iPon Cikkek

X Rebirth - halva születés

Dátum | 2013. 12. 01.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Az Egosoft által hegesztett X sorozat tagjairól sosem lehetett azt mondani, hogy a végletekig polírozott, hibátlan alkotások lettek volna, ennek ellenére a 2000-es évek legnépszerűbb űrszimulátorai közé tartoztak. Nem volt persze túl nagy konkurenciája a szériának, hiszen ez a stílus meglehetősen gyors hanyatlásnak indult az ezredforduló után. Ettől függetlenül vétek lenne azt állítani, hogy rossz játékokat adott volna ki a kezei közül a német csapat, hiszen hatalmas nyílt világ, rengeteg lehetőség, és többnyire jól átgondolt, bár kissé túlbonyolított játékmenet volt jellemző minden egyes részre. Bejárhattuk az univerzumot, kalózkodhattunk, bűnözőkre vadászhattunk, bányászhattunk, a lista hosszú. Még arra is volt lehetőségünk, hogy saját céget hozzunk létre, saját űrhajókkal és űrállomásokkal. A legutóbbi teljes értékű rész 2005-ben jött ki, X3: Reunion címmel, mely két kiegészítővel gazdagodott az elmúlt évek során. Meglehetősen régóta vártak tehát a műfaj rajongói egy igazi folytatásra, mely a hónap közepén meg is érkezett az X Rebirth formájában. Az alcím is jelzi, hogy a fejlesztők nem az előző felvonás kissé módosított változatát kívánták kiadni, hanem egy teljesen új, az alapoktól újjáépített űrszimulátort. Sajnos a végeredményt látva azt kell mondanunk, hogy talán jobb lett volna még 1-2 évig toldozgatni-foltozgatni a programot, ugyanis amit a kezeink közé vehettünk, az legfeljebb csak az év legnagyobb csalódása címre pályázhat. Elég csak ránézni a fórumokra, mindenfelé csalódott, dühös, értetlenül ülő játékosokat látni, ami nem a véletlen műve. Olyan videóknak és interjúknak lehettünk szemtanúi az elmúlt hónapokban, amelyek alapján egy remek játék képe rajzolódott ki előttünk, ám ennek éppen az ellenkezője valósult meg.

Arra hamar sikerült rájönnünk, hogy az X Rebirth már az alapoktól kezdve ingatag lábakon áll, ugyanis az Egosoft saját fejlesztésű motorja bizonyos konfigurációkon szinte képtelen elfogadható sebességgel mozgatni a játékot. Bár a tesztgépünk nem egy csúcskategóriás darab, az AMD Phenom II X4-es processzorral, 8 GB memóriával és ATI HD6870-es videókártyával hajtott masina minden mai játékot képes volt eddig megfelelő módon futtatni. Éppen ezért lepett meg bennünket, hogy tesztünk alanya a legalacsonyabb, és a legmagasabb beállítások mellett is csak 10-20 képkocka/másodperc sebességgel volt hajlandó elindulni. Az optimalizálatlanság meglehetősen változó mértékű, hiszen míg mi alig tudtuk futtatni a programot, másoknak egyáltalán nem volt problémája ezzel. Ami a látvány színvonalát illeti, összességében nem lehet panaszunk rá, hiszen nagyon részletes űrállomások, különféle látványjavító effektek, nagyszerű árnyékolás és szép hajók jellemzik az X Rebirth-öt. Akadnak azért hiányosságok, hiszen ha közelebb megyünk az építményekhez, láthatjuk, hogy bizony elég csúnya textúrák borítanak minden felületet, különösen az űrállomások belső tereit. Az emberi modellekről és azok animációiról pedig ne is beszéljünk, azok ugyanis körülbelül a 2005-ös színvonalat képviselik, hihetetlenül merevek, és kidolgozatlanok. Az audió szekció is felemás lett, mert bár a zenék jól sikerültek, a szinkronhangok szörnyen átlagosan hangzanak.

