iPon Cikkek

Zyxel NSA325v2: tökéletességre törekedve

Dátum | 2014. 05. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Zyxel hálózati adattárolói meglehetősen népszerűek a vásárlók körében, ugyanis a termékek költséghatékonyak, árukhoz képest pedig általában remek funkcionalitást kínálnak. Korábban kipróbáltuk a vállalat NSA325-ös kétlemezes hálózati adattárolóját, amellyel összességében elégedettek voltunk. A teszt során csak nagyon apró hiányosságokkal, illetve kifogásolnivalókkal találkoztunk, amelyek valamelyest árnyalták a képet. A hiányosságok feltérképezése után a vállalat illetékesei úgy gondolták, megérdemel a termék egy második esélyt is. A terveket tett követte: elkészült az NSA325 második generációs kiadása, amely NSA325v2 névvel próbál szerencsét a kétlemezes hálózati adattárolók egyre zsúfoltabb szegmensében.
Balra az első generációs, jobbra pedig a második generációs változat látható
Az új kiadás több téren is változott, amelyeknek köszönhetően még vonzóbb lett, mint elődje – egyebek mellett az előlapját is áttervezték. Rövidesen megnézzük, pontosan hol érhetőek tetten módosítások, illetve azt is megvizsgáljuk, hogy ezek pozitív irányba mozdítják-e el az összképet. Mielőtt azonban fejest ugranánk a mélyvízbe, ismerkedjünk meg az új NAS legfontosabb tulajdonságaival. Íme:
Ahogy látható, alapok tekintetében nincs változás: a SoC és a rendszermemória változatlan, viszont a bővíthetőség jelentősen javult, hiszen a régi rendszert fiókos megoldás váltotta fel, ami immár 2,5 hüvelykes adattárolókat is fogad. Ezzel együtt a hűtés hatásfoka és zajszintje is jobb lett, valamint az előlap is módosult, ahogy fentebb már írtuk. Nézzük is meg, hogy mennyire, a következő oldalon magával a vassal foglalkozunk!
A Zyxel újdonsága elegáns dobozban érkezett hozzánk, amely a NAS minden fontosabb tulajdonságáról említést tesz. A doboz belsejében igényesen becsomagolva foglalt helyet maga a NAS, de rajta kívül természetesen néhány tartozékot is kapunk.
A tartozékok között a szokásos dokumentáció mellett ott egy tápadapter, két tápkábel (angol és európai szabványú), illetve egy csomagnyi csavar is jár az újdonsághoz, ami az adattárolók beszerelésekor jöhet jól. A kínálatban természetesen egy Ethernet kábel is jelen van, még ha a fotón nem is látszik. A tartozékok között összességében mindent megtalálunk, amire csak szükség lehet, így ezen a téren eddig minden rendben van. Az új NAS elődjéhez képest kissé átdolgozott, egyszerűbb, letisztultabb előlapot kapott – hogy kinek melyik változat jön be, az ízlés kérdése. Az USB 3.0-s előlapi port szerencsére nem tűnt el a kínálatból, amihez gyorsmásoló funkció is társítható: az előlapi gomb megnyomásával az adott adattároló tartalma a beállításoknak megfelelően a NAS egyik helyi könyvtárába másolható. Persze másolás mellett szinkronizációra is van mód – csak rajtunk múlik, melyiket választjuk. A könnyebb összehasonlíthatóság végett lássuk, hogy mutat egymás mellett az első és a második generációs modell.
Balra az első generációs, jobbra pedig a második generációs változat látható
Az előlap átalakítására nem feltétlenül volt szükség, itt inkább az játszhatta a főszerepet, hogy a tervezők azt akarták, könnyedén meg lehessen különböztetni egymástól a régi és az új kiadást. A terv maradéktalanul sikerült. Ezzel szemben a hátoldal már nem a dizájnról, sokkal inkább a funkcionalitásról szól.
Annak érdekében, hogy a változás könnyen látható legyen, az alábbi két fotón megcsodálható az első és a második generációs modellek hátlapja.
