iPon Cikkek

Windows 8: Metróval a jövőbe

Dátum | 2012. 06. 11.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | SZOFTVER

2011 szeptemberében jelent meg a Microsoft Windows operációs rendszer legújabb verziójának fejlesztői változata, amellyel akkor egy hosszabb cikkben foglalkoztunk is. A Windows Developer Preview nevet viselő szoftver mára megkapta végleges nevét, amely nem meglepő módon a Windows 8 lett.

2012. február végén érkezett a következő előzetes, Consumer Preview néven, számos fontos újdonsággal és rengeteg hibajavítással, de ezzel a verzióval sajnos nem tudtunk hosszabban foglalkozni. Helyette viszont a mostani írásunkban a május 31-én megjelent utolsó, kiadás előtti változatot vesszük nagyító alá. A Release Preview nevet és 8400-as build számot viselő újdonságot a megjelenés napja óta nyúzzuk egy asztali gépen és egy laptopon is, az alábbiakban a fejlesztések bemutatása mellett a használat során tapasztaltakat is összegezzük.

Az új Windows legmarkánsabb és egyben legtöbbet kritizált ismérve az új Start képernyő, amely a Metro UI-nak elkeresztelt kezelőfelületet hozza el az asztali operációs rendszerek világába. Mielőtt bemutatnánk az RP leglényegesebb újításait, megvizsgáljuk, vajon miért övezi akkora ellenszenv.

Kereszttűzben a Metro UI

Tavaly szeptember óta nagyon sok hír és cikk foglalkozott a nyolcas verzióval, és rengeteg felhasználói visszajelzés is érkezett a termékkel kapcsolatban. A legnagyobb vitát és ezzel a legszélsőségesebb indulatokat a Windows 95 óta megszokott Start gomb és a hozzá tartozó menü eltüntetése okozza, a vélemények között többségben vannak azok, akik ragaszkodnak a felhasználói felület ezen jól bevált eleméhez. A Microsoft nemhogy nem veszi figyelembe ezeket a hangokat, de a végleges változatig olyan védelmi mechanizmusokat szándékoznak beépíteni a rendszerbe, ami megakadályozza a régi megoldás visszacsempészését. Ez a lépés borítékolhatóan tovább bőszíti az elégedetleneket, és sokakat eltántoríthat a váltástól. Feltehetjük a kérdést: miért ragaszkodik a fejlesztő cég ennyire ehhez az irányvonalhoz, és miért akarja mindenáron ránk kényszeríteni a Metro felületet?

Akcióban a Metro UI
A válasz nem is olyan egyszerű. A Windows 7 asztali számítógépre és hagyományos laptopra nagyon jó volt, ezt igazolják az eladási adatok és az általános elégedettség, ami a terméket övezte. Ugyanakkor a 2010 elejétől kibontakozó tablet-őrülettel, az Android és az iOS térhódításával az ablakos rendszer nem tudta felvenni a versenyt. A Microsoftnak tehát lépnie kellett, és ők úgy döntöttek, hogy a Windows Phone-ban bemutatkozott kezelőfelületet ültetik át, ezzel kétarcúvá téve az eddig egységes platformjukat. Ez idáig rendben is van, de vajon miért erőltetik az asztali verzióban is ezt a megoldást? Miért nem készítenek külön egy tabletes változatot?

Véleményünk szerint a koncepciót akkor lehet megérteni teljes egészében, ha megnézzük a 2012-es Computex előtt bemutatott Acer és Asus termékeket. Egyrészt nem mehetünk el szó nélkül a Windows RT bemutatkozása mellett, hiszen hosszú idő után először lesz az operációs rendszernek nem x86-os processzoron futó verziója. Az ARM architektúrás lapkákon futó változat komoly megkötéseket tartalmaz: bár van benne Asztal, a jelenlegi x86-os alkalmazások futtatására nem lesz alkalmas, csak a Metro UI-ra épülő programok indulnak majd el. A legnagyobb dobás itt a Microsoft Office csomag integrálása lehet, de még mindig kérdéses az erre épülő eszközök használhatósága, mivel a Windows Store-ban jelenleg túl kevés alkalmazás van, és ha ez így marad, nehezen lehet versenyképes a konkurenciával szemben.

Asus Tablet 810 Atommal és Windows 8-cal
Másrészt ugyanakkor az x86 verziónak lehet létjogosultsága nem asztali gép esetén is. Hűséges olvasóink talán emlékeznek rá, hogy 2011. november végén teszteltünk egy Atom processzoros, Windows 7-et futtató táblagépet, és hát finoman szólva sem voltunk tőle elragadtatva. Az Acer és az Asus idén ehhez hasonló eszközök piacra dobására készül, ám lényegesen erősebb hardverrel, várhatóan jobb minőségben, és természetesen azzal a Windows 8 operációs rendszerrel, amely a Metro UI-ra épülő programok mellett a hagyományos asztali alkalmazásokat is képes lesz futtatni. Így a tablet és netbook kategóriák határán egyensúlyozó termékek jönnek létre, amelyek jó kezelhetőség, kiegyensúlyozott teljesítmény és hosszú akkumulátoros üzemidő esetén sikeresek lehetnek, és alaposan felforgathatják a hordozható eszközök piacát.

Ne felejtsük el azt sem, hogy az új felület nem pusztán csak egy GUI, hanem mögötte egy teljesen új alkalmazásfejlesztő platform (Windows Runtime) is kibontakozik. Ennek segítségével a korábbiaknál jóval egyszerűbb kezelőfelületű, érintésre optimalizált, továbbá a hordozható gépek akkumulátorát jobban kímélő és a vírusoknak, kártevőknek ellenálló szoftvereket készíthetnek a programozók. A Release Preview-val egy időben vált letölthetővé a Visual Studio 2012 kiadás előtti változata, amelynek ingyenes (Express) verziójával Metro-alapú alkalmazásokat tudunk könnyen, gyorsan fejleszteni.

Alaposan körbejárva a kérdést, arra jutottunk, hogy a Microsoft mindent egy lapra tett fel. Abból kiindulva, hogy az asztali PC-k eladásai folyamatosan csökkenő tendenciákat mutatnak, azt a következtetést vonták le, hogy mostantól célszerűbb lesz inkább a táblagépek felé fordulni, illetve az érintőképernyős használatot előtérbe helyezni. És akkor még nem beszéltünk az érintős monitorokról, illetve az ilyen technológiájú all-in-one gépekről sem. Hogy ez a stratégia mennyire lesz sikeres, legkésőbb 2013-ban mindenképp kiderül.

Most viszont kanyarodjunk vissza a Windows 8 RP újdonságaihoz, először nézzük meg, mi változott a Start képernyőn!

A Start képernyő újdonságai

Először a Consumer Preview-ban találkozhattunk azzal, hogy a kurzort a képernyő sarkaiba mozgatva bukkannak elő a felhasználói felület új elemei. Ezzel párhuzamosan a Start gomb eltűnt a tálcáról, és csak a bal alsó sarokba mozgatott egérmutató hatására bukkan fel egy kis színes téglalapocska formájában. Ennek egyik érdekessége, hogy a külseje kicsinyített mása a Start képernyő aktuális állapotának. Sokkal fontosabb apróság, hogy jobb gombbal rákattintva egy olyan menüt kapunk, amelyből egy kattintással elérhetjük a Control Panelt (Vezérlőpult), a Device Managert (Eszközkezelő), vagy akár nyithatunk egy parancssort adminisztrátori jogosultságokkal.

A Start gomb felbukkanó menüje
Bal gombbal klikkelve a híres-hírhedt Start képernyő tárul a szemünk elé, az élő csempékkel, illetve a hagyományos alkalmazásokat reprezentáló statikus téglalapocskákkal. Újítás, hogy ha háttérképet nem is állíthatunk be, a csempék mögötti mintázatot kiválaszthatjuk, illetve a korábbi verziókhoz képest lényegesen több színből választhatjuk ki a hátteret.

A Windows Vistában bevezetett 3D-s taszkváltás, a Flip3D mostantól nem létezik, helyette a Windows+Tab billentyűkombinációval a Metro UI-t használó teljes képernyős alkalmazások között válthatunk. Hasonló hatást érhetünk el akkor is, ha a bal felső sarokba megyünk, ekkor felbukkan a soron következő háttérben futó alkalmazás kicsinyített képe. Erre rábökhetünk, és így átváltunk rá, vagy az egeret lejjebb mozgatva a Switcher nevezetű felület tűnik elő, amely emlékeztet az Android Ice Cream Sandwich alkalmazásváltójára. Természetesen a jól megszokott Alt+Tab is működik, az így kapott alkalmazáslista vegyesen tartalmazza az asztali és az újgenerációs alkalmazásokat.

A Switcherrel tudunk alkalmazást váltani
A helyenként előbukkanó elemek kellemetlenek is lehetnek, például olykor nehéz a bal felső sarokban található rendszermenü ikonját eltalálni anélkül, hogy a metrós téglalap jelenne meg, és arra klikkelnénk rá véletlenül. Ehhez hasonló dolgok bőven előfordultak a felhasználói előzetesben, de a mérnökök fejlesztettek a precizitáson és az időzítésen, így már jóval ritkábban történik meg, ettől függetlenül zavaró lehet.

A Metro UI alkalmazások bezárása a megszokott Alt+F4 kombinációval is lehetséges, de megtehetjük úgy is, hogy a felső élüknél fogva megragadjuk és a képernyő aljára „ledobjuk” őket. Ezeket a programokat a képernyő valamelyik széléhez „dokkolni” is tudjuk, így akár egy hagyományos asztali alkalmazással is osztozhatnak a képernyőn. A Windows Asztalon a Win7-tel bevezetett Aero Snap továbbra is működik, tehát nem kell lemondanunk például egy Word dokumentum és egy Excel táblázat egymás melletti szerkesztéséről sem.

A képernyő jobb sarkai sem maradtak ingerszegények. Ott elidőzve ugyanis két dolog is megjelenik. Odahúzva az egeret, bal oldalon az időt és a dátumot pillanthatjuk meg, jobb szélen pedig a Charms nevezetű sáv bukkan fel, amely környezet-érzékeny, és minden esetben öt ikont tartalmaz. A Search segítségével az adott alkalmazásban (például a Metro UI-s Wikipediában) vagy magában a Windowsban kereshetünk. A Share arra szolgál, hogy fényképeinket, zenéinket, videóinkat megosszuk akár e-mail, akár a népszerű közösségi szolgáltatások közvetítésével. A Start ikon a sokak által hiányolt Start gombot pótolja, rákattintva az azonos nevű képernyőn találhatjuk magunkat. A Devices pontban a külső eszközöket (például kivetítő) kezelhetjük. Végül, a Settings az éppen aktív program beállításainak módosítására szolgál, illetve ide költözött a hálózati beállításokat, hangerőt, területi beállításokat változtató menüpont, és itt lehet kezdeményezni a Windows leállítását, valamint újraindítását is.

Klasszikus asztal és a Charms
Az előző cikkben említettük, hogy már néhány program feltelepítése is káoszt okoz a Start képernyőn, és ennek az az oka, hogy az összes parancsikon, ami eddig a Start menüben létrejött, automatikusan megjelenik csempe formájában. Ez sajnos a kiadásra jelölt verzióban is így van, és rengeteg bosszúságot okoz a felhasználóknak, mert a felesleges elemeket egyesével kell törölni. Várhatóan a végleges változat is így fog működni, ezért csak abban reménykedhetünk, hogy a szoftvergyártók módosítják a telepítőprogramjaikat, hogy legalább ki lehessen választani, mely parancsikonok jelenjenek meg csempévé változva.

A jobb egérgombot lenyomva a megjelenő alsó sávban az All apps pontra kattintva lényegében a régi Windowsok „All programs” menüpontjának megfelelő listát kapjuk vissza, ahol csoportosítva találjuk meg a programjainkat. Meg kell azt is jegyezni, hogy a Start képernyőn a programok nevének valamely részletét elkezdhetjük gépelni, és ez instant keresést vált ki, tehát másodpercek alatt megtalálhatjuk kedvenc alkalmazásunkat.

All apps lista teljes nagyságban...
A zűrzavar áttekintésének újabb eszköze a jobb alsó sarokban található, kis vonalkát szimbolizáló gomb, amellyel a csempék, programok, kontaktok, egyebek listáját össze tudjuk zsugorítani, plusz a rendszer csoportosítja is őket, így könnyebben megtalálhatjuk, amit keresünk.

 ... és összezsugorítva
Összességében elmondható, hogy a sokat kritizált új kezelőfelület nagyon sokat fejlődött az első bemutatkozása óta, de van még hova javulnia. Az embernek olyan érzése van, hogy ez egy „1.0-s verzió”, amelyet a következő változatban lényegesen át fognak dolgozni. Hasonlóan az Office 2007-ben bemutatkozott Ribbonhoz, amely a bemutatkozásakor nagyon nagy port kavart, de az idők során számos kisebb-nagyobb módosításon keresztülment, és mára egészen használhatóvá nőtte ki magát.
 

Új Metro alkalmazások

A Windows 8 RP legnagyobb dobása a rengeteg beépített Metro-felületű alkalmazás, amelyek elsősorban a korábbi verziókban meglévő segédprogramok új változatai, illetve a korábbi Live Essentials nevű csomag elemeinek reinkarnációi. Érdekesség, hogy bár az ingyenesen letölthető és kipróbálható tesztverzió angol nyelvű, a megfelelő területi beállítás kiválasztása esetén a fent említett programok ékes magyar nyelven kommunikálnak a felhasználókkal.

Elsőként a digitális médiával kapcsolatos alkalmazásokat vizsgáljuk meg. A Kamera fényképek, illetve videofelvételek készítésére szolgál, és a notebookunk webkameráját, vagy a tabletünk megfelelő érzékelőjét tudja használni. Az elkészült alkotások a Fényképek nevű, lényegében a mobiltelefonok galériájának megfelelő programban tekinthetők meg. Ez utóbbi egyébként nem csak a háttértárolóinkról, hanem a SkyDrive, Facebook, illetve Flickr accountokból, valamint más eszközökről (például Windows Phone mobilokról) is képes összegyűjteni a fotóinkat, és azokat egy helyre gyűjti össze.

A Fényképek alkalmazás
A korábbi felhasználói előzeteshez képest teljesen átalakult a Zene és a Videó nevű alkalmazás. Mivel a Windows Media Player gyakorlatilag változatlan maradt a Windows 7-hez képest, sejthető, hogy a Microsoft nem titkolt célja ezt a régi szoftvert lecserélni az előbb említett újakkal.

