iPon Cikkek

Xerox nyomtató Hi-Q LED alapokon

Dátum | 2012. 04. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Legutóbb a Xerox kínálatából egy meglehetősen érdekes nyomtatót kaptunk tesztre, amelynek különlegessége abban rejlett, hogy festékpor, illetve „tinta” helyett zsírkrétához hasonló, olvasztott formában felhasználásra kerülő festékanyagot használt a nyomtatáshoz. A technológia többféle médián is meglehetősen jó minőségű nyomatokat tudott készíteni, így főleg pozitív tapasztalatokkal adtuk vissza akkor a gépet.

Xerox Phaser 3010Legfrissebb tesztünkben is egy érdekességet próbálunk ki, de ezúttal nem a szilárdtintás nyomtatók közül. A mai cikk főszereplője a lézernyomtatókkal áll szoros rokonságban, de fényforrásként nem lézert, hanem annál sokkal energiatakarékosabban üzemelő LED-eket alkalmaz. Az eljárás nem újkeletű, ugyanis az 1990-es évek közepén már próbálkozott ezzel a technológiával a Xerox, csak akkor fennakadtak néhány problémán, amelyek megakadályozták, hogy a LED technológián alapuló nyomtatás teret hódítson magának a piacon.

Azóta rengeteg víz lefolyt a Dunán – a Xerox mérnökei is hosszú munkaórákat töltöttek el a technológia tökéletesítésével. A munka gyümölcse 2011-ben érett be: ekkor bemutatkozott a Hi-Q LED névre keresztelt „nyomtatómotor”, ami a kilencvenes évek LED-es technológiájához képest teljesen más szintet képvisel – sokkal magasabbra került az a bizonyos léc, így most már lehet félnivalójuk a lézernyomtatók gyártóinak.

Xerox Phaser 3010
Mielőtt azonban belevágnánk az új eljárással dolgozó monokróm – fekete/fehér – nyomtató bemutatásába, tegyük tisztába a dolgokat és a következő oldalon ismerkedjünk meg a LED-es technológiával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal.

Az 1990-es évek közepén már szerencsét próbált a LED technológia a nyomtatók piacán

Annak idején a LED alapú nyomtatást a következő nagy dobásnak gondolták a nyomtatók piacán, amely forradalmasíthatja a nyomtatást, ugyanis a LED technológiával felvértezett nyomtató csendesebben és energiatakarékosabban üzemel, mint lézer alapú társai. A LED alapú megoldások előnyei közé tartozott, hogy helytakarékosabb világítást használtak és a papír útja is rövidebb volt, mint a lézernyomtatóknál, ám sajnos problémák is voltak a technológiával, méghozzá szép számmal.

Egyfelől a LED-ek fény-intenzitása eltérő volt és LED-ről LED-re változott az időzítési pontosság is – ezek együtt teljesen inkonzisztens képminőséget eredményeztek, ami a piac számára elfogadhatatlan volt. A nyomtatási minőség – különösen a megbízhatóság és a felbontás miatt – a LED alapú megoldások elsődleges hátrányává lépett elő a lézer alapú megoldásokkal szemben, így utóbbiak magabiztosan megőrizték piacvezető szerepüket. A LED alapú nyomtatók még öt évvel a bemutatásuk után sem tudtak komoly hatást gyakorolni a nyomtatók szegmensére, ami a fentiek fényében nem is csoda.

Lézernyomtatók vs. LED-es nyomtatók – Hasonlóságok és különbségek

Vegyük sorra először a két technológia közötti hasonlóságokat, azok ugyanis szép számmal vannak. A lézeres és a LED-es technológia esetében is közös tulajdonság, hogy ugyanazon az elven történik a kép kialakítása, a festékpor felvitele a későbbi hordozóra, valamint a festékpor beégetése is. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a LED technológiánál apró LED-ek, a lézer alapú technológiánál pedig lézerfény alakítja ki a képet a statikusan töltött képhengeren.

Mindegy, hogy lézer, vagy LED alapon jön-e létre, a fény mindkét esetben eltávolítja (vagy megfordítja) a töltést a fotokonduktív anyaggal bevont képhenger azon területéről, amelyet megvilágít, így kialakul a későbbi nyomat alapjául szolgáló kép. Például ahogy a pozitív töltéssel rendelkező képhenger forog, a fény az egyes területekről eltávolítja a töltést, „megrajzolja” a nyomtatni kívánt karaktereket és képeket. Az így létrejövő „ábrát” hívjuk elektrosztatikus képnek.