Balra az első generációs, jobbra pedig a második generációs változat látható
A hátlapon a korábbinál észrevehetően nagyobb szellőző kapott helyet, ami egy 80 x 80 x 20 milliméteres ventilátort rejt. Az első generációs kiadás még 60 x 60 x 10 milliméteres légkeverőt alkalmazott. A hűtés hatásfoka a nagyobb ventilátornak köszönhetően érezhetően javult, de ezzel együtt a zajszint is kedvezőbb lett: a ventilátor hangját csak csendes szobában lehet hallani, de akkor is csak erősen odafigyelve. A hátlapon ezt leszámítva nincs több változás: továbbra is egy Gigabites Ethernet port, illetve két USB 2.0-s port lapul itt, természetesen a tápcsatlakozó és a Kensington Lock port társaságában. A hátlap jobb oldaláról a tápkábel elvezetéséhez használható kis tartó sem hiányzik. A második generációs NSA-325-ös NAS oldalain és tetején nincs semmi extra: az oldallapokon méretes, de esztétikus Zyxel logó látható, a tetőlap pedig feketében pompázik.
A gumilábakon álló NAS alján szellőző található, amelyen keresztül friss levegőt tud beszívni a hátlapi ventilátor. A friss levegő a merevlemezek mellett a NAS SoC egységét is hűti. Az új NAS ugyanúgy Kirkwood típusú, 1,6 GHz-es órajelen ketyegő SoC egységet rejt, mint elődje. A SoC ARM alapú és a Marvell gyártja, becsületes neve pedig 88F6282. Rendszermemóriából ezúttal is 512 MB-nyi jár, az Ethernet vezérlő szerepét pedig egy Marvell 88E1318 vezérlő tölti be. Az USB 3.0-s vezérlő NEC gyártmányú, típusa pedig D72022F – csak úgy, ahogy az első generációs modellnél. A műanyag előlap oldalra csúsztatva vehető le, mögötte pedig két meghajtóöböl látható, amelyek ezúttal fiókos rendszerűek. A korábbi modellnél egy fogantyúval lehetett kivenni a helyéről az adott 3,5 hüvelykes merevlemezt, ami nem volt túl kényelmes procedúra. Ehhez képest az új rendszer zökkenőmentesen, hatékonyan kezelhető, sőt, a 3,5 hüvelykesek mellett akár 2,5 hüvelykes adattárolókat is fogad. Ez rendkívül pozitív változás, igaz, a többség általában 3,5 hüvelykes meghajtókban gondolkodik – már csak az adott összegért kapható adattároló kapacitás miatt is.
A NAS belsejében SATA 3 Gbps-os vagy SATA 6 Gbps-os adattároló kaphat helyet. A rendszer a JBOD mellett RAID 0, valamint RAID 1 támogatást is kínál, így el lehet dönteni, hogy az adatvédelemre vagy a maximális teljesítményre akarjuk-e helyezni a hangsúlyt – de a JBOD választásával le is mondhatunk a RAID előnyeiről és hátrányairól.
Ugyan a fenti fotókon Western Digital Caviar Blue merevlemezek láthatóak – ezeket kaptuk tesztre a termékhez – ám a mérések összehasonlíthatósága miatt ezúttal is 1 TB-os WD RED merevlemezeket használtunk, méghozzá RAID 0 és RAID 1 módban egyaránt. Pozitívum, hogy a 3,5 hüvelykes merevlemezek rögzítéséhez használható furatok gumibetétet kaptak annak érdekében, hogy a HDD író/olvasó fejei, illetve motorja által keltett rezgések ne terjedhessenek át a NAS házára, ezáltal megszabadulunk a kellemetlen rezonanciától. Ötletes és üdvözlendő dolog. Az összkép tehát meglehetősen pozitív, így most már csak a szoftvert kell szemügyre venni, mielőtt megvizsgálnánk a NAS teljesítményét.
Beüzemelés A NAS meglehetősen egyszerűen és gyorsan munkára fogható, hála a hozzá tartozó, könnyen kezelhető segédprogramnak, amivel pillanatok alatt elvégezhetőek a szükséges beállítások.