A Zene tulajdonképpen a korábban Zune néven ismert program pehelykönnyű, a végletekig leegyszerűsített verziója. Az egyszerűsítéstől függetlenül azonban még Zune Pass integrációval is bír, így nem csak lejátszásra, hanem a zeneboltban böngészésre és vásárlásra is alkalmas. A korábbiaktól eltérően képes fájlokat külön-külön is lejátszani, egy egészen jól használható fájlböngésző segítségével választhatjuk ki a kiszemelt állományokat (nevetséges, de mappákat nem tudunk kijelölni benne). Ezen kívül az operációs rendszer Music nevű könyvtárára támaszkodik, amely a hasznossága mellett kényelmetlenségeket is tartogat. Hálózati meghajtóról még mindig nem tudunk felvenni mappákat a zenetárba, csak külső segédprogram segítségével. Ugyanakkor, amíg az így megadott helyekről a WMP képes összegyűjteni és kategorizálni a számokat, addig ez egyelőre nem megy a Zenének. Remélhetőleg a végleges verzióban ezt javítják.

A Zene alkalmazás egyedül érzi magát...
A Videó nagyon hasonló felépítésű az előbb elmondottakhoz, csak mozgóképek lejátszására használható. Sajnos nem túl sok beépített kodek áll rendelkezésre, de bízhatunk benne, hogy hamarosan megjelennek olyan, külső gyártóktól származó csomagok, amelyek gyógyírt jelentenek erre a problémára.

A korábban Outlook Express, később Live Mail nevet viselő, kissé rossz emlékű e-mail kliens az új Windowsban szimplán Mail néven fut, és gyorsabb, egyszerűbb, mint valaha. A szoftver Hotmail, Gmail és Exchange típusú fiókokat kezel, és több ilyen párhuzamos használata esetén szépen szétválasztja a leveleket. Bár a funkcionalitás meg sem közelíti egy asztali levelezőprogram képességeit, mégis hordozható eszközökön kiválóan alkalmas lehet az e-mailek gyors és egyszerű áttekintésére, küldésére és fogadására.

Mail
A Windowsra sokáig nem volt jellemző, hogy a kontaktok kezelését könnyedén lehetővé tette volna, de a Kapcsolatok alkalmazás talán változtathat ezen a helyzeten. (Megjegyzendő, hogy ez az angol változatban People néven fut, és így rögtön beugrik, hogy valójában a Windows Phone-ból ismert azonos nevű hub megvalósításával állunk szemben.)

Hasonlóan a modern mobil operációs rendszerekhez, itt is lehetőségünk nyílik arra, hogy megadjuk Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, Hotmail, Exchange felhasználói nevünket és jelszavunkat, és a program megjeleníti a kapcsolatokat, szinkronizálja az adatokat az eszköz és az adott szolgáltatás között, valamint megjeleníti az állapotfrissítéseket, mindezt egy kellemes külsejű, áttekinthető felületen. Sajnos egyelőre ugyanakkor alapszolgáltatások hiányoznak: nem lehet a megjelenítést testre szabni, és nem találtunk módot az ismétlődő kontaktok valamilyen formában történő egyesítésére sem.

Az Üzenetek a különféle chatszolgáltatásokat fogja össze: itt érhetjük el a jó öreg Messenger-fiókunkat, de a Facebook fiókot az alkalmazással összekapcsolva az ottani csevegéseket is bevonhatjuk a játékba. Arra vigyáznunk kell azonban, hogy a megadott szolgáltatásokba a program mindjárt be is jelentkezik, így meglepetésként érhet minket, ha egyszer csak üzenetet kapunk.

Apropó, értesítések. Az új Metro-felülettel együtt jár, hogy a Windows Phone operációs rendszerhez hasonlóan itt is kis téglalapocskákban, illetve a képernyő közepét teljes szélességben elfoglaló sávban bukkannak fel a rendszer legfontosabb közlendői (toast notification rendszer).

Három vadonatúj program debütált a legutolsó előzetesben, a jövevények a Hírek, Sport, Utazás nevet viselik. Mindegyikről elmondható, hogy teljes mértékben kihasználják a Metro UI adta lehetőségeket, és tipikus példái annak, hogyan képzeli el a Microsoft az online tartalomszolgáltatást. Hozzá kell tenni, hogy egyelőre nem minden szolgáltatás érhető el hazánkban, például a magyarországi hírek és sportesemények között egyelőre nem tudunk tallózni, de a népszerű úti célok között mi is kereshetünk, böngészhetünk az éttermek és hotelek kínálatában, vagy akár a megfelelő repülőjáratot is megnézhetjük.

Hazánk fővárosa az Utazás alkalmazásban
A fenti szoftverek ugyanúgy a Bing szolgáltatásait használják, mint az erre épülő Pénzügyek alkalmazás, de ide tartozik az Időjárás modul, amely az egyetlen, ahol Magyarország (és Budapest) kiválasztható. A Térképek jelenleg nem képes konkurálni a Google Maps-szel, de arra alkalmas lehet, hogy megkeressünk egy utcát, már csak azért is, mert képes együttműködni az eszközbe épített GPS-modullal is a pontosabb helymeghatározás érdekében.

Az új Windows a legfontosabb beállításokat a „felhőben” tárolja, és onnan képes visszaállítani újratelepítés után. A legújabb trendeknek megfelelően integráltan áll rendelkezésünkre a SkyDrive alkalmazás, a gyakran használt állományaink online tárhelyre mentéséhez és megosztásához. Természetesen, az itt elhelyezett fájlokat más, a szolgáltatást használó eszközről, például egy Windows Phone mobilról is elérhetjük.

Az Xbox tulajok valószínűleg örülni fognak az Xbox Live jelenlétének, ahonnan nem csak a konzolhoz, hanem a Windowshoz is letölthetjük a legfrissebb játékokat.

Az új operációs rendszer „kétarcú” böngészője, az Internet Explorer nem ment keresztül látványos átalakuláson a kiadás előtti változatig, ugyanakkor a háttérben számos fejlesztést fedezhetünk fel. Egyrészt a sebességen lényegesen sikerült javítani, az oldalak megjelenítése gördülékenyebb lett, és nem lehet olyanokat tapasztalni, mint a korábbi verziókban, hogy a metrós variáns nem boldogul ugyanazzal az oldallal, amivel az asztali könnyedén megbirkózik. A legfontosabb újdonság mégis az, hogy a Metro UI-n is elérhetővé vált az Adobe Flash egy limitált kiadása, amely a YouTube-videók lejátszását meg tudja oldani, de például a magyar Videa problémát okoz neki. A hivatalos indoklás szerint ez – mint annyi más is a Windows 8-ban – a hordozható eszközök akkumulátorának kímélése, a minél nagyobb teljesítmény, és a biztonsági megfontolások miatt van így. A támogatott webhelyek a Compatibility View listájában találhatók meg. Az asztali IE természetesen a teljes értékű Flash-t futtatja, az eddig megszokott plugin formájában.

A felhasználói előzetesben debütált az új alkalmazásbolt, a Windows Store, amely a Release Preview-ban apróbb finomítások mellett már nem csak metrós alkalmazásokat kínál a felhasználóknak. A kinézet és a működés nagyon hasonló a más operációs rendszerekben megszokotthoz, egyedül az elérhető szoftverek száma az, ami rendkívül alacsony, de várhatóan a hivatalos megjelenésig ez a helyzet változni fog. Persze szó nincs arról, hogy nem találhatunk jó és igényes alkalmazásokat, például a Wikipedia nevű egy jól sikerült darab, színvonalas, jól használható.

Wikipedia app a Windows Store-ban
Ezzel kapcsolatban említsük meg azt, hogy az új alkalmazásoknak két jelentős előnye van a hagyományos Windows-szoftverekkel szemben. Egyrészt az élő csempék támogatásának köszönhetően a Start képernyőn folyamatosan változó, kurrens tartalmat tudnak megjeleníteni, másrészt ezek akár az RTM megjelenése után is frissülhetnek, az újabb verziókat egymástól függetlenül telepíthetjük fel a Store-ból.

Újdonságok a hagyományos asztalon

A hagyományos Windows asztalt lényegesen kevesebb változás érte, ezek döntő többsége már a fejlesztői előzetesben bemutatkozott. Ennek némileg ellentmond, hogy a Release Preview után is várhatóak átalakítások, ezekről később szót ejtünk. Így a Windows 8 az első olyan termék, amelyről nem tudjuk pontosan, milyen lesz a külseje az RTM-ben.

Ahogyan a korábbi cikkben már beszámoltunk, az Intéző (Explorer) megkapta a szalagot, amely remekül működik, ám az RP-ben már alapból elrejtett, a lefelé mutató nyilacskára kattintva tudjuk kibontani.

Lapos Explorer ablak
Szintén korábban említettük a fejlesztői előzetes kapcsán, hogy a két eltérő grafikus felület meglehetősen disszonánsan hat a hétköznapokban. Ezt a Microsoft is felismerhette, mert az aktuális verzióban a gombok, menük, eszköztárak „kilapultak”, leszámítva a tálcát, amely a hetes verzióhoz hasonló külsővel rendelkezik itt is. Még a várakozáskor megjelenő kör alakú egérkurzor is lapos lett, jobban illeszkedve a Metro UI lényegében kétdimenziós megjelenéséhez. Érdekes viszont, hogy például a Media Playert egyelőre nem érintette ez a változtatás, még a régi dizájnnal találkozhatunk.

A végleges kezelőfelület (forrás: Building Windows 8 blog)
A végleges változatban várhatóan eltűnik az Aero Glass, a Vistában debütált átlátszó, üvegszerű ablakkeret, csak a Tálcán marad meg ez az effekt. Szintén a teljesítménnyel és az akkumulátor kímélésével magyarázzák ezt a lépést, de amellett, hogy a vizuális élmény szempontjából szomorú hír, a rendszer egységes külsejéhez nagyban hozzájárulhat. Fontos azt is megjegyezni, hogy a mögötte rejlő technológiát nem számolják fel, tehát a GPU továbbra is hardveresen gyorsítja a kezelői felületet, csak a kinézet válik egyszerűbbé, talán unalmasabbá, de valószínűleg egyben hatékonyabbá is.

Fejlesztések a háttérben

Minden Windows verzióban számos olyan átalakítás éri a kernelt és az alrendszereket, amelyek az átlagfelhasználók előtt jórészt rejtve maradnak, mert nagyon kevés látható változással járnak.

A nyolcas számot viselő változat egy szempontból mindenképp kivételnek számít: nem lehet nem észrevenni, hogy valóban drasztikusan gyorsabban indul minden korábbinál, és ezt még régi hardveren is tudja produkálni. A jelenség magyarázata a fast startup nevet viselő újítás, melynek lényege, hogy az operációs rendszer a számítógép leállításakor a legfontosabb komponenseket lemezre menti (hasonlóan a hibernáláshoz), és a következő indításkor ezeket onnan tölti vissza. A módszer működik, és nagyjából 10-15 másodpercre rövidíti le a bootolás olykor idegtépően lassú folyamatát.

Egyetlen esetben okozhat problémát a „túl gyors” indulás: ha valamiért F8-cal vagy F2-vel meg szeretnénk akasztani a folyamatot, de nem tudjuk. Ezért a Windows 8 egy teljesen új boot menüt kapott, amelyet a metrós Vezérlőpult General szekciójában aktiválhatunk. Amennyiben a számítógépünk már a BIOS-utód UEFI-vel felszerelt, még több lehetőségünk van, akár a rendszerindítást is átirányíthatjuk egy USB-kulcsra, vagy akár a hálózatra is.


A fejlesztések elérték az NTFS fájlrendszert és az ehhez kapcsolódó chkdsk parancsot is. Az új modellben az operációs rendszer megpróbálja menet közben, a felhasználó munkájának megzavarása nélkül meggyógyítani önmagát. Amennyiben ez nem sikerül, az Action Center erről értesítést küld, és a megerősítés után a háttérben kísérli meg kijavítani a hibákat. Ha nem olyan jellegű a probléma, ami újraindítás nélkül eliminálható, akkor kénytelenek vagyunk megengedni, hogy boot időben találjon rá gyógyírt. A fejlesztők szerint a változtatásoknak köszönhetően lényegesen kevesebbszer lesz arra szükség, hogy manuálisan keressük meg a kötetek logikai hibáit.
A hardverek támogatásában is számos területen történt előrelépés. Bekerült az USB 3.0, SATA3 technológiák natív támogatása, de például a korábbiaknál lényegesen több nyomtatót képes felismerni és a drivert Windows Update-ről automatikusan telepíteni. Azok számára, akik nem rendelkeznek érintőképernyővel, de laptopon dolgoznak, jó hír lehet, hogy a Metro UI kezeléséhez szükséges gesztusok támogatását igyekeznek beépíteni a multitouch-kompatibilis tapipadok eszközmeghajtóiba, így az új felület kezelése lényegesen zökkenőmentesebbé válhat.

A modernebb GPU-val rendelkezőknek is tartogat újdonságot az új Windows: a Vistában bemutatkozott WDDM (Windows Display Driver Model) 1.2-es változata érhető el számukra, amely többek között elhozza a CPU-nál már jól ismert preemptív többfeladatos modellt. Ez azt jelenti, hogy mostantól az alkalmazások nem „sajátíthatják ki” a grafikus processzort, az időszelet letelte után kénytelenek lesznek azt átadni a következő folyamatnak. Érintőképernyős használat esetén ez nagyon fontos lehet a válaszidő mérséklése szempontjából. A cikk írásának időpontjában az AMD már elérhetővé tette RP-kompatibilis eszközmeghajtóját, amit várhatóan pár nap múlva az nVIDIA is meg fog tenni. Fontos még megjegyezni, hogy a többmonitoros támogatás is sokat fejlődött, és várhatóan a végleges változatig még fog is.

Tapasztalatok, sebesség

A Windows 8 kiadás előtti változatát két nem túlságosan izmos hardveren teszteltük, illetve folyamatosan használjuk is a mindennapos munkához. A gépek specifikációja, és az élményindexek pontszáma a következő táblázatban látható.

