iPon Cikkek

WRC 3: Újabb kihagyott bajnoki arany

Dátum | 2012. 10. 29.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

Most, hogy a Dirt sorozat teljesen megadta magát a mainstream igényeknek, alig maradt releváns ralijáték a piacon. Persze, a WRC éves megjelenése idén sem maradt el, de hát lássuk be, az első két rész sem volt épp remekmű, így a rajongóknak egyedüli opcióként kissé savanyú lehet a lemez gépbe helyezése. És valóban, a WRC 3 nem nagy szám, sőt, mint hivatalos licenchordozó sem igazán állja meg a helyét. Ugyanakkor szórakozni lehet vele – el kell hát döntetnünk még a vásárlás előtt, hogy a pontos raliélmény, vagy a játékkal eltöltött szabadidő minősége alapján választunk.

A grafika sem az igazi
Richard Burns forog a sírjában

A WRC 3 ugyebár nem más, mint az FIA jogainak virtuális örököse, egyszersmind egy újjáélesztett sorozat harmadik felvonása. Az első elment, a második már-már jó lett, de a WRC 3, úgy tűnik, semmit sem tanult az évek folyamán, vagy ha mégis, akkor egy bor áztatta este folyamán jól el is felejtette az egészet. Kezdjük is mindjárt a karriermóddal, mely ugyebár egy ralijáték gerince kell legyen. Hisz az úttalan utak meghódítása csakis ránk és a futott időnkre tartozik, nincs senki, aki beállna, befékezne elénk. Tehát a többjátékos mód erőltetése felesleges, sokkal fontosabba a kiterjesztett, megannyi lehetőséggel kecsegtető karrier. Mert hisz ki ne szeretne Sébastien Loeb bőrébe bújva átrongyolni az Alpokon, miközben távolról morajlik az őrjöngő tömeg éljenzése? Bizony, ez maga a megtestesült adrenalin. Kár, hogy a WRC 3-ban ebből az égvilágon semmit sem találhatunk meg.

A kampány neve Road to Glory, mely a WRC 2-höz képest egy irtómód lebutított, faék egyszerűségű challenge-sorozat. Kapunk egy kocsit, egy sor pályát, majd a szakaszok végén egy "bosst" (nem, ez nem elírás) és már mehetünk is a következő helyszínre, újabb pályákat teljesíteni. Nincs elágazás, nincsenek élő pilóták, nincs semmi. Csak egy halom üres autó, amiket szép lassan feloldunk (megjegyzem, gyorsversenyekkor majd' az összes autó és pálya elérhető), na meg ugye a térképek, melyeket egyébként a vezetési stílusunk és a helyezésünk függvényében adott tiszteletpontokkal teszünk elérhetővé. A már említett boss pedig egy híres versenyző, akit legyűrve átléphetünk egy másik ország sárdagasztó útjaira.

A vezetési modell rendben van, a gond inkábba játék felépítéséből adódik
Dagonyázzunk középszerben!


Persze, mindezt oldja egy kicsit az autók tuningolhatóságának lehetősége. Vehetünk új alkatrészeket, átállíthatjuk a kocsi beállításait... és bár ettől még nem érezzük magunkat kevésbé becsapva, legalább viszonylag életszerű garázsopciók kényeztetik a sportág rajongóit. Gondolom, azt mondanom sem kell, hogy az összes verda autentikus licencek alapján lett lemodellezve, és különféle kategóriákba került besorolásra. Igazán hízelgőek a legendás '70-es évekbeli klasszikusok, melyek láttán minden Rally Trophy rajongó elmorzsol egy könnycseppet, és ha már a gépeknél tartunk, azok összességében rendben vannak. Fizikai értelemben, mármint. A WRC 3 nem igazi szimulátor, inkább afféle félig arcade, félig realista versenyjáték, melybe pár kör után bárki bele tud rázódni. Az utak, a beállítások és a kocsik közötti különbségek érzékelhetők, s bár valószínűtlen, hogy ezért a játékért hagyjuk ott a Richard Burns Rallyt, azért jó tudni, hogy legalább egy-egy gyors kör alatt elfeledkezünk a hiányosságokról.

