iPon Hírek

1 TB-os Barracuda két merevlemez tányérral

Dátum | 2009. 01. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A nevesebb merevlemez gyártó vállalatok kínálatában már egy ideje megtalálhatóak az 1 TB-os adattároló kapacitással rendelkező 3,5 hüvelykes asztali merevlemezek. Igen ám, de a Hitachi, a Samsung és a Western Digital adattárolói 3 darab merevlemez tányér alkalmazásával érik el az 1 TB-os tárolókapacitást. A Seagate mérnökei úgy gondolták, hogy ideje egy szinttel feljebb lépni: a vállalatnál elkészítették az új, két merevlemeztányérral rendelkező  1 TB-os Barracuda 7200.12-es merevlemezt, amelynek szállítása már jelenleg is zajlik.

Az új merevlemezek tányérjai rendkívül nagy adatsűrűséggel bírnak: az egységek 329 Gb (Gigabit) adatot képesek tárolni egyetlen nézethüvelyken, így korongonként 500 GB-nyi adat elhelyezésére nyílik lehetőség. Mivel a Seagate új merevlemeze kevesebb korongból épül fel, és a korongok nagyobb adatsűrűséggel bírnak, így a termék elméletben nagyobb adatátviteli sebesség elérésére képes, mindezt pedig alacsonyabb energiafelhasználás mellet viszi véghez. A Seagate szakemberei szerint az új Barracuda HDD-k elméleti maximális adatátviteli sebessége 160 MB/másodperc, ami a jelenleg is forgalomban lévő, 3 koronggal rendelkező modellek 115 MB/másodperces teljesítményéhez viszonyítva egyáltalán nem elhanyagolható javulást jelent.

A Barracuda 7200.12-es sorozatban 750 GB-os és 500 GB-os példányok is szerepelnek, amelyek 32 MB-os vagy 16 MB-os gyorsítótárral gazdálkodnak. A vállalat korábban változásokat eszközölt a garanciaidő esetében, így a termékek - beleértve az 1 TB-os modellt is - a korábbi 5 helyett már csak három év garanciával kerülnek forgalomba.

A Seagate-n kívül egyébként még a Samsung jelentette be, hogy először az EcoGreen2-es szériájában már ő is 500GB-os lemezeket fog alkalmazni, ám azok megjelenése még arrébb van.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.01.06. 10:34
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mifee
2009.01.07. 06:28
ha már a régi vinyóknál tartunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!