iPon Cikkek

Windows 7: kiadásra jelölve

Dátum | 2009. 06. 15.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | SZOFTVER

Az előző írás áttekintette a Windows verziók fejlődését 1985-től napjainkig. Ebben a cikkben pedig teljes egészében a Windows 7 kerül terítékre, elsősorban abból a szemszögből, hogy miként sikerült a Vista problémáit kiküszöbölni.

Miként már említettem, az új változat számát tekintve nem „nagy” (major), hanem „kis” (minor) kiadásnak minősül, hiszen az NT kernel 6.1-es verziójára épül (az előző volt a 6.0). Ezt két dolog indokolta: az egyik, hogy számos program telepítője pusztán a verziószám ellenőrzésekor megtagadta volna az installálást, ha az új operációs rendszer NT 7.0-ként „mutatkozik be” (sajnos az a tapasztalat, hogy számos program 6.1 esetén is így tesz, holott nincs más akadálya a működésének). A másik, hogy ezzel is jelzik, hogy a programok és driverek döntő többsége, amelyek Vista alatt működtek, itt is kifogástalanul fognak üzemelni. Ezen kívül ne felejtsük el, hogy az XP is 5.1-es verziószámmal rendelkezett, tehát „minor” kiadásként szerepelt, mégis nagyon sikeres és népszerű termék vált belőle. Elhamarkodott lenne tehát a Windows 7-et „Vista R2”-nek csúfolni.

Az előző cikkben következőt írtam a Windows Vistáról:
„Legfőbb hibájának az alábbiakat rótták fel: igencsak (némileg indokolatlanul) magas hardverigény, rengeteg kompatibilitási gond, sok helyen túlbonyolított felhasználói felület, meglehetősen lassú működés, illetve a felhasználói fiókok felügyeletének (UAC – User Account Control) rendkívül idegesítő viselkedése.”

Nézzük meg, hogy ezeken a területeken mennyiben és hogyan sikerült előrelépni!

Így néz majd ki a Windows 7 doboza (Forrás: Windows7Center)

Hardverigény
Ezen a téren kapta talán a legtöbb kritikát a Vista. Fejlesztése során a Microsoft a hardverek teljesítményének lényegesen nagyobb növekedési ütemével kalkulált, mint ami végül megvalósult. Így fordulhatott elő, hogy a Vista megjelenésekor rengeteg olyan (régebbi) konfiguráció volt, amin az új szoftver egyáltalán nem, vagy rendkívül lassan futott. A cég tanult az elkövetett hibákból, és az utód fejlesztésekor figyelembe vette a jelenleg érvényes piaci trendeket a hardverkövetelmények meghatározásakor.

Az új, DWM (Desktop Window Manager) nevet viselő ablakkezelő lehetővé tette a látványos és hardveresen gyorsított Aero kezelőfelületet, de ez jelentős mértékben megnövelte a rendszer memóriaigényét. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az új drivermodell, a WDDM (Windows Display Driver Model) 1.0-s verziója minden ablak képét tárolta a RAM-ban is (a Video RAM mellett, természetesen). Így minél több ablak volt nyitva, annál nagyobb lett a memóriafoglalás.

A WDDM 1.1 számos jelentős változást hoz. Először is, a korábbi DirectX 9 helyett már a 10-est használja az Aero-hoz is, ezzel (elméletileg) sebességnövekedés érhető el. Másrészt, már nem tárolja a RAM-ban az ablakok másolatát, így több ablak megnyitásakor lényegesen kevesebb memóriával is beéri, amit az alábbi ábra is szemléltet:

A WDDM 1.0 és 1.1 memóriahasználatának összehasonlítása (Forrás: Tom's Hardware)
Fontos megjegyezni, hogy a WDDM 1.1-hez új driverek szükségesek. Az ATi és az nVidia már hónapokkal ezelőtt elérhetővé tette ezzel kompatibilis meghajtóit, így ezekkel nem lesz olyan probléma, mint a Vista megjelenésekor volt. Amennyiben olyan videovezérlő van a gépünkben, amihez van Vistás driver, de Win7-es nincsen, akkor sincsen probléma, mert a korábbi meghajtók továbbra is működnek, de csak WDDM 1.0 üzemmódban. Ez elsősorban akkor fordul elő, ha az adott grafikus chip legfeljebb DirectX 9-et támogat, ilyenkor nem is számíthatunk WDDM 1.1-es meghajtóra. Például az Intel Atomjára épülő netbookokban lévő GMA950-nel is ez a helyzet:

WDDM 1.0 driver Windows 7 alatt
Ennek, és a rendszer memóriaigényét érintő egyéb optimalizációknak köszönhetően a 32 bites Windows 7 telepítés után nagyjából 500 Mbyte RAM-ot emészt fel, szemben a Vista 6-700 Mbyte-jával. A feltelepített rendszer a merevlemezen is kevesebb helyet foglal elődjénél: nagyjából 7-8 Gbyte szabad területre van szüksége.

Jelen pillanatban két számítógépen használom a Win7 valamelyik buildjét; az egyik egy Phenom X3-as processzorral rendelkezik, 4 Gbyte RAM társaságában (64 bites verzió), a másik egy MSI Wind U100, tehát 1,6 GHz-es Intel Atom processzorú netbook, 1 Gbyte memóriával. Ez utóbbi az igazán izgalmas az új Windows szempontjából: elődjének ennél erősebb hardveren is gondjai akadtak. A Windows 7 (Ultimate verziója) gyakorlatilag teljesen gördülékenyen fut a HyperThreading-et is támogató kis Atom processzoron (az Aero Glass kezelőfelülettel együtt is), másodpercek alatt csatlakozik a Wi-Fi hálózatra, és bőven hagy szabad memóriát az alkalmazások számára. Mindez annak fényében érdekes, hogy a Microsoft a Windows 7 Starter változatát szánja a Windhez hasonló specifikációkkal rendelkező netbookokra (később lesz részletesen szó az egyes termékváltozatokról).

Kompatibilitás
Bár a Vista keményen megszenvedett a különféle kompatibilitási gondokkal, ez mégsem volt hiábavaló, mert ezzel remekül előkészítette a terepet az utód számára. Az előző részben említettem, hogy minden olyan videovezérlő, amelyhez van legalább WDDM 1.0 (Vista-kompatibilis) driver, menni fog az új rendszerrel is. Ráadásul rengeteg ilyet beépítve tartalmaz a Windows 7 (köztük például a már említett Intel GMA950-hez valót, ahogyan az előző oldalon található képen a DirectX Diagnostics adatlapon is látható). A WDDM 1.1-re való áttérés pedig lényegében már megtörtént a két piacvezető gyártó esetében, ezzel tehát várhatóan nem lesz gond. A Realteknek már vannak HD Audio driverei az új rendszerhez, és a piaci debütálásra remélhetőleg a Creative mérnökei is elkészítik a szükséges illesztőprogramokat. A többi periféria valószínűleg minden probléma nélkül működni fog a Vistás driverekkel (kivételek persze mindig akadnak, és a rendszer sem végleges még).

A programokkal talán egy fokkal jobb a helyzet: volt pár inkompatibilis rendszerprogram (például a Daemon Tools), de ezek többségéhez már rendelkezésre áll az új operációs rendszerrel kompatibilis frissítés. Megfelelő driverek birtokában a játékoknak sem szabad problémát okozni. (Mivel egyáltalán nem használom játékra a gépet, ebben az ügyben nem tudok saját tapasztalattal szolgálni. Tudok azonban olyan játékról, ami egy adott gépen Vista alatt el sem indult, ugyanott a Win7 viszont játszi könnyedséggel elindította.)

A legnagyobb dobás leginkább a vállalati felhasználók (és a nagyon régi programokat futtatók) számára lehet érdekes: a sokáig titkolt Windows XP Mode. Ez sokkal többet nyújt, mint a korábbi Compatibility opciók, ugyanis lényegében nem más, mint egy Windows 7-re igazított Virtual PC, rajta egy teljes értékű Windows XP Professional SP3 operációs rendszerrel. Ettől még nem lenne különleges, viszont ebben a megoldásban egyrészt a Windows 7 Start menüjéből közvetlenül indíthatók a virtuális XP-re telepített alkalmazások (mintha a Win7-re raktuk volna fel őket), másrészt ezek a programok a Virtual PC programablaka nélkül jelennek meg, a gazda operációs rendszer ablakaival együtt. Arról nem is beszélve, hogy a Professional, Enterprise és Ultimate kiadások tulajdonosai mindezt ingyenesen letölthetik majd a Microsofttól, jelenleg a béta bárki számára hozzáférhető.

Érdekes látványt nyújt a Win7 Aero felülete, és benne egy XP-stílusú ablakkeret:

Office 2003 XP Mode segítségével, Office 2007 natív módban futtatva (Forrás: WinSuperSite) 

Felhasználói felület
Ezen a téren bizonyos szempontból kevés, ugyanakkor máshonnan nézve pedig sok és jelentős változásról beszélhetünk.

