iPon Cikkek

Xtreme X38HD: HTPC helyett ideális?

Dátum | 2008. 12. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A házimozi számítógépek mellett mostanában már olyan kis készülékek is elérhetőek, amelyek képek, filmek és zenék lejátszására lettek kifejlesztve. Ezek általában kisméretűek és rendkívül sokoldalúak. A mostani cikk szereplője is egy igazi mindenes megoldás, amely az Xtreme X38HD típusjelzést viseli. A kis multimédiás szórakoztatóközpont mindennel rendelkezik, amire csak szükség lehet a nappaliban való kikapcsolódáshoz: a termék képes a fullHD filmek, a DVD és DivX videók, valamint a zenék és a képek zökkenőmentes lejátszására. A HTPC konfigurációkkal ellentétben ezzel a termékkel nem lehet netezni, de az általa kínált lehetőségek bőven kárpótolnak minket az említett hiányosságért.


Az Xtreme X38HD egy kicsi, kompakt készülék, ami nagyon sokoldalú. A termék által támogatott fájlformátumok listája, valamint a lejátszó pontos technikai paraméterei az alábbi kis táblázatban találhatóak:

Xtreme X38HD specifikációk. A kép nagyítható!
Ahogy az a fenti összesítésből is látszik, rengeteg fájltípus kezelésére képes a termék, melynek ajánlott végfelhasználói ára 66000 Ft körül mozog. Ez az összeg első ránézésre igen ijesztőnek tűnhet, de a tesztekből kiderül, hogy végül is megéri-e  az árát.

A rövid bevezető után nézzük meg, hogy mi lapul az Xtreme X38HD dobozában. 

A termék egy átlagos kartondobozban érkezik, ám a csomagoláson minden fontos információt büszkén hirdet a gyártó, így egyből láthatjuk, hogy pontosan milyen szerkezettel van dolgunk.


A csomag belsejében egy fehér kartondobozban lapulnak a készülék leírásai, valamint a különböző kábeleket és tartozékokat is itt leljük meg. A fehér doboz mellett puha anyagba csomagolva találunk rá magára a termékre, a csomagolás minőségével egyik esetben sincs probléma.


Az X38HD-t kicsomagolva egy lakk fekete festéssel ellátott lejátszót láthatunk, amelyen néhány gomb, egy 2 hüvelykes színes kijelző és számtalan csatlakozó helyezkedik el. A termék dizájnja meglehetősen jóra sikeredett, de az összképet rontja az a tény, hogy a készülék túl könnyű: a csomagban alap esetben sajnos nincs merevlemez, így ezt nekünk kell még beszereznünk.


A 2 hüvelykes LCD.A termék előlapján a 2 hüvelykes kijelző mellett egy bekapcsoló gombot, valamint a jobb oldalon egy videokimenet-váltó gombot találunk. A bekapcsoló gomb körül kék, ledes megvilágítású keret található, ez sötétben igen jól néz ki. A jobb oldali részen a kimenetek mellett egy-egy kék színű led helyezkedik el, így mindig láthatjuk, hogy éppen melyik csatlakozó aktív (RCA, RGB/Komponens vagy HDMI). A kis kijelző egyébként "navigációs" célokat szolgál, azaz segítségével feltérképezhetjük a géphez csatlakoztatott pendrive(ok)on található fájlokat, vagy a merevlemezt, és akár a hálózat fájljai között is böngészhetünk. A böngészéshez a készülék tetején található gombokat, illetve a távirányítót egyaránt használhatjuk. A megoldás esetenként (házimozira kötés másik helységben zenelejátszáshoz) akár jól is jöhet. Azonban mivel az esetek döntő többségében a távirányítóval navigálunk majd a tévé képernyőjén keresztül, így a menüben nyugodtan kikapcsolhatjuk a pici megjelenítőt. Minek menjen, ha éppen nem kell? A kikapcsolás menetére majd a következő oldalon visszatérünk.Ha a lejátszót szemből nézzük, akkor a jobb oldalon megtaláljuk a belső merevlemez helyének fedőlapját, amely mögött a SATA adat és tápcsatlakozók rejtőzködnek. A kis készülékben gyakorlatilag bármilyen 3,5 hüvelykes SATA meghajtó elhelyezhető. A kábelek picit rövidek, így a merevlemez behelyezése és rögzítése nem túl kényelmes feladat, de megoldható. Az adat- és a tápkábel között helyezkedik el az a műanyag lapka, amelynek a végén egy szivacsszerű téglalap található, ez a lapka a merevlemezt tulajdonképpen a készülékbe rögzíti. Csavarhúzóra vagy egyéb szerszámra nincs szükség a HDD beszerelésekor, ez pedig pozitívum.