A folyamat végén a szoftver segítségével a NAS több szolgáltatásához is azonnal hozzáférünk, hála az alsó sorban elhelyezett gyorsindító menünek, de az admin felületet is egyszerűen meglátogathatjuk, hogy elvégezzük az apró finomhangolásokat. A szoftver
Az NSA-325v2 gyakorlatilag ugyanazt a szoftvert használja, amit az elődje is: a program felépítése és funkcionalitása szinte teljesen azonos. Apró változás, hogy a kezdőlapon a különböző ikonok most már nem vízszintesen, hanem "C" alakban helyezkednek el, de ugyanúgy megtalálható minden funkció, mint korábban.
A beállításokat tartalmazó felhasználói kezelőfelület a régi jól megszokott dizájnt alkalmazza, szinte csak minimális változást fedezhetünk fel rajta. Ilyen minimális változás az, hogy a csomagkezelő menü az alkalmazások menüpontból a firmware frissítés részlegre költözött.
A webes fájlkezelő és a képnézegető használata alatt szólhat a zene a webes zenelejátszóból
A rendszer az apró változásokat leszámítva gyakorlatilag ugyanazt kínálja, amit korábbi cikkünkben már ismertettünk, így aki részletesebb bemutatásra vágyik, kattintson ide.
Egy apróság azért van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A beépített letöltőkliens segítségével a torrent fájlokat nem tudtuk elindítani. A teszt során aktív torrenteket használtunk, méghozzá ugyanazokat, amiket a QNAP HS-210 tesztben is. Sajnos hosszas próbálkozás után sem indult el egyik torrent sem, de internetkapcsolat volt, az alkalmazások letöltése működött, sőt, a letöltő kliens is működött, ha HTTP alapú letöltést adtunk meg. A teszt alkalmával az elérhető legfrissebb szoftverrel próbálkoztunk, ahogy az a fenti képeken is látható. A sebességtesztek Első körben arra voltunk kíváncsiak, hogy Gigabites Ethernet kapcsolaton keresztül milyen adatátviteli sebességekre képes a NAS. A teszteket RAID 0, illetve RAID 1 módban egyaránt elvégeztük, méghozzá ugyanabban a környezetben, amit a korábban nálunk járt QNAP HS-210 esetében is alkalmaztunk. Utóbbi miatt a friss eredmények mellé tesszük a korábbiakat is, hiszen összehasonlíthatóak egymással. Íme:
A fenti eredmények között ezúttal nem szerepelnek torrent letöltés futtatása mellett mért értékek, aminek az előbb említett hibajelenség az oka – egyszerűen nem indultak el a torrent alapú letöltések. Ahogy az a fenti eredményekből is látszik, olvasási sebesség tekintetében csak minimális, hibahatáron belüli a Zyxel NSA325v2 előnye, de írás tekintetében már látványosabb a fölénye mind RAID 0, mind pedig RAID 1 módban. A hálózati sebességtesztek során arra is kíváncsiak voltunk, hogy USB 3.0-s külső merevlemez alkalmazásakor milyen sebesség mellett zajlik az olvasás, illetve az írás. A teszt alapján a rendszer 74-78 MB/s-os olvasási- és 53 MB/s-os írási tempó elérésére képes, azaz írás tekintetében ugyanazt tudja, mint a QNAP HS-210. Olvasás esetén a Zyxel NSA325v2 24-28 MB/s-os előnyt kovácsolt magának (46 MB/s vs. 78 MB/s), ami nagyon szép eredmény. Fogyasztás A fogyasztástesztek során több üzemmódban is vizsgáltuk mennyire "éhes" a NAS. A mérések alkalmával az alábbi eredményeket kaptuk. Természetesen most is kiegészítettük a diagramot a QNAP HS-210 eredményeivel. Íme:
Ahogy az a fentiekből is látszik, a két NAS nagyjából ugyanazokat a fogyasztásértékeket produkálta, a különbségek pedig mérési hibahatáron belüliek. Hőfokok és zajszint A CPU üresjáratban 37-38 Celsius fok körüli hőmérsékleten működött, de hosszabb ideig tartó terhelés hatására sem ment 45 Celsius fok fölé. A merevlemezek szintén hűvösek voltak, hála a nagyméretű, halkan dolgozó rendszerhűtő ventilátornak. Zajszint tekintetében egyetlen rossz szavunk sem lehet, hiszen a gumírozott furatokat használó HDD fiókok remekül elnyelik a merevlemezek rezgéseit, a rendszerhűtő ventilátor pedig a minimális szélzajtól eltekintve teljesen csendben végzi a rá bízott feladatot. Éjszaka a szélzaj hallható, ha csend van, így akkor, ha maximális csendre vágyunk, helyezzük el a terméket az ágytól minél messzebb – vagy akár egy másik helyiségben.