Kevés azért, mert az operációs rendszer telepítője, az Aero Glass felület, az ablakok külleme, a Start menü, a gyengébb gépekre szánt Aero Basic lényegében pontosan úgy néz ki, mint ahogy a Vistában megszokhattuk (már akinek sikerült megszoknia). Sok azért, mert számos ponton mégis változtattak a rendszeren, mégpedig néhány olyan ponton, ahol a Windows 95 óta nem történt érdemi, vagy legalábbis radikális változás. Igen, elsősorban az alapjaiban megújult Tálcára (Superbar) gondolok. Ez a megoldás az első felbukkanásának pillanata óta heves viták kereszttüzében áll.

A Vistával bezárólag a Tálcán a futó programok gombjai az elindításuk sorrendjében helyezkedtek el, változtatásra nem volt lehetőség (csak ha bezártuk a programokat, és újból elindítottuk őket). A programok indítására csak az Internet Explorer 4.0-val együtt érkező Windows Desktop Update megjelenése óta létező gyorsindítás (Quick Launch) eszköztár segítségével volt lehetőségünk. Egy futó alkalmazásra jobb gombbal kattintva gyakorlatilag csak a méretezés (kis, előző és teljes méret) és a bezárás bukkant fel lehetőségként.

Ezen a három területen hoz alapvető változást az új Superbar. Az ikonok és gombok sorrendje mostantól bármikor tetszőlegesen (húzd és vidd módszerrel) megváltoztatható. Ez egy nagyon régi hiányosság, számomra nagy öröm, hogy bekerült. A Tálca magassága megnőtt, és immár teljes egészében magába foglalja a Vista óta Start gombból Start gömbbé változott, az idők során a Windows jelképévé vált elemet. A programok indítóikonjait a Superbarra lehet „tűzni” (Pin to taskbar), ám ezek átalakulnak a futó programokat jelző gombbá, amint rájuk kattintva elindítjuk a kívánt alkalmazást. Az alapbeállításban nehéz elsőre megkülönböztetni a parancsikonokat a futó programoktól, ám ha föléjük visszük az egérmutatót, a különbség máris nyilvánvalóvá válik. A gombok ugyanis egyrészt kiemelkednek a síkból, másrészt a rajtuk lévő ikon színeiből meghatározott, egyedi háttérszínt kapnak. A régi megoldás kedvelőinek jelenthet segítséget, ha a Tálca beállításainál a „Combine when taskbar is full” lehetőséget választják, mert ekkor a programok ikonjai mellett a nevük is megjelenik, ahogyan ez korábban is történt. Ugyanakkor sok gomb esetén a címkék eltűnnek, és az XP-hez hasonlóan összevonja az azonos alkalmazáshoz tartozó gombokat, csak itt vizuálisan egymás mögött jelennek meg, mintha tényleg egymás tetején lennének.

A következő két ábra szemlélteti a beállítások közti különbséget:
  
Superbar - alapbeállításon
Superbar – így már jobban hasonlít a korábbi Tálcához
Érdekes újítás, hogy ha az új Tálca jobb szélén található sáv fölé visszük az egérmutatót, az ablakok eltűnnek, és láthatóvá válik az asztal. Rákattintva pedig minden ablakot minimalizál (régebben a Quick Launch-on volt egy hasonló gomb „Show desktop” felirattal).

A jobb gombra felbukkanó menü is teljesen megváltozott és a „jump list” nevet kapta. Lényegében a programok által elvégezhető leggyakoribb műveletek (pl. Media Player esetén számváltás, Internet Explorernél az előzőleg látogatott oldalak), illetve az utoljára megtekintett dokumentumok kerültek bele ebbe a listába. Itt van lehetőség arra is, hogy az adott alkalmazásnak még egy példányát elindítsuk.

Hasonló listák a Start menü elemeinél is megjelennek, így például a Windows Live Messenger indítása is közvetlenül paraméterezhetővé válik:
  
Start menü, és benne a Live Messenger jump listje

Az Aero sem maradt a régi a Windows 7-ben, számos új lehetőséggel gazdagodott. Az Aero Peek segítségével most már nem csak megjelenik az ablakok kicsinyített képe a Tálca gombjai felett, hanem ezekre a képekre mozgatva az egérkurzort, az ablak teljes képe is megjelenik, mintegy az aktív ablak felett „lebegve”. Ez a lehetőség a béta utáni buildek óta az Alt+Tab billentyűkombináció használatakor is aktivizálódik. Ráadásul, ha az Internet Explorerben több fület használva böngészünk, akkor ez a lehetőség betekintést nyújt a böngészőfülek tartalmába is. Remélhetőleg ezt a lehetőséget a többi rivális megoldás is támogatni fogja.

Az Aero Snap használatával kényelmesen átméretezhetjük az ablakokat. Amennyiben a címsort felülre visszük, az ablak teljes méretű lesz. A képernyő bal és jobb szélére vonszolva 50%-os méretűre zsugorodik, mintegy „igazodik” a megfelelő oldalhoz. Szélesvásznú kijelző esetén rendkívül kényelmes, ugyanis nagyon szépen egymás mellé tehető két ablak (például a tartalmuk összehasonlítása céljából).

Az Aero Shake egy érdekes újítás: az ablakot címsoránál fogva megrázva az összes többi ablakot automatikusan lekicsinyíti, majd újból megrázva visszaállítja az eredeti állapotot.

Anno még a Windows 98 esetében, a Plus! csomagban jelentek meg az asztal témák, amelyek háttérképet, hangokat, és ikonokat tartalmaztak egy adott motívum köré építve. Ezek tértek vissza most Aero Themes néven, jó párat maga a Windows is tartalmaz (bár, ha jól láttam, ikonkészlet nincsen bennük), és természetesen újakat is letölthetünk majd az Internetről. Ismerve a Windows-közösséget, nem nehéz megjósolni, hogy hamarosan szebbnél szebb témák közül válogathatunk majd.

A Vistát sokan támadták a túlbonyolított kezelőfelület miatt is. A Computer ablak kusza volt és követhetetlen, a virtuális mappák is rendkívül komplikáltan voltak használhatók. A Win7-ben a kezelőfelület letisztult, átlátható lett, mindenütt az egyszerű áttekinthetőséget és a könnyű navigációt helyezték előtérbe.

Az új Windows Explorer ablak: letisztult, átlátható
   A virtuális mappák helyét a könyvtárak (Libraries) vették át. Ezek segítségével külön könyvtárba gyűjthetjük a dokumentumokat, a zenéket, a képeket és a videókat. Hasonlítanak a Media Player által használt médiatárhoz, sőt, az új 12-es verzió már ezeket használja a saját megoldása helyett. A könyvtárak szervezésekor meg kell adnunk egy vagy több mappát, és a bennük levő, adott típusú objektumokat összegyűjti, kategorizálja és lehetővé teszi, hogy keressünk benne mindenféle szempont szerint. Ezeket természetesen később bővíthetjük is saját igényeinknek megfelelően.

Megújult a Control Panel is: egyértelműen elmozdult egy teljesen egységes kezelőfelületű beállító központ kialakítása felé, ám még mindig vannak benne olyan appletek, amelyek „kilógnak a sorból”, és a régi párbeszédablak formát öltik fel. A Windows 3.1 (!) óta meglévő „Add new font” párbeszédpanel viszont végre eltűnt a rendszerből, átadva a helyét egy valóban modern fontkezelő alkalmazásnak.

Az XP SP2-ben debütált Windows Security Center kibővült, átalakult és az Action Center nevet kapta. Nem pusztán a biztonsági beállítások helye lett, hanem mostantól innen érhető el a megújult biztonsági mentés (Backup) alkalmazás, valamint a rendszerproblémákat diagnosztizáló új Troubleshooting is. A Tálca értesítési területén mostantól egyetlen ikon alá gyűjtötték össze az említett programok üzeneteit, és a korábbinál lényegesen kevésbé agresszívan figyelmeztet az általa súlyosnak vélt problémákra.

A felhasználói felület változása érintett néhány régi alkalmazást is. Az Office 2007-ben sikerrel debütált szalagot (Ribbon) megkapta a WordPad és a Paint is (sajnos, egyéb lényegi funkcionális bővülés nélkül). A Calculator viszont végre valóban jól használhatóvá vált, az eddigi alap és tudományos nézeten kívül egy programozói és egy statisztikai elrendezéssel is kibővült, továbbá mértékegység-átváltó és dátummal kapcsolatos funkciók is bekerültek.
  
Megújult a WordPad, a Paint és a Calculator (a képen a programozói nézet látható)
A fenti ábrán is látható, hogy az Oldalsáv (Sidebar) eltűnt, de a Gadgetek megmaradtak, és továbbra is használhatók, csak mostantól az asztal bármelyik pontján elhelyezhetők.

Fontos megjegyezni, hogy az új Windows a megjelenítők kezelésével kapcsolatban is számos újdonsággal szolgál. Támogatja a multi-touch (többérintéses) érintőképernyőket, a felület számos elemét ennek jegyében fejlesztették. Átalakították a DPI-támogatást, így annak megnövelésekor a felület elemei követni fogják a változtatást (a korábbi verziókban sok ablak „szétesett” a nagyobb DPI használata esetén). Mostantól a „Windows billentyű + P” kombinációval könnyedén válthatunk a csatlakoztatott kijelzők között (például monitor és projektor). A képernyő tulajdonságai között mostantól a színeket kalibráló varázslóval is találkozhatunk.
 