A következő lépés a pozitívan töltött festékpor felvitele a képhengerre: itt értelemszerűen csak a képhenger negatív töltésű felületére tapad festékpor – oda, ahol fény érte a képhengert. Megoldástól függően a festékporos kép ezután közvetlenül a hordozóra – papírra – kerül, de egyes esetekben transzferszalagot is használnak a festékporos kép papírra juttatásához.

Így vagy úgy, ha a papírra került a nyomat, akkor jöhet a festékpor beégetése: ennél a folyamatnál a papír keresztülhalad az égetőn, ahol nyomás és hő hatására rögzül a papíron a festékpor.

Különbségek a fényforrás típusában és a fénytovábbításban


A lézernyomtatók esetében a lézerfény egy lencsén, egy tükrön, egy újabb lencsén, egy forgó sokszögű türkön és egy végső lencsén keresztül jut el a fényérzékeny bevonatot tartalmazó képhengerhez, ahogy az a fenti ábrán is látszik (a pontos megvalósítás természetesen gyártónként változhat). Az optimális képminőség elérésének érdekében a tükröknek és a lencséknek precízen beállítva kell helyet foglalniuk a rendszerben – a siker érdekében a lézernyomtatók automatikus beállítást végző egységgel is rendelkeznek. A lézerfény bitenként, sorról-sorra haladva hozza létre a forgó képhengeren az elektrosztatikus képet. Ezeknek a nyomtatóknak az elsődleges karakterisztikája a nagy felbontás, melynek általában a maximális mértéke 1200 dpi, ami az esetek többéségben még sok is a mindennapi átlagfeladatokhoz. Fontos kiemelni azt is, hogy a lézernyomtatók mozgó alkatrészeik miatt viszonylag hangosak.

A LED-es nyomtatók már nem használnak forgó sokszögű tükröt, ami csökkenti az általuk kibocsátott zajt, sőt tükör egyáltalán nincs bennük, csak egyetlen egy lencsetömb, ami a LED-ek előtt helyezkedik el. A nyomtatófejet a vezérlőchip, a LED-eket tartalmazó PCB, valamint a lencsetömb alkotja – innen érkezik a képhengerre az információ, természetesen fény formájában.


A digitálisan vezérelt LED-eket tartalmazó nyomtatófej sokszor a nyomtató borításába építve foglal helyet. A lézerfénnyel ellentétben a LED-ek itt nem pásztázzák a fényhenger felületét, hanem képpont mintákat helyeznek el rajta, méghozzá úgy, hogy mindig csak a meghatározott LED-ek villannak fel egy rövid időre. A LED-ek villogásával a forgó képhengeren kialakul az elektrosztatikus ábra, amely az elektromosan töltött festékpor segítségével a papírra kerül.

A LED alapú technológia a LED-ek mechanikus megbízhatóságára és kompakt felépítésére alapoz: az eljárás eredményeként összességében egy egyszerű, a lézernyomtatóknál kevesebb mozgó alkatrészt tartalmazó, energiatakarékosan működő eszköz jön létre, ami akár gyorsabb is lehet a lézernyomtatóknál, hiszen egyszerre egy egész sort készít, nem pásztázza a hengert képpontonként. A LED-es megoldások legnagyobb hátrányaként korábban a gyenge képminőséget és a viszonylag alacsony felbontást hozhattuk fel, de ezeket a hátrányokat a Xerox friss fejlesztései kiküszöbölték.

2011-ben megérkeztek a Xerox új, Hi-Q LED motorral felvértezett versenyképes LED alapú nyomtatói

Az új nyomtatók már a Hi-Q LED technológiára alapoznak, amelynek lelkét maguk a LED-ek, valamint egy, a LED-ek előtt elhelyezett, önfókuszáló lencsetömb alkotja – az egész rendszert pedig egy alkalmazás-specifikus integrált áramkör vezérli. A nyomtatófejben egységes optikai karakterisztikával ellátott lencsetömbök helyezkednek el, amelyek szisztematikusan átfedik egymást, így nagyfelbontású nyomatok létrehozására képesek.


Az A4-es nyomtatókban egy-egy nyomtatófejben 10240 LED található, az A3-as példányokban pedig ennél is több. A LED tömb ~1200 LED-et tartalmaz inchenként, így talán nem meglepő, hogy az elérhető vízszintes felbontás 1200 DPI, ez pedig már simán párban van a hasonló kategóriás lézernyomtatókkal. A LED-ek folyamatos és automatikus monitorozásának köszönhetően az ASIC vezérlő precízen szabályozhatja a LED-ek fényerejét és a villogás időzítését, így egységes, magas képminőség érhető el.

