iPon Cikkek

Zyxel NSA325: NAS és médiaszerver otthonra

Dátum | 2012. 07. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Hálózati adattárolót már nagyon régen láttunk vendégül, így itt volt az ideje, hogy egy újabb modellt vegyünk alaposan szemügyre. Ezúttal a Zyxel egyik NAS konfigurációjára esett a választás, méghozzá az NSA325-ös modellre.

A médiaszerverként aposztrofált, kifejezetten, kifejezetten otthoni környezetbe szánt NAS számos kényelmi funkciót kínál. Képes például automatikus YouTube videó- és FlickR fotómegosztásra is, persze utóbbi funkciókkal érdemes körültekintően bánni, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk. Emellett még FTP-re is tud automatikusan feltölteni, ehhez csak az előre megadott mappába kell másolni a feltölteni kívánt tartalmakat, amit a NAS szoftvere figyel és a megadott beállításoknak megfelelően bizonyos idő elteltével fel is tölti a őket a kívánt helyre. A hálózati adattároló emellett a megszokott alap funkciókat is felvonultatja, sőt, a kinézetére sem panaszkodhatunk. Mivel médiaszerverről van szó, így az uPnP és a DLNA 1.5 támogatás sem hiányozhat a repertoárból, sőt, egyéb médiaszerver funkciók is rendelkezésre állnak, amelyekről a későbiekben lerántjuk a leplet.

Kezdjük az ismerkedést a már megszokott specifikációs listával. Íme:


Most, hogy már nagyjából képben vagyunk a termékkel kapcsolatban, ismerkedjünk meg vele, illetve tartozékaival közelebbről is!

Csomagolás, hardver

A NAS egy tetszetős, egyszerű, ám de letisztult dizájnnal ellátott dobozban érkezik, amely a termékkel kapcsolatban minden szükséges információt megoszt a leendő tulajdonossal. A hátoldalon nem csak a legfontosabb tulajdonságok vannak felsorolva, de két ábrát is találunk, amelyek a NAS csatlakozóival ismertetnek meg minket.

1.2.


A doboz belsejében a NAS mellett – amely gondosan becsomagolva foglal helyet – minden egyéb szükséges kelléket megtalálunk. Kapunk egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint egy telepítő lemezt is – utóbbin a segédprogramok mellett a felhasználói kézikönyv digitális változata is jelen van, ami jól jön, ha valamelyik funkció beállításánál elakadnánk. Persze ilyesmire nem igazán kerülhet sor, mert a szoftver is letisztult, egyszerűen kezelhető, de ezt a következő oldalon majd meg is mutatjuk.


A dokumentumok és a telepítő lemez mellett a szükséges tartozékok is jelen vannak a kínálatban. A NAS-hoz kapunk egy külső tápadaptert a hozzá tartozó tápkábellel együtt, valamint egy Gigabites Ethernet kábelt. A sort a HDD beszereléséhez szükséges műanyag lapkák és a hozzájuk passzoló csavarok zárják. Érdekesség, hogy a tasakokban nem 4, hanem 5 csavar lapul, azaz kapunk 1-1 tartalékot is. Szimpatikus lépés, sajnos sokszor spórolnak a gyártók ilyen apróságokon is.

Most pedig vizsgáljuk meg magát a médiaszerverként is funkcionáló hálózati adattárolót. A NAS előlapján a bekapcsoló gomb alatt a különböző státusz LED-eket találjuk, de a sorban egy USB 3.0-s port is lapul, amihez jár egy „Quick Copy” gomb is. Ezen a porton keresztül rendkívül gyorsan tudunk biztonsági mentést készíteni USB 3.0-s adattárolónk tartalmáról, így az USB 3.0-s port alkalmazása miatt ki is osztjuk az első piros pontot. A port persze azokkal az eszközökkel is kompatibilis, amelyek régebbi USB szabványt használnak.

Az előlap a felsoroltakon kívül mást nem tartalmaz. Sajnos a tervezők az előlap esetében a zongoralakk fekete műanyag borítást találták a legmegfelelőbb választásnak, ami könnyedén karcolódik, így mi le sem vettük a jobb oldali részről a védőfóliát, hogy ne keletkezzen kár a teszttermékben.

1.2.A NAS hátoldalán, rács mögött találjuk a hőmérsékletvezérelt rendszerhűtő ventilátort, ami egy halk, de rendkívül hatékony példány. Mellette két USB 2.0-s port és egy Wake on Lan (WOL) funkciót is támogató Gigabites Ethernet port lapul. Az USB 2.0-s portokon keresztül egyrészt szünetmentes tápegységet, másrészt nyomtató(ka)t kapcsolhatunk a rendszerhez, hiszen mind UPS, mint pedig nyomtatószerver funkció rendelkezésre áll. A kompatibilis nyomtatók listáját itt, a lap alján találják az érdeklődők.

Persze szünetmentes tápegységeken és nyomtatókon kívül USB-s adattárolók  is csatlakozhatnak ezekhez a portokhoz. A bal alsó sarokban a tápadapter csatlakozóját, tőle jobbra pedig egy Kensington portot találunk. Utóbbival a NAS könnyedén a polchoz, az asztalhoz, illetve egyéb tárgyhoz láncolható, így megnehezíthetjük a tolvajok dolgát.