A technikai megvalósításhoz hasonlóan a játékmenet is igazi vegyes felvágott. Pozitívum, hogy az X játékokra mindig is jellemző sokszínűség megmaradt, tehát a kereskedelem, a harc, és a bányászat szentháromság ezúttal is prominens szerepet kapott a programban. Ezekkel a legegyszerűbben a kampány módban ismerkedhetünk meg, ami végigvezet bennünket egy nem túl kiemelkedő, helyenként unalmas sztorin. Ebben Ren Otanit, az ifjú szerencsevadászt irányíthatjuk, aki különleges űrhajójával kénytelen a különféle vállalatok és frakciók hatalmi harcában és háborújában részt venni. Sajnos ezúttal már csak egyetlen hajót vezethetünk, nem ülhetünk be sem a többi vadász, sem a nagy kereskedőhajók és rombolók pilótafülkéjébe. Szerencsére közvetett módon azért használhatjuk ezeket a monstrumokat, azaz adhatunk parancsokat a kapitánynak, hogy menjen egy adott pontra, vagy támadjon meg valakit. Azt érdemes még megemlíteni, hogy nem leszünk egyedül a saját gépünk fedélzetén sem, ugyanis már a játék elején csatlakozik hozzánk Yisha, a másodpilóta. Azt nem egészen értettük, hogy minek kellett őt belerakni a játékba, hiszen a sztori szempontjából elhanyagolható szerepe van, viszont idegesítően tudja kommentálni az eseményeket utazásaink és a harcok közben. Szerencsére létezik már olyan mod, ami kikapcsolja őt, így nem kell állandóan hallgatnunk a csacsogását. Ami a küldetéseket illeti, túl sok változatosságra ne számítsunk ezen a téren, emiatt hamar rá is lehet unni a sztorimódra.
Mi sem bírtuk sokáig cérnával az egyhangú missziókat, így egy idő után a szabad játék (free-play) menüpontban próbáltunk menedékre lelni, ahol végre korlátozások nélkül kezdhettünk neki saját birodalmunk felépítésének. Sajnos a programhibák és a rossz tervezői döntések elől itt sem menekülhettünk, minek okán nem voltunk képesek felhőtlenül élvezni az X Rebirth egyik elemét sem. A kereskedelem, bár sosem volt az X játékok legizgalmasabb eleme, ezúttal nyögvenyelősebb lett, mint valaha. Saját hajónkkal már nem tudunk kereskedni, hiszen amint említettük, már csak egyetlen gépet vezethetünk, így mi csak a vételi, illetve eladási utasítást tudjuk kiadni, amit aztán az egyik hajónk végrehajt. Legalábbis akkor, ha egy bug nem akasztja meg a mesterséges intelligenciát, ami meglehetősen gyakran előfordul. Az acélmonstrumok rendszeresen beakadnak az űrállomásokba, de néha még akkor is csak bolyonganak az űrben, amikor semmi sem zavarja őket. Maga az üzlet lebonyolítása sem egyszerű. Nincs olyan menü a Rebirth-ben, ami tartalmazza a piacon lévő összes terméket, és azok árát, jobb híján először fel kell kutatnunk őket az állomásokon. Ezután a Trade menüt megnyitva már ki tudjuk adni az utasítást a hajónknak, hogy mit adjon el, illetve vegyen. Ami bonyolítja a dolgot, hogy a menü nem tartalmaz minden terméket, pedig jópár kereskedőt felfedeztünk, így arra számítottunk, hogy tucatnyi árut adhatunk-vehetünk. Hogy ezt egy bug okozza, vagy tervezői hiba, arra nem sikerült rájönnünk. De hogy valami pozitívumot is említsünk, a játék egy egészen jól működő gazdasági rendszerrel rendelkezik, az árakat a kereslet-kínálat alakítja, de az is befolyásolhatja őket, hogy milyen kapcsolatban állunk egy kereskedővel, illetve mennyire derítettük fel az űrállomásokat.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha különféle mellékküldetéseket akarunk csinálni karakterünkkel. Arra ne is számítsunk, hogy egy adatbázisban végigböngésszük a számunkra elérhető missziókat, látva azok nehézségi fokozatát és az értük járó jutalmat. Csak akkor tűnik fel a különféle feladatok ikonja, amikor az űrállomásokon a közelükben repkedünk, így kénytelenek vagyunk állandóan az építmények körül bolyongani, hátha rátalálunk egy-egy megoldandó feladatra. Persze még ilyenkor is lyukra futhatunk, ugyanis amilyen szerencsénk van, könnyen lehet, hogy olyan nehézségű küldetést találunk, ami túl erős nekünk. A játék elején például fél óráig kellett repkednünk, hogy egy könnyű fokozatú misszióra bukkanjunk.

