iPon Cikkek

World of Warplanes – papírrepülők harca

Dátum | 2013. 12. 14.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Azt túlzás lenne állítani, hogy ismét virágkorukat élik a repülőgép szimulátorok, és azok könnyedebb (arcade) változatai, de a műfaj rajongóinak nem igazán lehet oka panaszra, hiszen az elmúlt esztendőkben időről-időre megjelent egy-két korrekt darab belőlük. Gondoljunk csak az Eagle Dynamics hardcore szimulációira (A-10, Black Shark), vagy épp a Wings of Prey-re. Csak idő kérdése volt, hogy az MMO piac is felfigyeljen ezekre, és elkészítse azok kizárólag interneten keresztül játszható változatait. Ennek eredményeképpen megszületett az oldalunkon nem is olyan régen tesztelt War Thunder, illetve a cikkünk témáját adó World of Warplanes. Utóbbi neve nem véletlenül hasonlít a rettentő népszerű World of Tanksra, hiszen mindkettőért a Wargaming csapata felelős. Az imént említett WoT milliók tetszését nyerte el, hiszen ingyenes mivolta ellenére több tucat részletesen kidolgozott harci járművet és sok-sok órányi izgalmas tankcsatát ígér a mai napig. Sikerük csúcsán bizonyára arra gondolhattak a fejlesztők, hogy jó lenne ezt a mókát más hadszínterekre is elvinni, így bejelentették a légiharcra koncentráló World of Warplanest, illetve 1-2 éven belül számíthatunk a tengeri ütközeteket feldolgozó World of Warshipsre is. Egyelőre azonban meg kell elégednünk az előbbivel, ami miután kilépett a béta fázisból, már mindenki számára elérhető.
Kedvenc japán madaram
A Wargaming legfrissebb alkotása tankos testvéréhez hasonlóan egy multis játék, amely a második világháború harcaiba kalauzol el bennünket. Mivel ingyenes darabról van szó, nem szükséges pénzt költenünk rá, ugyanis szinte minden eleme elérhető anyagi ráfordítás nélkül. Igaz, ha gyorsítani szeretnénk a fejlődésünkön, vagy egyedi festéseket szeretnénk, akkor bizony néhány száz (vagy néhány ezer) forintot a pénztárnál kell hagynunk, de ez nem kötelező. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább ismerkedjünk meg a játékban szereplő lehetőségekkel. A konkurens War Thunderhöz hasonlóan itt is öt nemzet, az amcsik, szovjetek, németek, japánok és britek gépeivel indulhatunk csatába, ezekből alapból kapunk is egy-egy alapszintű darabot. Összesen nem kevés, körülbelül 100 típusú harci madár nyitható meg a játékban, melyeket a harcok során szerzett pénzből és tapasztalati pontokból vehetünk meg. Kicsit egyenlőtlen a típusok számának eloszlása az országok között, hiszen míg például a szovjeteknél 30-at számoltunk meg belőlük, addig szegény japánoknak be kellett érniük 10 géppel. Visszatérve kicsit az ingyenességre, az imént megjegyeztük, hogy szinte minden repülőgép megszerezhető akkor is, ha nem költünk pénzt a játékra, ám sajnos van egy-két nagyon erős gép, amit csak a valódi pénzzel megvásárolható aranytallérok felhasználásával nyithatunk meg. Nem egészen érezzük ezt így fairnek, az ingyenes MMO-k esetében nem szabadna pénzért jobb technikához jutni, márpedig itt ez történik. Azt viszont elfogadhatónak tartjuk, hogy forintok kicsenegetése révén kissé felgyorsíthatjuk a fejlődésünket, ugyanis a legtöbb free to play programhoz hasonlóan a World of Warplanesben is van ilyen lehetőség. Arra mindenki készüljön fel, hogy ha nem költ pénzt a játékra, akkor a magasabb szintű repcsikért rengeteg harcot kell nyerni, nem ismeretlen fogalom a grindelés ennél a programnál sem.