Élményindexek
Tudjuk, hogy sokan nem tartják relevánsnak a Windows Experience Index pontszámait, tulajdonképpen csak a viszonyítás miatt foglalkozunk vele. Az eredményekből kiolvasható, hogy elég magas pontszámmal jutalmazta a meglehetősen koros Core 2 Duo mobilprocesszort, és bár láthatóan jobban örült az AMD APU-ba épített GPU-nak, az Intel X4500MHD is teljesen elfogadható sebességgel működik együtt az új operációs rendszerrel. Ráadásul, ellentétben a korábbi két előzetessel, időközben a kék óriás az illesztőprogramon is javított, így az például HD-filmek lejátszása esetén sokkal inkább remekel.

A szintetikus eredményeken túl fontosabb a személyes tapasztalat, és itt is pozitívak az érzéseink a nyolcassal kapcsolatban. Ugyanazon hardveren sikerült közvetlenül Windows 7 után feltelepíteni, és a különbség mellbevágó. A metrós felülettel megáldott új rendszer félelmetesen gyors, és ez nem csak a gépekben tanyázó SSD-meghajtóknak köszönhető. A bootolás a ProBooknak alig néhány másodpercébe telik, és a működési sebesség is meggyőző.

Szerencsére a kompatibilitással sincsenek komolyabb problémák. A grafikus driver esetén a WDDM 1.2 miatt kell esetleg újabb verziót letöltenünk, ezen kívül lényegében minden olyan meghajtó program jól működik, amit a Windows előző verziójához terveztek. A szoftverekkel kapcsolatban csak arra kell odafigyelni, hogy a .NET Framework 3.51-es vagy korábbi verzióját külön, a Control Panel Programs and Features pontjában kell feltelepíteni, nélküle néhány program megtagadhatja az installálást vagy a futást.

Termékváltozatok

Ellentétben a Windows 7-tel, a 8-as verzióban a Microsoft lényegesen leegyszerűsítette a termék változatainak rendszerét.

A jelenleg Startert, Home Basicet vagy Home Premiumot használók egyszerűen frissíthetnek a szimplán Windows 8 nevű változatra, amely a titkosításon, a BitLockeren, a domainhez csatlakozás képességén, valamint a Media Centeren kívül lényegében mindent tartalmaz. A korábbi Professional vagy Ultimate használóinak a Windows 8 Pro variánsát kell előnyben részesíteniük, ők külön csomag képében juthatnak hozzá a Media Center szoftverhez. A kifejezetten vállalati környezetben használóknak az Enterprise változatot ajánlja a cég.

Korábban említettük, hogy készül egy speciális verzió is, ARM architektúrájú processzorokra, ez a Microsoft Office 15 bizonyos elemeit (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) integráltan tartalmazza majd, és a keresztségben a Windows RT nevet kapta. Legfőbb hiányossága, hogy nem képes a jelenlegi x86-os szoftverek futtatására, és némileg kétséges, hogy a debütálásig lesz-e elegendő mennyiségű programnak ARM-os változata.

Összegzés

Aki figyelmesen olvasta a cikket, annak nyilvánvaló, hogy akik a Windows 8-at a fejlesztő cég második Vistájaként aposztrofálják, elég nagy tévedésben vannak. A Vista egy rossz minőségű kóddal rendelkező termék volt, indokolatlanul nagy hardverigénnyel, számos felesleges inkompatibilitással sújtva. A nyolcas nem ilyen.


Az új verzió elképesztően gyors, kompatibilis a hardverek és a szoftverek túlnyomó többségével, számos értékes újítást tartalmaz, egyedül a 17 éves Start menü kiiktatása és mással helyettesítése róható fel neki. Nyilvánvaló, hogy ez sokakat eltántorít majd a váltástól, mi azért mindenképpen azt javasoljuk, hogy tegyenek legalább a Release Preview-val egy próbát, nem fogják megbánni.

A Microsoft az új Windowsszal mindent egy lapra tett fel, a várhatóan októberi debütálás, és a rendszerszoftverre épülő tabletek, illetve hibridek megjelenése után kiderül, sikeres lesz-e a termék és a stratégia. Jóslásokba nem akarunk bocsátkozni, de egy dolog biztos: fel fogja kavarni az állóvizet, és ezzel bizonyára mi, a felhasználók járunk majd a legjobban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

132. expander
2012.06.11. 09:36
Nekem nagyon tetszik az új win és a Metro UI is. Alig várom a véglegest Hajrá MS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
131. tomboy013
2012.06.11. 09:42
Nekem is nagyon bejön. Szerintem baromi igényes ez a Metro. Végre valaki mert változtatni az ósdi ikonos kinézeten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
130. berreg
2012.06.11. 09:45
Akkor dolgozzatok rajta!
Nem mindenki csak webezgetni meg levelezgetni akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
129. minikahona
2012.06.11. 09:48
Az biztos hogy az érintőkijelzőkön kényelmesebb használni a Metro-t mint a hagyományos ikonokat, de szerintem ha egérrel használja az ember akkor fölösleges egy ilyen csempének ilyen nagynak lennie. Én se a legnagyobb méreten használom a Win 7-ben az ikonokat. Majd ha kijön a full verzió kipróbálom majd, kitudja lehet tetszeni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
128. Taragas
2012.06.11. 10:01
Az mondjuk tényleg idegesítő volt, hogy felraktam egy K-lite-ot, és teletömte ikonokkal a "csodálatos startképernyőt". Amúgy én annyira megnyirbáltam, hogy kb maradt benne 5 ikon. Továbbra sem értem ezt az asztalra ráerőltetést. Technikailag nekem végre lényeges előrelépéseket hoz, de még mindig ott a metro. Hiába próbáltam ki(2-3 napig!), nagyon szokatlan volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
127. egonyolc
2012.06.11. 10:35
Remélem lesz "Professional" verzió ahol vissza lehet kapcsolni a normál nézetre...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
126. kingkong
2012.06.11. 10:44
Úristen! Ez ék alakú!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
125. Zelbacsi
2012.06.11. 10:53
Persze, hogy zavarja az embereket az új UI, egyrészt már azért, mert egy egész más kinézetre kell átszokni, másrészt engem pl. személy szerint már az eddigi asztalon is zavartak az ikonok, amik beletakartak a háttérképbe, ezért minden ikont vagy a start menüben, vagy saját eszköztárban tartottam. Ha jól vettem észre az eddigi képek alapján, a Metróban nincs is saját háttérkép(?), hanem ilyen egyszínű absztrakt hátterek vannak, amiknek a legnagyobb részét kitakarják a csempék (kivéve persze, ha leirtod a csempéket róla, mint én az ikonokat az asztalról, de akkor meg semmihez sem férsz hozzá, mert a tálca meg már nem létezik)

Lehet, hogy csak én vagyok értetlen, mert eléggé részletesen leírtad, hogy miért is ragaszkodik annyira a változtatáshoz a Microsoft, x86 kompatibilitás (vagy a hiánya) ide vagy oda, a kinézetnek ehhez érzésem szerint nem szabadna, hogy sok köze legyen, és ezen kívül egy asztali gépen van egered, és nem egy kis képernyőt maszatolsz nagy ujjakkal.

Ettől függetlenül kíváncsian várom az új windowst, de valószínűtlen, hogy rohanni fogok frissíteni, amint kijön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
124. ByrDer
2012.06.11. 10:54
A felhasználói felület, és általában a felhasználói élmény egyszerűsítése nem egy rossz dolog, csak a microsoftnál ez általában inkább butítást és kulcs funkciók elrejtését jelenti hogy a computert sosem látott felhasználó agyát nehogy összezavarja és túlterhelje, mintsem valódi ésszerűsítést és egyszerűsítést.

Win7-ben is sokáig kellett túrkálnom mikor először kellett hálózati beállításokkal manuálisan babrálnom meg egy pár "haladó" beállítással ügyködni(ami annyira nem haladó ám, de a windows inkább elrejtette őket a biztonság kedvéért -.-)

A metró felületben semmi elegánst vagy stílusosat nem látok. Funkcióra tervezték, méghozzá tabletes, mobilos funkciókra. Enélkül 100%-ban értelmét veszti asztali gépen, és csak a ronda, célszerűtlen "design" marad, úgyhogy első dolgom lesz megszabadulni tőle ha win 8-ra vetemednék... amit kizárólag akkor teszek ha mérhető (nem ilyen "gyorsabbnak érzem" szinten) gyorsulást produkál a programokban.. mert hogy én nem az OS kezelő felületét szeretném nézegetni, hanem a programjaimmal játszani, dolgozni, stb és ha ott nincs fejlődés akkor egyáltalán nincs fejlődés. Metróra cserélni a start menüt kb annyira innovatív és hasznos fejlesztés mintha azt mondanánk hogy a zöld szín elavult de az új kék.. na az a jövő és sokkal jobb élményt nyújt. Változás a változás kedvéért az nem fejődés csa k átalakulás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
123. Simba
2012.06.11. 11:16
Desktopon még a Vistánál is nagyobb bukta lesz az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
122. Stark
2012.06.11. 11:20
Feltettem én is az RP-t, ahogy az előző verziót is, de még mindig azt mondom hogy ez egy remek rendszer, lenne, Metro nélkül...
Asztali gépen a Metro egy rakás szar, nevezzük nevén a dolgokat.
Tabletre biztos jó, de akkor miért nem csak a tabletes verzióba teszik bele?
Akárhogy is próbálom megszokni, meg bemesélni magamnak hogy milyen jó ez, mindig ott kötök ki hogy jó a francot...
Asztali gépen az utolsó dolog amit használni akarok, az egy ilyen egész képernyőt elfoglaló, agyonbutított, tabletre tervezett, gagyi Metro szarság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
121. Simba Stark
2012.06.11. 11:28
Teljesen egyetértek, és nevezzük nevén a dolgokat ez egy szar. Nincs mit cifrázni rajta. Természetesen most csak desktop vonalra értem ezt. Mondjuk nekem mobilba is ronda ez a kezelőfelület, de ízlések és pofonok, azt elismerem érintőképernyőre jó lehet.
És számomra érthetetlen ez a felhasználóra való ráerőltetés, hogy márpedig neked ez az UI kell asztali PC-n is egér, és billentyűzetet használva. Habár vannak érintős monitorok, de azoknak a használata kényelmetlen. Hát vállalati eladásokról lemondhatnak, szóval akár kukázhatják is az Enterprise verziót, a Metro miatt.
Biztos lesz ügyes hack, amivel ki lehet irtani ezt a kezelőfelületet, de az meg milyen már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
120. work-air
2012.06.11. 11:44
Informatikusként nagyon sok szakmabelit ismerek, többségüket a hideg rázza az új felülettől. Szomorú jövőkép, hogy állandóan váltogatni kell majd a Metro UI és az Asztal között. Amúgy valaki próbálta már RDP-n a Metro-t?

Vállalati szinten minden partnerünk mereven elzárkózott a váltástól. Megjegyzem, az Office 2003->2010 váltásnál nem volt ilyen ellenérzés, ott kézzel fogható előnyt jelentenek az újdonságok.

Az otthoni felhasználók esetében gyk. mindegy, de sokaknak nem tetszik az új design (szerintem mintha 10 évet léptünk volna vissza grafikában). A legtöbben 3-4 programot indítottak eddig is (asztalról), de legalább volt egy szép háttérképük, amire jó volt ránézni.

A technikai fejlesztéseket üdvözlöm, de új Win esetében ez elvárt, sőt, kevés.

Természetesen ez mind a desktop felhasználásra vonatkozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
119. memo73
2012.06.11. 12:22
Nem értem, hogy miért nem adják meg a lehetőséget a választásra, hiszen csak két kicsi négyzetet kellene bepipálni, vagy valami hasonló, hogyha én rendes asztalt és aero-t akarok.
A táblák miatt "elrontanak" egy egész rendszert és félek, hogy rákényszerítenek a váltásra pl azzal, hogy csak erre lesz következő DX támogatás.
Remélem az eladási mutatók majd őket kényszerítik változtatásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
118. Steadywarp
2012.06.11. 12:40
Kettö hèt alatt nem sikerült megszokni a metrot. Hagyán csak hogy èn nem találok semmit de mi lessz a muterra? Bekeapcsolás eszmèletlen gyors kb 15-20 mp ès nincs ssdm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
117. CyberPunk6...
2012.06.11. 13:06
Tele van hibával a cikk.

Keresgélés?
Elkezded begépelni amit akarsz...


Hiba, hogy a star menühöz adott elemek megjelennek a start menüben?
talán inkább az alkalmazás fejlesztőjéne a hibája, az igényesebbekben lehet választani, hogy kérsz-e start menü ikont.


egyesével kell törölni?
baromság, ki lehet jelölni bármennyit egyszerre, lehet őket egyben törölni, vagy mozgatni...


Kevés az alkalmazás?
Ember, egy még meg sem jelent platformról beszélsz ^^


Az aero elemk
Nem csak az tűnik el ami már eltűnt, hanem a véglegesben nem lesz benne. Utána kéne nézni


Egyébként a végkövetkeztetés korrekt, de attól még maga a cikk hemzseg a hibáktól


Hozzászólások:
Kettö hèt alatt nem sikerült megszokni a metrot. Hagyán csak hogy èn nem találok semmit de mi lessz a muterra?

Mit nem találsz? minden ugyanúgy működik, még a start menü funkciói is ugyanúgy működnek, ugyanúgy érsz el benne dolgokat, komolyan, mint nem találsz?

anyukád nem fog kiigazodni azon, hogy mostantól lesz egy nagy youtube, egy nagy skype, egy nagy facebook, meg nagy fényképek ikon, meg mait használ, mit tudom én mondjuk még emailek, és nem fogja megtalálni azt a négy nagy színes téglalapot? Csak meg akkor a win7-ben sem igazodik el...
ráadásul a csempéken az élő rész mindenről értesíti őt. Látja azonnal, ha emailje jött, vagy ha fbn történt valami...


minden start menü gomb
ki se probáltátok, ha odaviszed az egeret a réi menü helyére, akkor megjelenik a start menü, kattintasz és felnyílik, pont mint régen.


Akkor dolgozzatok rajta!
Nem mindenki csak webezgetni meg levelezgetni akar.


Milyen munkát nem, lehet rajta elvégezni? Komolyan, mi az amit nem lehet rajta dolgozni? Asztali felület pontosan ugyanúgy működik, a gyorsindítás ugyanúgy működik, a rögzitett ikonok lettek a kockák, ha random app kell a start menüből, ugyanúgy start és elkezded begépelni.
MI VÁLTOZOTT? semmi...


