iPon Cikkek

Xtreamer TV: remek ötletek, felemás tapasztalatok

Dátum | 2013. 02. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az Xtreamer termékpalettáján szereplő asztali médialejátszók többsége már járt nálunk az elmúlt hetek, illetve hónapok során, így amikor lehetőséget kaptunk a legfrissebb, Xtreamer TV névvel ellátott egységet tesztelni, hát egyből kaptunk az alkalmon, hadd maradjon szinte teljes a listánk. Maga az Xtreamer TV egy igazi különlegesség a társai között, ugyanis esetében a gyártó szakított a korábbi gyakorlattal, és nem Realtek, hanem Sigma Designs típusú SoC egység köré építette a rendszert, ami a tapasztalatok alapján már önmagában is jó pont lehet. Az SMP867X típusú SoC egység 700 MHz-es magórajelen ketyeg, teljesítményére tehát nem igazán lehet panasz, az általa biztosított képminőség pedig valószínűleg most is hozza a megszokott szintet. A különlegességek sora persze itt még nem ér véget, hiszen az aprócska asztali médialejátszó egy egyedi, Android 2.2 (Froyo) alapú operációs rendszert használ, ami szintén jó hír, hiszen az Android rengeteg lehetőséget kínál - csak képesség kell, hogy a benne rejlő potenciált maradéktalanul ki lehessen használni. Az új lejátszó esetében az Xtreamer illetékesei a streamelhető - hálózati és internetes - tartalmakra helyezték a fő hangsúlyt, de emellett a helyi tartalmak kezelése is megoldott, hiszen az eszköz 2,5 colos bővítőhellyel várja az SSD, illetve HDD meghajtókat. Természetesen némi NAS funkció is rendelkezésre áll, ugyanis az Xtreamer TV helyi hálózaton és interneten keresztül egyaránt elérhető, de emellett Torrent klienst is kínál, méghozzá egy elég ütőképeset, bemutatjuk majd ezt is. Az érdekességek sorának végén még említést érdemel az új távirányító is, amelynél a korábbiakhoz képest jelentősen lecsökkentették a gombok számát, így a termék vékony és kompakt lett. Hogy ez a használhatóság és a kényelem rovására megy-e? Nos, erre hamarosan választ adunk. Mielőtt azonban minden fontos információt kifecsegnénk a termékkel kapcsolatban, gyorsan megmutatjuk a specifikációs táblázatot, amely lerántja a leplet az újdonság nyers műszaki adatairól, illetve képességeiről.

A következő oldalon a hardverrel fogunk megismerkedni, majd ezután a szoftvert is kivesézzük, hogy kiderüljön: vajon a papíron rendkívül ígéretesnek tűnő termék használat közben is képes megfelelően helytállni? Lapozzunk, hogy mindenre fény derüljön!
Az Xtreamer TV csomagolása a szokásos Xtreamer egyendoboz-dizájnt kapta, ami nem csak letisztult, de tetszetős és kellően informatív is. A doboz hátulján található specifikációs listából minden kiderül a benne lapuló asztali médialejátszóról, így mire kinyitjuk a csomagot, ebben a tekintetben már túl sok megválaszolatlan kérdésünk nem lehet.
A dobozban példás rendben sorakoznak a különböző dolgok: egy fehér tasak rejti magát az Xtreamer TV-t, míg mellette, egy fehér kartondobozban sorakoznak a szükséges kellékek.
Természetesen a szokásos dokumentáció sem hiányzik a sorból. A gyors üzembehelyezési útmutató alapján gyerekjáték a készülék beüzemelése, de a dokumentumból az is kiderül, hogyan férhetünk hozzá a belső, 2,5 colos adattárolókat fogadó bővítőhelyhez. Kellékek tekintetében összességében mindent megkapunk, amire csak szükségünk lehet - pontosabban majdnem mindent. A fehér kartondoboz belsejében a távirányító mellett a tápadapter, illetve a speciális kompozit A/V kábel is jelen van, plusz egy csavar, ami az adattárolónk beszereléséhez kell. Apró kellemetlenség, hogy a csomagban sajnos nincs HDMI kábel, ezt vegyük figyelembe vásárlásnál, ha nincs otthon, akkor még be kell szerezni egyet. Ahogy az a lenti fotókon is látszik, az újdonság teteje és oldalai fényes fekete műanyag borítást kaptak, aminek mi személy szerint nem örülünk, hiszen a felület rendkívüli mértékben vonzza a port, gyűjti az ujjlenyomatokat, sőt, fokozottan hajlamos a karcolódásra is, úgyhogy vigyázni kell rá, mint a hímes tojásra, ha azt akarjuk, hogy sokáig szép maradjon.

