iPon Cikkek

Windows 10: A holnap hajnalán

Dátum | 2015. 08. 17.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | SZOFTVER

Előzmények Az informatika világában közismert tény, hogy a korábban a trendeket diktáló Microsoft alaposan lemaradt az utóbbi évek okostelefon-tablet-őrületének közepette. És bár helyesen ismerték fel, hogy a Windows drasztikus átalakítására van szükség ahhoz, hogy újból versenyképesekké váljanak, a 2012. augusztus 1-jén megjelent Windows 8-nak nem sikerült ezt a feladatot teljesítenie. A nyolcas verzió annyira az érintőképernyőt helyezte előtérbe, hogy a billentyűzettel-egérrel való kezelhetőség komoly csorbát szenvedett (elég, ha a felhasználói felület „láthatatlan” elemeire gondolunk, amelyek a legváratlanabb pillanatban bukkantak fel például az egérmutatónak a képernyő sarkába közelítésekor). A cég makacsul ragaszkodott az elképzeléseihez, nem vette figyelembe a felhasználók és a szakma egyértelműen negatív visszajelzéseit a fejlesztési folyamat során. Hiába volt számos jelentős újítás (például az UEFI-támogatás, a rendszer jelentős gyorsulása), a Windows 8 sikertelen maradt, az egy évvel később ingyenes frissítésként kiadott 8.1-es verzió pedig már nem tudta visszanyerni a kiábrándult közönség bizalmát. Az új alkalmazásplatformra gyászosan kevés igazán jó minőségű app készült (a Windows Store-t ugyanakkor elárasztották a hitvány, nem működő, vagy csaló programok), és a fejlesztőket az sem lelkesítette, hogy a mobiltelefonos és az asztali Windows 8.1-re készült alkalmazások nem voltak kompatibilisek egymással, így párhuzamosan két hasonló platformra kellett volna fejleszteniük. A felsorolt események (közvetett) következményeképp mind a 7-es verziót sikerre vivő Windows-vezér Steven Sinofsky, mind a Microsoft korábbi CEO-ja, Steve Ballmer is elveszítette pozícióját. A 2014 februárjában kinevezett új vezérigazgató, Satya Nadella többször is világossá tette, hogy a cég jövője a mobil eszközökben (nem feltétlenül okostelefonra kell gondolni), illetve a felhő alapú működés támogatásában van („mobile first, cloud first”). Ennek szellemében zajlott az új, Threshold kódnevet viselő Windows-verzió fejlesztése, amely később a 10-es számot kapta meg (ezzel is hangsúlyozva a radikális elszakadást a nyolcastól). Érdemes megemlíteni, hogy az operációs rendszer kernelverziója végre követi ezt a számozást – míg a 8.1-es változat rendszermagja a 6.3-as verziószámot viseli, az utód valóban 10.0 lett, megtörve ezzel egy újabb régi hagyományt.
Windows Insider program 2014 szeptemberében, a Windows 10 bejelentésekor indult útjára a Windows Insider program, amely a jelentkezőknek teljesen ingyenesen rendelkezésére bocsátotta az aktuális előzetes (preview) buildeket (cserébe visszajelzéseket és véleményeket kellett küldeni, de ez természetesen nem volt kötelező). Először csak az asztali változathoz, később pedig a Windows 10 Mobile-hoz is, melynek fejlesztése a nagytestvérrel párhuzamosan, ám attól némileg elcsúsztatott ütemterv szerint zajlik. A cikk írásakor (2015 augusztusa) a programnak több mint 5 millió regisztrált résztvevője van, és a Microsoft világossá tette, hogy az eddigi sikerek alapján folytatni kívánják azt.
Windows Insider
Jelen sorok írója részt vett az Insiderben, így „belülről” láthatta a Windows új változatának fejlesztését, és maga is számos hibát jelentett be, amelyek jó része a későbbi buildekben valóban javításra került. Természetesen volt jó pár olyan kérés is (például hogy az ablakok kerete kapja vissza a hetesben megszeretett Aero Glass effektet), amelyet nem vettek figyelembe, mégis ez a hozzáállás markánsan különbözik a Sinofsky-érában tapasztalt bezárkózástól, amelynek aztán meg is lettek a következményei. Mindenesetre a Microsoft ezúttal némileg joggal hirdeti, hogy ez a verziót több millió ember visszajelzése, tapasztalata, véleménye formálta olyanná, amilyen végül lett.
Tesztkörnyezetek Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy három, egymástól markánsan különböző jellegű eszközön is tudtuk tesztelni az új operációs rendszert: egy asztali PC-n, egy 2-in-1 tablet-laptop hibriden, illetve egy 8 colos tableten. A tapasztalatok döntően pozitívak voltak, a részletes elemzés előtt nézzük meg az eszközök hardveres felépítését.
Ahogyan a táblázatból is látszik, három, igencsak eltérő erejű és felépítésű számítógép állt rendelkezésre a Windows 10 telepítéséhez. Az első két eszközre a 64 bites, míg a táblagépre értelemszerűen a 32 bites verziót telepítettük. A legpozitívabb tapasztalatokat a Fujitsu gépével szereztük: az immáron teljes egészében japán gyártó Q702-es modelljét minden probléma nélkül tudtuk Windows 8.1-ről 10-re frissíteni. Az illesztőprogramok kérdését úgy oldotta meg a rendszer, hogy amiből nem volt újabb, ott a régit használta, a többihez pedig Windows Update-ről töltött le frissebbet (a cikkben még visszatérünk a driverek kérdésére). A beállítások megmaradtak, az ujjlenyomat-olvasó is működik, és még a Windows Hello szolgáltatás használatára is rá lehetett venni (az újítás lényege, hogy a hagyományos jelszót kiválthatjuk biometrikus azonosítással, akár íriszfelismeréssel is). Az asztali PC-n sem volt különösebb probléma az új operációs rendszerrel, legalábbis ami a hivatalosan letölthető, magyar verzió tiszta telepítését illeti. Előtte egy korábbi preview buildről frissített 10240-es build volt fenn, az produkált olyan hibát, hogy bármilyen drivert telepítettünk fel az alaplapra integrált Qualcomm Killer e2200 Gigabit Ethernet-vezérlőhöz, nem tudott a hálózatra csatlakozni. Ez a hiba a Microsoft oldaláról letöltött ISO telepítése után megszűnt. A legtöbb gond a kis 8”-os Allview tablettel adódott. A meglehetősen szűkös háttértár problémáját úgy oldotta meg a Microsoft, hogy a telepítés elején meg lehet adni az SD-kártyát vagy egy külső meghajtót, amire a korábbi rendszer biztonsági mentését helyezi el. A frissítés először rendben le is zajlott, ám az Intel oldaláról általunk letöltött és telepített chipset driver elpiszkálta az érintőképernyő driverét, így a korábbi Windows 8.1-et vissza kellett állítani. A második telepítés után már nem tettünk fel külső meghajtóprogramokat, így a korábbi hiba megszűnt. Az automatikus képernyőforgatás alapból nem funkcionál, és bár fórumokban kutatva találtunk hozzá megfelelő drivert, ám álló módban ilyenkor fejjel lefelé jelenik meg minden. Ezt a kényelmetlenséget leszámítva meglepően jól működik a rendszer még a meglehetősen low-end hardveren is. Érdekes adalék, hogy a gyártó július 29-e óta már gyárilag Win10-zel szállítja ezt az eszközt, így a supportnak írtunk egy ticketet, amelyben azt kértük, hogy legalább a szükséges meghajtókat (és ha kell, BIOS-frissítéseket) tegyék a honlapon elérhetővé. Két hét várakozás után elküldtek egy linket, amelyről leszedhettük a hiányzó meghajtóprogramokat, melyek telepítése után a forgatás tökéletesen üzemel. Az előzmények és a tesztgépek bemutatása után nézzük meg az új Windows legfontosabb újdonságait – szokásunk szerint a külső változásaival kezdjük, de nem feledkezünk meg a színfalak mögötti, legalább annyira fontos fejlesztések bemutatásáról sem.
A Start menü visszatér Ahogyan azt a Windows 8-as cikkünkben előre jeleztük, a legtöbb vitát és kritikát a Win95 óta az ablakos operációs rendszerek legfontosabb UI-elemének számító Start menü likvidálása eredményezte. Éppen ezért, az új verzió egyik legfontosabb „újítása” ennek visszaállítása, de természetesen nem a 7-ben látott formában, hanem teljesen új alapokon, a korábbi Start képernyővel keresztezve. Érdekességképpen megemlítjük, hogy a fejlesztés során először a régi DirectUI felület alapjaira épülő Start menü jelent meg a rendszerben, és a pletykák szerint a jobb sorsra érdemes Windows RT ezt fogja megkapni szeptemberben, a platform utolsó frissítésének formájában. Bár a Win10-nek lesz ARM verziója, az kizárólag a Mobile lesz, amellyel okostelefonokon és 7” alatti tableteken találkozhatunk majd, az RT-tabletekre, köztük a Microsoft saját Surface táblájára nem lesz feltelepíthető.
A DirectUI-alapú Start menü egy korai előzetesben
(A Windows RT rendszeres „vendége” a hazai és külföldi fórumoknak, és gyakran izzó gyűlölet veszi körül, véleményünk szerint kicsit alaptalanul. A koncepció ugyan elhibázott volt, de megfelelő kezelőfelülettel és alkalmazáskínálattal versenyképes lehetett volna a tucatnyi ARM-os, Androidot futtató olcsóbb tablettel szemben. Teljességgel érthetetlen, hogy ezek a táblák miért nem kaphatják meg legalább az amúgy ARM-alapokon nyugvó Windows 10 Mobile-t, hiszen így futtathatók lennének rajtuk az újgenerációs alkalmazások. Például az RT-s Lumia 2520 hardveresen szinte megegyezik a Lumia 1520-szal, utóbbit természetesen lehet Win10-re frissíteni majd, míg előbbit nem.) Az új Start menü viszont egy alapjaitól kezdve újraírt, és a rendszer moduláris felépítésének köszönhetően a továbbiakban könnyen frissíthető UI-elem lett, amely a később részletezett tablet módon kívül is megjelenhet teljes képernyőn, így aki mégis szerette a 8-as Kezdőképernyőjét, ezzel a beállítással hasonló eredményt érhet el.
A Windows 10 Start menüje
A menü bal oldala egyrészt a leggyakrabban használt, illetve legutóbb telepített programokat emeli ki, másrészt testre szabható parancslistát kínál, amely alapból a Fájlkezelőt, a Gépházat, illetve a Főkapcsolót tartalmazza. A Minden alkalmazás mögött ábécésorrendben az összes telepített programunkhoz férhetünk hozzá, és itt is működik a régi Windows Phone-trükk, miszerint a betűkre kattintva gyorsan odaugorhatunk a kívánt kezdőbetűhöz. Teljes képernyős beállítással, illetve tablet módban annyi változik, hogy ez a rész egy hamburger ikon mögé bújik, alapból tehát nem foglalja a helyet a kijelzőn. A csempék az átméretezhető Start menü jobb oldalán helyezkednek el, egyfajta mini Kezdőképernyőként. Itt a már jól ismert funkcionalitással találkozhatunk: átméretezhetjük őket, kikapcsolhatjuk az „élő” üzemmódot, illetve eltüntethetjük őket. Bár az újratervezett Start menü a korábbról ismert funkcionalitás jelentős részét visszahozza (például a 7-ből ismerős Jump Listek is elérhetők), sokaknak hiányérzete lehet, elsősorban a testre szabhatósággal kapcsolatban. Jó hír, hogy – a rendszer többi részéhez hasonlóan – a funkciók a későbbi frissítések során bővülni fognak.
Műveletközpont, virtuális asztalok, Snap A Windows 8.x egyik legfontosabb újítása a mobil rendszerekből már jól ismert „toast” notification megjelenése volt, azaz a képernyő jobb szélén bukkantak fel az egyes appok üzenetei. A probléma ezzel csak az volt, hogy néhány másodperc múlva ezek el is tűntek, és ha nem tudtuk őket elolvasni, örökre feledésbe merülhettek. A Windows Phone 8.1-es változatában már megjelent az értesítéseket gyűjtő Notification Center, de az asztali verzióban a tízesig kellett várni a funkció integrálására. A magyar fordításban Műveletközpont néven szerepel ez az új UI-elem, és az óra melletti ikonnal lehet előcsalogatni. Jó hír, hogy a rivális mobil operációs rendszerekből ismert gyors kapcsolók is helyet kaptak itt, így lehetőség van (többek között) a Wi-Fi, Bluetooth, GPS, mobil adatátvitel, elforgatásgátló ki- és bekapcsolására. A kapcsolópanel összecsukása is lehetséges, ekkor csak a négy legfontosabb ikon jelenik meg, és a Gépházban testre szabhatjuk, hogy melyek legyenek ezek. Érdekes adalék, hogy a tálcán megjelenő ikon hibásan működött még a hivatalosan kiadott buildben is, ám egy azóta érkezett frissítés ezt a problémát végre orvosolni tudta. Aero Glass-rajongóknak jó hír, hogy a kedvelt átlátszósági effekt elérhetővé vált nem csak a Start menü esetében, hanem a tálcáról felbukkanó többi panelnél is (például a hálózatválasztó, a naptár, vagy a Műveletközpont is így jelenik meg.)
Műveletközpont
A rivális rendszerek rajongói régóta a Windows szemére vetették, hogy nincs benne lehetőség virtuális asztalok létrehozására. A Microsoft meghallgatta a kritikákat és beépítette ezt a funkciót a tízesbe. A kissé hányatott sorsú Win+Tab billentyűkombináció kapta meg azt a feladatot, hogy a desktopok közötti váltást lehetővé tegye. (Mint ismeretes, Vistában és 7-ben ez még a Flip3D látványos taszkváltását hozta elő, 8.x-ben pedig a Metro UI-s alkalmazások között lehetett vele ugrálni.)
Virtuális asztalok