3.4.5.

A NAS két oldalán és tetején semmi extrát sem találunk, az alján azonban gumilábak, illetve egy szellőző foglal helyet. Probléma, hogy a NAS oldallapjain, tetején és alján könnyedén megmaradnak az ujjlenyomatok, így a NAS tisztántartása kemény dió, de ideális esetben szerencsére nem fogdossuk sokat, csak amikor összerakjuk.

A NAS előlapjához még térjünk vissza egy kicsit. Az előlap egy mágneses rögzítő mechanizmussal záródik, azaz két apró mágnes tartja csukva az ajtót. Az előlap bal szélét megfogva könnyedén kinyitható a műanyag ajtó, amely mögött a 3,5 colos merevlemezeket fogadó bővítőhelyek lapulnak. Ide SATA csatolófelülettel ellátott merevlemezeket pakolhatunk, méghozzá 2 x 3 TB-os maximális adattároló kapacitással. A rendszer RAID 0, RAID 1 és JBOD támogatást egyaránt kínál, a belső merevlemezek esetében pedig EXT4-es fájlrendszert használ. A kompatibilis 3,5 colos formátumú, SATA 3 Gbps-os vagy SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használó merevlemezek listája itt található. A rendszer a merevlemezeket bizonyos idő eltelte után készenléti állapotba küldi, így energiát spórol meg.

6.7.A merevlemezekre beszerelés előtt fel kell rakni a műanyag síneket, ezután könnyedén a helyükre tolhatjuk őket. Kiszerelésükhöz az előlap hátoldalára pattintott kis fogantyút használhatjuk: ezt a műanyag sín elejébe kell beakasztani, majd az adott HDD kihúzható, mint egy fiók. Ötletes megoldás, amivel már találkozhattunk korábban is. A fogantyú fülei persze nem tűnnek elég robosztusnak, így attól féltünk, hogy a HDD kihúzása közben letörnek, de erre szerencsére nem került sor.

A NAS háza egyébként egy 1,6 GHz-es magórajelen ketyegő processzort rejt, amelyhez 512 MB-nyi rendszermemória társul. Ezek alapján sebesség és rugalmasság tekintetében sok baj nem lehet a hálózati adattárolóval, már amennyiben a szoftver is hatékonyan végzi a dolgát. A következő oldalon ez utóbbira is fény derül.


Szoftver


Webes kezelőfelület - 1.Webes kezelőfelület - 2.


Webes fájlkezelő - 1.Webes fájlkezelő - 2.
A NAS-hoz igényes webes kezelőfelületet kapunk, amely egyrészt lehetőséget ad arra, hogy a NAS-on tárolt különböző tartalmakhoz hozáférjünk, másrészt elérhetővé teszi a rendszerrel kapcsolatos beállításokat is. A felhasználói kezelőfelület letisztult, könnyedén áttekinthető és modern, így öröm használni.


A rendszer beüzemeléséhez egy okos kis segédprogram lesz segítségünkre, amellyel könnyedén megtaláljuk helyi hálózatunkon az adott hálózati adattárolót. A szoftver segítségével az előzetes beállításokat is elvégezhetjük.

Az adminisztrációs oldal kezdőlapja.
Természetesen, mielőtt használatba vennénk a NAS-t, érdemes megnézni, van-e frissebb szoftver hozzá, mint amivel mi kézhez kaptuk. Ebben az automatikus frissítés-ellenőrző szolgáltatás is segítségünkre van, de ha nem kívánjuk használni, akkor a Zyxel hivatalos oldalán keresztül is beszerezhetjük az új rendszerszoftvert.

A friss verziót mindig itt találjuk meg.

Általános és extra szolgáltatások


A NAS beállítása és a szolgáltatások beüzemelése gyerekjáték, így ezekre most nem térnénk ki, hiszen nem ez a cikk célja. Inkább az érdekességekre, valamint azokra a tulajdonságokra helyeznénk a hangsúlyt, amelyek miatt vonzó lehet az NSA325.

Dátum és idő.
A dátumot és az időt időszerverek segítségével mindig naprakészen tarthatjuk, de a téli, illetve nyári időszámításra történő átállás is automatizálható. A NAS természetesen képes közvetlenül, PPPoE kapcsolaton keresztül is csatlakozni az internethez és a megosztások elrejtése is megoldható vele.
 
Új felhasználó - 1.Új felhasználó - 2.Új felhasználó - 3.Új megosztás - 1.Új megosztás - 2.
A különböző megosztások esetében egyébként jogok kiosztására is van lehetőség, így szabályozható, hogy mely felhasználók, illetve csoportok rendelkezzenek írási és olvasási, illetve csak olvasási jogosultsággal, valamint az is megadható, hogy mely felhasználók elől szeretnénk elrejteni az adott megosztást. Szabályozhatjuk azt is, hogy az adott megosztás weben keresztül is elérhető legyen-e. A felhasználók hozzáadásánál lehetőség van őket azonnal csoportba is sorolni, valamint kvótát is rendelhetünk hozzájuk, így szabályozható, hogy mekkora adattároló kapacitással gazdálkodhatnak.

