iPon Cikkek

Wonderbook - életre kelti a gyermeki álmokat

Dátum | 2013. 11. 29.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A karácsony a legtöbb kisgyereknek az év legjobban várt ünnepe, mert ilyenkor jön a Jézuska, akiről tudjuk, hogy a legszuperebb ajándékokat hozza minden évben… Természetesen mondhatjuk, hogy manapság teljesen eltorzult a szeretet ünnepe és csak a vásárlási láz fűti az egészet, de nehéz ezt megmagyarázni egy könnyes szemű lurkónak, így inkább maradunk az ajándékozásnál. Nézzük tehát meg, hogy mit ajánl a Sony idén a fa alá. Amennyiben még nincs a családban játékkonzol, mondjuk mert eddig kicsi volt hozzá a gyerek, akkor talán a mostani a legjobb alkalom, hogy beszerezzetek egyet, mert egészen elfogadható áruk lett. Ezt annak köszönhetjük, hogy 7-8 év után idén jelent meg az új generáció (PS4 és Xbox One) belőlük, a régi gépeknek meg szép lassan lement az áruk és rengeteg játék is van hozzájuk, már csak az a kérdés, hogy melyiket vegyünk a gyereknek. Xbox 360, PlayStation 3 vagy netán Wii? E cikkünkkel nem megyünk bele mélyen ennek boncolgatásába, inkább megnézzük azt, hogy mennyire erős érvként van ott a Wonderbook és a rá készült játékok a PS3 mellett. A Sony az utóbbi időben nagyon kitett magáért és megmutatta, hogy törődik a kisebb piacokkal, köztük velünk, magyarokkal is, hiszen teljes magyar szinkronnal hozta el nekünk a varázskönyv élményt. A Wonderbook és a hozzá tartozó első játék (a Book of Spells vagyis a Varázsigék könyve) tavaly ugyanilyenkor jelent meg. Ennek megalkotásában a Harry Potter könyvek szerzője, J.K. Rowling is közreműködött, így talán mondanunk sem kell, hogy e játékban ugyanolyan varázslótanonc válhat belőlünk, mint Ronból, Hermionéből és a többi roxforti diákból. Mivel tavaly nem írtunk róla tesztet, idén ezt a játékot is belevesszük az elemzésünkbe. A két frissen megjelent játék viszont a Book of Potions (Bájitalok könyve) és a Walking With Dinosaurs (Séta a dinoszauruszokkal), ezért főként rájuk helyezzük most a fókuszt. Mielőtt viszont belevágnánk a lecsóba, szóljunk egy pár szót a Wonderbookról magáról, amihez a játékok kapcsolódnak.
A promó képek ne ijesszenek el senkit! :)
A Wonderbook a kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát használja fel, melynek lényege, hogy a PlayStation 3 a hozzá csatlakoztatott kamera segítségével a játékost és annak környezetét feltérképezi, majd belehelyezi a tévé képernyőjén zajló kalandokba. Mindez a gyerekek számára úgy jelenik meg, hogy a könyv megelevenedik, és a történetek szereplői kilépnek a lapok közül. A Wonderbook maga gyakorlatilag egy periféria, egy kemény fedéllel és lapokkal bíró, strapabíró igazi könyv, tele QR kódokhoz hasonló ábrákkal, amik alapján a hozzá tartozó programok felismerik, hogy melyik oldal van épp nyitva és oda vetítik ki a maguk kis fantáziavilágát. A játékok irányítása nem a megszokott kontrollerrel történik, hanem a PlayStation Move-val, egy mozgásérzékelővel, ami jóval intuitívabb vezérlést tesz lehetővé, ha kell, a képernyőn varázspálcává alakul a gyerekek kezében.
Book of Spells – Varázsigék könyve