Energiatakarékosság, különleges festék

A LED alapú nyomtatók energiatakarékosabban, alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek, mint lézeres társaik. Ez a kevesebb mozgó alkatrésznek köszönhető, valamint annak, hogy a termékek speciális, EA típusú nyomtatófestéket használnak. Az EA festék alacsonyabb hőmérsékleten olvad, mint a lézernyomtatóknál használt festékek, így kevesebb energia kell a megolvasztásához.

Így készül az emulzió-aggregációs festékpor.
A megszokottnál alacsonyabb olvadási pont mellett további pozitív tulajdonság, hogy az EA festékek azonos méretű és alakú szemcséket tartalmaznak. Ez utóbbi jótékonyan hat a képminőségre, hiszen így részletesebb képek, illetve élesebb vonalak jöhetnek létre, de ezzel együtt a festéktakarékos, hatékony nyomtatásban is segít.


A festékpor kompakt, henger alakú tonerben kap helyet, amely kisebb, mint a lézernyomtatók esetében megszokott hosszúkás tonerek. A festéktároló rendszer kezelése rendkívül gyors és egyszerű.

A toner.
Kis mérete ellenére az EA toner is elegendő 1000-2200, vagy akár még több oldal kinyomtatására, felhasználási módtól és típustól függően.

Hardver

Az előző oldalon kifejtettük a Hi-Q LED és a lézertechnológia közötti legfőbb különbségeket, illetve ismertettük a Hi-Q LED technológia tulajdonságait, így most már nyugodt szívvel vághatunk bele tesztünk főszereplőjének bemutatásába.


A Xerox Phaser 3010-es nyomtató egy egyszerű, letisztult dizájnnal rendelkező kartondobozban érkezett meg hozzánk, amelyben a nyomtatón kívül minden szükséges tartozék jelen volt. A csomag belsejében megtaláltuk a gyors üzembehelyezési útmutatót és a garanciafüzetet, valamint egy telepítő lemezt, amelyen a nyomtatóhoz tartozó driver és a szükséges szoftverek foglalnak helyet. A telepítő lemez ezen kívül némi dokumentációnak is helyet ad.


A felsoroltakon kívül megkapjuk a 150 lap befogadására képes papírtartó tálca dizájnos kék tetejét, egy 230V-os európai szabványú tápkábelt, valamint egy USB 2.0-s adatkábelt kábelt is. Az EA tonert külön ne keressük, az ugyanis már a nyomtatóban található. Extra tartozékok nincsenek, de tulajdonképpen nincs is semmi más kiegészítő, ami kellhetne a nyomtatóhoz. Megkaptunk mindent.


A Phaser 3010-es nyomtató meglehetősen kompakt, mindössze 358 x 197 x 208 milliméteres mérettel bír. A nyomtató alap esetben 150 lapos papírtálcával érkezik, ami nem bővíthető. A processzor szerepét egy 150 MHz-es egység tölti be, fedélzeti memóriából pedig 64 MB-nyi áll rendelkezésre. A termék 1200 x 1200 dpi-s maximális felbontás biztosítására képes és percenként akár 20 oldalt is ki tud nyomtatni. A nyomtató minimum 76 x 127 milliméteres, maximum 216 x 356 milliméteres papírra tud nyomtatni. Duplex egység nincs, a kétoldalas nyomtatást manuálisan lehet kivitelezni.

A havi maximális terhelhetőség 30000 oldal, de a gyártó elsősorban otthoni és kisirodai felhasználásra szánja a Phaser 3010-est, ahol ekkora havi terhelésre nem igazán lehet számítani. A 30000 oldalas havi terhelés már csak azért sem reális, mert a nyomtató képhengere (OPC) pont 30000 oldalas élettartammal bír, cserélni pedig nem lehet, így egy ilyen akció után vehetnénk másik nyomtatót.
 

A gyári csomagban található tonerhenger 700 oldal kinyomtatására elég - utóbbi érték ISO/IEC19752 szabvány szerinti átlagos, normál minőségű oldalak esetény érvényes. A nyomtatási minőség és az oldallefedettség függvényében a kinyomtatható oldalak mennyisége változhat.

Kereskedelmi forgalomban kétféle EA toner kapható a Phaser 3010-eshez: a 106R02180-as példány 1000 oldal kinyomtatását teszi lehetővé, a 106R02182-es toner pedig 2200 oldal kinyomtatására elég.