Win7-ben is sokáig kellett túrkálnom mikor először kellett hálózati beállításokkal manuálisan babrálnom meg egy pár "haladó" beállítással ügyködni(ami annyira nem haladó ám, de a windows inkább elrejtette őket a biztonság kedvéért

win7ben két másodperc alatt elérhető a kapcsolat tulajdonsága, ahol minden részlet beállítható, gyakorlatilag a hálózati kapcsolatok fő képén választhatsz az nagy ikonos varázsló és a részletes beállítások között.
A logikus felépítés elsőre átlátható, ha gondolkodik az ember, nem csak odakattint, azt majd feljön valami.


Nem értem, hogy miért nem adják meg a lehetőséget a választásra, hiszen csak két kicsi négyzetet kellene bepipálni, vagy valami hasonló, hogyha én rendes asztalt és aero-t akarok.

Hogy az ilyen buta önbeteljesítő jóslatok ne hátráltassák, mellesleg azért, hogy mindenki fejlesszen rá normális appot, ami támogatja a metrot, és majd a wownál már az ikonod szólni fog a metron, hogy új update van, akár a letöltés állapotát is mutatja majd. Meg minek legyen benne valami ami benne van, mert végülis benne van, csak picit másként néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
116. CyberPunk6...
2012.06.11. 13:13
Azt már meg sem említem, hogy a windows egyszerű desktop oprendszerből egy nagy platformá nő, amin egységes telefon-tábla-pc felület lesz.

Azt se felejtsük el, hogy pár éven belül elkezdenek majd terjedni az érintőképernyős gépek, a jövő ez.
Az érintőképernyő nem leváltja a billt és az egeret, hanem kiegészíti, vannak dolgok amiket úgy egyszerűbb, mint egérrel meg billel.
A jövő monitora akár vezeték nélkül is használható lesz az ágyból reggel, ahol az ériontő mégiscsak jobb..


Nem azt kéne mindig nézni, hogy mire nem jó valami (mellesleg baromságokat írva, azt értem, hogy van akinek nem tetszik, de sok vélemény tele van olyan dolgokkal ami egyszerűen nem igaz. ki sem próbálta csak kitalált valamit, akinek nem inge...)
Azzal kéne törődni, hogy milyen lehetőségek vannak, az élő csempék nagy előrelépést jelentenek, ha beállítod ami kell neked, és elkezdenek rá fejleszteni, egy nagyon ifnormatív és jó felület lesz, az asztalon a hírek a naptár, a jegyzetek, fb és email értesítések, minden...
A lehetőségeket is nézni kell amik megnyílnak, aki nem lát benne lehetőségeket az nagyon beszűkült lehet. (nem lát benne lehetőséget != nem tetszik neki, ne keverjük)

Márpedig nem biztos, hogy nem éri meg (szerintem apró) áldozatokat hozni azért amit kapunk érte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
115. dlaccc
2012.06.11. 13:20
Én egy napig ismerkedtem vele, de nem nagyon győzött meg.. egy a4-es lapot tele tudnék írni, mi az, ami hiányzik nekem vagy változtatnák rajta. Persze ez szubjektív, és még várjuk ki a végét, hátha.. Amúgy vevő vagyok az újdonságokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
114. CyberPunk6...
2012.06.11. 13:23
A cégek pedig azért zárkóznak el a váltás elöl, mert MINEK?
egy cégnél nem cserélik le ameddig ellátja a feladatát. Attól, hogy a 7 mindenre elegendő, még nem lesz egyből szar az új.
Egyszerűen nincs rá szükség.

Minden programjuk elfut rajta, minden hw működik vele, minden passzol, egyszerűen nincs értelme pénz költeniük rá. Ezért nem váltanak.
Ott addig fogják azt használni ameddig csak működik.

Ha az xp menne rendesen a mai vasakon (több mag támogatás normálisan, támogatott 64-bites verzió a ram miatt stb, ha ezek meglennének, akkor mai napig xp lenne.

Ahol nem követelmény, ott még az is van a mai napig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
113. Balleno
2012.06.11. 13:33
Teljes mindegy, hogy-hogy néz ki. Az a lényeg, hogy ne fogyasszon sok erőforrást és gyors legyen. Én a startmenüt csak kb. kikapcsolásra használnám, ha nem lenne ez a funkció is belerakva a billentyűzetembe. Minden kint van azt asztalon és onnan érem el ami nekem fontos. Ha asztalon még interaktívak is lennének az ikonok az valóban még jobb lenne.
A szokásos flémwar. A Valóvilágot se nézte senki, de mindenki tudta, hogy xy mit csinált.
Senki sem fogja használni a Win8-at, aztán majd mindenkinek az lesz fent a gépén...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
112. expander
2012.06.11. 14:31
berreg

Dolgozom rajta, kiváló...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
111. robi772
2012.06.11. 14:49
Akkor lesznek nagy gondban microsoft-ék ha linuxra elkezdenek játékot fejleszteni, és gyorsak is lesznek...
Akkor lehúzhatják a rolót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
110. CyberPunk6...
2012.06.11. 15:07
robi772 - DDDD

Először el kellene kezdeni normális drivereket gyártani linuxra, akkor esetleg lehet emelkedne néhány tized százalékot az elterjedtsége. De ameddig az alkatrészek fele nem működik alatta, addig FŐLEG a notebookok térhódításával, addig inkább visszaesés várható a közeljövőben.

azt már meg sem említem, hogy ha holnaptól a linux elterjedt lenne (nem kell itt microsoftos magasságokra gondolni), mondjuk lenne egy 20-30% részesedése, akkor azonnal kiderülnének a hibái, meg a sebezhetősége, és holnaputántól arra is kéne vírusirtó, meg minden szar ami védi a gépet... rögtön nem működne a programletöltő és telepítőrendszer sem, mert ekkora kaliberre kicsit más megoldás kellene. 10 embernek írni egy ilyen nem nagy dolog, 1000-nek, már kihívás, százmillióknak pedig kéne mögé egy olyan komoly cég, mint az ms, vagy az apple, és bizony kéne egy olyan komoly alkalmazásból is, mint amit ők csinálnak...
Jah igen, és a központi softwarebeszerző, fizetett munkatársak nélkül tele lenne mindenféle szarral (sokkal jobban mint az ms vagy apole store)
rögtön fizetős kellene legyen a linux, máris bejönne a képbe a fenntartási fejlesztési költés, rögtön jönne a marketing, meg a ráerőltetés a felhasználóra, hogy fedezze a költségeket...Szóval ne aggódj, ha elkezdenek linuxra játékot fejleszteni, akkor az a játék, win és mac verzió nélkül megbukik, és ennyi történik. Ha meg lesz rá már verzió, akkor eleve nem is rakják fel miatta linuxra...
Vannak olyan elvetemültek akik linuxon játszanak, ez egyáltalán nem ezen múlik.


A félreértések elkerülése végett, van linux a gépemen, használom a linuxot, de nem akarok ráerőltetni olyat amire nem alkalmas. Ilyen például a tömeges használata otthoni gépen.
Erre jelenleg alkalmatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
109. Zabalint
2012.06.11. 15:12
"Ezzel párhuzamosan a Start gomb eltűnt a tálcáról, és csak a bal alsó sarokba mozgatott egérmutató hatására bukkan fel egy kis színes téglalapocska formájában"

Magyarul 1-el több mozdulat kell ahhoz, hogy előjöjjön a Start képernyő, mint a Start menühöz kellett. Legalábbis a képből ez jön le, ugyanis maga a Start menü helyén ikon lehet, tehát ténylegesen a sarokba kell húzni a kurzort, majd onnan pár milit vissza, majd klikk. Ehhez csak gratulálni tudok a Microsoftnak, meg a Start menü eltüntetéséhez is! Ezt nevezik felhasználóbarát felületnek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
108. CyberPunk6...
2012.06.11. 15:17
Zabalint - nem kell visszahúzni, sőt ha még a kis téglalap felugrása lőtt oda kattintasz a sarokba, akkor is feljön...

kb ugyanaz mint volt, csak nincs ott az ikon...

odarántod a bal alsó sarok közelébe és gyorsan kattintasz már jön is a menü.

Mondjuk ennyi erővel az ikon megmaradhatott volna, mert ugyanúgy működik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
107. Steadywarp
2012.06.11. 15:17
csempék a fürdőbe valók nem a desktopra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
106. Zabalint
2012.06.11. 15:18
CyberPunk666:
"ki se probáltátok, ha odaviszed az egeret a réi menü helyére, akkor megjelenik a start menü, kattintasz és felnyílik, pont mint régen."

Ja, és akkor, a cikkben lévő screenshot alapján, el is indítottad az Internet Explorert :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
105. CyberPunk6... Zabal...
2012.06.11. 15:19
Akkor ezek szerint te sem próbáltad.

A bal alsó sarokban simán lehet kattintani, és a start fog feljönni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
104. Zabalint
2012.06.11. 15:19
CyberPunk666:
Nézem a képet, és itt nálam a Win7 tálcáját, de nem úgy tűnik, mint ha ugyanazok lennének az arányok, lehet hogy igazad van, de akkor meg kb. felére zsugorodott a Start menü "gombja". Egyébként ha ugyanakkor lenne, akkor nem lenne értelme "elrejteni".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
103. Zabalint
2012.06.11. 15:21
Nem próbáltam, de nem látom az ugyanakkora helyet a képeken, mint win7 esetében.

Amúgy meg alapból 17 év visszalépés az, hogy Start menü helyett Start képernyő van, mert a "főmenü" nem véletlenül lett részképernyős az idők folyamán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
102. Rotyoka
2012.06.11. 15:22
Nekem ettől a Metro UI-tól mindig hányhatnékom van... Annyira erőltetetten tablet UI hogy iszonyú.. Tableten fainság lehet az biztos de könyörgöm asztali pc-n vagy notebookon mi ez a hányás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
101. CyberPunk6...
2012.06.11. 15:23
Zabalint - kipróbáltam és a bal alsó sarokban a képernyő bal szélére érzéketlen, de ha a tálca alá akarod vinni az egeret akkor jön fel.

Még az explorer ikon 1/3 részén is, ha a tálca alá húzod bejön.

ez tényleg hülye megoldás, ennyi erővel lehetne gombja, de mindenesetre oda kattintva működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
100. Rotyoka
2012.06.11. 15:25
Egyébként mibe, hogy DAZ-ék csinálnak majd egy lehetőséget a Loaderben, hogy vissza lehessen állítani a régi felületet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
99. CyberPunk6...
2012.06.11. 15:30
képen

erre érzéketlen:


erre viszont ugrik:

(pirossal jelöltem az egér helyét, mert vmwareben fut)

Igen magának a gombnak az eltüntetése baromság volt.

Amúgy, szokható, bár felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
98. Zabalint
2012.06.11. 15:30
Így akkor viszont máris 2/3-ad alá esne a találati arányom, mert az esetek nagy részében (már amikor egérrel használom) lehúzom az egeret a bal alsó sarokba és klikk, de ez általában 1/3-adban tényleg a sarok, 1/3-adban a bal széle a saroktól pár milliméterre vagy az alja a saroktól pár milliméterre. Ezek szerint ezek közül egyik esetben nem menne a dolog.

Azzal nem értek egyet, hogy az érintőképernyő a jövő úgy általában. Igen, sok olyan dolog van amire jó, de a legtöbb munka esetén, amit gép előtt ülve végez az ember, nem hasznos az érintőképernyő. Egyébként éppen ezért bukott meg a Tablet PC-k első szériája, amiknek a többsége igazából laptop/netbook volt érintőképernyővel, mert a billentyűzet miatt nem voltak annyira könnyedek, mint a mai tabletek, az érintőképernyőt meg nem kényelmes munka közben használni, tehát laptop helyett sem voltak jók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. noherczeg
2012.06.11. 15:35
A konklúzió mentette meg a próbálkozás lehetőségét kb. Hihetetlenül ellenszenves a metro-ban ez az erőltetett fókuszáltság. Azért van 22"-os monitorom, hogy sokat lássak, de nem sok ikon, hanem funkciót. Az, hogy alanyi jogon mindenkitől megfosztájk a beállíthatóság lehetőségét, illetve azt, hogy belenyulkálhasson a rendszerbe pedig mai napig érthetetlen számomra. Tudom, hogy a felhaszánlók 99,999%-a suta weekend warrior, de attól a kevés/kicsiny kissebbségtől miért kell minden egyes verziószám váltáskor elvenni valamit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. Zabalint
2012.06.11. 15:36
Rotyoka:
Én anno használtam Windows 3.1-et olyan kiegészítővel, ami tálcát és Start menüt adott (a Windows 95-höz gyenge volt az a gép). Akkor az ilyesmi nem lehetett égő a Microsoftra nézve, hiszen egyértelműen az új felület volt a jobb, így viszont más lenne a helyzet, ha tömegesen 3rd party kiegészítővel használnák a win8-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. Svidi
2012.06.11. 15:36
Én már csak a 4-es metrót várom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. CyberPunk6... Zabal...
2012.06.11. 15:42
Én azt mondtam, hogy az érintőképernyő a harmadik perfiéria lesz. Nem váltja le sem a billt sem az egeret, mert fárasztó mutogatni.

De néha egy egy művelethez hasznos lehet, és nem jelentene problémát beépíteni azt a laptopokba, monitorokba. Laptopoknál sokszor kényelmesebb lenne mint a touchpad.

el tudnám viselni, ha mérnöki tervezés közben lehetne pár dolgot gesztusokkal csinálni, mint a két sarkát megfogom és tetszőlegesen húzom egyszerre a helyére, meg ilyenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. Zabalint
2012.06.11. 15:43
noherczeg:
"A konklúzió mentette meg a próbálkozás lehetőségét kb. Hihetetlenül ellenszenves a metro-ban ez az erőltetett fókuszáltság."

Ezt nagyon jól megfogalmaztad. Én is ugyanezt gondolom, bár én elsősorban a Start képernyőre vonatkoztatva, anno 14 colos képernyő volt az átlagos, mikor megjelent a tálca és a Start menü a Windowsban, de már akkor előnyös volt, hogy nem takarta le az egész képernyőt a "főmenü", míg előtte igen(a Programkezelőre gondolok, és tudom hogy lehetett részképernyős is, csak azt necces volt kezelni úgy). Most sokkal nagyobb monitorok vannak, ezért sokkal inkább igaz, hogy nem jó ha egy főmenü mindent letakar. De ezt a Microsoft nem úgy gondolja.