J.K. Rowling hihetetlenül népszerű Harry Potter sorozata a könyveken túl megjelent más médiumokon is, a filmek mellett például videojátékok is készültek az írónő által megálmodott varázslatos világba elhelyezve. Utóbbiak viszont a LEGO Harry Potter szériától (Years 1-4, Years 5-7) eltekintve maximum közepesek, de inkább rosszak. A tavaly megjelent Book of Spells-t viszont nem lehet hozzájuk hasonlítani, hiszen egészen más élményt kínál. A gyerekek kezébe ad egy igazi varázsló tankönyvet és egy varázspálcát. A játék összeköthető a netes Pottermore (ezt is közösen hozta össze a Sony és az írónő) regisztrációnkkal, ami egy olyan interaktív honlapot takar, mely a Harry Potter univerzum könyvek által be nem járt szegleteit tárja elénk és egyben újra elmondja a fősztorit is, e-könyvek és hangoskönyvek is vannak fent rajta. A Pottermore-os oldalunk alkalmazkodik a Wonderbook játékokban elért eredményeinkhez és választásainkhoz is. A Book of Spells azzal kezdődik, hogy kiválasztjuk a házunkat… A mágiával átitatott könyv megtanítja az ifjú varázslótanoncokat egy seregnyi „hasznos” igézetre és átokra, a hozzájuk tartozó pálcamozdulatokkal és varázsigékkel együtt. Az egymást követő leckék fejezeteket alkotnak, melyek végén egy jópofa sztoriba ágyazott záróvizsga van. Ha már a történeteknél tartunk, minden varázslathoz tartozik egy eredetsztori is, az igézet kitalálójával. Ezek a mi gyerekkorunkból is ismert térbeli könyvek formájában kerülnek tálalásra, interaktív elemekkel fűszerezve (például ki kell egészíteni a sztorit a helyes szóval 2 opcióból), amik által a mese jobban leköti a gyereket. Mindegyik kis szösszenetnek van tanulsága, ami egy fontos erényt domborít ki (türelem, szorgalom, bátorság). Valójában ez az, amivel észrevétlenül tényleg tanulhatnak is valamit a gyerekek, nem a „varázslással”. A vizuális megvalósítás hibátlan, és a versbeszédes részeket is egészen jól sikerült átültetni magyarra. A szinkron fantasztikusan jól sikerült, nagyon igényes, még ha itt-ott nem is stimmeltek a rímek.

A varázslatok megformálását jól megtanítja a könyv, a varázspálca kinézetet felvevő Move vezérlő tökéletes periféria ehhez a játékhoz, igazán kár, hogy a varázsigék kiejtését már csak „látszólag” tanítja meg a könyv. Ez azt jelenti, hogy a játék, annak ellenére, hogy ez az egyik legfontosabb játékeleme, nem használ semmilyen hangfelismerést. Amikor a tanár arra kéri a tanoncot, hogy mondja ki a varázsigét, akkor a játék csak és kizárólag a hangerőt képes figyelni. Vagyis a „Vingardium Leviosa” (lebegtető varázs, első lecke) helyett akár sikíthatunk is egyet, azt is el fogja fogadni a program. Ez nekünk csalódás volt, már csak azért is, mert a játék még meg is említi, hogy visszafelé elmondva a varázslatok teljesen más hatást fejtenek ki. Aztán adja ég, hogy a gyerek ne próbálkozzon ilyesmivel, mert csalódni fog. A játékot az mentheti meg, hogy egy gyerek nem úgy fog hozzáállni, mint mi, vagyis nem próbál majd lépten nyomon mindent elrontani (éppen ellenkezőleg), és nem keres hibákat. A gyakorlások és a vizsgák alkalmával elért eredményekért a tanulók ház pontokat szerezhetnek, mint ahogy Harry és barátai is tették a könyvekben. A játékban van elég kihívás, az egyik az, hogy elég sok varázslatot kell az emlékezetünkbe vésni, míg a minijátékok alaposan próbára teszik az ügyességet, így a gyerekeket jó időre és több végigjátszásra is lekötheti a program. Értékelés: A hangfelismerés hiánya fájdalmas pont, viszont a többi játékelem, a kiterjesztett valóság és mozgásérzékelős „varázspálca” használatának egyedi élménye bőven kárpótol érte. Jó volt az is, amikor por vagy levelek lepték be a könyv oldalait és a kezünket használva kellett lesöpörni őket. Itt-ott talán kicsit soknak éreztük a „szövegelést” (itt most nem a mesemondós, hanem az egyéb részekre gondolunk), ami alatt a gyereknek nem kell semmit csinálni, de ez sem volt igazán vészes. A játék ezzel együtt nem fogja hosszú távon lekötni a gyerek szabadidejét (1-2 hét alatt valószínűleg megunja), de ez talán nem is baj, legalább nem láncolódnak oda hónapokra a képernyő elé. Alapvetően remek kis játék, a Book of Spells-t és az AR technológia fejlődését látva el sem tudjuk képzelni, hogy 20 év múlva mikkel játszanak majd a gyerekek.
Pook of Potions – Bájitaltan