Az Xtreme X38HD hátulján rengeteg csatlakozó helyezkedik el, ahogy azt a fenti képen is láthatjuk. Balról-jobbra haladva a következő portok vannak jelen: az első a tápcsatlakozó, míg mellette egy 10/100 Mbps-os ethernet aljzat foglal helyet. Tőlük jobbra két USB 2.0-s portot találunk, amelyek külső optikai meghajtót, merevlemezt, kártyaolvasót, vagy akár pendrive-ot is képesek fogadni. Az USB portokra kapcsolódó eszközökön tárolt multimédiás tartalmakat gond nélkül lejátssza a készülék. A csatlakozók között számos RCA foglalat is található: a felső sorban az RGB/Komponens kimenet, míg alatta a videó- és a sztereó hangkimenet RCA csatlakozói találhatóak. A készüléken ezen kívül HDMI és S-Video kimenet is van, a hangok továbbításáról koaxiális vagy optikai hangkimenet gondoskodik. A fájlokat eSata vagy USB csatlakozón másolhatjuk a lejátszóra, de akár LAN vagy WiFi kapcsolatot is használhatunk, bár ezek sajnos lassabbak. A jobb alsó sarokban egy Ext. IR feliratú jack foglalatot is láthatunk. Ebben a foglalatban az infra vevő hosszabbítója kaphat helyet. A kiegészítő segítségével akkor is működtethető a távirányítóval a lejátszó, ha nincs közvetlen rálátás az X38HD előlapjára. Sajnos ezt a "hosszabbítót" nem tartalmazza a csomag. A szerkezetben  található pici ventilátor halkan működik, viszont a merevlemez hűtése nem kielégítő: hosszas másolgatás után akár 52 celsius fokig is felmelegedhet az utólag behelyezett HDD, de az átlagos működési hőmérséklet már elfogadhatóbb, ugyanis 44-47 celsius fok között helyezkedik el.

Ha már a csomag tartalmánál tartunk, akkor nézzük is meg, hogy milyen kiegészítőket kapunk a lejátszóhoz.


A kellékek között szerepel a felhasználói kézikönyv, az NDAS szoftver telepítési útmutatója, valamint a hálózati kapcsolat beállításához szükséges lépések leírása. A felhasználói kézikönyvben csak angol és német nyelvű leírás szerepel, ami negatívum, de a beállításokat - köztük az NDAS program használatát - úgyis részletesen bemutatjuk.


A kábelek között sajnos nem találunk meg mindent, amire szükség lehet. A csomagban egy RGB, egy RCA audió-videó, valamint egy "trapéz" USB kábel lapul, ezeken kívül csak a táp adapter kábele és maga a táp adapter van jelen a kínálatban. HDMI, S-Video és Euroscart kábeleket nem kapunk, pedig ezek közül legalább a HDMI szerepelhetett volna a kellékek listáján.


A lejátszóhoz egy távirányítót is kapunk, amellyel az egyes funkciókat karosszékből irányíthatjuk. A távirányító felépítése teljesen logikus, így az egyes funkciók gombjait némi ismerkedés után már sötétben is tökéletesen megtaláljuk. Az audio és tv out gombokkal a videó és audio kimeneteket változtathatjuk, az alatta lévő négy színes gombbal pedig az egyes fájltípusokhoz tartozó könyvtárakat érjük el. A Sleep gombbal időzített kikapcsolást állíthatunk be, de azt is megadhatjuk, hogy a készülék a film lejátszása után kapcsoljon ki. A GOTO gomb segítségével a DVD fejezetei között váltogathatunk, vagy akár egy általunk meghatározott időponthoz ugorhatunk bármilyen formátumú film lejátszása közben. A Bookmark gomb könyvjelzőt helyez el a filmben, megnyomásával a mentett jelenethez lehet ugrani. A Setup gombbal a menüből a beállításokhoz juthatunk, míg lejátszás közben a hangerő, a fényerő, a kontraszt és a szaturáció értékeit módosíthatjuk vele. A SYNC gomb az elcsúszott feliraton segít, a Lang részen elhelyezett Audio és S.title gombokkal a hangsávok és a feliratok között váltogathatunk. A Title gomb megnyomásával közvetlenül a DVD menüjébe lehet ugrani.

A kellékek és a lejátszó bemutatásán nagyjából túl is estünk. Nézzük meg, hogy a menüben pontosan milyen beállításokat kell eszközölnünk a zökkenőmentes működés érdekében.

Az Xtreme X38HD egy meglehetősen jól kezelhető és könnyen áttekinthető menürendszerrel van ellátva. A filmek, képek és zenék lejátszása így zökkenőmentes, de a készülék beállításától sem kell félni, az ugyanis szintén nagyon-nagyon egyszerű. A főbb lépéseket az alábbi képek segítségével mutatjuk be, természetesen minden fontosabb beállítási lehetőségről szolgálunk információval, így mire a lap aljára érünk, könnyedén be tudjuk majd állítani a készüléket, ha a beszerzése mellett döntünk.