Én úgy látom hogy ugyanazt a hibát követik el, mint a Pocket Pc-Windows Mobile esetében, csak ellenkező előjellel, ott egy asztalra jól használható megoldást erőltettek mobil eszközre, most meg egy mobil eszközre jó megoldást erőltetnek asztalra. Persze benne van az is, hogy most már változtatniuk kellett, mert nem biztos, hogy egy újabb a korábbiakhoz hasonló Windowst el tudtak volna adni, a Windows XP és baromi sokat élt, azt már nem lehet csinálni mint anno, mikor megvették sokan a Windows 98-at, pedig látszólag alig változott a 95-höz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. Zabalint
2012.06.11. 15:45
CyberPunk666:
Igen, értem, úgy meglenne az előnye. Ellenben nem biztos, hogy emiatt érdemes az oprendszer kezelőfelületét érintőképernyősre szabni, hiszen ha mondjuk munka közben 95%-ban egér+billentyűzet módban ülsz a gép előtt, akkor ha mondjuk a mérnöki programban húzogatsz valamit a maradék 5%-ban, ahhoz nem kellenek csempék az oprendszer menüiben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. CyberPunk6... Zabal...
2012.06.11. 15:46
Amúgy ha megnézed a start funkcionalitását és azt, hogy miket lehet a metros programokkal csinálni, akkor rájössz, hogy igazából az emberek bőven több, mint 80 százalékának el sem kell hagynia a start menüt, hogy mindent elintézzen amit akar.

fb, képek, email, net, zene, film, skype...

ez mind megy a csempékből metro appal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. CyberPunk6... Zabal...
2012.06.11. 15:48
vezetéknélküli monitor reggel az ágyban otthon, érintővel...

az érintős meg azért fog terjedni, mert kb 5 forint, csak a gyártók lehúzzák róla a pénzt. Ameddig "újdonság"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. Zabalint
2012.06.11. 15:54
Úgy van, az emberek 80%-ának nem kell majd a Start menü/képernyő, ezzel egyetértek, azonban éppen az volt a Microsoft ígérete, hogy a normál desktop mód továbbra is ott lesz a többi 20%-nak, ehhez képest ebből már kiírtották a Start gombot és a Start menüt. Bár abban a 80%-ban sem vagyok biztos, rengeteg hozzá nem értő embert ismerek, akik azért már rég elsajátították a Windows alapvető használatát, nekik az új felület kezelhetetlen lesz eleinte, és buta később.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. CyberPunk6... Zabal...
2012.06.11. 16:03
Én azt mondtam, hogy nekik el sem kell hagyni. Nem azt hogy nem kell nekik a start menü.

de kérlek próbáld már ki legalább, vagy ne alkoss véleményt látatlanul..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. Zabalint
2012.06.11. 16:45
Ja, bocs, félreértettem. De mi az hogy el sem hagyja? Akkor meg mi a francnak pl. multitasking? Így ez olyasmi, mint amikor anno megvettem egy használt 486-os laptopot, amin rajta felejtették a céges cuccokat. Batch-ből csináltak rá menüket, tehát bekapcsoláskor nem a DOS prompt vagy a Win 3.1 fogadott, hanem egy főmenü, ahol csoportokba rendezve voltak a programok, funkciók. Ha valamely almenüben kiválasztottak egy programot, majd később a programból kiléptek, akkor abba a menüpontba tért vissza.

Na kb. hasonló ehhez amiről beszélsz, csak modern kivitelben, érintőképernyőre tervezve. Mármint ha nem hagyják el a Start képernyőt.

A Start képernyő/Start menü téma akkor is szembetűnő, ha ki se próbálom. Valami kellene hozzá, hogy kipróbáljam, ami ezt ellensúlyozza, de eddig semmi olyan infó nem jutott el hozzám, ami alapján azt gondolom, érdemes lenne kipróbálni. Anno a Unityt kipróbáltam, de meg is bántam. De ott nem kellett utána a Unityt használnom, volt szabad választási lehetőségem, a Windows 8 esetében viszont a hagyományos felület is átveszi a Metro korlátozottságának egy részét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. CyberPunk6... Zabal...
2012.06.11. 16:49
Egyáltalán nem olyan kezelhetetlen amilyennek tűnik és nagyon sok jó dolgot be lehet állítani.

Az appok képesek a metro felületen futni és így ki sem kell lépnie a start menüből (így is van multitasking).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. Zabalint
2012.06.11. 16:55
Nyilván úgy is van multitasking, csakhogy ha jól látom a Metro-nál nem is ablakok vannak, hanem képernyők, vagy inkább nevezzük view-oknak, és akárhogy is keresem, nem találtam olyan képet, ahol 3-4 ilyen view figyelne egymás mellett. Tehát nem nagyon látom azt, hogy ki lehetne vele használni a nagy képernyőket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. lajcsi1975
2012.06.11. 19:01
Én lehet lemaradtam valamiröl de hol is vannak azok az irományok miszerint a MS a win 8-at érintésérzékeny és nem érintésérzékeny kijelzőkkel épített desktopokra szánja? (Mikrobi)

A felhasználókat két nagy csoportra lehet osztani egyik a tartalom előállítók a másik pedig a tartalom fogyasztók. Előbbiek munkájához elengedhetetlen az egér és a billentyűzet , utóbbiaknak tökéletesen megfelel a win8 a csempéivel egy tableten.

Gondolom azzal sem árulok el nagy titkot hogy ezzel a win8-al szintén a tartalom fogyasztókat veszik majd célba. Az viszont meglep hogy itt az ipon fórumain kizárólag tartalomelőállítók vannak akik reggeltöl estig videót zenét kodolnak vágnak szerkesztenek, továbbá weboldalakat gyártanak szoftvereket írnak stb.

De olyanok nincsenek akikre a következő illik: Weboldalakat nézegetsz, Facebook, iWiW, Twitter és még ki tudja milyen közöségi oldalon lévő ismerősök frissítéseit követed, híroldalakat, hírleveleket olvasol, recepteket keresel, figyeled az időjárás riasztási fokozat változását vagy éppen óránként nézegeted, hogy kitől kaptál emaileket. Tanulsz, informálódsz, szórakozol. Pedig épp nekik van kitalálva ez a win8.

Nagyvonalakban ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. Rotyoka
2012.06.11. 19:09
CyberPunk666 :

Aki tapizni akar vesz magának Tábla Pc-t... Nem gondolod, hogy elég abszurd, hogy valami a notebookja képernyőjét fogdossa össze, úgy hogy közben a billentyűn (egész gépen) áthajolva tapogat?...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. kex
2012.06.11. 19:22
Sziasztok!

Le szeretném írni, hogy mit gondolok erről, nagyjából 10-12 napja használom.

Van egy réteg, aki néhány nagyon alapvető (vagy inkább manapság szokásos) dologra használja a számítógépet (e-mail, böngésző, facebook, skype, stb.). Nekik jó lehet a felület, hiszen egyrészt egyben lát mindent, másrészt nem kell keresgélnie (kivéve, ha be akar állítani valamit, de szerintem ennek a rétegnek nem nagyon kell állítgatni sem).

Van egy másik réteg, aki munkára használja, esetleg még informatikus is (gondolom a hozzászólók nagy része IT-szektorban mozog). Egyrészt munkahelyeken nem fog elterjedni, ameddig nem nyújt olyan szükséges szolgáltatást (vagy támogatást), amin az előző verzió nem. Emellett kódolni / szerkeszteni mindent ugyan úgy lehet rajta, a Metrot nem is kell használni). Emellett volt panasz nagy felbontású monitoron munkánál: azért ott nagyon sokminden kifér a tálcára, illetve az asztalra parancsikonként.

Ehhez a részhez fontos hozzátenni, hogy a Metroban nem a negatívumot kell látni, hanem a lehetőséget. Lehet rá appot fejleszteni (méghozzá egyáltalán nem is bonyolult), ami ugyan úgy jó lesz windows phonera is (és ezzel 2-3 legyet lehet egy csapásra ütni). Olcsó lesz rá fejleszteni, mert a meglévő tudáshoz szinte semmi nem kell pluszba (csak egy VS2012, bátrabbaknak az se). Új állások lehetnek, mert van egy nagyon nagy számú réteg, aki váltani fog, csak azért mert új, és nagyon sokan fogják nézegetni a marketet, ez egy jó dolog.

A gond igazából azokkal a felhasználókkal lehet, akik sokat használják a számítógépet, de nem csak szokásos/általános dolgokra, de nem is munkára. Nekik áttekinthetetlen (vagy inkább szokatlan), mivel megszokták az előzőt, de igazából nem is tudom, hogy miért költenének el több tízezer forintot egy új operációs rendszerre, ha jó nekik a régi. Érintős dolgokban messze veri az előző windowst (annak mondjuk nem is sok köze volt hozzá), az Android/iOS már kérdéses, de ha az érintős ("hibrid" laptopokban gondolkodunk, akkor nagyon nagy jövője van.

A Metrohoz még fontos hozzátenni, hogy ez nem egy linux, ami ingyenes (ott ugye percek alatt lehet új felhasználói felülete bárkinek). Az ezt karbantartó/fejlesztő embereknek súlyos összeget fizet ki havonta a vállalat. Ha megmaradna mind a kettő UI, akkor (ha nem is kétszer annyi, de) sokkal több embernek kéne fizetni. Így, hogy "integrálták" a tábla/telefon/PC interfészt, sokkal jobban tudják fejleszteni karbantartani, ráadásul valószínűleg kevesebb emberrel (ettől elvileg olcsóbb is lesz a rendszer, ezt majd meglátjuk).

Tehát egyrészt ki kell próbálni, mielőtt valaki negatívan/pozitívan véleményezi (esetleg illene elolvasni a dokumentáció lényeges részét mielőtt hülyeséget mond, bár ezt úgyse teszi meg senki), másrészt bele kell gondolni, hogy vajon miért történt a váltás, kinek miért jó/rossz ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. asdsa
2012.06.11. 19:24
Megkapjuk az eddigi, talán leggyorsabb és legjobban optimalizált windowst, az explorert és annak intézőjét is feljavították, és még kapunk mellé egy új b*szb*szmenüt, amivel jól el lehet szórakozni egy ideig.
Sokaknak nem kell ez a menü, ezért a véglegesben majd úgy csinálják meg, hogy jobban kikerülhető legyen számukra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. CyberPunk6... Rotyo...
2012.06.11. 19:27
hogy közben a billentyűn (egész gépen) áthajolva

nem egy 24 colos laptopra gondoltam, hogy át kell hajolni lol... ^^

át kell hajolni... ne már....

19 centiméterről beszélünk egy 15 colos gép esetében...
19 centiméterre van a gép elejétől a monitora...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. asdsa
2012.06.11. 19:32
Az előző bétákban is szánt szándékkal "provokálták" avagy bosszantották a tesztelőket 1-2 agymenéssel, szóval szerintem tanulnak a hibáikból és a végleges kiadásban már engednek a tömeg nyomásának felhasználói felület ügyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. CyberPunk6...
2012.06.11. 19:34
Igen, erre már én is felhívtam a figyelmet, hogy azért tűnik úgy, hogy senki sem akarja, meg senkinek nem tetszik, mer egy nagyon szűk és hasonló érdeklődésű társaság mondja el a véleményét, hiszen aki nem foglalkozik aktívan az IT-val, az közelébe se megy az ilyen fórumnak, és mégcsak ki sem próbálták a win8-t, mert nagy ívben lesz@ják.

Pedig ők alkotják az otthoni felhasználók 99+%-át. Mi, akik aktívan érdeklődünk iránta, nagyon pici szeletét tesszük ki ennek. Gyakorlatilag mindenki (nagyon pici túlzással) használ gépet, és mégis alig képviseltetjük magunkat ezeken a helyeken...

Magyarország legnagyobb IT oldalait, talán párezren olvassák aktívan, de legyen tízezres tábor... még mindig 0.1%...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. CyberPunk6... asdsa
2012.06.11. 19:36
Teljesen jó a felület. Mint a beszélgetés során kiderült a szídók közül nagyon sokan valójában nem is próbálták ki...

remélem kis kiegészítések lesznek és nem több. pl a start menünek lehetne látható a gombja, meg tehetnének valami jobb ablakbezárást a metros felületen futó alkalmazásokra, de amúgy nagyon nagyon jó a rendszer...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. Kolondrum
2012.06.11. 19:41
Isten ments ettől.... Annak idején a win7-et az első beta kiadásoktól végig kísértem, de ehhez nem volt gyomrom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. asdsa
2012.06.11. 19:44
Áá.. az a 0.1% nekem kevésnek tűnik.Szerintem alábecsülöd, vagy felmagasztalod az informatika világát, nem tudom.

@CyberPunk666
bezárni azt hiszem középső egérgombbal lehet, vagy lehúzod a sárga földig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. CyberPunk6... asdsa
2012.06.11. 19:57
Tudom, hogy úgy lehet és ez pl nem tetszik

se nem becsülöm alá, se nem magasztalom túl, de nagyon kevés embert érdekel ez ennyire.
Vedd csak oda, hogy a szüleink is használják és pont leszarják, hogy működik csak legyen meg az a pár program ami nekik kell és kész. A párjain nagyrésze is leszarja, kb a nők 99.999%-a stb..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. dzjaulah
2012.06.11. 20:01
A második oldalig jutottam a tesztben. Förtelmes. Mármint a teszt. Ha valami ronda akkor tessék megírni!

Szerintem nem kell mentegetni a win8-at a teszben, kivéve, ha pertől fél az ipon, vagy pénzt kap érte, hogy azt írja: "elmondható, hogy a sokat kritizált új kezelőfelület nagyon sokat fejlődött az első bemutatkozása óta, de van még hova javulnia". Szerintem nyugodtan lehetett volna írni, hogy "a fejlődés ellenére még mindig szörnyű".

Másrészt, elolvastam az összegzést mert miért ne... "mi azért mindenképpen azt javasoljuk, hogy tegyenek legalább a Release Preview-val egy próbát, nem fogják megbánni." Szóval hogy? miért? A kezelőfelület rossz, f*os, sza*r. Elhiszem, hogy kompatibilis meg minden, de ez legfeljebb a fejlesztőket érdekelheti.

És végezetül: Ha operációs rendszert teszteltek, akkor tessék mondjuk a konkurenciához hasonlítani akikkel szembe akar szálni: Apple, Android. De hogy itt is idézzek: "Abból kiindulva, hogy az asztali PC-k eladásai folyamatosan csökkenő tendenciákat mutatnak, azt a következtetést vonták le, hogy mostantól célszerűbb lesz inkább a táblagépek felé fordulni, illetve az érintőképernyős használatot előtérbe helyezni."