Formavilágát tekintve igazi különlegességnek minősül a termék, hiszen rendhagyó dizájnnal érkezik - ez kinek tetszik, kinek nem, mi nem kívánunk állást foglalni a kérdésben.
Sokkal lényegesebbnek tartjuk, hogy alaposan szemügyre vegyük a rendelkezésre álló csatlakozókat, illetve, hogy megvizsgáljuk a médialejátszó általános felépítését. Az előlapon a szép bekapcsoló gombon kívül mást nem találunk. Ugyan a fotón nem látszik, de a szétszedett állapotról készített képek alapján tudhatjuk, hogy az IR vevő a bekapcsoló gombtól balra, a sötétített plexiablak mögött lapul. A hátoldalon már feltűnnek a várva várt csatlakozók is, amelyek között egy 1.3-as HDMI port, egy USB 2.0-s gazdaport, egy micro USB 2.0-s eszközport, egy optikai audió kimenet, illetve egy 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlőre csatlakozó Ethernet port sorakozik. A jobb szélen a tápadapter DC csatlakozóját is megpillanthatjuk. Reset mikrokapcsoló nincs - ennek sajnos később még komoly jelentősége lesz.
Szemből nézve az Xtreamer TV jobb oldalán a szellőzőnyíláson kívül nincs semmi. A bal oldalon ezzel szemben három darab USB 2.0-s port is van, amelyek a memóriakártya-olvasóktól kezdve a billentyűzeteken/egereken át, a külső USB-s adattárolókig többféle USB-s eszközt is fogadnak. Velük együtt összesen négy darab USB 2.0-s porttal gazdálkodhatunk, ami bőségesen elegendő. Az asztali médialejátszók többségénél ennyi USB 2.0-s portról csak álmodhatunk, úgyhogy egy mezei piros pontot képzeletben be is véstünk.
Az Xtreamer TV tetején csak egy szép logót találunk, ezen kívül nincs itt semmi más, csak néhány négyzetcentiméternyi lakkfényű fekete műanyagborítás. A szerkezet alja már szerencsére matt felülettel rendelkezik és nem műanyagból, hanem fémből készült. A fémfelületen több kivágás is található, amelyek a rendszer megfelelő szellőzéséről gondoskodnak - ezekre szükség is van, ha 2,5 colos merevlemezt is szerelünk az Xtreamer TV-be. Márpedig miért ne szerelnénk? Hisz pont ezért van a bővítőhely. Az alsó részen, a bekapcsoló gomb felöli oldalon találunk két kis mélyedést, amelyekkel kipattinthatjuk a felső műanyagborítás rögzítőfüleit, miután a hátlapon rejtőző két csavart kitekertük. A termék egyébként négy lábon áll, amelyek rezgéselnyelő, csúszásgátló funkciót látnak el, és természetesen meg is emelik a házat annyira, hogy alulról friss levegő szivároghasson be a szellőzőkön keresztül.

Ezzel az Xtreamer TV-t nagyjából körül is jártuk, így most már ideje, hogy a távirányítójával is megismerkedjünk. Jó hír, hogy az új asztali médialejátszóhoz egy kisméretű, nagyon kevés gombot tartalmazó, lapos távirányító jár, ami ráadásul egész pofás is lett. Kevésbé jó hír, hogy a távirányító tetőtől talpig fényes fekete műanyagborítást kapott, így túlzás nélkül azt is meg kell majd néznünk, hogy éppen hova tesszük le, hiszen extrém mértékben karcolódik. A nálunk járt modell, amelyet elsőként mi bontottunk ki, már akkor tartalmazott néhány pici karcot, mikor frissen kicsomagoltuk. A távirányító véleményünk szerint túl keskeny, túl vékony, így nem lehet kényelmesen használni - legalábbis ha sokat nyomkodjuk, akkor a végére már nem jó, kényelmetlen a fogása. A szerkezet egyébként egy gombelemmel üzemel A különböző funkciókhoz rendelt gyorsgombok elsőre hiányozhatnak, ám a lejátszó szoftverének felépítése igazán jól sikerült, ami feleslegessé teszi a megszokott távirányító gombok alkalmazását - ezt a következő oldalon, a szoftver bemutatásánál látni fogjuk. Összességében tehát felemás érzésekkel kezdtünk neki a tesztnek, hiszen a távirányító kényes, nem esik igazán kézre és a használata is kényelmetlen, de a sok-sok nyomogatás után azért megenyhültünk: a távkapcsoló a célnak tulajdonképpen megfelel, de mindenképpen megszokást igényel.
Most, hogy a távirányítót is megismertük, kukkantsunk be a gépházba. A műanyag borítás leszereléséhez először a hátlapi kivezetések felőli oldalon lapuló két csavart kell kitekerni, majd a lejátszót fejjel lefelé kell fordítanunk, és az előlap felőli részen látható két bemélyedésnél fogva le kell pattintani a műanyag felső részt.