Sebesség, energiagazdálkodás
A rendszer tervezésekor fontos szempont volt, hogy a gyakran igen lomha Vista sebességén igyekezzenek javítani. Ennek első lépéseként a betöltéskor párhuzamosították az eszközmeghajtók betöltését, ezáltal jelentősen csökkentve az elindulási időt. A Windows 7 új, animált indítóképernyőt kapott (ez sajnos a kisebb felbontású kijelzőkön nem jelenik meg, ott marad a Vista ronda fekete képernyője, a zöld csíkkal), viszont cserébe a grafikus képernyőn felvillanó Windows-zászló már a múlté.

Számos sebességteszt látott napvilágot az igencsak gyors bétaverzió megjelenése óta, és ezek azt mutatják, hogy a Win7 a béta óta folyamatosan lassabbá válik. Ezt én is érzem, ettől függetlenül a mindennapi használatban eléggé fürge, mentes a váratlan és nehezen megmagyarázható belassulásoktól, és kényelmesen lehet vele dolgozni. A Microsoft saját bevallása szerint is külön energiát fordított például a Start menü minél gyorsabb megjelenítésére. A GDI grafikus alrendszer párhuzamosítása segítségével a többmagos processzorokat képes jobban kihasználni, ezáltal csökkent annak a valószínűsége, hogy sok feladat együttes futtatása esetén egyes programok látszólag néhány másodpercre lefagynak, mert nem tudják frissíteni ablakukat.

Az energiagazdálkodás területén is jelentős fejlődés tapasztalható. A Sleep és a Hibernate üzemmódokból a számítógépek gyorsabban és megbízhatóbban képesek „feléledni”. Számos optimalizációnak köszönhetően a Windows 7-et futtató laptopok akkumulátorai tovább bírják egy feltöltéssel (a különbség a Winden nagyjából 20-30 perc, ami az XP alatti átlagos használat melletti 1 óra 50 perces üzemidőhöz képest elég jó eredménynek mondható).

A netbookok megjelenésével az SSD meghajtók is terjedni kezdtek a hordozható eszközökben. A Win7-et már felkészítették ezek kezelésére, optimalizálták a lemezműveleteket, hogy az ilyen elvű meghajtók minél hosszabb ideig működjenek hibamentesen, alacsony fogyasztás mellett.
  
Felhasználói fiókok felügyelete (UAC)
A Windows Vista legidegesítőbb szolgáltatása minden kétséget kizáróan az UAC lett. Pedig az alapelv nem volt rossz: ne engedjük a programoknak, hogy adminisztrátori módban fussanak, hanem erre kérjenek engedélyt minden alkalommal, amikor a rendszer biztonsága szempontjából kényes műveletet készülnek elvégezni. Csakhogy a megvalósítás nem lett éppen ideális: egészen triviális műveletekhez is több jóváhagyásra volt szükség, és a szolgáltatást nem lehetett semmilyen módon finomhangolni, csak a be- és kikapcsolása között lehetett választani.

Ezen tehát mindenképpen változtatni kellett. A Win7-ben a választási lehetőségek száma négyre bővült, és mindhárom bekapcsolt lehetőségnél jelentősen csökkentették a felbukkanó megerősítések számát.
  
Az UAC finomhangolása négyfokozatú skálán
A fenti képen látható opció például nem sötétíti el az asztalt, amikor felbukkannak az üzenetek, ugyanakkor védelmet nyújt a programok „szabad garázdálkodása” ellen.

Természetesen van még egy-két idegesítő tulajdonsága: bizonyos programok esetén például nem enged dokumentumot tetszőleges mappába menteni, csak az adott felhasználó Documents mappájába. Néhány fontosabb program (pl. Total Commander) esetén érdemes a „Run as administrator” opciót kiválasztani a parancsikon tulajdonságainál; ekkor minden műveletet adminként hajt végre, viszont a program minden indulásakor rákérdez, hogy biztosan így szeretnénk-e futtatni. Valamit valamiért…

Ebben a verzióban a szolgáltatást már használhatónak tartom, és valóban képes bizonyos rossz szándékú programok megfékezésére, ám a biztonság oltárán némi kényelmet itt is fel kell áldoznunk.

Hálózatok
A Vistában debütált új hálózati alrendszer alapvetően két problémával küszködött: időnként rettenetesen belassultak a hálózati műveletek, és az új Network and Sharing Center átláthatatlan kezelőfelülete roppant módon megnehezítette a hálózati beállításokat.

Már a Vista javítócsomagjaiban, és itt a Windows 7-ben is jelentős erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy ne legyenek jellemzőek a belassulások, az ezzel kapcsolatos problémákat igyekeztek orvosolni. A vezeték nélküli hálózatok keresése, a rájuk csatlakozás, illetve az IP-címek kiosztása lényegesen gyorsabb, mint bármelyik eddigi verzióban. Ráadásul a Tálca értesítési területéről előhívható egy panel, amelynek segítségével minden eddiginél egyszerűbben lehet megtekinteni az elérhető WLAN-okat, és kapcsolódni is pofonegyszerű hozzájuk.
  
Gyors csatlakozás WLAN-hoz. A gépem halálfaló, és csatlakozott Voldemorthoz :)
A felhasználói felület korábban említett egyszerűsítéséből nem maradhatott ki a sokat bírált Network and Sharing Center sem. Az új verzióban ez is lényegesen áttekinthetőbb, és minden fontos beállítás elérhető hivatkozások segítségével:
  
Az új Network and Sharing Center: minden beállítás könnyen elérhető helyen
Új eszköz otthoni hálózatokon a fájlok megosztására a HomeGroup nevű szolgáltatás. Az egy „homegroup”-ba tartozó számítógépek könnyen megoszthatják a már említett könyvtárak (Libraries) tartalmát, és természetesen a nyomtatókat is. Ennél izgalmasabb, hogy zenék és videók esetén lehetőség van arra, hogy az otthoni hálózaton „streaming media” formájában továbbítsuk őket egyik gépről a másikra. Ehhez természetesen Windows Media Player 12-t kell használnunk, mint ahogy a HomeGroup szolgáltatás is csak Win7-et futtató gépek között működik. Ettől függetlenül, a „hagyományos” mappa- és fájlmegosztás is létezik, csak mostantól rendelkezésre áll egy egyszerűbb, gyorsabb módszer is, elsősorban persze a médiafájlokra koncentrálva.
  
Beépített programok: bővülés és szűkülés
Az Internet Explorer 8.0-s változata helyet kapott az új Windowsban, a korábbi verziók tulajdonosai pedig ingyenesen letölthetik. Legfőbb újdonságait már ismerik az érdeklődők: új, a szabványokkal kompatibilis böngészőmotor, az ezzel együtt megjelent Compatibility View, csoportosított fülek, InPrivate mód, megújult címsor, és még sorolhatnánk. (A jelenleg kiszivárgott 7229-es Win7 build két meglepetést tartogat az IE kapcsán. Az egyik, hogy a nemrég bemutatkozott Bing keresőmotor lett az alapértelmezett. A másik ennél kellemetlenebb, sajnos a futtatás során két alkalommal is kék halálhoz vezetett a böngésző használata. Remélhetőleg, ez utóbbi a végleges változatban már nem fordul elő.)

Új versenyző a Windows Media Player 12-es verziója. Felhasználói felületén sokat egyszerűsítettek a Microsoft programozói, és ahogyan már említettem, együttműködik a Libraries szolgáltatással, vagyis egyszer kell csak megadnunk a médiafájlok mappáit, és azt az egész rendszerben használni tudjuk majd. Néhány fájlformátumot már extra kodekek nélkül is képes lejátszani, a haladóbb felhasználók azonban továbbra is kénytelen lesznek telepíteni valamelyik csomagot erre a célra. Szintén volt szó korábban a HomeGroup-pal összefüggésben a helyi hálózaton történő streaming-típusú lejátszásról.
  
Windows Media Player 12
A Microsoftnak az Internet Explorer Windowsba történő integrálása óta elég komoly trösztellenes eljárásokkal kell szembenéznie. Ez az oka annak, hogy a Win7-ben számos olyan lépés történt, amely igyekszik ezek vitorlájából kifogni a szelet.

Először is: eltűntek a Windowsból a Mail, a Photo Gallery, és a Messenger alkalmazások, viszont megújult változataikat a Windows Live Essentials csomag képében tudjuk letölteni. Akik ezekre a célokra más programokat használnak, azoknak nem foglalják feleslegesen a merevlemezén a helyet ezek a szoftverek.

Másodszor: a Microsoft nemrégiben felajánlotta, hogy a Windows 7-et Európában Internet Explorer (és bizonyos változatok esetén Windows Media Player) nélküli verzióban is forgalmazni fogja. Az EU-nak azonban ez nem nyerte el a tetszését, és azt akarja elérni, hogy a telepítés végén a felhasználó választhasson az IE és a rivális böngészők telepítése között, ám erre a Microsoft (érthető módon) nem igazán hajlandó. Az előttünk álló időszak el fogja dönteni, végül melyik megoldást fogják választani.

