iPon Hírek

1,5 TB-os Hitachi HDD mindössze 9,5 milliméteres magassággal

Dátum | 2013. 05. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Napjaink 2,5 colos formátumú mobil merevlemezeinek adattároló kapacitása általában 1 TB-nál tetőzik, igaz, vannak olyan modellek is, amelyek már nagyobb adattároló kapacitást kínálnak, ám ehhez 12,5 milliméteres vagy 15 milliméteres vastagság társul, ezért ezek a termékek a noteszgépek többségébe nem férnek be, így leginkább külső adattárolóként használják őket.

A Hitachi legfrissebb mobil merevlemeze alaposan kilóg a sorból, ugyanis 1,5 TB-nyi adattároló kapacitást kínál, de már nem 15 és nem is 12,5 milliméter vastag: a Travelstar 5K1500 bátran alkalmazható noteszgépekben, hiszen mindössze 9,5 milliméteres vastagsággal bír. Ez a mobil merevlemez nem csak emiatt első, hanem amiatt is, mert annak ellenére, hogy mindössze 9,5 milliméter vastag, mégis három adattároló korongot használ - eddig ebben a szegmensben kettő volt a maximum. A Hitachi állítása szerint az új merevlemez elektronikája felére zsugorodott, ami részben a BGA tokozásra való átállásnak köszönhető. Az elektronika zsugorítása mellett a mechanikus komponensek is átestek némi változtatáson annak érdekében, hogy legyen elegendő hely három darab HDD korong számára. Végeredményként a három adattároló korongot alkalmazó HDD esetében a merevlemezkorongok között ugyanannyi hely lett, mint két HDD korongra támaszkodó társainál. Mivel a HDD korongok nem kerültek közelebb egymáshoz, így az új merevlemez sokktűrő képessége sem romlott a két adattároló korongot alkalmazó társaiéhoz képest.

Nem túl meglepő módon az 5K1500 is ugyanolyan 500 GB-os adattároló korongokat használ, mint 1 TB-os társa. Az adatokhoz való hozzáférés a 3,5 colos merevlemezekből már ismert, úgynevezett dual-stage actuator rendszer alkalmazása mellett történik. Ez az ultra precíz eljárás eddig nem volt jelen a Hitachi mobil merevlemezeinél. Ahogy az a TravelStar 5K1500 típusjelzéséből is kiderül, a HDD korongok szerény, 5400-as percenkénti fordulatszámmal pörögnek. A Hitachi nem is tervez olyan példányt ebből a merevlemezből, amelynek korongjai 7200 RPM-es fordulatszámmal pörögnének, ami érthető is. A Hitachi egyébként merevlemezből és SSD meghajtóból álló hibrid rendszerekbe szánja az újdonságot, ahol az SSD meghajtó kompenzálja a HDD alacsony fordulatszámból eredő lassúságát. Az új Hitachi HDD 32 MB-nyi gyorsítótárat alkalmaz, ami a mobil merevlemezek piacán igen szokatlan mennyiség, hiszen a mobil HDD-k többsége csak 16 MB-nyi gyorsítótárral gazdálkodhat. A Hitachi TravelStar 5K1500 várhatóan a következő hónap folyamán kezd el megjelenni az üzletek kínálatában, illetve a noteszgépekben. A harmadik negyedév folyamán ebből a termékből érkezik egy speciális, kifejezetten üzleti felhasználóknak szánt EA kiadás is, amely néhány extra szolgáltatást is kínál. A termékből a harmadik negyedév folyamán egy TCG Opal minősítésű öntitkosító példány is készül. Az EA, illetve az öntitkosító változatok ugyan speciális firmware-t alkalmaznak, de hardveres felépítés szintjén megegyeznek majd a most bemutatott TravelStar 5K1500-as modellel. Érdekesség, hogy ez nem az első eset, amikor a Hitachi adattároló kapacitás tekintetében lekörözte volna a konkurenciát. A Hitachi évekig kínált nagy adattároló kapacitású, 5 adattároló korongot alkalmazó asztali merevlemezeket, miközben a konkurensek kínálatában csak kisebb adattároló kapacitású, 4 adattároló korongra támaszkodó asztali merevlemezeket találhattunk. A HGST az adatsűrűség növelésénél a HDD korongok számának növelését konzervatívabb megoldásnak találja, így ugyanis az új, nagyobb adattároló kapacitással rendelkező merevlemezek hamarabb piacra kerülhetnek és a tapasztalatok szerint megbízhatóságuk is sokkal magasabb szintet képvisel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Ronan
2013.05.21. 11:50
Ez cikk legalább olyan mint egy darab csont a kutyáknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706...
2013.05.23. 01:05
Liheg-Liheg Vau-Vauu!! Megettem s finom volt. Képzeld megtudtam, hol tart a merevlemezek piaca s fejlődése ha csak erre szűk szegmensre is nézve, de belenézhetünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!