A borítás lepattintása után elénk tárul az Xtreamer TV 2,5 colos meghajtókat fogadó bővítőhelye. A NYÁK lap felett egy fóliát helyeztek el a vállalat mérnökei, hogy az adattároló a PCB-hez érve ne okozzon zárlatot. A meghajtót egy csavarral rögzíthetjük a helyére - ez a csomagban lapul.
Ha már szétszedtük a terméket, akkor úgy gondoltuk, kiszereljük a nyomtatott áramköri lapot is, hogy megnézzük a másik oldalát. Az egészet csak három csavar tartja, így nem volt nehéz dolgunk. A lapon az 512 MB-nyi DDR2-es rendszermemória, illetve az 512 MB-nyi NAND Flash memória mellett a Sigma Designs SMP867X típusú SoC egység is helyet foglal, igaz, ezt a chipet a nagyméretű hővezető lapka eltakarja, ezt most nem akartuk leszedni. Maga a SoC egyébként a fémből készített alsó borításnak adja át az általa termelt hőt. Sajnos a SoC melegíti a másik oldalon elhelyezkedő 2,5 colos adattárolót is, így érdemes a lejátszót olyan helyre tenni, ahol jól körbe tudja járni a levegő.
Firmware frissítés Mielőtt még nagyon belemerülnénk a szoftver megismerésébe, feltétlenül érdemes megnézni, van-e frissebb szoftver annál, mint ami a terméken éppen szolgálatot teljesít. Az esetek többségében van, így mindenképpen érdemes tájékozódni és beszerezni azt.

Mivel az Xtreamer TV már OTA (Over The Air, csak WiFi nélkül kicsit sántít az elnevezés) technológiával érkezik, így ha hozzáfér az internethez, akkor azonnal letölti a friss firmware-t, majd értesíti a felhasználót, hogy van új szoftver, amit érdemes lenne telepíteni.

Ha az automatikus frissítésben nem bízunk, akkor látogassunk el a gyártó hivatalos weboldalára, és szerezzük be onnan a friss szoftvert. Az automatikus frissítés funkció használatakor túl sok teendőnk nincs: a rendszer minden műveletet elvégez. Amennyiben saját magunk szeretnénk beszerezni a szoftvert, illetve elvégezni a frissítést (például, mert nincs internet a gép közelében), úgy arra is van mód. Ekkor a letöltött firmware-t csomagoljuk ki egy pendrive gyökérkönyvtárába, majd csatlakoztassuk azt a kikapcsolt Xtreamer TV-hez. A bekapcsoló gombot nyomjuk be és tartsuk nyomva mindaddig, míg meg nem jelenik a rendszermenü. Itt válasszuk ki a Firmware Update menüpontot, majd várjuk meg türelmesen, hogy a folyamat elkészüljön. A frissítéstől nem kell félni, egyszerű, csak arra figyeljünk, hogy szoftverfrissítés közben nehogy véletlenül kihúzzuk az Xtreamer TV tápadapterét. Felhasználói kezelőfelület Az Xtreamer TV rendkívül kellemes, jól áttekinthető felhasználói kezelőfelülettel érkezik. A távirányító jeleire kellően gyorsan reagál a rendszer, persze akkor tapasztalhatunk némi lassulást, ha új, rengeteg tartalommal telepakolt USB-s eszközt csatlakoztatunk a rendszerhez, ekkor ugyanis vad szkennelésbe kezd a lejátszó. A rendszer közli is velünk, hogy a tartalmak vizsgálatának befejezéséig szíves türelmünket kéri. A használatba vétel előtt be kell állítanunk a terméket, amit az ötletes beállítás-varázslónak köszönhetően hamar elvégezhetünk. Sajnos az első szoftverek egyikénél a lejátszó megakadt egy menüpontnál, majd onnan sehogy sem volt hajlandó továbblépni: se egérrel, se billentyűzettel, se távirányítóval nem tudtunk kiszabadulni a csapdából. A billentyűzet nyomogatásával annyit elértünk, hogy a rendszer tájékoztatott: egy rendszerszolgáltatás bizony nem válaszol. Itt ki is kellett próbálni a manuális szoftverfrissítést, ugyanis más menekülő útvonal nem maradt. Frissítés után már működött a beállítás-varázsló is, úgyhogy ha hasonló problémát tapasztalunk beüzemelés közben, akkor mindenképpen frissítsük a szoftvert.
A kis kitérő után foglalkozzunk végre a lényeggel. Ötletes újítás, hogy a rendszer a Film menüpontra lépve elénk tárja a friss megjelenéseket, amelyekről rövid információt is közöl - sajnos csak angol nyelven, nem megfelelő működés mellett. A zene menüpontra lépve is találunk meglepetést: itt a jobb oldalon egy Top 100-as lista fogad minket, ami a száz legnépszerűbb számot listázza - ezeket meg is hallgathatjuk, és még a hozzájuk készített klippet is megnézhetjük.
Ötletes dolog, hogy a szoftverfejlesztő mérnökök a kisgyermekes családokra is gondoltak. Rendelkezésre áll egy Kids menüpont, amit szülői felügyelettel - jobban mondva jelszóval - védhetünk. A Kids menü bekapcsolásával egy jópofa felhasználói kezelőfelület jelenik meg, amelyen keresztül a gyerekek kiválaszthatják, milyen tartalmat szeretnének megnézni. Itt csak azok a filmek, illetve videók jelennek meg, amelyeket előzőleg a KIDS mappába pakoltunk, semmi más. A menüből csak úgy lehet kilépni, ha megadjuk a szülői felügyelethez tartozó jelszót - már ha előzőleg beállítottuk. Ellenkező esetben a Menu gomb lenyomása után máris a megszokott felhasználói kezelőfelületen találjuk magunkat.