Szoftver


A nyomtatóhoz mellékelt telepítő lemezen a drivereken és a szükséges szoftveren kívül megtaláljuk a dokumentáció digitális változatát is. A termékhez biztosított szoftver kezelése összességében rendkívül egyszerű, minden beállítás gyorsan elérhető, így szinte biztos, hogy mindenki könnyedén be tudja majd üzemelni a nyomtatót - még azok is, akik először találkoznak hasonló szerkezettel.


A szoftver extra dolgokat nem kínál, viszont a nyomtatóval kapcsolatos összes beállítási lehetőséget elénk tárja, méghozzá letisztult, egyszerű kezelőfelületen keresztül tálalva. A nyomtatási minőségtől kezdve az adathordozó méretén át mindent megtalálunk, még karbantartással kapcsolatos opciók is fogadnak minket.


A rendszer indulásakor egy gyorsindító alkalmazás fogad minket, amellyel ellenőrizhető a nyomtató pillanatnyi állapota, de a felületen keresztül a nyomtatási beállításokhoz is könnyedén eljuthatunk.

Nyomtatási sebesség, a nyomat minősége

Első körben azt néztük meg, hogy készenléti állapotból mennyi idő alatt tér magához a nyomató. A teszt alkalmával, egyetlen szöveges dokumentum kinyomtatásakor, amely csak egy oldalból állt, összesen 13-15 másodperc telt el a feladat kiküldése, a nyomtató bemelegedése és a kész nyomat elkészülte között.

Második körben egy hatoldalas, képeket is tartalmazó dokumentumot, pontosabban cikkünk félkész változatát nyomtattattuk ki a rendszerrel, méghozzá 4 példányban. Ekkor 14 oldal készült el egy perc alatt, az első lap kinyomtatásához pedig 20 másodperc kellett a nyomtatónak. A 24 oldal kinyomtatása összesen 1 perc 48 másodpercet vett igénybe, normál nyomtatási módban, normál minőség mellett, és ebben már benne volt a bemelegedési idő is.

A Hi-Q LED nyomtatómotorra támaszkodó Phaser 3010-es modell rendkívül szép monokróm nyomatokat készít, legyen szó fekete-fehér képekről, vagy akár egyszerű szövegről. A betűk szép élesek, nincs sem elmosódás, sem határozatlan él – minden tekintetben jó minőségű a termék által készített nyomat.

Fogyasztás

Bekapcsolás után az első 1-2 percben meglehetősen széles tartományon belül ugrál a fogyasztás: a fogyasztásmérőn 20 és 860 watt közötti értékeket láttunk, de utóbbit csak 1-2 pillanatra, inkább a 300-500W volt a jellemző "csúcs". Az idő nagy részében, ha már bemelegedett a gép, 18-20 wattos fogyasztást mértünk (a pillanatnyi kiugrások miatt nehéz volt lekövetni), ami elég baráti.  Üresjáratban a nyomtató folyamatosan 6,7 wattot fogyasztott, míg energiatakarékos, alvó módban – ami alapértelmezetten 10 percnyi tétlenség után lép életbe – 3,2-3,4 watt közötti fogyasztást produkált a gép.

Zajszint

Szubjektív megfigyelésünk alapján a Hi-Q LED nyomtató valóban halkabb, mint a lézernyomtatók, viszont azt azért nem mondhatjuk el róla, hogy csendes. A papírmozgató mechanika szokásos zaja most is hallatja a hangját, de a zajszint mértéke egyáltalán nem zavaró, főleg irodai környezetben.

Amikor a nyomtató alvó módba lép, egy apró kattanást hallhatunk.

Költségek

Maga a nyomtató 18750 forintba kerül webshopunkban (legalábbis mikor ez a mondat idekerült még annyi volt :) ). A kellékanyagok közül az 1000 lap kinyomtatására elegendő eredeti 106R02180-as toner 8200 forintért vásárolható meg, míg a 2200 lapra elegendő eredeti 106R02182-es toner 14100 forintba kerül. A költségszámításba még egy átlagos 500 darabos, 900 forintos A4-es 80 grammos papírcsomagot is bevontunk, ami 1,8 forintos lapköltséget jelent.

A képhenger nem cserélhető, így lapköltséget számoltunk egyszerűen, csak a toner és a papírlapok árát figyelembe véve, valamint kicsit összetettebben is, a teljes élettartamra levetítve (30 ezer oldal nyomtatása végig a nagyobb tonereket használva, nem elfelejtve, hogy a nyomtató árában 700 oldalra elegendő festékanyag már van).
 