Harmadszor: amennyiben egy feltelepített összetevőt el szeretnénk távolítani, a korábbiaknál lényegesen több lehetőségünk van. Ráadásul itt valóban eltávolításról van szó, a rendszer ténylegesen törli az adott alkalmazást a gépről (a megosztott komponensek kivételével). Mi több, a listán olyan programok is vannak, mint az IE8, WMP12, Media Center és DVD Maker:
  
Telepített összetevők eltávolítása

DirectX 11
A játékosok és a fejlesztők számára is elég nagy újdonság a Win7-ben debütáló DX11, amely Vistára is meg fog jelenni. Bár az új API komoly fejlesztésnek tekinthető, mostantól kezdve az újabb verziókra épülő programok futni fognak a régebbieket támogató kártyákon is, de ez a képminőség (DX10.1-es kártyák) és valószínűleg a sebesség rovására is (DX10.0-s kártyák) megy majd.

Jelen írásnak nem célja bemutatni teljes részletességében az új alkalmazásprogramozói felületet, ezért most csak két újdonságot emelnénk ki. Az egyik a tesszellációs fázis beépítése, amely azt jelenti, hogy a kis részletességű modelleket felbontja lényegesen nagyobb részletességűre. Ez azért jó, mert a CPU-nak a kisebb részletességű modellel kell csak dolgoznia, így nem terheljük feleslegesen a rendszert.

A másik az úgynevezett compute shaderek megjelenése. A GPU-k általános számítási feladatok megoldására történő felhasználása (GPGPU = General Purpose GPU) mindkét vezető chipgyártó számára kiemelt fontosságú területnek számít. Ennek programozásához mindkét cég a saját fejlesztésű megoldását használja: az nVidia a CUDA, az ATi pedig a Stream nevű API-t. A fejlesztők azonban nem szeretnek két különböző platformra fejleszteni, ezért a DirectX 11 fontos célkitűzése, hogy egységes programozói felületet biztosítson a GPGPU szoftverek számára. Csak az idő fogja eldönteni, hogy ezt sikerül-e véghezvinnie, hiszen ellenfele is akadhat az OpenCL személyében.
  
Termékváltozatok
A Vista megjelenésekor a Microsoft rengeteg kritikát kapott amiatt, hogy a termék nagyon sok változatban volt elérhető, és a vásárlók gyakran nem tudták, ezek között mi a különbség. A Windows 7 esetén a cég igyekezett redukálni az elérhető variánsok számát. Ezek a következők lesznek:

A profiltisztítás jót tett a Windows 7-nek, és a némileg szerényebb hardverkövetelmények miatt várhatóan az otthoni gépeken a Home Premium és az Ultimate verziókkal fogunk leggyakrabban találkozni. A Starter várhatóan annyival nem lesz kisebb rendszerigényű, amennyivel kevesebbet nyújt a Home Premiumnál, így elterjedése nem túl valószínű.
  
A Windows 7 jövője
Május 5. óta letölthető a Win7 kiadásra jelölt (RC = Release Candidate) verziója. A Microsoft az azóta kiszivárgott köztes buildek alapján nem változtatott érdemben a rendszer szolgáltatásain, „pusztán” a hibákat igyekezett javítani, valamint a hardver- és szoftvergyártókkal közösen az esetleges kompatibilitási problémákat próbálja orvosolni.

Jelen pillanatban a 7229-es és a 7231-es buildek a legújabb napvilágra került változatok, és a hírek szerint a Microsoft közel van ahhoz, hogy elkészítse a végleges változatnak (RTM = Release To Manufacturing) jelölt buildet is. Nagyjából július közepe-végére várható, hogy bejelentik az RTM elkészültét.

2009. október 22-től pedig a boltokba kerül az új operációs rendszer, az RTM és a megjelenés között eltelt hosszabb idő miatt pedig ebben az időpontban már magyar nyelven is elérhető lesz a Windows 7.

Ebben a cikkben igyekeztem mindenre kiterjedően bemutatni az új rendszerszoftvert, és azokat a kulcsterületeket, amelyeken érdemi javulást értek el a Microsoft programozói, a kissé kétes hírnevű előző verzióhoz képest. Valószínűleg itt is lesznek olyan gépek, olyan hardverek és szoftverek, amelyekkel probléma lesz a Windows 7 alatt, egy azonban biztos: a fejlesztők meghallgatták a felhasználók és a cégek panaszait, és egy (szinte) minden területen megújult változattal igyekeznek feledtetni a Vista kudarcát. A béta és az RC az esetek döntő többségében stabil, akár mindennapos használatra alkalmas, jó minőségű szoftver. Amennyiben ez az RTM-re is igaz lesz (márpedig miért ne lenne), akkor a Windows XP-hez hasonló népszerűségű termék válhat belőle. Amit eddig láttunk belőle, az alapján elmondható: erre minden esélye meg is van.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

66. RuzsaZ
2009.06.15. 09:15
VISSZA A CIKKHEZ

Nagyon szép cikk gratula! Kellemeset csalódtam a Windows7-ben, sokkal stabilabb, mint az összes többi Windows, szebb, áttekinthetőbb..... a legjobb.
Grat a Microsoftnak is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. alien24
2009.06.15. 09:19
erdekes,h stabilitas felmerul szempontkent. en meg xp -t sem lattam fagyni, nemhogy vista-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. ICH
2009.06.15. 09:37
Kipróbáltam a telepítését Toshiba NB100-111-en.

A torrenten fellelhető 7229-es EEE pckhez készült verziót használtam.

Telepítés külső DVD-íróról.

Szépen felment. Aero engin fut.

Kb. kétszer gyorsabb és háromszor gyorsabb maga a boot és a leállás mint a hozzá való XP SP3-mal!!!

Ennyire jó a windows 7 és ennyire jó ha ki van kapcsolva a merevlemezen a lapozófájl. :-D

Ha pedig a legjobb teljesítményre állítom a gépet, akkor be sem kapcsol a VENTILLÁTORA.

Sajnos a magyarítással nem jól működik a Toshibán. Némely menüknél egészen belassul a gép.

Mindenesetre most is erről gépelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Parano1d
2009.06.15. 10:00
A vista nem fagy, viszont rengetegszer halnak be rajta a programok, és folyamatosan megoldást keres a problémára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. polarx
2009.06.15. 10:24
Hát aki egy kicsit többre használja a gépét mint bekapcs msn zene net és néha kicsit többet is akar kihúzni a gépből annak nem nehéz az xp-t fagyasztani, vagy kék halálal látni.

Nekem eddig tökéletesen fut a Win7 már most január egy óta csak win7 van gépen azt hiszem 3x-or lett formázva a fél év alatt de ez is csak amiatt mert újabb build jött ki. Viszont szerintem ez a 7100-as már kifogja húzni az RTM-ig. Nekem eddig bejön, bár lehet a 7000-es buildtől kezdve lassult a win7 de a vistához képest még ígyis bátran merem mondani hogy akárhol gyorsabb legyen az boot, program indítás stb stb.. xp után itt a tökéletes ms OS. én már csak az nlite és vlite-hoz hasonló progit várom hozzá amint kijön faragok a méretéből és valszeg a gép igényéből is aztán kész a tökéletes OS.. az xp alatt megúntam a hetente havonta legjobb esetbe 2 havonta való újra telepítést és az állandó össze omlást. Vistát meg számomra jobb volt kihagyni állandó használatra.. próbálkoztam próbálkoztam de nem szerettem meg sehogy se.. se RC1 se RTM se SP1 se SP2 számomra hatalmas csalódás volt de hát izlések és pofonok. Van aki szerint nem lassabb mint az xp még a mai napig is bár már az ms bőven kijelentette hogy de igenis lett a vista lassú stb a win7 jobb de ők még mindig a régi mesét mondják hogy tökéletes mint az xp.. talán ők még nem hallották az ms mondását vagy nem merik már azt mondani mint az ms saját magukat meghazuttolva. lényeg hogy ha nekik jó volt örülünk neki nekünk jobb lesz win7-el és ennyi.