Ami a repülőgépek fejlesztését illeti, minden egyes darab esetében feljavíthatjuk a motort, a repülőgép törzsét, a gépfegyvereket, illetve bizonyos esetekben a bombákat is. A fejlesztések megszerzése nagyon nagy segítséget jelent a többi pilóta elleni harcban, így törekedjünk minél hamarabb megvásárolni őket. Ami a személyzetet illeti, ők is fejlődnek a harcok során szerzett tapasztalati pontoknak köszönhetően, de őrült lassú tempóban (nem vettünk XP boostereket, csak ingyen játszottunk). Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy ne képezzenek egyszerre túl sok pilótát, hanem tegyék le a voksukat egy-két fő mellett, akiket mindig használnak. Ha új gépet szereztek, képezzétek át őket arra a típusra, sokkal hatékonyabb, mint állandón a nulláról felépíteni egy zöldfülűt. Bár az igazság az, hogy nincs nagy különbség az alacsony és a magas szintű személyzet között. A tapasztaltabb emberek kicsit több sebesülést bírnak elviselni, mint a gyengébbek, nagyobb távolságból észreveszik az ellenfeleket, vagy egy kis bónuszt kapnak a sebességre, ám a legtöbbször nem ezen múlik a győzelem. Sokkal többet számít a játékos képessége, és a harci gép felszereltsége, ha jól tudtok manőverezni és pontosan céloztok, bárkit leszedhettek. Túlságosan erős, illetve gyenge ellenfelekkel amúgy sem gyakran sorsol össze bennünket a játék, ugyanis ebben is működik egy párkereső rendszer, ami úgy szedi össze a pilótákat, hogy társaink plusz-mínusz egy szinttel térjenek csak el a mi repülőnk fejlettségétől. Ennek megvan az az előnye, hogy legtöbbször pont megfelelő a kihívás a csatákban. Akadnak azért kivételek, ugyanis időről időre bele lehet csöppenni olyan játszmákba, ahol a társaink abszolút nem csapatjátékosok, nem segítik egymást (de erről nem a játék tehet). Ami ennél is rosszabb, hogy abszolút nem figyelnek a pilóták egymásra, és állandóan egymásba (és belénk) ütköznek. Pedig ilyen társakkal esélyünk sincs egy jól felkészült osztag ellen.
Ezzel a szovjet masinával egy hajót is könnyen szétkaphatunk
A sokat emlegetett légicsaták képezik természetesen a központi elemét a játékmenetnek, és sajnos meglepően egyszerűre sikeredtek. Bár nem vártunk egy komplex szimulátort, a War Thunder kissé elkényeztetett bennünket a repülők irányítását, repülési modelljét és a fegyverek viselkedését illetően. Nem akarjuk lépten-nyomon összehasonlítani a két alkotást, de annyit el kell mondanunk, hogy a World of Warplanes olyannyira egyszerűre sikeredett, hogy a War Thunder arcade módja majdhogynem szimulátornak tekinthető mellette. Gépünk manőverező képessége a valósággal köszönő viszonyban sincs, a motor kezelése is kimerül abban, hogy egy gomb lenyomásával lehet „boostolni”, illetve van egy fék billentyű is. A legegyszerűbb egérrel irányítani a gépet, így ugyanis arra megyünk, amerre asztali rágcsálónkat mozgatjuk, illetve célozni is sokkal pontosabban tudunk, mintha például joystickot használnánk. Utóbbit nem is ajánljuk ehhez a játékhoz. Bár a szimulátorok iránt érdeklődők bizonyára élből elutasítják ezt a fajta játékmenetet, aki egy kicsit könnyedebb repkedésre vágyik, az megfelelőnek találhatja a World of Warplanes játékmenetét. És az egyszerűség ellenére azért vannak apróságok, amikre oda kell figyelni, nem lehet csak esztelenül lövöldözni mindenre. Vehetünk a gépeinkhez különféle „power-up” csomagokat, amikkel meg tudjuk javítani a motort, vagy épp elolthatjuk a tüzet. Az is jó ötlet, hogy külön-külön sebződnek a repcsik egyes részei, amelyek hatással vannak a menettulajdonságokra. A motor állapota befolyásolja a sebességet, a szárny (minő meglepetés) a manőverezést, de akár még a benzintankunkat is szétlőhetik, ami növeli a tűz esélyét.