Szóval ez egy szar teszt. Ne tessék ajánlgatni a szart mindenkinek. Elég ha a fejlesztők nézegetik, mert "kompatibilis", és remélhetőleg csinálnak belőle egy normál emberek által is használható változatot, ha már a windóz nem képes erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. CyberPunk6... dzjau...
2012.06.11. 20:05
Te sem igazán próbáltad. Vannak hibái, de amúgy baromi jó.
A szidók túlnyomó többsége nem is próbálta.
Ha visszanézel azok akik használták is (nem valamelyik nagyon prepreprealfa verziót) azoknak alapvetően tetszik. Igen van egy két apró dolog rajta amin jó lenne csiszolni, de aki használta az nem szarozza le...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Mikeee
2012.06.11. 21:33
Szerintem azért erőltetik annyira asztalin is a Metro-t, hogy egyforma legyen a két verzió (tablet vs PC) és ne legyen nehéz átszokni egyikről a másikra. Pl ha PC-n használod és a kezedbe kerül egy tablet akkor szinte mindent ugyanúgy kell majd kezelni. Bár azért egy lehetőséget adhatnának, hogy kikapcsolja akit tényleg kiráz a hideg a metro-tól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. jozsefm
2012.06.11. 23:03
Erről egyetlen dolog jut eszembe:

El kellene adni a szart, csokikrémként tortabevonónak.

Aki ezt pc-re kitalálta, annak a heréit hmmmm... mákdarálón engedném át ,biztos ami biztos, nehogy szaporodjon a későbbiekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. 0rigami
2012.06.11. 23:17
Hát nemtom... olvastam én már sok jót a csempés borzadályról, de valahogy nem veszi be a gyomrom, és nem is értem, h miért kell kényszeríteni az embereket erre. Az indokot persze értem, de közel sem szerencsés így igényt generálni/rászoktatni szvsz.
Bevallom, ezért nem is próbáltam, feleslegesnek tartom és attól félek, h szarakodnék csak vele!
Azt meg, most nem! Nagyon nem akarok! Amúgy elhiszem azt, h jó lesz, meg "szép" lesz, de majd megszokom, ha "rá leszek kényszerülve" - vagy felrakok vmi hack-et, amivel csempétleníteni lehet az asztalt (kúúúrv@szép háttereim vannak )!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. ByrDer
2012.06.11. 23:29
Részemről minél kevesebbet látom, vagy egyáltalán érzékelem egy OP rendszer létezését annál jobb az Operációs rendszer. Merthogy annak nem az a dolga, hogy lekösse a usert, hanem hogy működjenek a hardverek, és kényelmesen lehessen a szoftvereket használni rajtuk, minden más csak felesleges sallang, aminél a 3rd party fejlesztők 100-szor hatékonyabb, elegánsabb, okosabb megoldásokat csinálnak és én döntöm el hogy melyiket használom és melyiket nem, anélkül hogy lenyomnának a torkomon egy hatalmas program csomagot aminek 90%-ának semmi hasznát nem veszem.

A metro felület meg egy igénytelen maszlag, ami amellett hogy ronda, funkcionálisan is csak a lehető legprimitívebb felhasználásra alkalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. mythbuster
2012.06.12. 01:30
14 év MS hűség után 3 napja megvettem életem első MacBook Proját, és állítom fényévekkel a windóz előtt jár!

Mire jó a windóz? Metróval semmire, eddig még lehetett használni valamire, max játszani jó!

Eddigi észrevételeim amit a MAC pozitív tulajdonságaira írok:
- MS Office for MAC sokkal jobban néz ki és használhatóbb mint a windózos változata!
- Míg az RTLMOST -on a Sylverlightos videók PC -n kisebb küszködéssel indulnak el csak(5-6 frissítés), addig a MAC -re kiadott Sylverlightal elsőre pattan, és indul minden!

Amit hiányolok: Visual Studio for MAC!!!(ha jól értesültem készül.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. CyberPunk6... mythb...
2012.06.12. 06:41
- Míg az RTLMOST -on a Sylverlightos videók PC -n kisebb küszködéssel indulnak el csak(5-6 frissítés), addig a MAC -re kiadott Sylverlightal elsőre pattan, és indul minden!

a hiba az ön készülékében van, ha fogunk egy friss wint és feltesszük a silverlightot, akkor tökéletesen fog menni rajta az rtl most, már elsőre is.


- MS Office for MAC sokkal jobban néz ki és használhatóbb mint a windózos változata!


a jobban néz ki az subjektív, oké, de miben nyílvánul meg az, hogy használhatóbb? screeenshotokat láttam csak, az nem adja vissza, ezért kérdezem. Ránézésre ugyanaz a szalagos menü van ott is. Meg logikusnak is tűnik, hogy ugyanaz.
Miben más?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. netmumus
2012.06.12. 09:32
Én is azt mondom hogy hülyeségen vitatkoztok. Van akinek tetszik és van akinek nem. Ha a világon minden ember egyforma lenne és mindenkinek ugyanaz tetszene és ugyanaz nem akkor elég unalmas lenne az élet. Jó lesz ez tabletre meg azoknak akiknek tetszik, a többiek meg maradnak a win7-nél és várnak egy következő rendszert ami jobb lesz mint a 8. Én is használtam már egy-két hetet a Win 8 RP-t, én sem tudtam megszokni a metro-t, egyszerűen hiába próbáltam megszeretni, valami mindig jött ami mégjobban eltántorított tőle. Hülye alkalmazások, felesleges dolgok egy asztali gépet használó ember számára. Jó tudom, ki lehet törölni ami nem kell de akkor is. A tabletesek örülni fognak neki már aki windowsosat akar venni és nem Androidosat. (Bár szerintem sok ember még csak nem is tervezi hogy tabletre ruház be mert egy felesleges dolog. Inkább egy netbook és azzal még több dolgot is lehet csinálni, nem beszélve arról hogy jobban is lehet gépelni vele mondjuk egy főiskolán vagy bárhol.) Feleslegesnek tartom, jó a kis start menü ott lent bal oldalt. De ez legyen a win 8 legnagyobb baja hogy metro vagy nem metro
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. nedcoleman
2012.06.12. 10:13
Nekem semmi bajom a win 8-cal - nem nekem való, maradok a hetesnél...
Ameddig csak lehetséges
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Zabalint
2012.06.12. 10:54
lajcsi1975:
A Windows 8 a Windows 7 utódja, szóval hosszútávon nem alternatívája, hanem egy leváltására szánt rendszer. Nyilván azért van desktop és metro felülete is, mert a tartalom előállítóknak előbbi kell. A gond ott kezdődik, hogy a desktop felület is átvesz olyan dolgokat a metro felület, amely inkább a tartalom fogyasztóknak kell.

(Egyébként amint kommenteltél, máris tartalom előállító vagy, szóval nem különül el a kettő annyira élesen, mint gondolnád.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. CyberPunk6...
2012.06.12. 11:07
Nem vitatkozunk, hanem beszélgetünk... mármint vita, de a szó jó értelmében...

Csak azoknak szólunk be akik nem próbálták és látatlanul lehurrognak funkciókat, miközben nincs igazuk. A kinézet szubjektív, az nem tetszhet mindenkinek. De a nyílvánvaló objektív baromságokat a jövőben is szóvá fogom tenni. Ami nem igaz, az nem igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. LechooEdy
2012.06.12. 11:47
Én nem is szeretnék végső véleményt mondani amíg ki nem próbálom, de engem zavarnak ezek az újítások, most miért nem lehet start? A Metro felület max érintőkijelzőn jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. lajcsi1975
2012.06.12. 11:47
@Zabalint

Elméletileg az aktuális wineket mindig azért hozták létre hogy leváltsa a régebbieket, de a win8nál egyértelműen látszik hogy bár működik desktopon is de mégsem arra szánják , az is azt mutatja hogy amikor előcsaljuk rajta a startmenüt meg a tálcát olyan érzésem van mintha egy win95 köszönne vissza , végletesen puritán. Najó ez nem igaz régebbi win8akat vettem alapul , a mostani alany már sokkal barátságosabban néz ki , de mégsem egy win7.

Másrészt a desktopoknál nagyságrendekkel több elpazarolható erőforrás ál rendelkezésünkre, azt hiszem a többségünk magasrol tesz rá hogy egy webböngészés 3 vagy 5%-nyi procit emészt fel , és így tovább a többi alkalmazási területnél.
Viszont a tableteknél már nem lehet így pazarolni az erőforrásokal (na és persze az energiával) mert nagyságrendekkel kevesebb van belőlle.

Vagyis desktopra pld i osztályu processzorokkal szerelt rendszerek ellen még jó ideig nem lesz életképes alternatíva egy tablet , és ez ugyanugy igaz a win8-ra a 7 ellen.

Vagyis azt gondolom hogy amennyiben desktop felhasználást vesszük alapul ott valóban semmit nem tud felmutatni a win8 ami előnyben részesítené a hetessel szemben , és ezen apróság felett csusszannak át sokan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. CyberPunk6... Lecho...
2012.06.12. 12:07
Nem igaz, pont ezt nem látod addig ameddig ki nem próbálod, nem csak ott jó, nagyon is jó asztalin is. Próbáld ki, rá fogsz jönni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. CyberPunk6... lajcs...
2012.06.12. 12:11
windows Vista: Miért kell neki ennyi ram? Miért kell ilyen proci? Miért ilyen lassú. vista alatt miért kell kétszer annyi ram egy játékhoz? Miért ilyen nagy az oprendszer gépigénye? Nem az oprendszer miatt kéne gépet venni, hanem a programok miatt

windows 8: Kit érdekel, hogy iszonyatosan gyorsan töltődik be és áll le? kit érdekel, hogy sokkal kevesebb memóriát eszik? kit érdekel, hogy alis pár % cpu-n gyorsan elfut? Van bőven erőforrás...


amúgy a legutóbbit ki is próbáltad vagy téged is a nem próbáltam, de utálomba soroljunk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. kubione
2012.06.12. 12:31
Most nem az van, hogy win8 a régi gépeken ugyan olyan gyors mint az XP? A Vista és Win7 nevű förmedvény után kapsz egy letisztult átlátható kezelő felületet. Mivel kikukázták a sok csili vili vackot, nem hogy gyorsabb, és kevesebb ramot eszik, mint az előző két oprendszer, hanem bizony tudja az a sebességet, mint az XP. És, az hogy vígan elfut egy 1 Ghz-es procival és 1 Gb rammal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. CyberPunk6...
2012.06.12. 12:55
Én is százszor leírtam mi a különbség egy 90%+ egy ~4% meg egy ~1% részesedésű oprendszer között...

ezerszer leírtam, aki nem érti, hát sajnálom...


Amúgy az apple féle operációs rendszer terjedése kezd nagyon hasonló problémákat előhozni, mint a windowsnál, pedig alig jár 4-5% körül a részesedése, de már elkezdtek rá vírust, meg kártékony kódokat írni, pláne, hogy általában pénzesebb közönségről van szó ezen termékeknél. Mi lesz itt ha majd eléri a 10%-ot... jönnek majd a vírusirtók, a tűzfalak stb, sok összekapaszkodó program és kész lesz az apple windowsa...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. mythbuster
2012.06.12. 12:59
CyberPunk666 ,

Nekem 3 PC-m van, valahogy egyiken sem töltődnek rendesen az RTLMOST-os videók, csak ha rárakok valamit az F5 -re. Mindhárom gépen 7 van, így nem lehet azt sem mondani, hogy a szaros XP hiáiból adódhat.

Ami az Office -t illeti egy dolog képeken látni, másik tapasztalni. Amit te látsz szalagos menü az meg van ritkítva, azaz csomó fölösleges cuccot kivettek belőle, amire használható a szalag azomban ott van. Végonyabb lett, kevesebb helyet foglal, + ha a maszlagra van szükséged vagy bármire amit nem találsz ott a teljes értékü még a 2003 -ból visszamaradt menü! Ezt nagyra értékelem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Simba
2012.06.12. 13:00
Cyberpunk666: én próbáltam, és a éleményem, hogy szar.
Egyszerűen nem jó ez egérhez, pedig elég kitartó voltam szerintem. El kéne fogadnod nem mindenki a levegőben vagdalozik, ki szerint ez így szar. Ez is egy vélemény, amig van más nem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. noPublicFG
2012.06.12. 13:08
A sebesség és a szolgáltatások oké (+1), de a Metro start menü az nem (-1)
Használom amíg RP, aztán búcsút intünk egymásnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Simba
2012.06.12. 13:16
Én szeretem a Win7-et az Aero-val együtt, nincs azzal baj. De ott meglehet oldani a "csupasz" kinézettet. Mint ahogy XP-n is meglehetett. Voltak akiknek már az XP is túl csicsás volt. Abban az időkben. Szóval van kinek minden túl csicsa. De ez a förvedmény amit Metro-nak neveznek hát mobilon is ronda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. mythbuster
2012.06.12. 13:17
Mikrobi,

A 21. században az emberek elvárják a minőségi, igényes programokat!

Akinek nem tetszik az Aero az egy szakadt vén öregember lehet, az abból következő lassulás részben a programozók, részben pedig a hardvergyártók feladata. Tehát a lassulásért nem az AERO a hibás! Persze adódhat minimális lassulás, azt a hardvergyártók és driverek oldják meg, valamint az aero -t lekezelő motort fejlesztő programozók.

Ami a Metrót illeti, pocsék szar és használhatatlan, hacsak nem akarod egész nap a kijelzőt tapizni, ami 2 perc alatt nagyon rondán fog kinézni. Amúgy fölösleges maszlagnak találom, a start menü száműzése meg egyenesen a józan ész ellentmondását támasztja alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. CyberPunk6... Simba
2012.06.12. 13:19
Mint mondtam elfogadom, hogy van akinek nem tetszik. De a többség úgy szidja, hogy sosem, egy kis részük pedig valami nagyon preaplfa verziót próbált.