Említésre méltó dolog a Gmail fiók támogatása is: folyamatosan láthatjuk, kaptunk-e új e-mailt, ha megadtuk felhasználónevünket és jelszavunkat, ám az e-mailt sem távirányítóval, sem egérrel nem lehet megnyitni - reméljük, a későbbiekben normálisan fog működni ez a funkció, hiszen remek ötletnek tartjuk. Beállítások A beállítások ezúttal is egy külön menüpontot kaptak: az elrendezés logikus, remekül átlátható és összességében semmi rosszat sem tudunk elmondani róla. Az audió és videó beállítások mellett itt adhatjuk meg azt is, hogy mi legyen az alapértelmezett feliratnyelv, illetve audió sáv - a rendszer filmlejátszáskor automatikusan ezeket tölti be.

Galéria a beállításokat tartalmazó menüpontokról
A hálózati kapcsolat beállítására szintén itt van mód, valamint a frissen, a lejátszó által automatikusan letöltött szoftver telepítését is innen indíthatjuk. Az ország és város beállítására az időjárás információk miatt van szükség. Nálunk ez a funkció nem akart működni, hiszen az aktuális város beállítása után nem fogadta el azt a rendszer, hanem feldobott egy ablakot, amiben megkérdezte: Budaörsön vagyunk? Ha nemmel feleltünk, akkor megint elkezdhettük kitallózni helyzetünket, így inkább ráhagytuk: persze, ott vagyunk, csak lépjünk már tovább. A funkció amúgy hasznos lenne, ha normálisan működne, a jövőben remélhetőleg javításra kerül.
Itt jegyeznénk meg, hogy a rendszer összes funkciójának kihasználásához regisztrálnunk kell egy Xtreamer fiókot, ami egy egyszerű, pár perces feladat. Online alkalmazások Mivel az Xtreamer TV esetében nagyon nagy hangsúlyt fektettek a szofvermérnökök az online alkalmazások támogatására, így most ezek minél részletesebb bemutatásával indítjuk a sort. Facebook A Facebook app csak billentyűzet és egér segítségével használható - távirányítóval már a bejelentkezésnél elakadhatunk, hiszen nem tudunk a szövegmezőkre lépni és a képernyő billentyűzet sem jön elő. Billentyűzet és egér segítségével megy minden szépen.
Bejelentkezés után látjuk az üzenőfalunkat, illetve fotóinkat, ismerőseinket és üzeneteinket is megnézhetjük. Posztolhatunk tartalmakat - akár szöveget, akár fotót -, de a rendszer működése összességében darabos, akadozó. Az a funkció, ami a főmenüben él, itt is aktív: bal egérgombbal előre, jobbal visszaléphetünk a menüben. Az alkalmazás pár percnyi használat után sajnos összeomlott, így nyugodt, kényelmes Facebook használatra jelenlegi állapotában sajnos nem alkalmas. DropBox A DropBox app szintén egér és billentyűzet segítségével használható, legalábbis a bejelentkezéshez mindenképpen szükségünk lesz e kellékekre - távirányítóval itt sem tudunk a szövegmezőkre lépni, így képernyő billentyűzet sem jelenik meg. Legalábbis az 1.2.00061-es szoftver esetében ez volt a helyzet, majd a problémás alkalmazásokat el is távolították az 1.2.00091-es frissítéssel - erről később még ejtünk pár szót.
Bejelentkezés után látjuk DropBox fiókunk tartalmát, illetve kedvenc tartalmainkat is. A belső HDD-ről könnyedén tölthetünk fel tartalmakat, de letöltésre is van mód. Letöltéshez a megnyitott fájl esetében az Export menüpontot kell kiválasztani, majd a "Save to SD Card" opcióra kattintva kitallózhatjuk azt a könyvtárat a belső HDD-n, ahova az adott tartalmat menteni szeretnénk. Csak olyan tartalmakat tölthetünk le, amelyeket képes megnyitni az Xtreamer TV: PDF fájlt például nem menthetünk DropBox-ról.
Az alkalmazás segítségével lehetőség van a különböző tartalmak Facebook-on keresztüli megosztására is - ezt a funkciót is kipróbáltuk, tökéletesen működik. Apró probléma, hogy néhány perces használat után kifagyott a rendszer: fekete képernyő fogadott minket, amit csak a készülék ki- illetve bekapcsolásával tudtunk eltüntetni. AirDroid