Média szerverFTP szerver
A rendszer uPnP és média szerver beállításokat is kínál, sőt, a repertoárjában jelszóval ellátott és anoním módon egyaránt működtethető FTP szerver, valamint iTunes szerver is jelen van. A Broadcatching szolgáltatás jóvoltából RSS csatornákat figyeltethetünk, ami a különböző friss tartalmak automatikus letöltésére ad módot. Ekkor az admin/download mappába, az adott csatorna nevével ellátott alkönyvtárba kerülnek az újdonságok.

Letöltő szerver - 1.Letöltő szerver - 2.
A NAS letöltőszervert is tartalmaz, így képes torrent fájlok kezelésére, de URL alapú letöltésekkel is megbirkózik. Meghatározhatjuk azt is, hogy a letöltőszerver mely időpontok között legyen aktív. A BitTorrent alapú letöltéseknél természetesen itt is lehetőség van a letöltési és feltöltési sebesség limitálására, valamint a seedelésre is. Tapasztalataink alapján összességében hibátlanul működött a letöltőszerver.

A NAS repertoárja az Applications menün belül új alkalmazások letöltésével és telepítésével tovább bővíthető, így például eMule támogatást, fotóalbum-szervert, SqueezeCentert, valamint PHP és MySQL szervert is varázsolhatunk rá.

Letöltő szerver - 3.Letöltő szerver - 4.
Az általános beállítások mellett az alkalmazások között automatikus YouTube videó és FlickR fotó feltöltésre is lehetőség van. Itt csak meg kell adnunk felhasználói fiókunk hozzáférési adatait, majd ki kell jelölnünk egy mappát, amit a NAS figyel. Beállíthatjuk azt is, hogy mennyi idő teljen el az adott fájl mappába történő pakolása és feltölése között, így ha időközben meggondolnánk magunkat, még megakadályozhatjuk az adott fotó, illetve videó publikálását.

USB-s másolási/szinkronizációs beállítások
Ahogy azt az előző oldalon már említettük, a rendszer nyomtatószervert is tartalmaz, sőt, UPS szerverrel is rendelkezik - utóbbi a szünetmentes tápegységekkel való zökkenőmentes együttműködés miatt fontos. A NAS ezen kívül gyors adatmentést és gyors adatmásolást is biztosít, ehhez csak az előlapi USB 3.0-s porthoz kell csatlakoztatni az adott külső adattárolót, majd a Quick Copy gomb megnyomása után már végre is hajtja a feladatot a rendszer a korábban megadott paraméterek alapján.

Az adott PC adatainak biztonsági mentését a már jól ismert Memeo AutoBackup szoftverrel lehet elvégezni, de ezen kívül egyéb alkalmazások is használhatóak, ha rendelkezünk jól bevált adatmentő programmal. A Macesek számára jó hír, hogy a NAS-t használhatják az Apple TimeMachine névre keresztelt adatmentő szolgáltatásához is.

A NAS elérése okostelefonról, tábláról, helyi hálózaton keresztül

zMedia 1.zMedia 2.zMedia 3.zMedia 4.

A Zyxel egy ingyenes, zMedia névre keresztelt kis alkalmazást kínál ahhoz, hogy a NAS-on tárolt fájljainkat helyi hálózatunkon belül okostelefonunkon, illetve tábla PC-nken keresztül is elérhessük (iOS, Android). Lehetőség van a fényképek és videók megtekintésére, valamint a zenék meghallgatására, sőt, a különböző szolgáltatások elindítását és leállítását is megoldhatjuk mobil eszközről. Emellett a NAS beállításaihoz is hozzáférünk, valamint a rendszer újraindítására és leállítására is van mód. Teljes körű megoldás, ami tesztünk alkalmával szintén hibátlanul működött.

Dropbox
A rendszer emellett DropBox támogatást is kínál, amelynek lényege, hogy mobil eszközeinkről különböző fájljainkat egyszerűen a NAS-ra varázsolhatjuk. Az így elküldött tartalmak az admin/Dropbox/FromDropbox/ mappába kerülnek.

Polkast támogatás - Fájljaink elérése távolról, interneten keresztül


A fájlokat interneten keresztül, távolról is elérhetjük, ehhez az adott táblára, illetve okostelefonra a Polkast alkalmazását kell telepítenünk. Mielőtt NAS-unkat elérhetnénk, regisztrálnunk kell egy felhasználói fiókot is, ezután már hozzá is férhetünk távoli fájljainkhoz. A Polkast szolgáltatása biztonságos peer-to-peer kapcsolatot hoz létre mobil eszközeink, valamint asztali számítógépeink és hálózati adattárolóink között, azaz egyfajta személyes felhőt kreál. A szolgáltatás igénybevételéhez szükséges alkalmazás Windows-ra, Mac OS X-re, Android-ra és iOS-re egyaránt elérhető. A Linux alapú konfigurációk közül csak a Zyxel NSA300-as sorozatú hálózati adattárolói támogatják a szolgáltatás használatát. Ahhoz, hogy a NAS a Polkast szolgáltatásán keresztül elérhető legyen, telepíteni kell rá a Polkast alkalmazást. Ennek menetéről a fenti videó ad bővebb tájékoztatást.