Mert hát azokból ahogy már eddig is kiderült, van szépen… A játék szabályrendszere és viselkedése például nem kerül részletezésre, nincs normális oktatómód, sőt, az előző rész iskolájának is búcsút inthetünk. A pofátlanság netovábbja, hogy azért tettek a programba egy Rally School Contest nevű opciót, ami a félrevezető címmel ellentétben nem több nehezülő kihívások sorban történő teljesítésénél. Tehát ha valaki nem ismerős a ralisport világában, ne adj' isten az előző WRC-ket sem próbálta, csak a kontrollert forgatva anyázik majd, amiért a készítők nem vették számításba, mint potenciális vásárlót. Félreértés ne essék, én is tisztában vagyok vele, hogy ezt a játékot minden valószínűség szerint egy bizonyos, már kiismert réteg keresi. Ez viszont még nem ok arra, hogy másokat eltántorítsunk egy igen könnyen orvosolható hibával, melyet korábban még csak el sem követtünk.

De persze ne legyünk igazságtalanok. Ha túltesszük magunkat a fenti fájdalmakon, akkor egy még mindig élvezetes játékot kapunk. A WRC 3-ban öröm tépni az aszfaltot, dagasztani a sarat, letaposni a hót, és hallgatni a néha pánikba eső navigátor sirámait. Van sima bajnokság, van gyorsverseny, vagy egyéni kupa... Ebből is látszik, hogy az alapokkal nincsenek komoly gondok, csak mintha a tervezők képtelenek lennének eldönteni, hogy akkor most komoly WRC-s játékot fejlesszen a csapat, vagy inkább bohóckodjanak Dirt-módra.

Saras kasztni

És ha már szóba jött a bohóckodás, fontosnak tartom kiemelni, hogy a játék menürendszere katasztrofális. A karikatúrákkal helyettesített versenyzők látványa egyáltalán nem kellemes, a színes-szagos-"demenővagyok" grafikus elemektől pedig könnyen epilepsziás rohamot kaphatunk. Kár, mert a WRC 1-2 e téren hibátlan volt, és egy ilyen stílusú programhoz teljesen elegendő egy sima, letisztult menürendszer.

Maga az általánosságban vett grafika egyébként nem nagy szám. Szódával végső soron elmegy, az autómodelleket és a tájat is igyekeztek kidolgozni, de az a baj, hogy az elavult motor és a sokszor láthatóan összecsapott textúrák eléggé lehúzzák az összképet. Az a tény pedig, hogy a visszajátszásokat látva úgy tűnik, az autót sínen húzzák a pályán, csak ront a helyzeten. Ilyesmit utoljára a PS2-es időkben néztünk el versenyjátéknak.

Ennél közelebb nem kerülünk a valódi pilótákhoz
Szerettem volna egy külön bekezdést nyitni a játék audiotartalmának, de nem láttam értelmét, mert a motorhangok elfogadhatók, zene azonban nem szól. Ez is egy olyan apróság, amit simán ki lehetett volna küszöbölni. Ha valaki reális hangélményt szeretne, maximum kilövi a zenét és kész. De nem, a WRC 3-at készítő Milestone jobbnak látta levenni a muzsikát a palettáról. Ez a döntés pedig jól prezentálj a játék fejlesztése mögött meghúzódó szellemet... ami nincs. Ebben a programban nem érezni, hogy alkotói szerették, hogy törődtek vele, hogy igyekeztek megkedveltetni az emberekkel. Süt róla a termékközpontú megközelítés, melynek hála a dizájndokumentumot is minden bizonnyal valami marketingszakember írta. Akkor tudjuk csak ajánlani, ha valaki nagyon szereti a ralit, és bár nem rossz játék, a sorozat ezen felvonása sehogy sem léphet ki a középszerből.