Érdemes a játék egyik legnagyobb újdonságáról is ejteni pár szót, ugyanis nagyon büszkék voltak rá a fejlesztők. Az X Rebirth-ben lehetőségünk nyílik kiszállni az űrhajónkból, és bejárni az összes űrállomást a saját két lábunkon. Bár ez jó ötletnek hangzik, valójában egy teljesen felesleges és rosszul kidolgozott játékelem. Hiába van több tucat helyszín a programban, szinte mindegyik teljesen egyforma. Van 2-3 sablon, melyek újra és újra ismétlődnek, akármerre is repülünk. Ennek köszönhetően hamar ki fogjuk ismerni a helyszíneket, ezután pedig már semmilyen meglepetéssel nem szolgálnak. Hiába vannak rajtuk elrejtett dobozok és pénzcsomagok, a felfedezés örömét elrontja, hogy azok is mindig ugyanott találhatóak meg. Kissé feldobja a monotonitást, hogy beszédbe elegyedhetünk a személyzettel, akik között akadnak mérnökök, tisztek, katonák, menedzserek. Velük is tudunk kereskedni, és lehetőségünk van felbérelni őket, hogy segítsék a hajóink, illetve állomásaink munkáját. Sajnos a velük folytatott párbeszédek nagyon egyszerűek és fantáziátlanok, ráadásul amilyen rondák és ismétlődőek a karaktermodellek, még rájuk nézni is rossz (értsd: egy féri és egy női arcmodell van, ami ismétlődik minden embernél). Mindezek fényében elmondhatjuk, hogy szerintünk teljesen felesleges játékelem az állomások bejárásának lehetősége, hiszen semmilyen pluszt nem ad a játékhoz, viszont sok időt veszítünk vele. Sokkal jobb lenne, ha az űrből bonyolíthatnánk le a lakókkal a beszélgetéseket, és nem kellene személyesen találkoznunk velük. Ezt más játékosok is így gondolhatták, ugyanis hamar készült egy olyan mod, ami megoldja ezt a problémát.
Az eddig elmondott hiányosságok bosszantóak, de idővel meg lehet szokni őket, ám a játék szörnyű kezelőfelületével nem tudtunk mit kezdeni és folyamatosan megnehezítette a dolgunkat. A képekből rögtön látni, hogy bár nagyon pofásan néz ki a hajónk pilótafülkéje, a látómező legalább felét kitakarja, ami problémássá teszi a navigációt a harcok során. Ez még azonban csak a kezdet, sokkal rosszabb, hogy érthetetlen módon mindent egy kör alakú menün keresztül érhetünk el, nincsenek billentyűkombinációk, amivel egy pillanat alatt felhozhatnánk a kívánt képernyőt, így folyamatosan az említett menüben kell matatnunk, míg meg nem találjuk a kívánt információt. Amikor pedig rábukkanunk a keresett lehetőségre, jön a következő csapás. Ugyanis nem ugrik fel azonnal a kívánt menü, ahogy a korábbi játékokban megszokhattunk, hanem egy felesleges animáció során karakterünk jobbra néz, majd lassan feljön egy virtuális képernyő, amiben megjelenik a kívánt adat. Ez talán nem tűnik nagy dolognak, de a századik ilyen jelenet után már nagyon untuk az egészet. Hasonló a helyzet dokkoláskor is, ami nem egy pillanat alatt zajlik le, hanem minden esetben elindul egy elkerülhetetlen animáció arról, ahogy karakterünk feláll a székéből, és lassan elhagyja a pilótafülkét. Ami pedig az irányítás problémáit illeti, az egérre semmilyen funkciót sem lehet bekalibrálni a lövésen kívül, de a billentyűzetkiosztást is csak korlátozott mértékben módosíthatjuk. Nesze neked PC exkluzív program!

