iPon Hírek

1-2 éven belül Apple SoC-ra válthatanak a Mac-ek?

Dátum | 2015. 01. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elemzők szeretnek olykor-olykor kissé meredeknek tűnő elemzésekkel előrukkolni, amelyek a jövőt próbálják "megjósolni" – most is egy ilyenbe botlottunk bele, a téma pedig az Apple-Intel kapcsolat. Talán már sokak számára ismert tény, hogy az Apple különböző mobileszközeibe házon belül fejleszti processzorait, amelyek az elmúlt idők során meglehetősen komoly tempóban váltak egyre ütőképesebbé, egyre gyorsabbá. Egy AppleInsider munkatársainak nyilatkozó elemző, aki a témában szakértőnek tekinthető, nemrégiben azt mondta, hogy az Apple házon belül fejlesztett SoC egységei rövidesen olyan gyorsak lehetnek, hogy akár a Mac konfigurációkat is célba vehetik – a folyamat megindulására már akár 1-2 éven belül sor kerülhet. Jelenleg az iPhone, iPad és Watch családban találhatunk saját fejlesztésű Apple központi egységet – előbbiek "A" sorozatú, utóbbi pedig "S" sorozatú SoC egységet kapott. A szóban forgó elemző, Ming-Chi Kuo, aki a KGI Securities berkein belül dolgozik, jelenleg arra számít, hogy az Apple 2016-2017 környékén már olyan saját fejlesztésű SoC egységekkel rendelkezhet, amelyek teljesítmény tekintetében valahol az Intel Atom és Core i3-as processzorsorozatai között foglalhatnak helyet. Amennyiben az Apple tényleg ezt az irányt követné majd, egy nagyon fontos előnyre már biztosan szert tehet: saját kézbe veheti annak irányítását, mikor dobjon piacra új termékeket, hiszen nem kell tovább alkalmazkodnia az Intelhez, illetve az Intel termékek megjelenési ciklusaihoz, és mobil fronton (Macbook) némi üzemidő javulásra is lehetne számítani, bár az Intel új processzorai elég jók lettek fogyasztás tekintetében, szóval ez nem biztos, nehéz megjósolni mi lesz pár év múlva. A dolognak egyébként némi árnyoldala is lenne: a váltás során kompatibilitással kapcsolatos kihívásokkal is meg kell küzdeni – mivel ugye az Apple "A" sorozatú SoC egységei ARM architektúra köré épülnek, nem x86-os architektúrára, mint az Intel processzorok. Az átállás következtében nem lehetne megoldani az úgynevezett dual-boot Windows funkciót, amit a BootCamp biztosít, és amelynek célja az, hogy az OS X mellé egy teljes értékű Windows kiadás is kerülhessen az adott Macre. Arról nem is beszélve, hogy az egész OS X-et át kéne ültetni ARM-ra (és a hozzá tartozó szoftvereket). Utoljára egyébként majdnem pont 9 éve csinált nagy váltást az Apple, amikor az IBM PowerPC processzorait cserélte Intelekre, de mivel a high-end rendszerekben nem valószínű, hogy tudna a cég alternatívát nyújtani az Intel processzoraival szemben, ezért kétféle OS X variánst kéne fenntartson, és ez szerintünk nem túl valószínű, hogy bekövetkezik. De persze ki tudja mit hoz a jövő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. inverzmous...
2015.01.15. 10:24
Én inkább ezt úgy képzelem el, hogy dolgoznak az ügyön, de lesz egy "coex" időszak, amikor lesz saját gyártású prociból benne pár, meg lesz egy backup intel proci is. Az OSX-et (vagy OS11-et) meg már úgy írják meg, hogy alapból a felület, a böngésző, a zene és videólejátszó (szal kb az általánosan használt programok) fussanak ARM-en, aztán ha valami olyan szoftvert telepítesz amihez kell az intel, akkor szépen átkapcsol, és azon futtatja. Aztán ha vége, akkor megint lelőhető az intel, lehet ARM-on barmulni, és 1-2 hetes üzemidőket produkálni.

Esetleg lehetne a fejlesztőket motiválni hogy ha van ARM verzió a programjukból, akkor többet kaphatnak az appstore-ból, vagy valami hasonló, idővel pedig szépen lassan lehet kivezetni az x86-ot (mint anno a PPC-t), és onnantól kezdve hepinessz van.