Az első képen az X38HD főmenüje látható: az alsó kis ikonok között a távirányító nyilai segítségével lehet váltogatni. Az egyes ikonok a menü megfelelő funkcióját hozzák elő: így filmek esetén a filmek, míg a többi ikon esetén az adott tartalomnak megfelelő könyvtárba ugrik a rendszer.

FONTOS: ahhoz, hogy ezt a funkciót használni tudjuk, a készülékhez kapcsolt, vagy a szerkezetben elhelyezett merevlemezen létre kell hoznunk "Movie", "Photo" és "Music" könyvtárakat, csak ekkor ugrik a szoftver az általunk kiválasztott ikonhoz tatozó helyre. A hálózat ikon, amelyik a jobb oldalon helyezkedik el, csak akkor aktív, ha van vezetékes vagy vezeték nélküli hálózati kapcsolat, egyébként nem tudjuk kiválasztani. Ugyanez igaz a két USB ikonra is: csak akkor aktívak, ha a készülék hátulján elhelyezett USB portok valamelyikében, vagy mindkét portban található pendrive, kártyaolvasó, külső merevlemez vagy külső optikai meghajtó, ellenkező esetben nem lehet őket kiválasztani.

A készülék beállításához vagy az X38HD tetején lévő Setup gombot, vagy pedig a távirányítón lévő Setup gombot kell megnyomni, ezután a lenti képeken látható menü tárul elénk. A televízió képernyőjén megjelenő menü elemei között a távirányító fel és le gombjaival navigálhatunk, az egyes elemek tulajdonságait az OK gomb megnyomásával lehet módosítani. A kategóriák (felső ikonok) között a jobb és a bal navigációs gombokkal lépkedhetünk. Az első lépés az lesz, hogy az ETC menün belül a nyelvet átállítjuk az alapértelmezett németről angolra.


A video menüpontban beállíthatjuk, hogy milyen képaránnyal dolgozzon a rendszer, illetve milyen kimeneten keresztül kapcsolódik a TV a lejátszóhoz. Itt megadhatjuk azt is, hogy egy film könyvtárának kiválasztásakor meginduljon-e az automatikus lejátszás, de ebben a menüpontban van lehetőség a lejátszó 2 hüvelykes LCD kijelzőjének kikapcsolására is.


Az audió tulajdonságok beállításainál a hangkimenet tulajdonságait módosíthatjuk. Alap esetben, ha HDMI csatlakozón keresztül kapcsolódik a TV a lejátszóhoz, akkor a fenti beállítások szükségesek, ha azonban házimozi rendszert alkalmazunk, akkor az Audio Channels opciót 5.1-re kell állítani. Az alsó menüpont a zenelejátszás módját határozza meg: egyesével vagy a teljes könyvtár tartalmának lejátszásával is hallgathatunk zenét, sőt, a véletlenszerű sorrendben történő lejátszást is beállíthatjuk, ekkor az opciót Shuffle módba kell kapcsolni.


Az ETC feliratú oldalon az OSD tulajdonságait állíthatjuk be, de a készülék főmenüjének hátterét is megváltoztathatjuk. A feliratok méretét és színét egyaránt módosíthatjuk úgy, ahogy számunkra kényelmes. A készüléket az utolsó előtti opció, azaz a Factory Reset segítségével állíthatjuk vissza gyári állapotba, az alatta lévő menüponttal pedig az esetleges szoftverfrissítést végezhetjük el. A szoftverfrissítés esetünkben is indokolt volt, de erről bővebben majd a tapasztalatok részletes ismertetésekor írunk. A Slideshow Time a képek nézegetésekor fontos: itt adhatjuk meg, hogy az egyes képek megtekintése között hány másodperc teljen el. Természetesen ki is kapcsolhatjuk a funkciót, ekkor magunk válthatunk a képek között.


A következő fontos beállítás a hálózati kapcsolat életre keltése. A Connection menüpontban választhatjuk ki a csatlakozás típusát (Wired - vezetékes, vagy Wireless - vezeték nélküli). A kapcsolat elvileg DHCP beállíltással is működik, de nekünk csak a FIX IP megadása után látta a lejátszó a hálózatot, akár vezetékes, akár vezeték nélküli módról van szó. A fenti beállítás lényege, hogy megadunk egy IP címet, hozzá a fent látható alhálózati maszkot, illetve az alapértelmezett átjárót, ami esetünkben a router címe. Ezek után a terméknek látnia kell az általunk a hálózaton megosztott könyvtárakat. Ha van tűzfalunk, akkor engedélyezzük benne a fájlmegosztást, illetve engedjük be rajta az X38HD-nek megadott IP címet is, így tökéletesen mennie kell a rendszernek. Ekkor számítógépről még nem látjuk a lejátszót, a másoláshoz először telepíteni kell az NDAS szoftvert, ami a dobozban található. A termék FTP kapcsolatra is lehetőséget nyújt: csak meg kell adni egy felhasználónevet és egy jelszót, majd a számítógépről ezen adatok beírása után egy FTP program segítségével hozzá is férhetünk a lejátszóhoz.