Az asztalok közötti váltás a tálcán egy új gombot is kapott (Feladatnézet), amely egyenértékű a Win+Tab kombóval. A megjelenő felületen látjuk az aktuális asztalunk tartalmát, illetve lehetőségünk van új asztal létrehozására, valamint meglévő törlésére. A megnyitott ablakokat egérrel át tudjuk húzni másik desktopra, törlés esetén pedig ablakaink átkerülnek egy másik virtuális asztalra. Még a Windows 7-ben vezették be az Aero Snap funkciót, amellyel a képernyőt kettéosztva lehetőségünk volt két ablakot egymás mellé helyezni. A 10-ben továbbfejlesztették ezt, például – gondolva a nagyobb felbontású monitorokra – már négy részre tudjuk osztani a képernyőt, és így egyszerre négy alkalmazással is tudunk dolgozni. A Snap Assist funkció pedig egy ablak dokkolása után előnézetben felajánlja a háttérben futó ablakainkat a szabad hely(ek)re, így ezek között könnyebben tudunk választani. Ez utóbbi funkció különösen hasznos érintőképernyős használat esetén. És akkor el is érkeztünk egy sarkalatos ponthoz, amelynek döntő szerepe volt a Windows 8.x bukásában: az érintőképernyős használat támogatása. Lássuk, ezúttal hogyan sikerült a feladatot megoldani a Microsoftnak!
Tablet mód és a Continuum A nyolcas egyértelműen negatív fogadtatásának legfőbb oka az volt, hogy túlságosan is az érintőképernyős használatra koncentrált (szemben az őt megelőző verziókkal, amelyek ezt a vonalat gyakorlatilag teljesen hanyagolták), és a klasszikus billentyűzet-egér kombóval helyenként rettentően körülményes volt a használata (ugyanakkor el kell ismerni, hogy az érintésvezérlés megoldásai elég jól sikerültek). Az elmúlt években viszont a kisméretű táblagépek mellett teret hódítottak a 2-in-1 gépek (valahol találkoztunk a meglehetősen nevetségesen hangzó „laplet” szóval is, a tablet és a laptop szavak összevonásából), illetve a különféle átalakítható, csavargatható eszközök is, és az új rendszerrel szemben elvárás volt, hogy ezeket is könnyedén kezelhetővé tegye. A feladat tehát ismét adott volt: úgy kellett a két világot összeházasítani, hogy ne zavarják egymást, ugyanakkor biztosítsák a megfelelő funkcionalitást. A Windows 10 központi újítása így a tablet mód lett, amelynek lényege a következő: az Asztal nem elérhető, a Start menü átrendezi magát teljes képernyőssé és az alkalmazások is így futnak (ellentétben a Windows 8.x-szel, nem csak a Modern UI appok, hanem a klasszikus Win32-alapú programok is). A hamburger ikon a bal felső sarokba került, erre kattintva a Start menü korábban már részletezett bal oldali része bukkan fel, innen érhetjük el a leggyakrabban használt programokat, illetve a Minden alkalmazás pont alatt az összeset. Alulra került a Főkapcsoló, a Gépház, valamint a Fájlkezelő ikonja (ez a lista természetesen szabadon bővíthető).
Tablet mód a Fujitsu Q702-n
Alaposan megváltozott a gesztusvezérlés, amelynek sok 8.x felhasználó nem minden esetben örül, ugyanakkor mivel az új felhasználóknak nincs összehasonlítási alapjuk, nekik várhatóan mindegy lesz. A desktop felhasználók által őszintén gyűlölt Charms bar megszűnt, az ottani menüpontokat a régi, még 8.x-re írt Metro UI-s alkalmazásokban egy címsori hamburger menü mögé rejtették. Tablet módban ezt két, felülről lefelé irányuló húzással lehet elérni (azért kettő, mert az első az appok saját menüjét hozza elő az alsó sávban). Ez így kissé komplikáltnak hangzik, de ezzel a megoldással a régi platformra írt szoftverek is működőképesek maradtak, az újgenerációs alkalmazások pedig már másképp működnek (lásd következő pont). A bal szélről húzott ujjmozdulattal az új taszkváltó képernyőre kerülünk, ami kísértetiesen hasonlít a virtuális asztalok kezelőfelületére (pontosabban ugyanaz, ám sajnos tablet módban valamiért nincs lehetőségünk desktopokat létrehozni). Jobbról húzva pedig a Műveletközpontot érhetjük el, amely ebben a módban értelemszerűen sokkal több gyors kapcsolót tartalmaz, mint mondjuk egy asztali gép esetén. Jó hír, hogy a Snap itt is működik, és a korábbi verzióból ismert lehúzva bezárás szintén megmaradt. Fontos változás, hogy a tálca végig látható marad, és bevezetésre került egy globális „vissza” gomb is, amely például a zöld robotos operációs rendszer rajongóinak lehet ismerős. Beállítható, hogy a tálcán jelenjenek-e meg a megnyitott alkalmazások ikonjai (alapból nem láthatók), illetve az óra melletti értesítési ikonokat is elrejthetjük. Az általunk is tesztelt Fujitsu Q702-höz hasonló 2-in-1 készülékekhez alkották meg a Continuum fedőnevű újítást, amelynek lényege, hogy a tablet a billentyűzetbe dokkoláskor automatikusan kikapcsolja a tablet módot (persze beállítható, hogy ez automatikus legyen-e, avagy rákérdezzen a rendszer), míg a dokkolóból kivételkor automatikusan visszatérjen az érintésre optimalizált kezelőfelülethez. Sajnos a gyakorlatban nem tudtuk kipróbálni, mivel a Q702-höz még nem állnak rendelkezésre a szükséges driverek (vagy UEFI-frissítés, nem tudni, mi aktiválja), így a váltás csak manuálisan végezhető el (mivel két ujjmozdulatról van szó, nem gond). Van azonban a Continuumnak egy sokkal érdekesebb aspektusa: várhatóan a telefonos verzió is tudni fogja. Jelenleg nincs a piacon olyan készülék, amely hardveresen támogatná az újítást, ugyanakkor a Microsoft többször utalt rá, hogy hamarosan bemutat olyan eszközöket, amellyel elérhetővé válik, hogy a telefonunkat egy dokkolóba helyezve többé-kevésbé asztali PC-szintű funkcionalitást érhessünk el, ami izgalmasan hangzik, de látnunk kell a gyakorlatban, hogy meg tudjuk ítélni a használhatóságát.
MDL 2.0 és UWP A Windows 8.x-ban debütált új, Metro UI felület, a hozzá kapcsolódó alkalmazásplatformmal és Windows Store-ral együtt finoman szólva sem ért el átütő sikert sem a felhasználóknál, sem pedig a fejlesztőknél. Az új rendszer tervezésekor emiatt elsődleges cél volt a platform megújítása, ezzel együtt a kezelőfelület finomítása, illetve a fejlesztők rábírása az újgenerációs appok fejlesztésére. Különféle jogi viták és bizonytalanságok miatt a Microsoft már nem a Metro nevet használja, hanem az új UI-t elnevezte Modern (vagy Microsoft) Design Language 2.0-nak, amely látványos változást hoz a korábbiakhoz képest. A legfontosabb, hogy desktop módban a Modern appok immár ablakban is képesek futni, és így a korábban már említett Snap funkciókat is használhatjuk velük.
A Számológép, mint MDL 2.0 alkalmazás
Ami a külsőt illeti, a vonalak sokkal vékonyabbak lettek, az UI elemei nincsenek bekarikázva (ennek ellenére a kör alakú motívumok sok helyen jelen vannak), átalakultak a csúszkák, tovább egyszerűsödtek az ikonok, ugyanakkor a lapos felhasználói felület megmaradt, hasonlóan a rivális platformokhoz. Drasztikus mértékben megváltozott a rendszer logikája is: a korábban az ablakok alján „…” szimbólummal jelzett menük helyét átvette a bal fent található „hamburger” menü ikonja, ahogyan azt korábban említettük már. Ezzel a Windows külseje megint egy lépéssel közelebb került az iOS-hez és az Androidhoz, és lényegében elveszítette azt, amitől egyedi volt a piacon. Ez egyfelől szomorú, másrészt viszont szükséges lépés volt a fejlesztők meggyőzéséhez. Ugyanis a Windows 8.x-et (különösen a mobil verziót) sújtó „app gap” probléma (azaz az, hogy nincsen elegendő és jó minőségű alkalmazás a Store-ban) megoldására a cég olyan fejlesztőeszközöket készít, melyek segítségével a két fő rivális operációs rendszerre írt szoftverek aránylag könnyedén átfordíthatók lesznek Windows Store appokká. Az új alkalmazásplatform neve UWP (Universal Windows Platform), és végre megvalósul az, ami a 8.x-ben csak álom volt: lényegében ugyanaz a kód futtatható lesz az asztali Windowson (PC-n vagy tableten), és telefonon is (az UI igényel némi munkát, de a többi egy az egyben használható lesz). Négy projektet jelentett be a Microsoft májusban ezzel kapcsolatban: • Astoria: Android-alkalmazások portolásához (kis tabletekhez és telefonokhoz, PC-re egyelőre nem). Augusztus elején szivárogtak ki azok az eszközök, amelyeknek segítségével lelkes amatőrök jó pár appot sikerrel átportoltak Windows 10 Mobile-ra, sőt, a hírek szerint a Google Play szolgáltatásokat is sikerült átültetni. Ígéretesen hangzik. • Islandwood: iOS-alkalmazások portolásához (Objective-C nyelven írt kód importálása Visual Studioba). • Centennial: ha azt hisszük, hogy a „klasszikus” Win32 (és .NET) programjainkat nem érinti a változtatás, nagyot tévedünk. Az ötlet az, hogy alakítsuk át ezeket Windows Store appokká, lényegében szimpla „átcsomagolással”. Ennek egyik előnye a sokkal egyszerűbb frissítés lenne, ám a fejlesztők nem álltak meg itt. Az így disztributált alkalmazások ugyanis „sandboxban” futnának, azaz emulált fájlrendszert és registry-t érnének csak el. Ezzel megszűnne a regisztrációs adatbázis teleszemetelése, a DLL-pokol, és az uninstall végre képes lenne valóban a teljes alkalmazást eltüntetni minden adatával együtt. Milyen szép is lenne… • Westminster: teljes weboldalak (webes alkalmazások) Store appá konvertálásához. A fentiekből is egyértelműen látszik, hogy a cég végre komolyan vette a problémát, és komoly erőfeszítést tesz ennek megoldására is. A fejlesztéshez az új Visual Studio 2015 és a Windows 10 SDK már rendelkezésre áll, ám a fenti projektek eredményeképp elkészülő eszközök végleges változatára még valamennyit várni kell.
Új alkalmazások, Xbox és Groove Amennyiben nem lett volna elég probléma, hogy a fejlesztők nem írtak elegendő színvonalas alkalmazást a Metro alkalmazásplatformra, ez a Microsoftnak magának sem sikerült. A Windows 8.x-ben lévő beépített appok meglehetősen gyatra minőségűek lettek, kevés funkcionalitással és nagyon sok esetben instabil működéssel. A Store többszöri fazonigazítás után lett valóban használható, de például az Xbox Zene alkalmazás soha nem lett igazán jó. Üdítő kivétel csak az Internet Explorer metrós változata lett, amely tableten meglepően jól használhatónak bizonyult (bár az előző oldalra visszalépéskor tapasztalható idegesítően hosszú töltési időt sosem sikerült kiküszöbölni). Ez tehát ismét egy olyan terület, ahol előrelépésre volt szükség. Sajnos a feladatot megint nem sikerült maradéktalanul végrehajtani. Az igaz ugyan, hogy az új, univerzális appok lényegesen színvonalasabbak, mint a korábbi verzióban, ám a stabilitási problémák megmaradtak, sokszor előfordul, hogy egy-egy app minden értesítés vagy hibajelzés nélkül egyszerűen bezáródik. (Arról nem is beszélve, hogy amikor az új Store frissíti magát, ugyanez történik: eltűnik az ablak, és a felhasználó nem tudja, hogy pontosan mi történt. A többi frissítés letöltése pedig csak az áruház manuális megnyitása után folytatódik.)
A Naptár univerzális app
Van új Posta és Naptár alkalmazás, és mindkettőről elmondható, hogy jelentősen kezelhetőbbek, mint az előző verzióban, de még mindig hiányzik belőlük sok alapvető funkció (nem testre szabható, hogy miről kapjunk értesítést, a külön accountokat nem lehet kirakni külön élő csempékre, és még sorolhatnánk). Az Xbox Zene appot és szolgáltatást ezentúl Groove néven találjuk meg; ez is sokat fejlődött, lejátszik zenéket OneDrive-ról is, ám időnként megjelenítési problémákkal küzd, equalizerről pedig csak álmodhatunk. A Groove egyébként egy előfizetéses szolgáltatást is takar, és az igénybevételhez szükséges app a rivális platformokon is elérhető. Komoly fejlesztéseket kapott az Xbox alkalmazás is: nem pusztán játékmeneteket, hanem tetszőleges program kimenetét videóra vehetjük vele, ráadásként pedig amennyiben Xbox One-nal is rendelkezünk, az ottani játékokat streamelhetjük a PC-nkre. (Itt jegyeznénk meg, hogy valamikor az elkövetkező hónapokban a One-hoz is elérhetővé válik a Win10-alapú frissítés, így az említett szoftverek jó része a konzolon is futtatható lesz.) Megújult az Időjárás és az Óra is, van vadonatúj Számológép, ez utóbbi akár több példányban is futhat (ezt alapból a Modern alkalmazások nem tudják, de a Microsoft ígérete szerint ki fogják terjeszteni ezt a képességet). Nem mindent ért el a megújulás: a Paint és a WordPad változatlan maradt (bár ez utóbbi helyett letölthető a Word Mobile), valamint például a Feladatkezelőnek sem született még érintésbarát verziója. Korábban említettük, hogy az újgenerációs platformra épülő programok új kezelőfelületet és kinézetet kaptak. A cég szerette volna elkerülni a rendszer kétarcúságát, amelyet a 8.x-nél olyan sokan kritizáltak, ezért a desktop alkalmazások fejléce is megújult, ám sajnos a minimalista designt itt kicsit túlzásba vitték. Minden címsor ugyanis fehér színű lett, és alapból nincs lehetőség ennek megváltoztatására (lelkes amatőrök persze megtalálták erre is a megoldást, a szükséges téma számos oldalról letölthető). Az elképzelés az, hogy a korábbi egyszínű ablakkeret helyett most már alkalmazásszinten lehet ezt változtatni, jó példa erre a készülőben lévő Office 2016.
Gépház, ahogyan a Windows 10 Mobile-ban is megjelenik