Tény hogy nagyon érdekes lenne, consumer gépeket el is tudnám így képzelni, workstationökbe még azért kell a kakaó. Bár ki tudja, lehet hogy belepakolnak az imac-be is 15-20 ilyen procit, és rendesen optimalizálják rá a kódot, akkor valamikor a távoli jövőben simán lehet belőle életképes megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nemlehet
2015.01.15. 12:17
Nem tartom valószínűnek, legalábbis záros határidőn belül nem. Most jönnek a CoreM procik intel vonalon amik komoly előrelépést jelenthetnek. Ráadásul hiába van sok pénze az Apple-nek nem éri meg neki ezt elszórni ilyenekre, főleg, hogy valójában sok előnye úgy sem származik. Az intelnél tic-toc van tehát kvázi az Apple is hozhat ki páros évben frissített, páratlan évben pedig új modellt. Ennél gyorsabban meg úgy se fejlesztene ő sem hiszen nincs értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. piter
2015.01.15. 14:43
semmivel sem lenne utokepesebb mint az Intel.2016-17-re az intel is tovabb fejlodik.Mit fog erni addigra egy i3 vagy egy atom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2015.01.15. 19:23
Azt ne feledjük, hogy van i5 meg i7 konfig is, azokhoz meg igencsak messze van az arm-es cpu, tehát valóban kétféle rendszert kellene működtetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer
2015.01.15. 22:03
1-2 éven belül Apple SoC-ra válthatanak a Mac-ek? - Nem fognak. Pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim tibai...
2015.01.15. 22:49
Azt se feledjük, hogy ha már ARM architektúra, és új hardverkomponenseket kell gyártani, új OSX-et kiadva, akkor semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy akár fél tucatot rárakjanak egyetlen alaplapra.

Persze ez amúgy sem fog megtörténni, mert nem fogják a Windows kompatibilitást emiatt kukázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bagi1992
2015.01.16. 00:00
Először is, meg fogják lépni, csak idő kérdése.

Miért?!

1. Évek óta csúszik az intel a kiadásokkal, gyártásokkal és emiatt az apple-nek is állandóan csúsztatnia kell a mac vonalat. Minden egyes frissítés előtt felteszik a kérdést az emberek, mikor jön az új mac xy? Válasz: ha az intel kiadta az új procikat, amit belerakjanak.

2. Ha megnézitek, hogy az apple A-s processzora mekkorát fejlődött az évek során az iphone-ban, milyen mértékkel, akkor láthatjátok, hogy 1-2 éven belül az a pöcsömnyi telefonba szánt proci erősebb lesz, mint az intel azon processzorai, amik pl az air-be mennek. Egyszerűen most az apple gyorsabban tud feljeszteni 1 procit, mint az intel azt a sokat...

3. Fogyasztás irányában az intel egyedül tavaly lépett, az előtt nem, pedig az apple-nek ez mindig is nagy fontosságú volt. Az ARM procijukkal ez is meg oldódhatja, olyan irányba fejlesztik, ahogy akarják.

4. Simán tehetnek többet is egy gépbe, mivel kicsi és keveset fogyaszt, plusz a hőt is simán eltudják vezetni akkora helyen.

5. Ha az apple meglépni ezt, a piac követni fogja és ki fogja szolgálni, a microsoft sem hagyjatja veszni azt a piacot, támogatnák az összes ARM procis mac-et. Szintúgy a nagy szoftvergyártók, Adobe, Autodesk, bla bla bla. Ez nem Linux, egyre nagyobb a felhasználótábor és komoly részét teszi ki már a piacnak, nem csak amerikában.

Én tárt karokkal várom, szerintem ütős cucc lenne ha pl egy ARM-es Air-el megindítanák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim bagi1...
2015.01.16. 06:41
"Ez nem Linux, egyre nagyobb a felhasználótábor és komoly részét teszi ki már a piacnak, nem csak amerikában."

Legutóbb mikor néztem az operációs rendszerek százalékos eloszlását, az OSX-nek kemény 9,5%-a volt, a Mac-ek elterjedtsége az Egyesült Államokban pedig 12-14% (tehát még ha OEM PC-nek vesszük a Mac-et, akkor is csak a HP és a DELL után kullog harmadikként).

Az nem kérdés, hogy a szoftvergyártók kénytelenek lennének az új OSX-re is kiadni a több ezer dolláros munkaszoftvert, de arra is mérget vehetsz, hogy a Windowst használó Mac tulajok száma annyira kicsi, hogy a Microsoft tuti nem fog fejvesztve rohanni, hogy Mac kompatibilissé tegye legalább a Windows RT-t, ami még mindig nem egy teljes körű Windows megoldás.

Ha ARM-re váltanak, onnantól nem lesz Mac-re asztali Windows.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer bagi1...
2015.01.16. 12:08
Ennél nagyobb hülyeséget még soha életemben nem hallottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim j.pan...
2015.01.16. 17:38
Akkor olvass gyakrabban ipon hozzászólásokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!