A vezeték nélküli hálózat esetében a fent említett IP beállításokat használjuk. Az AP Search funkcióval feltérképezhetjük a környezetünkben lévő WiFi hálózatokat, majd a kívánt AP kiválasztása után már csak a titkosítás (WEP/WPA/WPA2) kulcsát kell megadni, ezután használható a hálózat. Persze ebben az esetben is "be kell engedni" a tűzfalon a lejátszó IP-jét, ezt az általunk használt tűzfal program leírása alapján tegyük meg.


Ahhoz, hogy a készülékre ne csak USB-n, hanem LAN-on vagy WiFi-n keresztül is lehessen másolni, az NDAS programra van szükség. A szoftver telepítése egyszerű, az alkalmazás egy kódsort kér, amely alapján azonosítja a vezetékes vagy vezeték nélküli módon kapcsolódó lejátszót. A kódot az X38HD alján lévő matricán találjuk meg. Érdemes a vezetékes és a vezeték nélküli klienst is telepíteni, így mindkettő elérhető lesz a jövőben, nem kell többször futtatni a varázslót.

Ha megadtuk a kódot/kódokat és befejeztük a telepítést, akkor a tálcán futó szoftveren jobb egérgombbal kattintva érhetjük el a lejátszót. Fehér négyzet jelzi, ha a termék elérhető, de nincs csatlakoztatva, ekkor a lejátszó neve mellett található menüben a "Mount RW" vagy Mount "Read/Write" pontra kattintva csatlakoztathatjuk az egységet, ezután nem sokkal megjelenik a meghajtó az Intézőben vagy a Total Commander-ben. A meghajtót kiválasztva a másolás úgy zajlik, mint ha egy, a gépben lévő HDD-re helyeznénk fájlokat, persze annál sokkal lassabb a folyamat, de ezt majd a tapasztalatok ismertetésekor fogjuk részletezni. A kis szoftver összességében nagyon hasznos, és rendkívül könnyen kezelhető.


Fontos dolog a Firmware, azaz a lejátszó szoftverének frissítése is. A tesztben szereplő készülékhez az XtremeXL weboldalon lehet frissítést találni, esetünkben a készülék az 1.1.124-es szoftverrel érkezett, de a gyártó oldalán már elérhető az 1.1.125-ös is. Az 1.1.124-es szoftverrel olyan problémákat tapasztaltunk, hogy a HD (mindegy, hogy 720p vagy 1080p) filmek lejátszása bizonyos időközönként elkezdett szaggatni, ekkor a hang elment, a kép akadozva ugyan, de ment tovább. A másik kellemetlenség az volt, hogy nem lehetett használni az előre- illetve hátra tekerés funkciót, ugyanis a lejátszó sosem arra a pontra ugrott a filmben, amit mi jóváhagytunk, hanem 10-20 perccel előbbre vagy hátrébb. Az 1.1.125-ös frissítés ezeket a hibákat orvosolta, viszont alkalmazása után néha bekapcsoláskor elfelejti a lejátszó, hogy milyen videó kimenet és felbontás volt beállítva, így ezt újra be kell állítani. Kellemetlen, de elviselhető hiba, ami bekapcsolás esetén véletlenszerűen jelentkezik.

Sikeres Firmware frissítés esetén ez az ablak látható.
A Firmware frissítése egyébként rendkívül egyszerű. A termékhez tartozó szoftver letöltése után egy külön könyvtárba csomagoljuk ki, majd másoljuk rá az eszközben elhelyezett merevlemezre. A Setup menün belül válasszuk az ETC ikont, majd itt a Firmware frissítés opciót és kövessük az utasításokat. A frissítés maximum 5 percig tart és teljesen automatikus. Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor a frissítés előtt kapcsoljuk szünetmentes tápra a lejátszót, így áramszünet esetén sincs probléma. Persze ha van szünetmentes tápegységünk (UPS).

Rövid videó az eddig leírtakról

                                      A beállítások bemutatásának ezennel a végére is értünk, a következő oldalon a készülékkel kapcsolatos tapasztalatokat fogjuk megosztani.