Platformok: PC, Xbox 360, PS3, PS Vita
Tesztelt platform: Xbox 360

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. kray
2012.10.29. 08:42
Kuplung kezelés van benne?
Mondjuk eddig még csak egy játékban volt értelmesen és realisztikusan megoldva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nedcoleman
2012.10.29. 09:27
..és még így is ezerszer jobban sikerült, mint az előző két Milestone WRC...
Szégyen ez, nem több!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kullo1
2012.10.29. 09:38
Igaz nem fogja megváltani világot, de elég szórakoztató lett.És rengeteget fejlődött az előző részeihez képest,a WRC 1 rusnya volt mint a bűn, a WRC 2 meg egy totál irányíthatatlan trágya volt.Szóval talán 2-3 év múlva beérik a széria.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CsabaZz
2012.10.29. 10:31
Ha a vezetési élmény rendben van, mit számít, hogy nem Crysis 3 szintű a grafikája? Ez egy rally játék, amiben vezetni kell, és nem gyönyörködni a tájban vagy a bulákban. Nekem az eddigi DiRT részek csalódások voltak lényegében, mert ha rally, akkor nem holmi táblatörögetésre vágyok (arra ott a GTA 4), hanem kemény versenyekre, mint ami a Colinokban volt (asszem a Colin 4 vagy 5 tetszett a legjobban). Ha sallangmentesen visszaadja, és irányíthatóak is a kocsik, akkor no para.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Adrian1984
2012.10.29. 10:37
Szerintem is egész jó lett. Az irányítás egész jó (az előzőhöz képest), a hangulat kicsit felemás, de nekem bejött. A Road to Glory kihívássorozat szerintem jól sikerült, hangulatos lett.
A grafika... helyszíntől függ. Argentína, Mexikó, Görögország például remek lett, de Finnország... elég randa.

El lehet vele szórakozni, és tényleg rengeteget fejlődött az előzőhöz képest. :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fagy
2012.10.29. 12:15
A cikktől eltérően bizony látok fejlődést az előző részekhez képest. A grafika óriásit változott, tessék csak összehasonlítani a WRC 2 és 3 azonos helyszíneit!
Egy autós játékhoz ennyi bőven elég, én a PC verziót használom, de sajnos nagyon érződik a konzolos átirat az irányításnál...Ez, a grafikánál jóval fontosabb rész, valamicskét javult ugyan, de a szegényes beállítási lehetőségek már egy tipikus arcade játékban sem állják meg a helyüket.
A cikk többi elemzésével egyetértek és szerintem csak egy kis odafigyelés, lelkesedés hiányzott ahhoz, hogy azonos költségvetéssel egy RBR alternatívát vehessünk meg, ez elmaradt.
Félő, hogy nem lesz folytatása a dolognak, túl kevés rajongója lesz, hiába vetették be a vevőcsalogató DiRT bohóckodásokat. A rali szerelmeseinek kevés, a bohóckodást kedvelő fiatalságnak meg sok a játék indíttatása. A szűkülő vevőkör sajna meghozza gyümölcsét és lehet, hogy ez volt az utolsó elfogadható rallis játék, akit érdekel a téma az még most vegye meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. erkxt
2012.10.29. 12:44
Feltelepítettem 1 kör után kuka! tudom nem colin de azért a grafikának nem kellene 5-7 évvel ezelőttig sugallnia!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Norbert09
2012.10.29. 13:32
Ez a graf. ha telóra/tabletre lenne azt mondám hogy űberkirály...de így konzolon/pc-n elég gázos..

Én a Grid 2-t várom már.. igaz az nem rally.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. qwertzzui
2012.10.29. 14:56
Mi az hogy nincs zene? van benne nekem legalábbis...elektro/dupstep zenékkel van tele. Még töltés közben is megy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Konigstige...
2012.10.29. 20:51
Tetszik amikor a gyengébb grafikai miatt szidnak egy játékot, persze ha überrealisztikusan fa**án néz ki akkor az a baj hogy magas a gépigény ... Nekem bejött ez a játék, a grafikával semmi bajom, el lehet vele szórakozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. joca1
2012.10.30. 06:30
Simán jó kategória ez a játék szerintem,az előző részek nah azok gagyik voltak.
Grafika sem probléma egyáltalán,láttam már sokkal de sokkal csúnyább játékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bl4st4h
2012.10.30. 09:18
Ez a játék se támogatja az 1280x1024-es felbontást, de ezen már meg se lepődök. Biztos nagyon nehéz és hosszadalmas munka lenne berakni ezt az opciót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Runo
2012.10.31. 21:27
No igen, elgondolkodtam a colin5 felrakásán....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2012.11.10. 10:28
Persze hogy nem lett jó. A stabil 2.5 perces pályák nem nyerik el a rally rajongók szívét. Még én is a RC2000-el játszok pedig már 12 éves de elvan vele az ember. Nem giccsparádé kell, hanem váltakozó időjárás, sima hegyi erdős terület és kész. Ma azt hiszik hogy ha helikopterek, felvonók, madarak vannak a háttérben akkor már jó lesz egy rally játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!