A Book of Spells után idén november 15-én megjelent a bájitaltan tankönyv is. Piton rajongók hátra, a Book of Potions bájitaltan oktatója ugyanis nem Ő lesz, hanem egy hóbortos varázsló, Zygmunt Budge, aki talán kicsit sokat csepegtetett személyiségének esszenciájából a tankönyvbe... A játék története egy bájital keverő verseny köré van felépítve, aminek megnyerése Zygmunt Budge leghőbb vágya. A bajnokság egyes állomásain különböző nehézségek várnak minket és természetesen mindegyikre különböző bájitallal kell felkészülnünk. A győztes jutalma a dicsőségen túl az aranyüst, mely segítségével a tehetséges kis „méregkeverők” egy saját főzetet hozhatnak létre a legfigyelemreméltóbb összetevőkből. Mivel ennek a könyvnek a fókusza nem a varázslás, így ezúttal egyéb ötletes módokon is használnunk kell a mozgásérzékelő kontrollert. Kapunk egy hatalmas ugráló üstöt, amibe a boszorkányos recepteket követve dobálhatjuk be sorra az alapanyagokat és az instrukciók szerint kavarhatjuk, forralhatjuk a főzeteinket. Miután a játék megismertetett minket Zygmunttal és történetével, első feladatunk, hogy meggyógyítsunk egy lüke kinézetű (és minden bizonnyal valóban elég lüke) goblint, akin ronda kelések jöttek ki. Nem a legkellemesebb nyitány egy játéknak, de sebaj. Minden kotyvasztás előtt az a feladat, hogy ismerjük meg és szedjük össze a szükséges alapanyagokat. A begyűjtéshez mindig tartozik egy kis minijáték, melynek során a Move átalakul metszőollóvá vagy épp lepkehálóvá, az adott matériától függően. Ezután megtanulhatjuk az alapanyag 3 legfontosabb tulajdonságát, ekkor nagyítóvá válik a kontroller. Ez a rész kicsit unalmas, de legalább Zygmunt bácsi nagyon viccesen ejti ki a szavakat (száááááár) és ez némileg szórakoztató. Azt viszont kissé nehezményeztük, hogy a mandragóra átültetésénél nem visítottak az undok kis növénykék. Szintén jó volt, hogy össze vissza kellett forgatni a könyvet, hogy minden 3D modellt kellően szemügyre vehessünk, a kamera pedig gond nélkül követte a könyvet. A következő lépés, hogy előkészítsük az alapanyagot (nem mindig van rá szükség), kellhet például darabolni (kés lesz a Move-ból), zúzni (mozsár), préselni és így tovább. A legtöbb esetben ezt akár át is ugorhatjuk, azzal, hogy egészben belehajítunk mindent a trutyiba… akarom mondani varázsfőzetbe. Ezért egy kicsit megszid a játék, de nem romlik el a főzet. Itt álljunk is meg egy szóra és jegyezzük meg, hogy egyszerűen akárhogy próbálkoztunk, nem lehet elrontani a kotyvalékokat. Sehogy sem! A keléskúránál még ki is emeli a játék, hogy ha eltoljuk, akkor nem elmulasztja a csúf bőrbetegséget, hanem még több hólyagot növeszt a szerencsétlen zöld manónkon (a későbbiekben egy békán kísérletezünk tovább). Ezt semmi esély sincs megtapasztalni, mert mindig sikerül a főzet, pedig több ponton is el lehet rontani egyes lépéseket. A kavargatás után például a forralásnál el kell találni a megfelelő hőfokot a fújtató használatával, itt könnyen túlforralhatjuk a bájitalt. Előtte ott van a nem megfelelően előkészített alapanyag, vagy hogy egy komponensül szolgáló egyéb folyadékból túl sokat teszünk az üstbe. Van tehát hibalehetőség bőven, de nincs semmiért büntetés, ami szerintünk hiányosság.