A tapasztalatokat nagyjából egy teljes hétnyi használat alkalmával gyűjtöttük össze, így sikerült kiismerni a készülék erősségeit, gyengeségeit, illetve bosszantó hibáit. A termék a képek és a zenék lejátszásával gond nélkül megbirkózik, sőt, a DVD filmek audió sávjait és feliratait is tökéletesen kezeli. A feliratok DivX/Xvid avi fájl esetén is megjelennek, ha az adott könyvtárban megtalálható egy olyan felirat fájl, ami a videó fájllal azonos névvel bír. A HD filmek esetében a feliratokat sajnos alapból nem kezeli a készülék, de erre tulajdonképpen nincs is nagy szükség az esetek többségében. Ha a feliratra mégis szükségünk lenne, akkor is van megoldás. Az MKVExtractGui nevű programmal kiexportálhatjuk az mkv fájlban található feliratot. A fájlt azonos névvel kell ellátni, mint az mkv fájlt, majd a film könyvtárába kell másolni. Ha ez megvan, akkor lejátszás közben már a felirat megjelenítésére is van lehetőség. Kissé nyakatekert módszer, de tökéletesen működik. Az mkv fájlok esetében az audió sávok kezelésével szerencsére nincs probléma: visz mindent a lejátszó.

Ahhoz, hogy a vélemény emészthetőbb és könnyebben áttekinthető legyen, az egyes használati módok alkalmával szerzett tapasztalatokat külön leírásokba rendeztük.

WiFi (vezeték nélküli hálózat)

A WiFi kapcsolat egy nagyon nagy előny, ugyanis segítségével a lakást nem kell kábelekkel átszőni, már ha van egy vezeték nélküli routerünk. A kapcsolat beállítása rendkívül egyszerű, ám a kapcsolat sebességével már vannak bajok. A 802.11 b/g szabványú WiFi adapterrel ellátott készüléken hálózatról csak képet, zenét és divx/xvid videókat érdemes nézni, a DVD fájlok (ISO/IFO/VOB) sajnos be-beszaggatnak, a HD állományok lejátszása pedig egyenesen lehetetlen, akár 720p-s akár 1080p-s állományról van szó.

A készülék a 3MB-nál kisebb jpg képekkel simán megbirkózik, átlagosan 1-6 másodperc közötti időre van szüksége egy-egy kép vezeték nélküli hálózaton való betöltéséhez. Kipróbáltuk 8MB-os jpg fotókkal is a lejátszást, ekkor 30-60 másodperc volt egy-egy kép betöltésének ideje. MP3-as fájlok lejátszásakor nagyjából 10 másodperc kellett a fájlra való kattintástól a lejátszás megkezdéséig (12MB-os fájl), de egy 120 MB-os mix esetén is elég volt 10 másodperc a lejátszás elindulásához. WiFi-nél nagy előny, hogy a készüléket a nappaliban elhelyezett házimozira vagy hifi-re kapcsolva a gépen megosztott zenéket streamelhetjük, ekkor a kis kijelző segítségével tallózhatunk a hálózaton vagy a merevlemezen található zenék között, mindezt vezetékek alkalmazása nélkül tehetjük.

A szerkezetre WiFi-n keresztül másolhatunk is, de az alacsony sebesség miatt nem igazán érdemes. Esetünkben kisebb fájlok (MP3, képek) esetén nem vészes a sebesség, ilyenkor 3MB/s körüli sebességgel zajlik a másolás. Nagyobb fájlok, azaz DVD filmek vagy HD állományok másolásakor ez leesik 0.8MB/s és 2MB/s közé, így nagyon sokáig tart a másolás.

LAN (vezetékes hálózat)

100Mbps-os Full-Duplex kapcsolat esetén már sokkal jobb a helyzet, mint a WiFi-s kapcsolatnál. A filmek lejátszása a DivX-től a FullHD-s mkv-ig tökéletesen akadás mentes. A képek és zenék betöltődéséhez itt már lényegesen kevesebb idő kell: a 8 MB-os fotók 15 másodperc alatt, a kisebb képek 1-3 másodperc alatt betöltődnek, míg a zenék esetében a kisebb fájlok lejátszása (10MB) 3-4 másodperc alatt, a mixek lejátszása (120 MB) pedig nagyjából 4-5 másodperc alatt kezdődik meg.

A fájlok másolása ennél a kapcsolatnál már jóval gyorsabb: akár 8MB/s körüli sebességet is elérhetünk, viszont nagyobb fájl másolásakor leesik az adatátviteli sebesség, de itt már azért összességében 5-6MB/s körül helyezkedik el átlagban. HD filmek és DVD-k másolásához inkább az USB kapcsolatot érdemes használni, segítségével 30MB/s körüli adatátviteli sebességet érhetünk el, így egy nagyobb 1080p-s videó is átmegy a lejátszó merevlemezére 5-6 perc alatt. Ha Van eSata portunk, akkor még gyorsabban másolhatunk, gyakorlatilag úgy, mint ha a rendszerben lenne elhelyezve a merevlemez.