Hosszan lehetne sorolni még az X Rebirth hiányosságait, a felesleges minijátékkal elrontott, unalmas utazásoktól kezdve, a bugok miatt megoldhatatlanná váló küldetéseken át a meglepően kisméretű univerzumig bezárólag, de azt hiszem az eddig elmondottakból is érezhető, hogy bizony sikerült alaposan elszúrni ezt az ígéretes programot. Mert hiába a szép grafika és a hosszú játékidő, az értékelésnél figyelembe kell vennünk, hogy a hiányosságoknak köszönhetően jelen állapotában élvezhetetlen alkotásról van szó. Pedig minden negatívum ellenére érezni, hogy van benne potenciál, csak a rengeteg programhiba és kidolgozatlan játékelem miatt ez nem tud a felszínre törni. Hajónk fejlesztésére például rengeteg lehetőségünk van, és továbbra is tudunk különféle űrállomásokat építeni, nem beszélve az űrharcokról, ami az elbaltázott irányítás ellenére is egészen élvezhető. Az X Rebirth legnagyobb pozitívuma mégis az, hogy könnyen moddolható, így már most elérhető hozzá legalább egy tucat olyan modifikácó, amik megszüntetik a hibák egy részét. Bízunk benne, hogy ha a játékosok és a fejlesztők nem hagyják magára a programot, akkor egy fél év múlva talán sikerül egy élvezhető űrszimulátort csinálni belőle. Szomorú, hogy az Egosoftnak ez egyedül nem sikerült.

Platformok: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. Trevize198...
2013.12.01. 13:55
Most nem emlékszem, ez volt a Star Citizen mellett a másik nagy név vagy volt még egy amit az űrszim rajongók várnak? Mert ha ez volt akkor tényleg csak a Star Citizen lehet itt valami jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Asagrim
2013.12.01. 14:07
Ennek a játéknak azért kellett 7 év hogy megjelenjen, mert eredetileg X360-ra készült amit több fájl tartalma is igazol, aztán mikor a fejlesztők belátták, hogy ezzel a gányolással amit műveltek nem lehet betörni a konzolpiacra első címként, átportolták PC-re hogy minimalizálják a veszteséget.

Ez teljes mértékben megmagyarázza az optimalizálatlanságot, a ronda textúrákat, a radiális menüket, meg a teljesen kiherélt gyorsbillentyűk mellett a key remap totális hiányát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. CSiPet89
2013.12.01. 14:10
Trevize1987: Az Elite Dangerous ami a másik nagy név, meglátjuk abból mi lesz.

Ennél már a videókból látható volt, hogy nem feltétlen lesz nagy siker, de hogy ennyire rossz legyen egy ilyen nagy múltú franchise legfrissebb része, az elég gáz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Trevize198...
2013.12.01. 15:03
Ja igen, köszi, arra gondoltam. Akkor ezért nem kár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Szefmester
2013.12.01. 15:23
Vártam hogy megjelenjen, mert nem tudtam eldönteni hogy beszerezzem a Reuniont vagy majd inkább ezt. Hát a cikk után el lett döntve a móka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. tomchee
2013.12.01. 17:36
Nem is tudom, h ebben, vagy a BF4-ben csalódtam-e jobban Pedig de vártam... !
Talán 1 év múlva előveszem megint hátha addigra össze hegesztik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kiskoller
2013.12.01. 17:45
"Az is macerás, hogy távolról nem tudunk kereskedni, mindig oda kell mennünk az adott állomáshoz, és személyesen megkötni az üzletet. Az ember azt hinné, hogy a harmadik évezred végéhez közeledve már feltalálták a telekommunikációt, amit használva távolról le lehet bonyolítani az adás-vételt. Nincs olyan menü sem a Rebirth-ben, ami tartalmazza a piacon lévő termékeket, és azok árát, így jobb híján mindig le kell jegyzetelnünk egy papírra, hogy mit, hol találhatunk"

Nah eddig olvastam el a tesztet (még).