A játék egyébként hasonlóan van felépítve, mint elődje, itt is tartozik egy kis tanulságos történet minden kotyvalékhoz, ahogy előzőleg a varázslatokhoz. A fejezetek végén pedig éles helyzetben kell „vizsgázni” vagyis megoldani a versenyállomás próbáját a sikeresen elkészített főzeteinkkel. Ez a játék jóval könnyebb, mint a Book of Spells, hisz nem igazán kell megjegyezni semmit (pálcasuhintás/varázsige), ezért aztán nem is osztogat jutalmul házpontokat, ami egyébként a narratívához is illeszkedik. Ami pozitív, hogy miután elkerülhetetlenül megnyerjük a versenyt, tovább játszhatunk a játék közben megismert minijátékokkal, méghozzá akár kompetitíven is. Ez javít a játék szavatosságán (ilyen nem volt az elődben). Így 1-2 végigjátszás után még lekötheti a program a gyerekeket. Értékelés: Nekünk borzasztóan hiányzott a játékból a büntetés, hogy egy főzetet sem tudunk rosszul megcsinálni. Ugyanakkor a Bájitaltan nem hoz szégyent elődjére, ez is egy nagyon jópofa „kiterjesztett valóság”, vagyis AR játék. A magyar szinkron itt is minőségi, egészen biztos, hogy egy Harry Potter rajongó fiatalt sikerül majd magával rántania a Book of Potions-nek is. Azt azért jegyezzük meg, hogy az első rész nekünk jobban tetszett, ebben kicsit több volt a repetitív (kavargatás, forralás) és vonatottabb (prof. magyaráz a növényekről) rész. Volt előrelépés is az előző részhez képest, ez pedig a változatosabb módon megjelenő Move kontroller és a játékról leválasztott kihívások képében jelenik meg. Ha viszont még egyik játék sincs meg és választani kell, akkor mi mégis csak a Book of Spells-et javasolnánk inkább. Elnézést a "screenshotok" minőségéért, de ennél a játéknál mellőzzük a promó fotókat:
Walking with Dinosaurs – Séta a dinoszauruszokkal (avagy Dinoszauruszok: A Föld urai)