Neked nem jön be? hát legyen. De legalább nem állítasz olyan baromságokat amik nem igazak és amivel ők leleplezik magukat, hogy próba nélkül ócsárolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. CyberPunk6... mythb...
2012.06.12. 14:13
melyikben milyen böngészővel használtad az rtl mostot? szerintem az lesz a ludas. Nálam 4328942 éve telepített win7 és minden gond nélkül megy chrome böngészőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. mythbuster
2012.06.12. 15:24
CyberPunk666,

Opera, Safari, mindkettővel ugyanaz, de windózon az IE -n is F5 kell! MAC -en Safarival és Operával is elsőre pattan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. zord01
2012.06.12. 16:50
SZVSZ nagy hiba, hogy a klasszikus nézetet nem lehet egy gombbal visszakapcsolni. Persze megértem a MS-t. A Windows Phone 7 annyira gyatra eladásokat produkál, a felhasználók annyira életidegennek érzik, hogy az MS elhatározta, hogy akkor most az egész (windowst használó) világot rákényszeríti az új felület használatára, hátha így később előnyre tehet szert tablet, mobil, laptop fronton. Ez nekem kicsit olyan, mint mikor elsütik a bedugaszolt csövű puskát. Vagy kijön a dugó, vagy felrobban a puska. Első körben az utóbbira tippelnék, de látatlanba teszem mindezt. Lehet, hogyha meglátom élőben a W8-at azt fogom mondani, hogy hűűűűbaaaa ez jól sikerült dolog lett. (Bár jómagam utálom a újításokat, (office-t is "Classic menü" segédprogrammal használom, mivel a ribbonon mindent úgy elkevertek, hogy alapfunkciókat kellett keresgetnem 20-30 percekig, és néha még úgy se lett meg).

Szóval sztem ezzel lábon lövi magát az MS.
Jobban jártak volna, ha vagy kifejlesztettek volna 1 oprendszert táblákra, egyet asztalira, vagy ha már ragaszkodnak az All in One stratégiához, akkor jobb lett volna, ha telepítés alatt lehetne választani, hogy melyik felület legyen az alapértelmezett. (Aztán akár lehetne közöttük váltani is menet közben). Na ez lenen a királyság.

Ez a jelenlegi vagy megszokod vagy megszop*d hozzáállás nem tetszik, és most közlöm akár mennyire is meg fog tetszeni az új felület, NEM VESZEK wp7-8-as telefont. Max WP8as tablettet, de abból sem ARM-eset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. CyberPunk6... zord0...
2012.06.12. 17:04
A Windows Phone 7 annyira gyatra eladásokat produkál, a felhasználók annyira életidegennek érzik

te egy másik univerzumból jössz? A lumia 900 európai bevezetését azért kellett elhalasztani, mert elkapkodták, és ugyan van akinek nem tetszik, de nagyon sokan meg vannak vele elégedve és egyre több tűnik fel a környezetemben. A wp7 sikeres, csak egy olyan közegbe érkezett ahol már majdnem mindenkinek van okostelefonja, így a piaci részesedése lassabban nő, de eddig jól áll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. mythbuster
2012.06.12. 18:07
Nekem sem tetszik a WinPhone 7, még telefonon sem jönnek be a csempék, ez az én értékrendemben nem operációs rendszer! Egy pocsék képnézegetőnek elmenne a microsoftól, de másnak nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. mythbuster
2012.06.12. 18:41
Mikrobi,

Beteg vagy! Négy napja használom az OSX -et és tetszik! Ha úgy összekúrnák mint a windózt akkor nem tudom, lehet visszamennék DOS -ra, de az Applenél szerintem sírva röhögnek a Metrón.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. zzs
2012.06.12. 18:57
..sztem PC-n szinte senki sem fogja használni a metro felületet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. CyberPunk6... mythb...
2012.06.12. 19:00
Az iPhone szerint a lumia 900 a legjobb telefon a világon.

Meg Steve Wozniak is elég elismerően nyilatkozott róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. zord01
2012.06.12. 19:16
CyberPunk666

Aha elkapkodták őket. És hány százalékon áll a WP7 az IOS-hez és az Androidhoz képest? Elárulom 6%-on. Ez összevetve a 18% 56%-kkal az én definíciómban gyatra.
Ha neked ez már jó, akkor örüljél neki...

Mikrobi
14 éve használok Office-t, minden vacakot tudok, hol van benne, de a ribbonon semmit sok olyan dolgot nem találtam, ami nem annyira common...
Első nap még próbálkoztam vele, igyekeztem a logikából kiindulni, hogy logikusan hova tenném, ha fejlesztő lennék. Persze hogy nem lett meg.
Aztán jött a "googlizd meg" időszak, ez ment 3 napig, végül feladtam.

Képzeld van, aki nem csak egyszerűen leveleket pötyög benne, s mikor 14 év után 300 funkciót kell újratanulnid, ami a (legalábbis a te, vagy a régi) logikád szerint került elrendezésre, az kva zavaró. Persze, betűtípust meg elrendezést én is váltok ribbonról, de a word-ben vannak ennél kissé összetettebb feladatok is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. zord01
2012.06.12. 19:18
Mármint ami NEMMMMM a te logikád, vagy akár a cég régi logikája szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. CyberPunk6... zord0...
2012.06.12. 19:21
6% egy addigra eléggé telített piacon ennyi idő alatt?
a 18% ios ami mérvadó, mert annak az ellenfele, de abból is megéltünk már 4 generációt... ennyire fiatalon nem fair az összehasonlítás. De folyamatosan emelkedik.
Az andorid meg azért nem mérvadó, mert minden 3 forintos szaron az van. ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy az iphone sehol nincs, mert a 18 semmi az 54-hez képest. De nem mondjuk, mert ugyanakkora baromság lenne, mint a te összehasonlításod.


Gyakorlatilag csak fél éve indult be, addig inkább olyan béta fázisban volt a dolog (mangó előtt)


a csillagokat érdemes figyelni a felhasználók értékelése alapján... 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. CyberPunk6... zord0...
2012.06.12. 19:22
ez user error, először nekem sem tetszett amikor megláttam, és amikor elkezdtem használni rájöttem, hogy ezerszer jobb és logikusabb a felépítése, és olyan dolgokat érek el azonnal és két kattintásra, amihez előtte menü, lenyíló menü ablak .... kellettek.

Az office szalag menüje talán az elmúlt évtized legnagyobb gui találmánya szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. zord01
2012.06.12. 19:40
Elismerem, van igazság a logikádban, azonban azt meg te lásd be, hogy a WP7 nagyon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Messze elmarad a várakozásokhoz képest, és ezt maga az MS is elismerte. (zárójel, a WP7 gyenge szereplésének a Nokia a legnagyobb vesztese, szal ők szerintem most nagyon szurkolnak a W8-nak).

Mindegy amúgy. Olyan vitát folytatunk, aminek nincs értelme. Én azt mondom, hogy nem szeretem, mikor fenekestül felforgatnak valamit, ami nagyon rég óta jól bevált, te meg azt mondod, hogy ez baromság. Szerintem mindkettőnknek igaza van, a kérdés csak az, hogy az emberek nagy többsége melyik oldalon áll.
Ez egy év múlva kiderül, és akkor valamelyikünk majd elégedetten hümmöghet, hogy "Látjátok én előre megmondtam".

No offens, de sztem hagyjuk is abba a trollkodást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. zord01
2012.06.12. 19:51
Jah az office ribbon-nak vannak előnyei nem mondom. Pl nekem a képbeszúrás ikon tetszik. Rányomok, és már bent is a kép, nem kell beszúrás-ábrák-kép. És sok hasonló dolog van. A baj akkor jön, mikor valami olyat csinálsz, ami nem annyira elterjedt, és régen tudtad hol van, most meg jól eldugták a fszba, méhozzá úgy, hogy még csak nem is abban a csoportban van, ahol logikus lenne, meg ahol régen volt

Namost. Mikor az ember határidőre melózik, nagyon nem mindegy, hogy akár csak 1 percet is eltölt-e valaminek a keresésével, vagy reflexből tuja hova kell nyúlnia.

Persze könnyen mondod, hogy user error, de had kérdezze meg, te hány office funkciót használsz? Mert én 3-400-at akár. (A nagyon extrém dolgokat leszámítva szinte mindent). Újra lehet ezt tanulni. De nem olyan rövid idő alatt, mintha 10-20-30 funkciót kéne újratanulnom.
Hát ennyi.

Részemről lezárom ezt a társalgást, ha kijön a W8 és lesz szerencsém személyesen is használni, alkotok szilárd véleményt arról, hogy jó-e avagy sem. Mint ahogy majd a felhasználók többsége is megteszi ezt, és az eladásokból majd az MS is levonja a következtetéseket.
(Azért annyira rosszul nem tud majd szerepelni, hiszen milliós előretelepítési szerződéseik vannak, csak PC-re, laptopra, és ha a tablet őrület is így folytatódik, nyert ügyük van. Szóval igazából az oprendszer tényleges tetszését az asztali PC-re nem előtelepítéssel eladott darabszám mutatja majd.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. CyberPunk6... zord0...
2012.06.12. 20:00
szerintem a sok látatlanul fikázás egy amolyan önbeteljesítő jóslat lesz, és emiatt nagyon nehezen fog elindulni a dolog...

Én a táblákban nem látok nagy jövőt, de a táblává hajtható notebookokban viszont igen.
Meg a vezeték nélküli ölbe vehető monitorokban is.

Amúgy a lumiák szereplése a tengerentúlon lehet az egésznek az elindítója, én ettől azt várom, hogy beindul a wp7.
több ismerősnek ajánlottam, (nem IT fanopk), hogy mikor telefont vesznek, próbálják ki, ne vegyék meg látatlanul, de mindenképpen tegyenek egy próbát. Eddig mind az 5 ember aki kipróbálta és ilyet vett, imádja. Mindenféle utánanézés (tehát márketingszöveg nélkül maguktól) ugyanazt mondják, hogy az tetszik nekik, hogy úgy van ott mindig minden előttük, hogy sehová sem kell menni, mégis átlátható. Illetve zseniálisan smooth.

A wp szerintem biztosan tovább fog növekedni.
A w8 esetében a fenn említett önbeteljesítő jóslat... Talán ha nem is jön be, akkor ugyanezt a w9-re megszeretik, mint a vista-win7 esetében történt.
Addigra sokkal aktuálisabb lesz témája az érintés is, de először biztosítani kell a platformot, és csak utána lehet egyáltalán elindítani. Szóval lehet kóstoló lesz belőle, és majd akkor eszik majd meg az emberek.

Én mind esetre elégedett vagyok vele, nem fogok azonnal áttérni, mert nem akarok új wint feltenni, de ha egyszer újratelepítésre kerül sor, akkor már az fog felkerülni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. CyberPunk6... zord0...
2012.06.12. 20:03
ez nem kötözködés, de az eladott példányszám semmit nem jelent, mert mint mondtad, előretelepített helyett lehet más kerül fel, meg a legálisat vásárlók nagyrésze cég, aki meg azért nem fog váltani, mert ők nem mennek a divattal, hanem a költségek alapján döntenek, szal ameddig fut nekik akár w98-on ami kell, addig a w98-at sem fogják frissíteni...

Majd a rendes netes közösség oldallátogatásainak a statisztikája megadja a valódi eredményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. prohlep
2012.06.12. 20:19
"szal ameddig fut nekik akár w98-on ami kell, addig a w98-at sem fogják frissíteni..."

Microsoft nem ennyire jo.

En esetemben ket viszonylag draga printert kellene lecserelni win7-re valtashoz, mert nem tudnak/akarnak 64 bites win7 drivert irni a regi GDI printerekhez, holott MicroSoft nyomatta annak idejen a GDI temat (ami szakmai oka volt a gyakori fagyasoknak, hiszen a Graphics Device Interface implementacioi ugy ki tudtak fogyni a SZABAD grafikus objektumokbol, hogy a rendszer magvanak sem maradt az alapveto letfunkciokra!). 32 bit pedig azert vegzetes, mert vannak olyan UEFI only gepek, amelyek kizarolag 64 bites Windows beinditasara kepesek.

Szakmailag nagy turonak tartom a MicroSoftot, legalabbis a vilag-dominanciajahoz kepest.

Apple igaz draga, de legalabb TENYLEG jo, stabil, szep, gusztusos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. zord01
2012.06.12. 20:26
""szal ameddig fut nekik akár w98-on ami kell, addig a w98-at sem fogják frissíteni..."

Microsoft nem ennyire jo."

Hát mi 1 éve selejteztük le az utsó W98-as gépeket. Ammég Dell 366-os volt, és tette a dolgát. 13 éven át. Akkor minek cseréltük volna.
És igazából aztán is csak azért lett cserélve, mert az egyik iroda megszűnt, és onnan átpakolták a cuccokat hozzánk. Ha ez nincs, még mindíg W98-ról megy a nyomtatás.
Amúgy az irodában a fix gépek még XP-sek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Balleno prohl...
2012.06.12. 20:29
Szerinted az MS írja külső gyártók drájvereit? Inkább a nyomtatód gyártójánál kellene verned azt asztalt, hogy ők nem képesek írni olyan drájvert, ami a te OS-eden is működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. CyberPunk6... prohl...
2012.06.12. 20:30
Értem amit mondasz, csak nem tudom, hogy jön hozzá a kiemelt mondat

Én csak arra utaltam, hogy ha egy cégnél beállítanak egy feladatra egy dosos gépet 1992-ben, és az ma is képes ellátni a feladatát, és működik. Akkor ott még ma is az megy, mert minek költenének rá pénzt... (az állami korrupt cégeket ne számoljuk, egy értelmes cégről van szó)

Persze értem, hogy van ahol meg egyenesen kizárt ilyenek miatt az upgrade
Esetleg, ha nagyon kényszerű, akkor asszem a vpc vállalati környezetben is ingyenes, de ebben nem vagyok biztos, a winnél meg mind a 64 mind a 32 bites szabadon használható egy licencel. (legalábbis az otthoni verzió biztosan, de szerintem a céges is)