A kétlakiság sajnos egy területen megmaradt: van egy kiherélt Vezérlőpultunk, a funkcionalitás egy jelentős része átköltözött az alapjaitól kezdve újragondolt Gépházba. Idegesítő azonban, hogy többször egymás között „pingpongozik” a két alkalmazás, ráadásul a párhuzamos beállítási lehetőséget sem sikerült mindenhol kiküszöbölni. Az ígéret szerint ez egy átmeneti állapot: a cég a Gépház fejlesztésén dolgozik, a Vezérlőpult fokozatos leépítését tervezi a következő verziókban.
Cortana és Edge Más országokban élők számára fontos újdonság lehet a Windows Phone-ról már ismert Cortana „személyi digitális asszisztens” integrálása az asztali rendszerbe. A magyar verzióban ez a szolgáltatás nem működik, anyanyelvünkön nem tudunk parancsokat adni Windowsunknak. Ehelyett egy „egyszerű” keresőmezőt kapunk, amely a beállítástól függően csak a saját gépünkön vagy akár a weben is tud keresni (persze a Microsoft saját Bing motorjának felhasználásával). Az angol nyelvterületen elérhető diktálást, az alkalmazások utasítással való vezérlését tehát nem tudjuk igénybe venni.
Microsoft Edge, sötét témával, privát módban
Bár az Internet Explorer 11 része maradt a Windowsnak (száműzve a Windows Kellékek mappába a Start menü Minden alkalmazás pontja alatt), új böngészőt köszönthetünk, amely a keresztségben végül az Edge nevet kapta, és a logója is emlékeztet az IE-re (ennek célja, hogy könnyen beazonosítható legyen – akkor is, ha csak ezt használnánk, és akkor is, ha inkább bármi mást). A napi használat tapasztalatai alapján elmondható, hogy meglepően jól használható az új browser, de egyelőre közel sem hibátlan, sok opció hiányzik belőle (például nem tudjuk megmondani neki, hová töltse le a fájlokat, tablet módban nincsenek lapozást egyszerűsítő gesztusok), valamint még nem lehet kiegészítőket használni hozzá. Októberre várható a platform első nagyobb frissítése (Threshold Wave 2), amikor számíthatunk (többek között) ez utóbbi funkció debütálására. A rendelkezésünkre álló gépeken lemértük a (ma már kissé elavultnak számító) Peacekeeperrel az új böngésző HTML 5-ben nyújtott teljesítményét, és összehasonlítottuk a Google szoftverével és persze a jó öreg IE-vel is. Az alábbi eredményeket kaptuk:
A Peacekeeper tesztben jelentős a lemaradás
Bár a hétköznapokban ennyire durva különbség nem észlelhető, és az Edge egy modern, fürge browser benyomását kelti, a fenti diagram alapján a fejlődés leginkább az IE11-hez képest egyértelmű. Ahogyan maga a Windows 10 is, az Edge is egy lépés a helyes irányba, és kíváncsian várjuk, a hamarosan érkező frissítések mennyit fognak tudni javítani az összképen (vannak egyébként tesztek, amikben kifejezetten jól teljesít az Edge, akit bővebben is érdekel a téma, annak javasoljuk az ezzel foglalkozó cikkünket).
WaaS és a Windows Update A Microsoft egy teljesen új fejlesztési modellt vezetett be a Windows 10-zel, és ez a változtatás talán önmagában jelentősebb, mint az összes eddig felsorolt. Az eddigi verziók esetén az volt a menetrend, hogy miután egy build megkapta a gyártásra kész (RTM) minősítést, hónapok teltek el, mire az operációs rendszer felbukkant a kereskedelmi forgalomban, illetve a számítógépgyártók legfrissebb modelljein. Ezt követően a rendszerszoftver leginkább már csak kisebb-nagyobb javításokat kapott, időnként egy-egy Service Packbe összezsúfolva (ez alól kivétel az XP, amelynél az SP2 komoly funkcionális változásokat is hozott). Az új verzió fejlesztése persze általában már ekkor javában zajlott, de a vadonatúj jellemzők általában csak jó pár év múlva váltak elérhetővé (itt is van egy kakukktojás, a Windows 8.1). Ezzel szemben a tízes már a „Windows as a Service” (WaaS) modellre épül: az operációs rendszer többé nem termék, hanem szolgáltatás, nincsen „végleges” verzió (július 15-én az Insiderek nem RTM-ként aposztrofálva kapták meg a 10240-es buildet, holott a vízjel és a lejárati idő eltűnéséből mindenki tudta, hogy valójában ez az). Mióta a Win10 elstartolt július 29-én, már három nagyobb, úgynevezett kumulatív (összegző) frissítés jelent meg hozzá, amelyek a legsúlyosabb bugokat hivatottak orvosolni (például a Műveletközpont ikonjának hibás megjelenését). A jelentős funkcióbeli változásokat először októberre várhatjuk; a már említett Treshold Wave 2 fedőnevű frissítésben kiegészítőket kaphat az Edge, várható egy Skype-ra épülő Messaging app megjelenése is, illetve talán az az utolsó pillanatban kimaradt lehetőség is bekerül végre, hogy a Store appjait át lehessen helyezni SD-kártyára. Ennél sokkal komolyabbnak tűnik a 2016 nyarára ígért Redstone kódnevet viselő update, amelyről jelenleg nem sokat tudunk, de remélhetőleg fejlesztenek benne az UI-elemek konzisztenciáján és bővítik majd a testreszabási lehetőségeket. Az új modell teljesen áttervezett Windows Update-et hoz magával, amelynek néhány aspektusa sajnos a régi, kissé agresszív Microsoftot juttathatja eszünkbe. Annak érdekében, hogy mindenki mindig a legfrissebb Windows 10-et használhassa, a Home felhasználói a frissítések alól egyáltalán nem bújhatnak ki, és a Pro tulajdonosok is legfeljebb csak elhalaszthatják őket. Az ötlet alapvetően ugyan nem rossz, de számos problémát hoz magával. Egyrészt nem mindenkinek van több száz megabites internet-elérése, így adott esetben gondot okozhat a több száz megabyte-os frissítőcsomag letöltése. Másrészt, mint az egy rosszul sikerült update esetén be is bizonyosodott, ha a művelet valamiért nem sikerül, a rendszer újra és újra nekiveselkedik a telepítésnek, elég kellemetlen végtelen ciklusba lökve így a Windows Update szolgáltatást. Harmadrészt, az eszközmeghajtók agresszív frissítése egy hibás nVidia driver kapcsán sokaknak okozott fejfájást. (Szerencsére ez utóbbi kikapcsolható, a régi Vezérlőpult Rendszer pontja alatt, a Rendszer tulajdonságai ablak Hardver fülén.) DirectX12 és WDDM 2.0 Emlékszik még valaki a Windows Vista megjelenését övező grafikus meghajtóprogram-cirkuszra? Az akkori mizéria legfőbb oka a Windows Display Driver Model 1.0 bevezetése volt, amely teljesen új alapokra helyezte a grafikus alrendszert, ám a driverek nem készültek el időben, és ez súlyos stabilitási problémákat okozott. A Windows 10-ben debütál a WDDM 2.0-s verziója, és vele kéz a kézben az új DirectX 12 is. Szerencsére az AMD és az nVidia ezúttal időre elkészült a megfelelő meghajtókkal (persze most sem sikerültek tökéletesre, de lényegesen jobbak, mint a Vista idején). Az Intelnél azonban valami megint nincs rendben: sok notebook-felhasználó drasztikusan alacsonyabb akkumulátor-üzemidőkről számolt be az új rendszer alatt, a kék óriás pedig a Microsofttal együtt megígérte a probléma mielőbbi kivizsgálását és orvosolását.
Az új WDDM elsősorban a grafikus vezérlő virtuális címterének direkt kezelésében hoz újat, ezzel jelentős terhet levéve a processzor válláról. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az új képességek 32 bites operációs rendszer használatakor nem igazán aknázhatók ki, ezért a cég arra biztatja a fejlesztőket, hogy álljanak át a 64 bites szoftverek kiadására, a felhasználókat pedig arra, hogy a tízesből már csak ilyen változatot telepítsenek. A DX12 is jelentősen átalakult, lényegesen jobb teljesítményt és fejlettebb erőforrás-kihasználást ígér. A korábbiakkal ellentétben viszont a régebbi Windows-verziókat az új API nem támogatja, tehát a fentebb leírtak figyelembe vételével a képességeit akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha 64 bites Windows 10-et használunk.
Adatvédelmi aggályok Nem sokkal a rendszer debütálása után felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint a Microsoft olyan elképesztő mértékben gyűjt rólunk adatokat, hogy az még az erről elhíresült vetélytársának is becsületére válna. A helyzet természetesen nem ennyire tragikus, és megfelelő konfigurálás után teljesen kezelhető mértékűvé válik. Azt természetesen hozzátennénk, hogy bármelyik rivális oprendszerről is beszélünk, ezek a jelenségek ott is tetten érhetők, mert a számos felhőalapú szolgáltatás működésének az adatgyűjtés sajnos lételeme, ezek kikapcsolása minden esetben az elérhető kényelmi funkciók csorbulását eredményezi.
Adatvédelmi beállítások
Hol nézzünk hát körül, ha az adatvédelmet szabályozni szeretnénk a Windows 10-ben? A telepítés végén az úgynevezett OoBE-képernyőn (Out of Box Experience) válasszuk a Beállítások testreszabása pontot, és ezt követően ki tudjuk kapcsolni a legfontosabb adatgyűjtő online szolgáltatásokat. Meglévő rendszer frissítése esetén megmondhatjuk, hogy a feltelepülő appok átvegyék-e az alapértelmezett megnyitási lehetőségeket, tehát nem igaz például, hogy az Edge mindenképp default böngésző lesz. Telepítés után nézzünk szét a Gépház Adatvédelem pontjában; itt kategóriánként meg tudjuk határozni, hogy melyik alkalmazás milyen adatokhoz juthat hozzá. A Windows Update beállításai között kikapcsolhatjuk, hogy a frissítéseket peer-to-peer rendszerben kapjuk meg (azaz a hálózat más gépeiről is letölthetjük őket, nem csak a WU szervereiről). Ha a Windows Defender helyett nem telepítettünk egy valóban jól működő víruskeresőt, a Gépházban kikapcsolhatjuk az adatok küldését a továbbfejlesztés elősegítése érdekében. Ha van vezeték nélküli hálózati elérésünk, a beállításai között kilőhetjük a Wi-Fi Sense funkciót (ami egyébként a többek által terjesztett hamis információkkal ellentétben nem küldi el a Wi-Fi jelszónkat egy az egyben, titkosítatlanul senkinek sem, egyszerűen megkönnyíti a barátaink által megosztott hálózatokhoz történő csatlakozást). A Windows 10 közel sem épít oly mértékben a Microsoft accountra, mint az előző verzió, így már telepítéskor lehetőség van helyi hozzáférést választani, illetve később is át lehet térni erre. Ugyanakkor számos beállítást, jelszót és egyéb információt a felhőbe menthetünk ennek segítségével, ami az újratelepítést könnyítheti meg. (Pontosan úgy, mint mondjuk egy Google account esetén…) Az Edge és a Cortana is rendelkezik saját adatvédelmi beállításokkal, érdemes azokat is átböngészni. (Mivel a digitális asszisztens magyarul nem elérhető, legfeljebb a keresési eredmények küldésével lehet játszani.) Látható tehát, hogy kis körültekintéssel kikapcsolhatjuk azokat az opciókat, amelyek a magánszféránkat veszélyeztethetik.
Mindez ingyen? Már a megjelenése előtt attól volt hangos minden, hogy a Windows 10-re ingyenesen lehet frissíteni, az első évben. Ez abban az esetben igaz, ha a gépünkön Windows 7 SP1 vagy Windows 8.1 Update operációs rendszer fut, jogtiszta licensszel aktiválva. Az egy év pedig azt jelenti, hogy aki az első évben elvégzi a frissítést, az a továbbiakban az eszköz élettartamának végéig ingyen használhatja az új verziót, illetve annak minden következő kiadását, és újra is telepítheti azt korlátlan alkalommal. Nem kell tehát az első év után fizetni annak, aki ebben az időszakban upgrade-elt (új alaplap esetén azonban új licenc kell, ahhoz köti hozzá magát a rendszer frissítésnél, tehát ha gépújítás van betervezve, akkor érdemes a frissítés előtt letudni). Elsőként mindenképp meglévő rendszerünkből kell elindítani a telepítést, mert ekkor rendeli a termékkulcsot a hardverhez, és tárolja el a Microsoft aktivációs szerverén ezt az információt. A folyamat során kiválaszthatjuk, milyen adataink maradjanak meg, és amennyiben azt az opciót kattintjuk be, hogy semmi ne maradjon meg, akkor lényegében tiszta telepítést végeztünk, és egyúttal miénk az ingyenes licensz is. Fontos megjegyezni, hogy a későbbi reinstall során sem fog kulcsot kérni, mert az eszközök alapján be tudja azonosítani a korábbi aktiválást. Egyszerűsödtek a kiadások is: Windows 7 Starter, Home Basic és Home Premium, valamint „sima” 8.1 és 8.1 with Bing rendszerekről Win10 Home-ra, míg Windows 7 Professional, Ultimate, valamint 8.1 Pro termékekről Win10 Pro-ra történik a frissítés.
Windows 10 - egy platform, sok eszköz
Záró gondolatok Ahogyan a cikkben már említettük, a tízes verzió egy erőteljes lépés a Microsoft részéről a helyes irányba. Számos hasznos újítást, tartalmaz, a tablet mód és a Continuum pedig többé-kevésbé sikerrel házasítja össze a billentyűzet-egér alapú vezérlést az érintőképernyővel. A rendszer a mindennapokban jól használható (hacsak nem ütközünk valami vártalan driver-problémába), ugyanakkor a WaaS-modell miatt néhány funkció még hiányzik, illetve félkésznek hat (mint például az új Edge böngésző). A gyakori funkcionális frissítéseknek köszönhetően azonban akár már fél év múlva egy megújult rendszer előtt ülhetünk, az appok is folyamatosan fejlődnek, így bátran javasoljuk az upgrade-et mindenkinek, akinek lehetősége van rá. Pláne, hogy 2016 júliusának végéig ez nem kerül semmibe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