Mi sem vagyunk sérthetetlenek
Azt azért el kell ismernünk, a csalódottság kezdeti hullámai után egyre inkább elkezdtük élvezni a légiharcokat, és a fejlődési rendszerrel is megbarátkoztunk. Ám a változatosság hiánya igencsak szíven ütött bennünket. Nem túlzás, a tanítóküldetések mellett mindössze egy misszió szerepel a Wargaming alkotásában, ami a nem túl fantáziadús Standard Battle elnevezést viseli. Elméletileg ezt kétféleképpen lehet megnyerni: vagy az összes ellenséges gép lelövésével, vagy úgy, ha a földi egységeket elpusztítjuk, és így a mi csapatunknak lesz nagyobb befolyása a pályán. Gyakorlatilag az utóbbi sosem valósul meg, mivel a légiharcoknak pár perc alatt vége van, míg a bombázásokhoz több ember összehangolt és gyors támadására lenne szükség (ami nem jellemző). Így mindig az a csapat nyer, aki előbb levadássza az ellenség repülőit. Ez szerencsére azért nem jelenti azt, hogy teljesen életképtelen lenne a bombázók használata, ugyanis a földi egységek elpusztításával segíthetjük a csapatunkat, mellette pedig egy rakás XP-t és pénzt szerezhetünk. Ha felrobbantjuk a légvédelmi lövegeket, kevésbé kell rettegniük társainknak az ellenséges tűztől, a főhadiszállás bombázásával pedig az ágyúk pontosságát csökkenthetjük. Sajnos ezen túlmenően nincsenek különféle feladatokkal megspékelt missziók, kifejezetten földi célpontok támadására, vagy épp bombázók kíséretére koncentráló küldetések. Újra és újra ugyanazt a játékmódot kell elindítanunk, amit hosszabb távon véleményünk szerint könnyen meg lehet unni. Arról nem is beszélve, hogy hiába van 5-6 féle térkép, valamiért ezekből szinte minden esetben vagy a kikötős, vagy a sivatagos pályát tölti be a játék. Mivel saját szervert nem indíthatunk, ezt semmilyen szűrővel nem tudjuk befolyásolni, így csak ritkán fogjuk látni a többi helyszínt.
A kikötő már lángol, ideje becsatlakozni
A játékmenet tekintetében tehát élvezhető, de nem kiemelkedő alkotás lett a World of Warplanes, és ugyanez igaz az alatta dolgozó technikára is. A látványvilágról a legjobb, amit mondhatunk, hogy nagyon szépen festenek a füst és köd effektek, illetve az egyes harci gépek kidolgozottsága is jól sikerült. A táj látványa viszont nem túl eget rengető, inkább a tisztes iparos munka jelző illene rá. Sajnos a hangzás is csak ezt a színvonalat éri el. A legtöbb gép hangja szinte teljesen egyforma, de a motorok és lövések effektjei sem szólnak ütősen, ráadásul mindössze egyetlen egy harci zene szerepel a programban, amire hamar ráun az ember, annak ellenére, hogy nem sikerült rosszul a szám. Hogy valami jót is mondjunk, a motort jól optimalizálták a fejlesztők, nem voltak indokolatlan belassulások és sebesség ingadozások a tesztelés során. Bár tesztünk végére mondandónk hangvétele meglehetősen negatív irányba tolódott el, távol álljon tőlünk, hogy a sárba tiporjuk a World of Warplanes. Egy korrekt, kis adagokban élvezhető játékról van ugyanis szó, amiben vannak még lehetőségek, ha a fejlesztők odafigyelnek rá a jövőben. Repülőgépből, fejlesztésekből van elég, de több pályára, és játékmódra van szükség, hogy hosszabb távon se unja meg az ember a csatákat. Aki tehát egy nem túl összetett, arcade repülős programra vágyik, ami ráadásul ingyenes is, az tartsa csak rajta a szemét a Wargaming alkotásán. Viszont aki valami komolyabbat szeretne, az inkább vegye az irányt a War Thunder felé, jobban jár vele.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. Gerrrrry
2013.12.14. 10:38
A pályák egyébként repülőgépszint függők, mivel a lassú gépeket kicsi, míg a gyors gépeket nagy pályára rakja. Gondold el, hogy egy sugárhajtású géppel mennél a már megismert kicsi pályán. Fél perc alatt átérnél a másik oldalára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. dragon83
2013.12.14. 10:41
Érthető, de akkor legalább csináltak volna több kis pályát, mert így amíg el nem éred a magas szintű gépeket (ami jó darabig el fog tartani), mindig ugyanazon az 1-2 kisebb térképen játszol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Balucsek
2013.12.14. 10:46
A többi pályára azért nem rakott be, mert azok jóval nagyobb méretűek, mire ezekkel a kétfedelűekkel elérnél a közepéig az életedet is megunnád, a sugárhajtásos gépek meg ezeken a kis pályákon jóformán megfordulni se bírnak. De ami igaz az igaz szánalamasan kevés jelenleg a pálya...