A Zyxel NSA325v2 egy igazán ütős kétlemezes NAS lett, ami a költséghatékony hálózati adattárolót kereső vásárlókat veszi célba. A termék lenyűgöző hálózati sebességekkel büszkélkedik, és fogyasztására, zajszintjére, vagy a hűtésére sem lehet semmi panasz. A letöltőkliens torrentekkel kapcsolatos hibája egy picit árnyalta a képet, de ettől eltekintve nem találtunk fogást az újdonságon: valóban tökéletességre törekedtek a cég mérnökei, amikor a második generációs kiadást megtervezték. Az adott árkategórián belül nagyon jó választás lehet a Zyxel NSA325v2, ha egy sallangoktól mentes, jó adatátviteli sebességekkel rendelkező, hasznos szolgáltatásokat kínáló NAS beszerzése a cél, ami mellesleg zajongásra sem hajlamos. A második generációs kiadás a hatékonyabb hűtés és a fiókos adattároló támogatás miatt még vonzóbb lett, mint elődje, szoftveres szolgáltatások tekintetében viszont ugyanazt tudja – ami tulajdonképpen bőven elég is. A letöltőkliens hibáját minden bizonnyal hamar javítani fogják – esetünkben a beállításokkal nem volt baj, így mindenképpen szoftveres hibára gyanakszunk. Az újdonság a maga 40 000 forint körüli ajánlott végfelhasználói árával remek választásnak minősül, így megérdemli az ajánlott plecsnit. Egy esetleges vásárlás előtt viszont feltétlenül ellenőrizzük a merevlemez-kompatibilitási listát! (Ezt minden NAS-nál érdemes megtenni.)
Zyxel NSA325v2
Hasznos hivatkozások: A gyártó hivatalos weboldalaiPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. csx01
2014.05.09. 08:13
NSA... seems legit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. langward
2014.05.09. 08:29
csx01:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Merwenus
2014.05.10. 06:25
Képek elég random módon vannak felpakolva, ahol elölről kéne mutatni az összehasonlításnál ott hátulról van, még véletlenül sem jó sorrendben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. aRm1n
2014.05.10. 11:13
Biztosan jó pr fogás egy biztonságos NAS tárolót NSA-nak nevezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. temp123456
2014.05.11. 01:38
Torrent hozzaadasa gyari letoltovel igen korulmenyes, es megbizhatatlan.
Egyszerubb a BIOS menunel a +csomagoknal siman hozzaadni a Transmission klienst, es azon keresztul intezni a torrenteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop...
2014.05.16. 12:22
Továbbra sem értem, hogy ezek a home NAS-ok mire valók... 40.000Ft-ból simán kijön egy integrált processzoros alaplap és egy gépház. Nem csak 2 HDD-t kezel majd, nem csak a bedrótozott funkciókat tudja, hanem gyakorlatilag bármit.

Persze, fontos a fogyasztás. Ez a Marvell SoC 2W-ot fogyaszt 800Mhz-n és 4W-ot 1.6GHz-n.
Egy Celeron J1800-as processzor max. TDP-je 10W. (Ez nyilván azt jelenti, hogy ennél kevesebbet fogyaszt). Cserébe viszont olyan rendszert építhetünk köré, amilyet akarunk.

Engem nagyon zavar, hogy semmit nem változtathatok meg egy ilyen NAS esetén. Olyan, mint egy featurephone.

A merevlemez-kompatibilitási listáról nem is beszélve! Hogy értve? Minden! HDD-vel mennie kellene...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.27. 21:14
Aki nem akar tökölni csak bekapcsolni és használni annak ideális, de aki személyre akarja szabni az szív. Pont mint az iOS vs Android, egyik drága de kezes, bekapcsolod és minden jó, a másikra meg rakhatsz főzött romot, átszabhatod az egészet.
A NAS-t bekapcsolod és minden működik (már normális NAS esetén), és van akinek ez fontos. 40 rongy nem annyira vészes egyébként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!