82. Smooth44
2015.08.17. 09:00
Én a 8/8.1-gyel is tökéletesen elégedett voltam.
Nem rég frissítettem (elsőként, próba gyanánt) a tableten. A tablet mód nagyon szimpatikus - főleg, mivel már win7 alatt se használtam az asztalt, ez az új start felület pedig sokkal praktikusabb, mint a tálca volt.
Ennek ellenére, nekem a 8.1 jobban tetszett - csak egy ilyen fixálható start hiányzott volna.
Idővel biztos javul majd ez is, fejlesztik, foltozgatják szépen, jó lesz ez, de egyelőre tabletre nekem egyáltalán nem jön be. Hiányzik az osztott képernyő is (igaz, nem sokat foglalkoztam még a témával, de egyelőre nem találkoztam ezzel a lehetőséggel). Egy egyszerű hardver van most alatta, hát bizony érezhetően belassult az új OS-szel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. khaun
2015.08.17. 09:16
Félretéve azt, hogy egyesek azt hiszik, hogy meg akarják őket lopni, az egész rendszernek egyetlen nagy problémája van csak: ami aktiválást illeti, rengeteg biztonsági rést hagyott a Microsoft. Az első hetekben Insideresek három kattintással tudtak eredeti Win10 kulcsot szerezni, a kalózverziót használók szintén kaptak új kódokat, illetve be is lehetett regisztrálni a generáltakkal, úgy, hogy bátran használható számukra akár egy MS account is.