Bizony LEHET távolról kereskedni és a játékban VAN olyan menü, ami tartlamazza a piacon lévő termékeket. Nyomd le az Entert és utána a 4est. Tessék javítani a cikkben

Amúgy szerintem eszméletlen jó játék LESZ, ha kijavítják a bugokat és belerakják a hiányzó elemeket. Eddig 100 órát töltöttem el vele, és csak azért hagytam abba, mert meguntam a bugvadászást, és hogy állandóan kézzel kellett kijavítnaom őket a mentésemben. Az UI nem akkora kaki mint a legtöbb konzolport/konzolra tervezett játék esetén, és maga a játék magja nagyon is élvezhető
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kiskoller
2013.12.01. 18:01
Amúgy nagyon nehéz az ilyen játékokat értékelni.. Egyrészt nagyon durva az a 40%, mert azért mégis csak elég komplex és élvezhető játék amikor minden megy, viszont afelől jogos, hogy brutálisan bugos.

Én azt mondom (ahogy a cikk vége is) hogy várjatok vele fél-1 évet, és akkor álljatok neki, miután fel van peccselve és adott egy rakat mod amivel saját szájíz szerint lehet átalakítani a játékot. Személy szerint engem az ismétlődő animációk, az állomások, a hajó cockpit nézete, a másodpilóta egyáltalán nem zavartak, sőt, kifejezetten tetszettek mert jobban bele tudod élni magam a szerepbe, de megértem azt, hogy miért zavarhatnak ezek másokat.

Amúgy nagy hiányossága a játéknak a normális flotta irányítás. Ezt már modokkal megoldották, de az alapjátékban lehetetlen taktikusan használni a hajóidat. Még azt sem tudod megadni a kapitánynak hogy a zóna melyik részén parkoljon le.

Én nem találtam kicsinek a játékot, pedig még csak 2 rendszerben voltam (Albion és Devries)
Adott 4 naprendszer, azokban 3-4 szektor (bolygók, holdak) azokon belül 7-8 zóna, zónánként akár 3 űrállomással. Azért ha ezeket összeadod akkor érződik hogy nem kicsi a játéktér, mert jól ki van dolgozva. És már így is 5 percbe kerül az Albionban elrabolt csatahajómtól eljutni Devries hajókereskedőjéhez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim kisko...
2013.12.01. 18:19
Metacritic-en 31 míg a colonial marines 45, user score mindkét esetben 33 ... szerintem teljesen megérdemli, ez nem X hanem egy kiherélt valami. Ott nyomtam uninstallt, hogy tudomást szereztem arról, hogy nem cserélhetek hajót, miközben bugra kerestem megoldást neten.

De a bugok tömkelege, meg az az igénytelenség, hogy képesek voltak úgy kiadni a játékot, hogy pl. az NPC mikor elfordítja a fejét a sapka fél másodperc késéssel fordul utána, miközben a kopasz feje keményen clippel a sapkával ... ez egy teljes áron eladott alfa verzió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. dragon83
2013.12.01. 18:47
Kiskoller
Félig meddig egyet értek veled, de nem működik olyan simán a dolog, ahogy te mondod. Tény, ki lehet adni utasítást a másik hajónknak, hogy kereskedjen, ezt javítottam is. De a kereskedés menü nálam nem mutatja az összes terméket, amit kellene, volt amikor egy bug miatt nem is tudtam kiadni az utasítást, mert mindenféle ok nélkül kiszürkézte a "részletek" gombot. Azokkal a termékeknél, ami valami ok miatt nem volt benn a listában, csak akkor tudtam kiadni az utasítást, ha odamentem abba a rendszerbe, amiben a kereskedő van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Kiralydari
2013.12.01. 19:07
Éppen félórával a cikk megjelenése előtt kerestem az oldalon h van e már róla cikk hát végre van...
Tapasztalat:
A játékban iszonyatos lehetőségek vannak !! de ez még csak egy amolyan környezet csak inkább ... amit viszont majd agyon lehet modolni
nayon tetszett a játék viszont felidegelt mert annyi kis buggal jött ki h kikerülhetetlenül nem tudom megcsinálni az egyik küldit.
Újra kéne kezdeni, de már beleöltem 72 óra játékidőt nincs kedvem megint kiszenvedni .
Fél év és ha hejrehoztak mindent akkor ez egy szuper kis játék(környezet) lesz, kimeríthetetlen lehetőségekkel ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kiskoller
2013.12.01. 20:24
dragon83:

Az összes üzlet amit felfedezel benne van a listában. 3 ok miatt szokott elszürkülni egy adott termék: Olyan üzletet fedeztél fel, ami olyan frakciónál van, aki utál téged (pl Albion fele Plutarch-é, és ha velük ellenséges vagy, akkor nyilván nem fognak üzletelni veled) Ilyenkor ezt ki is írja a játék.
A másik a "too many plans for this ship" üzenet, ami azt jelenti, hogy már van 3 trade route a hajóhoz rendelve, ennyi parancsot lehet egyszerre kiadni a hajónak. Ez akkor szokott előjönni, ha befagy a hajó az egyik üzletnél, te meg plussz parancsokat osztasz neki. A harmadik ok az, hogy az adott hajó, amit kiválasztasz, nem tudja szállítani az adott árutípust (folyadék, energia, bulk és container típusok vannak)

Emellett az üzletek csak egy ideig léteznek, ahogy a valóságban is. Ezért kell újra meg újra felfedezni a régi állomásokat, mert közben változott a gazdaság, más árú kell az állomásnak is. Viszont aközött, hogy valamit személyesen, az űrállomás moduljához odarepülve kötsz meg, vagy menüből, abszolúte nincs különbség.


Én pár óra után beruháztam egy hajó fejlesztésbe amitől automatikusan felfedeztem az összes üzletet és onnantól kezdve nem is mentem az állomás közelébe ha üzletelni akartam.

Szerintem a kereskedés nagyon is működő, könnyen használható és immerzív része a játéknak, a baj vele az, hogy a mostani verzióban az esetek 70%ánál befagy a hajó egy állomásnál, és akkor magát az xml save fájlt kell átírnod hogy kijavítsd, így per pillanat nem használható.

Egyedül a flotta irányítás zavaró a kereskedelemnél is, mert a mai verzióban nem meri az ember háborús zónába küldeni a hajóját, mert az úgyse szól ha megtámadják, te meg úgyse érsz oda időben. Próbálkoztam más hajókat hozzárendelni, de mivel csak úgy tudsz kereskedni, ha az adott hajó a te flottádban van, így nem igazán működik a dolog. Ha a hozzárendelt hajó rendesen követné és védené akkor már ez se lenne baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tomchee
2013.12.01. 22:23
kiskoller:
Az embereknek különböző mértékekben bugos. A 10-20 FPS nálam is meg van ami valóban élvezhetetlenné teszi az egészet, de ami legjobban felcseszte az agyam, az az, hogy minden második alkalommal menteni próbálok, csak egyszerűen lefagy a játék és kész, bukom az addigi állásomat.
Haverom kitartóbb volt, de azok alapján amiket még utána tőle halottam, és amiket itt-ott olvastam, hidd el jelenlegi állapotában a 40% nagyon is nagylelkű értékelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kiskoller
2013.12.02. 09:33
Igen, én is mondom hogy megértem a 40%-ot. Én csak azt szeretném mondani, hogy fél-1 éven belül, ha az összes bug javításra kerül akkor ez a játék simán meg fog érdemelni egy 80%-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dragon83
2013.12.02. 09:38
Ebben egyetértek. Ha végre rendbe hozzák a játékot, plusz modokat használunk, meg fog érni 80-at. De az még nagyon messze van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Gyurkov
2013.12.02. 10:20
Sword of the Stars II érzésem van, valahogy ezek az űrszimulátorok nem akarnak összejönni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2013.12.02. 10:48
Hát nagyon vártam a játékot!
A kétes fogadtatás miatt nem bírtam ki, kipróbáltam mielőtt vásárlásra adtam volna a fejem.
Sajnos csak néhány órát töltöttem el vele, mert borzalom. Nem mondom, hogy nincs benne lehetőség, mert van, de ez szinte minden dologban el van baltázva, ami nekem fontos.

kiskoller: egyet értek dragon83-al a cockpit-el kapcsolatban.
Lol hát az milyen már, hogy 1080p-ben a képernyő több, mint 1/3adát nem látomn?
Legalább valamilyen scale-t rakhattak volna bele, vagy transparency-t

