iPon Hírek

1 GHz-es Athlon 64 2000+ az Intel Atomjai ellen

Dátum | 2008. 08. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD műhelyében új processzor készült, amelyet a gyártó kifejezetten az Intel Atomjai ellen próbál majd bevetni a piacon. Az egység egy K8-as architektúrára épülő modell, amelynek órajelét a gyártó egyszerűen visszavette, így a processzor 1 GHz-en üzemel és mindössze 8W-os fogyasztással rendelkezik.

Az AMD Athlon 64 2000+-os processzora a kevésbé ismert Lima magra épül, amely jelen esetben G0-s steppinggel bír. A processzor HT (HyperTransport) buszát 1 GHz-esre csökkentette a gyártó. Az újdonság még az alacsony órajel ellenére is közel kétszer annyit fogyaszt, mint egy Atom processzor, de ezt az AMD az alaplap lapkakészletével próbálja ellensúlyozni: a felhasznált 780G lapkakészlet gyakorlatilag felér egy technikai kiütéssel az Intel 945G megoldása ellen.


Az AMD 780G megoldása számos előnnyel bír az Intel kisség régi 945G lapkakészletével szemben, ám egyetlen hátránya sajnos mégis csak van a 780G-nek: az Intel lapjai többnyire miniITX és miniDTX formátumúak, míg a 780G egységek között csak néhány olyan, ami kisebb az mATX szabványnál. Az AMD megoldása mégis flexibilisebb, ugyanis a processzor ebben az esetben eltávolítható, nem úgy, mint az Intel Atom konfigurációinál.

Az AMD alacsony órajelen üzemelő Athlon 64-es rendszere a processzor magasabb fogyasztása ellenére kevésbé melegszik, mint az Intel megoldása, így hűtéséhez akár egy passzív hűtőalkalmatosság is megfelel (hála a chipsetnek, ami viszont kevesebbet eszik). Ráadásul a valamivel több fogyasztást az AMD-nél, a jobb teljesítménnyel kompenzálják.

Hogy az AMD új processzora miként teljesít az Intel Atomjával szemben? A választ a lenti hivatkozás adja meg, amelyre kattintva eljutunk a Tom's Hardware cikkéhez.

Kapcsolódó cikk: Az Intel Atom és az AMD Athlon 64 2000+ tesztje.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. pluto
2008.08.18. 14:41
vissza a hírhez

Jónak tűnik,csak ne árazzák túl.Ahogy láttam a képeket AM2-es tokozásba jön ki,úgyhogy asztali gépbe is jó választás lehet.(Persze netre,torrentra,és szövegszerkeztésre)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tomboy1986
2008.08.18. 14:52
Kevesebbet fogyaszt, sokkal jobb chipsettel árulják, s a teljesítménye is jobb.
Ismételten bebizonyosult, hogy az AMD máshogy adja meg a teljesítményigényt, mint az intel.

Azért nem mindegy, hogy egy 780G-vel szerelt lapot kap az ember, vagy pedig egy 945GC-t :rolleyes:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. szabtam
2008.08.18. 16:16
igazán tuti az lesz, amikorra megcsinálnak nagyságrendileg ilyen kis fogyasztással 2 magosat. ha esetleg egy alaklmazás kifekteti az egyik magot, akkor tartalékban legyen még egy kis kakaó.

valami olyanra gondolnék, mint az intel E1200 (1600mhz) dual celeronja, kisebb csíkszélességgel, alacsonyabb órajelle, kisebb fesszel, így kisebb fogyasztással. de benne rejlene az a lehetőség, ha szügséges a piilanatnyi nagyobb teljesítmény, akkor fel lehetne húzni.

az E1200 ugyan még 65 nm-es, így zabál még rendesen, de alulfeszelve, kisebb sebességen ez jelentősen csökkenthető, viszont akár 3 ghz-ig is meg lehet rántani, ami egy kompromisszum nélküli htpc-be is már pont elég. (kiteszteltem.) - de hát ez még mindig sokat fogyaszt.

