapcsolatos tapasztalatairól. A szerkezet az USB-s kártyaolvasókkal is együttműködik a felhasználók tapasztalatai alapján.


A lejátszó a maga 30000 forint körüli árával jó választásnak bizonyul, ha a cikkben említett problémákkal együtt tudunk élni. Hogy pozitívumot is mondjunk: a termék kétszer annyiba kerülő Xtreme X38HD-vel ellentétben képes a flac fájlok lejátszására, szebb és dinamikusabban kezelhető menüje van (ami azért néha lassúcska), valamint képes a HD mov fájlok lejátszására is, ám ezeknél egyelőre a hanggal vannak gondok, ugyanis "Unsupported Channel" felirat jelenik meg a lejátszás kezdetekor, a hang meg ugye nincs sehol, szóval ezt hagyjuk is, ha már a pozitívumokról beszélünk. Ténylegesen pozitívum, hogy a rendszer tökéletesen hangtalanul működik, ugyanis nem tartalmaz hűtőventilátort, míg az Xtreme X38 HD esetében némi zajjal jár a légkeverő működése, de ezt filmnézés közben nem lehet észrevenni.

Ha azt nézzük, hogy mennyiért juthatunk a termékhez, mindenképpen megéri elgondolkodni rajta, hogy beszerezünk egyet, ha viszont a leírt hátrányok elbizonytalanítanak minket, akkor érdemes egy kicsit várni, ugyanis hamarosan újabb lejátszó(ka)t tesztelünk.

A tesztben szereplő Western Digital TV HD lejátszót az Expert Computer Kft-től kaptuk kölcsön. Köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Soulflier
2009.04.03. 17:51
Egyetlen problémám van vele, hogy nem tud DTS-t lejátszani. Egyébként már venném is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. J.o.k.e.r
2009.04.03. 18:04
Optikai kimeneten keresztül külön erősítő használatával tud (mi hardver híjján, nem tudtuk kipróbálni). Viccet félretéve értem, mire gondolsz....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pluto
2009.04.03. 18:19
Sztem még mindig jobban megéri egy HTPC, még úgy is hogy csak filmezésre van használva. Akkor monitor sem kell hozzá, csak egy vezetéknélküli billentyűzet és egér, és egy olyan alaplap amihez adnak távirányitót, vagy külön kell hozzá venni. És van egy sokkal töbet tudó, FullHD felbontású gépezet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. loogan23
2009.04.03. 18:43
Én pont ma nézegettem, ha kicsit korábban jön a cikk lehet meg is vettem volna, de alapból elijesztett, hogy nincs benne merevlemez.
Ha előbb látom a pendriveos megoldást, jó lett volna. Így sajnos meg kellett vegyek egy "multimédiás kártyaolvasót" ami sd kártyáról olvas és képes megjeleníteni maximum 640*480-as felbontásban(Ezt speciel 2009-ben nem értem :rolleyes: ).Egyetlen előnye a wd-hez képest, hogy van rajta rögzítési lehetőség (egy plazmatv hátuljára kellett felbiggyeszteni) a wd-vel ez rendesen fejörést okozott volna.

A másik ami ebben az árkategóriában érdekes lehet az a plextor lejátszója, ár érték arányban vélhetően ez viszi a prímet ha másért nem is, a 160 gigás merevlemez miatt (felszerelni ezt sem tudtam volna).Erről is szívesen olvasnék egy tesztet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pluto
2009.04.03. 19:38
Hamarosan az nVIDIA ION fogja verni az egész kategóriát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Insignia
2009.04.03. 19:52
loogan23:
ha falra van szerelve a plasma akkor sehogyse raksz semmit a hátiljára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. bdlackoo
2009.04.03. 20:55
Szerintem per pill a conceptronic media titanja a nyero és abban még vélany is van. hozzáteszem elég macaerásan lehet hozzájutni kicsiny országunkban(legalábbis amikor én vettem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Svindler
2009.04.03. 21:58
Media Titan szvsz teljesen már kategória, az felvenni is tud. ION pedig nem fog verni semmit attól tartok. Legalábbis nem most és nem ebben a mezőnyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gebana
2009.04.03. 23:23
egész csúnya
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. perempe
2009.04.04. 06:53
Kipróbálhattátok volna egy noname kártyaolvasóval is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nattila77
2009.04.04. 07:45
fél év és tucatnyi FW frissítés után jó lejátszó lehet belőle (az árához képest)

egyelőre túl sok apróság nehezíti a filmnézést - köszönet a tesztért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szabtam
2009.04.04. 09:39
ezekekkel a mások által kitalált és összeraktott dobozokkal szemben mindig ellenérzéseim vannak.

ha gondol egyet, és nem tetszik neki egy film, akkor marad a bosszankodás. egy pc-n pedig megerőszakolom valamilyen lejátszó progival. ennyi...

egy előnyük az, hogy jól néznek ki, (máér amelyik....), és picik. de ezzel ki is fújt. ha jönnek az új formátumok, kérdés mit kezdenek velük.

pl. mit kezd egy mappában lévő bluray-jel. mts-t látok, de m2ts? dtshd, truhd?

azt sem tudni, hogy milyen profilúak voltak a 1080p filmek. mivel a 4.1 általában zökkenőmentes, de egy L3 vagy L5.1 már problémás szokott lenni, főként, ha a gpu dolgozik. itt mi végzi a kódolást? egy célpocesszor?

a teszt specifikációiban hangkimenetként optikai van megadva, az ipon értékesítési részénél 2.0 analóg is.. - most akkor van analóg 2.0 vagy nincs?