szép leírás, tetszett viszont azt a dolgot még mindig nem értem miért van ha felül van a tálca és elindítom a virtual dj-t akkor a menü sort mért a tálca mögé teszi mint ha nem észlelné hogy a tálca ott van és emiatt nem lehet arrébb rakni csak ha a tálcát arébb húzom és lentebb rakom stb stb..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Kane54
2009.06.15. 10:59
Hát én is Win7-es vagyok, de szerintem az RTM már kb. olyan lassú lesz mint a Vista!
Ezt mutatja a tapasztalat és a tesztek is 6800-as build volt a leggyorsabb, 7000-gyors volt, csak az indulás lassult, RC viszont már közelít a Vistához.
Mondjuk a mai gépeken szerintem már megfogja állni a helyét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. noherczeg
2009.06.15. 11:09
Nagyon szép írás gratula
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Kane54
2009.06.15. 11:22
Az idővel sem fog "drasztikusan" növekedni, de a jelenlegi nyelvi fájlokat NE tegéytek fel mert nekem azóta 20 mp-el tovább bootol, jó nem nagy időm de valami oka van annak a lassulásnak.
Amit még én észrevettem az a DxVA támogatás gyengébb formálya mint xp-n.
Szerintem ez driver hiba, de 1080i esetében akár 80%-on is terheli a GPU-t (2600xt), XP-n ez max 40-50 volt és a processzort sem terhelte annyira mint Vista/7-en.
Mondjuk lehet, hogy az EVR jobb képminőséget biztosít mint az Overlay Renderer és ezért van, de én nem vettem észre számottevő különbséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. zsottya
2009.06.15. 11:46
Igen, ezt én is észre vettem, sőt a bejelentkező képernyőnél is valamiért vár és vár pedig már minden progit kiszettem ami a windowsal együtt indult :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Multitask
2009.06.15. 12:56
Azért azt hozzátenném, hogy az "UAC-ot" a Pistán meg lehet bűvölni, hogy ne kérdezgessen rá ha el akarok indítani valamit. Nálam csak hetente kb. 1-2x kérdez rá olyanokra, akkor ha valami szokatlant indítok.
A win7tel még várok kicsit, amúgy is lusta vagyok formázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. bruhaha
2009.06.15. 13:25
nemtom UAC al mit parázik mindenki ennyit....anno vistánál meg most 7-nél is első dolgom install után h lelövöm...kész nincs több fejfájás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. zsolt.tarc...
2009.06.15. 13:31
Nekem nem lett sokkal gyorsabb a gépem a Vistánál. A bútolásnál nem 1 percet kell várnom, hanem 40-45 másodpercet (ebből bios bootidő: 8,5 s). A rendszer gyors, viszont miután a Vista bebootolt arra sem lehetett panasz. Viszont hiányolom azt a lehetőséget, hogy beállíthassam azt mikor teljes kijelzőre rakok egy programot akkor a fejléc elsőtétedejn, vagy sem. Mert ezt szerettem a Vistában, hogy előstétedett. Így ha sötét háttérkép vanm berakva a dokumentum címe nem olvasható rendesen. Vistában a személyes mappák ikonkészlete szebb volt, plusz néhány helyről hiányoznak ikonok a gyorsabb kezeléshez. Gondolok itt a Windows Explorerre, a Vistában nem csak szöveg volt, hanem ikon is. Ja meg a Windows Media Player 12. minden indítás alkalmával előről kezdi a zenei tartalom felkutatását. Ezeket leszámítva egész jó rendszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. grrrgo
2009.06.15. 14:10
Tényleg jó a cikk, gratulálok hozzá!

Csak egy kis megjegyzést írnék ehhez az idézethez:
"Hardverigény
Ezen a téren kapta talán a legtöbb kritikát a Vista. Fejlesztése során a Microsoft a hardverek teljesítményének lényegesen nagyobb növekedési ütemével kalkulált, mint ami végül megvalósult. Így fordulhatott elő, hogy a Vista megjelenésekor rengeteg olyan (régebbi) konfiguráció volt, amin az új szoftver egyáltalán nem, vagy rendkívül lassan futott. A cég tanult az elkövetett hibákból, és az utód fejlesztésekor figyelembe vette a jelenleg érvényes piaci trendeket a hardverkövetelmények meghatározásakor."

Ez a bajom a Microsofttal. Nem a lehető legjobbat, optimalizált programot, OS-t adja ki, hanem azt ami neki optimális.
Képzeljük el, hogy elmegyünk a piacra és ha megkérdezzük, hogy azt a bizonyos zöldséget mennyiért adják, akkor nagyot néznék ha az lenne a válasz, "miért mennyi pénz van magánál? Mert akkor annyiba kerül". Egy programot szerintem nem úgy kell megírni, hogy mire elkészülök 2x gyorsabb gépek lesznek már tehát nyugodtan legyen lassú, optimalizálatlan a programom. Még a játékokban is gondolnak a gyengébb gépek tulajdonosaira, két pipát kiveszünk és már a régebbi gépen is megy a játék.
Az emberek nem azért vesznek gépet hogy fusson rajta az OS, hanem alkalmazásokat szeretnének rajta futtatni. Jó lenne, ha a Windowsok nem zabálnák meg az erőforrásokat a "hasznos" programok elől.
Végül is nincs mit csodálkozni, a Microsoft mindig is fordítva ült a lovon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Svindler
2009.06.15. 14:24
grrrgo: ezzel nem tudok egyet érteni, szerintem kicsit rosszul értelmezed a fejlődést. A rendszermag sokszor gyorsulhat, de a szolgáltatás többlet amit egy új OS tud nyújtani attól még erőforrásokat vesz el. A sok háttérben futó folyamat ami megkönnyítheti a munkádat, vagy egyszerűbbé tehet mindent nem ingyen van. (egyébként van egy tippem, hogy a béták alatt ezért lassult kicsit a Win7, mert egyre több szolgáltatást indítottak el mire elérte a majdnem végleges formáját).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. polarx
2009.06.15. 15:11
még se lehet nagy változást észre venni a 6800 és a 7100 build között azt az 1-2 dolgot levéve hogy más üdvözlő kép lett más hátterek esetleg 1-2 ikont kicseréltek.. nem vettél észre semmi olyan különöst amitől több szolgáltatásnak kéne futni. amúgy itt az emberek nem arra gondolnak mikor azt mondják sokat kajál a win hogy xp evett max 200mb ramot a vista 7-800-at olykor a se7en meg 500-at.. egyen a 2g-ből amennyit akar.. nekem is 500mb ramot eszik kb és minden pöcre indul.. vista majdnem 2x-er ennyi ramot evett mégis lassan indult minden. meg egy bizonyos játék xp-n ment 150fps-el vistán meg a 80 már szépnek volt mondható.. ezt most persze le lehet ugatni hogy 30 fölött nem lehet semmit észre venni de ha másik pályán vagyok több kocsival stb akkor azért a 80-ból lehet 30 ami ennél a játéknál simán lehet rángatós..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. zsolt.tarc...
2009.06.15. 15:20
Lehet, hogy meg kell fizetni a szolgáltatásokat a Windowsban, de szerintem ezért túlon túl borsós árat kérnek. Ráadásul azzal szúrnak ki akinek kevés a pénze, mert az nem biztos, hogy megengedhet magának egy Ultimate verziót. De még a Home Prémiumért fizetett 25000 ft is sok. Levihetnék ezt 4 ezer forint környékére is ultimáte meg mondjuk 6-7 ezer. Hogy egy ismerősöm gondolatával éljek gondoljunk bele, hogy egy átlag regényért 2500 ft-ot fizet az ember, pedig nem tud mindenki olyan jó könyveket írni. Ahhoz tehetség kell, és azt mégsem becsűlik meg annyira mint egy oprendszert. Gondoljunk bele, hogy egy olyan könyvet ami sok ember tetszését elnyeri, tehát élvezetet szolgáltat 20.000-ot kérnének. Ugyan sokkal kisebb az infrastruktúra egy könyv mögött, viszont sokkal nagyobb az eladott példányszáma egy oprendszernek mint egy könyvnek. És ha leviszik az árat valószínűleg több ember veszi meg, így még csak bevételkiesés sem lenne (szerintem) ugyanakkor több embernek lenne legális rendszere. Inkább ez a legnagyobb probléma... (szerintem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Konkii
2009.06.15. 15:28
Viszont egy könyvet az ember nem használ (általában) olyan sokáig mint egy operációs rendszert!
Gondolj bele! Egy XP-vel röhögve elvagy 5-7 évig, akár a Vistát is kihagyhatod..

Mellesleg egyetértek, ha nem is 5ezer, azért 14-19ezer között már gondokodás nélkül megvenném a legújjabb Windowsokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. vasko
2009.06.15. 16:08
Nekem 2 hétig bírta win 7 rc változata. Mai napon processzort elkezdte folyamatosan 50-100%-on dolgoztatni, nem találtam a folyamatok között semmit, ami ennyire húzta volna a proci fejét, majd elkezdte a szép kék halálokat dobálni, többszöri újraindítás után a jelenség továbbra is megmaradt, ha nem dolgoztatta procit, akkor 2-3 percen belül újabb kék halál. Ebben a 2 hétben az én tapasztalatom eddig az volt, hogy a Mozilla termékek (firefox, thunderbird) elég sűrűn dobálták az összeomlós üziket, de azért vannak jó emlékek is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Svindler
2009.06.15. 16:48
zsolt.tarcai: ha hozzászólásodat az enyém inspirálta, akkor félreérthető voltam én a "nem ingyen van" alatt erőforrásokra gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Peterku
2009.06.15. 17:22
Nálam Win 7 alatt a kékhalál oka eddig kivétel nélkül a pontatlan tuning volt (valszeg RAM). Mielőtt belőttem a végleges értékeket, néha instabillá vált a rendszer. Korábban Vistánál előfordult VGA driveres probléma is, de más nem. A Firefox nálam is össze szokott néha omlani, gyakrabban, mint a barátnőm XP-s gépén. Másnak van ezzel kapcsolatban tapasztalata?