Szerencsére nálam nem volt az fps probléma, pedig maxon volt.
2013-ban egy űrszimulátorban nincsen nézet váltás?
Borzasztóan látni a különbséget a textúrák között, pedig én aztán tényleg nem rettenek vissza a csúnyább grafikától, de akkor döntsék már el, hogy melyik. Vagy legyen egységesen alacsony, vagy magas mind. PL: egy rendszerben lavíroztam az aszteroidák között, aztán észrevettem, hogy távolabb vannak ilyen gigantikus aszteroidák. Mondom: nah ez már döfi, el is mentem volna megnézni őket ha nem egy alacsony textúrájú háttérkép lett volna az "élmény".
Továbbá sajnos elég hamar át lehet látni a szitán és felfedezni a játék hatalmasnak tűnő területeinek határait.
Nem azért, de bármelyik X3 nagyobb mint ez.
Ez a távirányítósdi borzalom, főleg azért, mert ez nem lehetőség, hanem kötelező. Undorodom attól ha egy sandbox csinálj amit akarsz játékban kényszerítve vagyok valamire.
(Kényszerek pl: cockpit,kereskedelem,1hajó,alakíthatóság hiánya) Jaj mikor volt már amikor a kis mercury-mmal szeltem az űrt és magányos kereskedő voltam, aki szembenézett 1000 veszélyel.

Rengeteg feeling elveszik ebben, mert az egy hajóval nem igen tudsz mást csinálni, mint harcolni + távirányítani (wooow micsoda innováció ez 2013-ban)
Esküszöm ezen a játékon még az [Evochron] is túl tesz. Pedig ez csak egy 250MB-os játék és még a bolygókra is le lehet szállni, customizationbe meg aztán simán odaveri az X-RB-t.

Szerencsére nem adtam pénzt a játékért, mert baromi dühös lettem volna. A játék így is vezeti nálam a leggyorsabb uninstall rekordját, mely 5-6 óra.
"TRADE, FIGHT, BUILD, THINK... in the X Universe - the biggest sandbox this side of the galaxy." az a THINK bánt meg a legjobban, mert nem igen érzem, hogy ez a játék gondolkodásra fókuszál a maga pofátlan butaságával. Nem igazán tudom, hogy mit gondoltak, amikor kiadták, de remélem összeszedik magukat az EGO-nál és helyrehozzák a dolgot. A cikkel maximálisan egyet értek és hozzáadnám az alakíthatóság, személyreszabhatóság totális és idegesítő hiányát.

Persze van benne lehetőség, de milyen tré már amikor nekem kell moddolnom egy játékot, hogy élvezhető/játszható legyen? (Nálam a a moddolás: élmény növelés ami ebben az esetben élmény elérés lenne.) Továbbá nagyon látni az X-RB-n, hogy sokminden kimaradt belőle, ami az X seriesben alap volt, ez nem baj, hacsak nem kiegészítőnek szánják.
Senkinek nem ajánlom aki komplex játékkal szeretne játszani!

