iPon Cikkek

Zombie Driver – Zombiirtás négy keréken

Dátum | 2009. 12. 15.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Kétségtelen, hogy manapság nagyon kapós lett a zombis téma a fejlesztők körében, hiszen sorban jönnek ki a Dead Rising, Resident Evil és Left 4 Dead játékok. Ebben a hónapban egy újabb névvel bővült a kicsit sem rövid lista, hiszen elkészült a lengyel Exor Studios legújabb programja, a Zombie Driver. Igazság szerint nem sorolható egy súlycsoportba az előbb felsorolt címekkel, hiszen egy csökkentett áru szoftverről van szó (9 euró a Steamen), ennek ellenére megnéztük mit is kapunk a pénzünkért, mert az előzetesek ígéretesek voltak.

DIPRIP 2?

Bár az Exor Studios-ra nem mondhatjuk azt, hogy a legnagyobb fejlesztők közé tartozik, azért nem is teljesen újonc a szakmában. Legismertebb programjuk egy Half Life 2-höz készült total conversion (teljes átirat) volt, a DIPRIP (Die In Pain Rest In Peace). Ez egy Source motorra épülő, ingyenes mod, mely a megszokottól eltérően nem FPS, hanem egyfajta „autós-harcos” játék, a Carmageddon, a Death Track és a Death Rally rokona. A csak többjátékos módot tartalmazó DIPRIP-ben különféle autók közül választhatott a játékos, melyekre aztán rakétavetőket, gépfegyvereket és egyéb pusztító eszközöket aggathatott, hogy azzal kenje el a többiek száját. Csak három játékmód közül lehetett választani benne (deathmatch, team deathmatch, capture the flag), ennek ellenére nagyon szórakoztató tudott lenni, nem csoda, hogy hamar népszerűvé vált. A Zombie Driverben erre a járműves, fegyveres játékmenetre húzták rá a fejlesztők a zombis gúnyát (elnézést az enyhe képzavarért).

Sajnos a tankot nem próbálhatjuk ki, pedig az lett volna csak az igazi móka
A DIPRIP-pel ellentétben ez a program nem a Half Life 2 és Left 4 Dead játékok motorját használja, hanem az ingyenes Ogre 3D engine-t, mely támogatja a PhysX rendszert is, így a megfelelő hardver birtokában valósághű robbanásokat, töréseket láthatunk a játékban. De az se csüggedjen, akinek nincs PhysX-es kártyája, hiszen viszonylag jól kidolgozott fizika fogad anélkül is. Nem is fogjuk nagyon érezni a PhysX-es fizika hiányát, hiszen a Zombie Driver egy felülnézetes program, és a távoli kameraállás miatt amúgy sem tűnik annyira látványosnak a rombolás. A sztori és a játékmenet pofonegyszerű, egy városban elszabadult egy szörnyű vírus, aminek eredményeképp a lakosság nagy része agyatlan zombivá változott. Mi egy túlélőt alakítunk, aki mellesleg remek sofőr is, így épp kapóra jövünk a hadseregnek, hogy elvégezzünk nekik néhány lóti-futi munkát. Mivel ők épp el vannak foglalva a város kiürítésével, a mi dolgunk lesz, hogy a város különböző pontjain rekedt túlélőket az autónkkal elfuvarozzuk a bázisra, miközben annyi zombin gázolunk át, amennyin nem szégyellünk. A történettől ne várjunk túl sokat (sőt, a legjobb ha semmit sem várunk), hiszen a záró videóban lévő kisebb fordulaton kívül semmi egetrengető dologgal nem fogunk találkozni. A túlélők által kiírt szövegeket azért érdemes elolvasgatni, ha kíváncsiak vagyunk rá honnan is ered ez a fertőzés.

Ide hívott valaki mentőt?
 

Az unalom vírusával megfertőzve

Sajnos a fő küldetések a szállítófeladatokban ki is merülnek, így még véletlenül sem érheti a változatosság vádja a programot. Bár az elején mindig elmagyarázzák nekünk, hogy mennyire fontos, hogy minél gyorsabban kiszabadítsuk a tűzoltókat, pilótákat, rendőröket, orvosokat, de az nem változtat a tényen, hogy minden egyes alkalommal csak az lesz a dolgunk, hogy odamegyünk a megjelölt helyre, elpusztítjuk az ott lévő zombikat, majd visszahozzuk az embereket a kiindulási pontra. Hogy kicsit érdekesebbé tegyék a missziókat, a fejlesztők kitaláltak mellékküldetéseket is nekünk. Ezekkel csak egy baj van, az esetek 99 %-ában szintén egy kaptafára készültek: elmegyünk a megadott helyszínre, ott kiírtunk mindent, ami mozog, majd hazavágtatunk. A maradék egy százalékban adott számú élőhalottat kell átküldeni (végleg) a másvilágra. Sajnos az egysíkú feladatok miatt nagyon gyorsan monotonná válik a játék, így huzamosabb ideig nem is tudtam játszani vele. Akinek viszont van türelme hozzá, az akár egy húzósabb délután alatt kijátszhatja a Zombie Drivert, hiszen egy-egy küldetést maximum 15-20 perc alatt be lehet fejezni, és összesen csak 17 misszió van a játékban.