A béta elején lehetett próbálkozni gyakorlómódban vagy minek nevezték akkor ahogy olvasom azaz írásod azt már kiszedhették. A sivatagi pályán a 10-es némettel 10 másodperc volt átérni és a gép max sebességét meg se tudtam közelíteni, mert rögtön kellet venni a hajtű kanyart hogy ne repüljek ki a világból.
Lehet tévedek, de talán a WT-ben vannak olyan pályák amik jóval nagyobbak de amg kicsi vagy lezárják egy jelentős részét ezt itt is megtehették volna, és márik lenne plussz 4-5 map a kicsikknek gyakorlatilag 0 erőfeszitéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Balucsek
2013.12.14. 11:00
Amúgy egy kérdés a bombázók egy bombával még mindíg letudnak szedni 3 üldöző gépet vagy már valamelyest finomítottak a dolgon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. dragon83
2013.12.14. 11:16
Ezt a bombázós kérdést nem igazán értem. Bombával gépekre vadászni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. nfsfalcon
2013.12.14. 11:20
Nekem a rivális repülőgép szimulátor jobban tetszett. Valahogy jobban megfogott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. TheRealTsL
2013.12.14. 11:52
#5: A bombáknak területre ható sebzésük van és az gömb forma, nem lapos, tehát ha valaki van olyan amatőr, hogy a kis gépével földközelben közelről követ, hogy kilőjön, akkor egy jól időzített bomba pont elkapja még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Trevize198...
2013.12.14. 11:52
Szerintem ezt azért nem kéne szimulátornak hívni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Balucsek
2013.12.14. 12:16
dragon83: jah jah ahogy TheRealTsL írja egy nagyobb bomba jókor ledobva régebben a bétában lazán szétkapott akár egy egész repülő századot is... Ez érdekel hogy valamit finomítottak-e rajta mert elég nevetséges volt...
Il-2-essel volt, hogy egyszerre 3 üldöző gépet kaptam le egy 250kg-os bombával... Az elsőt darabokra kapta a 2.-nak letépte a szárnyát és keresztbe állt a 3. pedig belerepült a társai szana-szét repkedő roncsaiba Pedig csak egy 250-es bomba volt asszem a németeknek van 1 tonnás bombája is a játékban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. dragon83
2013.12.14. 16:57
@Balucsek
LOL, ez aztán a furcsa támadási módszer. Őszintén megmondom, nem tudom, hogy ez változott-e. Eszembe sem jutott kipróbálni ilyen képtelen ötletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tomchee
2013.12.14. 20:56
Lehettek volna kicsit eredetibbek, és csinálhattak volna egy "World of Starplanes"-t. Akkor az űrben nem kellett volna pálya design-al törődni, és lehetett volna mire fogni a fura irányítást, és nem lett volna egy War Thunder koppincs, de legalább a sci-fi-s réteget meg ragadhatták volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. gyuszi02
2013.12.15. 03:56
A Gaijin lehetett volna kicsit eredetibb, csinálhattak volna egy War Photon Torpedót, és nem lett volna battlefield, panzer elite, midway, combat flight simulator, és még 10 millió másik játék "koppincsa"... De legalább a sci-fis réteget megragadhatták volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. bgabor911
2013.12.15. 09:58
Ezt a játékot gyakorlatilag kivégezte a War Thunder, én még nem láttam olyan embert aki bár mindkettőt próbálta, de a WoWP mellett döntött volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. TheRealTsL
2013.12.15. 10:08
A levegőben nem is kérdés, hogy a WT jobb, de a tankos része a dolognak az elég katasztrofális eddig. Arra még gyúrniuk kell pár évet, szóval nagyjából 1-1 az állás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. dragon83
2013.12.15. 11:16
Hát a World of Tanksnek volt ideje kiforrni magát az elmúlt évek alatt. Én bízom benne, hogy egy kis idő múlva a War Thunderben is gatyába rázzák ezt a részt, mert ha abban is lesz egy szimulátorosabb vonal, mint a repcsiknél, akkor nálam az is alázni fogja a World of Tankset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Vazzee
2013.12.15. 13:20
TheRealTsL: Van hozzaferesed zart betahoz?