A BBC nagysikerű és kiterjedt franchise-a megelevenedik a Wonderbook-on is. A Séta a dinoszauruszokkal rengeteg formában létezik már, a 6 részes dokumentumfilm sorozatot kísérte könyv, most jön egy film és alanyunk, a videojáték. Vannak telefonos appok, 3 éve pedig Magyarországon is járt a nagyszabású látvány show, több méteres mozgó dinoszaurusz modellekkel és csillagászati jegyárakkal. Nekünk volt szerencsénk kilátogatni, tényleg nagy élmény minden gyereknek vagy gyermeklelkületű felnőttnek. A játékok tesztelésében segítségünkre volt a 6 éves, nagycsoportos óvodás Anna, aki nagyon szépen és ügyesen el tudta mondani a véleményét! :)
Nos, előre bocsátjuk, hogy a játékok közül a „dinós” volt az, amit a legjobban szeretett Anna, de ez nem csoda, mert a Harry Potteresekhez még túl fiatal, nem kötötte le őt egyik sem, ezért nem is nyaggattuk őt velük sokáig. Érdekes módon viszont mi is ezt kedveltük meg a leginkább, egyszerűen szuper lett, egészen jól szórakoztunk vele, annak ellenére, hogy kicsiknek szól. Mielőtt viszont nagyon előre szaladnánk, nézzük meg, mit nyújt nekünk a program. A játék a most megjelenő 3D-s nagyfilm köré van felépítve, így azok a krétakori dinoszauruszok szerepelnek benne a legtöbbet, akik az aranyos dinós sztori főszereplői is. A Pachyrinosaurusok a pozitív hősök, míg a Gorgosaurus, egy a T.rex-hez nagyon hasonló ragadozó a történet és a játék antagonistája. A játék elején megismerkedhetünk a kis Pacsival és legjobb barátjával, Borókával, akik a történet végére szépen felnőnek, mi pedig végigkísérhetjük útjukat: etethetjük őket, segíthetünk nekik párbajozni, közben pedig rengeteget tanulhatunk a dinókról. A fejezetek elején mindig régészkedünk kicsit, a kontroller átalakul egy kalapáccsá, a könyv pedig egy hatalmas kődarabbá, ami alatt ott rejtőzik egy fosszília. A csontokat egy nagy ecsettel letakaríthatjuk, majd a helyükre illeszthetjük őket (4-5 darabot) egy szép nagy csontvázban. Amint ezzel végeztünk, a csontváz megelevenedik, „vissza” kerül rá a hús és a bőr és útjára indul a kész dinoszauruszunk. Ha jól számolom, már megismerhettünk 3 minijátékot (ásatás, csontok takarítása, helyrerakása). Ami a játék legnagyobb pozitívuma, hogy tömve van ilyenekkel és szinte állandóan leköti a gyerekek figyelmét. Miközben pedig a gyerek játszik, a narrátor folyamatosan beszél és ontja az érdekességeket vagy meséli az aranyos kis történetet. A Wonderbook mindig valami izgalmas 3D alakot ölt, krétakori tájakat jelentet meg, amiket a könyvet körbeforgatva aprólékosan megnézhetünk, a Move pedig rengeteg féle eszközzé át tud alakulni nekünk, még meg is röntgenezhetjük vele a dinókat, új ismereteket hajhászva róluk. A változatos feladatok (dinókeresés, növénygyűjtés, etetés) teljesítéséért infókártyákat és érméket lehet szerezni a játékban, így érdemes lehet később is visszatérni 1-1 fejezethez, ha nem szereztünk meg mindent. Tudva, hogy a kicsik hogy szeretnek gyűjtögetni, erre biztosan sort kerítenek majd, mert a játék amúgy is olyan szórakoztató (erre Anna volt a bizonyíték), hogy enélkül is jó lehet újra végigmenni rajta. Ritkán fordult csak elő, hogy egy kicsit elszalad a narráció és túl sok volt a beszéd, ami alatt a gyerek ideiglenesen kifogyott a teendőkből.

A Harry Potter játékoknál említettük, hogy csalódás volt, hogy nincs bennük semmiféle hangfelismerő, nos, ebben a játékban sincs, ugyanúgy csak a hangerőt képes érzékelni, de jó hír, hogy itt nincs is rá szükség, ugyanis a dinoszauruszok és ősemlősök nem tudnak beszélni (na jó, a filmben fognak tudni). A lényeg, hogy a játék csak arra buzdítja a lurkókat, hogy kiabáljanak oda nekik, annak érdekében, hogy felkeltsék a figyelmüket, így ez a rész is nagyon jól működött, imádnivaló volt, ahogy a kamera segítségével a Wonderbook odavarázsolta a szobánk egy kis részletét a gyerekkel együtt a Kréta korba. A fejezetek végén mindig van egy kvíz játék, ami ugyan nem feltétlenül olyan kérdésekből áll össze, amikre elhangzott a válasz a fejezet alatt, de a feladványok nagyon érdekesek voltak, Anna pedig olyan jól teljesített ezekben, hogy mi magunk is meglepődtünk. A 6-7 évesek úgy szívják magukba a dinós tényeket, mint egy szivacs. :) Értékelés: A Séta a dinoszauruszokkal az egyik legjobb dolog, ami a Wonderbookkal és egy kisgyerekkel történhet karácsonykor, így ha van rá keret, elképzelni se nagyon tudunk jobb karácsonyi ajándékot ennél. Annyi biztos, hogy Annától megkapta az ajánlott plecsnit. :)
Aki kedvet kapott a Wonderbookhoz, annak nem árt tudnia, hogy egy PS3 önmagában kevés hozzá, szükség van egy MOVE mozgásérzékelős induló csomagra is, ami a kamerát és a MOVE-ot tartalmazza. A Wonderbook és játékai kaphatóak is ilyen komplett pakkokban, amiken érdemes elgondolkodni, mert olcsóbban nyújtják a teljes felszerelést, mintha külön-külön vennénk meg mindent.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Toorop
2013.11.29. 12:52
Aztán majd csodálkoznak a szülők, ha majd a kis Voldemort a földigilisztáknak kezd sziszegni