Pendrive

A hátsó USB aljzatokba Pendrive-ot helyezve annak tartalmát is képes lejátszani a kis szerkezet, mint ahogy ezt már korábban is említettük. A képek és az MP3-as fájlok esetében semmi probléma: az átlagos, 3 MB alatti mérettel bíró képeknél 1 másodperc, a nagyobb, 8 MB-os fényképek esetén 10-15 másodperc kell egy-egy kép betöltéséhez és megjelenítéséhez. A kisebb MP3-as állományokat 2-3 másodpercen belül, míg a nagyobb fájlokat 2-4 másodpercen belül kezdi el lejátszani a termék. DivX filmek sem jelentenek problémát, sőt, elvileg a DVD és a HD állományok is mennek pendrive-ról. A rendelkezésre álló pendrive adattároló kapacitására ennek kipróbálására bizony kevés volt.

Belső Merevlemez (nem tartozék)

A belső merevlemez esetében minden fájltípus lejátszása zökkenőmentes, hibát egyik fájlnál sem vettünk észre. Amit fontos megemlíteni az az, hogy a gyártó csak olyan merevlemez beszerelését ajánlja, amelyen egyetlen partíció helyezkedik el, ugyanis csak így garantálható a rendszer stabilitása. A tesztekhez használt, 160 GB-os WD merevlemezünkön két partíció volt, így remek alkalom nyílt a partíciók kezelésének megvizsgálására. A teszt folyamán semmilyen problémát nem tapasztaltunk több partíció alkalmazásakor sem, de a biztonság kedvéért egy egy partícióval rendelkező merevlemezzel is leteszteltük a készüléket. A több partíciós mód hátránya egyébként az, hogy a Movie, Photo és Music gombok megnyomásakor az első partíción található könyvtárakba ugrik a szoftver, egyszóval ha a másik partíción akarunk kutatni, akkor nekünk kell kitallózni a megfelelő könyvtárat. Ez végül is egyáltalán nem probléma, csak érdekességként említettük meg. A belső merevlemez szerepét egyébként bármilyen 3,5 hüvelykes asztali SATA merevlemezre rá lehet bízni.

Végszó

Az Xtreme X38HD személyében egy igazi multimédiás mindenest ismertünk meg. A termék néhány kisebb hibával rendelkezik, amelyekre kitértünk, de ezektől eltekintve bátran ajánlható bárkinek, aki a nappalijában egyetlen készülék segítségével szeretné filmjeit, képeit és zenéit élvezni. A termék 65.000 forint körüli ára bizony elég magas, de ha megnézzük, hogy ezért az összegért mit kapunk, akkor már más a helyzet. A kellékek között szívesen láttunk volna még egy HDMI kábelt, az igazán beleférhetett volna a költségvetésbe, de sajnos ez kimaradt.

A belső merevlemez megvásárlása egyébként újabb 15-20.0000 forint körüli tételt jelent, de mivel az eszköz képes hálózati megosztásból is lejátszani (LAN a nyerő, ha HD filmek is szóba kerülnek), így nem muszáj azonnal merevlemezt is vásárolni a készülékhez, tehát csökkenthetjük az egyszerre kiadott pénz mennyiségét. Egy külső, USB-s DVD meghajtó beszerzésével (10-15000 forint) már meglévő DVD lemezeinket is le tudjuk játszani anélkül, hogy merevlemezre kéne másolni.

Egyszóval, ha egy jó képességekkel megáldott multimédia lejátszóra vágyunk, remek alternatíva lehet az Xtreme X38HD.

A tesztben szereplő készüléket a Mercury Computertől kaptuk! Köszönet érte!

Az idei utolsó cikkünk keretein belül ragadnánk meg az alkalmat arra, hogy sikerekben gazdag, Boldog Új Évet Kívánjunk minden Kedves Olvasónknak! 2009-ben újult erővel folytatjuk! :)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Svindler
2008.12.29. 11:06
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. szabtam
2008.12.29. 15:19
olvass, mielőtt írsz.

egyébként ezekben a kütyükben az analóg 5.1 kimenetet hiányolom. sokan kötnének rá aktív hangfalszettet, amiken legtöbbször nincs digitális bemenet.

a másik problémájuk az mkv. néhány filmnél valamilyen okból megáll a tudomány. nekem a htpc-n ugyanez van. de több lejátszó progi van telepítve, így valamelyikkel biztos, hogy elindul, hacsak nem hibás a film. ezen, ha nem indul, vagy akadozik, annyi...

még mindig azt mondom, hogy 100-120k, aránylag minőségi cuccokból, (scythe, pio, leadtek tv, seasonic 80+ táp, stb), egy sokoldalúbb, kevesebb bosszúságot okozó htpc, mint egy ilyen...