Az AirDroid alkalmazást weben keresztül androidos okostelefonnal elértük, de bejelentkezés után a kapcsolódást jelző folyamatjelző 100%-on maradt, majd nem történt semmi. A külön, ingyenesen letölthető AirDroid app segítségével sem tudtunk csatlakozni az Xtreamer TV-hez, így nem tudtuk átvenni az irányítást a rendszer felett. A fenti screenshot azt ábrázolja, ahogy HD televíziónk kijelzőjén megjelent az alkalmazás. A jelek szerint van még vele teendő... YouTube

A YouTube kifogástalanul működött: tudtunk keresni a videók között, a megtekintésük is zökkenőmentes volt, viszont arra nem találtunk lehetőséget, hogy YouTube felhasználói fiókunkba bejelentkezzünk. Twitter

A felhasználói fiókunkba be tudtunk jelentkezni, a követett csatornák tartalmát is láttuk, ám néhány percnyi használat után ez az alkalmazás is összeomlott. Amíg tudtuk használni, addig működése darabos, akadozó volt, de ez a SoC teljesítménye miatt a későbbiekben sem hisszük, hogy jelentősebb mértékben változik - egyszerűen nem internetezésre találták ki ezeket a rendszereket. WiKi Pro

A sorban jelen van a Wiképédia mobil megfelelője, amivel hozzáférünk a jól ismert internetes adatbázishoz - természetesen magyar nyelven. A szócikkek között keresgélhetünk, a megjelenő tartalmak esetben pedig oda-vissza ugrálhatunk a hivatkozások és a különböző tartalmak között.


Az alkalmazás hibátlanul üzemelt, sebességére sem volt különösebb panasz. Nyilván nem várhatunk el olyan felhasználói élményt, mint amit a modern, hardveres gyorsítást is alkalmazó webböngészők esetében megszoktunk, de a többi alkalmazáshoz képest teljesen meggyőző volt az app teljesítménye. Filmek lejátszása A filmek esetében minden remekül működött: a hangsávokat gond nélkül váltogathattuk, a DTS-> sztereó konverzió hibátlan volt, de a feliratok kezelésével is elégedettek voltunk. Utóbbiaknál a formázott feliratokat nem ismerte fel a rendszer, de legalább a HTML tageket sem jelenítette meg.
Maguk a feliratok egyébként remekül testre szabhatóak: a karakterkódolástól a karakterméreten át a felirat pozícióján keresztül a késleltetésig mindent be lehet állítani, sőt, a felirat színe, illetve körvonalának színe is tetszőlegesen módosítható. A felirat színe és szegélyének színe piros, fehér, lila ciklámen, zöld, kék, sárga, narancs, és sötétszürke lehet. A feliratot akár saját magunk is kitallózhatjuk a filmhez, ami sokszor jöhet jól - nem muszáj például a külső feliratfájlt a film mellé rakni.
A filmek esetében a tekerés nem a klasszikus módon, hanem idő alapon működik: megjelenik egy kis menü, amely megmutatja, hogy a távirányító különböző gombjait lenyomva pontosan mennyit ugorhatunk előre, illetve hátra a filmben. Akár egzakt pozícióra is lehet ugrani - ehhez is van külön menü. A filmlejátszást képes onnan folytatni a rendszer, ahol azt korábban megszakítottuk - persze csak akkor, ha a felugró menüben az Igen opciót választjuk. A DVD állományok esetében tökéletesen működött a menükezelés, a Blu-ray ISO fájlok esetében azonban már nem jelent meg menü, hanem azonnal elindult a film. Több alkotást is kipróbáltunk, amelyek normál esetben 100% bizonyossággal rendelkeznek menüvel. Az eredmény minden esetben ugyanaz volt.
A különböző fájltípusok lejátszása egyébként zökkenőmentes volt, egyedül egy FLV fájlba tört bele a rendszer bicskája - abba is csak azért, mert a beágyazott hangsávot nem támogatta. A magas bitrátájú tartalmak lejátszása szintén hibátlan volt: még a 40 Mbps-os 1080p-s fájlok is simán futottak a lejátszón, de a 70 Mbps-os extrém tesztfájl már kifogott rajta.
A többcsatornás hangsávok kezelését egy Harman/Kardon gyártmányú, AVR-265-ös típusú 7.1 csatornás házimozi erősítő segítségével vizsgáltuk. A tesztek alapján Bitstream módban a Dolby Digital Plus állományok nem akartak megfelelően megszólalni az erősítőn: az 5.1-es állománynak abszolút nem volt hangja, 7.1-es társa pedig csak recsegett. PC-ről, illetve egyéb asztali médialejátszóról ezek simán átmentek, úgyhogy itt kizárható, hogy az erősítő gyengesége miatt zárult kudarccal a próbálkozás. Persze ezt várható volt, hiszen a támogatott tartalmak listájáról hiányzik ez a formátum, de egy próbát megért, hogy ellenőrizzük, kezeli-e a rendszer. PCM módban minden tartalom átment az erősítőre, ám azok nem Multi-CH PCM, hanem sima PCM folyamként szólaltak meg.