Vmi info, ha van? :--))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Shinjiii
2013.12.15. 16:36
Már régóta nyitott a játék, nincs zárt béta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Balucsek
2013.12.15. 17:13
Shinjiii: a WT-re gondolhatott annak a tankos része dec 8.-án indult a zárt bétaként és elvileg csak kevés, lelkes rajongó kapott meghívót rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hympyke
2013.12.15. 20:46
"Bevásárolhatod" magad lol, csak 50 euro.. nálam nem kicsit ásta el magát a Gaijin.. pre-milk started lol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nemlehet
2013.12.16. 01:01
Szerintem semmi gond sincs ezzel. Vagy vársz türelmesen és akkor majd játszol amikor kijön vagy türelmetlen vagy, de akkor fizess. Nem kötelező. Ráadásul többnyire (nem tudom, hogy most is így lesz-e) a "bevásárlós" béták végén mindig kapnak valamit a fizetős tesztelők (pl in game currency-t vagy egyedi dolgokat). Szóval álltalában megéri támogatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hgyk
2013.12.16. 16:35
A WoWp-t választottam a WT helyett, mert kizárólag billentyűzetre vagy a joystick-omra rendesen nem tudtam beállítani a játékot.
A WoWp-ben viszont minden úgy van ahogy szeretném.
Félre ne értsetek alha tester voltam a WT-ben a WoWp-ben és a WoT-ban zárt beta tester.
A WT-ben van valami instructor amitől idegbajt lehet kapni. Hiába kapcsolom ki a joystick-al ahogy fordulok egy irányra, utána visszarántja középre.
Ugyanezt a billentyűzetnél is eljátsza szóval nálam ezért írta le magát a WT.
Ráadásul egyik tester ismerős szerint a Gaijin az 50€-val ellőtte magát. Anno a repülős résznél több prem gépet és küldetést lehetett kapni ennyiért, most pedig 1-3 tankkal szúrják ki a szemed ugyanazért az árért. A srác fórumon írta is, hogy pénzéhesebb a Gaijin mint a Wargaming. A WoWp alha tester-ség miatt kaptam vagy 4 gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dragon83
2013.12.16. 17:16
Hgyk, az instructor módot ki lehet kapcsolni, és amúgy is tökéletesen be lehet már állítani egérre, joystickra (mindkettőt próbáltam). Ami az ötven eurót illeti, nem kötelező fizetni. Aki annyira akar béta teszter lenni, hogy már szinte bepisil, az fizessen azért, hogy mások előbb bekerül. Aki türelmes, az várjon fél-egy évet, amikor megnyílik a nyílt béta és ingyenes lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hgyk
2013.12.16. 17:37
Mint írtam nálam ki van kapcsolva az instructor.
Viszont valamiért mégis alkalmazza.
Hidd el szépen belőttem a joystick-hoz mindent, mégis rossz vele játszani, ha kell dobok róla videót, hogy mit csinál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hgyk
2013.12.16. 18:17
Videó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dragon83
2013.12.17. 09:52
Nem vagyok biztos benne, de talán billentyűzetes irányításnál ki sem lehet kapcsolni az instructor módot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hgyk
2013.12.17. 21:14
Nem csak a billentyűzettel, de joystick-al is ugyanezt csinálja.
Ez a gondom, nem a billentyűzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dragon83
2013.12.18. 08:23
Aha. Akkor nálad lehet a gond, mert arra tisztán emlékszem, hogy joysticknál ki lehet kapcsolni. Én is azzal játszottam.

Illetve még az lehet, hogy te arcade módban próbáltad a joystickot, aminél talán kötelező a segítő mód. Én ebben a módban csak egeret használtam, mert sokkal könnyebb azzal a célzás.

A szimulátor módokban viszont joystickot használtam, és ott tuti ki lehet kapcsolni a segítséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2013.12.18. 09:12
Szerintem sincs baj azzal, ha egy kiadó pénzt kér béta tesztelésért. Én sose venném meg, de nem zavar az, ha más megveszi. Csak akkor beta után legyen character wipe mindenkinél, mert pl. PoE-nál aki 1 éve bétázott az úgy állt neki a 0. napos játéknak, hogy már 90 szintű volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zephyrus
2013.12.27. 06:30
kiskoller: igazából de, más cég fizetett tesztereket alkalmaz, itt meg a játékos fizet hogy tesztelhessen?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zephyrus
2013.12.28. 08:21
zoltangamer: demokratikusan nem lehetne téged a dunába lőni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hympyke
2013.12.30. 19:33
Zephyrus

Nem kötelező, utána wipe szal kit érdekel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!