iPon Hírek

1-2 éven belül már találkozhatunk RRAM alapú meghajtókkal

Dátum | 2014. 12. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az RRAM (Resistive Random-Access Memory) technológiáról korábban már érkezett némi információ: ennek segítségével nagyobb teljesítményű, sokkal strapabíróbb NAND Flash memóriachipek készíthetőek. A nemrégiben megrendezett International Electron Devices Meeting alkalmával a technológia mögött álló Crossbar illetékesei újabb részleteket is megosztottak az RRAM fejlesztésének jelenlegi állapotáról, illetve a technológia jövőjéről. A Crossbar kétféle területre szánja az RRAM-okat. Egyrészt a beágyazott piacra, ahol SoC-ok és mikrovezérlők fedélzetén teljesít majd szolgálatot adattárként, másrészt pedig a diszkrét adattárolók, vagyis az SSD-k piacára, ahol a nagy adatsűrűséget kínáló változatok próbálnak majd szerencsét a nem is oly távoli jövőben.
A dolgok jelenlegi állása alapján úgy tűnik, a beágyazott, azaz chipekre szánt változat nagyon közel áll a kereskedelmi forgalomban történő megjelenéshez. A Crossbar illetékesei ugyan konkrét cégeket nem neveztek meg, de azt elmondták, számos "alfa vásárlójuk" van, akik már integrálják az RRAM technológiát új chipjeikbe. Ezeknek a beágyazott termékeknek hónapokon belül gyárthatják az első mintapéldányait, sorozatgyártásuk pedig a következő év végén, vagy 2016 elején kezdődhet meg. A vállalat legfrissebb technológiai áttörése azonban nem a beágyazott példányokhoz, hanem a nagy adatsűrűségű RRAM chipekhez kapcsolódik. A keresztpontos 3D-s tömbnél az egyes cellák megcímzése a többi cellával való interferencia miatt problémás, ezt pedig az okozza, hogy egyetlen tranzisztorhoz több cella is tartozik. Emiatt – azaz az egyes cellákból szivárgó áram miatt – a fogyasztás sem alakul valami fényesen. Ez a probléma a beágyazott rendszereknél alkalmazott RRAM chipeknél nem jelentkezik, azoknál ugyanis egy cellához egy tranzisztor tartozik, ám ez az eljárás az SSD meghajtókhoz passzoló RRAM chipeknél nem alkalmazható, ugyanis nem lehet kellően nagy adatsűrűséget elérni. Persze a fenti problémára így is sikerült megoldást találniuk a vállalat mérnökeinek: készítettek egy cellaválasztót, ami egyrészt választ ad az interferenciával és a szivárgási árammal kapcsolatos kihívásokra, másrészt nagy adatsűrűség esetén is alkalmazható. Az újdonság egyfajta kapcsolóként viselkedik, segítségével pedig effektíve száműzhető az éppen nem kiválasztott cellákhoz kapcsolódó szivárgási áram, ami korábban probléma forrása volt.
Az új eljárást a fenti diagram mutatja be, amelynek bal szélén egy hagyományos Crossbar RRAM memóriacella látható. A két "áramvonal" a cella karakterisztikáját mutatja, amikor üres, illetve amikor adatot tárol. A jobb szélen a cellaválasztó kapcsoló hatása látható, ami egy kikapcsolt állapotot hoz létre, de ezzel egy időben az adattárolást sem veszélyezteti. A Crossbar szerint ez a megoldás rettentően gyors, ugyanis az adott cella bekapcsolása kevesebb, mint 50 nanoszekundum alatt elvégezhető. Strapabíróság tekintetében vonzó adat, hogy az eljárás több, mint egymillió kapcsolás ciklust visel el. A Crossbar cellaválasztója már működő hardver fedélzetén is jelen van. A bemutató céllal készített chip egy öreg, kiforrott, 110 nm-es gyártástechnológia segítségével készült, de a technológia a cég állítása szerint modernebb gyár gyártósoraira is átültethető. Ennek a chipnek a kereskedelmi forgalomban történő megjelenése egy évvel később lehet esedékes, mint a beágyazott termékekbe szánt kiadásé. Az első RRAM alapú SSD meghajtók várhatóan 28 nm-es csíkszélességgel készülő RRAM memóriachipek köré épülhetnek. Ezek SLC alapúak lehetnek, azaz cellánként 1 bitnyi adat tárolására lesznek képesek. Egy-egy RRAM memóriachip 16 réteggel bír, adattároló kapacitása pedig 128 GB, azaz 1 Tb lesz. Természetesen nem csak SLC, hanem MLC és TLC módban üzemelő RRAM memóriachipek is készülhetnek, sőt, a technológia fejlettebb csíkszélességre is gond nélkül átöltethető. Az RRAM eljárás lelkét adó vezetők mindössze 4 nanométer szélesek attól függetlenül, hogy a cella milyen csíkszélességgel készült, így elég sok csíkszélesség-váltásra lesz mód a jövőben. A Crossbar illetékeseinek reményei szerint több félvezető gyártó céggel is sikerül majd partnerkapcsolatba lépniük annak érdekében, hogy az RRAM alapú adattárolók piacra kerülhessenek. Arról egyelőre nincs szó, mely cégek lehetnek a célkeresztben, az viszont biztos, hogy a Crossbar a technológiát nem osztja majd meg a memóriagyártó cégekkel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. atti2010
2014.12.22. 12:11
2 év ameddig megjelenik és még 2-3 ameddig lemászik a csillagokból az ára, viszlát RRAM úgy 5 év múlva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp atti2...
2014.12.22. 12:33
Sajnos teljesen igazad van
Itt is elkezdik mint a nand csipeknél a lépcsőket slc nagy csíkszél, --> mlc csökkentett csíkszél --> tlc --> stb....