Jó hír egyébként, hogy az adott film lejátszása előtt megjelenik egy információs ablak, amely lerántja a leplet az adott mű rövid tartalmáról, a vele kapcsolatos legfontosabb információkról, valamint megmutatja a filmhez tartozó borítót is. A részletek elolvasásához a három pontot ábrázoló gombra kell kattintani - mi a teszt alkalmával még azt a hibaüzenetet kaptuk, hogy a funkció fejlesztés alatt áll. Sajnos az információs ablak funkció a jelek szerint nem kikapcsolható, pedig nem ártana, ha lenne ilyen opció - mi a rendelkezésre álló szoftverben nem találtunk ilyesmit. A főmenüből indulva a filmeket többféle szempont szerint is megjeleníthetjük: a rendezés történhet TOP 10 módban, műfaj szerint, megjelenés dátuma szerint, illetve szavazatok szerint is - utóbbinál a legnépszerűbb alkotást találjuk a lista elején. Mappa nézetben nincs lehetőség a tartalmak rendezésére, valamint előnézet sincs, amit több egyéb gyártó termékeinél már megszokhattunk. Zenék lejátszása Zenelejátszásnál a támogatott fájlformátumok szépen megszólaltak, a lejátszó a számok elejét sem csípte le, sőt, a hangminőséggel kapcsolatban sem volt panaszunk. A Gapless Audió lejátszást, azaz a trackek szünet nélküli összefűzését nem támogatja a rendszer - ezt MP3 és FLAC fájlok esetében egyaránt kipróbáltuk.

Ha a zenelejátszást elindítjuk, utána kiléphetünk a zenelejátszó menüjéből és nyugodtan bóklászhatunk máshol, ugyanis a lejátszás nem szakadt meg. Az elindított muzsika képnézegetés közben is szólhat. Apró kellemetlenség volt, hogy a zeneszámok esetében abszolút nincs előre- hátra tekerés funkció: a csúszkát egérrel ugyan mozgathattuk, a lejátszó azonban mégsem ugrott a kívánt pozícióra. A trackek közötti váltás legalább zökkenőmentes volt. Fotónézegetés A fotónézegető funkció eléggé kezdetleges megoldásnak tűnt, ugyanis nem lehetett beállítani sem az áttűnési effektet, sem azt, hogy mennyi idő teljen el két kép megjelenítése között. A fotók elforgatására és nagyítására sem volt mód: a rendszer a kívánt funkció helyett elnézést kért és közölte, hogy ez a funkció még fejlesztés alatt áll. Nagyobb baj, hogy a képek között lapozni sem engedett a rendszer, hanem automatikusan elkezdte lejátszani az adott könyvtár tartalmát.
A fotók egyébként szépen megjelentek, igaz, a hálózatról letöltött nagyobb képek megjelenítését 2-3 másodperces töltés előzte meg. A progresszív JPEG fájlokkal nem tudott mit kezdeni az Xtreamer TV, mint ahogy a TIFF és az animált GIF fájlokkal sem - utóbbiaknál csak az animáció első képkockáját jelenítette meg, de ezt már megszokhattuk, hiszen az asztali médialejátszók többsége csak ennyire képes. Alkalmazás okostelefonra Az iOS felhasználók az XTV Plus alkalmazást is letölthetik iPad-jükre, illetve iPhone-jukra, így az Xtreamer merevlemezének tartalmát, illetve a külső adattárolók tartalmát könnyedén böngészhetik mobil eszközükön. A vállalat ígérete szerint hamarosan Androidra is elérhető lesz az app.

Képek az XTV Plus alkalmazás kezelőfelületéről és beállításairól
Az alkalmazás egyébként remekül működött, letisztult volt, viszont hiányoltunk belőle funkciókat. Jó lett volna, ha például távirányítóként is bevethettük volna okostelefonunkat. Torrent kliens és NAS tapasztalatok A rendszer tartalmaz egy ütőképes Torrent kliens alkalmazást is, ami a Transmission nevet viseli. A név már önmagában is garancia lehet a hibátlan működésre, de láttunk már érdekességeket, ezt is el lehet rontani, így vak hit helyett inkább alaposan kipróbáltuk a szoftvert.