szerk:
bocsánat, már látom, hogy m2ts-sel is megbirkózik....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kuulpix
2009.04.04. 09:44
A hozzászólóknak javaslom, hogy vegyék igénybe a google alapszolgáltatását (keres "WD TV";) tájékozódás céljából. Egy cikk alapján ami késett több mint 5 hónapot - ugyanis tavaly novemberben már megjelent a lejátszó itthon is - nem kell mindent készpénznek venni. Pl. DTS lejátszás is megy már. Javaslom olvasásra bármilyen lejátszó témában az mpeg4-players.info oldalát és fórumait. WD TV fórum: http://forum.mpeg4-players.info/index.php?showtopic=1739 Akinek nem szükséges hálózat mert csak egy helyen házimozizik és HD-re vágyik annak ez a legjobb megoldás. A HD mozira egyébként még az N-es wifi is kevés úgyhogy abban nem is érdemes gondolkodni és negatívumként felhozni a hiányát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. J.o.k.e.r
2009.04.04. 10:52
szabtam: minden infó benne van a cikkben, a profillal kapcsolatos kérdésedre a válasz: Level 4.1-es és Level 5.1-es mkv-kkal teszteltünk, mind ment szépen.

Kuulpix: A cikk csak és kizárólag egy nemrégiben felmerült olvasói kérés miatt jött létre. A DTS kezelésről mindent leírtam, amit akkor tudni lehetett, azóta viszont megjelent egy új firmware (1.02), mióta a lejátszót visszaadtuk, ami a fent említett fórum témái alapján ígéretes, de még nem az igazi. A WiFi/Ethernet megjegyzésem egyértelmű volt. Az említett fórumot mi is olvassuk, az utolsó kérdés a fórumon pont így kezdődik: DTS audio nem megy. Ennek ellenére ha lesz még lehetőségünk, egy új, az eddigi hibákat javító firmware kiadása után megpróbáljuk megnézni, hogy mi a helyzet a lejátszóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. d311c
2009.04.04. 11:51
Jó cucc lenne, ha egy CE kódlapot is feldobtak volna rá, hogy rendesen menjen a feliratban minden betű. Sajnos január eleje óta nincs új firmware, pedig előtte nagyon buzgón igyekeztek kiirtani a vaskos hibákat.

A DTS->AC3 downmix licenszkérdés is, azért nem csinálja. (Párezerrel megdobná az árat állítólag.)

Egyébként viszont kicsi és valóban hordozható, pláne pendrive-val. (Csak ne fostalicska Kingston-t vettem volna hozzá, ami egyes gépeken állandóan összeszarja magát, ha írni akarok valamit rá.)

L4.1-ig nem volt gond a 1080pkkel (kivéve, ha adatfolyam hiba van, amitől PC-n is hibás a kép.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szabtam
2009.04.04. 12:38
ok. akkor még 1x, figyelmesebben átolvasom....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bdlackoo
2009.04.05. 13:28
trú hd hő kb 8-9 megabájtperszekundum kell(kb 25gigas bd iso). tehát n es wifin által simán néző full hdt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. UltraMan
2009.04.05. 15:16
http://kepfeltoltes.hu/view/090405/DSC0390...ltoltes.hu_.jpg
Hy!
én olcsón megúsztam ezt a multimédiát csak egy vezeték nélküli bill egér párost vetem.
Hát nem rossz megoldás. Szerintem nem baj hogy külön kötök rá külső vinyot mert azt legalább lehet hordozni akár hová és nem kell kiszerelni belőle. Lehet én is gondolkozok majd rajta, hogy vegyek ilyet, mert nem fogyaszt sokat a pc-m el szemben.
Hozzá 1000gb-s vinyot azt éje napa menne rajta a film random módban azt olyan lenne, mint egy HBO
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.04.06. 22:21
Ne keverjétek ezeket: DTS-t támogatja, csak nincs AC3 5.1 vagy stereo downmix! (Mivel a legtöbb (összes?) HDTV csak AC3 támogatással rendelkezik, ezért nem jön ki a hang közvetlenül a TV-n.)

Azaz DTS-t kezelő házimozin van hang. Akár optikai kimeneten, akár HDMI-n keresztül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. UltraMan
2009.04.07. 01:04
d311c :
Elhiszem, mert a dvd-m a házimozira kiadja a DD és a DTS miközben HDMI-n nem, de úgy kiadja a hangot, hogy át dekódolásra állítom 2.0 ra az 5.1 et, csak érdekes, hogy itt a WDTV tulajdonságainál nincs föl tüntetve a DTS támogatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Soulflier
2009.04.09. 19:32
Érthető az egész, a legtöbb ilyen médialejátszó így tudja. DTS áteresztést tud, de ahoz DTS dekóderes erősítő kell, az meg az egész "picimédialejátszó" elvet felborítja szerintem.
Az lenne a legjobb ha fogom a lejátszót, aztán közvetlen rádugom a tévére hdmi-n és küldi a képet meg a hangot(mindenfélét), beledugok egy pendrive-ot és már mehet is, ne kelljen már még erősítőre kötözgélni, főleg hogy egy olyan erősítő többe kerül mint ez a játékos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ricky
2010.05.13. 18:08
Érdeklődnék, hogy a WDTV és az Asus R1-es között van-e lényeges különbség mind tudásilag mind minőségileg?Melyik készüléket javasoljátok?Dts szempontból ugyanazt tudja mindkét gép?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!