A Xerox hivatalos közleménye anno egy szemléletes példát hozott fel arra, hogy egy kisirodai, vagy otthoni felhasználó számára, havi 500 oldal nyomtatása esetén mennyibe kerül a nyomtató birtoklása, illetve fenntartása 3 évnyi üzemeltetés esetén. Az említett helyzetben - az áramfogyasztásból adódó költségek kihagyásával - három évre 124000 forintnyi teljes kiadást jelent a havi 500 oldalas terhelés, amelyben már a nyomtató beszerzésének ára is benne van.

Aki  esetleg multifunkciós készülék formájában szeretne Hi-Q LED technológiára alapozó nyomtatót vásárolni, vessen egy pillantást a WorkCentre 3045-ös modellre, annak is 3045V-NI változatára, amely hálózati támogatással, WiFi adapterrel, távmenedzselhetőséggel és USB 2.0-s porttal áll a felhasználók rendelkezésére. Utóbbinak köszönhetően akár egy pendrive-ról, PC használata nélkül is kinyomtathatjuk dokumentumainkat. A szóban forgó nyomtató ugyanazokat a tonereket használja, mint amiket a Phaser 3010 is.

A Phaser 3010 személyében egy versenyképes, innovatív tehnológiára alapozó nyomtatót ismertünk meg, amely főként otthoni és kisirodai környezetbe való. A nyomtatási sebességre és a nyomtatási minőségre egy rossz szavunk sem lehet, mert valóban képes a technológia hozni azt a szintet, amit a lézernyomtatók esetében már megszokhattunk, sőt, talán jobb is annál, azonos kategóriához viszonyítva.

Xerox Phaser 3010A 8,2 és 10 forintos lapköltség a lézernyomtatókhoz viszonyítva rendben van, de a tintasugaras nyomtatók ebben az árszegmensben általában jobb helyen végeznek (cserébe érzékenyebbek a médiára ugye). A Hi-Q LED nyomtatók főként azoknak lehetnek vonzóak, akik környezetbarát, a lézernyomtatóknál alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelő termékre vágynak, amelynél minőség és sebesség tekintetében nincs szükség kompromisszumok meghozatalára. A LED-es technológia miatt ezek a nyomtatók kevesebbet fogyasztanak, mint lézeres társaik, az EA tonerek pedig 35%-kal alacsonyabb széndioxid-kibocsátás mellett készülnek, mint a lézernyomtatókba való tonerek.

19000 forint körüli árát, illetve a nyomtatási költségeket figyelembe véve a Phaser 3010 mindenképpen megfontolandó vétel ha lézeres/LED-es nyomtatót keresünk, de van egy olyan tippünk, hogy inkább irodákban fog kikötni, és nem otthonokban. Az a tény, hogy a képhenger (OPC) 30000 oldalas élettartammal bír és nem cserélhető, kissé beárnyékolhatja a képet, de havi 500 oldalas terheléssel számolva ezt az értéket így is 5 évbe telik elérni, úgyhogy a helyzet egyáltalán nem vészes (ráadásul a nyomtató ára se növeli meg sokkal a lapköltséget).

A tesztben szereplő Xerox Phaser 3010-es nyomtatót a Xerox magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Whysper
2012.04.20. 08:29
En szivesen megneznek ety ilyet csak biztos draga lesz eleinte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Galanodel
2012.04.20. 15:05
Beleolvastál a cikkbe egyáltalán? Akár ma is megveheted 19k-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. beleutomaz...
2012.04.20. 16:20
Itt: Mielőtt azonban belevágnánk az új eljárással dolgozó monokróm – fekete/fehér – nyomtató bemutatásába, tegyük tisztába a dolgokat és "aa" következő oldalon ismerkedjünk meg a LED-es technológiával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal.