Az alkalmazás elérhető helyi hálózatból okostelefonról és tábláról, illetve akár internetről is - utóbbihoz Xtreamer fiókot kell regisztrálnunk és a routerünk port továbbítás (Port Forwarding) funkcióját is be kell állítanunk. Persze az Xtreamer TV weblapon keresztül Port Forwarding funkció nélkül is elérhető az alkalmazás - mondjuk 3G-n keresztül okostelefonról, vagy tábláról, de akár PC-ről is.

A szoftvert 10 torrent elindításával teszteltük: ezek közül alap esetben három indul el, de a Resume Now opció kiválasztásával a többis is elindíthatjuk, igaz, csak egyenként. Korlátozhatjuk a le- és feltöltési sebességet, valamint azt is, hogy mennyi ideig legyen seed-ben az adott torrent. A seed funkció látszólag egyébként nem működött, hiszen a letöltés befejezése után sehol sem látszott az adott fájl a listában. Transmission iOS alatt, Safari webböngészőbenTransmission iOS alatt, Safari webböngészőben
Transmission iOS alatt, Safari webböngészőbenTransmission iOS alatt, Safari webböngészőben
Transmission iOS alatt, Safari webböngészőben
10 torrent futtatásakor még mindig megfelelően rugalmas volt a rendszer: a Blu-ray ISO lejátszás ekkor is akadás nélkül ment, igaz, az összesített letöltési sebesség jobban ingadozott, mint 3 torrent esetén. A torrent klienset éjszakára bekapcsolva hagytuk, reggel pedig még mindig tökéletesen működött: a fennmaradó néhány fált még akkor is töltögette, de seedelni egyiket sem akarta.

Egyébként arra is lehetőség van, hogy megadjuk, mely időszakban legyen aktív a Transmission, így éjszaka például automatikusan elindulhat a letöltés. Sebességek NAS üzemmódban hozzáférünk a beszerelt HDD tartalmához, igaz, az Android rendszermappa piszkálását nem engedi a rendszer. A lejátszóra Ethernet kapcsolaton keresztül 9-11 MB/s körüli tempóval tudunk másolni, de a sebesség Blu-ray ISO fájl lejátszása közben is eléri a 4-5,5 MB/s-ot. Mivel úgyis rendelkezésre áll dedikált mikro USB 2.0-s port, amelyen keresztül külső merevlemezként használható az Xtreamer TV, így az Ethernet port sebessége ebből a szemponból másodlagos: kisebb állományok másolásakor elég a 10 MB/s körüli tempó, mint ahogy Blu-ray iso lejátszásához is, de nagyobb fájlok esetén válasszuk inkább a közvetlen USB 2.0-s kapcsolatot. USB 3.0-s port persze jobb lenne, de ne legyünk telhetetlenek. Ide tartozik egy érdekesség, amit eddig nem említettünk, pedig fontos: a hálózaton nem lehet tallózni a termékkel, csak az elérhető megosztott mappákat tudjuk csatlakoztatni - ezeket a rendszer saját maga keresi meg és kínálja fel csatlakoztatásra. Csatlakoztatás után a hálózati megosztást ugyanúgy tallózhatjuk, mint ha az csak egy, a beszerelt adattárolón lapuló könyvtár lenne. Érdekes megoldás. Fogyasztás Üresjáratban SSD meghajtó használata mellett 4,8 wattot fogyaszt a rendszer, ha külső HDD is csatlakozik hozzá, akkor 6,3 wattra ugrik az üresjárati fogyasztás. Amennyiben a torrent kliens fut, és aktív letöltéseink is vannak, akkor az üresjárati fogyasztás sorrendben 5,5 watt, illetve 7,1 watt - attól függően, hogy csatlakozik-e külső HDD a rendszerhez. BD ISO fájl lejátszásakor SSD használata mellett 6,4 watt a fogyasztás, külső HDD alkalmazásakor pedig 9,1 watt. Amennyiben a BD ISO lejátszása közben a torrent kliens is fut a rendszeren, akkor már 10,1 wattra ugrik a fogyasztás.
Nehéz dolgunk van most, hogy véleményt, illetve ítéletet szeretnénk mondani. Az Xtreamer TV kétségtelenül egy üde színfoltnak tekinthető a médialejátszók piacán, ám ez a színfolt egyelőre sajnos csak félkész terméknek tekinthető, hiszen az igazán ütőképes funkcióinak többsége még vagy egyáltalán nem működik, vagy nem működik megfelelően. Utóbbi miatt kerülhetett arra sor, hogy tesztünk féltávjánál megérkezett egy friss szoftver, amelynek telepítése után az online alkalmazások listájából minden olyan program kikerült, amelynek működésével bajok vannak, és végül csak a YouTube maradt. Legalább az automatikus hibajelentés-küldő funkció működik - mert ilyen is van ám a fedélzeten. A képnézegető félkész állapota, a filmekről információkat nyújtó szolgáltatás félkész állapota, a néhol hanyagul magyarosított felhasználói kezelőfelület és az egész médialejátszó működése azt sugallja, hogy a termék sokkal hamarabb került kereskedelmi forgalomba, mint kellett volna. Ezzel alapvetően az a baj, hogy a korai vásárlók kedvét a gyártó örökre elveszi az Xtreamer TV-től: ha valaki egyszer csalódott, utána nagyon nehéz lesz kiengesztelni - már ha egyáltalán sikerül.