A legnagyobb csalódásaim "all the time" listájának első helye ezé a játéké.
Lehet, hogy 1 év mulva újra ránézek, de 15000ért inkább 3 havi EVE-online.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Humbu...
2013.12.02. 11:20
Nálam az uninstall rekord 13 perc (Killing Floor)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. wishformor...
2013.12.02. 12:19
Az a baj hogy nem kepes ebben a kategoriaban versenyre kelni semmi az EvE online-al, pedig egy jo konkurenciara mar regota lenne igeny sztem. Tudom hogy az MMO ez meg nem, de az EvE sokoldalusaga miatt lehet kezelni azt is solo szempontjabol "konkurencianak"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim wishf...
2013.12.02. 12:38
A régebbi X részekre mondták is hogy "EvE offline", de szerencsésen sikerült az Egosoftos srácoknak kigyomlálni annyi játékelemet ebből az iterációból, hogy ez már közel sem igaz rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.12.02. 12:39
Hát nem tudom ki hogy van vele, de ha már ilyen grandiózus űrszimulátort tervezünk, vegyük elő az elődöket és nézzük meg azok mit nyújtottak. Ott van pl az elite 2, ami az egy floppy lemezes mérete ellenére nagyobb volt mint ez, mondhatni több és komolyabb tartalommal. Fogják ezt az alapot, dobjanak bele pár részletesebb modellt, és magasabb felbontású grafikát, végül pár modern kényelmi szolgáltatást, és kész a közel tökéletes játék! De nem... ők kreatívak és önállóak akarnak lenni aminek az eredménye egy förtelmes "majd a peccsek után és ingyenes modokkal jó lesz ez" játék. Azért ne a rajongók fejezzék már be a játékot. Ennyi erővel készíthettek volna egy alap engine-t meg egy editort és kirakják apróért a netre hogy a többi rajongó donate rendszerben befejezze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2013.12.02. 15:47
Mostanában nagyon elhasaltak az űrsimek, nem hiába nincs nagy konkurencia és verseny, de az ilyen játékoknak szolid játékosbázisa van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. FalseGod
2013.12.02. 16:09
Végre nem reklámírást kaptunk, hanem valós tesztet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MrPrise
2013.12.02. 16:32
Szomorú. Remélem az új Elite beváltja a reményeimet és nem hiába támogattam a kickstarteren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2013.12.02. 22:08
Szefmester itt nem az a gond hogy mertek nagyot gondolni, mert egykét ötlet szerintem egész jó. A baj tényleg az, hogy valszeg elfogyott a pénz, a kiadó meg megmondta nekik hogy novemberben ki kell adni a játékot. Amúgy az első hétben kétnaponta jöttek a patchek, pont azért, mert valszeg akkor már volt rá fedezet.

Egyébként az tényleg nagy baja a játéknak (és ez nem is fog változni a későbbi patchekkel) hogy buta. Hiába van rendesen kidolgozva a kereskedelem, ha nincs rizikó benne. Én úgy éreztem magam a játékban, mint egy birodalomépítő játékban god mode-al. A legalapabb hajóval is képes voltam az összes harci küldit kivinni, első körben csak a hajtóművet fejlesztettem hogy ne kelljen annyit várni két küldi között. Aztán ahogy megvan az első fregattod lehet kereskedni, ami eszméletlen könnyű. Vegyél valamit ami olcsóbb az átlagnál (kiírja a játék hogy milyen cuccok ilyenek) és add el ott ahol drágább. Rinse and Repeat. A küldik úgyse adnak lóvét, kereskedelemből meg könnyen meg lehet gazdagodni.

Én viszot szimplán hajókat raboltam és adtam el. Az viszont, hogy az auto-aim és irányítás rásegítés után is képes voltam egyedül, bármilyen segítség nélkül kinyírni bármelyik csatahajót, az jelez valamit. Konkrétan volt amikor 1 Taranis + 1 Heavy sul + 5 vadászgép + 30 drón üldözött, és még ez sem volt igazán veszélyes. Az egész játékban egyedül a Taranis lézere és talán az aknák a két dolog, aminek egyáltalán esély van megijeszteni az embert. Ráadásul a kampányban kapásból kapsz vagy 40 millió kredit értékű hajót, amiket ha eladod kapásból tudsz venni 50 marinet, kettő darab mark 4 pajzsot és a kedvenc fegyveredet, voalá, lehet menni rabolni. Olyan gyengék a csatahajókon található fegyverek, hogy az vicc kategória.

Nincs a játékban olyan pont, amikor pénzt veszítettem volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2013.12.03. 06:28
kiskoller: Az egyetlen pontatlanság a feltételezésedben csak ennyi:
Steamről
Cím: X Rebirth
Műfaj: Akció, Szimuláció
Fejlesztő: Egosoft
Kiadó: Egosoft

Abban igazad lehet, hogy elfogyhatott a pénz, de sajnos az nem áll meg, hogy más dirigál nekik, mert éppen nem dirihál nekik senki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dragon83
2013.12.03. 08:02
Hogy tisztába tegyem a kiadó kérdést Humbuk és kiskoller részére. A Steamen saját maga adta ki az Egosoft a játékot, viszont a boltokban a Deep Silver intézte a terjesztést, de ők tényleg csak a lemezek kiadásával foglalkoztak. NEM szóltak bele a fejlesztésbe, abszolút semmi közük nincs hozzá. Úgyhogy ebben az esetben nem lehet a Deep Silverre kenni, hogy miattuk lett bugos és elsietett a játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!