iPon Hírek

1 perc alatt feltörhető a WPA

Dátum | 2009. 08. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A trükk kulcsát nem meglepő módon ezúttal is egy sebezhetőség kiaknázása jelenti, az eljárást pedig japán kutatók fedezték fel. Az eredményt természetesen azonnal közhírré is tették.

Masakatu Morii a Kobe Egyetemről és Toshihiro Ohigashi a Hiroshima Egyetemről elmondták, hogy a hiba a WPA (Wireless Protected Acess - Védett vezetéknélküli hozzáférés) alapját képező TKIP-ben (Temporal Key Integrity Protocol - Ideiglenes kulcsintegritás-protokoll) rejlik, és valóban gyorsan feltörhető vele a rendszer.

Ez az egy percen belüli törés persze önmagában is szép sebesség, de még jobban értékelhető akkor, ha figyelembe vesszük, hogy egy korábbi eljárással 12-15 percbe is beletelt, mire sikerült illetéktelenül is hozzáférni egy védett hálózathoz.

Kihangsúlyozták azonban a kutatók, hogy ez a frissen felfedezett eljárás csak a sima WPA-val működik, az újabb, második generációs WPA2 már védett ellene. Ez utóbbi ugyanis már AES-szel (Advanced Encryption Standard - Fejlett kódolási szabvány) dolgozik, amit különböző tárolóegységeknél is széles körben alkalmaznak. A legtöbb 802.11g-s és n-es készülék már szintén WPA2-es.

A jelek szerint tehát a veszély szerencsére nem túl komoly, és a régebbi készülékek újabbra cserélésével megoldható - annál is inkább, mivel semmi jel nem mutat arra, hogy bármelyik illetékes is dolgozna olyan patch-en, ami a régebbi készülékeknél korrigálná ezt a hibát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. pjszilard
2009.08.28. 15:56
VISSZA A HIRHEZ

Japán kutatók fedezték.

Kinai amatorok(vagy kormanyalkalmazottak) hasonlo modon tesztelik mar regota rendszeresen a Pentagon biztonsagi reseit, akkor ok is tisztan csak tudosok. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.08.28. 18:38
Itt M.o.-n "felfedezte" egy mérnök az üvegszálas betont is. Kár hogy ezt az U.S.A. -ban már 50 éve csinálják a partok mentén a rozsdásodás elkerülése végett. És ezért kapott itt egy halom pénzt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemigabi
2009.08.28. 22:34
írjátok már le h h lehet 1 perc alatt feltörni, csak mert a szomszéd wpa-val titkosít
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hpeter105
2009.08.29. 08:13
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Robchie
2009.08.29. 08:40
a lényeg hogy vegyél új 2.generációs WPA2-es készüléket ..

Ilyen téren elég hatásos az "1 perc alatt feltörhető" - hümm... akkor veszünk újat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!