Hogy ez miért gond? Azért, mert hónapokon át volt egy stabil Preview build, az Insideresek dolgoztak azért, hogy minden szuper és jó legyen. Amint meglett az első lehetőség, mindenki rohant a végleges változatra, adatküldést, telemetryt és reportot kikapcsolta, használják rendes felhasználóként a rendszert, elzárkózva. Egy kis túlzással gyakorlatilag megszűnt a tesztelés, a hibajelentés, minden ami arra hivatott, hogy a végleges verziót stabilabbá tegye. A legjobb Win OS lehetett volna, de mindenki leugrott az Insider-vonatról, így lassacskán már 8.1 szintre fog degradálódni, mert kevesen vannak ahhoz, hogy a nagyobb problémákra fény derüljön még az Insider programban, mielőtt még kikerülne. Talán ez a következő nagy update-tel változni fog.

Én imádom, nekem stabil, de elég rossz olvasni redditen is, hogy mennyi gondja van vele másoknak. Legtöbbször a probléma forrása, hogy upgrade-elnek a felhasználók, nem clean install után használják. Ami csak azért szomorú, mert egy átlagos usertől nem várhatja el senki, hogy először upgrade-eljen, hogy elfogadja a kulcsát, majd telepítse újra azért, hogy hibamentes legyen. Mert ráadásul még a clean install és a reset sem ugyanaz, reset sokszor nem oldja meg a problémákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. EHyde
2015.08.17. 09:20
Nekem sem volt felhőtlen a kapcsolaton a Win 10-el. Kb egy hét után jött az első frissítés, ami restartot igényelt. Ezután viszont azt vettem észre, hogy a memória folyamatosan telik meg, még akkor is, ha nem futtattam semmilyen programot csak a Win futott az erőforrás-figyelővel. kb 24 óra alatt a 16 GB RAM 90-95%-a elfogyott.
Majd talán egy fél év múlva visszatérünk rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. Szefmester
2015.08.17. 09:35
Na most akkor ha megvan a win8.1 frissítek 10re, majd ugyanerre a gépre tiszta installt tolok akkor örülhetek. De ha kicserélek pl egy VGA-t akkor vehetek új wint is? Vagy az első évben még az új masinára is vidáman felmászik, és csak az egy év lejártával kezdődik a szívózás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. myckie2
2015.08.17. 09:39
Feltettem a rendszert a 2014-es HP laptopomra. Konkrétan használhatatlan lett az egész. Egyrészt sokszor amikor altatom a laptopot csak a kijelző kapcsol le és a merevlemez, de ezen kívül minden megy. Ilyenkor csak úgy tudom kikapcsolni, ha a bekapcsoló gombot sokáig nyomom, de ekkor elfelejti minden driver beállításomat a rendszer és iszonyat lassan bootol. Hideg indításnál is a boot time nálam katasztrófálisan hosszú a 8.1-hez képest. Csináltam már teljes törlést is, azonban még mindig rossz. Egyenlőre nem ajánlom senkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. Lannister
2015.08.17. 10:07
Nekem eddig semmi bajom a 10-essel. Mind az asztali gépemen, mind a laptopomon (Dell Inspiron 1525) hibátlanul, és gyorsan működik. Azt pedig külön üdvözöltem, hogy az Edge képes a flash teljes kiiktatásával a Twitch streamek lejátszására, mindezt úgy, hogy nem hal meg mellette minden más program
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Asagrim khaun
2015.08.17. 10:12
Az insider programon belül sem volt normális a feedback, mert míg az orbitális nagy hibákra úgy kellett vadászni a tízen aluli upvote-ot, addig az ilyen faszságokra mint a "gib back aero pls" érkezett vagy ötven, és minden nap!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. tookmindeg...
2015.08.17. 10:19
Adatvédelemnél hiába kapcsolod ki a dolgokat, akkor is küldi MS-nek: http://www.gamestar.hu/windows-10-privacy-adatbizotnsag-adatkuldes-microsoft-beallitasok.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. schultz635... Szefm...
2015.08.17. 10:35
Amig az alaplapot nem csereled ki addig barmikor ujrarakhatod akar ket ev mulva is, az alaplap szamit a gepnek, minden mas cserelheto a HD is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. Szefmester schul...
2015.08.17. 10:43
Ezt jó tudni... akkor kénytelen leszek egy éven belül gépet frissíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. schultz635... mycki...
2015.08.17. 10:49
szerintem a problema nallad van, nekem meg egy tiz eves samsung Q1-en is elfut viszonylag rendesen pedig annak csak 1 magos 800Mhz es procija van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. schultz635... Szefm...
2015.08.17. 10:50
hat ha az alaplapot is le akarod cserelni akkor igen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. hempq
2015.08.17. 10:54
Hol tudom beállítani az egész rendszere az Aero Glass-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. khaun Asagr...
2015.08.17. 10:56
Szerencsére ezért vannak azok az emberek, akiket azért fizetnek, hogy átnyálazzák a bejelentéseket. De persze, egy fecske nem csinál nyarat, itt a közösségi munkán lenne a hangsúly. Pl. rendkívül érdekelne, hogy az itteni "nekem nem működik az, hogy..." problémával szenvedők közül hányan írtak feedbacket, hányan mentek fel egyáltalán redditre, írtak MS fórumra, és hányan váltottak inkább Win7-re, vagy használják csak azért a Win10-et, hogy tudjanak panaszkodni, és elmondhassák másoknak, hogy ne használják, mert akkora szutyok, mint a Win8 volt kezdetben.

Igen, ez így bunkón hangzik, de nem fog magától jönni az a bizonyos sült galamb. Augusztus végén / szeptember elején jön egy nagyobb update csomag, ami pár újítás mellett tartalmazni fogja az eddigi béta javításokat. A kérdés az, hogy ki fogja megvárni, és ki fog visszaváltani addig a korábbi rendszerre. Ami amúgy szintén nem fenékig tejfel, mert a downgrade sokaknál tönkrevágja az egészet, így ha már ott is tiszta telepítés ajánlott, ezt Win10-nek is meg lehet előlegezni.

De tényleg, viccen kívül kb. legtöbb hibajelenségre megoldás egy rendes újratelepítés. Ez egy operációs rendszer, itt nem lesz AMD-Nvidia vita, hogy "nálam mindig rosszak a driverek, brühüh". Vagy eleve hibásan van telepítve a rendszer az upgrade jóvoltából (pár program elérési útvonala módosultnak tekinthető, összezavarodik/nem támogatott, elhasal a driver, már csak emiatt is rengeteg esélyt ad a hibára, elvégre egy teljesen új rendszerről van szó, hiába maradnak meg a fájlok és kényelmes a váltás), vagy user error, mert szétverte a registry-t, kész. Nem programműködéssel, általános használattal olyan hibákat mondanak egyesek, hogy még ha akarom se tudom reprodukálni. Sőt, még régebbi buildeken se tudtam összehozni azokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. toga007
2015.08.17. 11:26
Vissza kell térni a Windows XP-re!
Messze az a legjobb operációs rendszere a Microsoftnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Asagrim khaun
2015.08.17. 11:29
Reddit ... aha, ha már ott tartunk menjünk 9gag-re meg 4chan-ra is a Win10 tippekért.

Azért kezeljük a helyén a dolgokat ....

Amúgy ha lehetne pszeudonimmal ténykedni insideren belül, én szépen sorra venném neked a screenshotokat, hogy mennyi mindent csináltam az utóbbi 9 hónapban. Ezekből mennyi realizálódott?