Zajszint

A beépített rendszerhűtő ventilátor összességében jól végezte a dolgát. A hűtés hatásfokával nem volt baj, a NAS terhelés alkalmával sem forrósodott fel, átlagos felhasználás közben pedig halkan működött, így a hűtésre nem lehet panasz. Amennyiben abban a szobában tartózkodik a NAS, amelyben éppen filmet szeretnénk nézni, akkor halkabb, csendes jeleneteknél azért felfigyelhetünk ventilátorának halk zajára, de a zaj mértéke egyáltalán nem zavaró, csak akkor tűnik fel, ha kifejezetten erre figyeljük. Ebben a tekintetben tehát semmi baj sincs a Zyxel NSA325-ös hálózati adattárolójával, illetve ahogy a gyártó hívja, médiaszerverével. Maga a rendszerhűtő ventilátor egyébként okosan, hőmérsékletvezérelt módon üzemel, azaz nem zajong, ha nem muszáj.

Hálózati sebességek

A NAS esetében többféle tesztet is lefuttattunk, hogy megtudjuk, vajon milyen írási, illetve olvasási sebességek biztosítására képes. A nálunk járt NSA325-ös modellbe két darab 1,5 TB-os Samsung merevlemez került, amelyek RAID 1 módban, azaz tükrözve működtek. A kötet létrehozása után persze meg kell várni, hogy a szinkronizációs feladat véget érjen - ez esetünkben picivel több, mint öt órát vett igénybe. Persze ezalatt is használható a NAS, de mi a pontos eredmények érdekében megvártuk míg véget ér a folyamat.


Kétféle módszerrel teszteltünk: első körben PC-ről, Gigabites Ethernet kapcsolaton és egy Gigabites Ethernet switchen keresztül másoltunk különböző tartalmakat a NAS-ra, majd a második körben ugyanezeket a tartalmakat visszamásoltuk PC-re és mértük, hogy az egyes folyamatok elvégzése mennyi időbe telik.

Fogyasztás

A NAS esetében szokás szerint azt is megvizsgáltuk, hogy a különböző állapotokban miként alakul a fogyasztás, hiszen ez fontos szempont egy olyan eszköznél, amely akár a nap 24 órájában, a hét minden napján üzemel. Havi, illetve inkább éves szinten már mindenképpen számítanak a megspórolt wattok.A fenti fogyasztási értékek szimpatikusak egy kétlemezes NAS-tól, plusz ugye azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendszer automatizált kikapcsolást és bekapcsolást is lehetővé tesz, így beállíthatjuk, hogy csak akkor üzemeljen a NAS, amikor valóban szükség van rá.

A Zyxel NSA325-tel sebesség, fogyasztás, zajszint, szoftveres kezelőfelület, illetve szolgáltatások tekintetében elégedettek vagyunk, bár néhol azért fájtak a "hunglish" szövegek, azaz a félig angol, félig magyar szövegrészletek. Idővel ezek valószínűleg eltűnnek a szoftverből és tulajdonképpen a működést nem is befolyásolják, de akkor sem mehetünk el mellettük szó nélkül.

Zyxel NSA325A Zyxel NSA325-ös hálózati adattárolója remekül elérhető helyi hálózatról és távolból is, hála a klönböző alkalmazásoknak. A NAS a mobil eszközökkel is képes együttműködni, és üde színfolt a repertoárjában az USB 3.0-s port jelenléte, ami a NAS-ok piacán egyelőre ritka mint a fehér holló. Az USB 3.0-s előlapi port jelentősen felgyorsítja az USB 3.0-s eszközök szinkronizációját, illetve a tartalmuk biztonsági mentését is, ami sokak számára lehet jó hír. Többek számára lehet azonban hasznosabb az a tény, hogy a rendszer WoL (Wake on Lan) támogatást is kínál.

A hálózati adattároló a könnyű kezelhetőség, a rengeteg hasznos szolgáltatás és a modern technológiák támogatása miatt mindenképpen kiérdemli az ajánlott vétel címet. A termék 45 ezer forint körüli árat lapott, ezért az összegért jó teljesítményt, hasznos szolgáltatásokat és könnyen kezelhető hálózati adattárolót kapunk, így a Zyxelnek mindenképpen van helye az egyébként erős mezőnyben.


Hivatalos honlap: Zyxel NSA-325
Webshop: Zyxel NSA-325

A tesztben szereplő Zyxel NSA325-ös hálózati adattárolót a Zyxel magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

41. asti
2012.07.09. 12:04
Igényes, az ott egy félig leszedett fólia a képen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. ejcy
2012.07.09. 12:51
ha az előlap jobb alsó sarkára gondolsz akkor az az
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Laci_70
2012.07.09. 12:55
Sebességük még nem az igazi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. mythbuster
2012.07.09. 14:17
Jó ez valakinek? Nem kötekedésből de szerintem a fogyasztásához képest kevés tudással rendelkezik. Ha csak FTP, Samba -ra kell esetleg egy statikus honlap futtatására ott vannak az okos routerek 10-20e -s kategóriában, fogyasztásuk elhanyagolható és ezeket tudja. Másik kérdés akinek torrentezni kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. dionusos
2012.07.09. 14:36
mythbuster: okos routerekről annyit, hogy igen, sok mindent lehet csinálni velük, de ha egyszerre fut rajta torrent, samba, LAMPP, ... és ha nem hardveresen NATol, akkor jelentősen lassíthatja a böngészést. Egy NAS (min. 2 lemezes) ismeri a RAID1-et, ami router + USB kombóval szerintem vicces. Mindenki törődjön a saját dolgával: a router routoljon és natoljon, a nas meg tárolja és szolgálja az adatokat. Így kevesebb az agyvérzés. Tapasztalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Destructo
2012.07.09. 16:38
Az első nas ami azt mondom tetszik.Kivétel az ára meg a fogyasztása...fogyasztásba egy kicsivel lehetne kisebb 13-15w,de még tűrhető kategória.