Erős szavak ezek, de sajnos nagyon is helytállóak, legalábbis az alapján, amit az 1.2.00061-es ás az 1.2.00091-es szoftver kipróbálásakor tapasztaltunk. Nem titkoljuk, kicsit csalódottak vagyunk, ugyanakkor rendkívül szomorúak is, hiszen az új asztali médialejátszóban hatalmas lehetőség van, őszintén értékeljük az általa felmutatott új, innovatív ötleteket, de ez így, ebben a - nem, illetve nem megfelelően működő - formában kevés. Reméljük, hogy a szoftver hibáit és hiányosságait hamar, néhány frissítés kiadásával javítják a vállalat szoftvermérnökei. Nagyon örülnénk, ha a termék tökéletesen működne, illetve minden szolgáltatása aktív és használható lenne, mert a koncepció alapjában véve nagyon jó - néhány ötlet pedig különösen tetszik nekünk. Száz szónak is egy a vége: az Xtreamer TV ötletessége, innovatív funkciói és hasznos szolgáltatásai nagyon tetszettek, de a szoftver jelenlegi állapota miatt nem ítélhetjük oda az ajánlott vétel címet neki. A lejátszó ennél sokkal többre hivatott, ha sikerülne tökéletesre csiszolniuk a szoftverét, akkor egy nagyon kövér ajánlott plecsnit kapna, hiszen 30 ezer forintért nagyon baráti szolgáltatásokat nyújt, ráadásul Sigma Designs chipes. Addig azonban megmarad egy érdekes lehetőségnek. A tesztben szereplő Xtreamer TV lejátszót a CompMarket Hungary Zrt.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Taragas
2013.02.25. 14:00
Amíg egy ilyen készülék nem jeleníti meg az ass feliratot, úgy ahogy azt beformázták, számomra halott ügy az összes. Kis plusz ráfordítással xbmc+brazos, és kész a full htpc, amit másra is lehet használni. Ne értsetek félre, jó készülékek ezek, dea felirat kezelés nem megoldott, így számomra nem alternatíva.
Apropó, nem tudtok egy olyan laptopot, ami brazos alapú, és van rajta jack 5.1-es kimenet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim Tarag...
2013.02.25. 14:15
XBMC felmegy egy Raspberry Pi-re is, és nem kell 20 ezer forintot se költeni az egész média szerver témára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. wolkew
2013.02.25. 21:22
XBMC felmegy egy MK808-ra is, és nem kell 12 ezer forintot sem költeni az egész média szerver témára. (erősebb hardver + outofbox termék, nem kell linuxot hegeszteni, habár egy usb-s vinyó nem árt hozzá ... viszont a hálózatkezelés az android miatt gányabb, vagy nincs.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DEV14
2013.02.27. 06:49
XBMC + Raspberry Pi-t ajánlom énis mindenkinek. Xbian disztrót használok bőven megfelel mindenre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. elnokur
2013.02.27. 08:22
ha már az olcsóbb lejátszók szóba kerültek akkor
XBMC + Raspberry Pi vagy XBMC + MK808
ezekre vagy valami más hasonló /olcsó/ technológiára rá tudom-e kötni a 3 jack dugós 5.1-es rendszeremet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gargantu
2013.02.27. 15:13
A gyárban telerakták vonzónak látszó, de valójában nem működő funkciókkal, ezekről készülhetnek a marketing anyagok. A vásárló megveszi, bekapcsolja, ekkor a masina "frissíti magát", azaz kidobálja a rossz programokat. Aztán majd lesz valami...
Van ennél lejjebb?
Szerintem sajnos van, lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zka67
2013.03.03. 03:06
A gyárban telepakolják mindenféle felesleges és használhatatlan funkcióval.
Minek bele képnézegető, rádió, zenelejátszó, youtube? Senki nem fog a 120 colos tévéjén rádiót meg zenét hallgatni... A youtube-on levő tartalom 90%-át meg nem lehet lejátszani médialejátszóval, szerzői jogok miatt.

Inkább azon kéne dolgozniuk, hogy normálisan lejátsszon mindenféle formátumot, normálisan kezelje a feliratokat és csak azt tudja, amit egy videó lejátszónak tudnia kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HD_1080p
2016.03.06. 19:32
Lan csatlakozóval probáltam netet beállitani és a helymeghatárózónál elakadt.
Ha bekapcsolom mindig ugyan oda ugrik.
Gyári állapot vissza állitás lehetséges kösz előrre is.
Így jelenleg használhatatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!