Egyébként a virtuális XP üzemmód hasznos találmány, pl. egy, a munkámhoz is szükséges program az asztali gépemen csak XP-n hajlandó elindulni. Szerencsére az az egy a kivétel, eddig nem volt más hasonló problémám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. zsolt.tarc...
2009.06.15. 19:47
Svindler a te hozzászólásod inspirálta az enyémet részben. Attól függetlenül, hogy nem erre gondoltál ezt az árat mindenképpen sokallom. Szerintem irreális. Rendben, hogy minden nap használom, de normál esetben 2 évente ennyit kiadni és itt gondolok arra, hogy ha ultimáte verziót akarok venni, mert van néhány funkció abban amit hasznosnak tartok azért 67.000Ft-ot keljen fizetni, az sok. XP-vel még át lehetett ugrani a Vistát, de az XP terméktámogatása mostmár megszünt vagy közel jövöben megszűnik, így ha van rajta biztonsági rés akkor könnyebben kikezdhető. No meg nem beszélve a hardverekről. Az XP alapből a SATA merevlemezt nem ismeri, a duál processzort pedig az új oprendszerek jobban kiaknézzák, így ezek és még néhány dolog miatt érdemes váltani (szerintem, de ez szubjektív, kinek szíve joga). Ha Linuxra a gyártók fejlesztenének rendesen drivereket, vagy és más programokat amit Windows alatt megszoktam, vagy mert ez a legjobb szerintem (KMPlayer, IrfanView, Chrome, Total Commander, stb.) Akkor valószínűleg már én is azt használnék a szűkös pénztárcám miatt. Ha sok lenne a fölös pénzem akkor meg valószínűleg nem rinyálnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. adam0205
2009.06.16. 15:55
polarx: Nem jelentett ki semmit. Ez egy ostoba marhaság ami most itt a magyar netes fórumokon terjed. Az MS marketingese azt mondta, hogy aki eddig nem váltott az Xp-ről a Vistára az ne váltson hanem a 7-et vegye. Vajon miért? Azért, hogy a Win 7-et népszerűsítse. Elvégre nem ajánlhatja mindkettőt. Ebből a kijelentésből magyar szokás szerint egy hülye hablaty bulvárhír lett.

Az, hogy kinek melyik OS jön be erősen függ, az egyén izlésétől és hogy milyen gépen használja. Eddig akiket hallottam panaszkodni a Vista-ról azok mind olscool őskövület nettop gépről próbálták. Nekem nem kell egyik OS-t se jellemezni próbáltam mind XP (Service Pack1 előtti) óta. XP egy instabil (nem kékhalál, henem programfagyás).
Vista-t használokmióta végleges lett. SP1 előtt tényleg voltak vele gondok de mióta van rá SP1 azóta semmi gond vele. Semmivel sem gyorsabb erős gépen a 7 sem. A telepakolt Vista-m is 30mp alatt meg a 7 RC-m is 30mp körül boot-olt be. A telepakolt Vista is meg a csupasz alap 7 RC is ~900MB RAM-ot zabál a 4GB-ból. Ennyit a kisebb RAM-éhségről ...

Programok is ugyanúgy futnak ha fut a 7-en mert a GoW például nagyon nem akart pedig eredeti nem warez .
Sokaknak azért mert mókolt warez-t használnak, nekem eredeti SP1 Home Premium van és az sokkal jobb. Telepítés is másmilyen mint a warez-zal. Persze a sok okostojásnak torrentről összeszedett vlite-os SP1-e van ami nem ugyanolyan.

Igazság szerint nekem a 7-ből az új tálca tetszett meg más lényegi különbség nem tűnt fel. Persze elhiszem, hogy minimum konfigon jobban futhat a 7, de gamer konfigon ugyanúgy.

Bocs ez lemaradt:
„Legfőbb hibájának az alábbiakat rótták fel: igencsak (némileg indokolatlanul) magas hardverigény, rengeteg kompatibilitási gond, sok helyen túlbonyolított felhasználói felület, meglehetősen lassú működés, illetve a felhasználói fiókok felügyeletének (UAC – User Account Control) rendkívül idegesítő viselkedése."

Előbbi megoldódott az idővel, utóbbiról meg csak annyit, hogy 1 kattintással ki lehet kapcsolni az UAC-t amit én a csodálatos 7-en is elkövettem. Amúgy hiába a szintes UAC ugyanúgy pofátik mindenért így előrelépés 0. Sőt a Vista patrícióját nekem minimum szinten is megtagadta így OFF lett belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. eHOG
2009.06.16. 17:41
Nagyon-nagyon jó írás!
Olyan Darth Smoke (Czigléczky) minőségű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. DarthSmoke
2009.06.16. 18:38
Köszönöm, Bence!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. polarx
2009.06.16. 18:49
hát én akkor se kezdek itt vitatkozni.. nekem a vista rossz volt nagyon.. ez számomra bőven jobban megy.. ezt úgyis mindenki magának tudja eldönteni meg maga látja de hát most mivan akkor..?!.. kinek a pap kinek a paplan..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. meganoname
2009.06.16. 20:04
Hát engem ez a cikk sért :S idézem miért "igyekeznek feledtetni a Vista kudarcát" a Vista azért volt kudarc mert a felhasználok többsége fél az újtól és a sok XP fan leugatta csak ezért? mert elárulom hogy akinek nem tetszett a vista annak a Win7 se fog mert ugyan úgy nem fogja megtalálni benne mi hol van és ha a sok XP fannak lett volna egy kis esze akkor leesett volna nekik hogy bele lesznek ebbe kényszrítve szal jobb lett volna tanúlni a vistából mint fújjogni és utána a régi vista felhgaszláókat majd azzal zaklatni hogy jaj mit hol találok meg .... és és a Vistát azóta használom mióta béta és elárulom hogy a vista kompatibilitásból bétának is jobb volt mint a win7 én felraktam a win 7et de semmi nem ment rajta se vista driver se xp mikor a vistát felraktam és nem volt a lapomhoz vistás driver simán ment az xp-el ezzel szemben a win7 nem hát következtetés képp nekem ennyi elég is volt a win7ből :S
szal aki xpről win7re vált annak a véleménye nem érdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. hunmyke
2009.06.16. 20:55
meganoname, amit idéztél az miért sért téged?
Amit írtál az sokkal sértőbb az "Xp fannok"-kal szemben, mert gyakorlatilag lehülyézed őket, mert nem váltottak...

Én Xp-ről váltottam Win7-re, és mindent megtalálok, a Vista mégsem jött be nekem, akkor melyik kategória vagyok?

Érdekes, én felraktam a win7-et egyedül az x-fi platinum-ot nem tudtam felrakni...

Amúgy jó hogy egy Win7 RC változatról következtetsz, mikor a Vista-hoz van már SP1, sebaj...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Konkii
2009.06.16. 21:02
meganoname te meg ugyanúgy viselkedsz a kommented alapján mint azok az XP-sek akik nem akartak Vistára váltani.
Csak éppen itt Vistáról Win7-re van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. meganoname
2009.06.16. 21:17
TE XP fan vagy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Konkii
2009.06.16. 21:33
Akkor olvasd vissza amit írtál ezelőtt.
"Vista azért volt kudarc mert a felhasználok többsége fél az újtól és a sok XP fan leugatta csak ezért? "

Ezután:

"Vistát azóta használom mióta béta és elárulom hogy a vista kompatibilitásból bétának is jobb volt mint a win7 én felraktam a win 7et de semmi nem ment rajta..."
"...Következtetés képp nekem ennyi elég is volt a win7ből"

Szerintem te is "leugattad" a Windows 7-et. Akkor ugyanott tartunk, nem?

Vista bétát nem rakok fel, mert azt sem tudom, hogy hol lehet találni, meg azért sem mert teljesen felesleges. Windows 7 bétát meg szintén nem rakok fel, megvárom inkább a teljes verziót.
Mellesleg elég gyanús hogy másnak minden driver megy, leszámítva 1-2 apróságot. És szinte minden alapvatő driver mostmár Windows 7 kompatibilis, ezt megnézheted a gyártók honlapján.

De én csak az alapján állítom mindezt amit olvastam és a jelentős része az amit te írtál... Nem állítom hogy okos vagyok, de ez utóbbi kommented után gyanítom, hogy igazad lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. inform
2009.06.16. 22:09
meganoname, a hozzászólásod megalol :-/
A Vista problémája nem az újítás volt, hanem a használhatatlanság.
Ezt mint rendszergazda és informatikus mondom neked. ;-)
A Win7 RC már egész jól teljesített, amint egy cseppet megrugdostam (értsd: finomhangoltam). Ezt néhány helyen rosszallóan vette csak tudomásul.
Muszáj beletörődnie én vagyok az erősebb kutyus.

hunmyke, a creative.com oldalon van driver a Win7 alá is.
Még csak béta a driver, de nekem tökéletesen megy. ;-)

Aki még nem próbálta ki, az nyugodtan essen neki a Win7-nek. Eddig meglepően jók a tapasztalataim vele. A 32 és a 64 bites is szalad rendesen és a 64bites alatt végre nem kompatibilitási hibák tömkelegét látom (a Vista ezzel megőrjített).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Konkii
2009.06.16. 22:19
Egyébként egy ilyen Win7 RC 64 bites installálója kb. hány Gb? Lehet hogy elgondolkozom rajta. (Ha holnapig le tudom tölteni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. hunmyke
2009.06.16. 22:45
inform, x-fi platinum-hoz is van? Mert ha úgy kerestem csak vista driver az utolsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Konkii
2009.06.16. 22:49
Hát igen, meg mellesleg az sem mindegy hogy milyen dolgokkal próbálkozol. (Márka, mennyire új, kevésbé használt, vagy csak nincs szerencséd vele)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. inform
2009.06.17. 01:38
Konkii, ha emlékeim nem csalnak akkor 3,2 GB a 64 bites.
Java letöltés-kezelővel jön a MS-tól. Nekem 1 óra alatt a HDD-men csücsült csak ki kellett még írni.