Szerintem ha pénz lesz meg rajság akkor beruházok egy ilyenre...

Köszi a cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. thedevelop...
2012.07.09. 18:27
A NAS-oknak semmi értelme. Ennyi pénzből már lehet építeni egy normális ITX-es gépet, ahol nem kell az ilyen nonszensz paramétert figyelembe venni, hogy "támogatott fájlrendszerek".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. thedevelop...
2012.07.09. 18:27
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. sanyix
2012.07.09. 20:47
igazán? Hát egy olcsóbb lap integrált cpu-val úgy 16k. Ebbe kell még ram. Kell egy tápegység (és köszönhetően a sok hülyének akik azt hiszik a középkat gépük minimum 400w-ot fogyaszt sőt mostmár 500 meg a 600w-os tápokat vesznek, mert hozzáértő pistike a fórumon azt mondta), semmi választék nincs kis teljesítményű, berregő nélküli tápokból (konkrétan 400 w alatti táp ritka mint a fehér holló, és általában bőven 10+k-ba kerül. Tartunk tehát 30k-nál, és még nincs ház...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. thedevelop...
2012.07.09. 21:05
Ezért írtam, hogy ennyi pénzből kilehet hozni, egy szóval sem mondtam, hogy olcsóbb lesz. De ha már ugyanannyit ráköltök, akkor ne egy darab vasam, ahol szoftveresen semmi lehetőségem nincs.
amúgy meg.. 16k? Használt alkatrészekből is lehet ám építkezni bizony. Egy 1.6Ghz-s atom-mal szerelt lap 1GB RAM-mal kerül ennyibe.
Berregő táp alatt mire gondolsz? Szerinted ebben a NAS-ban passzív a tápegység? Egy egyszerű chieftec táp megteszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. sanyix
2012.07.09. 21:37
nem teszi meg egy egyszerű chieftec tápegység, mert a 300+ wattos táp hatásfoka egy kis fogyasztású gépnél a béka segge alatt van, és még zörög is a ventilátor. Igen nas-ban nyilván paszív <75w-os tápegység van, mint olvasható csak egy házhűtő venti van az egészhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. thedevelop...
2012.07.09. 22:06
Jah, valóban, igazad van, ha elég 75W... ez a tény is csak ennek a korcs gépnek a határaira világít rá. 2x3.5" hely. Én több, mint 2-ben gondolkodtam.
Ez estben panel táp a megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. hunmyke
2012.07.09. 23:21
Ezt inkább azoknak találták ki, akik nem akarnak külön (ITX-es) szervert üzemeltetni, és egyszerűen szeretnék konfigurálni a NAS-t.
Kisebb irodai (RAID 1-el) és otthoni használatra tökéletes NAS ez gigabites hálózattal.
Az USB 3.0-t meg jó látni rajta, talán kicsit nagyobb körben is elterjed NAS-oknál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. zsmadar
2012.07.09. 23:37
Ez a fogyasztás szerintem meg igencsak jó egy 2 HDD-s NAS-hoz képest. A HDD darabja felveheti akár a 12VA teljesítményt is csont nélkül, s akkor még a többi cucc fogyasztása sehol nincs.
Az árát tekintve is a többi NAS körül mozog.
Az ITX/picoITX gépek jók, sok mindenre alkalmasak, de szerintem erre a célra, mint a NAS, pont nem( pl.: a merevlemezek elhelyezése problémás lehet). Az áruk, sem ez a kategória, 50eFt alatt még nem láttam használhatót.
Össze is lehet rakni otthoni alkatrészekből, valószínűleg működni is fog, de az említett fogyasztás, méret, és egyéb okok(pl.: programok, stb) miatt inkább gond lesz, mint öröm a használata.
Én már több, mint 2 éve használok egy Buffalo NAS-t, és tökéletesen meg vagyok vele elégedve, a webes felülete nem ennyire kifinomult, mint ennek, de kis linux-os tudás mellett elérhető még terminálon, ftp-n, samba-n, keresztül is. Teszi a dolgát, csendben, jó ha 1-2 havonta újra van indítva, de ez sem jellemző. A mediaszerver, torrent bárhonnan elérhető, a DLNA használata is egyszerű, mint a faék. A nyomtatószerver is ezen fut. Az enyémben is csak 1db ventillátor van, ami ebben a hőségben sem forog maximális sebességgel. Normál esetben be sem kapcsol.
Azt még hozzátenném a leíráshoz, hogy valószínűleg azokra az usb csatlakozókra további merevlemezeket lehet csatlakoztatni, így a 6TB kitolható, igaz ezek nem valószínű, hogy a raid részei lesznek, illetve vannak 4, 8 bay-es NAS-ok is, igaz jóval drágábban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. prohlep
2012.07.10. 02:01
Többen írták, hogy ilyen áron már össze lehet dobni valamit. Ez igaz, itt azt kell megfizetni, hogy ez már össze van dobva, nem kell hozzá érteni, és fogyasztása kevesebb, mint az összedobott cuccoké.