Szerintem még az 5 év is túl kevés idő, lesz az 7-8 év is.

Az meg, hogy a technológiát nem adják el másnak, vagyis csak ők gyárthatnak, magasan tartja az árakat, megint nem tesz jót az elterjedésnek, szóval....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer
2014.12.22. 16:15
Teljesen igazatok van, minimum 5 év, mire napi realitássá válik a termék, de lehet, hogy még ennél is több, mire "halandó polgártárs" számára is megfizethetővé válik.
Amúgy RAM gyanánt nem látom akkora jelentőségét. Áramszünet nem vágja le az aktuális munkát, plusz a gép megspórolhatja a boot-időt. Persze mivel a Windows-t, és az Andoidot sem árt időnként újraindítani, azért boot-ban is lesz részünk rendesen. Szóval ezen a fronton marginális az előny amit nyújtani képes.
Inkább csak olyan környezetben lehet fontos, ahol a stabilitás komoly szempont. Mondjuk nincs idő egy rebbot-ra egy áramszünet/áramingadozás után, stb.

SSD-ként még lenne értelme, ha tényleg nagy kapacitású tárolót lehetne faragni belőle (márpedig egy SSD-ben van 8-16 chip), szóval jól hangzik az a 8-16 terás SSD, de az árába bele se merek gondolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2014.12.22. 17:44
Tavaly is ezt mondták, bár akkor kísérleti/teszt felhasználásról beszéltek. Nem baj, kerül majd még újra 40 000 Forintba egy 2 TB-s merevlemez, amire ez elfogadható áruvá válik, szóval tényleg meg lesz az az 5 év. Aztán jöhet majd itt is valami MLC, TLC megoldás, csakhogy újat kelljen venni 3 évente.

RAM-ként szerverekben simán el tudnám elképzelni, most is nagy igény van rá. Egy szünetmentes akkuja pedig jóval gyorsabban öregedik, mint egy ilyen cella.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.22. 21:48
Nem igazan ertem az a 2TB merevlemez ervelest. Most 21.213 Ft a TOSHIBA Desktop 2TB 7200rpm 64MB SATA3 DT01ACA200 .http://ipon.hu/webshop/product/toshiba_desktop_2tb_7200rpm_64mb_sata3_dt01aca200/291085
Ez nem feljebb megy arban hanem lejebb(mar ha a forint nem esik ossze teljesen). Jonnek a 10-15 TB vinyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer siriq
2014.12.22. 23:35
Gondolom arra gondolt, hogy 4 éve egy 2 TB-s HDD 17k körül volt. Aztán jött az árvíz kamu, és rpsz-ropsz a 17K-s HDD-ből egy hét alatt lett 60 rugós.
Oké, hogy szép lassan elkezdtek az árak normalizálódni, de jött még meg pár extra dolog (+2% áfa, +jogdíj emelés, +ratyi forint), így a mai napig nem ment vissza a korábbi árára.
Elég bármilyen kis kamu indok, és árat emelnek megint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.23. 03:05
Most oszinten ezek nem relevans indokok a cikkhez. Ha bedol a forint teljesen akkor meg lesz 100 xxx ezer 1 TB pl. . Ilyen alapon nem lehet nezni. Mar volt a regi aran csak feljebb ment. 2014.07.11-en csak 18.834 ft volt. Ezt nyugottan lehet regi arnak hivni. Lassan lesz egy nyomas a nagyobb tarolok miatt ami szepen le fog gyuruzni. Most ha ebben lesz ilyen olyan katasztrofa meg 35% afa meg mitudom en mi az mar nem a vinyo es a kovetkezo tech miatt van. Mondjuk en angliaban vettem a 4TB vinyomat meg a tobbit(11TB osszesen es aranylag jo aron vettem meg az arviz idejen is, az hogy itthon hogyan tesznek keresztbe a normal araknak az egy masik dolog).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!