hunmyke, ha ez is megteszi ahelyett: http://support.creative.com/Downloads/sear...S_2_18_0013.exe
Csak a "Windows 7 Introduction"-re kellett navigálni hozzá és voilá ott az összes X-Fi típushoz a béta driver. ;-)
Használd egészséggel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Konkii
2009.06.17. 07:24
Köszi, akkor majd egyszer később megpróbálom, ma már nem fogok vele szenvedni hogy letöltsem. (Nekem nem egy óra lenne sajnos... T-Online)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. meganoname
2009.06.17. 07:29
hunmyke
Szerinted az nem Tesztelés ha több gépre rakom fel szted én odaadtam az ott dolgozóknak hogy gyertek nyüstőljétek sok IQ betyár jár ide fej látom :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Konkii
2009.06.17. 07:34
És te tudod-e, hogy mi az a béta?
Odaadják a szoftver kezdetleges verzióját jó sok embernek, hogy aztán a visszajelzések alapján kijavítsák a hibáit, így majd felrakhatod és menni is fog, aztán majd a Windows 7-ről is el tudod majd ezt mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. ghadmin
2009.06.17. 07:52
Ez a bétás dolog nem csak a rendszereknél, hanem a programoknál, drivereknél (PL: nwidia beta win7 driver) játékoknál, officenál is ha jól tudom szokott lenni. Minden ami program annál általában van béta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. hunmyke
2009.06.17. 07:55
meganoname, korábban ezt állítottad: "Én mint rendszergazda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. inform
2009.06.17. 08:12
meganoname!

A Win7 már be van állítva. A Vista még azután sem vált felhasználóbaráttá.
Esetleg úgy gondoltad hogy húzzak a gépre csuhát és borotváljam is meg?!
Az a hely egyébként engem is érdekelne, ahol a rendszergazdának nem kell beállítani a szoftvereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. adam0205
2009.06.18. 09:21
Nos kíváncsi lennék, hogy akik ennyire nem szeretik a Vista-t de a 7-et igen MENNYI IDEIG használták a Vista-t? Szerintem nem sokat. Inkább a rossz hírnév tántorított el mindenkit,m meg a hülye hozzáállás.
Nem vagyok rendszergazda, de értek a PC-s dolgokhoz, napi szinten követem az eseményeket és bele is nyúlok a win-be ha kell. 23 éve használok napi szinten Vista-t és semmi baj nincs vele. Az elején tényelg lassabb volt, de ez minden új oprendszer átka, SP1 után megjavult. Kipróbáltam a 7RC-t is és semmivel sem jobb. Nekem mindenkii hatja mekkora csoda, csak annyit vettem észre, hogy új tálca van, felismerte a dolgokat (ami nagy cucc Vista-ra 5 perc alatt felrakom a drivereket.). RAM-ból ugyanannyit zabál, játékok ugyanúgy futnak.
Az a baj, hogy sokan a warez Vista-t használják amit torrent-ről szednek le ami közel sem olyan mint az én gyári OEM-em. Csoda, hogy nem jó? Hát nem. Akkor megérteném az ellenállást hogyha megvette volna valaki és úgy rossz, de az vicces, hogy warez-os változatot valaki kipróbálja egy rövid időre és milyen rossz már mindjárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. TIbbbIE
2009.06.18. 09:55
Kedves Adam0205!

Szeretnék ellent mondani neked egy picit... Nem nagyon, mert a nagy részével egyet értek.
Viszont a tört Visták után (ami gagyi az eredetihez képest) vettem egy notit, amire ugye eredeti került... Nem tudok rájönni h mit csinálhatok rosszul, de egy hónap után egyre lassab... Frissítések ugye letöltve tűzfal vírusírtó van és nem gányolok bele a rendszerbe. Abból már kinőttem. Mivel csak egy Core-Duo 1 GB rammal a vas mocskos módon felzabálja a Vista...
Nah kidobták a Win 7 Beta-t... Sokan mondták próbáljam ki mert jobb lesz. és igen!! Jobb lett, kevésbé eszi meg a gépem és gyorsabban is teljesít jópár feladatott Aero környezettel mint a Vista Aero nélkül. Örültem is mint majom annak a bizonyosnak... Viszont volt egy kis bibi... A hangkártyám recsegést pattogást árasztott magából... és azóta se sikerült írniuk egy működő drivert hozzá... (pedig 3-4 naponta kerül fel a hivatalos honlapjukra egy frissen kiadott drv!!!) Ezért kuka lett belőle, pedig nem hittem volna, h így fogok várni egy Windows RC-t mint a Win7 et. Rengeteget javítottak a Vistán is, rengeteg újjítás került át a 7es ből belőle aminek szerintem sokan örülnek is!! De téy és való hogy a Win 7 RC visszább vett a gyorsaságából, mint a Beta!!! Ezt nem tudom felfogni épp ésszel h miért de így van!!
Ha valaki esetleg tudja ossza meg velünk! Úgyhogy amíg nem tesznek vmit a srácok a Microsoft-nál én addig visszatértem a régi felálláshoz! (Vista a energiatakarékos üzemmód miatt, és Ubuntu minden másra)

Üdv.:TIbbbIE
u.i.:Mostmár lehet pálcáttörni felettem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. danee91
2009.06.18. 10:28
1GB rammal én sztem fel sem tolnék Win7-et, amúgy nekem nem lassul be, pedig 1 hónapja fennvan...960MB ramot kapásból megeszik a notin, de az össz 3GB miatt nincs miért aggódnom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. djspill
2009.06.18. 12:21
adam0205, én sem értek túlságosan egyet Veled. Használtam EREDETI Vistát, barátnőm gépén most is az van, mert még garis, gyárilag adtak hozzá Vistát. Fél év után, még Ő is azt mondta, hogy alig várja h lejárjon a garancia, mert nem működik hibamentesen a Vista. Én most win7 RC-t használok, 1 Gb rammal, de a másik gépen 512 rammal is hibátlanul megy! A Vistáról ezt nem nagyon mondhattam el. Mondjuk a win7el annyi problémám van, hogy a radeon 9250pro videókarit már nem támogatja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. adam0205
2009.06.19. 09:32
Ezt már sokszor leírtam igaz máshol, hogy minimum konfigon (ami épp eléri a követelményt) ott igen gyorsabb a 7. 1 GB RAM már édeskevés, mind a Vistának, mind a programoknak. Ezt nem lehet hibaként felróni főleg ilyen alacsony RAM árak mellett. Konkrétan ha vennél bele +1 GB RAM-ot nem lenne semmi bajod többet, sőt 4 GB RAM vétele sem hülyeség.
Szóval itt sajnos a notebook gyártókat kéne fenéken billenteni, hogy van pofájuk spórolni a RAM-on, amikor minimális költséggel elférne a Vista-s notin 2 GB RAM is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. danee91
2009.06.19. 14:06
Az én notimban is csak 1GB volt, kibővítettem hát 3GB-ra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror
2009.06.21. 00:05
Ehh, ecsém, milyen mentalitás mán ez, hogy azért vegyél memóriát, mert ócsó? A kenyér is olcsó, de nem viszem haza kilószámra csak azért, mert elfér a spájzban. Ha egy oprendszer zabálja a memóriát, az igenis az oprendszer hibája, és nem azé, aki nem vesz meg minden szrt. Hogynemár, vegyek 4 giga ramot az irodai gépre, hát egy lfszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Svindler
2009.06.21. 00:07
Azért vegyél memóriát, mert erősen tud gyorsítani attól függően mit csinálsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. inform
2009.06.21. 02:32
Már nem azért hogy kötözködjem, de én asztali (inkább asztal alatti :-D) géppel is kipróbáltam a Vistát is meg a Win7-est is.
A Vista sajnos még az SP2-vel sem lett olyan stabil, mint a 7 RC-je. A 64bites Vista még most is az inkompatibilitási ablakait dobálja. Ezt még felülütni is hiába, mert nem mennek a programok. A Win7 egyszer dobott be nekem ilyen ablakot, de rányomtam neki a 'Shut Up and Work' gombra és így működik az alkalmazás.
Az erőforrás felzabálása nem csak a memóriában mutatkozik meg. A processzort is jobban beterheli és a vinyót sem kíméli. Mielőtt valaki beszólna közlöm, hogy nem tervezem még a 8magos proci vásárlását és a benne levő 4GB-nál sem akarok több memóriát betenni pillanatnyilag! Különösen akkor nem ha ezt mindössze egy operációs rendszernek csúfolt szutyok szeretné! Érdekes módon ugyanezen a hardveren a Win7-nek semmi problémája nincs. A Vista is eredeti így gondolom nem lehet arról szó hogy a Microsoft szeretne velem kiszúrni, bár ezt már megtették. Innentől reménykedjünk hogy valóban lesz upgrade opció némileg olcsóbban.
Zárószóként Svindlernek: A MacBook is 1GB-vel van kiszerelve, mégis tud futtatni ennél többet is. Akkor nem az op.rendszert kellene rendbe szedni előbb? Persze tőlem vásárolhatsz nagy kosárral is hardvert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. meridaboy
2009.06.22. 08:21
Senkit nem akarok bántani, de a véleményem a VISTA-ról:

-Nekem egy jogtiszta verzióm van amit több mint 1 éve futtatok a vasamon.
-Az első időkben sok volt a "kék halál" amit az SP1 tökéletesen orvosolt. (azóta egy sem volt)
-A frissítéseket hetente egyszeri alkalommal letöltöm és installálom.
-A programjaimnak döntő többsége "Portable" tehát nem települ direktbe az OS-be
-A gépem az elmúlt kb. 1 év alatt nagyjából 1 hetet volt összesen kikapcsolva

Nekem semmi bajom nincs a VISTA-val, maximálisan meg vagyok vele elégedve, pedig a barátnőmnek XP-je van s azt is használom napi szinten s nem érzem azt, hogy valamiben is hátrányom lenne azzal az Oprendszerrel szemben.