Egy lehetséges alternatíva:

Asus AMD C60 két mag, 6 darab sata-3 24 rugóért.

GIGABYTE GZ-M3 Fekete 370W ház 11.5 rugóért

KINGMAX 8192MB DDR3 1333MHz KIT 11.5 rugóért

Összegezve: 47 rugóért van egy gép, ami

2 wincsi helyett befogad 6 darab sata3-at

fel giga helyett 8 giga, azaz 16x annyi memória van (NAS és kiszolgáló esetén elementáris kérdés, ha párhuzamosan többen lógnak rajta)

egy mag helyett kettő, ami fontosabb mint a sebesség

AMD proci és nem egy akármilyen, hanem BÁRMELY NORMÁL oprendszer rárakható

Másolási sebesség nem 50-70 mega/sec, hanem TARTÓSAN TÖBB, ha 3.2.0 sorozatú linux kernelű, azaz bármely FRISS linux disztrót teszi rá az ember.

Nekem regi, 1GHz-re visszafogott AMD procik, mármint alaplapok között sikerült 1 terás wincsikkel GIGABITES HÁLON KERESZTÜL tartósan, azaz ÓRÁKON KERESZTÜL 110 megabyte per secundum átmásolási sebességet elérni! (semmi raid trükk, simán két mezitlábas wincsi között), csak az a lényeg, hogy ne 2.x.x, hanem 3.2.0 vagy frisebb sorozatú linux kernel legyen a disztró alatt.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. sanyix
2012.07.10. 12:44
csak zörög benne egy tápventillátor, úgy 40% körüli hatásfokkal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thedevelop...
2012.07.10. 16:28
Az a 40% inkább 85%. Amúgy meg ha valaki ennyire tehetetlen, akkor csak sajnálni tudom
Kezdetben engem is zavart, hogy az kis atom-os gépem tápventillátora hangosabb volt, mint a HDD.
Így aztán szétszedtem a tápot (kőkemény 4db csavar fogja), olló segítségével elvágtam a ventilátor tápkábelét, kicsit számolgattam, majd beforrasztottam a kábel közepére egy ellenállást, így lecsökkentettem a fordulatszámot az eredeti 20%-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. prohlep
2012.07.10. 17:33
"csak zörög benne egy tápventillátor, úgy 40% körüli hatásfokkal..."

Ha beteszek 6 darab 2-3 terás wincsit, akkor nem a TÁP ventillátor zaja a kérdés.

Különösen nem, ha nem akarom, hogy a sivatagossá váló hazánkban megfőjjenek a wincsik.

NAS esetén látszik, hogy amerikai légkondis lakásokra tervezik,

én még nem láttam ilyen low-end NAS-ban normális (12cm) ventillátort.

Viszont amit 47 rugóért írtam összeállítást, az nem fikció, hanem beikszeled és holnap átveszed az Ipon-ban, és elég rendes, ... persze hozzáikszelsz további házventillátorokat a wincsik védelmében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. bighlo
2012.07.10. 19:15
jól hangzik az a csináld magad NAS csak épp ebben nincs raid. Persze mondhatnánk nincs is rá szükség de aki nas-t vesz annak van. ha meg már nincs raid akkor olcsóbb lapot is tehetünk bele
[LINK]
igaz ezen csak 2 sata csati van... de hát low-end-ben gondolkozunk nem?
a 8 giga meg szerintem pazarlás főleg egycsatornás memória kezeléssel...
szóval inkább:
[LINK]
a házikóból meg kicsikockában pl: [LINK] simán elfér az a két vinyó. neadj isten még egy raid vezérlő is.
Tudom ez már a megag gagyi kategória de [LINK]

és így a végeredmény:
39299 HUF

ja és ne gondoljátok, hogy ZYXEL igényesebb "anyaghasználatban"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. sanyix
2012.07.10. 20:11
"Az a 40% inkább 85%" tudod a tápok olyanok hogy kb 40 és 80%-os terhelés között szoktak a rájuk írt hatásfokkal működni. Fölötte már csökken, alatta meg drasztikusan csökken.
És akkor számold ki hogy egy 370w-s tápnak hány százaléka az az úgy 10-20w amit idleben megeszik egy ilyen gép, vagy az az 50w amit max terhelésen elér.

Tudod egy ilyen gépnek az lenne a lényege, hogy keveset fogyaszt és csöndes. túlméretezett táppal egyik sem jön össze.

Ennél a gépnél a vinyók hűtéséről az a kis venti gondoskodik, aminek nem a táp hűtésével kell foglalkoznia, ugyanis mivel az egy kis táp, alig melegszik.

Egyébként voltak tesztek egy másik oldalon a brazossal megjelenéskor. Normál táppal 40-50w-t evett az egész, hozzáillő 75w-os táppal meg kb FELÉT.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. thedevelop...
2012.07.10. 21:32
Ha ennyire pörögsz a hatásfokon (ami egyébként rajtad kívül senkit nem zavar), akkor PicoPSU a megoldás, vagy - mint már korábban is írtam - , egy paneltáp.