Pontosan ennyi. Amíg nem oldják meg, hogy a built-in administrator úgy tudjon MUI appokat futtatni, hogy továbbra is minden alapértelmezetten rendszergazdai jogokkal induljon, addig engem elfelejthetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. epyn
2015.08.17. 11:41
Miután frissitettem 10-re kellemes csalódás ért.
2011-es HP Prbook-om van és tökéletesen megy vele.
Nagyon szép,gyorsabb is.(7--es után)
Az összes program és a programokhoz tartozó hardware( pl midi vezérlő USB-s eszköz) tökéletesen fut nincs ütközés semmi idegesitő dolog.
1 hetes ismerkedés után csináltam egy tiszta install-t (trükközve le lehetett menteni a rejtett mappából a win 10 pro telepitó iso-t) és soha többet win7,vagy 8.1(utóbbival nekem semmi gondom nem volt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Meteoreso
2015.08.17. 11:50
Ez egy elég alapos cikk Iponon. Az ember erősen gondolkozik a cserén.
Nekem is ez lett volna az első kérdésem hogy VGA cserénél mi van , de erre válaszoltatok is thanks.Ergo új alaplap után érdemes átállni Win10-re.
Nekem nagyon rendben van a Win7 a mai napig is az ember főleg a VGA gyorsulás miatt térne csak át a Dirct X 12 miatt.
Amit halottam az az hogy a Home verzióban nem lehet kikapcsolni ezeket a jelentgető részeket csak a Pro és Enterprise verziókban.
Azt tudja valaki hogy a Pro és Enterprise között mi a különbség ?
Az biztos hogy kőkemény adatgyűjtés folyik, Oroszok helyébe kicsit várnék is de a sok gamer tuti azonnal felpattintja ott is.
Emiatt a mondat miatt hogy "ez nem termék hanem szolgáltatás" még fogunk rengeteget szívni csak nem belátható előre hogy később mit tesznek fizetőssé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Asagrim Meteo...
2015.08.17. 11:59
A Home verzióban is le lehet tiltani az adatgyűjtést, egyedül a Windows Frissítést nem. (Amúgy de, felraksz egy tűzfalat, majd tiltod rajta a wuauclt.exe-t. Ha frissíteni akarsz kikapcsolod a tűzfalat, majd elindítod a parancssort és beírod, hogy "wuauclt /updatenow".)

Verziók közti különbség:

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_editions#Comparison_chart
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Phantomstr...
2015.08.17. 12:03
Ezzel nálam adtak a szarnak egy pofont. Mintha két Windows árát kéne kifizetnem egy újért, mert elvesztem a régit is, cserébe az újat sem használhatom csak konfighoz kötve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. khaun Asagr...
2015.08.17. 12:29
Szerintem fogalmad sincs arról, hogy mivé lett a reddit. Ez nem csak egy közösségi fórum, a fejlesztők is oda járnak, hogy figyelemmel kísérjék a termékeiket, nézzék a visszajelzéseket, ha olyanról van szó, válaszoljanak is. Ez sokkal több, mint holmi prohardver, kinőtte magát..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.17. 12:32
És ha tönkremegy az alaplapom (mert miért ne történhetne meg) és veszek egy ugyan olyat, mint ami benne volt, akkor..... ?
Köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. khaun Orbi
2015.08.17. 12:34
Ha garanciáztatásról van szó, mindig készséggel segít a support, és legtöbbször telefonon keresztül el lehet intézni egy automatizált robottal, hogy kapj helyette egy másik kódot (mivel a régi másik hardverhez tartozik), ha nem, akkor is élő beszédben valamelyik munkatárssal. A garanciáztatott alaplap nem egyenértékű azzal, hogy besétáltál a boltba, és úgy döntöttél, hogy váltasz egy Z97-es Asus lapról MSI Kraitre, mert de szép fehér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Asagrim khaun
2015.08.17. 12:54
Maradjanak a seggükön nyugodtan a saját Microsoft fórumukon, és ott nézzék a visszajelzéseket! De rohadt rendesek hogy 3rd party közösségeknél házalnak, miközben szarnak a sajátjuk fejére!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. khaun Asagr...
2015.08.17. 13:33
Ezzel nem tudok vitatkozni, a saját fórumjuk tényleg minősíthetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. DarStav
2015.08.17. 14:16
Kipróbáltam ThinkPad T500-on úgy 2 hete. Előtte nem volt kedvem megint 7-et felrakni, mivel a 7000-es build óta azt használom, és kicsit már ráuntam. De utána... Hálásan köszönöm a Microsoftnak, hogy rámutatott, megéri a 7-et használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. CyberPunk6...
2015.08.17. 14:54
"már négy részre tudjuk osztani a képernyőt"

Sokkal többet lehet már csinálni vele annál, hogy 4 részre osztjuk a képernyőt.

Gyakorlatilag tetszőlegesen lehet felezgetni egy ablak méretét és bármennyi ablakmazást mozaikban kirakni a legkülönbözőbb méretekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. CyberPunk6...
2015.08.17. 15:10
"nem tudjuk megmondani neki, hová töltse le a fájlokat"

Meg tudjuk, csak nem letöltésenként, hanem egy helyre, amit megadunk.

"nem mindenkinek van több száz megabites internet-elérése, így adott esetben gondot okozhat a több száz megabyte-os frissítőcsomag letöltése"

A botnet forgalma viszont nem gond?

"Harmadrészt, az eszközmeghajtók agresszív frissítése egy hibás nVidia driver kapcsán sokaknak okozott fejfájást."

Ha te is írod, hogy kikapcsolható, akkor miért hozod fel érvként, hogy miylen rossz a kikapcsolhatatlan frissítés.
Annak, hogy egy kikapcsolható frissítés hibát okoz, semmi köze a témához. A kikapcsolhatatlan már annál inkább és az jogos is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. otherl
2015.08.17. 15:21
Lehet, hogy jó lesz. Idővel. De éles rendszernek még nem alkalmas, és ez azért roppant meglepő az MS-tól.

Egy másik fórumon említettem, hogy érdekes látni, hogy hogyan linuxosodik a windows. Tisztára mintha egy gnome, vagy kde főverzióváltást látnánk. Hasonló problémák, hibák, inkonzisztenciák. (Azt már csak itt zárójelben, hogy kvázi végtelen erőforrás vs. pár ezer dollárral, esetleg pár alkalmazottal megtámogatott hobbi fejlesztés, és az eredmény hasonló.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. wishformor... Asagr...
2015.08.17. 15:29
"hogy a built-in administrator úgy tudjon MUI appokat futtatni, hogy továbbra is minden alapértelmezetten rendszergazdai jogokkal induljon"

nem ertelek, ha adminisztralgatni akarsz, akkor miert nem egy tisztesseges oprendszerrel probalkozol, a windozt nem kell adminisztralni, beallitani, meg testre szabni, az ugy jo ahogy van. next / next / finish es kesz. Majd a Coratan eldonti hogy mire van szukseged, es eltolti a MS store-bol neked, meg be is configuralja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. wishformor... other...
2015.08.17. 15:32
"hogyan linuxosodik a windows"
LOL
legfokeppen sehogysem....

a DM-et meg ne keverd a linuxal, koze nincs hozza...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Asagrim wishf...
2015.08.17. 15:38
Nem akarok, hanem szükséges. Különbség!

Kötelezően rendszergazda jogokkal kell indítanom egyes alkalmazásaimat, hogy hozzáférjenek bizonyos rendszerszintű erőforrásokhoz, vagy hogy exkluzív hozzáférést kapjanak a hardverhez, mindez sima mezzei user módban egy access denied kíséretével meghiúsul ... a jobbik esetben, rosszabbikban meg csak lesel, hogy miért nem működik a program, mikor erről semmiféle hibaüzenet nem tájékoztat.

Namost, az egy dolog, hogy ezeket a programokat sima felhasználói fiókban is lehet rendszergazda jogokkal futtatni, de akkor jössz rá, hogy ez nem elég, mikor ezekhez a szükségszerűen rendszergazdai jogokkal indított programokhoz nem fér hozzá semmilyen process, ami nem ilyen jogokkal indult. Ha az egyik ilyen process az explorer shell, (amit utólag nem tudsz rendszergazda jogokkal indítani) és emiatt nincs drag and drop, akkor rájössz, hogy az egyetlen megoldás az, hogy a built-in admin fiókot kell használni, amiben minden rendszergazda jogokkal indul, és megszűnik ez a korlátozás baromság.

Így használtam kényelmesen, korlátozások nélkül a Windowst Vista óta, aztán jöttek a MUI appok. Ezek nem képesek futni rendszergazda jogokkal, ami egy 8.1 esetében nem akkora probléma, tudok élni a Windows Store, meg az egyéb ilyen marhaságok nélkül. A gond ott kezdődik, hogy Windows 10-ben MUI appba száműzték a rendszerbeállítások felével együtt az alapértelmezett böngészőjüket, meg az új feltápolt vágólapot is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. wishformor... Asagr...
2015.08.17. 15:48
Ahhoz amit te akarsz, windoz alatt gyanus hogy nem administrator jog kell, hanem SYSTEM szintu jog. de elgutobb mikor ebbe kavarodtam, inkabb gyalultam az egesz rendszert a picsaba. annyit nem ert az egesz bohockodas. Ha meg neked esz szukseges akkor meg ne olyan OS-t hasznalj hozza ami meg gyakorlatilag Beta allapotban van (irtak korabban hogy aug / szept korul jon valami frissites ami beta beli hibakat javit LOL, aszittem mar azon tulvagyunk)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Asagrim wishf...
2015.08.17. 15:53
Nem, ahhoz amit akarok tökéletesen megfelel a built-in admin már 8 éve. Amit a 10-től akarok az az, hogy képes legyen az admin beállítani a Windows órát, vagy a Windows Updatet, vagy frissen telepített rendszeren böngészni ... mert amíg nem tud, user fiókot kell tartanom adminisztratív feladatok elvégzésére az admin fiók mellett ... nonszensz, komolyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. khaun wishf...
2015.08.17. 15:56
A mostani hibák abból adódnak, hogy a 7-ről és 8.1-ről váltást soha senki nem gyakorolta Preview alatt, mert nem volt rá lehetőség. A pre-10240 hibáit értelemszerűen javították, viszont ami azóta felmerült - mert nem volt esély arra, hogy észrevegyék - már javítva lett, de még nem megy élesben. Természetesen nem hanyag bandáról van szó, de ha láncreakciószerűen már most mindent ráuszítanának a userekre, ki tudja mi lenne a vége. Ezért van szükség további tesztekre, már amennyire lehetséges. Ugye ez jelenleg úgy néz ki, hogy valaki frissít 7-8.1-ről, majd aktiválja az Insider buildet, akkor utána megkapja a béta frissítéseket is (pár nap átfutási idő után). Utána meg ha gondolja, elhagyja az Insider programot (miért ne gondolná?).