várjuk ezekből a kisfogyasztású 2 magosakat! - biztos jönnek majd....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pluto
2008.08.18. 16:35
Hát notebookban nem fogod tudni 3GHz-re felhúzni,mert akkor már felrobbanna a Lithium-ion akku.Javíts ki ha tévedek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alamos
2008.08.18. 17:20
mATX betehető asztali gépházba is, de notebook-ra készítik elsősorban.
Intel Atom processzor pedig csak notebooknak van kihozva. Pontosabban szólva SubNotebooknak. Ebben akar az AMD is egy szeletet. Ez az a processzor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szabtam
2008.08.18. 21:35
hagyjuk már ezt a hardveres vga támogatást a hd-knál. sosem működik. legalábbis én még nem beszéltem emberrel, akinek működött volna pl. mkv alatt...

ha igen, akkor kérem a titkot, mert jól jönne...

purevideo-t bekapcsolhatjuk ugyan, de a lejátszó, ami viszi az mkv-t, az meg a purevideot nem támogatja.
powerdvd-n van hardveres gyorsítás, de nem eszi az mkv-t.

ha van ilyen lejátszó, megoszhatnátok.

szerk:
Kane:
azt mondod, hogy a cyberlink powerdvd-je lejátsza az mkv-t???
mert akkor belemászok a próbálkozásba....
vagy valamelyik lejátszó külső codeck-kel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. polarx
2008.08.18. 21:51
ha nem lennél buta nem mondanám hülyeségeket.. valszeg azért nem támogatja mert az mkv-nak az égvilágon csak annyi köze van a hd-hez mint az avi-nak a dvd-hez.. mkv az TS-ből (hd formátum) kódolt, tömörített verziója.. mint ahogy az avi a dvd tömörített változatat.. ezért nem is támogatja.. példa erre hogy kezdetben divx-es dvd lejátszók se voltak, csak olyanok amik dvd-t játszottak.. majd idővel lesz mkv-t támogató hd ill bluray lejátszó is. Olyan mint a dvd lejátszó a tv-hez.. Hidd el én is használnám a purevideo-t.. csak hát ahhoz kéne eredeti HD film ami nem 4-8gb hanem 20-25gb v 40-45gb függően attól hogy bluray vagy hddvd.. szvsz ezért nem támogatja.. de ha mondd v.ki v.mi kézzel foghatobb biztosabb magyarázatot akkor meghallgatnám..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomboy1986
2008.08.19. 00:02
Azt nem tudom, hogy tudod-e, de az E1200 egy kétmagos CPU
Nagyságrendileg 8.5K-ba kerül.

Az Intel chipsetjei közt pedig nincs olyan integrált vezérlős, ami fel tudná venni a versenyt a 780G-vel. Se a G33, se a G45. Mindegyik alkalmatlan rá. Szóval lehet erősebb a CPU, de a megjelenítés gyengébb lesz.

A másik oldala pedig, hogy fogyasztásban sem tud versenyezni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szabtam
2008.08.20. 03:33
Kane:

most nézegetem a hd gyorsítást, és úgy néz ki, már az is segített, hogy külső, (cyberlink) codeck-jét használom bsplayer alatt. így a tesztvideón lement a cpu használat 80-90 ről 60%-ra. a hardveres gyorsítástól pedig elég ingadozó, de 30-50-re. már nemtom, mi-mivel függ össze, honnan valőjában a csökkenés, de nagyon köszönöm a segítséget. jól szájbarágósan, de egyszerűen leírtad. nagyon thx!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2008.08.20. 07:45
(Vendég_Hawaii_* @ 2008 Aug 18, 18:57) Tudnál mutatni mATX szabványú alaplappal ellátott notebookot? Illetve az atom proci köré épített miniITX-es/miniDTX-es alaplapok létének fényében szerinted hogyan viszonyul a hozzászólásod az aláírásodhoz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!