PicoPSU
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. thedevelop...
2012.07.10. 21:33
Jah, azt kihagytam, hogy ezeknek a tápoknak 90% felett van a hatásfokuk, függetlenül a leadott teljesítménytől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sanyix
2012.07.10. 21:47
ismerem(és azt hogy pofátlanul drágák), csak ezzel már drágábbak mint az itt szereplő gép

szóval ennyire lehet ugyanekkora áron hasonló gépet összehozni... semennyire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. petXYZW
2012.07.10. 22:19
LCPOWER LC-1340mi 75W - 10.526 HUF
ASROCK E350M1/USB3 - 26642 HUF
KINGMAX 2048MB DDR3 1333MHz KIT - 4572 HUF

a végösszeg 41740 HUF + HDD

Ubuntu Server + (FirebirdSQL/Mono/Apache) + XBMC

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. thedevelop...
2012.07.10. 22:48
petXYZW: Például. Nekem is hasonló a szoftverkörnyezet, de az XBMC-t nem tettem fel, mert inkább NAS, mint HTPC. Az enyémen is Ubuntu Server van XFCE-vel. VNC + openVPN segítségével távolról is kényelmesen elérem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. hmmmmm
2012.07.11. 00:42
prohlep: szép és jó amit leírtál, nekem csak 1 kérdésem lenne...hogy sikerült 110Mbyte/s-es sebességgel írni folyamatosan a vinyóra? Csak mert ugye egyetlen HDD sem képes 60-80Mbyte/s fölötti sebességgel írni (akármilyen tesztet megnézel láthatod), vagyis a te általad említett sebesség max RAID-del (0 vagy 0+1) jöhetett össze. Előbbi öngyilkosság a biztonságot nézve, utóbbi meg HDD pocsékolás )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hmmmmm
2012.07.11. 00:54
Egyébként lehet jók ezek a házi tákolmányok, de azért egyiket sem merném senkinek sem megmutatni, míg egy ilyen NAS a nappali gyöngyszeme is lehet akár, jól megfér egy médialejátszó mellett is. A valamelyikőtök által belinkelt Codegen ház pl. hányingert keltő.
- alig fogyasztanak (emiatt a legtöbb ventije nem is jár, csak ha szükséges)
- rengeteg előre telepített program, hihetetlen egyszerű bekonfigurálni, ellentétben egy házilag barkácsolt "NAS"-sal.
- a "jobb" gyártók már biztosítanak mind IOS, mind Androidra kliensprogramokat (külön ftp-re, fotóalbumra, zenelejátszásra, file műveletekre...stb.), így pl. a telón webböngészőben letöltött torrentfilet elindítva nem a telefonra, hanem automatikusan a NAS-ra kezdi el a file letöltését, és ehhez semmit sem kell külön beállítani.

Összesítve egy ilyen komplett NAS egy átlagfelhasználónak teljesen megfelel, nem kell suftni tuningolnia ahhoz, hogy egy nagyon jól, problémamentesen használható kis házi rendszert állítson össze. Nekem lassan 3 éve egy Synology 2 lemezes NAS-om van (szerintem még mindig többet nyújt az én kis NAS-om, mint ez a Zyxel), és eszembe nem jutna nekiállni egy házi rendszert összeállítani, pedig nem okozna gondot. De nem teszem, mert nekem az is számít, hogy hogy néz ki egy ilyen kis kütyü, és ilyen méretben nem kapni normális, igényes házat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sanyix
2012.07.11. 00:56
@petXYZW: ja lcpower az mindig van, de ki mer lcpower tápra bízni egy gépet? a nagytápjaikról nem sok szépet mondanak.

@hmmmmm: lehet simán 110-el írni vinyóra... de csak az elejére, viszonylag frissen formattálva. Aztán ahogy töredezik a partició úgy lassul. a lemez végén meg örülsz ha 50 mb/sec megvan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. subvoice
2012.07.11. 07:52
Ha valakit a szoftveres kötöttségek zavarnak, akkor HP Microserver: régen volt HDD nélkül ~30-35k körül, nem tudom, most is van-e még ilyen felállásban. Jól néz ki, 4 SATA bay, kétmagos netbook szintű vas (viszonylag alacsony fogyasztással). Nem különösebben zajos (halkítható venticserével), bár én semmiféle NAS-t nem raknék a nappaliba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hunmyke
2012.07.11. 09:24
hmmmmm, nálam simán pörgött eleinte 90 MB/s-el pedig csak WD Green vinyóm van (5400rpm-es).
Nyilván nem mindenki szeret maszatolni a szoftverrel, de pl nálam simán Win7 van egy Brazos-on, és amellett, hogy szerver ként megy még kisebb munkára, netezésre is alkalmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2012.07.12. 21:28
hmmmmm:
Azok a "tákolmányok" normális számítógépek, nem pedig "okos dobozok", mint egy NAS. Rengeteg szoftver? Hagyjál már. Meg van kötve az ember keze. A design-ról meg annyit, hogy: kit érdekel. Nem a nappaliban kell tárolni egy NAS-t, hanem a pincében, mert ott hideg van. Bakker, ennyi hozzáértőt. Ezek gépek, a lényeg, hogy kiszolgálják az embert, nem kérnek a nagyvárosi metroszexualitásból. Nappali gyöngyszeme, pff.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Destructo
2012.07.13. 17:51
A termék 45 ezer forint körüli árat lapott, ezért az összegért jó teljesítményt, hasznos szolgáltatásokat és könnyen kezelhető hálózati adattárolót kapunk, így a Zyxelnek mindenképpen van helye az egyébként erős mezőnyben.