Ettől függetlenül én erősen pártolom azt, hogy aki eddig nem váltott, az már ne is tegye a következő hónapig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. otherl wishf...
2015.08.17. 16:36
Nem keverem. Az új win-ek legtöbb nyűgje nem kernel szinten van, hanem a DM-ben, vagy legalább is annak a megfelelőjében (a pontos struktúrát nem ismerem annyira). Szóval az összehasonlítás áll.

Az meg, hogy nem linuxosodik, hát..
Virtual desktop, az új frissítési rendszer, de ha jobban megnézed, az MS a win8-al valami hasonlót csinált a felület kapcsán, mint a gnome csapat a gnome3-al, meg rengeteg apróság. Nyilván nem mondom, hogy mostantól ugyan az a kettő, csak, hogy az MS nem feltétlenül jár saját utakon, és ez látványos, a korábbi hozzáállásával szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. tomboy013 Phant...
2015.08.17. 16:43
Miért vesztenéd el a régit? Hülyeségeket ne terjessz már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. wishformor... other...
2015.08.17. 16:45
hat dehogynem kevered, megint jossz egy gnome3-al ami nem linux, az egy DM,
a unix vilagban a rendszermag es a DM eleg jol elkulonulo dolog, teljesen fuggetlen egymastol, mig ugyanezt win alatt, dos + 95 tol felfele nem lehet elmondani. a frissitesi rendszer meg csak a kozeleben sem jar akarmelyik unixos package managerhez hasonlitva, meg legyszi meselj arrol a rengeteg aprosagrol mert eddig, osszevisszasag es hulyeseg amit irsz...
a virtual desktop sem linuxos dolog, hanem az konkretan Window Manager feature, ami meg megint mas mint a DM. viszont egy Desktop Managernek valoban tartalmaz WM-et is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. hempq
2015.08.17. 17:10
Hol tudom beállítani az egész rendszere az Aero Glass-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Jose82
2015.08.17. 17:19
5GHz-es wifi hálózatot nem látja a gépem, az Windows beállítási hiba lehet? Win10-et használok már.
Apple cuccok mind látják otthon. Egy fél éves Lenovo Flex2 hardveresen nem képes rá, vagy szoftver hiba?
Ha tud valaki hasznos tanácsot, előre is köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. CyberPunk6... hempq
2015.08.17. 17:24
Ezt minden 30. hsz-ben meg fogod kérdezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. asdsa hempq
2015.08.17. 17:32
Sehol, a Windows 10-ben (egyelőre) nincsen rendes Aero felüület. Esetleg a fejléc színét tudod állítani, meg 1-2 hasonló apróságot:
[LINK]
[LINK]

Van egy kísérleti Aero-s projekt, de egyelőre nem ajánlott a használata, mert még eléggé alfa fázisban van (de működik nagyjából), illetve elegendő tapasztalat nélkül könnyen szétbarmolhatod vele a rendszered.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. DarthSmoke Cyber...
2015.08.17. 18:37
Az Edge beállításai között nem lehet megadni a letöltési mappát, a registryben kell turkálni hozzá. Igazán tehettek volna annyit, hogy választani lehessen alapértelmezett hely vagy letöltéskor rákérdezés között. Gondolom, ez is benne lesz a következő verzióban.

Az eszközmeghajtók frissítésének kikapcsolása elég komplikáltan elérhető helyre került, főleg a tapasztalatlanabb felhasználók szemszögéből. Hidd el, sok egységsugarú user van körülöttem, náluk ez gondot fog okozni. Elfért volna még egy-két opció a Gépházban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Resike Asagr...
2015.08.17. 19:13
Érdekes módon redditen már lehet találni működő aero modot, custom altas theme templatekkel, máshol a weben meg nem igazán.

És nem a glass8eu-s bloatware-re gondolok:

https://www.reddit.com/r/customization/comments/3e8au5/windows_10_rtm_10240_is_there_any_way_to_enable/

http://www.mediafire.com/download/zj913id077hg3iw/AeroGlass10240.zip

Igaz, hogy még elég bugos, de van benne potenciál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. CyberPunk6... Darth...
2015.08.17. 19:29
Nem igaz.

Az edge az alapértelmezett letöltési mappába tölt le, aminek a helyét egy
jobb klikk -) tulajdonságok -) hely
művelettel akárhová áthelyezhetsz,

Semmiféle registry turkálás nem kell.
Annyi, hogy a letöltések mappát rendszer szinten kell definiálni (bár minek is kellene másként).

Amiben igazat adok, hogy a minden alkalommal kérdezzen rá opció az tényleg kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Resike wishf...
2015.08.17. 19:40
Aha mert a Windows DWM-et sem linuxos srácok írták át directx-re a linux verzió alapján, ami már évekkel a Vista előtt is benne volt egy mezei debian GUI-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. R.Soma
2015.08.17. 20:01
Nekem nagyon bejön a win10, sokkal jobb, mint a 8.1. Az Edge-et viszont lelőttem és visszaálltam Chrome-ra, mert ugyan az előbbi bizonyos tartalmak megjelenítésekor (honlapok fele kb, nem csináltam külön mérést meg ilyesmit, csak szemre) gyorsabb, de tele van buggal és - ahogy a cikkben is említve volt - nincs hozzá kiegészítő, a reklámokat pedig gyűlölöm, főleg amelyik mozog. Szóval ennek a böngészőnek még kell egy kis idő, hogy kiforrja magát, aztán ha tudomást szerzek arról, hogy javították a hülyeségeket, akkor adok neki újra esélyt.

Viszont játék közben időnként elsötétül a kép 1-2 mp-re, utána visszaáll minden normálisra, majd kilépéskor a monitor leesik 30Hz-re, és a 3d beállításoknál nem lehet 60-at választani, de az egészet egy reboot meggyógyítja, utána magától mindent tud újra. Gondoltam arra, hogy a nagy hőség, de 8.1-gyel nem csinálta melegben sem, a blackout után pedig a játék megmarad 60Hz-en, szóval ebből gondolom, hogy szoftveres eredetű a gond. Van még mit csiszolni, na.

A laptopomra (ami egy 2011-es Dell XPS15z), amin win7 van, viszont nem tudtam feltenni, pedig elvileg kellene neki mennie. Elkezdi a telepítést, aztán amikor "ellenőrzi az eszköz kompatibilitását", akkor kiírja, hogy "nem tudta ellenőrizni", és hogy próbáljam újraindítani a klienst. Ilyenkor újra elkezdi letölteni elölről az egész pakkot, és mivel nincs nagyon gyors netem, az ötödik próbálkozás után tele lett a tököm. Körbenéztem, páraknak segített, hogy ámerikai angolra átállították a nyelvet és az időzónát, de nekem akkor se ment. Esetleg ezzel kapcsolatban valami tipp?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. otherl wishf...
2015.08.17. 21:03
Jaj ne, a linux az egy kernel, bocsáss meg, hogy pongyolán fogalmaztam! Biztos vagyok benne, hogy az emberek 99% szintén nem tudta volna értelmezni a szövegkörnyezetben, mert még csak véletlenül se használják ezt a fogalmat a linux kernelre épülő disztribúciók gyűjtőneveként. Ne haragudj, hogy túl sokat feltételeztem az ide járókról.

Abban viszont egyet értünk, hogy a win update még nagyon messze jár a linux-tól sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. DarthSmoke Cyber...
2015.08.17. 21:12
Két különböző dologról beszélünk, de szeretném, ha nem hazudtolnál meg.

Tudom, hogy az alapértelmezett Letöltésekbe tölt le, és azt is tudom, hogy annak a helye megváltoztatható, csak viccesnek tartom, hogy az egész rendszer szintjén kell megváltoztatnom a letöltési helyet.

Registry buhera alatt a következőt értettem:

http://www.intowindows.com/how-to-change-default-download-location-in-microsoft-edge/

Ezzel a globális Letöltések mappától eltérő helyet is meg lehet adni.
Ehhez szeretnék valami UI elemet látni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. CyberPunk6... Darth...
2015.08.17. 22:01
Abban hibásak, hogy nem adható meg letöltésenként, de ha csak egy helyet lehet beállítani, akkor mégis miért lenne az más, mint a letöltések mappa? Mi másra használnád akkor azt? Még a nevét is átírhatod...

Miért kellene, hogy az edge ne a hivatalos bármilyen nevű és elhelyezésű mappába, hanem másikba mentsen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. dbori
2015.08.17. 23:17
Az ilyen állatok mint én akik minden évben új alaplapot vesznek velük mi a fasz lesz...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. otherl dbori
2015.08.17. 23:46
Marad a drágább dobozos verzió. Ha jól emlékszem az hordozható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. tomboy013 dbori
2015.08.18. 08:15
Ha minden évben telik új alaplapra, akkor már egy dobozos Win-re is legyen már keret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. CyberPunk6... dbori
2015.08.18. 08:16
Ha dobozos verziód van és azt frissíted, akkor továbbra is hordozhatod (eddig is csak ekkor hordozhattad).

A dobozos licenszek a frissítés után is dobozosak maradnak, mert ugyanaz a típusú szerződés érvényes rá (így foglamazott az MS).

Mindössze annyi, hogy az alaplapcseréknél majd telefonon kell aktivánod minden cserénél. Ha évente cseréled, akkor évente.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. sheep
2015.08.18. 08:30
Az automatikus windows update letiltható egy kis registry turkálással (legalábbis a pro változatban biztosan).
Nálam pl. csak egy üzenet ugrik fel hogy elérhetőek új frissítések, de én döntöm el hogy mit és mikor telepítek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Supra
2015.08.18. 09:14
Ez mind okés... csak BORZALMASAN RONDA!!!!!

Nem jöttek még rá, hogy a linux nem a fekete-fehér parancssortól tud sokat? :-)

Komolyan, ez már annyira gáz!

Primitív, gusztustalan, és ami jól akar kinézni, az is ronda, viszont rengeteg erőforrást eszik cserébe...

Hiába jobb (úgy értem hogy a tökéletes használhatatlan helyett megszokhatóan bosszantó), ha olyan érzésem van, hogy a Commodore 64 GEOS rendszerén dolgozom! Csak annak még volt elfogadható kifogása erre (pl. 128kb ram), de a windowsnak mi?