az előnye: wifi, integrált távirányítás és kompakt. de ezzel szerintem ki is fújt...
az ára a tudásához képest reálisnak tűnik. csak továbbra is kérdés, hogy milyen %-ban játsza le problémamentesen az mkv-kat...

szerk: kicsit figyelmesebben átolvasva a cikket...
ha a wifin keresztül már a dvd-nél akadozik, a 720p pedig lehetetlen, igazából képnézegetésre való, akkor a vezeték nélküli összeköttetés, mint előny kiesik... vagy áthurcolászom a médiát pendrive-on, hdd-n, vagy marad a jó öreg lan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mg8248
2008.12.29. 16:02
Nem rossz kis gép, de nekem ez jobban bejön:

http://popcornhour.hu/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Alvin_ti42...
2008.12.29. 18:28
PS3 tulajként másfél éve imádkozok a Sony-nak az mkv támogatásért, de a Blu-Ray biznisz miatt egy büdös nagy fityisz a jutalmunk a mai napig és van egy olyan érzésem, hogy ez nem is fog változni még egy jó ideig. Szóval a PS3 elég rossz példa mkv-re és a többi médiából is csak a DivX-et és az XviD-et játsza le, a Windows Media-t és a QuickTime formátumokat nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alvin_ti42...
2008.12.29. 19:48
meg távirányító se...meg oprendszer...meg négyszer ekkora...az ügyességedet nem vonom kétségbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szabtam
2008.12.29. 20:06
(Alvin_ti4200 @ 2008 Dec 29, 18:28) PS3 tulajként másfél éve imádkozok a Sony-nak az mkv támogatásért, de a Blu-Ray biznisz miatt egy büdös nagy fityisz a jutalmunk a mai napig és van egy olyan érzésem, hogy ez nem is fog változni még egy jó ideig. Szóval a PS3 elég rossz példa mkv-re és a többi médiából is csak a DivX-et és az XviD-et játsza le, a Windows Media-t és a QuickTime formátumokat nem.

szerintem van rá megoldás. ps3-ra fel lehet már tenni valami linux-ot, arra pedig lejátszó progit. azt nem tudom, hgoy a gyakorlatban hogyan m?ködik, és nem egy proci 1 magját használja-e ilyenkor, ami kevés lehet...

másik: mkv-ból bd creator-ral át lehet alakítani a filmet bd formátummá, és azt dl-re kiírva viszi a ps3. ez bevett eljárás, de a pontos menetét nem tudom ennek sem, mert nem volt rá szükségem. sokszor az mkv torrent a tracker-ekre már konkrétan a filmhez passzoló bd creator-ral kerül fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. szabtam
2008.12.29. 20:14
(Vendég_aaa_* @ 2008 Dec 29, 19:38) inkább építek egy htpc-t, ha ügyes vok olcsóbban nagyobb teljsítmény?t dobhatok össze, igaz abba nem lenne 2"-os lcd kijelz? -.-
de vhogy meglennék nélküle,
tervezem is a közeljöv?ben egy atom vagy c220 alapú htpc építését (eredetileg geode-t akartam 780g-vel, de nem nagyon találok megfelel? lapot r
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Svindler
2008.12.29. 21:51
PS3-ra van Linux, több fajta is, Live CD-t már használtam rajta a telepítés még elmaradt de egyszer legyőzöm lustaságomat és feldobom. Addig is a legtöbb DivX, xVid simán megy és szabtam amit említettél az ilyesmi lehet:
http://www.videohelp.com/tools/mkv2vob
Tulajdonképpen nem piszkálja meg az mkv tartalmát (hisz jó eséllyel úgyis pl divx van benne, vagy olyan amit a PS lejátszik) csak szétbontja a konténert. Lesz egy videofájl a megadott audio sávval plusz feliratok. Gyorsan megvan, de az eddigi tapasztalatok alapján a 720p-s filmekkel nincs gond az 1080-asokkal van. Passz miért, talán később lesz megoldás.

Nekem a cikkben szereplő termék tetszik, szerintem a kényelme miatt jó dolog (no meg ahol fontos ott pl szülők is tudják használni ezt sokan elfelejtik mint szempontot) Több ilyen kéne de sajnos legtöbbnél problémás az 1080p-s mkv lejátszása, egyszerűen kevés a kakaó. Ennél nem volt gond vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2008.12.30. 00:25
Gábor: Mac Mini-nek sincs mindig elég kakaója az 1080p-s mkv-khoz (bár a jövő héten bemutatásra kerülő új mininek már lesz). Én is nagyon szeretem a minit, de HTPC helyett soha nem vennék, mert a Front Row nem támogatja az .mkv-kat (hiszen csak olyat eszik meg, ami iTunes-ban és QuickTime-ban megy), így a távirányítós móka kiesett, ráadásul jóval drágább (és lassabb egyelőre), mint egy haosnló árból összedobott Shuttle Barebone mondjuk (bár kétség kívül halkabb is). Szintén hátrány (és ez várhatóan az új modell érkezésével is az lesz), hogy nincs rajta HDMI...Én ettől függetlenül csípem az ilyen kis kütyüket, mint a Mac Mini, a Shuttle X27 ésatöbbi, de szerintem egy HTPC-nél nem sok keresnivalója van az OSX-nek, ezt be kell látni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2008.12.30. 13:09
Trava: a cikk kirakásakor még kapható is volt, de elfogyott, sajnos csak januárban várható, hogy újra lesz.