Kapott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2012.07.13. 19:43

na ez fájt: "jól hangzik az a csináld magad NAS csak épp ebben nincs raid"

linux esetén ott van az immár másfél évtizede szerver szinten megbízható szoftver raid

Műegyetemen mi már NEM használunk régóta hardver raid-et, mert az nem portábilis, hanem egy egy konkrét gyártánytípushoz kötődik, míg a szofver raid az bárhol másutt életrekelthető.

Szóval, ha összeállítunk egy kis linux boxot, akkor az szoftverileg egy luxus szerver lesz.

A linux NEM windows!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2012.07.13. 19:48

igaz: "a 8 giga meg szerintem pazarlás"

de ezzel a pazarlással szándékosan mutatni akartam, hogy mennyivel többet kap az ember csináld magad NAS mozgalomban, ... igaz sajnos a fogyasztás is sokkal több lesz a gyárilag adott célra lebutított NAS hardverhez képest.

Amúgy linux szerver esetén NEM feltétlen parzarlás a 8 giga, mert beugrasz a szerverre és kiadhadsz olyan komplex adatfeldolgozási parancs köteget, amely futásidőben és wincsi kímélésben bőségesen meghálálja a 8 giga memóriát.

Linux értelmet adhat a 8 gigának. Mert komoly dolgokat lehet csináltatni vele.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2012.07.13. 19:50

"ne gondoljátok, hogy ZYXEL igényesebb az anyaghasználatban"

nekem azért a fényképek alapján nagyonis tetszik ez a kis célorientáltan lebutított kütyü,

különösen az ALACSONY FOGYASZTÁS tetszik

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2012.07.13. 20:13
"hogy sikerült 110Mbyte/s-es sebességgel írni folyamatosan a vinyóra? Csak mert ugye egyetlen HDD sem képes 60-80Mbyte/s fölötti sebességgel írni (akármilyen tesztet megnézel láthatod)"

Magam is meglepődtem, de a nem túl korszerű Hitachi HDS722020ALA330

eleve 139 MB/sec teljesítményt nyújt ha egy alaplapon belül linerárisan használom,

és a LINUX újabban (friss, idei verziók) azt csinálják, hogyha egy fát rekurzíve átmásolok valahová, akkor az az új másolatban a szektorok olyan sorrendben helyezkednek el, ahogy olvasáskor éppen sorba kellenek, most beleértve a könyvtár információkat, és beleértve hogy valamennyi információt előre is olvas a másolás

megdöbbentem, de ilyen egyetlen átmásolási paranccsal keletkezett nagy fákat ÓRÁKON KERESZTÜL úgy olvasnak az új linux disztrók, mintha wincsi tesztben lineáris sorrendben olvastatnánk a wincsit gigabájtokon keresztül

valami miatt ilyenkor a másolat kiírása is igen effektív és nem recseg ropog a track váltástól a wincsi iró/olvasó feje


mintegy évtizede már nem gondoltam, hogy a linux még tud valami érdemi jobbat mutatni

de irgalmatlanul megjavították a hálózatkezelést, fájlrendszerkezelést és extrém mértékben párhuzamosították a felbootolást, azaz negyed perces boot idők vannak tipikusan.

Mindezt persze úgy, hogy nem értek a linux belsejéhez, azaz nem arról van szó, hogy linuxos öregrókaként napok munkájával finomhangoltam volna, hanem egyszerűen egy bootolható pendrájvról felnyomok egy friss disztrót, és már megy mint a rakéta

Le a kalappal a szabadszoftveres önkéntesek előtt!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2012.07.13. 20:16
"mert nekem az is számít, hogy hogy néz ki egy ilyen kis kütyü, és ilyen méretben nem kapni normális, igényes házat."

egyetértek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2012.07.13. 20:21
"lehet simán 110-el írni vinyóra... de csak az elejére,"

ja igen, nálam is az a kezdeti 139 leesik a végére bőségesen 80 alá, asszem 60-ra.

Elfelejtettem írni, hogy az a bizonyos fa mindössze fél terás volt

azaz elfért a wincsi első 25%-án

Viszont a 110-es sebesség keményen értendő: megnézem hány bájt a fájlok terjedelme, és megnézem a faliórát hogy mennyi idő alatt ment át az egész fél terás fa a MÁSIK gépre.

A fa pedig attól volt homogén, azaz egyetlen paranccsal felírt, mert a wincsi tartalmát egy másik egyetemről hoztam át, és a lementés történt egyetlen paranccsal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Balage1979
2012.07.19. 12:11
kicsomagolni tudja a rar-okat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. GraboHU
2012.07.30. 19:31
Egy kicsit többért már lehet HP MicroServer-t is kapni,ami teljesítményben erősen efölött van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. winfier
2013.03.04. 19:39
Sziasztok!

Tudnátok nekem abban segíteni, hogy ha vennék egy ilyen NAS-t. Ezt a NAS-t összekötném a media playeremmel, USB-n keresztül(sajnos nincs ethernet port a media playern). Akkor látnám a rajta tárolt adataimat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!