Érdekes, biztos jó is, de az a véleményem, hogy a szülő nevelje a gyereket, ne a tv/pc/ps/x-box/wii/stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester
2013.11.29. 13:01
Pacman egy gyors kérdés. A könyvek mind azonosak vagy minden játékhoz egyedi QR kódok vannak bennük?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Magrathea
2013.11.29. 13:09
Ugyanaz a könyv kell minden játékhoz, tehát azt csak egyszer kell megvenni! Van olyan starter pakk is melyben ott a move, a kamera, egy wonderbook és egy játék, ami után már csak a játéklemezeket kell venni ha többet akarunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Magrathea
2013.11.29. 13:10
A cikk legvégén belinkeltem az ipon kínálatát ezekből, itt egy példa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2013.11.29. 13:41
Ez a pakk van meg nekem is, (mondjuk én a géphez kaptam) azért is kérdeztem a többi cím könyvére.
Hátha kiadnak vaami olyan címet is amivel nem csak az unokaöcséim tudnak szórakozni.
Egy old school lapozgatós rpg vicces lenne minijátékos harccal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Magrathea
2013.11.29. 14:30
Ezeken kívül egy játék van amit nem teszteltünk, a Diggs Nightcrawler, ami sajnos nem jött ki magyarul (ezért is hagytuk ki). Ami pedig az érkező címeket illeti, Disney játékok jönnek még rá, ha minden igaz.

Az nekem is tetszene, ha jönne pár olyan játék is amit Te mondasz és felnőttek is el tudnák ökörködni a könyvvel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LechooEdy
2013.11.29. 15:59
Először, ha az én gyerekkoromba lett volna ilyen... Kő kövön nem maradt volna. Lehet mondani, hogy pénzlehúzás, mert decemberben jön a film, de szerintem nehéz lenne ennél jobb dolgot kitalálni, ami tanít és nem egy kreténség.
A másik, hogy végre egy gyerek-játékteszt, amit a megfelelő korosztállyal tesztelnek! Mondjuk még én is kipróbálnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Benny
2013.11.30. 12:26
Végre valami igazán kreatív dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Meteoreso
2013.12.02. 12:36
Nagyon klassz dolog ez meg jövő szaga van neki, csak valami komolyabb témában is kihozhatnának ilyen alkalmazásokat.
Egy virtuális tankhadsereg a szőnyegeden, vagy hasonló...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2013.12.02. 15:45
Hát egy kártyás fantasys harcolós móka már van rá. Az egyik első ps3 kamerás cím volt. Az Eye of the Judgement címmel jelent meg. Ehhez hasonlóan sztem megoldható lenne egy jó kis körökre osztott stratégia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Magrathea
2013.12.09. 13:43
Óriási Wonderbook akciót jelenthetünk be nektek, ugyanis most a Wonderbook, a Book of Spells és a teljes 'MOVE Starter Pack', benne a PS Eye kamerával és egy MOVE kontrollerrel, most mindössze 9.977 Ft-ért kapható nálunk itt az iPonnál!

Csak az összehasonlítás végett, egy Starter Pack külön ennyi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Trolltaxi
2013.12.31. 19:55
Az az arc, amikor a gyerek kezében először változik a kontroller varázspálcává! Földig hull az álluk!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!