Persze tudom, ez hülye foltozott megoldás, szóval szar, csak mint lehetőséget említem.btw a printerdrive témában nem próbálkoztál írni a gyártónak, hogy várható-e egy ilyen drága eszközhöz esetleg driver?
Vagy megoldás lehet egy mini olcsópc beállítása ami megosztja a nyomtatókat... Ezek csak ötletek.
Persze a driver ügyében inkább a gyártó az okolható szerinten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. jozsefm
2012.06.12. 20:32
Huha, meg kell hagyni azért jól felkavarta az uborkaszezoni állóvizet ez a hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. CyberPunk6... zord0...
2012.06.12. 20:32
Igen, pont ezt mondom, a cégek ezért nem fognak frissíteni, és nem azért, mert nem lehet rajta dolgozni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. CyberPunk6... jozse...
2012.06.12. 20:33
A windows azért jó, mert kétévente fix téma, sokakat érdekel, sok a szélsőséges, és sosem unjuk meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jozsefm Cyber...
2012.06.12. 20:46
Kétségtelen, bár én mondjuk szeretném azt megvenni, vagy azért fizetni ami tetszik. Ezért nem volt vista-m sosem. Ez se lesz míg van remény hogy megúszható, mert ahogy prohlep írta valós választási lehetőségünk nem igazán van. Bízom benne ezen formáját elsöpri a felhasználók dühe és bojkottja. Attól még hogy fogyasztjuk-szeretjük a tejtermékeket nem várhatja el senki ,hogy a tehenet vegyük feleségül, mégha az mindjárt a mindenható M$ leánya is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. stranger
2012.06.13. 15:40
Használom mostmár egy ideje, és meg lehet szokni. Cserébe bitang gyors és ami nem volt a 7-ben, vagy hibás volt, azok közül sok megjavult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. galaxysmet...
2012.06.13. 17:32
Ez a csempés dolog nem valami happy, persze, hogy nem kell start menü...
Jelenleg a legnagyobb vágyam, hogy minden saját eszközömön az én felületem az én beállításaim, legyenek, a saját tartalmaimat pedig a víz alól is elérhetővé akarom tenni otthon egyetlen nagy kapacitású tároló felhasználásával. Kérdezem én miért nincs egy szupergyors alapszintű operációs rendszer? Miért kell a windowsnak 12 gb amiből csak a winsys 3 gb? Az okostelefonomon a táblapc-n a pna-n, az asztali gépemen, a tévémen ugyan azt a rendszert akarom már látni, hogy ne kelljen a saját informatikai világomban bábeli körülmények között élnem. Olcsó lenne, gyors és fejlődőképes, de hát mint látjuk nem ez a cél, hanem a csempézés a "burkolás"...
Mikor lesz már vége? Miért nincs ARM-s windows? Szomorú vagyok, sokkal előrébb tarthatnánk, vannak helyek ahol már természetes a videotelefonálás mozgó autóból hd felbontásban! Persze az autó szennyezi a környezetet és az olaj is el fog fogyni de előtte szenvedni fogunk jó sokáig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. prohlep
2012.06.13. 19:23
"btw a printerdrive témában nem próbálkoztál írni a gyártónak, hogy várható-e egy ilyen drága eszközhöz esetleg driver?"

Gyártó magyar képviselete szerint nem találtak rá megoldást.

MicroSoft GDI zsákutca, hozzájárult a korábbi windows verziók notórius instabilitásához.

Unix-hoz közeledve a windows egyre stabilabb.

"Vagy megoldás lehet egy mini olcsópc beállítása ami megosztja a nyomtatókat... Ezek csak ötletek."

MicroSoft nyomtatási koncepció hátulütője, hogy a nyomtatót ismernie kell a nyomtatást kezdeményező gépnek, hiába egy olcsó pc-ből kialakított nyomtatószerver.

MicroSoft hely szelleméből adódó koncepciós hiba az is, hogy több nyomtató szoftvere csak akkor telepíthető, ha a telepítő látja aktívan a nyomtatót. Ergo fájlbanyomtatási céllal egy másutt levő nyomtató esetén meg vagy lőve.

"Persze a driver ügyében inkább a gyártó az okolható szerinten."

MicroSoft szemlélet további nem szerencsés jellegzetessége, hogy hiányos rendszert ír, és a hiányzó drályverek (drájver, driver ...) a periféria gyártóktól jönnek, akik a helyzetüknél fogva nem érthetnek annyira a MicroSoft alaprendszer belső problémáihoz, gyengéihez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. DogTheDog Balle...
2012.06.13. 19:53
Ez nem ilyen egyszeru.Nekem is voltak gondok Hp markaju A0-s nyomtatokkal,pedig nem mondhatnam,hogy a HP-nek szar mernokeik,programozoik lennenek.Van,hogy egyszeruen nincs lehetoseguk normalis drivert irni a service pakkok elott.Neha meg utanuk sem.

Mint magan felhasznalo varom az uj Windowst,mert nekem bejon az uj irany.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zabalint
2012.06.13. 21:38
lajcsi1975:
"Elméletileg az aktuális wineket mindig azért hozták létre hogy leváltsa a régebbieket, de a win8nál egyértelműen látszik hogy bár működik desktopon is de mégsem arra szánják"

Csak az a kérdés, lesz-e majd még kimondottan desktopra szánt verzió, vagy ha hibrid lesz a win8 utáni is, akkor mennyit fognak foglalkozni a desktop változattal. Előbbire nem nagyon látok esélyt, hiszen az XP óta az egységesítés a koncepció (Windows NT-2000 vonal és Windows 9X vonal egyesítése, most meg a mobil és a desktop vonalé).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zabalint
2012.06.13. 21:43
Mikrobi:
Én speciel teszek rá, hogy csicsa vagy nem csicsa, a csicsával csak az a bajom, ha erőforrásokat zabál, de XP-nél és 7-nél is le lehetett kapcsolni nagyrészt. Ellenben funkcionális szempontból a Windows sosem a bonyolultságáról volt híres, tehát lebutítani nem kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zeratuldan...
2012.06.14. 08:57
@CyberPunk666
Biztos, hogy az érintőképernyő a jövő?
http://iphonehungary.hu/2010/10/28/10eveselfogyazindium/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2012.06.14. 08:59
Mikrobi:
"A 4-8 magos processzorok korában arra panaszkodni, hogy a 'csicsa' erőforrásokat zabál életszerűtlen és komikus. "

Mindent a maga szintjén kell vizsgálni(10 éve mást jelentett az erőforrás zabálás), a túlzott erőforrás zabálás elkerülése ma is fontos, különösen mert rengeteg a laptop, viszont az akkumulátorok még ma is gyerekcipőben járnak.

"Egyébként meg az jó lenne, ha egy oprendszeren semmi szépség nem lenne? Akkor ott a DOS. Fekete háttér, fehér betűk és kész. "

Itt kétszeresen is összekevered a dolgokat. Először is a DOS nem azért fejletlen, mert fekete-fehér, lehetnének extra csicsa, 3D-s hupilila betűk, 3D-s háttérképpel, attól még ugyanott tartanánk, ha csak egy egyszerű prompt áll a rendelkezésünkre. Másrészt a túl nagy kontraszt (fekete-fehér) már nem csak esztétikai szempontból zavarja a szemet.

Én amúgy nem azt mondom, hogy totál lényegtelen a kinézet, hanem azt, hogy elsődleges a funkcionalitás, és utána jön a kinézet. Funkcionalitásban meg benne van pl. a logikusan felépített, könnyedén, gyorsan használható kezelőfelület is. Szvsz a Metro ezt a feltételt csak bizonyos szintig valósítja meg, egy "power user" munkáját már nehezítheti egy ilyen felület. De emellett kétségeim vannak az átlag felhasználó esetében is, hogy képesek lesznek-e megszokni.

Szóval amely önellentmondást felvetettél az nem önellentmondás, én is sokallom a Windows 7 erőforrás zabálását, bár már nem annyira mint a Vistáét, ugyanakkor funkcionálisan meg vagyok vele elégedve. Az, hogy a Windows 8 kevesebbet zabál állítólag és hogy a felülete nem asztali gépre tervezett, aközött nincsen szoros összefüggés, mivel funkcionálisan a Windows 7 felülete ugyanolyan akkor is ha leveszem a csicsát róla. Tehát egy logikusan felépített kezelőfelület és az energiazabálás között semmi összefüggés nincsen, akik a win8-at kritizálják, azok viszont pont a(z asztali rendszerre nézve) logikusan felépített kezelőfelületet hiányolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zabalint
2012.06.14. 08:59
Zeratuldani :
Az ilyesmitől nem kell tartani, ha lesz rá igény, lesz más technológia hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zeratuldan...
2012.06.14. 12:10
Zabalint:
Azért elgondolkodtató, nem? Lassan már a "más technológiához" való fémek is elfogynak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. CyberPunk6...
2012.06.14. 18:37
Az apple már nem szarozik..
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. lajcsi1975
2012.06.15. 19:23
Off

Fajankó? Mutasd már meg hogy a versenytársak hogyan oldották meg ezt a feladatot hogy közben könnyen szervizelhető/bővíthető maradt, és azért legyen is egy súlycsoportban ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. CyberPunk6... lajcs...
2012.06.15. 19:34
Ilyen felszereltséggel nehéz ilyen drágát találni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. lajcsi1975
2012.06.15. 19:40
Ja értem , tehát teljesítményre , dizájnra , térfogatra? a többi gyártó olcsóbban hozza az ilyen kaliberű mainstream gépeit.
Kis írónia is jelen van. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm
2012.06.15. 20:39
Igen. Kifejezetten cserére gyártott, de tedd hozzá, hogy ebből van a legtöbb kompatibilitási probléma, és rendellenes működés is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6... jozse...
2012.06.16. 10:04
De akkor miért nem gyártanak hozzá saját apple memóriát (nyilván csak egyedi csatlakozóra gondolok), nem lenne ilyen gond. De akkor legalább nem kéne a legapróbb dolgok miatt cserélni az egész gépet / apró hiba esetén bezúzni az egészet a darálóban.

aztán majd nézzük a sok apple alkatrészt az afrikai szemétlerakókban (már létező jelenség).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. lajcsi1975
2012.06.16. 10:59
Még mindig off.

Az esetleg nem lehet hogy azért integrálták össze gyakorlatilag az egész gépet hogy minél kissebb legyen a térfogat? Mivel úgy indul a cikk hogy "mérnöki bravúr" . Nyilván nem azért bonyolították így tul hogy saját maguknak rosszat tegyenek hanem azért mert másképp nem lehetett megoldani. Mert ez nekik sem buli hogy egy ramhiba miatt küldik a többezer dolcsis kütyüt a darálóba.

És ha ennyire sziveden viseled a környezetszennyezést akkor gondolom a te otthonodban a legkomplexebb kütyü egy 25 wattos izzó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6...
2012.06.16. 15:23
lajcsi1975

ha megnézed, hogy a macbook pro amúgy sem kicsi ára mellé 1 év garancia jár, és a kiterjesztése két évvel 100 ezer forint. Akkor azért nem annyira mindegy, hogy az 1 év 1 napos gépedet bezúzzák-e, vagy csak kicseréled benne. Akár az egyedi apple verziót. Sem neked nem mindegy, hogy újat kell venni, vagy ha drágán is de megcsináltatod.

Nem egy 25 wattos kütyü a legkomplexebb, de kikapcsolom amit nem használok, és ha saját házam lesz, akkor nem az ivóvízzel fogom lehúzni a wct, hanem kútvizet fogok bekötni stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2012.06.16. 16:27
De ha az apple kényszerít rá valamire az nem gond, csak a microsoft a köcsög, hogy új külsőt és funkciókat ad egy menünek....

Jah az applet akkor is jó, ha nem is próbáltuk soha. Ja a metrot se próbáltuk, de az meg szar mert ms. Mindezt így látatlanul. Meg se nézem mert előre tudom, hogy az apple jó az ms szar. Meg ettől olyan szakértőnek tűnök.

A miért is szar kérdésre a külseje nem tetsziken kívül nem is tudnak értelme választ adni, de tudja, hogy az mert mondták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2012.06.16. 18:20
lajcsi1975:
Elvileg lehet ez az ok, amiről beszélsz, de az Apple korábbi üzletpolitikáját ismerve én azért erősen kételkedek, mert egyértelműen jobb üzlet ez így nekik, ha nem lehet csak úgy alkatrészt cserélni benne, kivéve ha csak emiatt nem vennék meg, de ismerve az Apple rajongóit (érdekes, Microsoft rajongóval még élőben nem találkoztam, egyetlen egyet egy másik fórumról ismerek), szerintem ez nem játszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lajcsi1975
2012.06.16. 19:04
Rendben, győztetek. Alábbi írásaim kizárólag az én gondolataimat tükrözték de úgy tűnik tévedtem. De majd az eladási statisztikákra még kíváncsi leszek majd hogy mennyire veti majd vissza az eladásokat az otthoni szervízelhetőség és modosítás teljes hiánya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... lajcs...
2012.06.16. 21:00
egyrészt az emberek túlnyomó többsége nem is tudja ezt. nem figyeli. csak majd akkor amikor baj van. Aztán az apple egy darab követ is el tudna adni százezerért. De a környezettudatosságra, a szerelhetőségre, javíthatóságra és újrahasznosíthatóságra a tervező mérnököknek kell gondolniuk és nem a vásárlónak. Ő max annyit tesz, hogy elviszi az elektronikai hulladékot a megfelelő helyre. De az már nem az ő felelőssége, hogy olyat gyártanak amit nem lehet szétszedni és újra felhasználni azt ami jó. Ez pedig a többi gyártóra is érvényes, csak most az apple verte ki a biztosítékot, de szó sincs róla, hogy csak ő lenne a hibás. Mindenesetre az élmezőny oszlopos tagja.

Lehet ezek a mindent egybe dolgok hatékonyabbak, de azért nekem tetszik, hogy ha egy egység meg tönkre, akkor nem mindent dobunk ki, hanem a gép 90%-a marad.
remélem előbb utóbb itt is lesznek kötelező szabványok, a kötelező egységes töltők, nem mindenhez egy új stb...
Már elkezdték, például az egységes telefontöltők az új telefonokhoz, de baromi lassan haladnak az ilyen irányú törekvések, és ez nagy hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm Cyber...
2012.06.16. 22:40
Igen, láttam a riportot. A gyári szám alapján azonosították be, mindet nem csak ők voltak éritettek. Hajószámra érkezett korrupt hivatalnokok közreműködésével , használt elektronikai- számitástechnikai eszköznek álcázva, jótékony támogatásként, a "fejlett " országokból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lcee
2012.06.18. 08:32
Az előző verziót felraktam a munkahelyi gépre. Van proxy szerverünk amit be kell állítani a helyi hálózati beállításokban, be is állítottam a hagyományos windows felületen, de itt a de, a metro felület nem vette át a beállítást, és metro-s explorer alatt nem volt net egyáltalán, így szinte semmi nem működött amihez internet kell (de érdekes módon volt ami igen...) a metro felületen.
Ebben a verzióban ezt megjavíthatták már?

Thanx!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2012.06.20. 01:53
Érdekes ez a külső. Annyira egyszerű hogy akár a Win95 is nézhetett volna ki így, mégis látványos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!