És nem, az emberek 99.99999%-a továbbra sem fog ezért windowsos tabletet/telefont venni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Supra
2015.08.18. 09:16
+1:

Azt hiszem rájöttem!

A windows 11-ben (mert ugye a win10 az utolsó windóz, de azért már közölték, hogy az életciklusa 5-10 év) már csak parancssor lesz, mint forradalmi, soha nem látott újítás! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. CyberPunk6... Supra
2015.08.18. 09:31
Szerintem is sok helyen ronda, és már néhol a használhatóság rovására megy (például a ribbon menüt szeretem az officeban, de a 365-ben annyira flat lett, hogy nem válnak el egymástól a vezérlők és emiatt sokkal nehezebb kezelni, mert összefolyik és egyébként is nagyon fárasztja a szemet. A "dark grey" is olyan, hogy simán elhinném, hogy az a white skin.

De a linuxban szerintem megkerülhetetlen a parancssor. Lehet netezni elég az az idősebb szülőknek vagy ilyesmi, de ha már be kell állítani dolgokat és hasonlók, akkor annél még a windows registry turkálása is kényelemesebb egy átlag embernek.

Nekem nem, mert én nem ilyedek meg a termináltól, és nagyon produktív és hatékony, de egy hozzá nem értő embernek ez egyet jelent azzal, hogy akkor sem tudja/meri megcsinálni, ha az orra elé teszed a megoldást.

Mondom ezt úgy, hogy napi szinten használok linuxot és szeretem, és van amire jobb, mint a win.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Mosdatlan_... Supra
2015.08.18. 09:37
Nekem is valahogy a C64 sprite-jai ugrottak be kapásból ezekről az egyszínű ikonokról és felületről. Értem én, hogy letisztult, meg minden, de ez már annak a bizonyos lónak a túlsó oldala. Ráadásul baromi rondán mutat, hogy az alkalmazások ikonjai meg ugye színesek, szóval sehogy sem egységes az összkép, már ha valami ilyesmi volt a cél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. wishformor... Cyber...
2015.08.18. 10:57
Hat ezzel ugy vagyok ,hogyha az atlag usernek registrit kell turnia, akkor mar inkabb ssh-zok be a linuxos desktopjara es futtatok meg par shell parancsot. mint telefon / skype, hogy akkor most mire kell kattintani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. tookmindeg... Cyber...
2015.08.18. 15:22
Miért kéne a letöltések mappába letöltenem? Miért nem tölthetek le az asztalra? Vagy akárhova máshova? Ez egy alap dolog. Eleve rossz az, hogy van egy letöltések mappa, ahova az MS eldöntötte, hogy én le fogok dönteni. Nem a felhasználó dönt, hanem az MS. Ez itt a probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. CyberPunk6... tookm...
2015.08.18. 15:31
De miért nem jelölöd ki akkor az asztalt a letöltési mappának?
Ezt minden gond nélkül megteheted. Oda teszed, ahová csak akarod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tomchee
2015.08.18. 15:39
Igazság szerint nekem tettszik, bár... gpedit-ben kell kikapcsolnom a WinUpdate-et? Ok. Az alapértelmezett programokat külön még nekem kell beállítgatnom, h ne a microsoft vackai legyenek? Hát rendben van. De az, hogy nem ismeri fel a pár hete vásárolt Microsoft fülesemet és nekem kell driver után dúrni a netet , (LX-3000) az kriminális... (Főleg, hogy ezelőtti Win7 gond nélkül felismerte azonnal)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DarthSmoke
2015.08.18. 21:22
Kinn van az új Insider build (10525), és lehet változtatni benne az ablakok címsorának háttérszínét. Jeee!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. lofeju_bor...
2015.08.19. 01:35
bocs, de nekem nem kell gyárilag backdoor-os oprendszer, még ingyen sem. az alábbiak igazak a 10-re is:

"LEAKED: German Government Warns Key Entities Not To Use Windows 8 – Links The NSA
“A Special Surveillance Chip”
According to leaked internal documents from the German Federal Office for Security in Information Technology (BSI) that Die Zeit obtained, IT experts figured out that Windows 8, the touch-screen enabled, super-duper, but sales-challenged Microsoft operating system is outright dangerous for data security. It allows Microsoft to control the computer remotely through a built-in backdoor. Keys to that backdoor are likely accessible to the NSA – and in an unintended ironic twist, perhaps even to the Chinese.
The backdoor is called “Trusted Computing,” developed and promoted by the Trusted Computing Group, founded a decade ago by the all-American tech companies AMD, Cisco, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft, and Wave Systems. Its core element is a chip, the Trusted Platform Module (TPM), and an operating system designed for it, such as Windows 8. Trusted Computing Group has developed the specifications of how the chip and operating systems work together."
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ch00ler
2015.08.19. 11:54
Egyszerűen ronda.
Vezérlőpult és a beállítások elcseszve. De még mindig a vezérlőpult az egyetlen hely, ahol színes ikonok vannak. Ha ezt is kinyírják, akkor egy sivár, lélektelen, gépies felület lesz.
Egyszerűen nem érzem magaménak a rendszert. Az én életem nem ebben a fekete-fehér, szögletes, csúszkás-kapcsolós világban zajlik.

Szánalmas ez az egész mikrofos szenvedés a trendi OS megalkotásában. Talán meg kellene kérdezni pár ezer felhasználót, hogy mit szeretne látni a képernyőn. Ha 100-ból 90 azt mondja, hogy ez a mostani egy fos, akkor lehet, hogy a 90 embernek van igaza.

Egyetlen oka van, hogy frissítettem 10-re: a winfos 8 még nagyobb trágyadomb volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. VikMorroHu... Asagr...
2015.08.19. 17:24
Nagyon helyesen. Szerintem a legnagyobb hibája a Windows 10-nek, hogy ronda. Kár, hogy ezt a felhasználói visszajelzést nem vették figyelembe a tesztelésen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. VikMorroHu... Asagr...
2015.08.19. 17:27
Illetve van a WinAero Tweaker progi, az is le tudja tiltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. VikMorroHu... Cyber...
2015.08.19. 17:33
"Annyi, hogy a letöltések mappát rendszer szinten kell definiálni (bár minek is kellene másként)." - mondjuk azért, mert minden normális böngészőben be lehet állítani, külön-külön? Végül is nem közvetlenül az oprendszerrel töltesz le dolgokat a netről, hanem a böngészővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. VikMorroHu... lofej...
2015.08.19. 17:36
Az nem baj, hogy ez a Windows 8-ra vonatkozó figyelmeztetés?
Persze lehet, hogy tényleg érvényes a 10-re is. De a cikk 2013-as, és nem írtál semmi további infót erről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim VikMo...
2015.08.19. 17:59
Akinek nincs TPM modulja a gépében (több lapon még pinout szinten sincs támogatva), annak totálisan irreleváns a beillesztett szöveg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. khaun VikMo...
2015.08.19. 21:41
1. Új update-tel majd formálhatóbb lesz, lehet variálni majd a színekkel.
2. De, figyelembe vették, a többségünk szavazott arra, hogy legyen ilyen. Nem lehet megfelelni mindenkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. xBoriszx
2015.08.21. 08:27
Hello!

Nekem dobozos Win 7.-em van egyik gépen. Na most ha majd frissitek bukom a dobozos részét, vagyis akárhányszor ujratelepithető (csak mindig1 gépre)
Az alaplapom ár nem egy új darab, ha kifekszik vehetek uj wint?
Érdemes nekem frissíteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. xBoriszx
2015.08.21. 08:35
Ja és a másik kérdésem az, hogy az alaplap élettartamáig használhatom, mi van ha fél vagy 1 év után bedöglik? Ha garanciás, akkor mehet az új alaplapra is? De meddig? 1 év, 3 év garanciás alaplap esetén?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.21. 12:48
Ha bedöglik az alaplap, akkor felhívod a support-ot és megcsinálhatod az új alaplapra az aktiválást. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. VikMorroHu... khaun
2015.08.21. 17:33
De, meg lehet felelni mindenkinek. Kellene egy beállítási lehetőség valahol a Gépház-személyre szabásban, hogy Win 7 Aero vagy "letisztult" felületet akar-e használni a kedves felhasználó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.21. 18:02
8.1-ben se volt már Aero. Ideje búcsút venni tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2015.08.21. 18:28
Szerintem semmi ronda nincsen a W10-ben, legfeljebb kicsit turkálni kell a motorháztető alatt.
Aero meg ha nem lesz, akkor marad a ráheckelt, ami remélhetőleg bugfixelve lesz az idő folyamán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maverick20...
2015.08.22. 14:51
Mérföldkő, hogy lopja rólad az infót, az életed, "legálisan". Szép!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2015.08.22. 17:19
Ha nincs Aero, nekem nem kell. Tabletre felraktam, mert már most jobb, mint a Win8 (ami egy átokverte katasztrófa volt, egy undormány-hulladék-nulla), viszont sokkal gyengébb, és rondább, mint a win7. Ennek hála esélye sincs asztali gépen.
Szerintem sikeresebb lesz, mint a 8, mert jobb annál, viszont nem annyira jó, hogy megállítsa az MS lassú hanyatlását.
Még mindig rengeteg lehetőség van benne, de az MS nem érti a felhasználókat, így képtelen jól hozzányúlni a témához.

Reménykedem benne, hogy lesz ez még jobb is, akkor talán asztalon is lesz esélye. Addig marad a W7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.25. 16:34
Én remélem hogy ott az Linux alternatíva a Steames srácok sem hülyék.De persze nem kell hogy velem egyet érts.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. okrosl
2015.09.28. 09:29
Rászántam magam, hogy Win7-ről frissítsek 10-re, hiszen azt is írták, hogy ha nem tetszik, visszaállíthatom a Win 7-et. A frissítés simán ment.
Az eredmény nem tetszett, de a legfontosabb probléma az volt, hogy a VirtualBox nem működött. (Most nem tudom, hogy ha abból a legfrissebb verziót használtam volna, az működött volna-e, de nem ez a lényeg.)
Kértem vissza a Win 7-et. Közölte, hogy a visszaállításhoz 12 GB szabad helyre lenne szükség a C: meghajtón! (?????) No comment.
(Szerencsére elég óvatos voltam, és frissítés előtt készítettem image-fájlt a rendszerpartícióról.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!