Egyébként szeretnénk több ilyen gépet tesztelni, ahogy lehetőségünk nyílik rá meg is tesszük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2008.12.30. 13:09
.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. J.o.k.e.r
2008.12.30. 14:03
(Vendég_d311c_* @ 2008 Dec 30, 11:49) Azért még tényleg dolgozhatnának a firmware-n, mert elég cikis, hogy mindent játszik, csak ki kell exportálni a feliratot - amit egyébként azért tesz bele az ember az mkv-ba, hogy meglegyen adva melyik az amelyiknek alapból indulnia kell.
Na most, az audio és video stream megvan az mkv-ból, akkor nem tudom mért nem támogatja az srt-t legalább a konténerben. Az SSA és társai nyilván bonyolultabb, de az, hogy nem megy az srt sem, az ciki.

Ja és a véletlenszer? felejt?sdi... Mi van, ha nem hozzáért? kapcsolja be? Még a baltát is belevágja...

Szóval ha fontos a Made in Korea a képre, akkor egy normális firmware-t is hozzanak már össze hozzá.
Fejl?dik a Firmware, mert az 1.1.124-esben még a HD filmek is akadoztak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2009.01.03. 03:52
Véget ért nálunk is a szünet, megkérem Joker-t holnap válaszol a kérdésekre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. J.o.k.e.r
2009.01.04. 18:00
Először is elnézést mindenkitől, hogy nem válaszoltam azonnal a kérdésekre. Nézzük szépen sorban:

d311c: Többszöri mérés és hitetlenkedés után az alábbi értékek jöttek ki:

készenléti állapot: 4W
idle (menu): 12W (kikapcsolt LCD kijelző a lejátszón)
1080p lejátszás: 17W (kikapcsolt LCD kijelző a lejátszón)

Ha a pici LCD kijelzőt is bekapcsoljuk, az max. 0,5W körüli értékkel növekheti meg a fogyasztást, de pontosabb értékem nincs, mert tizedes értékeket sajnosnem jelenít meg a műszer.

Zottya: Notebook winyó beszereléséhez nem kapsz keretet, amúgy meg sehova sem tudod rögzíteni, szóval "lötyögne" a készülékben, így nem egy jó megoldás. 3,5 hüvelykes winyókhoz van kialakítva a bővítőhely, így mást nem tudsz rögzíteni, se 1,8"-os se 2,5"-es winyó nem passzol. USB-s winyóról tökéletesen olvas, viszont a cucc belső merevlemezére nem tudsz másolni USB-s eszközről, csak számítógépről.


ZiZi: Állítsd be a gépedben található hálózati kártyát Force 100 Mbps(FullDuplex) módba, úgy mennie kell, de 8000K-nál nekünk se másolt jobban. Az átlag 5200K körül volt, de néha belassult az átvitel és akkor csak 3800K körül másolt LAN-on. A WiFi az ennél is karcsúbb volt, 3200-4000K max, de átlagban 800-2200 között volt az átviteli sebesség. Az USB a nyerő, vagy az eSata, ha nagyobb fájlokat, például 1080p-s mkv-t másolsz át.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2009.01.05. 13:26
Zolcsika: hivatalos adatai szerint nem játssza le őket és a firmware frissítésnél se volt ilyen írva, de ha dobsz fel valahova két próbafájlt akkor megnézzük

Po: a WD TV csak külső vinyót használ, nem rakhatsz bele, és bár ugyanarra a chipre épül mint az X38HD vagy a Popcorn (Sigma Design 8635) úgy tudom, hogy még messze van a tökéletestől. Nem rossz cucc, de kell neki némi firm frissítgetés és kérdés a WD mennyire lesz lelkes.
Itt találsz rengeteg tapasztalatot:
http://forum.mpeg4-players.info/index.php?showtopic=1739
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2009.01.05. 16:03
(Vendég_Zolcsika_* @ 2009 Jan 5, 15:34)
Köszönjük a tesztvideókat, ilyen állományaink eddig nem voltak. Az m2ts fájlokat hibátlanul lejátszotta a készülék, pendrive-ról nézve sincs semmi szaggatás, az mts fájlokat viszont sajnos nem látja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!