Itt van egy dupla "aa" egy sima a helyett. Jo lenne ha en sosem csinalnek ilyet de nekem minden napos(gepeleses).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. beleutomaz...
2012.04.20. 16:30
Tetszett, es nagyon pozitiv a cikk. A bevezetoben a tehnologia bemutatasa kulonosen jol jon, ugyhogy nagy piros pont az ironak.
Gratulalok!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hunmyke
2012.04.21. 08:02
Mikrobi, nem nagyon égnek ki azok a LED-ek. Sok nyomtatót szereztem be többek közt Samsungokat, van amelyik már 2-3 éve üzemel rendszeres használat mellett. Meglepően jól bírják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LechooEdy
2012.04.21. 22:42
19k lezeres, jó ledes, ennyi pénzért és ilyen minőségért jó vételnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. J.o.k.e.r
2012.04.22. 17:41
beleutomazorom: a dupla "a" már a múlté! Köszi, hogy szóltál!
A piros pontot külön köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2012.04.22. 19:13
Nagyon szeretem a 2001 kornyeken vasarolt elnyuhetetlen OKI led-es printert, mert HALK es gyorsan kopi az oldalakat, az elsot is.OKIPAGE 24dx, LED-soros nyomtato 2001 kornyekerol, azaz bo evtizeddel a Xerox elott!

okipage 24dx ... xerox phaser 3010

CPU: 120 MHz ... 150 MHz

DPI: 600x1200 ... 1200x1200 , de OKI eseten ingyenes csere a teljes elettartam alatt

PPM: 24 ... 20

elso oldal: 6.7 sec ... 13-15 sec

input: 630 / 1790 ... 150 / nem bovitheto

output: 250 ... 100

duplex: van ... nincs

havi terhelhetoseg: 70ezer ... 30ezer

elettartam: ? (elnyuhetetlen, 9 evet nyuztuk tanszeki kozponti printerkent) ... 30ezer, nem cserelheto foalkatresz

vetelar: demoralizalo (olcsobb volt, mint barmely nem-OKI megoldas akkoriban) ... 20ezer Ft

kulonleges festekpor: mindket esetben, raadasul OKI eseten annyival finomabb volt a por az akkoriban szokasos nyomtatokhoz kepest, hogy elerte azt az egeszsegugyi kuszobot a merete, hogy akut modon veszelyes a belelegzese. Ugy nez ki, hogy Xerox eseten is valami hasonlorol van szo.

SZERINTEM amire terveztek, arra igen jo vetel lehet ez a Xerox, de eleg erdekes, hogy mi tartott a Xerox-nak +1 tovabbi evtizedig, mire piacra dobott egy led-es printert.

Akkoriban azert vettem Xerox helyett OKI-t, mert a budapesti Xerox kozpontban olyan keszuleket mutattak be nekem, amelynek nyomatatol piszkos lett a kezem, es a nyomat pedig ennem megfeleloen az ujjaim nyomainal hianyos lett. ... szoval nem tudtak rendesen beegetni a felvitt port.

Van olyan erzesem, hogy Xerox koppintott az OKI tapasztalataibol.

Ami valoban uj, hogy privat otthoni hasznalatra OKOSAN takarekos konstrukcio, peldaul 30 ezer oldalas elettartamra tervezve, ezert nem cserelheto a kozponti foalkatresz.

Xerox reszerol nem tul illendo, hogy melyen hallgat az OKI uttorosegerol es a nyilvanvalo muszaki fejlesztesi sikeressegerol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jaki2000
2012.04.23. 10:16
Egy 1000 éves HP laserJet 1000-est használunk 5 éve. Használtan szereztem 10e-ért. Olcsó az utángyártott toner, így rendkívül gazdaságos (15X toner 3000 oldal 5%-on). De már 1-2 éve én töltöm a patront. Havonta 1-2 doboznyit nyomtatunk kb 15% lefedettséggel. Ez sem ipari nyomtató, de ki kell számolni hány oldal jöhetett ki belőle.
Így jó esetben fenti Xeroxunkat akár fél év múlva kidobhatom. És akkor még nem tudjuk mennyibe kerül a tinta bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jaki2000
2012.04.23. 10:30
Bocs! Az utolsó oldalon most látom a kalkulációt.
Az említett HP LJ1000-el utángyártott tonerrel, papírral kb 3,6 FT. Utántöltéssel max 2 Ft. Nemrég majdnem vettem egy akciós multifunkciósat, egész jó paraméterekkel. Utángyártott toner még nyomokban sem, a gyárival 20-25 Ft-ra jött ki egy oldal. Ennyiért már színest is lehet. Többször kalkuláltam, de az általunk használt mennyiség nem kevés, de még nem éri el azt a határt, hogy egy 100-200 e körüli nagykapacitásút megvegyünk, amivel 5 Ft alá lehetne szorítani a költséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2012.04.23. 12:29
Jaki: azt azért ne felejtsd el, hogy ahogy a többi cikkben is, itt is gyári tonerrel nem számoltunk, nem utántöltöttel vagy utángyártottal (bár tény, hogy ilyenek még valsz. nincsenek is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!