Nem vagyok informatikus
Nem vagyok rendszergazda
Tudok egyet s mást a gépekről

Hogy ne legyenek spekulációk azzal kapcsolatban, hogy "-Biztos egy atomerőműve van!" itt a specifikációja a gépemnek:

________________________________________________
MB: ASUS M2A-VM HDMI
CPU: AMD AthlonX2 BE2400 (2x 2,3GHz)
RAM: Kingston DDR2 2 x 2GB (800MHz, 5-5-5-18 CR2)
GPU: ATI Radeon HD 2600 XT (256MB) MSI (passzív)
HDD: SAMSUNG 500GB 16MB cache SATA II
OS: Windows VISTA
CPU cooler: Thermaltake TMG A2
MB cooler: Zalman ZM-NBF47
CASE cooler: Silent Eagle 1000 (3db rear/80mm)
CASE cooler 2: Scythe Slip Stream, 500rpm (1db front/120mm)
________________________________________________
kép hozzá:


Persze ez saját vélemény és nem is próbálok bírálni senkit, csak nem állhattam, hogy ne írjak a VISTA melett!
(pedig én is szívből utálom a Microsoft-ot)

Győzzetek meg hogy miért járnék jobban egy Win7-el (persze ész érvekkel) s behódolok elötte(tek) !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Konkii
2009.06.22. 10:14
Miért kéne meggyőznünk?
Mindenki azt használja, ami neki tetszik és megfelelő. Ha te ennyire meg vagy elégedve a Vistával, akkor úgyis szúrós szemmel fogod szemlélni (A windows 7-ben) azon hibákat, amelyeket mondjuk egy Vistánál elnéztél volna.
Amúgy valószínüleg azért csínáltak új oprendszert, hogy az még inkább felhasználóbarát legyen, meg ilyesmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. maci
2009.06.22. 17:10
Nekem bejott a hetes 64 bites RC verzioja. Feltettem XP melle, azota is csak azt hasznalom. Igaz a hangkartyahoz kellett masik drivert keresnem, mert a beepitettel kis gond volt, de ezen a kis gikszeren kivul meg vagyok elegedve vele. 1,83 GHz-es Core2Duo procival es 2 GB memoriaval szerelt laptopon hasznalom, ezen a konfigon szemre nem lassabb az XP-nel (Bar lehet a szemem csal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zolkabolka
2009.06.22. 17:20
Hát nem tudom. Az én életemből a Vista és sok más MS-es dolog is kimaradt (NT, 2000 és XP még ismerős). Egy jól összeállított régi, vagy akár gyengébb mostani (azért a kompatibilitás fontos!) gépen is, mint pl. az ATOM 330 a Linux (Ubuntu 9.04) tökéletesen megy, és a Compiz felület is tökéletesen működik (ez a Vista Aero megfelelője Linux alatt), beleértve a komolyabb effekteket is. Azért az érdekelne, hogy ezen a gépen a Vista mit csinálna?!? Amúgy ezen a kis vasocskán van még nem egy szerver alkalmazás is (web, mél), ami szintén szépen fut. Pár hónap alatt egyszer sem fagyott, pedig kísérletezek rajta ezerrel (és szinte mindig megy).
Frissíteni repository-ból frissít, ahogy kell és ahogy a MS termékek a mai napig nem képesek. Nem kell vadásznom frissítésre, maga ajánlja, amikor van valami (és biztonságos az egész).
A Linuxnál egyedül a kompatibilitás (a webkamerámat és a fura HP szkeneremet nem hajlandó rendesen használni, de ezek már régi cuccok) a probléma, ezért vásárlás előtt ellenőrizni kell a dolgokat. Már extra tudás sem kell az installáláshoz, meg amúgy is ott vannak a LIVE CD-k ismerkedéshez. A mobil internetet is a 9.04 felismeri, azzal se kell már foglalkozni.
A játékokat meg lassan csont nélkül megeszi a Cedega (WineX), főleg ha NVidia a videokártya.
Erre mindenki nálunk itt csorgatja a nyálát, hogy MS így, Windows úgy, miközben havi egyszer legalább átnézik mindenét, hátha lopott....
Néha meg lehet félni gonosz vírusoktól, amire a Linux alapból már egész jó megoldást hozott (és ugye a Linux/Unix múltja 1969-re vezethető vissza, tehát kicsit több ott a tapasztalat, mint a Windows dolgoknál). Persze a pénzes magyar Windózzal operál, és veszi/lopja hozzá a licencet... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. adam0205
2009.06.23. 21:13
Nos megnézném ha bármelyik új AutoCAD-et elfuttatnád Linuxon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bszoke88
2009.06.24. 00:32
autocad-nek van linuxos megfelelője tudtommal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. arrakistor
2009.06.25. 09:08
Ott követték el a hibát hogy egy jól bevállt , máig elfogadott oprendszer, az XP alapjai helyett, egy bukott operációs rendszer, a viszta alapjaira építkeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. peter90
2009.06.25. 09:52
A Windows XP rendszermagja elavult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sytyx
2009.06.25. 10:36
Elég hülyeség összehasonlítgatni meg fikázni az Operációs rendszereket. Főleg XP vs. Win7(vagy akár Vista)
Itt van például a DirectX9 vs. DirectX10 + 11. A 9-eshez képest a 10-es nem hozott nagy változást, de megteremtette az alapot a 11-esre. Ami várhatóan már látványos különbségeket fog hozni. Így van ez az XP-Vista-Win7 esetében is. A Vista nagyobb igényű és kissé bétás lett (bár nekem nem volt semmi bajom vele), de megteremtette az alapot a Win7-hez. Azt nem tudni, hogy tényleg jó opsys lesz-e a Win7, mint ahogy fogalmunk nincs milyen változás lesz a DirectX11-el. Nem készült program (teljes verziós) egyikhez sem még. Nekem csak egy bajom van a Win7-el, nincs hivatalos magyar nyelvű pack hozzá, amit az ápdétben felajánlana. De eldöcög addig angolon :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. inform
2009.06.25. 17:45
Azért mert az Apple nem tud semmit, még a video-renderelésben rendesen odacsap a Windows-oknak :lol:

Ha félhivatalos magyar nyelvi csomag is jó, akkor itt megtalálod:
http://rs775tg.rapidshare.com/files/233240...ungarian_x86.7z
http://rs293tl.rapidshare.com/files/233244...ungarian_x64.7z

Én is ezzel használom, tökéletesen működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. danee91
2009.06.25. 19:37
Hmm, az Update akkor nem ajánl fel magyar csomagot a Build 7100-hoz? Azt hittem nálam csak azért nem mutatja, mert már régebben felnyomtam ezt, amit itt felettem linkeltek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shahid
2009.07.10. 11:53
sziasztok. nekem valahogy nem akarja feltelepíteni a 64bites Win7-et. a 32bites gond nélkul felmegy de ha a 64essel próbálkozom folyton leáll 98%nál és valami sérült vagy hiányzol filerol regél... má többször lehuztam, ujra kiirtam és ugyse! a procim E8400, ami ha jol tudom 64bites.mi lehet a probléma? valami ötlet? köszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kailee
2009.12.01. 20:45
üdv all

nekem az a problémám a Win7 el hogy feltelepítettem a z Rc-t is és most az RTM et aktiváltam is. Erre azt csinálja amikor rámegyek a kikapcs gombra hogy a windost kikapcsolja meg a merevlemezt de cakompak az egész gépet nem.A ventilátorok ugyan úgy mennek. Mi lehet a probléma?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rabib
2009.12.01. 21:29
A Crysis-hoz akkor az a 64 bites Wista Fix kell és jó lesz(nem eredeti a Crysis) A Warheadhoz is olyan Fix kell?)az op rendszer eredeti Win7 ultimate)
lenne még egy kérdésem: A Win7 feltesz valamilyen DX-et alapból? Vagy külön kell hozzá feltennem a DX10-et? Csak mert ha jól tudom a Flat out 3 támogatja a DX10-et, de a DX9-hez képest semmi változást se tapasztaltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThePoweR
2009.12.02. 14:59
Állítólag DX11-et rak fel. De ha azt nem akkor már tuti hogy 10-et és nem 9-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rabib
2009.12.02. 18:54
Megvan: DX11-et tesz fel alapból a Win7. Az ExperTool DirectX Information részében néztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!