Ez mind szép és jó, de miért kell minden küldetésben ugyanazt csinálni?
Szerencsére az autók és fegyverek felhozatala egy fokkal változatosabb lett. Kezdetben csak egy taxi áll a rendelkezésünkre, ám ha sikeresen megoldjuk a küldetéseket, akkor további öt járművet szerezhetünk meg. A járgányok között találhatunk sportkocsit, rendőrautót, mentőautót, buszt és egy nagyon erős bónuszautót, a DIPRIP-et (apró utalás a fejlesztők korábbi játékára). Ezek mindegyike eltérő jellemzőkkel rendelkezik, valamelyik könnyen át tud vágni a zombik tengerén, egy másik jól bírja az ütéseket, vagy épp végsebességben ver oda a többinek. Mind a hat jármű több szinten továbbfejleszthető a küldetések elvégzéséért és a zombik elpusztításáért kapott pénzből. Ez igaz a fegyverekre és egyéb kiegészítőkre is, a gépágyú, a lángszóró, a rakétavető, a nitro és a railgun egyaránt tuningolható (mindegyiknek három szintje van). Kell is a tűzerő, hiszen az egész várost elözönlötték az élőhalottak, 100 métert nem lehet úgy megtenni, hogy ne botoljunk be egy nagyobb csapatba. Összesen öt különböző típusú ellenféllel fogunk találkozni a Zombie Driverben, melyek közül a kövér, saját magát felrobbantó zombi a legveszélyesebb, ezt igyekezzünk elkerülni.

Sajnos Volán buszok nincsenek a játékban, de azért ez is megteszi

Legalább szebb, mint egy zombi

Ami a grafikát illeti, hát nem egy Crysis, ám úgy érzem a célnak tökéletesen megfelel, és egy budget árkategóriás programtól amúgy sem is várhatunk sokat. A program nem néz ki rondán, ráadásul egy elég nagy, részletesen megalkotott, és a zombik által alaposan feldúlt várost hoztak létre a fejlesztők, amiben szabadon törhetünk, zúzhatunk. Igazából, ha a Left 4 Dead városi pályáját egy magasban lévő kamerából néznék, akkor kapnánk hasonló látványt, mint ebben a programban. Ami igazából zavart, az a játék közben előhozható térkép hiánya volt. Felülnézetes játékról lévén szó, eléggé behatárolt a látóterünk, így nem látjuk, hogy mi van 100 méterrel előttünk. Kicsit zavaró tud lenni, hogy amikor sietünk a megadott helyszínre, állandóan rossz útra fordulunk rá, mert nem látjuk, hogy az épp merre vezet. Amint már említettem, a fizikával nagy gondok nincsenek, a tereptárgyak nagy része rombolható, az viszont elég vicces, hogy valamilyen furcsa oknál fogva, a parkoló autók a legapróbb koccanástól azonnal felrobbannak (de legalább nem akadályoznak a haladásban).

A hangoktól viszont ne várjunk sokat. Látszik, hogy a fejlesztőknek nem állt túl sok pénz a rendelkezésére, hiszen nincsen a programban hangalámondás, és a zenéből is csak annyira emlékezik az ember, hogy volt az is. A járművek hangja sem lett nagy szám, inkább tűnnek elemes kisautóknak, mint igazi kocsiknak. Hogy mondjak valami pozitívumot is, a szélvédőn szétkenődő zombi hangja egész jól sikerült.

A railgun bizony rendet tud tenni a zombik között
Nehéz egy ilyen programot értékelni, hiszen egyértelmű, hogy egy ilyen játék nem kelhet, és nem is akar versenyre kelni a nagyokkal. Nem lett se nagyon szép, se nagyon izgalmas, egy AAA kategóriás címhez hasonlítva mindössze 30-35 %-ot érne, ám a végső pontszámot a Zombie Driverhez hasonló olcsó, alkalmi játékokhoz viszonyítva állapítottam meg. Arra tökéletesen alkalmas, hogy ha van szabad 10 percünk, akkor levezethetjük vele a nap közben felgyülemlett feszültséget, hogy aztán újult erővel vessük bele magunkat egy újabb Left 4 Dead partiba.  


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Szerzetes
2009.12.15. 12:22
PSP verzió v. valami?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. afro
2009.12.15. 12:40
Nekem nagyon bejött a játék, pont ilyen 4 óra tanulás közti kikapcsolódásra jó, mer nem valami bonyolult, ugyanakkor eléggé lezsibbasztja az agyadat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2009.12.15. 19:46
A jatek kezdokepen egy regi Dacia 1300-as lathato.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ossyni
2009.12.16. 23:35
A zombi Shooter csapata csinálta vajon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rcv6ss
2009.12.17. 07:00
Komoly játék nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lackoo1111
2010.04.12. 20:54
Nos a Steam nélküli verzíó most csak 5 dollárba kerül a készitők honlapján.
http://www.zombiedriver.com/download.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!